REKLAMA

Czego Polacy mogliby się nauczyć od Duńczyków w kwestii niemarnowania jedzenia?

Weekendowy Poranek Radia TOK FM: Idealna Niedziela
Data emisji:
2017-11-12 08:40
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
15:26 min.
Udostępnij:

"Duńczycy poradzili sobie, jako pierwsi w Europie, z lękiem przed datą ważności. Jeśli spojrzymy na to, dlaczego wyrzucamy żywność to nie z powodu tego, że realnie się zepsuło. W 38% przypadków wyrzucamy żywność, ponieważ skończyła się data ważności. Zgodnie z polskim prawem żywność po przekroczeniu daty przydatności do spożycia przestaje być żywnością. Staje się odpadem. To sprawia, że produkty, które ktoś mógłby jeszcze zjeść są wyrzucane"mówiła Marta Sapała w rozmowie z Zuzanną Piechowicz.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry raz jeszcze przy mikrofonie Karolina Lewicka, ale jak zawsze o tej porze czas na idealną niedziele i dziś gościem Zuzanny Piechowicz będzie Marta Sapała dziennikarka zajmująca się tematem odpowiedzialnej konsumpcji, która opowie nam od duńskich pomysłach na nie marnowaniu żywności po marnujemy tak dużo jedzenia, gdzie jest źródło tego programu osoby, które zajmują tym tematem i ja im też więcej tym tematem zajmuje, tym bardziej się przechyla do tego, że Rozwiń » jednak źródło tkwi w takiej kulturze, w której wszyscy jesteśmy zanurzeni dyskurs konsumpcjonizmu to jest taka kultura nadmiaru obfitości nieustannego wyboru dostępność 2 4 godzinna dobę mu też modelu sprzedaży, który zaczyna być dominujący za sprawą sieci supermarketów hipermarketów dyskontów, ale też taki upodlony upodabniając się do siebie sklonowany sklepów osiedlowych na pewno, gdyby to rozłożyć na czynniki pierwsze to można, by się przyczepić, jakby to każdego etapu życia jedzenia tak, czyli od produkcji do dostatniego od etapu Grant ląduje na talerzu z nich wydaje się, że to właśnie kultura jest tutaj najważniejsze czynniki jak i i to ma największy wpły w na to no po prostu przyzwyczailiśmy się do tego żywności jest dużo, że one dostępne cały czas ogromnym wyborze jest tania mówią nic, jakby wprost wciąż kupujemy jej za dużo niewiadomych do końca i po prostu wyrzucamy przytacza dane w swoim tekście, że w skali całego świata to jest 1 Chomać 3 miliarda to one w Europie 8 8  000 000 ton, a w Polsce 9  000 000 ton, czyli w każdym domu z polskich domów wyrzucamy 1 40 kg żywności rocznie to jest więcej niż większość z nas waży to znaczy wrzucamy takiego 1 z 2 liga będzie przeciętnych ludzi 2 przeciętnych Polaków żywności wyrzucamy do śmieci rocznie w każdym z polskich domów z tymi statystykami jest także on faktycznie tak mówią natomiast prawda jest taka, że nie wiadomo czy to co mówię jest faktycznie prawdą, dlatego że wśród mocno w głębi to w jaki sposób one powstają tu widać to bardzo wiele takich białych plam niedoskonałości metodologicznych, ale i tak naprawdę to skala może być on dużo dużo większa to są takie liczby, o których przyjęło się używać po prostu w powszechnej narracji na ten temat ponad czymś trzeba się zawieść tak do czegoś trzeba się odwołać jakiś obraz to co ty tutaj teraz wszyscy zarysować sobą bardzo obrazowe choćby właśnie tego podwójnego człowieka jeśli chodzi o o masę, ale trzeba używać natomiast niezależnie od od tego co jest monstrualny problem jest gigantycznym olbrzymi wpływ też na środowisko dlatego, że to żywność w większości trafia na wysypiska, gdzie nie posortowane niepoddane takim procesom przemiany w kąt polscy po prostu zasypana przysypano warstwą innych śmieci w działa bardzo dużo metanu, który jest bardzo zjadliwe dla atmosfery dużo bardziej niż dwutlenek węgla na dużo gorsze działanie jest, toteż taki problem marnowania zasobów to nie tylko chodzi o to, że my po prostu wyrzucamy in z zaschniętą końcówkę chleba czy zepsuty plaster wędliny już ktoś je mięsa i t d . ale on, wrzucając takie jedzenie tak naprawdę wskazujemy po prostu na na nas stratę czyjąś pracę czyjeś pieniądze zainwestowane wnoszę na inne w studiowanie w nawożenie, ale też po prostu ziemia ta, która jest konieczna do do wyhodowania tak tej rośliny, które potem zostanie przetworzona na produkty żywnościowe odzież tej rośliny, które nakarmić zwierzę tak, które potem też zostanie zjedzone przez człowieka jest taki właśnie w wielowarstwowy problem Tax Care in symbolicznie biorąc po prostu ten projekt, który wyrzucamy w tle widzimy tylko ten produkt natomiast jest dużo dużo więcej warst w kłopotliwych dla świata w czego Polska mogłaby się nauczyć oddani, jeżeli chodzi o kwestię Mark Hamill, a raczej niemarnowania żywności wydaje mi się, że przede wszystkim większej otwartości i Duńczycy przede wszystkim poradzili sobie ze jako chyba 1 z pierwszych nacji w Europie z tym kłopotem z tym kłopotem lęku przed datą ważności Born, gdy weźmie się n p. spojrzy się na nasze badania sondażowe pokazujące Szkocji jakich powodów Polacy najczęściej wyrzucają żywność to taką dominującą sytuację zdaje się dokładnie będziemy na proces trwa 3 8 % sytuacji, w których my coś wyrzucamy to nie dlatego, że to nam nie smakuje czy ugotować się za dużo czy rzesze zepsuło faktycznie realnie myto oceniamy za pomocą swoich zmysłów tylko, dlatego że ta magiczna drukowana na opakowaniu data ważności minęła i to niezależnie od tego czy to jest data, która nakazuje zjedzenie tego do określonego momentu, bo też n p. jogurt czy sałatka jarzynowa czy jakiś wypiek z kremem, który po prostu ma krótką datę ważności jest z zasady ich krótkie życie i należy tu zjeść dosyć szybko czy jest to coś bardzo trwałego i w momencie, w którym ta jego data ważności się kończy to tak naprawdę nie staje się niczym się śmiercionośne tylko w i ewentualnie może odrobinę zmienić swoje właściwości tak nie trochę wywietrzyć tak może się rozwarstwienie i t d. wezmę to wyrzucamy po prostu z dużą ochotą i a inni z dużym przejęciem i tak naprawdę niezależnie od oceny i Duńczycy też jest także, że prawo nas tutaj w umacniał tak w UE w takim działaniu także w Polsce nie można wprowadzać do obrotu produktów po upływie tej daty minimalnej przydatności do spożycia nawet banki żywności mają kłopot z tym, żeby to odbierać, dlatego że w momencie, w którym tata kamieniami może ten makaron jeszcze przez kilka miesięcy może sobie spokojnie pomnażać to przestaje być zgodnie z zasadami prawa żywność staje się odpadem jest zdania jest inaczej rozwiązane to można wciąż sprzedawać produkty które, których data przydatności minimalnej przydatności do spożycia została przekroczona nawiązane muszą być specjalnie oznaczone i doprowadzić do tego, że tak po pierwsze, banki żywności mają dużo większą swobodę w odbieraniu tego co się nie sprzedało w klasycznym handlu, ale też ta żywność trafia do takich sklepów, które dają mniej drugie życie tak jak n p. mój wód w Kopenhadze są to 2 placówki, ale też na terenie całej Danii z są porozrzucane takie inicjatywy sprzedające tego typu żywność w czasie idzie i kupuje się n p. każde niemowlę są 3 miesiące po terminie chleb, który nie od poprzedniego dnia po 2 dni wcześniej został wypieczony w klasycznym handlu już został zalany woda zaczyna być czerstwe to można dokupić warzywa, które trochę już nie wyglądają tak pięknie świeżo, ale wciąż są popsute, tak więc jakby osoba, która sobie radzi z gotowaniem na pewno z nich coś pysznego zrobi właśnie makarony przeróżne musztard owym przetwory konserwy i t d. tak jak słodyczy z tamtego multum sprzedawane za bardzo symboliczne pieniądze biorąc pod uwagę to żądanie jest najdroższą stolicą w ogóle w unii Europejskiej że, choć ceny żywności to tam można się pożywić właściwie za koszty porównywalne z tym źle się wydaje w polskich dyskontach są naprawdę symboliczne opłaty ludzie tam chodzą ludzie dokupując to w ogóle bardzo świetnie funkcjonuje to czas mówi się o konieczności otwierania kolejnych tego typu sklepów jest tak tez na pewno coś z tym, czego moglibyśmy im pozazdrościć co moglibyście moglibyśmy się od nich nauczyć, czyli takiego jak poluzowania trochę swojego spojrzenia na to czy produkt, który arbitralnie oznaczony konkretną datą nadaje się do jedzenia czy nie i tak go bardziej zaufanie swoim zmysłom kiedyś nie było daty ważności nie nie sądzę, że prócz, który się jakoś dużo częściej zatruwają jakimiś produktami to ważność z 6 taki nowy wynalazek lista to na pewno to i żeby teraz kupowanie przycisk kopiuj wpół do nie było też takim wstydem, ponieważ po nie jest obciachem warowni można tam nawet spotkać księżną tak to nie jest żaden obciach księżna Marii żony następcy tronu była zarówno na otwarciu pierwszego sklepu FOT, jaki teraz ostatni właśnie podczas burd wód sami, gdy my żeśmy uczestniczyli w takiej wystawie towarzyszącej szczytowi się z Vabank Copenhagen tam mu z ciepłych wód nią swoje stoisko Ailton przyszła przy witała się zrobiła sobie zdjęcia pod ścianką z ekipą tego sklepu chyba nawet dostała odnieść jakiś kościół z produktami oczywiście przyjęła także tam to, czego też moglibyśmy Dani zazdrościć jesteś taki poziom świadomości na temat tego, że to jest faktycznie ważny problem oni mają taką kobietę, która się nazwa Sellina jury i testach też coś ktoś kogo nam tutaj brakuje, czyli charyzmatyczna liderka bardzo zaangażowana w idea ograniczenia masy chowania żywności i Chin, która jest rozpoznawalna, która jest bardzo skuteczna którymi może startować z poziomu po prostu zdenerwowany konsumentki w tej chwili tak naprawdę zaproszono na konsultacje na poziomie rządowym zaproszona na na przeróżne debaty międzynarodowej tak dalej i ona jakby z skupiła uwagę wokół tego problemu, ale ten problem tam też zrozumiał rozpoznawalny na takim poziomie jak we decyzji rządowych n p. duńskie ministerstwo żywności GM środowiska jest chyba nawet tutaj zapisałam w ubiegłym roku przeznaczył 7 50  000 USD na obsługę projektów edukacyjnych związanych z właśnie zmarnowaniem żywności czy ministerstwo po prostu nijako już samo rozpoznaje ten kłopot żony z bardzo ważnych rzeczy po coś z tym zrobić ma w budżecie po prostu osobna to popularna to my jesteśmy bardzo daleko, że chodzi o ten temat i mają żywność w nazwie to też jest wart jest o język tworzyć takie nazwy tworzą rzeczywistość jak wygląda edukacja tam w swoim tekście nawet, że zazdrościsz także w innych formach z tym jak wygląda przedszkole z twojego dziecka przy szkołach szkoła w tej chwili szkoła ta to przede wszystkim oni, że oni wiedzą, że to jest bardzo ważne, że dzieci trzepak i LO już od samego początku edukować te nie tylko na temat marnowania żywności marnowanie test, jakby je tylko 1 z elementów w ogóle szeroko pojętej kultury jedzenia tak jakby jakiś taki los może ostatni etap raz oni w ogóle zwracają bardzo dużą uwagę na rwanie ludzi tych kompetencji gastronomicznych jak tak nazwała to n p . w szkołach publicznych i w przedszkolach w trakcie lekcji, jakby elementem poproś sekret codzienności szkolnej jest wspólne gotowanie też różnie rozwiązywane albo dzieci mają po prostu dyżury i przygotowując pomocą osób dorosłych posiłki dla wszystkich innych dzieci kra tycz potem wspólnie jedzą albo po prostu mają takie takie lekcje, w trakcie których nie przynoszą jakieś produkty i coś z tego razem ich co trochę taki rodzaj naszych dawnych z odpadów jeszcze z czasów mojego dzieciństwa w takiej naprawdę bardzo zaawansowanych postaci i Jana 3 są bardzo często inna sprawa, że tam też zwykle bardzo dużą świadomość znowu na poziomie władz, dlatego że n p. RM odpowiednik Warszawskiego ratusza, czyli jak Lennon siedziba władz Kopenhagi utworzyła taką osobną komórkę do tego, żeby wdrażać dobre praktyki gastronomiczne, czyli tyle w stołówkach należący właśnie obsługiwanych przez samorząd czy w szpitalach szkołach w urzędach tam jeszcze 1 0 do stołówki na uczelniach wyższych wszędzie tam, gdzie testów jeszcze chcą ja nic by założyć taki bardzo ambitny plan, że do 20 1 5 roku na produkty, z których będą posiłki w tych stołówka gotowanego na 10 % organiczna i się udało zrobić ani tam n p. gotują w większości z podstaw nie przyjeżdża tam jedzenie gotowe zmrożone w takich to co się dzieje n p . w Warszawie w szkołach tak publicznym gdzie, gdzie większość z czołówek jest obsługiwana tak naprawdę przez ajentów i ci ajenci nawet już nikt tu na miejscu tylko przywożą jedzenie po prostu zamknąć, więc dzieci to niby są drobiazgi jazdy, chociaż coś w języku, ale też takie obcowanie z pewnymi procesami dzieci są po prostu rano do późnego wieczoru, bo to edukacja 6 dodatkowymi zajęciami zupełnie poza domem to one często w tygodniu w ogóle nie mają możliwości uczestniczenia w gotowaniu tak w taki szykowanie tego jedzenia i placówka w pewien sposób powinna iść tak dużo czasu to dzieci przetrzymuje taką możliwość obcowania z tym gotowaniem im stwarzać u nas się tym nie dzieje miasto wciąż są takie jak wytyczne po prostu sytuacje w bardzo takich elitarnych szkołach, gdzie trzeba zapłacić bardzo dużo pieniędzy, że przez dzieci n p. gotując w oczy, że jest w rozumie się, że to jest ważne, że nie szkodzić gotował dla innych dzieci tak, żeby się uczyły tego wspólnego gotowania wspólnego potem jedzenia dzielenia się tym Boć posiłki smakowanie i t d. wszystkich państwa zachęcamy do przeczytania tekstu te oporne resztki nastroje dwutygodnik com moim gościem była Marta Sapała dziennikarka zajmująca się tematyką tutaj zacytuję ze strony był przytomny konsumpcji bardzo się podoba zwrot przypomina konsumpcja bardzo dziękuję bardzo dziękuję za zaproszenie do widzenia ja nazywam się Zuzanna Piechowicz był usłyszenia za tydzień po ósmy 4 0 dla państwa wyjątkowo idealna, by czas już skończyć się u kadrowy poranek niedzielny w radiu TOK FM ma Karolina Lewicka napitku Tosca i Jan Lebenstein nam punkty karne Lewicka przy mikrofonie Anna Piekutowska wydawała Jan Einstein realizował efekt tych informacji Radia TOK FM ma po informacjach Grzegorz Sroczyński świat się chwieje gościł Grzegorza Sroczyńskiego będzie dziś Adrian Zandberg z partii razem już teraz państwa gorący na te audycje zaprasza mnie raz jeszcze udanymi Jackie te Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: IDEALNA NIEDZIELA

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

40% rabatu w zimowej promocji TOK FM. Nie czekaj - zdobądź swój pakiet "Aplikacja i WWW" z solidną zniżką, aby słuchać wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!