REKLAMA

Ziemniaki zagryzane chlebem i obiad bez zupy, czyli co jedzą Litwini?

Niedzielny obiad
Data emisji:
2017-12-10 13:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
14:06 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
ze Sławkiem i 13 2 1 Przemysław Iwańczyk kłaniam się w towarzystwie panie w Kochanowskim Kołodzieja dzień dobry dzień dobry autorki książki Wilno rodzinna historia smaków od razu może państwo powiem, że mamy dla państwa taką książkę jeśli rzeczą państwo sobie, by korzystać z choćby z przepisów, ale też w proc całego zbioru prawd na temat kuchni litewskiej to proszę pisać do nas na adres magazyn małpa to krok ten sam magazyn małpa to krótko nie FM ja muszę Rozwiń » się pani przyznać, że w 2 zaś, że w punkcie natknąłem się to nie pokazał, kto kolekcjonuje książki sprzed lat ksiądz taką pozycję, która z liści kucharka litewska bardzo nas zadziwił mnie językiem pisany jest pisana jest książka, ale też porównałem to co tam zobaczyłem z tym co zobaczą fani wciąż są i przyznam, że to ty niektóre prawdy przetrwały do dziś mimo takiej społecznej zmiany mimo równouprawnienia, który słusznie w chodzi do naszego życia był to jednak kuchnia, zwłaszcza litewska rządzi się swoimi prawami in USA, które prawdy pomaga nam myśleć, że już trwały dobrze bronić, że kobiety jest w kuchni prawda tak tak dot wybrzmiewa to praktycznie każdego rozdziału 2 n p. tłumaczyłam babci w Warszawie w Warszawie nie robi cepeliny ponadto jak Mości rozkaże to zaczniesz tak tak w każdym mojej babci jest taką strażnikom wszystkich praw do takiego Dekalogu Dekalogu kuchni litewskiej wybaczymy lat 8 5 mieszka w Wilnie no i młot i jest znana z tego znana w swojej obsesji do karmienia, by moje babcie wyraża miłość, karmiąc karną z Wólki, karmiąc swego syna, karmiąc gości czasem mam wrażenie, że taki dziwny sposób przynajmniej głębszy sposób może pokazać swoje przywiązanie swoją miłość swoją przyjaźń właśnie gotując i pewnie największym komplementem, jaki może paść z ust, by czy jest to, że dobrze wyglądać dobrze wyglądać nie ma babci dotąd to jest taki sobie w tamtych działaczy, bo trochę i trochę jednak mieć tak, by nie wypada no i oczywiście, że karmi się karmi minusem karmi się tłusto tak, żeby ten gość, który przyjedzie też porządnie nawet tego tłuszczu, że trudno się już ledwo ruszał mniej pamiętam niedawną w ubiegłym roku zaprosiła koleżankę byłam, więc się koleżanka na obiad i uparłem się, że jazgotu razem obiad zrobią coś, żeby ciekawie z kuchni włoskiej coś bez mięsa i babcie nie podeszli mówi Ewa będziesz miała gościa i nie zrobiłaś mięsa o miastach takich, gdy nie ma nic nas uświadomiłam, że być może to był pierwszy raz w życiu mojej babci, kiedy był gość w domu nie było mięsa na aniżeli Bydgoszczy w piątek wieczorem czasami ujęcie tak długo jeszcze makaron z kim się sosami serowym gmina to coś strasznego proszę powiedzieć w dobie postępującej mody na kuchni zdrową właśnie tę włoską, który pani widziała generalnie im śródziemnomorska kuchnia co za tym idzie to lub różnego rodzaju reżimy dietetyczny to totalnie wyklucza się przecież z kuchnią litewską tak no niech Bóg litewska powstała z biedy powstała na tych wioskę 1 chłop rano wstawał jadł misce Zeppelinów mniej więcej 3 000 cal na dzień dobry wszedł w pole i wracał wieczorem na śniadanie oczywiście, że takie piękne rzeczy w szkole tak naprawdę są one zaklina się na nim słuchaczom powiem czy są dyscypliny znacie dłużej ziemniaczane kluchy na zmianę nazwy szczyci się mówi Dorota to karta 3 z nich dziś mówi na to pryzmy ziemniaczane kluchy w środku z mięsem mielonym Alex Gut gotowane tak przez przez godzinę, iż doszło do oczu, że to oczywiście samo mięso i same ziemniaki mają za mało kalorii, więc takiego Zeppelina w 2 proc 2 3 zwiększa pole cieszy, abyśmy daną albo skwarkami no najlepiej to jest śmietaną skwarkami Ziutek tych kalorii było stać się wydłuża Otóż istnieje teraz nadchodzi dzień, ale mimo wszystko kupi litewska szczegóły są bardzo dumny z czymś bardzo podobna niskie jest kuchnią żywo to nie jest kuchnia stworzona dla turystów to nie jest kuchnia to graficzne nie jest kuchnia od grzebania gdzieś się starych przepisach nic mi kucharki litewskiej, choć chodzi też dyskusje, które rzeczywiście żyje w każdym domu 4 z kamienicy wileńskiej 4 0 chałup Step pod Wilnem czy to jest w bloku sowieckim z wielkiej płyty paskudnym takich w Polsce tylko bardziej niż tak się gotuje gotuje się taktem babki ziemniaczanej kiszki ziemniaczane inny robi się tacy byli najlepsze kołduny nie smaży się chleb ściął znakiem na tak niczego dietetycznego z bardzo mnie na poważnym wracając do tych praw zawartych w książce to teraz kolejny cytat za chwilkę po jest w kolejny cytat brzmi teraz w naszym powiedzieć czy wypada słuchać rad mówisz tak Rosie Larsen, bo jest on po ma dopiero się teraz na litewskim przysłowiem stara ziemia nie poprawa stanu dziecka nie zabawa dla higieny z 1 strony tak czy uchyli większością takich, gdzie te ziemniaki 3 2 może zaś może w ostrym tempem dotąd tę drugą część jest nim być k Kohutek komentarz wobec MFW, a może także deptak, bo 3 Blitz przyspiesza tak byłam częścią związku Radzieckiego związek radziecki tak miał za zadanie miał tak czy przesłanie, żeby to kobiety są kuchnie wyciągnąć z kobiety pełnią takie mężczyzna pracować tylko tych szkół chodzą w tych fabrykach powstały tu wszędzie stołówki pracownicze, gdzie kobieta mogła tak jak mężczyzna w mieście obiekt już nie gotować w domu szczególnie przyjęło 1 proc widać było tylko gdy kiedyś w ciągu tej kuchni w holdingu to jest to jest im mniej miejsca niestety, choć myślę, że młodym pokoleniu też trochę już już bardziej zmienia jeśli chodzi o te ziemniaki i turystyki dwojaki z 1 strony chcemy czarny chleb czy mówi, ale czarny chleb czy zakaz taki danie ubogich, a ziemniaki są dania ubogich, ale tak naprawdę się tak porozmawiać z moim tatą inną, które będą ważne bez ziemniaka bez chleba to faktycznie nie ma obiadu, więc dostaje nawet smażone ziemniaki tak zagryzać chlebem no bo inaczej się nie da najeść tak samo jak nadziwić uważa, że pod prysznicem nie da porządnie umyć trzeba iść do łaźni poziom się w pomarzyć jak się zresztą mówi, iż w smak jest mitem kami tak samo jest jedzenie i w jakim inaczej, gdybyśmy teraz poszli do babci Genowefy, bo rozdzielacza to moment tak byłaby gotowa byłaby gotowa na pewno za wiele czasu, a jej zajęło przygotowanie obiadu, gdy była zaskoczona naszą wizytą w tym kruszcem nie rozróżnia wnieść babcie na wszelki wypadek, gdyby goście przyszli właśnie, jaki my teraz ma całą lodówkę na tak nie zamrożonych n p. bliny żmudzkie wciąż też na bazie ziemniaków mięsa może powiedzieć czym są Lublin dla tych słuchaczy, którzy być może nigdy nie dojdzie Polacy mają rację Muchy placuszki naleśniki jej co jeszcze jakieś takie rzeczy z Fuldy omlety do letnich chodzi chodzi tu chodzi o pirackich treści pieczarki piecze się smaży na patelni na nic oczywiście na głębokim oleju najlepiej do nas dzwoni nie na Litwie są placki ziemniaczane są Waldemar Graczyk z gliny przez coś co to my zrobimy jakieś ciasto smażone jest winem inni Dinama nawet swoje święto to jest zapusty, czyli właśnie ostatki, kiedy główne ulice Wilna jest wzywana do ulic Lublina przebierańcy chodzą rozdają bliny pukają do Gdyni proszą o tym, bliny bliny żmudzkie są gry dziwnym wymysłem wspólna gmina ma liczyć się nazywają blinami, ponieważ on z kolei nadziewanych mięsem dodatku tak też są oczywiście smażone są bardzo bardzo tłuste i polany jeszcze tłuszczem Squaw chodzi o Zbigniew Żmudzki zwyczajnie skwarkami, a takim sosem na bazie śmietanki i śmietany na dużym zakładem debaty babcia Genowefa jednak wiedziała, bo naszej wizycie to z ilu dań przyrządziła byłoby co dotąd było zrównali się tak czynnych i zupa jest problem niż zupełny 8 lat oczywiście, ale zupy są mało elegancki jest tak naprawdę jeśli to nie jest lato i można podać jakiś fajny chłodnik coś zupełnie niczym nie da się nie daje to od razu dokończymy ten wątek, ale wydawanie słowo ile chłodnik litewski serwowane u nas w Polsce ma wspólnego z prawdziwym chodnikiem litewski w UE to zależy również przyznał, że zostanie w Polsce udaje się zjeść taki chłodnik, który stwierdza mąka jest wystarczająco tłuste, że mój styl także mógł uchodzić za chłodnik litewski chodzi o to, że chłodnik litewski zrobione na zamku trafił, że na śmietanie notatnika firm powinien być bardzo gęsty bardzo tłuste jeszcze za mało tu coś dajesz mi talent kustosz statusu to tak Śmietana trio łóżka postawiona stoi na Sztorc, a więc nie jest coś takiego projektu nie może mieć konsystencję zwykłego rosołu Shell złóż się leje baśń reż Woody nie tylko to ma być trochę tak jak Kasia niemalże z podpinką z podpinką buraki starty czosnek oczywiście tu istnieje wciąż się raczej nie dodaje nie są ogórki jest oczywiście jajko gotowane na twardo nie skok perełek nie zawsze Ależ to zawsze podaje się chłodnik z ziemniakami albo gotowanymi niech pan nim hasłem oczywiście albo nie wzmożonymi mają wystarczająco tłustymi i też kolejne 2, tyle że te znajdą tu nagle i 1 1 jedno w 1 z serca jest chodnik to treść obok są ziemniaki tak się tak tak to się je źle są gorące chodnik jest jest chłodny i to jeszcze gościom jeszcze od biedy można dobrze albo, ponieważ babcia Genowefa z zarzutami nie przepada to co jemy dania głównego, na które ma czas, żeby przygotować na tę głów najpier w zamkniemy danie główne to dostałbym to będzie musi spędzić między niebem 2 godziny przy stole zdobionymi różnymi przystawkami niczym siatkarz Nina, czyli jak coś Polskę z Będzina łóżka zimne nóżki zimne nóżki nóżki tak, ale w te także wpły w na Litwie wszyscy się bardzo z tego śmieją, że Polacy tak dziwnie nazywają paszy Niny, nic więc być krasie Nina wynosi dziś o z orki w galarecie z majonezem będą z niej rodzaj lekkich sałatek lekkich sałatek bardzo pożywnej trafiło na bazie ziemniaka dlaczegóż ziemniaka przed fasoli na bazie buraka, a o to wszystko się z zasmażaną młyna nad ich blask walkę w 3 i kapustą często gości już tak, zanim centrum to danie główne dostanie też będzie tak nieźle niż najedzone czy śnieg i toczy się w związku z tym nie idzie się w Nidzicy babci z inną po obiedzie czy w takim kole posiłku trzeba jeszcze się na głodnego nie nadąża co wjeżdża na danie główne wjeżdżają n p. wjeżdżają kołduny kodu są takie malutkie pierożki może wielkość nie wiem kciuka nadziewane teraz już zazwyczaj mięsem wieprzowym kiedyś do 800 i wspólnicy jakimś łojem teraz indeks rynkowy wpisał się znaki pierożki, że któregoś z nich nie wolno przegryzać się przeciska się językiem podniebienia powinny SOS wpuścić w 2 6 miejsce bodajże w szybszym jak ostrygi są słynne kołduny litewskie mogłyby być mogą to być Kiszka ziemniaczana, czyli jelito wieprzowe napełnione taką masą startych ziemniaków i oczywiście Skwarek wniosku Marek nigdy za dużo słońca w ogóle tak mam wrażenie z takim mięsem Narodowym na Litwie nie mogły być też liczba kart z Lane, czyli również roztarte ziemniaki w podróż ze skwarkami z zasmażaną smażoną cebulą na statku dosyć dosyć prosta punkty w obligacjach tych rzutkich już mówiłam są wystarczająco tłusta a o czym mogą zaś gołąbki tak z domowej kaplicy na Litwie z ryżem czy bez reszty różni, a raczej bez ryżu oczywiście, że tak nie wiem, kto w ogóle robi bombki zresztą tak tak tak to, chyba że się właśnie chyba żegna się posłucha narzekania wnuków, którzy mają już dosyć bardzo tłustego jedzenia czy czasami tak się zwykłej trochę tego już Doda skoro już przy babci Genowe jesteśmy to pewnie przygotujemy taki deser zimą szczęka opadnie nowoczesne stroiki sprawdzane, ponieważ nowe opłaty są na ziemniakach nie tych serów takich tradycyjnych słodkich tak naprawdę kiedyś nie było w tej kuchni chłopskiej też nie było cukru cukier był towarem luksusowym tak i tak naprawdę na samej Litwie słodyczy jak cukierki torty ciasta to wyszło dopiero do tych sklepów w czasach powojennych w czasach związku Radzieckiego wtedy rzeczywiście się pojawiło się mnóstwo słodkich House Zefir przy takich takich chmur leki bez bardzo słodkiego uciekł wówczas tych w duchu tradycyjnym takim noc czas z tym była zwykła bułka drożdżowa i bardzo często mało o słodka tak naprawdę, więc babcie z rosyjskimi słodyczami to zazwyczaj co się da się czemuś uważa takie na najfajniejsze słodyczy są tak upalne były kupowane wasze słodkie czy kolor wnętrza cukierki tak, ale raczej sama nie będziesz mrożonego ciasta, ponieważ krzywdy tym babci będzie wydawało, że bułka drożdżowa ten jest mało elegancki na szczęście mamy niewiele czasu w głowie na szczęście, bo teraz muszę zadać to pytanie nawet nie wiem czy może on tak tłustym miejsce, sądząc po obiedzie, bo trzeba sobie trawienie poprawić zarówno zakłada, że jesteśmy dorośli to co do tego to zależy babcia pije tylko wódkę i tylko koniak tak uważa i nazwał konie nazywa swoim lekarstwa, ponieważ ma niskie ciśnienie i uważa, że koniec z lepszym lekarstwem wódka wódka podobnie te wszystkie linka szampana tak dla dzieci raczej tak to czy tego w ogóle nie poważnie bierze udział w akcji pod rozwagę na pewno koniakiem albo gdyby n p. mój tata przeciął Bill poczęstował Penn 3 dziewiątkami czy taką nalewką ziołową litewską albo litewski miodem o nowo przeżyć tak zakończyła też w brzuchu mamy pełne książka jest to państwo jeszcze raz powiem rodzinna historia smaku Wilno autorstwa pani Ewy Kochanowskiej kołodzieje, ale z przepisami z przepisami babki Genowefy Grabowskiej polecamy serdecznie dziękuję pani bardzo za wizytę w studiu dziękuję również smacznego znów wybiorę się kiedyś na Litwę w drugą magazyn małpa to krótka samą taki adres trzeba pisać taką książkę dostać państwo to zaproszą na informacje Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA