REKLAMA

"Polak NieNażarty", czyli rozmowa z przymrużeniem oka o polskiej kuchni. Opowiada Gosia Molska

Niedzielny obiad
Data emisji:
2017-11-12 13:20
Audycja:
W studio:
Czas trwania:
14:02 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
po nie wiem czy to będzie niedzielny obiad 13 2 1 w niedzielę 12 listopada kłaniam się Przemysław Iwańczyk ponownie chciałby przywitać mego goście z nim Gosia Molska dzień dobry dzień dobry dzień dziennikarka podróżniczka kulinarna ma wszystko zmieniać system nie koniec z anteny scenarzystka konsultantka kulinarnych sho w, a także autorka książki Polak nie na żarty 30 w taki mój dyplom od trafnego nie wiem co myślę, że wielu z nas jest nie na żartach to jest cecha Rozwiń » narodowa częściowo tak się tak się wyrażonym być może tak generalnie my jako pracy lub w mieście Lublin dobrze zjeść lub więcej dużo, ale nie zastanawiałam się kiedyś z badaczem socjologiem też z czego to może wynikać z 1 nie wyszło nam, że to konsekwencja i PRL-u, które inni jedzenie wartościowe było towarem deficytowym mam też konsekwencja wojen życia pod zaborami rzec, że właściwy trop zawsze mają dać na zapas to prawda i myślę, że dzięki temu też mamy szacunek do jedzenia i jesteśmy niezwykle kreatywni w kuchni, ponieważ się zrobić coś w ciemno własny potrafimy dorobić potrafimy zebrać w każdej sytuacji nawet jak mamy 2 składniki jest biednie to jesteśmy w stanie fajne szutrowe z tych właśnie 2 3 składników stworzyć no właśnie jak ma się do tego kuchnia włoska prom, który mówi się, że też jest biedna, bo z 5 składników co tu nawet błahych tak jesteśmy w stanie sami naprawdę kulinarnej potrafimy sobie radzić w łeb, o czym jest książkami ja wiem, o czym jest, bo był mu przeglądam właśnie one przed sobą Polak nie na żarty to ona jest tak wielowątkowa począwszy od podziału Polski na na kuchni regionalnej skończywszy na samych przepisach, ale także, przechodząc przez drewno takie zagadnienia, które dotyczą kulinariów z włącznie z przedstawieniem obsady chociażby w kuchni tak już cała brakuje mi brakowało na rynku książki, która obejmie element kulinaria Polski jako całość dużo podróżuje po świecie i w każdej swojej podróży przywożę sobie awans o kuchni danego miejsca, ale nie znalazłam takiej pozycji u nas księgarniach ja pracuję w tzw. kulinarnych mediach od ponad 1 0 lat i pisać, a może to jest właśnie ten czas, kiedy muszą wypełnić lukę i i tak powstał blok na żarty testy to jest książka, który jest w wiele ciekawostek informacji o kuchni polskiej w ogóle to błąd zwiedzała poszczególne regiony chcą zgłębić tajniki dla kuchni nie wiem wielkopolskiej czy też góralski charakter domu też bardzo przyjemne momenty i element prac nad tą książką, ponieważ w wakacje się bądź samochodu razem z moim mężem z moją mamą i moją córką i zjeżdżaliśmy Polska na zasadzie objechaliśmy ją góry zadało trudno od dołu do góry w od 1 z regionu spotykają się z ludźmi z producentami spotykają się z całego spotkania mi silna i zdobyła niezwykle inspirująca fantastyczne ciekawa podróż, którą opisała, jakim był obraz z tego wyłoni jesteśmy naczelnymi wnioskami, które trudno byłoby charakterystyczne dla naszej kuchni właśnie mamy fantastyczne produkty lokalne regionalne potrafimy robić doskonałe sery nomen absolutnie najlepsza na świecie jestem przekonana o tym, miody robimy doskonałe wędliny inny potrafimy korzystać z tradycji z tego co zostawiły nam na nasze prababcie fair w swoich zapiskach skrzętnie notowanych w siłę gruby brulion, a do Wikipedii nie zagląda no właśnie w ale ta wiedza została ona jest ona jest przekazywana pokoleniom kolejnym i potrafimy wykorzystywać i fantastycznie, że teraz tworzy się właśnie moda wraca moda czy uczucie może nie kwestia mody z was takie zjawisko lokalnej kuchni, czyli już minął nam ten zachwyt wieś słusznie PIT SA tajska kuchnia wietnamska teraz zaczynamy doceniać to co mamy tutaj na miejscu za płotem w istocie mam wrażenie też kontrując temat tych tak kardynalnych wniosków, że to spuścizna peerelowska jest dziś konnym kontynuowana i teraz takim podstawowym kryterium, które stanowią o kuchni w przypadku Polaków przepraszam za to, że generalizując tak jest jest dużo i tanio w takt to jeszcze faktycznie dominuje, powtarzając nasze myślenie w funduszu i tanio, ale to od woli zmieniam, że jest coraz lepiej lubimy się najeść wiesz no jaja też stół, by zjeść dużo tylko lubię zjeść dobrze dużo i ze względu na swoje upodobania, ale też na empiryczne dotknięty każdy zakątek naszego kraju, gdzie mogą być mieszka ze względu na kulinaria i których z, którego miejsca nie chciałby się przed tym miejscu Polski fascynują mnie co zmienia absolutnie Podlasie ciężko noc ciężko, ale niezbyt korzystne różnorodne, a wiesz to jest to jest mieszanka wielu wielu wielu kultur to i tak nie jest bardzo bardzo ciekawa Ernest może jest ciężko, ale też wieczną też, że też są ciekawe lżejsze przepisy z Podlasia właśnie pod naszymi rosną jest przepiękne kolorowe barwne i smakowite zastanawia mnie czy polską kuchnię należy udzielić ze względu na regiony czy polską kuchnię zaś należy dzielić ze względu na porę roku Hefner i na region na pewno nie Maćkowski od 1, bo kuchnia Polska faktycznie mamy tych regionów ja podzieliłam Polska na 10 regionów faktycznie tak głównie każdego regionu jest nieco inna GI, ale oczywiście coś niezwykle ważne, żebyśmy trzymali sezonu i sezonowość kuchni jest ten totalnie przydatna i ważna wiadomo, że lepiej zimą jeszcze kiszonki, a latem na świeże pomidory skrzynka jak długo zajęło ci kompletowanie tej wiedzy na temat kuchni także, bo mam oddawała całość pomysł narodził się 3 lata temu i kiełkował powoli w bardzo powoli zbiera materiały, a przez ostatni rok siedziałam w bardzo intensywnie przy przy MF w zasadzie Brassensa tą książką, czyli test rok rok prace niemal rok prac bardzo ciekawe są też dane, które wynikają z przeprowadzonych badań, gdyż w obu pomijam metodologię tak nawet gdy miała być to tylko sonda internetowa to my tak mówi wiele o kulinarnych upodobaniach Polaków od 1 % posiadanie wegańskie 2 % skusi się na kuchnię hinduską 3 % zamówi danie z produktów Eko bio 4 % wybierze posiłek wegetariański, ale 5 6 % Polaków wybiera dania kuchni polskiej w EFSF jest wskazówką dla restauratorów i przyszły restaurator we krwi komponować choćby karty dań z Janiną to wskazówka być może można się sugerować oczywiście, ale to jest lepszy niż na to patrzy wieś to 5 6 % ceny nas Polaków sięga początku nie po polską, więc to dobrze, że Lublina nasza córek to jeszcze pójdę dalej był właściwie twoja książka jest nim następuje też kulinarne rocznik statystyczny jesteśmy najtańszym krajem w Europie jeśli chodzi o jedzenia prawda tak to prawda i rano, gdyż ja analizowałam wiele dla nas statystycznym wiele wiele badań dna, ale też były do siebie, ale nikt w wodzie relatywnie przełożyć ceny żywności do wody do zarobku do średnich zarobków czy też upomnienie, a te względy to jest ta scena bez mamy najtańsze produkty i faktycznie tak jest zawsze wydawało mi się, że taniej jest w Czechach tani zna słowa znasz łodzie tak w wierze byłam absolutnie przekonana, że żal wzdycha będzie tańszy na Słowacji z badań, a MF wynika, że Zienia w, że Słowacja droższa i faktycznie będą w zeszłym roku, a on w Słowacji, a sędzia okucia naprawdę to to nieprawda jesteśmy tańsi ich chyba mamy tanie dobre jedzenie w Polsce u nas jeszcze w soboty dlatego podział Polski na regiony kulinarne, ponieważ jesteśmy też krajem z bogatą historią doświadczeniem niekoniecznie przyjemnym dla nas to to też powodowało, że u nas mieszały się kultury to jest akurat on z powodu do zachwytu, że taka różnorodność spotyka nie wiem Łodzi mówi się jako miasto 4 kultur, które co też znalazło odbicie w samej kuchni, a w innych regionach też widzisz te to naleciałości właśnie no tak oczywiście wiśniowe takim takim regionem bardzo ciekawym dla nich właśnie to Podlasie tam jest i pierwszy i kultura Tatarów polskich Tatarów we i Kowal litewskie białoruskie tam Adam Michnik zamiast tygiel, więc oczywiście my miksujemy różne kultury różne smaki u nas chlewni, gdzie chciałbym też w broń Boże nie stworzono sprawdzamy, ale dowiedzieć się o swojej nie tyle wiedzy umiejętnościach praktycznych, ponieważ łysy nosi tytuł niedzielny obiad wyobraź sobie z innym jest 13 3 1, że za około 2 godziny będzie miała długość kości, którzy przyjadą z zagranicy chcieliby poznać smaki polskiej kuchni co PiS dziś tak łatwo okno żeby, żeby zachwycić nawet w związku z tym, że w ciągu 11 listopada, więc od razu gęś wpada do głowy, żeby Diego się tylko tak na to gęsie udo udo rzucają do szybko one raz w czerwonym winem tymiankiem rozmarynem czosnkiem trochę cebuli godzina szybko uważa później ten SOS, który powstanie i wrzucą do ronda trochę redukuje pieką ziemniaki to szybko umrzeć jest upiec ziemniaki 3 5 minut starcia z oliwą lub z olejem rzepakowym jeśli ma być naprawdę bardzo po polsku ziemniaki z oliwą nie jest masłem na kardiologię Sulechów RSMS tak tak taki wykaz nudnej toczonej do podaje taką właśnie Gąska z ziemniakami prosto po polsku smacznie, skąd upodobanie Polaków do ciast deserów w wolnym wzrosła z życia myślę, że to jest naturalne, że w momencie, kiedy jest brzydka pogoda, a często jest tak brzydka pogoda sięgamy ze słodkiego podążył za wyznaczanie poprawi humor szczerze, że to też bierze się w naszej historii w Chełmży być może też być może też o tym, listem z bliska teorii, że to jest kwestia pogody chętnych są też w przez moment poszczególne stronice wizyty hasła mocno niepopularne n p . jakie spożywać cukier to dużo pracuje musi mieć dużo cukru cukier wzmacnia kości jej siły zdrowia wiem, że to hasło sprzed lat sprzedaż to nawet powiedziałbym, ale tu dużo ważnych pytań, ale powyżej może krótki felieton o tym, należą cukier działa niczym heroina w zależną Stal Kraśnik może jakiś plan dotyczący kulinarnych programów tego co będzie wkrótce robi dziś będzie można zobaczyć, ale zaczną pracę z nowym kanałem kulinarnym sam zaczynam pracę z Network i banda dla nich produkować różne ciekawe smakowite pozycje kulinarne Polacy jeszcze nie mają dość jeszcze chcą chłonąć także w innych regionach oczywiste, że tak Polacy zresztą to jest tendencja na całym świecie wieżowce z kocham jest wielka lubimy dobrze zjeść i inni jak moda na programy kulinarne czy na książki kulinarne czy tak kulinaria w ogóle nigdy nie skończy no bo nigdy nie przestaniemy lubić część ulicy jedzenie Tesco bardzo przyjemna sprawa to dobrze się NATO do trendów, które są lansowane ostatnimi czasy, czyli do tych gmin do tego zdrowego odżywiania się tu nawet nie zjedzenia tylko odżywiania się but IT ITC apeluje o to by rozróżniać te 2 te 2 sprawy i a i tak naprawdę sprowadzamy wówczas jedzenie do takiej czynności życiowych nie nie rozkoszy w ale wiesz no zdrowa to nie znaczy niedobra, a ja na co dzień też staram się odżywiać tzw. zdrowy sposób, więc uważam na to co jem, ale skoro wybieramy restrykcyjne w przypadku wypowiedzenia z ulg powodują żadnych koniecznie, bo też ramy otwierają kreatywności i inni fantazję kulinarną więcej czasem będąc na tzw . jest się można nieźle poszaleć w garnkach na zupełnie innej przestrzeni, bo otwiera się na to potrzeba nowe możliwości tam nowe klapki w głowę zaczyna działać, więc powstają ciekawe przepisy to, że tak na zakończenie czegoś kuchni polskiej nigdy nie wyrósł nie ma takich rzeczy, czyli nawet przewożone są wątpliwości Czarni na 3 dni na uczelni na czerninę też Tadeusz Woźniak generalnie bardzo rzadko jadam mięso, ale czerninę z bardzo smaczna lubię to słodko kwaśna zupa z Anglią chce znaleźć się do tych wzorowana jest niesmaczna dobre jedzenie HOKEJ i tym przesłaniem zakończmy naszą rozmowę też lubię to nie wszyscy przepadają Szumowska autorka książki Polak nie na żarty jest była moim państwa gościnny dla państwa mamy mamy takie książki właśnie to jest kawał opowieści o polskich kulinariach garść przepisów jeśli chcecie państwo mieć pozycję w swojej biblioteczce właściwie w swojej kuchni proszę byście pisali do nas na adres magazyn małpa to klub KSM magazyn małp papug kropkę FM poprosić o dedykację to będzie dedykacja właśnie związana z kulinariami inna, jaka się pewnie nie nasz żart jest smaczna Colin kulinarna dedykacja tomu prosta wszystkiego dobrego i Gosia Molska, bo moim państwa gościem zaproszone informacja TOK FM po nich kolejne ostatnie już odsłona sztuki życia dziś gościem Anny Zielińskiej jest Edyta Geppert Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i zabierz TOK FM na wakacje!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA