REKLAMA

Polskie jedzenie smakuje lepiej w plenerze

Niedzielny obiad
Data emisji:
2018-01-28 13:20
Audycja:
Niedzielny obiad
Czas trwania:
15:54 min.
Udostępnij:

W studiu autorka bloga „Żelazko w Kuchni” i książki „Jedzenie przyprawione lasem”

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
w słodko słono będzie w kolejnej odsłony naszego niedzielnego magazynu przeproszą to księga ma przed sobą tak buchnęła stół nie Agnieszka żelazko autorka bloga żelazko w kuchni i książki autorka książki także jedzenie przyprawione lasem na tę pozycję przed sobą dzień dobry dzień dobry witamy państwa koszmary niedzielny obiad tak już ujmując w skrócie przyznam, że tęskni za polskim i jedzenia co oznacza, że obu nie jesteśmy tak stworzeni, że musimy jeść to co Rozwiń » serwują nam natura albo nie mogą też takie dobre, a wg pani to jest takie dobra wydaje mi się, że to jest takie dobre, chociaż muszę przyznać, że ta moja kuchnia to jest trochę Polska kuchnia, ale właśnie taka słodka słona nie wiem czy to cecha charakterystyczna akurat polskiej kuchni, ale u mnie właśnie mięsiwa mają śliwki sałata ma SOS karmelowy i wszystko jest takie połączone w miesiącu, czyli to jest taka kompozycja smaków trochę tego trochę tego, że do tego stopnia nasycony Lech przed chwilą powiedziała pani prezydent może nie chciałbym być filmów bohaterem śmierci z przejedzenia to boli w natomiast spogląda na kanapki z sałatką pop rockową wędzonym pstrągiem jajkiem w ich inaczej to takie rzeczy tylko tylko u nas oblicza pokazać tych części szczerze powiedziawszy to ta książka ma 2 bohaterów pierwszy to jedzenie, ale drugi i to przyznaje z ręką na sercu to las, dlatego że wszystkie uczty, która tutaj robiliśmy, które widać na zdjęciach wszystkie zdjęcia robiliśmy źle się właśnie na pomostach przy jeziorach jedliśmy tam pod gołym niebem tak dalej, czyli to jest pierwsza rzecz, którą chcieliśmy pokazać takie właśnie ucztowanie sielskość i t d. są oni jeszcze wejdą słowo oczywiście w nawiązaniu do tego, że nawet kawa pita w lesie przy różnicy temperatur tejże kawy i otoczenia smakuje inaczej niż w innym miejscu to jest niesamowite naprawdę, zwłaszcza jeśli test poranek, iż jest absolutna cisza słychać tylko plusk wody delikatny ptaki i t d . to jest po prostu niesamowite dlatego postanowiliśmy, że zrobimy 16 uczty pod gołym niebem i że będziemy zachęcać wszystkie osoby, które trafią kiedyś się naszego bloga czy przeczytają moją książkę do tego, że właśnie próbowały jeszcze na trawie nie przejmowały się widelcami miskami wszystkim tylko, żeby to była taka uczta pod gołym niebem jedzenie paluchami macie ani chleba w sosie dobrze to jeszcze inaczej państwo mieli okazję zdobyć taką książkę pani Agnieszki żelazko jedzenie przyprawione nosem jest ono bardzo bogatą zilustrowano autorstwa Adama Lisowskiego prosimy pisać do nas na adres magazynu foto klub Café magazyn o oto krótka SM późno się, dlaczego jedzenie przyprawione lasem jest lepsze od innych okoliczności przyrody, a panią poproszę panią kontynuowała w gniew bogów to są nie tylko dania wytrawne, ale też dania słodkie ciasta tak i tutaj wracamy właśnie do jego dania, czyli do drugiego bohatera tej książki nie wychodzą z lasu chcieli wychodzimy z lasu zostajemy tam wśród szumu szum liści drze w, więc tutaj mogą państwo znaleźć wszystko są śniadania obiady kolacje całość podana w formie uczt, ponieważ pomyśleliśmy, że będziemy zapraszać razem z Adamem na tę ucztę naszych bliskich albo ktoś musi je musi to wszystko przecież zjeść ten natomiast później jak już można spojrzeć na zdjęcia uczty to każdy przepis jest opisana oddzielnie i faktycznie tak jak pan, mówi że mamy tutaj dania słodko słony, ale też różne inne nowatorskie pomysły takie jak sałatka z bobu z n p . z jabłkiem czy placki ziemniaczane z łososiem i śmietaną na zimno właściwie taką sałatką łososi owo śmietaną ową z ogórkiem czy korniszony także faktycznie tutaj tych dań jest mnóstwo 1 z najciekawszych, który wzbudzał najwięcej kontrowersji wśród domowników jak jego przygotowywałam to były rzeczy są dalej grzanki z ziemniakami, a tutaj było mnóstwo żartów na temat tego jak można jeść ziemniaki z krabami czy to w zależności, że na 1 z bardziej prominentnych trybun stadionu szukam w Barcelonie Echo dostałem jako przekąskę kanapka z ziemniaka w Rio idealnie dlatego jak często przygotowałam jak wszyscy się rzucili zjedli w ciągu 1 minuty to wiedziano, że to była, że to był fajny pomysł, ale faktycznie wzbudzało to dania wielką dyskusję domowników jeśli odrzucą mule i LO to własnoręcznie zrobione kaszanka z regionu z czosnkiem cebulką wygląda niezwykle efektownie, bo to kwestia zdjęć może być to kwestia zdjęcie przyznam szczerze, że Adam Cisowski, który robił zdjęcia do tej książki no poza tym, że też jest pasjonatem kuchni ma niesamowite oko jednak to do robienia zdjęć w rym wszystkie aranżacje pomysły były moje natomiast to w jaki sposób ponton uchwycił ta też dla mnie niesamowite i też muszę przyznać, że w książce jest 6 5 zdjęć ale, żeby było to 6 5 zdjęć to my chyba zrobiliśmy co 4 i pół 100 0 fotografii, brodząc gdzieś tam w błocie czasami w szuwarach i t d . więc więc wielki plus dla niego ważne, że udało się to uchwycić zresztą kaszankę, której pan mówi to jest taka trochę nietypowa kaszanka, ponieważ tam jest Kasza jęczmienna poza kaszą gryczaną też jest taka troszeczkę troszeczkę inna niż standardowe przepisy to przede mną nie ma w kuchni dla służby zup i w panice zupy też akcentuję tę są zupełnie inny wydaje mi się, że najwspanialsza jest zupa rybna z rybami i z mazurskiego jeziora my akurat dodaliśmy tutaj własnoręcznie złowionych gole szczerze przyznam z ręką na sercu żal, gdy łowiliśmy tego leszcza to ja w ogóle byłam pierwszy raz na rybach i wydawał się też takie superprodukcje i fajne zajęcia, ale jednak jak na moją cierpliwość to niekoniecznie natomiast cennik nie jest to faktycznie Super przepis na taką ostrą zupę rybną, do której idą przyprawy cytryna in w końcu taka Rybka złowiona w mazurskiego jeziora grunt, żebyśmy rozprawili się ze stereotypem mianowicie to ludzie, którzy zajmują się kulinariami są postrzegani jako ci, którzy jedzą bez opamiętania i bardzo często mają kłopot z własną sylwetką twierdzenie to jest stereotyp, ponieważ ludzie, którzy zajmują się kulinariami są za uwagę na to składa mnóstwo ich to prawda wydaje mi się, że nie zgadzam się właściwie z pana opinią, chociaż spotykam wielu, a wiele osób, które zajmują się kulinariami innej faktycznie mają sporą nadwagę Neya do nich nie należy, chociaż muszę przyznać, że bardzo dużo jem smakuje, ale to są niewielkie porcje dniem 5 6 × dziennie, ale faktycznie to są niewielkie porcje unikam wszelkiego nabiału słodyczy też nie zawiera także pozwalam sobie na inne mięsiwa nieraz puste i jest całkiem unika pani na biało proponuje tutaj pani jajka i masło tak to prawda jajka to tak lekka przechodzone w moim jadłospisie bawi mówi o mleku w śmietanie masło też jak najbardziej realne jak najbardziej jest używany w mojej kuchni i topowym no szczerze mówiąc dosyć dużo masła dodaję do wszystkiego i do zup do sosów także lubimy słuchać, kto winien być odbiorcą takiej pozycji dotrą pracowała pani tak długo na początku wyrażę u nas oprócz tych walorów, o których pani powiedziała wcześniej na początku wymarzyłem sobie, że odbiorcą tej książki będą ludzie tacy jak ja, którzy mieszkają w dużym mieście ciężko pracują siedzą niejednokrotnie w korporacji, gdzie za wielką szybą nie mogą otworzyć okna pamiętają z dzieciństwa czasy jak jeździli do babci na wiele się w tekście miała trawa i t d. od Stocha nie mają czasu albo test taki weekendowy wypad pochodzą sobie Polesie wracając z powrotem w te swoje szklane mury i pomyślałem, że fajnie byłoby stworzyć dla nich pozycjach taką, żeby przenieść do tego lasu, żeby pokazać, że last nie tylko grzybobranie raz na jakiś czas czy spacer, mówi że fajnie źle się jeszcze przebywać po prostu w ciszy spokoju kontemplować innych teraz widzę, że ta książka ma dużo szerszy odbiór żona trafia do stylu do wielu innych osób także właśnie tych, którzy gotują z potraw regionalnych nie przygotują potrawy regionalne z produktów regionalnych dla osób, które mieszkają na co dzień na wsi też są w lesie zakochany a dlaczego lasy, dlatego że inni sama tęskni za lasami, dlatego że Adam, który robił zdjęcia mam do tej książki mieszka w lesie mieszka w wystrzałowej pracuje w 1 z nadleśnictwa mazurskich i to dzięki niemu poznałam w ogóle las od takiej strony zupełnie inny opowiadał mi 1 000 000 ciekawych historii o ptakach o zwierzętach, a mi się oczy otwierały chłonąłem te jak gąbka postanawiam to przekazać co więcej kolejna książka, którą robimy też będzie bardzo mocno właśnie Leśna, ale już będzie w nich nacisk trochę bardziej na drewno na prace w drewnie na to co z tym nie można zrobić i t d. więc idziemy dalej w tym kierunku technik dorosłe osoby czy także dzieciaki powinny zależeć, by kulinaria się zarazić to są proste przepisy, więc wydaje mi się, że wydaje mi się, że na razie dzieciaki jak najbardziej nastolatki, ale też takie dzieci siedem-osiem lat, które gotują już są rodzicami, bo to kolejne pytanie, kiedy tu uwydatnia się ten talent do Top w cenie tych oba w czy mówiąc w przypadku moich najbliższych w moim przypadku to bardzo szybko dzieci garną do kuchni chcą pomagać jeśli to im umożliwiamy jeśli tylko to możliwe to jak najbardziej pani też stara się zarażać najbliższy ze swojej rodziny tych najmłodszych, żeby zapędza ich najmłodszych zdecydowanie tak natomiast nie mogę zarazić gotowaniem mojej mamy co jest wielkim wielkim minusem niestety nie lubi gotować się zajmuje to dużo czasu zawsze bardzo marudzi stało się coś ugotować natomiast tata jest mistrzem kulinarnym i bardzo wiele się od niego uczę, o czym jest pani blok blok jest taką skróconą wersją mojej książki na bloga wrzucam przepisy to takie najbardziej aktualne, bo to co znalazło się w książce to już nie jest natomiast gdy na blogach trafiają coraz to nowe rzeczy teraz na blogach trafiają też matce, czyli kolejna rzecz, którą robimy właśnie z Adamem takie krótkie fajne filmiki jak coś przyrządzić mnie trzeba było czekać tylko można było obejrzeć online w bloku jest dużo też leśnych opowieści właśnie grupie Sławku o Pieckach strzałowi Ali powiaty wszystkich małych wioskach miasteczkach mazurskich w obrębie, których poruszamy się w obrębie, których tam jesteśmy robimy zdjęcia, więc to jest takie cechy coś innego w toku i myśli pani obrazami czy poszczególne dania kojarzą się pani z ważnymi istotnymi wydarzeniami w pani życiu w na pewno obrazami tak myślą obrazami okulary układanie tych dań do zdjęć to jest dla mnie ogromna przyjemność mam w głowie zawsze MO jakiś taki plan chciałabym, żeby to zgadzało się kolorystycznie, żeby to współgrało, żeby te wszystkie elementy były dobrze wyeksponowane i faktycznie tak klatka to zdjęcie, które widać w książce czy na blogu to jest dla mnie taki obraz słusznie pan to zauważył także lato to z pań na drugie pytanie czy było czy kiedy poszczególne dania kojarzą się pani z historiami z życia bardziej Champions w kawę zbożową z mlekiem i aluminiowe w kubku to przypomina mi się wakacje nasi to fakt na pewno 1 z jajecznicy z mąką krowim niegdyś podawano w niedzielę gospodarzom, którzy ciężko pracowali przez cały tydzień też w myśl o swojej wsi to prawda często kojarzy jedzenie też z miejscami, które odwiedziłam czy będąc na jakiś wycieczce, jeżdżąc po Włoszech w jakimkolwiek innym kraju i pamiętam nawet zabytków tylko pamiętać miasta poprzez pryzmat tego tutaj mieliśmy Super uzupełnienia strony czy to było tam, gdzie była ta sałatka z kociakiem i t d . czyli jakby w ten sposób zapamiętuje to druga ważna kwestia faktycznie część dań kojarzy mi się z miejscami z wydarzeniami, ale też z ludźmi bardzo dużo przepisów, które są w tej książce to są inspiracje, które zdobyłam kogoś innego im nawet w dedykacji jak piszemy o moim koleżankom i przyjaciół kończy właśnie tacie to pisze, że to jest danie, które kojarzy mi się stricte z nimi jakąś historią, którą przeżyliśmy albo, jakbyśmy to wspólnie ja tylko troszeczkę to zmodyfikowana swoje potrzeby i tutaj opisałam zastanawia mnie czy pani też jest zwolenniczką teorii, że jedzenie nieprawdopodobnie rozbudza zmysły w wyostrza to w sposób totalny łomot historyk na spotkanie w chorwackim Otto von mieście, które słynie z trufli nowości jednak każdy rok uczuć było odnoszące się w powietrzu trufle pod los my tą postacią przyjeżdżają stamtąd ktoś z moich bliskich polewał sałatkę w pomieszczeniu oddalonym kilkanaście metrów oliwą Ostrów 1 trufle wyczułem podczas gdy wcześniej w tej Oliwia podczas gdy wcześniej tego nie było ich nie potrafi to wpłynąć w pani przypadku też na pani zmysłowe to co z tym spotkała się pani z kimś z elementami nowatorskimi w kuchni tak to jest niesamowite i wiem tak jest faktycznie w przypadku przypraw przede wszystkim cynamon imbir tego rodzaju mocny właśnie przyprawy, które powodują, że gdzieś wracam wspomnieniami to jakiś miejsc czy sytuacji i to wyostrza nasze zmysły to jest tak bardzo namacalny jak najbardziej tak inny, aczkolwiek moja miłość do cynamonu tutaj muszę przyznać w przypadku tej książki nie mogłam znaleźć wielkiego ujścia, ponieważ Adam, który ze mną często gotował i bardzo mi często pomagał nienawidzi cynamonu, a więc coś mogłam zrobić z niej także w dawnym przedszkolu Klusek z cynamonem wizja może jak właśnie dlatego teraz go nie lubi nie wiem, ale niestety nie jest jego ulubiony smak, a po co pani w swej kuchni nigdy nie sięgnie, dlaczego myślę, że na pewno i niestety po owoce morza, bo mam bardzo dużo alergię na owoce morza możemy nie chciałabym się udusić jest awans, chociaż faktycznie śmiać z przejedzenia mogłaby być całkiem ciekawy wachlarz w moim wypadku tak myślę, że przede wszystkim owoce morza niestety nie myślę, że jeśli chodzi o Polski na stołecznym zoo w nim nie uświadczy dziękuję bardzo za tę rozmowę w niedzielnym obiedzie Agnieszka żelazko autorka bloga Żelazków kuchni także książki jedzenie przyprawione lasem, bo moim państwa gościem dziękuję zapraszam państwa na informacje Radia TOK FM po nich trzecia i ostatnia część rozmowy Hanny Zielińskiej sztuce życia z Radkiem Łukasiewiczem muzykiem kompozytorem oraz wokalistą my usłyszymy się po godzinie 1 4 mówi będziemy o wyborach w Czechach Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

40% rabatu w zimowej promocji TOK FM. Nie czekaj - zdobądź swój pakiet "Aplikacja i WWW" z solidną zniżką, aby słuchać wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!