REKLAMA

Dlaczego na wigilijny stół trafia karp? O świątecznych zwyczajach mówi dr Zuzanna Grębecka

Niedzielny obiad
Data emisji:
2017-12-17 13:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
13:30 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
zmieniamy formułę to nie będzie niedzielna giełda świąteczny obiad właściwie kolacja trzynasta 2 3 Przemysław Iwańczyk kłania się państwo ponownie naszym gościem jest pani dr Zuzanna Grabowska z Instytutu kultury polskiej Uniwersytetu Warszawskiego dzień dobry dzień dobry przyznamy się dobrą stoczyliśmy jeszcze tę małą batalię o mnie wcale nie mnie o słuszność inaczej, kto naprawdę jest istotniejsza czy święta Bożego Narodzenia czy wielkanocne o to samo powinno Rozwiń » znaleźć się na wigilijnym stole, a przede wszystkim zupy no ja mówię, że grzybowej nie ma nie ma w ogóle polemiki w tej kwestii absolutnie frakcja barszczu czerwonego, ale koniecznie na zakwasie z k z buraków i prowadzi to to zależy od rejonu Polski oczywiście, że tak jak najbardziej Centralna Polska jest bardziej za grzech, bo wolą barszcz to bardziej wschodnie rejony, chociaż takie już mówiłam w gruncie rzeczy obie te zupy idą łeb w łeb i wyprzedzają różne inne pomysły zupy rybne taki jak na Pomorzu czy n p. kwaśnicę na rybach główny, a polską i Siemieniuk kraje, o której sobie mówiliśmy, że to nie jest bardzo też na rzecz Siemieniuk kat lekka zupa zupa no jak sama nazwa wskazuje z siemienia lnianego u tłuczonego niedawno musimy musimy do tej batalii o brąz toczyć na całą Polskę czy państwo mają ochotę wziąć udział w tej naszej stronie proszę głosować na profilu Facebookowym czy zupa grzybowa barszcz, bo w waszym studiu przynajmniej spośród, których osób, które pracują przy dzisiejszym programie jest 3 do 1 dla barszczu jestem w mniejszości przegrywa przy odrobinie odkryć jakoś, ale jednak znaczna mniejszość także mowa z takich suszonych grzybów bardzo dobra zupa, a propos zupy świątecznych to musi odwołać się do teścia, który przy gotowały zupę śledziową, a USA tar tym dopalaczem co nie wszystkim może odpowiadać nie jadłam, ale brzmi dobrze no bo w ogóle śledzi sól w dużych kawałkach smokami śledzę rzecz jasna do gorącego ziemniaka w ogóle śledzili, by teraz nam się wydają takim dość oczywistym elementem wieczerzy wigilijnej, chociaż wcale nie najbardziej tradycyjnym, ale w tej chwili rzeczywiście trudno sobie wyobrazić święta bez karpia w trudnych do karty wrócimy, ale musi pani przyznać, że coś porobiło się znamienia na życie podaży, jaka jest co powoduje, że już nie czekamy na te święta z takim utęsknieniem mało tego to, że możemy nabyć te wszystkie specjały już przygotowane też powoduje, że niechętnie poniesienia, a przynajmniej nie od święta stają się także kulinarnie udręką, bo tuż po nich odpoczywam w le tak to prawda rzeczywiście świąteczne obżarstwo takie rytualne obżarstwo jest strasznie męczące pan mówi pan o gotowych produktach no tutaj można, by powiedzieć z 1 strony gdzieś tam niszczy to tradycją świąteczną, ale z drugiej strony myślę, że dla wielu pracujących do pani domu czy pracujących panów w domu kto by tam nie był odpowiedzialny za przygotowanie wigilii do wójta jest wygoda także no tutaj niestety czasem pragmatyka wygrywa los tradycją świąteczną nastrojem no dobrze to do tego kartę przecinają się znalazł w ogóle na naszych stołach aż znalazł ojciec znalazł w stosunkowo oraz stosunkowo późno aktualnie znalazły się na tych stołach, bo absolutnie najbardziej tradycyjnej potrawie, czyli kubki po tych wszystkich zbożowych i opuszczonych potrawach, które karpia wyprzedziły i zaczął swoją karierę raczej od Boga tych stołów stołów stołów magnackich ziemiańskich dopiero potem do podstaw Czechy ten ten lek. Tomasz Hirnle była filmowana ryba w tonie to wyrafinowana ryba w ale z drugiej strony wie pan też myślimy trochę o tym co było można w słońcu było dostępne i teraz oczywiście bardziej słodko wodne ryby, więc skalp szczupak sandacz śledzie późniejsze, ale też ryby, jeżeli nie na stołach bogatych ludzi to bardziej na stołach w tych regionach, gdzie można było te ryby łatwo wyłowić kadłub sam zrobił taką gigantyczną karierę w zasadzie tuż po wojnie, kiedy został na długiej świadomej, kiedy został wylansowany kota główna liczba jeszcze w międzywojniu były szczupaki na tych stołach wigilijnych się całkiem dobrze się całkiem dobrze czuły, a ryba faszerowana taki faszerowany szczupak czy karp to jest to takie danie, które było bardzo bardzo popularne na 19 1 8 wiecznych stołach krojone zresztą często w plastry nazywane krążkami zatopiony w galarecie, a także to takie było bardzo popularne danie no ale los w tych biednych domach bardziej tradycyjne było to co było budynku, czyli to przede wszystkim te wszystkie mączne z Bożą w Delko puszczano grzybowe potrawy nie mamy teraz już tradycja kiedyś było tradycją, że pan domu w Wigilię rano wyruszą na polowanie albo na połów, żeby być albo na stół wigilijny albo zwierzynę na pierwszy dzień świąt jakąś osobiście upolować teraz to raczej pani domu rusza na polowania, a i stoi w różnych kolejkach w supermarketach, żeby tego karpia upolować, o czym zapomnieliśmy jeśli chodzi o wigilijną wieczerza co było popularnej co było nieodłącznym elementem polskiej tradycji ten nie zaczęliśmy od początku 2 od opłatka i dzielenia się opłatkiem to jest coś co jest takie bardzo bardzo polskie jak wspomniałam kutię kutia jest taka najbardziej tradycyjna wszelkiego rodzaju szumy Momot kompot z suszem zupa zupa z suszarek w tego typu tego typu pod Wawelem był występ ciekawe, jaką odpowiedź pan na tę zagadkę przewidział w takt koniecznie dobrze zrozumieliśmy, bo ja pytałem panią też panią doktor o o to, o czym już zapomnieliśmy ACo kiedyś i też, o czym rozmawiali też o zmianę, o czym, o czym zapomnieliśmy o powiedziałabym, że to nawet nie do końca także zapomnieliśmy po prostu pewne pewne potrawy robią większą karierę za 1 0 innych się zmniejsza tak jest właśnie z imienia odkąd, ale też losom macie Anką, która nie jest aż tak popularna na używanie oleju lnianego grzyby na oleju lnianym smażone to też jest coś co są rzadziej jest co rzadziej jest w tej chwili kultywowany przede wszystkim to raczej już się nie był on nie kultywujemy różnych zwyczajów związanych z jedzeniem takich n p. jak rodzaj powiedzmy sobie zabawę w ww już jej nie rzucamy już kupią o sufit i nie patrzymy czy się do niego przylepić raczej, gdybyśmy spróbowali jakiejś pani domu zaserwować taką zabawę to pewnie nie byłaby zachwycona grą o 2 to jest coś co zdecydowanie straciło swoje miejsce takie tradycyjne, bo kapusta z grochem groch porażony nawet go ze śliwkami suszonymi różne wariacje na temat ruchu były szalenie popularny w tej chwili myślę, że nawet nie byłoby tak bardzo łatwo zdobyć taki groch w takich ilościach w Eko sklepach ba w, żeby móc w swego z tego grochu potrawy przyrządzać półproduktów z grochu jest mało, więc blok został stanowczo zdetronizowany to ja powiem mu odpowiem pani Wanda też na to pytanie co z tego nie wyobrażam sobie świąt bez nałogów wzmożonych grzebał w liście sałaty i bez kaszy jaglanej na pieniądze i Kasza jaglana tak Kasza jaglana pan sobie nie wyobraża bardzo wiele osób sobie wyobraża i rzeczywiście te kaszy jaglanej one też bywają kojarzone ze Śląska i suszonymi pycha absolutna nogą jest dobre jest dobre dla osób, które mają cel, jakie ja mam, więc spora część do potra w bożonarodzeniowych odpada Kasza jaglana jak najbardziej witryn karty nie na zimno na ciepło koniecznie rzeźb z marżą nie dietetyczny z grup na maśle na maśle w panierce co tak jest, ponieważ absolutnie na maśle w ogóle na niczym innym karpia nie można wigilijnego smażyć jakaś aberracja dobrze, a pierwszy dzień świąt czy to zmienia się na przestrzeni lat czy nie tak występ to się zmienia, dlatego że gdyby to powiedzieć po pomarańcze nie są już wyzwań pomarańczy nie są pomysłem czy nie są wyzwaniem nie ma już tak ścisłych reguł mówiących o tym, że absolutnie trzeba się powstrzymać od wszelkiej pracy w pierwszy dzień świąt w związku z tym nie bazuje się na wcześniej przygotowanych potra w można coś sobie ten pierwszy dzień świąt przyrządzić, ale też coraz częściej to on wychodzi poza domowe ognisko, że tak powiem TEN -T to świętowanie można pójść do restauracji w 01 02. dzień świąt w ogóle coraz częściej wyjeżdża się na święta często właśnie w pierwszy dzień świąt już gdzieś się jedzie wigilia jeszcze tradycyjnie w domu w świętych wieczorów tych wieczorów od od wigilii do 3 Króli już się nie spędza w domowym w domowym gronie w to już nie są takie wieczory ze świętowaniem coraz rzadziej mamy takich klasycznych kolędników zresztą w warunkach miejskich te wszystkie strzeżone osiedla nie sprzyjają tradycji kolędowania zdecydowanie, mimo iż choć drugi dzień świąt o Świętego Szczepana nie robimy sobie już takich tradycyjnych zaba w związanych z święcenie zbóż święciło się wówczas buntem święciło się tradycyjnie zboża do Świętego Szczepana przy okazji było bardzo dużo różnych zaba w typu obsypywanie żadnym księdza kościelnego niby to na wspomnienie ukamienowania Świętego Szczepana męczennika męczennika tak naprawdę figle to były kawalerowie w pannie rzucali owsem przed kościołem już w tej chwili nie wiem czy ktokolwiek pamięta, że kiedyś były takie, że takie zwyczaje, ale może nie kulinarna w pewnym sensie związane zjedzeniem no bo zboże no bo takie zwyczaje, które miały urządza ich wprowadzać pani doktor pozwoli pani, że mu bezkarnie Minutka gniazdem u boku ważne komunikaty ogłoszenia duszpasterskie skoro przy Kamilowi świąteczne jesteśmy studentki i studenci Instytutu kultury polskiej Uniwersytetu Warszawskiego serdecznie zapraszają na kiermasz charytatywny Instytut sztuki kultury polskiej dla ocalenia, który odbędzie się we wtorek 19 grudnia w budynku Instytutu właśnie przy krakowskim Przedmieściu 2 3 2 8 w godzinach 15 1 9 studenci chcą wesprzeć fundację ocalenie, która zapewnia realną pomoc uchodźcom program fundacji Witaj w domu jest odpowiedzią na problem bezdomności ubóstwa wśród imigrantów polega ona kompleksowe indywidualnie dopasowane pomoc zespołu psychologów doradców zawodowych pracowników socjalnych oraz nauce języka polskiego dla rodziny w najtrudniejszej sytuacji zakłada również wsparcie w formie mieszkań do wynajęcia w jej zasięgu finansowym dzięki Witaj w domu z rodziną, choć nie będą mogły stopniowo osiągnąć samodzielność powtórzmy kiermasz charytatywny odbędzie się we wtorek 19 grudnia w Instytucie kultury polskiej Uniwersytetu Warszawskiego godzina piętnasta dziewiętnasta zapraszam ich bardzo serdecznie zapraszam fantastyczna idea, a przedmioty to się pojawiają na kiermaszu przynoszą przede wszystkim studenci pracownicy Instytutu to już jest kolejna edycja tego kiermaszu bardzo fajna inicjatywa jest przyłączam się do zaproszeń pani dr Zuzanna Dąbrowska z Instytutu kultury polskiej Uniwersytetu Warszawskiego była moim państwo gościom dziękuję bardzo dziękuje smacznej wigilii tak dobrze się pani też życzymy teraz informacje Radia TOK FM, a po nich sztuka życia w ciąg dalszy rozmowy Hanny Zieliński z Pauliną Holtz, a o godzinie czternastej trup, a propos tego tortu polo o polowaniu pani mówi pan domu roczna w polowaniu prawie myśliwych i dla myśliwych będziemy będziemy mówić Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA