REKLAMA

Unia Europejska vs Monsanto ws. glifosatu

OFF Czarek
Data emisji:
2017-11-13 10:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
33:46 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Cezary łasiczka witam państwa i zaprasza na dzisiejsze spotkanie w studio prof. Magdalena Popowska dyrektor Instytutu mikrobiologii Uniwersytetu Warszawskiego dzień dobry panie profesorze dobrym dziesięcioletnią licencję na stosowanie glifosatu wygasa pod koniec 20 1 7 roku my i państwach Unii Europejskiej zastanawiają się czyją przedłużać, czyli nie przedłużać szerzej przedłużać to na ile i wydaje się, że nie ma zgodności co inne do jednomyślności na to, żebyśmy Rozwiń » lepiej mogli zrozumieć, o czym rozmawiamy to wina, żeby wyjaśnić co to są to czas glifosat i dlatego potrzeba licencji na używanie go w unii Europejskiej może może zaczną tego OBOP pewna nieścisłość jest tutaj generalnie licencja na glifosat wygasła w lipcu 20 16 roku i wtedy już nie było zgodności z krajów Unii Europejskiej wszystkich członków parlamentu Europejskiego i właściwie sama komisja Europejska wydała te przedłużenie czyli jakby do licencji przedłużyła do końca roku 20 17 właściwy do 15 grudnia w wiodą przez zagranicznych wyłożone na Chiny natomiast sam glifosat jest to pestycydy jest to substancja, która należy do związków określanych jako herbicydy bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i jest to substancja została wprowadzona na rynek przez koncern Monsanto 19 7 4 roku, czyli mamy już 4 3 lata ceny inni w Polsce z 8 5 substancji opartych o glifosat, czyli herbicydów jak producent twierdzi związków chwastów bójcie ten taki to nowy produkt Monsanto to oczywiście randa natomiast sam związek jak się okazuje budzi wiele kontrowersji, bo po pierwsze nie jest to związek do faktu chwastów buczenie selektywny Gianna wszystkie rośliny nie wykona chwasty typu PŚ to po pierwsze o Hel po drugie, te kontrowersje, które ezo wzbudzają tak ogromne emocje zarówno wśród organizacji ekologicznych jak właśnie wśród parlamentarzystów to fakt, że w marcu 20 1 5 roku międzynarodowa agencja badań nad rakiem wydała takie oświadczenie, że jest to prawdopodobnie związek rakotwórczy użyła sformułowania prawdopodobnie, ponieważ nie było jeszcze w pełni badań, które można, by określić, że są istotne statystyczne, czyli brakowało określonych w tym badań na określonej grupie natomiast od gości wszystko się zaczęło taki sam Unia Europejska, żeby sobie cha poradzić, by rozwikłać ten problem to zleciła badanie w mojej w marcu tego roku mieliśmy wydano decyzje są zaczęło się to tak naprawdę w 20 16 roku, bo pierwsza pielgrzymka był urząd bezpieczeństwa żywności pielgrzym Europejski SA, który wydał taką opinię, że właściwie to, na podstawie której istniejących badań nie ma tak naprawdę dowodu, że glifosat ma związek z rakiem co nie ma korelacji jak Michael zimy okazało się że, że nie tyle nie ma korelacji co jakby cały czas krąży wśród opinii zwolenników glifosatu pojęcia, że nie są to wyniki istotną statystycznie natomiast to co zrobiła później Europejska agencja chemikaliów są razem z Europejskiego urzędu bezpieczeństwa żywności no to jakby przyznała się, że wydała ten osąd na podstawie 7 5 nieopublikowanych wyników badań co to znaczy dla mnie znaczy to, tyle że one nie są wiarygodne, bo wszyscy, którzy pracują chociażby nowych w nauce czy jakiejkolwiek innej dziedzinie, gdzie publikują wyniki swoich badań to one są wtedy wartościowe, jeżeli przejdą tzw. ocenę ekspercką czy rząd już wie, o czym nie inna z Niną wyglądały z jej rozwiązań błędów czy niema błędów merytorycznych głównie czy może za system pracy opublikowano nowy z resztą warto tu też wynosi ich słuchaczy Chin dowiedzieli, że to też wzbudziło wśród właśnie parlamentarzystów bardzo negatywne opinie i zapalenie się tzw. czerwonego światła, że skoro nieopublikowane no to czy mogą być wiarygodne i wiemy o tym, że pierwotnie były decyzje aha i plany, żeby przedłużyć może na 15 lat potem na 1 0 lat no w tej chwili to co zapadło 20 04 . bodajże października noc to był przypadek trafiony przez komisję wszystkim państwom członkowskim była przedstawiona propozycja, że przedłużamy licencję na 5 lat pod wieloma zastrzeżeniami zastrzeżenia, że nie można go używać w miejscach publicznych takich jak parki ogrody place zabaw, że należy wycofać detergenty powierzchnia w czyny, które jest w składzie, który chętnie granda pół nerki przyspiesza działanie glifosatu, czyli przedostawanie się do tkanek roślinnych i należałoby tak naprawdę badać zawarty z Vive osadów w płodach rolnych tak to tylko, że to nie był nakaz tylko to było, jakby zalecenie oczywiście w państwach Unii Europejskiej część z tych państ w jak już wiemy wydało taką decyzję m. in. należy tutaj Francja Włochy Holandia, jaki Belgia Belgia poszła jeszcze dalej, bo on stwierdziła, że zabrania użytkownikom domowym tzw. czyli indywidualne stosowania preparatów opartych o substancje aktywne, jaką jest glifosat, ale to co się wydarzyło 9 listopada rano czy ja chcę powiedzieć, że jestem ogromnie z tego wyniku zadowolona, bo przypomnijmy może, żeby było 14 krajów Unii Europejskiej za przedłużeniem tej pięcioletniej licencji na stosowanie glifosatu 9 państ w było przeciw to była Belgia Francja Włochy i ich m. in . w ostrych Austria natomiast to co mnie najbardziej cieszy, że wśród 5 wstrzymujących się była Polska była Polska Niemcy Bułgaria Portugalia Rumunia oczywiście różne tu były elementem innych sugestie, dlaczego część państ w sprzeciwiła, dlaczego się wstrzymało część chciała zakazu od razu część jeździ uważa jednak pięcioletni okres to jest tak krótki, żeby wyjść innym, żeby przestać stosować do z blisko za to im przestawić jak dotąd gospodarkę rolną, a na jakąś inną procedurę w każdym razie co teraz no teraz właściwie ostatni etap to jest fakt, że wniosek został przekazany do tzw . komisji Odwoławczej ona się odbędzie pod koniec listopada no i wielu pcha ludzi twierdzi że, że nie będzie znów zgody i wtedy komisja będzie musiała podjąć samodzielnie decyzje czy przedłużę ci nie przedłużać innej dla inaczej generalnie cały czas debatuje Unia nad tym przedłużeniem o napięciu 1 5 lat tak z tymi zastrzeżeniami jest trudno powiedzieć co będzie i inaczej jest moty w le Lenny zadowolona, że nowa etycznie z wiedzy naukowej z licznych prac proszę mi wierzyć, że to nie jest ten okres to były prace już, które powstawały w w latach dziewięćdziesiątych, kiedy badano i rolników, którzy to używają używali m. in. żal do badania głównie dotyczyły rolników szansą ogromne obszary uprawne, gdzie Haralda jest to schowany badano i rolników badano ich dzieci badano wady wrodzone tak w analizowano jak to wygląda natomiast to co najciekawsze to chyba ktoś tego 10 listopada główny cel na stronie agencji Reuters ukazał się w PLN artykułu, gdzie opublikowano wieloletnie wyniki badań też prowadzona lat dziewięćdziesiątych i one dotyczyły tworzących wynikach pozbawiamy mowa w radiu TOK FM bank Rosji zastanowimy się też nad alternatywami, bo jeżeli nie glifosat to co przy przy produkcji żywności na skalę przemysłową można je wykorzystać skutecznie z alternatyw na studia pani prof. Magdalena Popławska dyrektor Instytutu mikrobiologii Uniwersytetu Warszawskiego informacje już za kilka minut o godzinie dziesiątej 20 po informacjach wracamy do prof. Magdalena Popowska dyrektor Instytutu mikrobiologii Uniwersytetu Warszawskiego jest państwem goście rozmawiamy o glifosat się, ale szerzej w ogóle o polskich ziemiach glebie od tej glebie, bo pomoże może najpier w tych badaniach, o których zaczął, a już przed przed informacjami co do zbadania pani prof. Lena właśnie w tym samym dniu, kiedy odbywało się głosowanie dotyczące przedłużenia licencji komisji Europejskiej na kolejne 5 lat glifosatu zdającego w Sopocie 9 listopada zostało opublikowane w Journal dynamiczna Council Instytut, ale takie badania są po okazały się one wyniki tych badań dna na stronę agencji Reuters, które faktycznie badaniami byli objęci tym rolnicy i ich dzieci, a także rodziny w stanie ją w północnej Karolinie są to ogromne faktycznie obszary rolne i co się okazało, że badania były od wczesnych lat dziewięćdziesiątych prowadzone i wydano takie m. in. oświadczenie, że nie było żadnego związku między Wisłą są zatem głównym składnikiem popularnego herbicydów Monsanto, czyli randa pół oraz wszelkich guzów litych nowotworowych układu limfatycznego w tym również chłoniaka niż ja niczego, o czym wcześniej informowała międzynarodowa agencja d s. badania raka, ale el to co jest zastanawiające i właściwie tutaj rozmawialiśmy między czasie, że troszeczkę przypomina to, że wpadliśmy z deszczu pod rynnę stwierdzono również, że istnieją pewne dowody zwiększonego ryzyka ostrej białaczki szpikowej wśród badanych no i właściwie z ofert złożonych co to znaczy zawsze mnie fascynowało jeszcze raz przepraszam inne dowody są pewne no właśnie pewne dowody i znów tutaj odbijamy się o tzw. statystykę były one zbliżone do tzw . wyniku Statystycznego no ale jednak nie przekraczały pewnego progu nie chce się na ten temat wypowiadać czy w przypadku zachorowań na nowotwory powinniśmy brać pod uwagę istotność statystyczną czy też nie no ale skoro tak poważna agencja i tak poważny Instytut opublikował takie wyniki badań i wygrał takie oświadczenie no to znaczy, że coś jest narzeczy żenujący przypomnieć, że już dziewięćdziesiąty siódmy 90 ósmy rok też na pewnej grupie rolników wprowadzono takie badania tylko, że wtedy badano mnie czy istnieje jakiś związek stosowania w ogóle pestycydów w tym żąda pół, ale ich funkcja dowie insekty cudów na tzw. wady wrodzone i wtedy właściwie to potwierdzono, że im więcej różnych pestycydów stosuje tym większy jest procent u przebadano wtedy no prawie 2 00 0 dzieci urodzone w tym właśnie obszarze no i innej stwierdzono, że jest około 17 % jeśli chodzi o zwiększenie liczby wad wrodzonych u tych dzieci, więc faktycznie nie mamy takich bezpośrednich sensu stricte badań dna, a to powodem tego jest to, że oczyszczenie po nie możemy prowadzić eksperymentów na ludziach prowadzimy na zwierzęta na rynkach będą od razu to badania których, by pani wójt po prostu badania statystyczne tak, że już badano jak grupa rolników ich rodzin w tych obszarach, które pani mówiła nie występowała nie zachorowania nowej strony nadal rządzą Europą tak dużą grupą kontrolną, gdzie ludzie nie są stosowane w nędzy znów wracamy właściwie szczerze mówiąc do punktu trojga wyjścia natomiast na to stwierdzenie na białaczkę szpikową jest jednak ciężkim bardzo nowotworem no bardzo niepokoi wcześniej faktycznie wykazano te badania, że może dochodzić do mutacji także może być to związek Arsenał geny czy zmieniać tę pewne geny w DM dna, które warunkują n p. powstawanie nowotworów, że po generują apoptozy nalotu były, czyli śmierć komórki eukariotyczne, ale to były badania prowadzone na komórkach eukariotycznych, więc troszeczkę no faktycznie jest to niepokojące natomiast nie możemy powiedzieć, że mamy stuprocentowe dowody tak pani Maria 5 0 ja jestem nadzieje z tym nowa zaniepokojona wyżyli się o tym, mówi no, toteż nie mówi się bezpodstawnie wydają się, że tak poważnym instytuty badawcze nie wydają tej opinii po to, żeby, żeby dołożyć jeszcze trochę dziegciu do tej całej mieszaniny tylko choć, jeżeli jest to o tyle poważny to jednakowoż uważa pani, że wypowiada się w taki sposób, że w pojęciu niepokoić nie ma dowodów, ale będziemy się niepokoić to z dala od niepoważnych ludzi wyrzuca, ale jednak no ja cały czas myślał tej statystyce, bo o i ja rozumiem, że faktycznie coś może być istotne statystyczne wtedy, kiedy badamy wpły w danego leku na możliwość leczenia danej choroby tak mamy plażę, bo mamy natomiast tutaj sam fakt, że mamy więcej przypadków zachorowań już nawet uosób, które nie tyle spożywają swoboda mierzalnym ten glifosat, ale z tym używają no to jest dla mnie niepokojący tak, bo my wiemy dokładnie, jaki jest mechanizm działania na pewno, ale dotyczy to roślin mikroorganizmów takich jak bakterie grzyby to wiemy na pewno dokładnie, ponieważ mamy te obiekty badanie musimy mu na czym ma mamie dostępny tak nie wiąże się to za zgodą ami oczywiście nikt o zdrowych zmysłach nie wyda pozwolenia na badania na ludziach możemy pracować tylko właśnie albo analizy statystyczne albo też pracować na tzw. hodowlanych w komórkach eukariotycznych bądź też na zwierzętach tak czy znów mamy ten wynik bezpośredni to są dowody, jakby bezpośrednie ani jedno takie, które by przekonały 100 %, ale warto podkreślić bardzo panie profesorze te badania na myszach szczurach one nie muszą wskazywać jak dany preparat środek, by je będzie działo na ludzi niektórzy naukowcy uważają badania na myszach szczurach ze strat czasu, bo to efekt niektórzy z 7 5 do 80 % tych badań są nieadekwatne to znaczy, gdy na szczurach wyszło tak, a na człowieku odwrotnie i nigdy nie wiadomo na razie nie wiadomo do końca jak to wyjdzie na człowieka w Gnieźnie nie możemy robić takich badań możemy tylko się analizować dostępne wyniki zachorowań i śledzić bądź badać wady wrodzone natomiast no to magia i ja się zgadza, że nie zawsze możemy to przełożyć, ale mamy dostępne zwierzęta takie unijne do tych badań, aczkolwiek te badania były również wprowadzony na nas na żabach i kurczęta, gdzie udowodniono deformacje n p. wodór czy bezpłodność czy czynów otwory, które powstawały w wyniku karmienia tych zwierząt produktami nieźle produktami co n p. zbożem tunel od pani profesor oczywiście jako, jaka decyzja ostatecznie zapadnie noc to jeszcze przed nami czynsz zostanie to licencja na glifosat przedłużona na 5 lat czy też nie, ale się, że zostanie przez przedłużona no to jakby niewielką zmienia, bo rozumiem, że duet to środek jest używany w produkcji żywności dużych ilościach i jakby spora część tej produkcji opiera się na tym środku pytanie brzmi co, jeżeli trzeba szukać alternaty w czy możemy wrócić albo kiedy mógłbym mieć tych technologii z przeszłości albo stworzyć zaburzać innych technologii, które były skuteczne czynnik to, żeby sprawiały, że nie nie ma chwastów nie ma szkodników, czyli od osób uzyskujemy takie plany, aby inne plany mogły zaspokoić rynek wyżywić określoną liczbę konsumentów no no właśnie to jest ogromnie trudne pytanie ja mam nadzieję że, że to na ostatecznej decyzji, która zapadnie na pewno pod koniec listopada sushi poza tym dalej czyli, jeżeli to będzie 5 lat to inne nasze ministerstwo osi rozwoju rolnictwa oraz Izby rolnicze to poważnie potraktują ten temat bo jakby rozmawiając z wieloma rolnikami to po poprzedniej audycji miał bardzo pozytywny odzew i wszystkim, którzy do mnie dzwonili telefonowali i en pisali maile Barbara Gil kuje to mam takie wrażenie, że rolnik jest pozostawiony zupełnie sam sobie nie ma specjalnych doradców, którzy by powiedzieli jak ma stosować co ma stosować i w to co filii w Polsce jest bardzo popularne, czyli tzw. uprawa bezwarunkowa, gdzie naprawdę glifosat stosuje się inna praktycznie non stop, bo nie wiem czy czy nasi słuchacze wiedzą, jakie są zalecenia, że chodzi o glifosat jest myślami wsypać ryż i powierzył właśnie wiosną przed siewem przed zbiorem roślin, czyli mamy tzw. przyspieszone dojrzewanie dojrzewania pszenicy ozimej żyta pszenżyto pszenica Jara jęczmień Jary rzepak ozimy po zbiorze, czyli generalnie kilka razy w roku, a w związku z tym rolnik wiadomo że, że glifosat nie jest zdegradowana chemicznie ani termicznie ani foto -li tycz nie rozkładają go tylko mikroorganizmy do tego zdolny głównie bakterie, ale glifosat działa negatywnie na mikro florę po prostu zabija bakterie, ponieważ hamuje aktywność takiego enzymu, który się nazywa PSPS jest to synteza kwasów kinowego, który sposobi do syntezy aminokwasów aromatycznych nie mam na kwasów aromatycznych nie ma białka bakterie giną bez tego gleba jest ogromnie wyjałowiona nie prowadzą badania 1 0 lat w glebie takiej rolnej od centrum Ogrodowej naprawdę, która zawiera wszystkie potrzebne składniki do wzrostu rośliny jest 10 do jedenastej bakterii w glebie uprawnej, gdzie stosowany glifosat 1 0 do sieci maleje nie tylko liczba, ale maleje bioróżnorodność nie mamy bakterii, które nam wiążą azot to rozkładają substancje organiczne, które zresztą nie ma w glebie te, które rozkładają związki organiczne także, by była dostępność prostych związków łatwo przyswajalnych dla roślin m. in. fosforu no i wobec tego jest i jest ogromny problem ironii właściwie musi nie ma wyjścia tak jak tutaj jeszcze raz podkreślić, że nie ma zupełnie pretensje o to do rolników, bo została wypracowana pewna ścieżka produkcyjnym nie bójmy się tego rozwiązania systemowe po prostu mamy rozwiązanie systemowe są gospodarstwa ogrodnicze diewięćdziesięciu 100 ha, gdzie właściwie dusz jest przemysł tak to nie jest rolnictwo to jest ogromny przemysł nastawiony na jakość i mamy właściwie uprawy 7 5 prawie 80 % to są zboża może 17 % ziemniaki, czyli mamy coś się takiej monokultury tak nie mamy po plonów już w tej chwili nie sadzić tzw. roślin motylkowych n p. mnie kompostu wiemy nie używam obornika można przecież sobie to są dane dostępne na stronach GUS, więc sytuacja jest jakość no i teraz i teraz chcą zrobić żonie glifosat zostanie wycofany dość przestawić tak jak to będzie rosnąć po informacjach, a propos kalendarza to się, że krótszy kalendarz jest taki, który pokazuje, kiedy nie używać glifosatu, niż kiedy używać zaś jest mniej takich sytuacji informacje o dziesiątej 40 niż za kilka minut prof. Magdalena Popowska z dyrektor Instytutu mikrobiologii Uniwersytetu Warszawskiego studio jak się przestawić można się przestawić LED ile kogo to kosztuje i co z tego będziemy mieć albo nie o tym, po informacjach studio prof. Magdalena Popławska dyrektor Instytutu mikrobiologii Uniwersytetu Warszawskiego rolnicy używają, a być może nawet nadużywają glifosatu, ale to wymieni się zbyt łatwe no bo mdleją przysypiają, bo mogą, bo jest łatwiej tak, bo mają mniej roboty w i muszą podzielić to co się robi on zrobi chce chronić go jest łatwiej tak jej uzyskują z nimi lepsze wyniki, a system został stworzony tak, żeby tak to funkcjonowało i zarówno na poziomie państwa, jaki rodzaj Unii Europejskiej wszystko jest najlepszym porządku mamy statystyki mamy badania nic tam nie przekracza norm pojawiają się takie pani powiedziała jakiś wskazówki, że być może coś jest na rzeczy ale, ale na pewno nie wiemy, więc rolnicy to robią w nowo Miki nie zachęca do tego aby, więc inaczej Węgrzy nie mają żadnej alternatywy zresztą nikim nie doradzali został opracowany pewien plan nazwijmy to produkcja płodów rolnych od lat no i tak rolnicy postępują natomiast minimum no, jeżeli faktycznie dojdzie do tego przedłużenia licencji wykona 5 lat no to rolnik pozostanie właściwie bez żadnej alternatywy tak naprawdę tyle alternatywy nie ma to jeszcze nie dziwię sąd jednak ogromne pieniądze ogromne teraz naukowcy sami muszą zdobywać te środki nie ma do tego, jaki specjalnych dofinansowań, żeby rozwieść tzw. alternatywę zresztą nie było takiej potrzeby tak skoro system działa bardzo dobrze natomiast faktycznie właściwie badanie, na które są prowadzone przez różne instytuty badawcze związane z rolnictwem później jest opublikowany, ale w specjalnych raportach Głównego Urzędu Statystycznego wskazują, że właściwe stosowanie glifosatu przez lata doprowadziło do wyjałowienia gleby mają suplementu wiemy rolnik zabijamy bakterie grzyby rozwijają się w nadmiarze do nich stosuje funk i C-D, czyli mamy tak dopracowany ten mechanizm glifosat później w logice Dyba za dużo grzybów rozwijają się bakterie potem patogeny, które przeżywają w substancjach resztkach roślinnych nie ma bakterii, które te resztki roślin rozkładają no, więc co daje im później bakterie ocet, czyli kolejna grupa pestycydów imamy błędne koło tak później znów glifosat i t d. gleby suplementu jemy tylko związkami mineralnymi i w dane statystyczne wskazują, że rolnik w tej chwili nie używa już kompostu czy nie kompozytor je nie używa obornika to jest w tej chwili zarezerwowany do gospodarstw ekologicznych co z tego 10 %, a wracając do tej alternatywy i od 10 lat w swoim zespole prowadzą badania dotyczące mikroorganizmów związanych z glebą tzw. pożytecznych mikroorganizmów, które wchodzą w skład mikro objął to jest taki sami robią oczywiście różne składniki owoców leśnych robią i dziewiąty zespół mikroorganizmów, które wspólnie pracują, doprowadzając do powstania n p. Otóż mamy też procesów glebotwórczych, czyli w glebę mamy mi zrobią mówi Alicja naszym tak ludzkimi robią właściwy, który gwarantuje nam odpowiednie trawienie syntezę witamin to samo z glebie mamy zbiór mikroorganizmów, które jednak produkują substancję x wydzielają ją inne ją Annę potrafią z lennym metabolizm chować i t d . wobec czego skoro niszczymy te nie zrobiono to niema tych składników odżywczych w glebie UE nie dostarczamy węgla organicznego tylko suplementu jemy minerały no i wracają do tej alternatywy też do badań, które ja prowadziłam lotów właściwie cała nadzieja na tym, że będziemy potrafili odtworzyć właściwą mikroflory gleby także, by wszystkie procesy w niej zachodziły tylko teraz potrzebujemy związku, który będzie produkowany biologicznie, czyli tzw. bio związek, ale mówiąc potrzebujemy on jest na etapie idei i żeby było na etapie produktu to potrzeba 5 0 lat nie nie, skąd do czynnej domy wszystko wiemy to, więc mamy wydaję się, że to jest wszystko oczywiście kwestia pieniędzy dofinansowania zdobyć na to środków, ale też woli, bo jak powiedziałam do tej pory nie było takiej potrzeby tak no bo była pokazywana procedura my wiemy dokładnie, jakie enzymy produkowane przez bakterie możemy wykorzystać, żeby n p. stworzyć bio insektycydy chciałbym substancje, która zjedzone przez larwy owadów doprowadzi do śmierci jest to związane ideologicznie są to specjalne enzymy tzw. ZUM krystaliczne produkowane m. in. przez pacjentów, którym więcej strat mamy taką awarię rybą owady głosowały w unii Europejskiej arenie natomiast no tak czy mamy środek biologiczny tak możemy też zastosować specjalne mieszanki bakterii, które tam stworzył takie warunki niekorzystne n p. dla rozwoju pewnych chwastów e-myto wszystkie bakterie mamy bardzo dobrze poznane mamy tu znaną i fizjologii Biochemii genetyce wiemy, jakie szlaki jak język my to jest kwestia wyjścia z tym jak mamy dopracowane na etapie tzw. prób wazon nowych, czyli w laboratorium tak w doniczkach kwestia wyjścia na pole i przetestowania tego w warunkach rzeczywistych to są jeszcze czy nie, mówi że dostanie się szybko tak, ale może 3 5 lat to jest właśnie ten okres naprawdę pod dużym finansowym, ale nie wprowadzenie produktu na rynek tak tak to jest naprawdę, bo to nie są sprawy do sądu naukowcom mikrobiologia mikrobiologia, czyli znanym biologiem molekularnym takim osobom jak ja to są procesy znany, ale rozumiem, że to zakładając, że wszystko będzie się układało tak jak, a to w nauce, bo jest złudne założenie nie pan Maciek, który po szacuje ze zwolennikami PiS, że rolnicy w większości nie chcą rezygnować z Polsatu i są przerażeni, że ten arbiter mógłby zniknąć z rynkiem szczerze, że dobrym tego w Poznaniu było dobrze wyobrazić sytuację, w której nagle ktoś mówi pani przywódców krajów w proszku doprania Młynów jest już nieekologiczne na razie wracamy do Arek kamieni inny i generalnie będziemy na tych, którzy tak, ale naukowcy już pracują nad tym listki każdy powie no ale jak to przy znacznie potrafię go prać wrzucam wyjmuje za godzinę słucha było gotowe w Rio rozumiem te argumenty natomiast sami rolnicy twierdzą, że to jest bardzo łatwy sposób produkcji natomiast no 1 nie wiem, gdzie pracowałam kiedyś rolnikom pytanie na różnych spotkań co niszczy stosują właśnie nawóz organiczny czy kompostu ujął to oni wydają się, że nie ma nic prostszego toteż, jakby pójście do ośrodka na łatwiznę nie ujmując nic nikomu natomiast ja wiem, że mogą być przerażeni no bo to są w końcu pieniądze przypomnijmy, że rolnik z Sas całego tego łańcucha produkcji w od planu do stołu zarabia najmniej, bo najwięcej zarabiają pośrednicy, więc rolnik musi produkować dużo, żeby znaleźć policja ani wejść na swojej stara się wycisnąć jak najwięcej po prostu z każdym 5 i ziemi innym razem ja mam tutaj ogromną mnie tyle pretensji, ale naprawdę uwagę do ludzi i ministerstwa wsi i izb rolniczych, które właściwie monitorują sytuację nas nic przy stole no ponad 30 lat tak naprawdę nie starali się, ale pracować jak poprosić o współpracy naukowców to jest Wola tylko włączyć naukowców, którzy nie tylko telewidzowie z tak nudno, że generalnie nie miał, dlaczego nie ma tej współpracy nie ma też współpracy dziś moglibyśmy już dawno dostać od dużo dofinansowania, które tak NCBR rum, ale tam jest potrzebny partner, który jest partnerem przemysłowym i musi włożyć w to określony pieniądz także myślę, że bez jakiejś inicjatywy odgórnej nie uda nam się szybko stworzyć taki raport o potencjale jest ogromny, a poza tym istnieje też przestrzeń taka meta na nas słuchać pisze, że ceny żywności mogą być 1 z powodów, bo właśnie, jeżeli ceny są niskie no to rolnik stara się jak najwięcej co prawda wycisnąć powiedzmy z hektara na dodatkową tę przestrzeń, gdzie wydaje nam się, że są pewne rzeczy zdrowe lub nie n p. sław pisze reklamuje się olej rzepakowy czy Kasza gryczana jako Super zdrową przecież wtajemniczeni wiedzą, że Grecja Polska się glifosatu na grubo, żeby równo dojrzało do WOŚP jest to tzw. palenie tak gryki cieczy czy jakikolwiek inny zbóż on chętnie tu problem jest ogromnie złożony i i jak wiele wiele wielokrotnie spotykam się takim też argumentem przecież my musimy wyżywić tak ogromną populację proszę zobaczyć ile żywności wyrzucamy jak dużo się marnuje i nawet rozmawiał z wieloma ludźmi nie mówiąc już go moich licznych studenta przewijający się przez 2 6 lat pracy i wreszcie każdy wolałby zapłacić złotówkę czy 2 zł za kilogram takiego płodu rolnego więcej wiedzą, że on jest zdrowy naprawdę, dlaczego tak w tej chwili bardzo popularne jest tzw. żywność ekologiczna jest dużo droższe niż modele tak władza zmieniła pani profesor no nie wiem czy to jest montaż rozmowy natomiast jednak ludzie są skłoni zapłacić, ale jest zajęta, których stać, ale to nie oni głosowali złotówkę 2 gole to naprawdę jest no tak to prawda natomiast wydaje mi się, że też nie może być takiego argumentu przytaczanego przyznał właśnie zwolenników glifosatu, że my musimy produkować ja wiem, że musimy produkować pod, żeby ludzie mili co jest albo zobaczyć magazyny są pełne to nie mówiąc już przechowywanego zboża, bo może będzie lepsza cena rośnie rolnicy dostają dopłaty są zadowoleni natomiast tak naprawdę nie jest jakieś błędne koło i ja jestem co trochę oburzona, że nikt ani grosza nie zapaliło czerwone światełko, żeby coś z tym zrobić, że to jest model alternatywa Boży pani niejaki Zappa doświadczenia należy pani gdzieś jest na wsi to kiedyś to jedzenie na obiad nasze to było marzenie, bo wszystko to uraz swoje, a dzisiaj to pochodzi z prawdopodobnie najbliższego taniego Marka, ale rolnicy mają przydomowe ogródki, gdzie nie używają chemii to raczej powiedziałbym, że produkują raczej płynne substancje niż stałe, jeżeli chodzi o przydomowe weź no nie no jednak są naprawdę są ludzie, którzy mają i małe jak i nadal jest ona uwielbia morze no i zimna woda toaletowa LAD za nim mają wynieść z dnia wożą ich Malwina za sprawą chleb ze sklepu w co prawda, więc właśnie o tym, mówisz, że jakby mu chyba najgorsze jest to, że nie ma też na po kontroli nad tym łańcuchem od prądu do stołu tym jak można było doprowadzić do tego, że pożyczka kosztuje przykładowo czarna porzeczka kosztuje kilogram niecałą złotówkę, czyli 0 8 80 gr, a w sklepie pół kilo kosztuje 9 zł, choć pani doktor no, więc są co zarabiają pośrednicy zarabiają pochylił Car re integrować się no tak, ale naprawdę no skoro jesteśmy dno nasza gospodarka nos słynie ta z rolnictwa i donos to zastanawiam się, kto mógł toczyć rozumiem, że jest demokracja tak o tym, jasno wydaje się, że tak ważna rola, jaką rolnik miał i dajmy się, że ma nadal do powinna być jakaś kontrolowany jest jedno słowo neoliberalizm i wszystko jest bardzo pani dziękuję prof. Magdalena Popławska dyrektor Instytutu mikrobiologii Uniwersytetu Warszawskiego, bo państwo mają goście dziękuję panie profesorze dziękuję bardzo informację o godzinie 11 już za kilka minut po informacje Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OFF CZAREK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu! A w promocji Black Friday obowiązuje prawdziwe 50% zniżki!

KUP TERAZ 50% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA