tak teraz czas na niedzielny obiad z 13 2 1 Przemysław Iwańczyk kłania się państwo ponownie na miejscu razem z nami pani dr Magdalena Tomaszewska bolały dzień dobry dzień dobry badaczka kultury żywieniowej FOT Tradisu Uniwersytet SWPS Poznań wiemy o tym co czeka nas w roku 20 18 pod względem kulinarnym, jakie będą promować się trendy co się zmieni naszych zwyczajach i skąd ta moda w ogóle nadejdzie oddanie czy nadejdzie czy to może być kreatorami tej mody kulinarne tak
Rozwiń »
naprawdę trendy kulinarne zaczynają pojawiać się już około września października pierwsze mógł on dotycząca tego co będziemy jedyną ostoją jest zmorą kolegiów mogą być wody z dużym wyprzedzeniem, by firmy często zamawiają raporty jeszcze wcześniej natomiast by pierwsze takie zajawki ogólnodostępne to jest wrzesień październik i uczy się do ja wiem, że dużo osób myśli o tym, że właśnie kreowanie trendów polega na tym, że ktoś jakimś magazynie są biesiada i grupa znudzonych Niewiem dziennikarze badaczy uczyć jak kto chciał nas to nazwać je wymyśla coś co będziemy jedli tak to proces bardziej złożone zjawisko gdyż, żeby prognozować trendy kulinarne to obrót obserwuje się całą masę różnych zjawisk od życia społecznego, bo to jak my żyjemy ma ogromny wpły w na to w jakim pojawisz chociażby diet pudełkowych związane z tym, że mamy coraz mniej czasu nie mam czasu przygotować posiłków, więc dostajemy taki zesta w na cały dzień tutaj też godzinne zmiany otwarcia stały gość restauracji też ma ogromny wpły w na to, że coraz mniej osób tak naprawdę pracuje od dziewiątej do siedemnastej my potrzebujemy tych restauracji w różnych godzinach, ale tak naprawdę to jest cała masa różnych zjawisk właśnie od społecznych przez kulturowe przez modowe, bo oczyszcza tutaj kuchnia też ulega różnego rodzaju modom bardziej czasowym niż tylko takim, które mają ogromny wpły w na nas, że na zmianę żywienia i właśnie to jest teraz pytanie czym jesteśmy kulinarnie już na tyle świadomi, że podlegamy tym trendom czy jeszcze nie było pokutuje w nas przekonanie wyniesione sprzed 8 0 do dziewiątego roku życia jeśli chodzi o kulinaria to właściwie to nie są kulinaria kotom jedzenie ma być drożej tanio nie naruszy zaczynamy myśleć o jedzeniu w kategoriach kultury coraz częściej znaczy wracamy do myślenia jedzenie o w kategoriach kultury coraz częściej jesteśmy świadomymi bardziej konsumentami dlatego też te trendy w pewien sposób nas dotykają one na pewno nie dotykają nas dokładnie tak samo jak n p . Amerykanów Francuzów, bo do nas te prognozy, które przychodzą to są nasze prognozy, które są robione na albo na stany Zjednoczone albo na Europę zachodnią, ale i tutaj w zależności od tego jakie trendy są w tych prognozach to różnie do nas dociera, że my jako konsument jesteśmy konsumentem dosyć konserwatywnym nawet z tej puli trendu wybieramy sobie takie rzeczy, które już gdzieś widzieliśmy jeśli spojrzymy na to co dawniej było w angielskim film to o ulgach to mamy taką sytuację co było modne w Polsce były mocno burgery rzemieślnicze to to był taki Burger, który już znaliśmy tylko z psiego mięsa z lepszymi dodatkami więcej warzyw, ale później pojawił się frytki belgijskie, które też pewien sposób było czymś co ma już znamy w zeszłym roku wszelkiego rodzaju makarony w szczególności dramat przeżywał wielkie zainteresujmy się bardzo mocno ludzie interesowali się makaronem azjatyckim fenomenem, bo cóż no dobrze jest rodzaj rosołu, którym znamy Kopacz azjatycki odmianie do tego w Polsce w pierwszej kolejności przełożą się do tradycji, które mając wspólnego z tym co można codziennie jem znacznie mniej jesteśmy otwarci na takie rzeczy kompletnie nowe kompletnie ekstrawaganckie dobrze tylko, że pytanie czy można zostawić trendy kulinarne z trendami modowej Bogu gdzieś tutaj ta analogia się nasunęła wpierw po na początku naszej rozmowy czasami tak pojawiły się pewne kolory, które są modne 3 tutaj też świat mody w ustawie sposób ma ogromny wpły w na kształtowanie wizerunku piękna wizerunek piękna przekłada się niestety na wiedzy na jedzenie bez smukła sylwetka zdrowe ciało to jest od wielu lat trend, który pojawia się w modzie panu właśnie teraz dalej, bo to, jaką miała sukienkę czy też wschodnie włożą na siebie nie ma żadnego znaczenia dla mojego zdrowia poza zdrowiem psychicznym, ale to co do ust może z kolei ma wpływ i to niebagatelny no to ja będę się czuł powiem nawet więcej jak długo będę żył i pytanie czy tutaj należy kierować się modą czy należy kierować się tutaj tylko zdrowym zdrowym rozsądkiem czy bogata lista pośrodku na autyzm metoda złotego środka ze względu na to, że trendy kulinarne oczywiście może jest, by rozpatrywać w kategorii złej czy i że nie narzucają nam to co będziemy jedli zmuszano do kupowania produktów, które muszą koniecznie chcieli, a z drugiej strony dzięki trendom kulinarnym poznaliśmy masę produktów, które byśmy się nigdy nie dowiedzieli i poznaliśmy też masę produktów, które mają dobroczynne właściwości mają wiele witamin są zdrowe ogólnie wpływają na poprawę naszego samopoczucia naszego zdrowia jest tak naprawdę trendy mogą być pozytywna negatywna zorientować czy mają dyktować to ci, którzy stoją za tym jak funkcjonują wielkie przedsiębiorstwa restauracyjnej i t d. czy mają stać za tym są fachowcy specjaliści n p . z Instytutu żywienia tak naprawdę trendy prognozowane są przez zespoły to nie jest także stoi jednak grupa to są zarówno badacze zjawisk społecznych jakich dietetycy, jakie osoby zajmujące się branżę restauracyjną tak naprawdę to suma wypadkowa wielu doświadczeń, więc tutaj mamy różne trend zresztą są oddzielne trendy dla restauracja dzienny trendy jeśli chodzi o ożywienie jedziemy trenować chodzi o zdrową żywność jest tak naprawdę nie ma nie ma jednych trendów jeśli państwo wpiszą trendy kulinarne wyszukiwarkę myślę, że wyskoczy co najmniej kilkadziesiąt jeleni kilkaset różnych zestawień i czy to magazynów kulinarnych czy właśnie instytucji zajmujących się badaniem żywienia to wszystko będzie aktualne funk i stronami jest także swą ono one powinny być dyktowane przez życie, czyli właściwie post factum powinniśmy oceniać, jakie trendy były anioły anioły rozwiązywać wnętrz teoretycznie praktycznie też tak jest, bo to, że coś jest prognozowany nie oznacza, że to się przyjmie to nie jest tak, że jeśli dany produkt jest uznawana szkodzą zdrowiu, bo mamy teraz gloryfikacja różnego rodzaju Superfund, które mają poprawić naszą jakość życia i nasze zdrowie, ale to nie jest także pojawi się produkty i on sobie istnieje sam, bo przecież ktoś musi kupić ktoś musi wykorzystać bardzo fajne momenty jeśli chodzi o obserwacje tego co się dzieje na naszych talerzach jest instagram tak naprawdę, bo on pokazuje los swego rodzaju moda wewnętrznie się z tym co mam na stołach, że nie jestem jak jesteśmy ubrani, jaką fryzurę sztumskim spędzamy czas tylko to co jem i to też będzie 1 z rosnących trendów w następnym roku, żeby jedzenie wyglądało tak ładnie, żeby się nadawało do rzucenia na instagram w ten przyzna pani, że właściwie to im skoro trendy te są trendy są też, że wiele zależy od osób, które kształtują opinię to przykład w Polsce zauważą pewien trend, do którego też się przychodami i przynajmniej takim marketingiem szeptanym staram się, że gdzieś się wprowadzić modę na przykładna wodę z młodego Kokosa w od złotego posesji pasem, więc nadal jest taki już już nie ma już latem jest kaktusa 1 oraz oddanie dzwonu załóżmy, że troszeczkę w kinie oczywiście w Monako złotego to samo dużo właściwości prozdrowotnych jego czasami jak pewne produkty wchodzą one nie wypadają już naszej diety natomiast jeśli chodzi o takie bardzo modne zajawki kulinarne takie którymi warto się pochwalić na instagram to niestety woda skokowo rośnie w najnowszym modelem MON zdrowe mają być czym powinien się pochwalić już 1 stycznia 20 1 3 roku będzie duży trudno myślę, że w ciągłym ograniczeniem miasta wbić się w tym, że wielu osobom się do zupełnie nie spodoba dieta wegetariańska dieta afgańska, ale są też było 8 to już było tak naprawdę ja powiem, że ten rok jest stosunkowo równych jeśli chodzi o trendy dlatego rząd jest w ciągłym rozwinięciem tego co już był mianowicie jeszcze więcej warzy w tak jak przez kilka lat temu mieliśmy ten powrót do używania każdej części miasta, bo była był ten zwrot od ryzyka ogonek czynnik, który nakazywał wykorzystanie każdego kawałka zwierzęcia to w tym roku mamy od od kierunków po korzonki, czyli wszystko wykorzystujemy rośliny, bo ten trend, który też ciągle pojawia się od kilku lat, a mianowicie trend, żeby nie marnować żywności coraz bardziej lokalnie i chcemy jeszcze jakby ta lokalność schodzi mu co coraz mniejsze coraz większe ograniczenia terenowe czy już naprawdę Geralta lokalność tegoroczny maturzysta lokalne z naszego ogródka czy jedz my tylko to najlepiej, o jaką na podstawie kodu podstawową bazę naszego jadłospisu to z otwórz my róbmy z tych rzeczy, która rośnie najbliżej nas po to jest najbliższa naszej naturze, czyli siłą rzeczy nie będziemy korzystać aż takim aż w takim stopniu są tego co przychodzi do nas z całego świata, gdzie stoją w pewien sposób tak, choć nie mógł sam produkt z 1 strony jest lokalność, ale z drugiej strony mamy bardzo mocny prąd azjatycki w inne różne azjatyckie makarony azjatyckie pierogi, ale 1 z trendów kulinarnych na ten rok jest chociażby śniadanie w stylu japońskim ze względu na bogatą zawartością mam się rejestrują Polski to taki obiekt na śniadanie w pewien sposób no i co chcą coś z ryba boom bulion rybny dalsi zupy na bazie tego bulionu reż czy taki mały zestaw obiadowy podany na śniadanie czy trzymanie na kolację w Połajewie oraz nasilenie i wody ze wszystkim zdążą do tego nuty kwiatowe to jest duża zmiana jeśli chodzi o smaki, bo powracają kwiaty kwiaty w lodach słodyczach w deserach nie tylko jako ozdoba, ale także jako smak co jest bardzo ciekawe myślę, że akurat dzisiaj dobry trend, który dzisiaj na pewno się przemiana się bąbelki rok 20 18 będzie rokiem bąbelków już od zeszłego sezonu możemy zauważyć duże zainteresowanie prosecco, ale w 20 1 8 to zainteresowanie będzie przełożony nie tylko na prosecco, a także wszelkiego rodzaju wina musujące szampany za to ciekawe, bo też złożą proszę powiedzieć czy nim trendy kulinarne przestaną być wreszcie postrzegano w Polsce jak kot taki przejaw ekstrawagancji tylko w wprost przeniosą się na to co on co robimy i jak jemy w domu i co jemy w domu nie tylko ze sobą coś przynosi pewien sposób było nawet jeśli spojrzymy na ofertę marketów to co jeszcze kiedyś było fanaberią humus jeszcze 4 5 lat temu muzeum wykryte w no ale w pewien sposób to, że jedzenie trafia do marketu świadczy o tym, że to jest jedzenie już dla wszystkich po ile mówimy czy możemy patrzeć przez pana na kraj na cały kraj przez pryzmat kilku większych aglomeracji miejskich to nie oszukujmy się dopiero pierwszy ten zawsze pojawia się w dużych miastach i zanim humus trafił do supermarketu nazywany powiedzenie hipster z kim dzisiaj możemy komuś kupić praktycznie wszędzie i humus, jeżeli nie tylko grupa hipsterów z tak naprawdę w pewien sposób zmiana żywienia w oświacie w dużej mierze to co się pojawia w supermarkecie oczywiście to możemy mówić ten humus i zdrowe oczy niezdrowo otaczał go przeczytać etykietę zawsze możemy zrobić muzeum domu i tutaj też mamy wszystkie niezbędne składniki w każdym markecie, bo czy past sezonowa czy ciecierzyca jest już dostępna praktycznie wszędzie i to świadczy o zmianach tak naprawdę my coraz rzadziej podchodzimy do trendu jako fanaberia czy są rzeczy, które się śmiejemy, a tak jak 2 3 lata temu właśnie wstecz Kapica Wielkiej Brytanii 0 0 tutaj nawet nie chodziło o skład, a bardziej całą filozofię, której towarzyszyła mianowicie ciasto musiał być zrobione z jakiegoś przepisu karnego historia mamy gdzieś ktoś pojechał gdzieś na drugi koniec Włoch i stary Książ znalazł jakiś przepis sprzed 10 0 lat Ion go twarzą nawet jeszcze hipster Kapica żałoba hipster, skąd się, aby zapytać rzemieślnicze piwa proszę powiedzieć czy Polacy coraz bardziej świadomie podchodzą kulinaria motto to tu ponawiam to to pytanie już to nawet nie są w kontekście tych trendów, o których mówimy, ale generalnie mam wrażenie, że tak przemysłu restauracyjny święci triumfy w Polsce coraz więcej przedsiębiorstw, które parają się tym zajęciem odnotowuje swój sukces chociażby na giełdzie, a my też czytamy coraz więcej tak to nie tylko chodzi o literaturze kulinarna okres 3 osobową spółkę już w księgarniach mnóstwo książek zarówno takich, bo takiego gotowania jak taki traktujących o holistycznym podejściu do całego sposobu życia poprzez gotowanie COS więcej mam wrażenie też zwracamy uwagę na to, żeby to gotowanie i w ogóle ta kuchnia płatne bardziej zdrowa, ponieważ choroby cywilizacyjne stres szybkie tempo życia no niestety ma na nasz organizm ogromny wpły w to szukamy czegoś co co pomoże nam się z tym zmierzyć, jakby jedzenie w myśl, by to co na to, o czym wiedzieliśmy setki lat temu, a gdzież nam się rozmyło w pewnym czasie, że tak naprawdę pierwszym naszym podstawowym lekarstwem pierwszą naszą podstawową trucizną jest to co jemy w przez lata łączył się w pewną całość lub zwrócić uwagę trendy kulinarne wpływają też na nasze trendy prozdrowotne i z wzajemnością to trendy prozdrowotne i kulinarne wpływają na to jak wyglądam co z kolei determinuje trendy modowe wiadomo inny są dla sylwetek szczupłych innym smutek w nieco większych stóp to jest rzeczywiście takie całościowe podejście to jest takie koło zębate komu taka maszyneria składająca się różnych zaba w tak, która jest zasadniczo w próżni nie działają tak naprawdę to ma duży wpły w na wszystko na uprawianie sportu E-sport przekłada się na zdrowe żywienie potrzebujemy więcej produktów nieprzetworzonych więcej białka zdrowego białka i tak naprawdę to jest to są naczynia połączone doszło do 5 takich haseł dla trendów kulinarnych 20 1 8 roku przypomnijmy raz jeszcze wybrana na mniej mięsa bardziej lokal w ogóle albo w ogóle, ale tutaj to już reguła akurat zwolenniczką stuprocentowe diety wegetariańskiej jestem natomiast o zmniejszaniu na pewno tak, bo 70 km pojawi się w danych itd, czyli ile przeciętny Polak zjada mięsa rocznie to jest dosyć dużo czasu miasto bardzo wysoko w Europie stosunkowo tak dobrze mniej miejsca dalej kwiaty kwiaty bąbelki, ale kuchnia azjatycka w różnych takich nieznanych odsłonach i lojalność to tu wszystko wiemy dziękuję pani bardzo za, ale również to uświadomienie mnie, a także słuchaczy o tym co będzie ważne i trendy w roku 2 0 1 8 niedzielny obiad z gościem była Magdalena Tomaszewska ból gałek zmiany status WPS jest już za nami dziękuję bardzo tym również państwo zaproszono informacji Radia TOK FM panie po godzinie 13 4 0, a Anna Zielińska i kolejne odsłona rozmowy z Kazimierą sztuką, a tu koło tam po godzinie czternastej opowiemy państwu wraz z panią Kariną sam jak stworzyć mapę marzeń, żeby skutecznie wejść w roku 2 00
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD
-
15:36 W studio: Joanna Żytkowska
-
14:05 W studio: Adrianna Stawska-Ostaszewska
-
13:47 W studio: Eugeniusz Twaróg
-
16:05 W studio: Szymon Czerwiński
-
15:28 W studio: Bartek Kieżun
REKLAMA
POPULARNE
-
28.01.2018 13:20 Niedzielny obiad15:54 W studio: Agnieszka Żelazko
-
10.04.2022 12:20 Niedzielny obiad14:14 W studio: Jagna Niedzielska
-
-
25.10.2020 12:20 Niedzielny obiad14:31 W studio: Paweł Zyner
-
-
03.01.2021 12:20 Niedzielny obiad12:36 W studio: dr Hanna Stolińska
-
10.05.2020 12:20 Niedzielny obiad14:32 W studio: dr Hanna Stolińska
-
09.10.2022 12:20 Niedzielny obiad14:59 W studio: Paweł Ochman
-
-
20.02.2022 12:20 Niedzielny obiad13:28 W studio: Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska
-
08.11.2020 12:20 Niedzielny obiad14:30 W studio: Marta Dymek
-
02.10.2022 12:20 Niedzielny obiad15:08 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
14.08.2022 12:20 Niedzielny obiad16:20 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
16.10.2022 12:20 Niedzielny obiad13:58 W studio: Magdalena Maślak
-
11.10.2020 12:20 Niedzielny obiad15:56 W studio: dr inż. Przemysław Kowalczewski
-
04.09.2022 12:20 Niedzielny obiad15:11 W studio: Anna Brożyna
-
02.01.2022 12:20 Niedzielny obiad16:26 W studio: Andrzej Polan
-
25.09.2022 12:20 Niedzielny obiad13:36 W studio: Monika Turasiewicz
-
10.01.2021 12:20 Niedzielny obiad14:42 W studio: Maciej Otrębski
-
23.10.2022 12:20 Niedzielny obiad15:53 W studio: Małgorzata Minta
-
25.07.2021 12:20 Niedzielny obiad13:49 W studio: Joanna Jaczewska-Schuetz
-
30.05.2021 12:20 Niedzielny obiad15:14 W studio: Sylwia Majcher
-
11.09.2022 12:20 Niedzielny obiad15:56 W studio: dr Wanda Baltaza
-
-
24.10.2021 12:20 Niedzielny obiad14:12 W studio: Wioleta Błazucka
-
-
-
21.02.2021 12:20 Niedzielny obiad16:30 W studio: Paulina Nawrocka-Olejniczak
-
26.04.2020 12:20 Niedzielny obiad15:30 W studio: Robert Makłowicz
-
13.03.2022 12:20 Niedzielny obiad12:53 W studio: Agata Gwiazdowska
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL