REKLAMA

Strach przed czarnym tulipanem

OFF Czarek
Data emisji:
2018-01-24 10:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
37:34 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Cezary łasiczka program Owczarek dzień dobry witam państwa bardzo serdecznie i zapraszam na dzisiejsze spotkanie łączymy się ze studiem Radia TOK FM w Poznaniu tam jest prof. Tomasz Twardowski kierownik zakładu Biosyntec z białka w Instytucie chemii bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu i przewodniczący komitetu biotechnologii Polskiej Akademii Nauk dzień dobry witam serdecznie panie profesorze dzień dobry panie redaktorze dzień dobry państ w w najnowszym miesięczniku Rozwiń » znak, że bardzo interesująca rozmowa z panem prof. Tomaszem Twardowskim zatytułowana strach przed czarnym tulipanem rozmowa dotycząca modyfikacji genetycznych w rolnictwie, czyli ulubiony temat tych, którzy lubią się bać tzw. GMO, ale ja bym chciał rozpocząć panie profesorze od gminy innej puli kreacji z najnowszym tygodniku The Economist my od tekstu 2 handlu i Kate była z, czyli bardzo głodne gąsienice to jest tekst o inwazji na takiej taśmy, która nazywa się w ne spot tera Strugi petarda, która w ciągu niecałych 2 lat sprawiła, że mieszkańcy prawie całej Afryki, bo właściwie oprócz państw Magdeburg Etiopii Somalii to na południe wszystkie państwa oprócz RPA sprawiła, że mieszkańcy Afryki obawiają się o plony Otóż po raz pierwszy wykryto tę, że mecz my też, że jej gąsienice w styczniu 20 1 6 roku w Nigerii i to, bo jedno państwo w kwietniu 20 17 właściwie już 1 3 państ w Afryki była ne przez tego owada zaatakowana dzisiaj mówią oprócz państ w Maghrebu w cała czarna Afryka i całe południe właściwie jest zaatakowana to jest to jest o VAT, na który występuje w stanach Zjednoczonych czasami atakuje południową Kanady bardzo żarłoczny szkodnik znika wraz z z porą deszczową, ale oczywiście po zjedzeniu tony listowia Amerykanie nie nie jakoś bardzo przejmują się na tym owadem, dlatego że w produkcji żywności używają upra w modyfikowanych genetycznie, które po prostu się tych gąsienic nie boją natomiast oczywiście można z tym szkodnikiem walczyć innymi metodami, czyli n p. spryskiwać go różnymi pestycydami tylko, że trzeba to n p. robić codziennie często robić w takich ilościach, że my zachodzi niebezpieczeństwo nowości zatrucia plonów większości państ w Afryki ziarna modyfikowane genetycznie, czyli to co genetycznie czy to co w stanach Zjednoczonych jest normą są niedozwolone dzięki my oczywiście działalności tzw . Eco wojowników boi chciałem pani profesorze porozmawiać przede wszystkim od odpowiedzialności, bo bardzo łatwo jest sprawić, że w danym państwie czy w miarę łatwo n p. ziarna GMO nie będą dopuszczone do sprzedaży czy wysiewu, ale za tym idzie odpowiedzialność za los osób, na które teraz zagrożone są klęską głodu także ta odpowiedzialność panie profesorze z 1 strony w krajach bogatych i lubimy się bać lubimy się straszyć lubimy nastraszyć tym czarnym ludem tym my właśnie jemu, który ma nas zniszczyć zabić, ale co z odpowiedzialnością za los tych, którzy osób, które na polegają na dostępie do żywności poruszył niesłychanie trudny złożony i wielowątkowy problem powiedziałbym, że wstępnie się w gruncie rzeczy nie ma prostej i Jasnej odpowiedzi problem nie jest czarne białe cała gama kolorów wieś pomiędzy tymi 2 odpowiedzialność moralna spoczywa przede wszystkim na tych, którzy mają rozwiniętą naukę mają odpowiedni aparat laboratoryjnie pojęcia w jej mają krytyczną masę intelektualną i są w stanie opracować środki zaradcze, ale drugi etap odpowiedzialności to stanowisko pozycje polityków, którzy wydają decyzje polityczne ogromnym znaczeniu ekonomicznym, a przy podejmowaniu tych decyzji dosłownie wartością rynkową w pełni wymierną materialną staje się opinia publiczna historia, którą pan przedstawił żarłoczne gąsienice bardzo podobne do przypadku Łomacz nic się wrocławianki, która występuje w Polsce na coraz większym obszarze naszego kraju ten sam problem można zwalczać chemicznie, ale koszty zanieczyszczenie środowiska ewentualne efekty toksyczne stosowanych chemikaliów są ogromnym zagrożeniem do pewnego stopnia lekarstwem może być wykorzystanie zastosowanie inżynierii genetycznej, która spowoduje, że w wyniku zastosowania, której możemy otrzymać materiał roślinny, który wewnętrznie będzie produkował czy też środki odstraszające czy też środki toksyczne dla agresora dla danego uwaga dla danego szkodnika czy też technicznie możliwa odpowiedź jest jednoznaczna tak czy jej państwa dotknięte plagą zagrożeniem głodu przyjmą tego typu panaceum na to pytanie nie potrafię odpowiedzieć na to zgadzam się w pełni z panem się o naszą wspólną odpowiedzialnością jest to, żeby zapewnić bezpieczeństwo żywieniowe całemu społeczeństwu na całym świecie w nosie wydaje jest to odpowiedź na pana pytanie nie wydaje się, że syn n p . w Ugandzie być może do zostaniemy dopuszczona nowa odmiana kukurydzy do uprawy, bo w bogatych społeczeństwach to jest być może kwestia mody kwestia 1, trudno więc prądu intelektualnego przy przewadze nad drugimi to jest właśnie kwestia polityczna bardziej tak czy należy interesom, a w momencie, kiedy dochodzimy do być albo nie być na to trochę inaczej zaczyna się rozmawiać o GMO tak, ale w czarnej Afryce tylko RPA Republika Południowej Afryki do niedawna Burkina Faso, czyli najbiedniejsze kraje afrykańskie, ale zmieniono ostatnio stanowisko w Sudanie jej PIT oraz Egipt czy łącznie tylko 4 państwa uprawiał genetycznie zmodyfikowane rośliny właśnie odporny na szkodniki pozostałe kraje z ich przesłanek ideologicznych uznały, że otrzymywanie żywności genetycznie zmodyfikowanej czy w nawet w formie daru jest całkowicie sprzeczny z interesem nadrzędnym ideologią filozofią, że to grozi skażeniem narodu skażeniem ideologii i odrzucały transporty genetycznie modyfikowanej kukurydzy, gdzie masowce odpływały sportu bowiem tak był zamknięty dla przyjęcia tego typu transportu darów żywności ratującego życie w pewnym sensie tego słowa przesłanki ideologiczne dominowały fascynujące to panie profesorze, kiedy rozmawialiśmy po raz ostatni test to było 5 dobrych parę lat temu i zgadza się i wydawali rozmawialiśmy właśnie o tylko żywności modyfikowanej genetycznie o różnych dziedzinach naszego życia, które występują inne produkty modyfikowane genetycznie zarówno kosmetyka medycyna żywność na i wydawałoby się panie profesorze, że od tego momentu dotąd tego czasu brak dowodów na Nate wszystkie zarzuty wobec produktów które, która wtedy były inne, a jednocześnie badania naukowe, które pokazywał bezpieczeństwo sprawił by, że zaakceptujemy, że to jest po prostu pewien wybór pewien rodzaj część naszego życia nie zmieniła sytuacja się nie zmieniła doskonałą ilustracją tego jest przyjęta w ostatnich latach zasada o tych aut dosłownie opcja wystąpienia tak można byłoby to przetłumaczyć w krajach Unii Europejskiej rzecz polega na tym, że komisja Europejska zatwierdza genetycznie zmodyfikowane rośliny w ogóle to zatwierdziła tylko 2 ziemniaka zmodyfikowanego oraz kukurydzy zmodyfikowane ziemniaki tak został wycofany z produkcji została wyłącznie kukurydzę ale, korzystając z tej zasady opt-out 19 2 7 krajów zadeklarowało swoje terytoria wolne od GMO wolna od produkcji wytwarzania, ale nie wolno od konsumpcji polega to na tym, że przy pozytywnej ocenie autorytetów naukowych głównie chodzi tutaj o Europejski urząd bezpieczeństwa żywności EFSA i Europie wchodzącej w całkowitej SA wydaje pozytywną opinię komisja Europejska zatwierdza nas, czyli dopuszczone jest na roślinę do obrotu do produkcji na terenie całej Unii Europejskiej, ale 1 9 państ w na podstawie opinii społecznej też podstawowych kryteriów w tym przypadku zadecydowało, że nie chcą mieć na swoim terytorium genetycznie zmodyfikowanych produktów od w przeciwieństwie do tego grupa naukowców w ostatnim czasie jestem również w tej grupie zaproponowałem innych rozwiązań panie profesorze zapraszamy do przerwy, ale zbliża się informacje i do tego rozwiązania powrócimy po informacjach studio w Poznaniu prof. Tomasz Twardowski kierownik zakładu Biosyntec z białka w Instytucie chemii bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk nie informacja dziesiątej 2 0 po informacjach wracamy do naszej rozmowy o GMO w ponownie łączymy się ze studiem Radia TOK FM w Poznaniu studio i Poznaniu nie prof. Tomasz Twardowski przewodniczący komitetu bio technologii Polskiej Akademii Nauk my wracamy do tematu GMO żywności czy organizmów modyfikowanych genetycznie lekko tak się dzieje przypomnę interesujących artykułach, które ukazały niedawno, czyli przede wszystkim miesięcznik znak czytamy na stronie 7 5 + 80 0 osiemdziesiąty piąty strony rozmowa z panem prof. Tomaszem Twardowskim strach przed czarnym tulipanem oraz w najnowszym tygodniku The Economist teksty dotyczące inwazji na gąsienic cieszmy lektura nazywa się spot tera srogi Derda na Afrykę z większości państ w Afryki subsaharyjskiej jest zaatakowana i zmaga się z inwazją na tego owada no oczywiście oprócz tego zmaga się z 2 zlotego owada to właśnie w takich momentach pojawiają się pytania o produkcję żywności o wyważenie różnych racji ale, ale wróćmy może to to do wątku od, których do trwałej panu panie profesorze przed tak skończyć naszą rozmowę na tym, że obecnie jest norma prawna, która dopuszcza kraje Unii Europejskiej do wyłączenia się ze zgody przyznanej przez komisję Europejską na produkcję genetycznie zmodyfikowanych organizmów głównie chodzi o rośliny jest obecnie propozycja grupy naukowców opublikowane w innej trzeba ją technolodzy, aby była możliwa również opcja podjęcia produkcji genetycznie zmodyfikowanych organizmów przyj pozytywnej ocenie autorytetów naukowych, a bez zgody komisji na komisji Europejskiej, czyli symetrycznie jak można się wypisać tego można się również włączyć jakość produkcji wiąże się to bez pośrednio z problemem tym znacznie szerszy w skali globalnej jak w skali Europejskiej z bezpieczeństwem żywieniowym bardzo mało osób zdaje sobie z tego sprawę, że my Polacy my Europejczycy nie mamy pełnego bezpieczeństwa żywieniowego, że więcej żywności sprowadzanej niż sprowadzamy i konsumujemy aniżeli produkujemy sprzedajemy na zewnątrz przy czym jest to bardzo złożona sytuacja, bo na świat jesteśmy też najlepiej znany przykład potentatem w produkcji kurczaków, ale karmy dla kurczaków paszę sprowadzamy jako śrutę sojową śrutę sojową genetycznie zmodyfikowaną, która jest niezbędna dla realizacji produkcji produkujemy dziesiątki milionów kurczaków sprowadzamy ponad 2  000 00 0 ton rocznie genetycznie zmodyfikowanej śruty sojowej, a Unia Europejska trwać ponad 20  000 00 0 ton mówimy o miejscu pracy w Polsce dla 10  00 0 ludzi zresztą te nie są samowystarczalne dość w zakresie produkcji żywności dotyczy nie tylko twarz aż się nie tylko dla kurczaków, ale dla bydła trzody chlewnej, ale również dotrzeć na świat produkcji wieprzowiny produkujemy bardzo dobrą wieprzowinę bardzo dużej ilości, ale wprowadzamy małe Krościenka do tej produkcji, a zatem opanowanie rynku żywieniowego zarówno w sensie żywności jak i aż to ogromna sprawę proszą też pamiętać, że produkty genetycznie zmodyfikowany to nie tylko to co bezpośrednio my ludzie spożywamy czy też spożywania zwierząt, które następnie my konsumujemy, ale także środki do produkcji n p. soków planowanych czy serów sery są świetnym przykładem bowiem dla utrzymania serów twardych potrzebny jest teraz mam nadzieję pod łóżka, które można izolować i dawni tak zrobiono żołądków zwierząt jednak, że produkcja serów jest zbyt duża, a izolacja żołądków zbyt kosztownej zbyt kłopotliwe prościej, aby ten enzym produkowały genetycznie zmodyfikowane bakterie z kolei, żeby otrzymać soki klarowne konieczne są enzymy kierujące i t d . i t d . problem zastosowania wykorzystywanie genetycznie zmodyfikowanych organizmów w żywności i żywieniu to naprawdę bardzo szerokie zagadnienie, ale od tego zagadnienia możemy przejść do następnego etapu bowiem biotechnologia tak jak pan zauważył rozmawialiśmy o inżynierii genetycznej parę lat temu, gdy technologia zmierza w tej chwili do szerszego kompleksu zagadnień do Białej ekonomii, a w kolejnym etapie do 2 Biel i gospodarki obiegu zamkniętym angielsku i brzmi to bardzo ładnie z kilku lat, by ekonomii gospodarka obiegu zamkniętym idea jest niesłychanie proste i trudno ją w najmniejszym stopniu zakwestionować to co wprowadzamy zbieramy i powtórnie wprowadzany do obiegu, aby było jak najmniej faktycznie odpadów zanieczyszczających środowisko podstawowym słupem nośnym tego typu myślenia muszą być biotechnologii niekoniecznie inżynieria genetyczna, ale wykorzystanie procesów biologicznych zachodzących w przyrodzie wspomaganie tych procesów aktywowanie nogi i wykorzystywanie w sposób zgodny z naszymi szeroko pojętym interesem społecznym przyrodniczym środowiskowym, a przede wszystkim, żeby to nam służył panie profesorze co zrobić, żeby decyzje dotyczące organizmów modyfikowanych genetycznie czy stosowania ich nie były decyzjami politycznymi nad tym pytaniem zastanawialiśmy się wiele wielokrotnie nieraz o tym, rozmawialiśmy dyskutowaliśmy problem w tym, że dla polityków zasadnicze znaczenie ma opinia publiczna i faktycznie 2 3 może 3 4 opinii publicznej w Polsce domaga się żywności preparatów kosmetycznych być może nawet leków w wolnych od genetycznie zmodyfikowanych organizmów społeczeństwo jednocześnie nie zdajecie sprawy z tego, że tak dużo artykułów produkujemy z wykorzystaniem biotechnologii i jednocześnie to, o czym już kiedyś rozmawialiśmy przy podniesieniu lepsza do kosmetyków hasło dna, a komórki macierzyste działa jak czynnik wspomagający jako hasło reklamowe w odniesieniu do żywności działa wręcz odwrotnie, a z kolei w medycynie i nie zauważamy nie wiemy, ale produkcja szczepionek produkcja hormonów produkcja leków białkowych jest nie całkowicie, ale w 90 % uwarunkowane rozwojem innowacyjnych technologii opartych na biotechnologii nie ma od tego ucieczki akcji, ale przekonanie społeczeństwa powiedział, że jest to przede wszystkim ze zasługa albo brak zasługi zadanie dla tych, którzy komunikują się ze społeczeństwem, czyli dziennikarz bardzo niewielu naukowców potrafi rozmawiać ze społeczeństwem bardzo niewielu naukowców jest popularyzatorem jednocześnie popularyzacja nie jest sposobem na pozyskiwanie tych awansu naukowego na zdobywanie stopni tytułów, a zatem popularyzacja nauki panie redaktorze kłaniam się panu głęboko bardzo głęboko i niezwykle cenię współpracę z redakcją znaku z panią redakcja Maciejowska świetnie opracowany materiał to jest zadanie dla Dziennika to jest zadanie dla dziennikarzy, ale to jest także zadanie dla aktorów cóż uczestników pomysł tej gry, czyli producentów dystrybutorów tak osób, które czerpią korzyści z tego, żeby nie dochodziło do sytuacji, że się nie chce tłumaczyć tak, bo i w taki moment, kiedy po latach człowiek powtarza to samo musi się zmagać się jest, że z naukowcami o podejrzanej reputacji Tekturze przedstawia się jako naukowcy mają słaby dorobek albo żadnego ne propagandyści obecnego stąd tak, z których aż następuje zmęczenie ścieków jedno ile można tłumaczyć przecież koni a jaki widzi w krajach jest każdy widzi jak pan powiedział właśnie rola producentów i proszę zwrócić uwagę na 2 historie, które miały miejsce i pierwsza aktualna będąca teraz dosłownie na rynku jest bardzo wiele artykułów artykułów mleczarskich, które mają następujący opis produktu otrzymanie bez pasz zawierających GMO i producent, który tę informację zawartą na opakowaniu postępuje uczciwie w szczególności, gdy się sprawdził bardziej szczegółowy opis na stronie internetowej producenta jest jasny wyjaśnień produkt mleko ser to nie jest GMO do produkcji wykorzystano mleko od krowy, która była karmiona paszami bez GMO i to gwarantuję, ale producent na stronie internetowej jasno informuje problemy producenci nie zabieramy stanowiska inni informujemy nikogo czy produkt taki jest lepszy czy kosz pozostawiamy to wyborowi wykształconego konsumenta, czyli konsument musi wybrać musi rozumieć, jaki jest sens tego pominięty jest jedynie inna kwestia to, że producent mleka od krów karmionych paszą bez GMO producent takiego mleka otrzymuje od 10 gr wyższą opłatę za 1 l mleka dostarczonego do skupu na dalszy ciąg jest dosyć prosty te 10 gr, a my musimy zapłacić kupując takie mleko, ale reklama informacje o tym, przypadku informacja dla klienta jest bardzo poprawna, więc ciasteczka i ta sprawa była rozstrzygana przez sąd z wysoką karą dla producenta reklamowano jaja, że jaja Sobieskiemu reklama była nieuczciwa bowiem jajo od kury obojętnie skarb Miami aż o azyl białemu ci, że śruta sojowa genetycznie zmodyfikowaną czy bez takiej śruty żadne jajko nie zawiera genetycznie zmodyfikowanych organizmów w środku uczciwość producenta to naprawdę niezwykle istotne sprawy wrócimy do naszej rozmowy po informacjach radio TOK FM informacji już za kilka minut o godzinie dziesiątej 40 studio Radia TOK FM w Poznaniu jest prof. Tomasz Twardowski kierownik zakładu bio syntezy białka w Instytucie chemii bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu i przewodniczący komitetu biotechnologii Polskiej Akademii Nauk informacje już za jej kilka minut o godzinie dziesiąty 40 po informacjach wracamy do programu off czarek i ich w studiu Radia TOK FM w Poznaniu jest prof. Tomasz Twardowski kierownik zakładu syntezy białka w Instytucie chemii bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu i przewodniczący komitetu biotechnologii Polskiej Akademii Nauk piszą do nas słuchaczy zastanawiając się też, że mam już pewne pomieszanie rzeczy z 1 strony problem organizmów modyfikowanych genetycznie niejako sposób zarządzania strachem mecz, czyli narzędzie polityczne ne, a z drugiej strony właśnie rzetelna wiedza, która trochę jednakowo podchodzi do i i bardzo czarno-białą przedstawia organizmy modyfikowane genetycznie, czyli albo jako przyczynę wszelkiego zła albo nie jako bezpieczne pozytywne, produkując rzeczy powodujące lepsze plony na produkty, że gdzieś brak tej szarości brak wiedzy pewnego w pośrodku może nie wypośrodkować Ania, ale też pokazania różnych stopni także po stronie organizmów modyfikowanych genetycznie NetNet powinien być może bardziej podkreślane uwypukla rany w komunikacji w pani profesorze cóż myślę tutaj taki jesteś panie redaktorze Szanowni radzie słuchaczy tutaj stwierdzenie, że bardzo proste czytelne od 4 0 lat na rynku są produkty genetycznie zmodyfikowane otrzymywane przez GMO czy też same będące GMO najbardziej zagorzały przeciwnik GMO nie może wskazać żadnego tragicznego przypadku kropkę stwierdzenie jednoznacznej ani ZAK ani w żywieniu ani w medycynie ani w kosmetykach ani w produkcji przemysłowej to jest zadanie naukowców pokazywanie danych, które są wiarygodne solidnie zweryfikowane weryfikowany nie przeze mnie nie przez mojego szwagra, ale przez naukowca innym kraju innym ośrodku Unia Europejska wydała na to setki milionów euro nie stwierdzono negatywnych przypadków, a jednocześnie konsumuje jak powiedziałem przede wszystkim żywność konsumujemy jak leki genetycznie zmodyfikowane otrzymywane przez organizmy genetycznie zmodyfikowane od 4 0 lat ani 1 złe go w tym wypadku na stosunek rocznie tracą grunt pod nazwą tego robić naukowcy sekundę jeszcze bardzo proszę to co mogą robić naukowcy to przedstawiać solidne dane w tej chwili w tej chwili w listopadzie ubiegłego roku zamieściliśmy na naszym stronie internetowej stronie internetowej komitetu biotechnologii pan ekspertyzie komitetu biotechnologii z podtytułem nowoczesna biotechnologia podstawą gospodarki ten dokument jest bezpłatnie dla wszystkich dostępny właśnie na stronie komitetu biotechnologii dużo informacji solidnej rzeczowej uwarunkowań ekonomicznych, a nie tylko specjalistyczne i inżynieria genetyczna gorąco zachęcam do wizyty na stronie komitetu biotechnologii słucham Pańskiego pyta nasza słuchaczka zwraca uwagę, że po 1 z powodów, dla których niektórzy są przeciwni czynie lubią żywności modyfikowanej genetycznie jest także przekonanie o aspekcie ekologicznym, czyli o tym, że uprawy hodowle, gdzie MO mogą być niebezpieczne dla środowiska naturalnego jak n p. degradacja mogą przynieść do degradacji lasów deszczowych i prośba o komentarz na wpły w upra w modyfikowanych genetycznie na środowisko naturalne ten argument jest często podnoszony natomiast odpowiedzieć następujące stosowanie genetycznie zmodyfikowanych roślin pomyślimy mówimy w tej chwili o rolnictwie, a przede wszystkim w zasadniczym stopniu zmniejsza stosowanie chemii w rolnictwie chemia w rolnictwie dokona przełomu i spowodować zasadniczy wzrost skokowy wzrost plonów w efekcie po pierwsze, stosowania sztucznych nawozów sztucznych w sensie chemicznych nawozów po drugie, efekt stosowania insektycydów i herbicydów natomiast nowoczesne innowacyjne technologie inżynierii genetycznej umożliwiają zredukowanie wielokrotny ilości stosowanej chemii to jest kolosalne to ma kolosalne znaczenie dla środowiska druga sprawa, jeżeli jest stosowany mnichem to znaczy, że rodzimi producenci rolni czy używa mniej benzyny mniej paliwa mniej jeździ po polu kolejna kwestia roszczeń genetycznie zmodyfikowane w przeciwieństwie do wielu innych roślin wprowadzanych z zewnątrz obcych dla danego ekosystemu są rejestrowane sprawdzamy obserwowane do tej pory, odpowiadając na pytanie Radia słuchaczki nie ma przypadku, żeby rośliny genetycznie zmodyfikowane zniszczyły wyniszczyła jakikolwiek ekosystem, a przez to, że mamy większą produkcję z hektara niekoniecznie większą zmienność większą produkcję wyniku mniejszych zniszczeń dzięki temu mniej wiecznie mniejsza jest wycinka lasów amazońskich to jest argument bez bez sprzecznie z prawdziwym ja myślę panie profesorze, że jeżeli chodzi o wpły w na środowisko to toczy mamy do czynienia z z rośliną Nate, które jest modyfikowana genetycznie czy nie modyfikowane genetycznie to jest bez znaczenia znaczy pewne trendy światowe sprawiają, że zaczynamy czegoś produkować więcej albo mniej i teraz ostry polityczny w państwie w tym co się produkuje także wpływa na to czy czegoś produkujemy Miedź mniej czy więcej to jest bardzo chyba jest tak złożony ekologiczną Ekonomiczno polityczny organizm zasadniczą zasadniczą kwestią jest postęp biologiczny postęp naukowy proszę zwrócić uwagę i wszyscy słuchacze Radia słuchacze, którzy są mają więcej niż 4 0 lat będą mogli to potwierdzić 30 40 lat temu w Polsce uprawy kukurydzy były mało znaczące obecnie mamy ponad 1 000 000 ha kukurydzy mamy takie kukurydzy otrzymane w klasyczny sposób takie kukurydzy takie odmiany kukurydzy, które świetnie u nas rosnąć rozbijają toczona jest teraz potrzebny to swoje takie odmiany soi, które w naszych warunkach mikroklimatu wcześniej umożliwią krajową produkcję soli należy jak najszybciej takie odmiany otrzymać w minionym roku produkcja soi w Polsce wynosiła chyba 5 000 ha to naprawdę nic, ale uprawę kukurydzy rzepaku też nowych odmian odmian 2 zerowych to w każdym przypadku ponad 1 000 000 ha to jest postęp naukowy postęp biologiczny jednocześnie ten postęp biologiczny spowolni znacznie szybciej możemy otrzymać nowe odmiany o cennych właściwościach na świat dostosowanie do warunków mikroklimatycznych z wykorzystaniem technik inżynierii genetycznej czyli, otrzymując genetycznie zmodyfikowane rośliny te rośliny możemy sprawdzić w laboratorium zarówno na poziomie komórkowym tkankowej jak i całych roślin tak surowa kontrola jak jest możliwa obecnie nigdy wcześniej nie była nam dostępne i możemy wierzyć naukowcom, że chcą otrzymać to co najlepsze to co dobre zawsze fascynowało to Mentel, gdyby panie profesorze, że to nie jest także ci, którzy boją się to boję się o Moss, o czym boją się wybranych produktów, czyli korzystają z kosmetyków korzystają z chemii korzystają z leków modyfikowanych genetycznie albo z wybranych roślin, ale innych boją się, że takie taki lęk wybiórcze ma pan całkowitą rację, a jednocześnie znalezienie przyczyn oba w przed inżynierią genetyczną przed nowoczesną biotechnologię jest przedmiotem wielu dyskusji w odpowiedzi jednoznacznej krótkiej jednozdaniowe nie znalazłem powiedziałbym, że generalnie my wszyscy boimy się nowości innowacyjności czegoś co dziwne prasie przypomnieć sobie z jakimi oporami na Polski rynek, by wprowadzone kuchenki mikrofalowe w przeciwieństwie do tego w zasadzie wykazane efekty szkodliwe telefonów komórkowych zostały całkowicie zignorowane większość z nas ma 2 telefony komórkowe używamy jej nic naprawdę złego się nie dzieje, a pomijanie już całkowicie efekt społeczny umożliwi to fakt, że telefon komórkowy umożliwia pełną kontrolę naszych działań naszej obecności stwarza szansę na 6 lokalizacji kapitalna sprawa napisała pana pani Elżbieta, która mówi proszę zaprosić tych, którzy wiedzą i mają udowodnioną szkodliwość trzeba, że mają wiedzę na temat udowodnionej szkodliwości GMO dla człowieka to są publikacje lekarzy pana gość jest nie da informowane nie zgadzam się z Radia słuchać go mnie nie ma danych o udowodnionych reprodukcje w niej zweryfikowanych żywność genetycznie zmodyfikowanej szkodliwe takich danych w moim głębokim przekonaniu niem powtarzane są ciągle argumenty o możliwości szkodliwości natomiast historie dotyczące efektów nowotworowych, które są najczęściej podnoszoną opierają się na przekonaniu, że ta może się zdarzyć to nieprawda ja jestem przekonany, że takich danych nie ma i uważam, że jestem zorientowany w bieżącej literaturze naukowej co więcej kilka artykułów naukowych jakiś ukazała na ten temat zostało po pewnym czasie wycofanych przez redakcje jako fałszywki jako nieprawdziwe niepoparty uczciwym wykonaniem prac laboratoryjnych napisała też pani Karolina z Warszawy, która podkreśla, że przeciwnicy organizmów modyfikowanych genetycznie roślin wiąże nie chcemy ich dlatego, żeby chronić środowisko, bo te modyfikowane organizmy wy będą wypierać rośliny, które już na nasz na tym obszarze istnieją, czyli to złe wrogie n p. z pro są wyprzedaże nasze słowiańskie prosto na łąkach i polach ne, ale jednocześnie podkreśla, że w takim razie dlaczego wcielamy truskawki przecież jest to sztucznie wyprodukowane przez człowieka gatunek nie mówiąc już o moich ulubionych grejpfruta w Press Gryf rzutami panie profesorze na jeszcze są te duże żółte innych krzyżówki grejpfruta z pomarańczą zapomniał w tej chwili nazwę tego owocu pyszne Melo, który wjechał właśnie poza tym proszę pamiętać, że pszenżyto jest również krzyżówką 2 gatunków, które się nie krzyżują w przyrodzie w sposób naturalny pszenżyto otrzymane za pomocą PIN setki krzyżując pszenicy z życiem początkowo nikt nie wiedział, jakie zgarnął Księżyca w tej chwili już jest znany wiadomo, jaka część księży ta pochodzi z pszenicy Kaczyński żyta, ale pszenżyto zostało przyjęte jako coś dobrego normalnego, mimo że otrzymanego w sposób całkowicie sztuczny bardziej moje ulubione zadanie dla studentów i polecam do rozwiązania wszystkim radzi słuchaczom proszę spróbować zrobić kolację z takich produktów kupionych w supermarkecie z tak, ale takie produkty jak jedli nasi pradziadowie 10  000 lat temu, czyli na pewno nie modyfikowanej genetycznie przekonacie się państwo jak bardzo trudne jest znaleźć oprócz wody mineralnej z głębokości 4 70 m przed coś takiego jak trudno jest znaleźć tego typu nie modyfikować na produkty w większość artykułów, z którymi się kontaktujemy zostały zmienione opracowane zmodyfikowany przez człowieka w sposób twórczy dla dobra człowieka bardzo dziękuję panie prof. prof. Tomasz Twardowski kierownik zakładu bio syntezy białka w Instytucie chemii bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu przewodniczący komitetu biotechnologii Polskiej Akademii Nauk był państwa i moim gościem ne przypominała interesujących tekstach dotyczących tematyki organizmów modyfikowanych genetycznie w najnowszym miesięczniku znak rozmowa z prof. Tomaszem Twardowskim i w najnowszym tygodniku The Economist bardzo interesujący tekst dotyczący inwazji na gatunku pewnego ona państwa afrykańskie afrykańskiej wcinają całego marne plony informacje już za kilka minut o godzinie jedenasty po informacjach wracamy do programu off czarek z Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OFF CZAREK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA