REKLAMA

Sztuka życia Moniki Kuci

Sztuka Życia
Data emisji:
2017-10-22 11:40
Audycja:
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
48:40 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
rozpoczynamy magazyn sztuka życia przy mikrofonie Hanna Zielińska, a dzisiaj inny w naszej smakowite i rozmowie gościem jest Monika kucia dzień dobry dzień dobry smakowitej, bo Monika kucia jest aktywistką kulinarną kuratorką kulinarną dziennikarką również kulinarną, chociaż nie tylko i osobą, która ma nel dba o kulturę kulinarną w bliższych sobie dalszych i zupełnie dalekich kręgach, ale może spróbujemy przybliżyć na początek, zanim powiemy o wszystkim czym się Rozwiń » zajmujesz i o różnych rytuałach związanych z jedzeniem co to właściwie znaczy n p. kuratorka kulinarna dla osób, które różne profesje kuchenne kojarzą tylko n p. psy z kucharzem w kurator to jest taka osoba w sztuce, która zajmuje się n p. projektowanie wysta w bądź wydarzeń związanych z praktyką pewnych artystów kuratorów kulinarne zajmuje się projektowaniem wydarzeń na określony temat, a czasami zadane czasem płynie z serca Anny i nie znajduje takie osoby do tego zadania, które najlepiej jego zdaniem jej zdaniem to zadanie spełnił, czyli może to być 3 i właśnie artysta w obszarze sztuk wizualnych może to być muzyk mogą to być oczywiście kucharzy i to jest też zwykle bardzo potrzebne natomiast, a kurator wszędzie tam tkankę wydarzenia to jest taki rodzaj pracy, które o jest blisko reżyserii jest też blisko produkcji, ale n p. teatralnej Mann jest wyższy bliską mu do tworzenia scenariusza i w moim przypadku jest to głównie projektowaniem doświadczeń, czyli ja ciebie wprowadza w pewien świat i spra w staram się sprawić, żeby się czuła dobrze bezpiecznie, ale niekoniecznie też całkowicie przyjemnie przez cały czas mogę też badać swoje strefy komfortu mogą ciebie gdzieś wyprowadzać poza te strefy dzienną i opiekuje się ludźmi przestrzenią oddaje też właśnie głos innym kolegom którzy, którzy robią różne rzeczy n p . ostatnio w innym beniaminku Uszok artysta, który zajmuje się muzyką, ale w takim zupełnie nietypowym wymiarze Annę i przygotował instalacje z użyciem ziemniaka czy nie można było poprzez dotykanie tego ziemniaka i koncentrację na swoich emocjach usłyszeć bardzo różne dźwięki EVO taka to była główna konstrukcja ze słuchawkami właśnie z kablami przy użyciu właśnie tego w tej rośliny, więc te osoby, które zapraszam są jak powiedziałam bardzo różnych dziedzin i oczywiście kucharze osoby gotujące są tu bardzo ważne, ale równie ważna jest cała strona właśnie wystawiennicza muzyczna inni duchowa powiedziałabym, dlatego że zwykle to jest takie wydarzenie ma jednak taki na takie samo powiedziałaś charakter rytualny to znaczy gromadzimy się w jakiej sprawie co się tam wydarza ludzie też przeżywają ja też co przeżywam i my wychodzimy inni tak to po prostu wygląda na mogę to powiedzieć z pełnym z tą odpowiedzialnością na razie ludzie wychodzą bardziej promieni niż myśli, czyli to są takie rytualne przyjemności zbiorowe, ale skąd się taka wzięła się było się tzw. zwykłą dziennikarką w Polsce średnim życiu i będą nie każda dziennikarka wchodzi w taką przestrzeń połączyła się właściwie świat jest karalne wydawałoby się paradoksalnie kuchnie właśnie takim zamysłem artystycznym kuratorskim kulturowym równiejszy historycznym, skąd to w tobie taki silny ta energia do opiekowania się ludźmi inne właśnie w tej przestrzeni ja wyszłam mogę powiedzieć z teatru GI ni to jest dla mnie do dziś bardzo ważna i stąd być może taki performance na charakter tych działań i je z skończyłem, więc o teatrze w szkole teatralnej spędziłam całe liceum zamiast w szkole to w teatrze NN do dziś mam w serdeczne stosunki z teatrem, w którym spędziłam stolicą w Pradze i zawsze też pisałam, więc tym się zajmuje przez 2 0 lat po prostu pisze i w Otorowie nadal natomiast rzeczywiście tutaj może to mi dało odwagę jakąś jeśli tak możemy to nazwać, że w Janik uznałem, że nie ma żadnych przepisów receptur na to nie ma żadnych nie ma właściwie nie ma czegoś takiego jest tak naprawdę rzekomo dzikie obozy, które możesz sam z Dziennika prowadzimy własną ścieżkę brak mu oczywiście, że mam inspiracje tak jak n p. kolektyw Putin tak jest dla mnie inspirujący bartników z kolegami też współpracuje natomiast rzeczywiście fakt taki, że nie ma wytyczonych ścieżek nie jest w stanie nowy, bo można wtedy dołączyć ich mózgu właśnie bardzo tradycyjną taką muzyką no i pierwotną, jakby to nazwać tak do tych tych korzeniach chrześcijańskich, ale też pogańskich ludową z takim dobrym sensie tego słowa tak prawdziwą muzyką korzenia na negatywną można dołączyć się właśnie z muzyką eksperymentalną nie ma żadnych przeciwwskazań można grać na Ziemniaku można połączyć z artystami, którzy wycinają wycinanki, ale też można dołączyć tak jak ja teraz pracuje bardzo szczęśliwie z Alicją Płatonow, skąd ten, który współczesną artystką ceramika szkło, ale też osobą, która bardzo interesuje się roślinami stworzyła taką plantację ona jest do uprawy roślin Hydro paniczny Hydro paniczną mu takie naczynia do takiej uprawy i ING jest też tak mam takie szczęście, że co wymyśli to się staje, więc jakimś sensie nie widzę żadnych na razie granic teraz bardzo kobiece co teraz powiedziałaś mam takie szczęście, że co wymyśla te to się staje zwraca na to bardzo często uwagę, że robi pauzę zachęcam kobiety, żeby mówiła mam szczęście to co wymyśliła udaje się zrealizować ten został wprost doprowadziła do tego chyba oczywiste no ale też mówi w takim sensie, że ja czuję, gdy jako sprawczość natomiast bardziej mówi o tym, że na moje doświadczenie dotychczas mojego życia jest takie, że co wymyślono po to jest to oczywiście rozumiem co mówisz ja oczywiście się podpisuje potem idzie no mam pewien poziom niż lenia właśnie przy takich wielkich słowach, ale my zdecydowanie zdecydowanie widzę wielki potencjał takim też po prostu wyjść poza, jaki stereotyp, że ma zbadać wodę ma być tylko kolacja albo dlaczego to ma być przedstawienia, dlaczego Tomasz przedstawienia gotowaniu ja nie chcę tak, a może jacy inaczej też, że dla mnie wielką inspiracją jest szamani znam i wszystkie kultury, w którym goście wszystkich kulturach jest jakiś element właśnie rytuału inicjacji przejścia transgresji transcendencji w kulturze chrześcijańskiej jest chleb i wino i te produkty materialne te produkty wyjściowe są zwykle prowadzą do czegoś duchowego Eneę są używane w takich w takich kontekstach Jateż mam to szczęście, że od 4 lat jestem w radzie programowej festiwalu nowe kichanie i mam szczęście realizować się uczty wydarzenia inauguracyjne tego festiwalu eksplorować obszar wielkiego postu przed nów Ka, czyli wszystkiego tego co jest na opak do współczesnej kultury co jest dla mnie bardzo fascynujące, że właśnie MR and rolla już nie żyją artyści z antycznymi zaś akcji w restauracjach wybierz mniej, czyli my proponowaliśmy ani postęp Żydów coverem nazwaliśmy czy też oczyszczającym boja nie chcę, aby się kojarzyło wyłącznie z młodymi GDA PL bardziej z kulturą katolicką deklaruje z takim obszarem, bo albo Lu ja też siły pracuje jest Żydami program realizowany wydarzenia w muzeum historii Żydów polskich, które uważam, że jest najwspanialszym mocą na świecie, ale idzie tam też zrobiliśmy też inauguracja tego katolickiego skądinąd festiwalu nowe pisaniem w tym roku miękną serca odbył się w Polin, ale to jest też tak z tymi tradycjami kulinarnymi, że one były czasem o wiele mniej mają wspólnego z religią, a więcej po prostu z ówczesnymi warunkami ekonomiczną przyrodniczymi rośliny, jakie są dostępne zasoby finansowe, jakie są możliwe, że do tego dopiero dochodzą ewentualnie jakiś nakładki kulturowe AB czy religijne i to jest dla mnie też wprowadzenie do kolejnego pytania do ciebie właściwie po co jaki jest cel pielęgnować tradycje kulinarne to się tym zajmujesz świadomie, kiedy właściwie to są głosy za przeszłe to by to jak żywili się chłopi w 1 7 18 1 9 wieku jest wyłącznie wynikiem tego na co oni mogli sobie pozwolić, jaką ma wartość dzisiaj nim wytykać mówisz to ma wartość taką, że twoje życie jednak wtedy więcej sensu lubię lubię mieć więcej sensu w swoim życiu Heleny schematy taką wartość Leon mu na nowo tak głęboko mógł powiedziałabym steki spod pokładu głębokich wartości i moja była też doświadczenie tych z tych wydarzeń, które są często na 10 0 osób 1 20 były też na ponad 300 albo na 7 3 na 40 pokazy ludzie po prostu są bardzo spragnieni rytuału są moją ogromną potrzebę, ale ich pojednania z takiego prawdziwego ja nie chcę brzmieć jak osoba duchowna, bo skąd, żeby natomiast taki fakt, że się włączy się z tym co jest łączy się ze swoją ze swoim korzeniem ze swoją tożsamością ze swoją historią z przyrodą jest innymi osobami w tym kontekście nie ma nic lepszego nie ma takiego luksusu, który da to uczucie nie ma po prostu nie istnieje, a drudzy państwo dzisiaj naszym gościem jest Monika kucia aktywistka kulinarna kuratorka kulinarna dziennikarka my zapraszamy państwa na informacje Radia TOK FM, które będą za chwilę zaraz po informacjach magazyny Radia TOK FM i Przemek Iwańczyk do rozmowy z Moniką kurczą wrócimy z w godzinach druga odsłona magazynu sztuka życia przy mikrofonie Hanna Zielińska dzisiaj naszym gościem jest Monika kucia aktywistka kulinarna kuratorka kulinarna dziennikarka w pierwszej części rozmawialiśmy m. in . o tym, poco pielęgnować tradycje kulinarne i czym dokładnie zajmuje się Nika uciekł kuratorka kulinarna nel teraz chciałbym, żeby zapytać się o istotę integracji przez wspólne jedzenie nazwać to w pierwszej części pewnym rytuałem takim podstawową potrzebą duchową człowieka, która faktycznie bardzo często zagospodarowywane jest przez religię czy przez kulturę my może jest uniwersalną potrzebą wymiany w 1 z wywiadów powiedziałaś, że kuchnia, że jedzenie to jest najpotężniejsze medium społecznościowe nie byli jak powiedział do niego związanych z Atalaya tylko 7 aut powołuje się z tylko na to powoływał mam tu zatrzymajmy się tu na chwilę co to znaczy tak naprawdę no to znaczy, że jak ludzie zaczynają jeść to zwykle się nie kłócą to znaczny wzrost no wiesz coś się pokusić trzeba przestać jeść, gdzie słów oczywiście że, że w jakimś sensie jest to jakieś takie myślenie być może naiwna być może też takie życzeniowe, bo tak jak mówisz to właśnie istnieje stół taki obszar też rodziny często, gdzie następnym widać napięcia się kumulują, że ludzie odchodzą od tego stołu, że jest to też sfera n p. wywalczył władzę, czyli matka, która zmusza dziecko do jedzenia dziecko, które odmawiają jedzenia, bo też chce w coś zaznaczyć bądź to klasyczne takie nie smakuje akcji taki list do kładki to też jest cały przedmiot manipulacji i stół to nie jest tylko sielanka i stół to nie jest tylko o miejsce, gdzie się dokonuje pojednaniem natomiast niewątpliwie ma też taką jakość i to bardzo widać wy ja widzę to bardzo szczególnie mocno przy wizytach studyjnych, które organizuje dla cudzoziemców, którzy przyjeżdżają do Polski na zlecenie instytucji takich jak Instytut Adama Mickiewicza czy MSZ, czyli są to oficjalne wizyty dziennikarzy różnych osób związanych z gastronomią cieszy naukowców, który do których, który miał pokazuje naszą kulturę kulinarną i to jak coś się zdarza przy tym stole co się zdarzy, jaka następuje wymiana dialog zapoznanie zbliżenie MEN Noto jest to wszystko właśnie co działa, że w tym wypadku najprościej jest się poznać poprzez położenie na stole rzeczy, które uważamy za dobre uważamy za smaczne uważamy za takie którymi chcemy się podzielić, bo też zauważyć to jest też ten obszar żyje się sobą dziele pokazuje tobie coś jeszcze się z ten sposób dziele kawałkiem siebie no, więc to jest dobre i to tutaj widzę tę moc tę moc stołu i też mocnych tych słów, że użyto MON to zbliżenie następuje w tym poniekąd taki sposób natychmiastowy stąd też popularność tych komentarzy był w w we kawiarniach restauracjach barach, że ludzie po prostu chcą w jakim sensie tej tej, chociaż często czują się z zmuszeni onieśmieleni potem jednak wchodząc w kontakt właśnie jest taki duży stroną w Skandynawii są popularne też często rzeczywiście spotykam się w takich miejscach zbiorowego żywienia duży drewniany stół i wiele osób, które się zmieniają, kto się dosiada ktoś wstaje, ale cały czas Need to jest coraz mniej ciekawa jestem czy twoi znajomi nie boją się ciebie troszkę jak przychodzisz do domu takiego znajomego i masz tak dużo wiedzy i pewni poglądów na to co o człowieku mówi w sposób histeria dania wyposażeni wygląd kuchni ulubione smaki potrawy stół domowe jak to jest czy rzeczywiście oni się czują właśnie jak przychodzi, że kontrola samca sanepid tutaj takie mocne emocjonalne kulinarnych w terapiach myślę, że w meczu z tak spotykam się z jakimiś takimi wyrażanie takich oba w, ale my w jakimś sensie to po pierwsze, każdy ma jakiś gust i każdy ma jakiś upodobanie i to mnie jest tylko kwestia jakości tego co ktoś robi, ale też po prostu tych upodobań po drugie, jeżeli ten, kto jest z prawdziwym jedzeniem na jedzenie zrobione zjedzenia, a nikt czegoś innego no to Noto ja jestem pełna wdzięczności ja też bardzo lubię jeść lubi jak też dla mnie gotuje je bardzo to on do takiego mówiono traktuję to jak dzielenie się sobą więc, że większość trudno tu mówić o tym, że leży ja przychodzę na kontrolę Adam nie ma on przychodzić do znajomych, a tam nie ma ani dużego stołu ani małego na jak tutaj się rytualnie podzielić z sobą tak jest to nasz bank w podłodze w nogach, czyli nie jest przywiązana do Ameryki z takich obowiązkowych elementów tej integracji przez wspólne jedzenia nie jem popcorn z dziećmi przed telewizorem mnie nie uważam, że Żyto jest też można popaść jakieś dogmatyzm w jaki się jakoś przesadnie w w jakiś taki rodzaj usztywnienia konno, ale życie to jest zmiana formy wokół kuchni wokół jedzenia wokół kulinariów jest wiele by zjawisk takich satelitarnych, które pewnie masz dobrze przemyślane jestem ciekawa twojego systemu Wicka n p. wspominała się kulturze kulinarnej mapy Polski, którą prezentujesz gościom na wizytach studyjnych akurat w Polsce mamy bardzo wysoki odsetek zachorowań na bulimię anoreksję i to ma jakiś związek z tą przemocą kulinarną prawdopodobnie domową, chociaż nie tylko czy to jakoś jest w kręgu twoich zainteresowań nie tylko przyjemności z płynąca z tej inwestycji z tego wspólnego spożywania, ale też różnego rodzaju zaburzenia psychiczne właśnie wokół jedzenia mięsa oczywiście jest to dla mnie ważne i wizytom w UE i nie ignoruje natomiast wiele rzeczy widzę też kontekście powiedzmy takiego on od publicznego jak już dyskursu wizerunku ciała, a i on w wychowaniu i o tym, kim jest dziewczynka, która dojrzewa natomiast inni jeszcze nie było takiego momentu ziemia się tym jakoś zajęła tak warsztatu włożył coś z tym zrobiła być może projekt przyszłością być może nie wiem, bo to jest bardzo trud częściej gramy o tak, gdyż trochę tak jest, że to nie jest w ogóle o jedzeniu, ale o przemocy kulinarną tak, ale nie jest jedzeniem zaciągnięte kredyty nie znaczy to bulimia anoreksja nie jest o jedzeniu jest o przyjmowaniu o kontroli władzy o tym, że nie nie mam tak sobie wyobrażam że, że nie mamy też zaufania do własnego ciała, które daje pewne komunikaty tylko chcemy je okiełznać jest taka Krańcowa forma postu tak ascezy pewnej im Jaracza i jestem za tym, żeby pokazywać i to co dobre znaczy w tym sensie, żeby głośno mówić, że masz wszystko to co ci z potrzebnej też sygnały płyną ze swojego ciała czy jestem głodna chce czegoś, jeżeli jesteś w równowadze no to zwykle to są słuszne sygnały, żeby raczej wierzyć w to, że Tomasz ani, że ktoś ci z zewnątrz musi to narzucić takiego dla mnie przerażające jest jakość diety pudełkowe znaczy to, że ktoś z zewnątrz dysponuje mojej młodości czasem moim talerzu moje podniebienie umrze, że to nie decyduje o tym, innym i ciekawe, bo dla wielu sukcesy Kasi ulga z tego co wiem jak też rodzaj obciążenia osi świetnie ktoś dysponuje Super muszą pomyśleć no widzisz tak tylko, że to wszystko jest odbieranie sobie autonomię odbieranie sobie niezależności i prawa do samostanowienia dla mnie to są kluczowe rzeczy to ja jestem niepodległa i po prostu dla mnie to, że ja zdecyduję, że teraz wiem wątróbkę albo właśnie, że będę jeszcze kochasz się albo, że nic nie będę jeść, bo czasem podejmuje też takie decyzje to też kwestia też mojej suwerenności i w tym sensie też, że moje ciało mi mówi bardzo wyraźnie to oczywiście najbardziej widać wciąż nie jak się słuchacza ważne, że potrzebujesz nie miała miałam ogromną potrzebę kwaśnego żurawiny n p. w 1 ciąży i rzeczywiście to też dotyczy właśnie żywienia dzieci, że odbierane jest matkom odbierane jest matką jako podstawowa ich w takich prawo do tego żony wiedzą jak wykarmić swoje dziecko, że wiedzą ile razy je karmić, że naprawdę to jest proste to niezwykłe skomplikowane mówi już teraz karmieniu piersią karmi pierwszym żałobnym mówi o tym, że potem możesz mu gotowość marchewka też jest, jeżeli jesteś w jakieś więzi z tym dzieckiem no to naprawdę jesteś w stanie stwierdzić czy mu potrzeba tego czy innego to być może są rzeczy, które miały one na pewno nie są w zgodzie z synem umowę z bieżącym Czyż z ówczesną kulturą, bo masz słoiczek, na którym dokładnie napisane ile to twoje dziecko ma, więc ile ma miesięcy, kiedy 2, a może teologia jest z reguły jak decyzja tego bieżnie dostajesz tego jak, bo mama babcie ciocie kuzynki czy z własnego ego instynktu n p. przegrywasz pokarm i dasz dziecku wieś trochę sfermentowane znaczy jedzenie Borys ze swoich ust tylko po prostu w czytasz ten słoik nie i to ty jesteś odbieranie pod blok podmiotowości tak takiego prawa do decyzji, bo żadne Sarna na świecie nie dostaje takich instrukcji jak rodzi małe sarnie dosyć daleko od biegliśmy od tych naturalnych schematów rzeczywiście rynny chciałam, żeby zapytać o hobby inną sferę związaną z kulturą kulinarną, o którą na pewno się często ociera się albo wręcz świadomie mer eksploruje z tą dziedziną kuchnia etyka i tutaj jest mnóstwo zagadnień po pierwsze, weganizm albo wegetarianizm ma na to, mówi że miałaś czasem ochotę na wątróbkę to już wiemy, ale są też takie zagadnienia jak im olej palmowy czy sprowadzana z daleka owoce egzotyczne, które są obciążone moralnie obciążone etycznie no i wielki ruch teraz nie ma planowania jedzenia tak z małej scenie no to tutaj pewnie nikt nie ma wątpliwości, że jak tutaj u ciebie w głowie układa się te kwestie związane z etyką wokół spożywania ryb to jest ten przedmiot kolejnej uczty, która odbędzie się w czasie festiwalu nowe mieszkanie 2 0 1 7 biedak król i to będziemy o tym, to znaczy to będzie o tym, żeby wykorzystać wszystko, ale też, korzystając z nie z jakiejś niezwykłej inwencji współczesnych kucharzy tylko z wiedzy osób, które po prostu żywią innych ludzi, czyli kucharek i ja po prostu widzę nawet moją mamę, która by po prostu zwyczajną osobą, która będzie jak dotąd kasiarz bez lekarz nie będzie w garnku ich, że to jest taka postawa, które ono po prostu sprawia, że sprawność co jest w lodówce i nie są żadnym trendy te nie są żadne wyjątkowe rzeczy to jest po prostu to są nawyki tak to są pewne nawyki, które wynikały też wychowania czy z większości życia spędzonego jednak w tym w ubogich warunkach taki bardzo bardzo przeciętnych i wydają się, że to jednak też świadomość dochody monitować znaczy nie robi z tego projektu Unia robi z tego jakieś takiego Mann wieś tak jak dziś wiele rzeczy, która jest kolejnym trendem tak jak weganizm inne, który jest wspaniałym menu jest inną odmianą kosztu, który w dawnych czasach trwał w Polsce 1 90 dni, a ponadto nikt nie ma dostępu do mięsa takiego jak mamy dziś możesz dokupić wieś folii w w kiosku nieledwie, więc tak naprawdę to to by to są ruchy, które po prostu są odpowiedzią na ten przesyt nadmiar na to, że to, że jesteśmy 1 lub po prostu z UE, bo osiągnęliśmy tego nadmiar równo Oli wyniki z las osiągnęliśmy od nadmiaru, ale też musieliśmy od postawienia siebie na szczycie hierarchii okrążenia oczywiście, że nie mamy żadnego prawa tego robić żadnego prawa nie mam n p. wołowina jest bardzo kosztowna ekologicznie i czterokrotnie bardziej niż niższy wyprodukowanie warzyw no Boys nie muszę pamiętać, że zwierzęta muszą jeść, więc wyższy to jest realny tak też przestrzeń wyraźne strzelaniu w 2 0 energia i oczywiście, że także ja mam taki kalkulator śladu ekologicznego w wyposażeniu przy n p. w warsztatach przy różnych spotkaniach no i tam może dokonać takiego rachunku sumienia po prostu sprawdzić to oni też nie, choć też kogokolwiek piętnować tylko się tylko chować być w drodze nos stwierdził, że jesteśmy w drodze tak tak jak ja mówię no ja nie jestem dumna z tego, że jem mięso uważam, że generalnie to jest po prostu złe Mann natomiast natomiast takie mięso i też uważam, że w lataniu samolotami jest złe, ale lecę do nowego Jorku, więc i to nie jest tak, że mam konflikt wewnętrzny podejmuje taką decyzję z drugiej strony przyjechałam tutaj życie na rowerze porusza się na rowerze wozi rzeczy rowerem nie mam samochodu nie brak samochodu i jeszcze pokażę sami pociągami ty jesteś mój wybór no czy blablacar łączy nowoczesną używam takich sposobów komety transportu jak najwięcej, które po prostu są wspólnymi łączonymi i środkami transportu na osiołku mnie nie przemieszcza się w natomiast wiele rzeczy robiłem nie tak jak bym chciała mnie nie nie ma w moim domu takiej całego takiego systemu produkcji własnej żywności, który ma, którym marzyła i znam taki dom jeżdżę tam na wakacje w zimie reszta mnie czemu sprzyjać ma dom w Łękawicy Leszek Kulik jest też aktywistą ekologicznym i jest celem na psychologię robi też różne warsztaty właśnie takie dowody dotyczące Eko edukacja ekologiczna, ale też pisze przepiękne książki o przyrodzie ziemi w innej łóżka to wszystko właśnie tak wygląda, że jest własny chleb, a nawet mieli ziarno we własnym tak w Młynku ręcznym dzieci bardzo też chętnie n p. mielą ziarno robi swoje wszystkie ogórki przetwory wina nie kupuję niczego co jest poza spoza Małopolski nie ryżu soi in tylko ma przyprawy i herbatę natomiast na temat rzeczywiście mam wszystko jest wegańskie nie ma żadnego sera ani Marzena po prostu on do sklepu i kupuje 2 3 rzeczy i potem je na ten obiekt nie dostał wczoraj 19 chętnych nagle, więc to się wszystko daje zawsze ilekroć tam jestem tu nagle widzę, jakie to jest wszystko proste, a potem moje szybkie życie w weryfikuje ich miejskie po prostu z weryfikuje to ich też wiesz no taki rodzaj też atrakcji, jakie oferuje miasto ono, że na wsi po prostu sklepu sieci 2 0 minut i robi się co rzadko, a tutaj no to jednak nic z tych niekończąca się czynne są tylko mam inny styl życia dzisiaj naszym gościem jest Monika kucia my zapraszamy państwa na informację Radia TOK FM, a zaraz po nich magazyny Radia TOK FM i Przemek Iwańczyk my do rozmowy z Moniką kociąt wrócimy za godzinę trzecia odsłona magazynu sztuka życia przy mikrofonie Hanna Zielińska z nami w studiu Monika kucia aktywistka kulinarna kuratorka kulinarna dziennikarka wspomniałeś o drugiej części o tym, że do 1 z projektów zaprasza silne osoby, które zajmują się żywieniem innych czynie kucharza kucharki to jest kolejny temat wątek, który chciał ustawą poruszać się płacz kuchni płeć świata kulinarne w UE kulinariów mamy takie zjawisko snobizmu wokół kuchni wysokiej i tam są tam królują mężczyźni i mamy zjawisko uwielbienia kuchni zwykłej domowej i gdzie kolorami są kobiety jest taka klasyczna piramida Levi Straussa, która mówi o cenne też mówią tej płci w kuchni to znaczy mówię o tym, że to co istnieją rzeczy surowe istnieją rzeczy przetworzone smażony duszony i w w naszym obszarze gastronomii tak i to co smażone w UE to co składa się z części jest męskie, ponieważ są lepsze kawałki i gorsze kawałki może dostać się stek z polędwicy, a możesz zostać ogon natomiast to co jest zupełną w nocy z duszą na zysk jednorodnej kobiece wydziela się po prostu porcję tej tej zupy właściwie, gdzie wszystko wymieszane tek ME i no to jest jakaś płeć się płeć kuchni Wilk która, która polega na tym, że kuchnia kobieca jest po prostu do mu krytyczna, a kuchnia męska jest hierarchiczna i stąd celebryci szefowie kuchni oczywiście są też takie kobiety, które są na inny gdzieś właśnie na szczycie takiej hierarchii ja bardzo się starał tego unikać nie nie robi żadnych tej rywalizacji na pewno w pomiędzy kucharzami nawet gdy gdy zapraszam do współpracy kilku to jest to maturzyści z właśnie z radością oraz z obrazami i bardzo sobie cenię koleżeństwo ja byłam harcerką długo i ataku po po prostu jakoś jest to dla mnie ważne, żeby się zachowywać koleżeńską KE natomiast wyższy no, żeby nikt nie wchodzi cały na biało to znaczy w, żeby było jednak także w dni wszyscy to robiliśmy wszyscy są tutaj na wieś w widać wszystkich tak przy tym inni poza tym no kucharz ty jesteś taka osoba, która albo po prostu żywi innych nawet litr co jakiś bardzo artystyczne prace dzieła not to nigdy nie jest tak, a prace artysty który, który maluje obraz sam i nikt się więcej do tego nie przykłada tutaj jednak jest cały zespół ludzi, który jest potrzebny, żeby to się mogło zdarzyć i też te konkursy te wszystkie właśnie galarety te wszystkie rzeczy, kto nim ktoś teraz dzieją też przypominają o tym, że jak ja sam przez 1 0 lat recenzje kulinarne w Rzeczpospolitej jak zaczynałam to robić to tam na początku w 20 0 3 może rok niech dzwonią do restauracji, żeby zapytać nazwisko szefa kuchni to mnie chcieli podać uważali za swoją tajemnicę albo po prostu ciemno, jaki mieli powody po prostu nie było to ważne nie było to przedmiotem wieś to oczywiście pojawiały się już jakieś nazwiska tak pojawiali się ludzie tak jak Wojciech Modest Amaro, który kreował swoją karierą od początku bardzo świadomie i na marce osobistej właśnie nam bardzo osobistej zdecydowali także oczywiście, że tak oczywiście, że był krótszy galeria też współpracował z kurkami przez ilość projektach to było dla mnie też fascynujące nową rzeczywiście pokazywane mecze jak wygląda co tu dużo mówić o tamtych czasów na tle innych a tym bardziej wcześniej a tym bardziej w latach dziewięćdziesiątych to jest natomiast my wydaliśmy książkę wspólnie 20 0 5 roku o kuchnia Polska ginie oznacza, że tak rząd dopuścił mnie do wszystkich swoich notatek i do dołu do przegrzewania się przestaje go o nowe zeszyty i Heleny bardzo duży ma też porządek w nich taki szwajcarski powiedziałabym natomiast tak były takie nazwiska oczywiście, ale to co się stało potem i to co się dzieje teraz i też to co jaki jest PIT tych ludziach jak i młodych oczywiście są też wspaniały zjawiska są wspaniałe restauracje koncepty inicjatywy to dynamika tego jest Zenon wielokierunkowo rządowi temat dość goście, którzy przyjeżdżają tak jak ostatnio ci nowojorczycy, których miałam przyjemność wozić po Polsce widzą to dla nich to jest też fascynujące, bo to jest cel jest zupełnie inne niż w na Zachodzie Europy czy w stanach też oczywiste na dynamikę jest wielka w nowym Jorku, ale mam namyśli to, że my jesteśmy cały czas w tym wiesz rozwoju w tej Nafty takim doganiania, czego się w tym ma w tym w tych nowych fascynacja w tym właśnie, że nagrałem ją teraz wszyscy kochają kuchnię polską, kto kochał kuchnię polską 10 lat temu uchwalono rzeczywiście to oni nie niebywałe jest to co się zdarzyło się szczególnie właśnie powiedz przez to ostatnie kilkanaście lat wąchania Szymborska nieżyjący już niestety pisała o tym, przez kilkadziesiąt lat i oczywiście była szanowana ceniona była pani od książek kucharskich, która pisała o kuchni regionalnej, ale trochę tak to to była taka Cepelia trochę tak no i teraz wierzono, że to są niebywałe nieskończone dobra zostałoby rzeczywiście wielka i pracę wielki dorobek i nas tak jakby za zasadne śnie zaczęła tak, bo oczywiście, że była bardzo cenione kochanej szanowana środowisku, ale gdzieś się cały taki taka możliwość zaistnienia właściwego i też uporządkowania tej spuścizny i być może większej ilości projektów dobrych projektów z młodymi kucharzami byłaby możliwa lodów po prostu teraz, kiedy już niema tak jak to się dzieje, by było uchwyciła teraz taki moment, kiedy kuchnia tradycyjna nie tylko nie jest obciachem, który się kultywuje w domu, ale zaczynam być ceniona na salonach, a jeszcze przed nami kolejny etap, kiedy inne wejdzie to wszystko na poziom absolutnego snobizmu i będziemy jeszcze pierogi posypywane złotym pyłem z bardzo drogich restauracjach Anne za bardzo duże pieniądze ciąć, by zapytać o to zjawisko snobizmu wokół tzw. kuchni wysokiej, gdzie bardzo często te potrawy są bezpośrednio inspirowana właśnie kuchnię tradycyjną, czyli kuchnią biedną bardzo często rolniczą czy chłopską gdzieś tam są bardzo często ślady Echa dnia po tej kuchni co to jest zjawiskowo, że inne naprawdę niewiele różniące się potrawy poza nazwą anturażu intymne obrusem stole tak któryś z takim symbolicznym oddzieleniem restauracji drogi od zwykłej knajpy co to jest za zjawisko, że ludzie lubią chcą i mają potrzebę zapłacić kilkaset złotych za posiłek, kiedy przy tej samej ulicy z knajpy, gdzie mogą zapłacić kilkanaście lat pewnie jest to większa większe jest to temat też szkół sztuk tak to znaczy co uznajemy zatem kurz czy rzeczywiście z tą samą co dostaniesz tam zwykle dostajesz też właśnie taki zesta w doświadczeń ktoś n p. opery la zapachem Górka atak, ale i szczęście mówiąc jak mówisz o pierogach ze złotym pyłem natura tej myślę, że kuriozalne jest płacenie za ciężkich pieniędzy za pierogi posypano obie Kamińscy gdzieś jechać 200 zlotym pełna treść jakoś zrozumiałe, że bez to może coś drogiego, ale rozumiem, że na pierwszym etacie już teraz, by przykładnie z własnej wyobraźni go rzeczywistość widzianą mam namyśli to, że rzeczywiście bywają bywają sytuacje i to jest kwestia kunsztu to znaczy to jest rzeczywiście kwestia tego, że ktoś podaje się to w takich okolicznościach masz taki serwis masz takie też dobór alkoholu wino piwo nalewek różne są też do 1 FoodCare jest wódki tak, że rzeczywiście ten mu to doznanie jest wyjątkowe jak było wiele razy w takich sytuacjach, gdy to jest ono w takie doznania jak z opery czy 3 i jest to doznanie rzeczywiście z gatunku w pewnego wzruszenia też myślę, że ludzie mają po prostu taką potrzeba to jest też na takie traktowanie siebie jako jakieś osoby specjalnej tak no bo wtedy ranny jedno jest inny pochylenie nad klientem w takim miejscu natomiast inni z czego to wynika Ano to wiem być może bodaj drugim jak nam jest przyjemnie radość z samochodu chodzi o bo zjawisko luksusu być może tutaj znowu nie chodzi może donieść o jedzeniu znowu tylko właśnie o tym, oczywiście podatnik cudowna torebka czy buty kosztują ileś tam też nie, dlatego że zimą po prostu jest to w wartości z giełd wynika z wielu czynników, ale nie wynika tylko z wrogości jest cenny materiał da z tego, że rząd coś już po zyskać n p . z daleka to też może być jakimś takim perwersyjny właśnie nowy w jakąś przyjemnością, że ostrygi przyleciały do mnie z Paryża jest taki specjalny czytam nową po prostu myślę, że to jest też trochę także nasze poczucie specjalności pewnie różni się między ludźmi może tak, by Drzewiarz twoje twoja przyjaciółka zrobić coś dla ciebie, bo jest ci smutno albo nie wiem jakieś innego powodu, dlatego że przyszłość i to będzie dla ciebie tak wystarczająco specjalne, że masztem potrzeby zaspokojono one to silny, by wydać na możesz wydać na to ile się tam za tak w złotych cieczy w euro żeby, żeby to poczuć natomiast faktem jest, że nie istnieje cała ta sfera fajne nie neguje też tego wywierania wrażenia na ludziach bojownicy kucharz denerwują kucharze chcą zrobić wrażenie kucharze chcą, żeby też, że odpusty tak jak oni chcą usłyszeć różne słowa to są często bardzo wrażliwi ludzie też tacy jakoś też bezbronni no bo oni siebie pokazują na tym talerzu i docenianie ich tak jak muzyka po koncercie czy przy słynnym pisarzem no to on inny i dla nich po prostu też Łódź to po prostu bardzo ważne i bardzo dużo pewnie od tego o zależy, jaką się czują to też nie przekroczyć granicy obłędu tak w tym, że źle, że to jest tylko sztuka to nie jest tylko sztuka to jest też, że żywienie tak to jesteś torze, że otwiera się restauracje, czyli dajesz ludziom jedzenie w galerii sztuki po płacisz za bilet oczywiście ale gdy się otwiera się odbiorcę na pewno doświadczenie i nikt nie obiecuje, że będzie przyjemnie, a tutaj poniekąd tak musi być jadalne Zdrój wieś nie trujące tak musi to po niej zaspokajać podstawową potrzebę fizjologiczną już nie musi no rzeczywiście jakoś mnie degustacyjne notes pytanie czy musi zaspokajać tę potrzebę, więc i nie jest do końca nie jest do końca taka prosta sprawa jak jak w przypadku po prostu już po prostu oczyści mówi przysłowie po prostu sztuki, gdzie pan na to jest jasne, że noże, że to jak spełnia inne potrzeby niższy niż po prostu na to, że mam szklankę przed sobą, które nie wyleje się woda w sensie to one spełniać swoją postawą funkcje, czyli mieście płyny i nie przecieka zazwyczaj, kiedy rozmawia się w mediach o tematach około kulinarnych to mówi się, bo temat co jeść, czego nie jest ci dzisiaj rozmawiamy głównie o tym jak jeść ARM i dlaczego tak ani inaczej czy mogłaby się na koniec sesji w kilku zdaniach podsunąć kilka takich bezpośrednich porad dla osób, które nie zauważał dotychczas w swoim życiu, że jedzenie może być źródłem takich przestrzeni duchowych kiedyś rymami da się może działać i właściwie nie chciałby przegapić w kolejnych etapach swojego życia nerek tej możliwości jak jeszcze jak dobrze wejść jedzenie jest taką samą częścią życia wszystko inne, czyli to jakieś często też pokazuje jak śpisz jak kochasz jak piszesz jak chodzisz jak żyjesz w ogóle, więc najpier w 3 min takich najprostszych ćwiczeń do nauki jedzenia, gdy n p. wzięcie jabłka i powołaniu go obejrzenie go bez telefonu bez innych wrażeń skupienie się na tym co robię zanurzenie zębów i poczucie tego wieś przegra dzielnie ileż razy nie mówi 6 0, bo to jest duża, ale powiedzmy zjedzenie świadome bardzo prostego produktu skupienie na tym wystarczy nie mają wspólnych Stańki nie zawinił brak jest wolność, której syn przejawia w jedzeniu, które się przejawia w głaskaniu kota i wtedy mam jedno co jest n p. uważam Super zaletą takiej postawy to jest to, że mąż strasznie dużo czasu wtedy, bo jak coś robisz to to po prostu robisz w ten czas nie robisz nic innego związku, z czym jeżeli gdzieś to jak to jest to poniekąd przepraszam za górnolotne określenie obcowanie z wiecznością, więc moim zdaniem to jest gdzieś prosta droga do do doceniania różnych pokarmów, bo jak się to takie się uczyć n p. pić wino także zaczynasz wąchać pewne rzeczy musisz po prostu skupiać no to na czym skupia uwagę to ci coś oddaje to jest też taka prosta zasada w związku, z czym jeżeli skupi się na jedzeniu boisku pisze też na tym jak i przyrządza aż 3 rzeczy, jakie no właśnie czyje wrzucasz 3 czy rzeczy n p . nie zauważyć przegapi się, że co się zepsuło no to no to właśnie tak naprawdę poważna na bardzo wiele sfer swojego życia i wczoraj rozmawiałam z Sandrą kacem z takim wspaniałym bardzo polecam jego książki po fermentacji MEN to są filozoficzne traktaty uważam jest też osoba, która w niezwykły sposób pisze mam bardzo bardzo szerokie Horyzonty rozmawialiśmy o tym, że, że w, jakim sensie w fermentacji na, a i ja to nazwałam, że to jest Arcus wyrwał im, czyli sztuka przyzwolenia, ale i on wtedy oczywiście powiedział, że oczywiście tak do poziomów stworzyć pewne warunki w twarz pewne warunki, a potem pozwala się tam wydarzyć uważam, że to jest nowo najpier w mniejsza postawa też pokory tak, bo nie wywoła aż tak go z sama musisz stworzyć warunki jak jest pod tym właśnie przeszkadzać nie można go nagle schłodzić manipuluje rzeczywiście bakteriami manipuluje produktem robisz MR wywiera wpły w, ale proces gdzieś tam donice to nie grozi też demiurgiem, czyli też nie jesteś kucharzem celebrytą, który układa misternie pęsetą kawałeczki na talerzu i ma wpły w na to, że coś się gotowało 3 5 sekund, bo fermentacji jednak jest w bardzo wiele niekontrolowanych procesów i też taki obszar dzikości mi się wydaje też taki wspaniały właśnie powrotem do siebie, że jeżeli n p. idziesz na łąkę i zerwie się jakieś rośliny, zanim weźmie zielnik do ręki, ale sama twierdzi szczyci to smakuje czy nie czy uważasz, że to jest jadalny czy nie to też wspaniałe ćwiczenie, bo wracać do siebie no do włączy się z tym i Tomi się wydaje bardzo potrzebne drodzy państwo mam nadzieję, że zgodnie państwo porządnie ne w trakcie naszej rozmowy życzymy dużo uwagi uważności my wspólnotowości przy kolejnym posiłku, który państwo czekają dzisiaj naszym gościem była Monika kucia aktywistka kulinarna kuratorka kulinarna dziennikarka, która moda na zaproszenie na kolejne wydarzenie kulinarne zapraszam serdecznie państwa na Dziady ENA karmić dusze dusze w liczbie mnogiej to będzie wydarzenie na w Polish Guide Stępińska na ulicy Stępiński w Warszawie, gdzie zjadą kuchni tel i Alicją patronacką wprowadzimy państwo w taki właśnie stan tuż przed dniem wszystkich świętych w stan za dusze Neny, czyli w el będziemy będziemy słuchać pieśni z dusznych będziemy słuchać pewnym League ani, ale takich lament elementów z Polesia, które el, który właśnie wzywają do duszenia do obcowania z nami będziemy też karmić tymi produktami, które na, które tradycyjnie 1 no właśnie w tym czasie, czyli Kasią miodem wódką i mam nadzieję po prostu na takie przeżycie, które tam młodzież przybliży nas to też do tego czasu do tego tematu i nie do nas samych treści dziękujemy bardzo się naszym gościem była Monika kucia dziękuję bardzo Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: SZTUKA ŻYCIA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA