REKLAMA

Ustawa o niemarnowaniu żywności: czego brakuje w projekcie?

Raport Gospodarczy
Data emisji:
2018-01-29 12:40
Czas trwania:
20:18 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
jeszcze raportu gospodarczego dziś jest pan Marek Borowski prezes zarządu federacji polskich banków żywności w dzień dobry dzień dobry i chciałbym się po rozwodzie projekcie ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, bo takie wrażenie, że z tą ustawą to na razie chcę tylko same kłopoty z Lechem może nie wiadomo, że same kłopoty, ale rzeczywiście na proces uchwalania przepisów dotyczących organizacji społecznych dotyczących dobrych rozwiązań niestety w Polsce Rozwiń » jest długi i takie doświadczenia też mam z ustawy o podatku VAT, kiedy są przez lan prawie 10 lat walczyliśmy o zmianę przepisów udało się finalnie to zmiana przeprowadził 20 13 roku, a zaczynaliśmy od 20 0 4 i rzeczywiście przepisy w tym ob w tym względzie są już uregulowane, czyli każdy darczyńca, który chciałby przekazać darowiznę na rzecz organizacji pożytku publicznego może ją przekazać bez obciążeń podatkowych, czyli ani podatnik nie ma podatku VAT, a wartość darowizny może sobie wliczyć w koszty uzyskania przychodów rzeczywiście ustawianie marnowaniu żywności jej w tym, iż procedujemy trzeci rok cenne jest to kolejne podejście mam nadzieję, że tym razem będzie podejście skutecznie skuteczna teraz taką inicjatywą ustawodawczą wyszedł Senat w Senacie został przygotowany projekt ustawy o nie marnowaniu żywności jako banki żywności oczywiście wspieramy sam pomysł i samą ideę i rozwiązania, które są tam zawarte częściowo są bardzo dobre, ale też tej Staromiejskiej tam takich nauk luka brakuje pewnych rozwiązań to zanim pójdziemy krok dalej i powiem o tym co jest czego nie ma w tej ustawie Le pper w ogóle rysujemy skarb skalę całego problemu ile w Polsce marnuje się żywności, kto to żywność marnuje no tutaj też jest na MMA w Polsce problem, bo niestety nie ma precyzyjnych badań ile na ten moment w Polsce marnuje się żywności są badania sprzed 1 2 lat, które obok mówiły o 9  000 00 0 ton jako banki żywności i osobiście szacuję, że tej żywności może marnować się mniej szczególnie w procesie produkcji, bo tam nastąpiły bardzo duże inwestycje zmiany infrastruktury i uszczelnienie łańcucha natomiast z badań europejskich bardzo jasno wynika, że w całej Europie na pierwszym miejscu, marnując tymi są konsumenci, czyli my konsumenci wyrzucamy najwięcej około 50 % żywność później jest produkcja później z rysą jest gastronomia na końcu jest dystrybucja, czyli sklep tej sieci handlowe na nawet gdyby to było 1 000 000 czy 2  000 00 0 mniej niż podawały te dane statystyczne sprzed 1 2 lat to i tak tej żywności marnuje się o dużo za dużo, bo pewnie ta skala wielkość jest na poziomie 7 8  000 00 0 ton to brzmi to z wrażliwością na okna tak to są bardzo dużą liczbę i teraz oczywiście co możemy zrobić możemy uszczelnić przepisy i zmieni wprowadzić takie zmiany w przepisach prawa, które będą preferowały zagospodarowanie żywności, która została wyprodukowana na cele konsumpcyjne im jako banki żywności zabiegamy właśnie takie rozwiązania co w tym zakresie jest w ustawie o cenę w ustawie o nie marnowaniu żywności jest, że obowiązek współpracy z organizacjami obszarze przekazywania żywności niesprzedanej, czyli dotykamy kwestii dystrybucji, gdzie marnuje się tak naprawdę naj mimo to marnuje się około 5 % żywność natomiast są tam pewne niedoskonałości, ponieważ w ustawie w tym projekcie ustawy mówi się o ogólnie organizacjach pozarządowych natomiast w ustawach podatkowych przywileje podatkowe mają tylko organizacje pożytku publicznego, czyli PSL ze specjalnym statusem, więc należałoby uregulować, że jeżeli już odbierają wszystkie organizacje to, żeby za chwilę nie było niespodzianek, że sklep, który przekazuje organizacji nie miał świadomości żona nie była pożytku publicznego lub straciła w międzyczasie ten status zostanie obciążony dodatkowymi podatkami czyny, czyli dodatkowym podatkiem VAT, więc to na pewno wymaga uregulowania druga kostek, które w ustawie na tory w ustawie mówi się o pewnych kosztach na rzecz organizacji, które by zagospodarował żywność i mówisz o kosztach związanych z tzw. zwanym kosztem odrzucili zalanej żywności sklepu ziem to bardzo się powinien przekazać organizacji nad miastem jest zdecydowanie zbyt mały łap wskazane i ja boję się, że organizacje pozarządowe nie będą w stanie realizować tej ustawy i nim powstanie nam pewnego rodzaju fikcja trzeci element, który w ustawie niewątpliwie jest taki element dotyczący sprawozdawczości publikowania danych nie ma tam spójności do innego urzędu się sprawą zdaje się na publikować dane, więc na pewno są takie 3 ważne kwestie, które należałoby uregulować oczywiście sieci handlowe też zabiegają o to, żeby może nie zabiegają, ale też wskazują, że na ich terenie marnuje się najmniej żywności, że ustawa powinna mieć zdecydowanie szerszy kontekst powinna obejmować i gastronomię i produkcję Ano właśnie, bo to jest złe, których USA ustawieniem ławek nie ma i wydają się, że na ten moment pewnie trudno jest stworzyć wiem, że w rząd Polski deklarował się do prac przy tzw. obiegu zamkniętym, czyli przy wszystkich wykorzystanie wszystkich zasobów, które są tam toczą się pewnego rodzaju prace i konsultacje w obszarze jak można lepiej wykorzystać żywność i zagospodarować wolność, a nie utylizować żywność, ale myślę, że to jest jeszcze proces roku 2 lat, zanim to mogło być wdrażane są wrócił tak, że do wątku, który już pan zarysowała którymi się wydaje szczególnie niepokojący, zwłaszcza że te jak pan powiedział sama ustawa, która jest tworzona nowa dotyka marnowania żywności w tym jak najmniejszym procencie, a za większe, że padamy my konsumenci inni no to właśnie my tej żywności wyrzucamy dużo nawet jakbym się wydaje, że jak się wyrzuci raz drugi z przeterminowane sery to nic takiego nie dzieje no właśnie pokazuje skalę, że dzieje się to teraz czy są jakieś rzeczy bowiem w jaki sposób można nas konsumentów edukować uczyć docierają do nas z tym przekazem, żebyśmy tej żywności nie kupowali zbyt duże, bo się od tego zaczyna na, jaką banki żywności oczywiście jest się nam przede wszystkim edukacja informacja my uważamy, że przede wszystkim ADO tego trzeba zacząć, dlaczego banki żywności realizujemy z różnymi sieciami producentami żywności wspólne kampanie na rzecz niemarnowania żywności może nawet nie na rzecz niemarnowania żywności, ale do prawidłowego ich wykorzystania lepszego przechowywania i sposobu przetwarzania, bo oczywiście jest kilka przyczyn marnowania żywności i 1 z nich to jest zakupienie zbyt dużej ilości produktów na jej niech zakupimy zbyt duża ilość produktów to też my możemy przedłużyć trwałość tej żywności, ale będziemy ją w odpowiedni sposób przechowywania albo jak będziemy ją na wieki sposób przetwarzać pasteryzować tak tak, żeby w terminie nam to się nie zepsuło, jeżeli już na żywność przetworzona zdecydowanie możemy znów ją przechować trochę dłużej, więc jako banki żywności mówi mam kilku podstawowych zasadach przede wszystkim, żeby racjonalnie kupować, jeżeli już kupujemy to raczej, żebyśmy sprawdzili co mamy czego nie mamy, bo najczęściej w sklepie mówi nam się coś przypomina jego kupujemy jej w siatce dostawiane kolejne produkty, a one mają wszystkie terminy przydatności do spożycia, jeżeli już zakupiliśmy to oczywiście sposób przechowywania są tak czasami proste wydawałoby się, że po prostu rzeczy, ale niektórych owoców i warzy w nie powinniśmy przechować lodówce, a zazwyczaj przechowujemy po pierwsze, dlatego, że one szybciej będą traciły swoją świeżość, a poza tym będą traciły walory smakowe pomidor n p. zadzwoniła do lodówki z szybko traci swój smak taki pomidor w ogóle nie powinien być przechowywane w lodówce, a on z takiego przyzwyczajenia obserwuje lodówki i znajomych w domu i widzę, że wszyscy tego pomidora do tej kodów należy wrzucać jak wyjęte z chłodni w markecie w, a on wyjeżdża z chłodni markecie oko, a jak to wszystko kwestia sposobu jego też transport chowania wcześniej natomiast, jeżeli my już mówimy o dojrzałym pomidor, że NATO on powinien dojrzeć w temperaturze normalnej pokojowej, jeżeli mego włożymy do lodówki na co absolutnie on nie będzie dojrzała i że jest już dojrzały ENA to wówczas przechodzi badania w lodówce powoduje, że z niego zostanie sama woda no to są takie nie ma zarejestrował pomidor pełne morze przygody ludzie znają, ale n p. pomarańcza tak pomarańczy jest naturalnym produktem, który powinien być na zewnątrz montaż traci swoje walory w lodówce n p. jabłka marchew nie powinny być przechowywane razem było jedno powoduje psucie się drugiego z lewicą, a skąd Bytom Widzew konsument no ne skomentowała wiedzieć oczywiście też kwestia naszego zainteresowania natomiast prawidłowe przechowywanie to jest nie tylko owoców warzy w warto też o prawidłowe przechowanie serów mięs jogurtów i różnych innych produktów i tak naprawdę my też nie zwracamy uwagę na temperatury, w których przechowujemy wiadomo, że produkty mięsne powinny być najniższej temperaturze od zera do 4 stopni wsady powinny być trochę wyższej temperaturze przechowywane natomiast tak naprawdę na półkach u nas w lodówce jest to wymieszane z Brzeska 1 i nie każdy sprawdzi swoją lodówkę jestem pewien, że wszystko jedno, ale jak już mówimy o przechowaniu NATO później kwestia przygotowania posiłków na naj też powinniśmy planować posiłki MON ma też tendencja Eko Polacy do takiej zbyt dużej gościnności przygotowania do dużej ilości jedzenia, bo ktoś jeszcze na albo doprowadzi do tego, że ktoś wyjada prowadzi do otyłości niestety są też statystyki w Polsce jest bardzo wysoko albo prowadzi to do takiej sytuacji, że część tej żywności zostaje zespół porcji porcja nikt później już nie chce tego grzebać i trafia do kosza, więc sposób przygotowania przez kolej na rzecz, których bardzo ważne, ale w takim razie jeszcze 1 rzecz, bo co z tymi produktami suchymi kasze ryż, że remont i t d. które też mają wydrukowane drukowano datę ważności przepaści do spożycia na etykietach i na opakowaniach, ale mówi się sporo o tym, że nawet w lesie przy gminnym czy wreszcie dominują parę miesięcy to i tak nadal można go jeść to plon to my się tak, jeżeli chodzi o polskie przepisy, bo powieściowy świat przepisów to na pewno produkty po terminie przydatności nie mogą być dystrybuowane ani sklep nie może tego z przeznaczeniem jako organizacja działająca na taką skalę nie możemy tego produktu i nikomu przekazać natomiast, jeżeli mielibyśmy się odnieść do tych terminów oczywiście w wielu krajach, ale też europejskich są już przepisy, które wydłużają terminy przydatności do spożycia na działania charytatywne właśnie tych produktów suchych kaszy makaronu in Balbina te produkty w tym produkcjom przedłuża się termin przydatności do PE na rok czyni nic się nie boją się cokolwiek się stanie są to produkty, które nie są niebezpieczne dla zdrowia w tych produktach mogą zajść jakieś procesy, które mogą spowodować, że Kasia będzie miejsce w Cannes tak albo no i będziemy wiedzieli, ale jeżeli ona była przechowywana w prawidłowych warunkach w odpowiedniej wilgotności fotograf najbardziej chodzi o wilgotność na to z tą ważną rolę przyszli nikt nie powinno zadziałać osobiście gdyż, robiąc taki eksperyment, że jadą aż 2 lata przeterminowaną sprawdzamy, jakie idee i zmian obok Kasia, która była w terminie przydatności naprawdę różnice były niewielkie trzeba się dopatrywać się Eleni wyszła kiwać tych różnic rzeczywiście ta konsystencja trochę inny ona była troszkę inna to wystawiamy na razie krok za chwilę informacje Radia TOK FM, a jeżeli są państwo ciekawi, jakie jeszcze są te miejsca czy sposoby na to, że duży przechowywać żywność to więcej już za moment spotka Strachy w raporcie gospodarczym wpadka Strachy na naszej stronie internetowej bardzo polecam rozsądek każde nasze rozmowy przerwaliśmy wątek tego jak przechowywać różne produkty tak, żeby no i nawet po terminie ich przydatność do spożycia nadal były dobre jedzenie różniło się tego obawiać wspomniał pan oko przebywaniu każ spełniał Panny o tym, że w różnych krajach się wydłuża ten tandem te terminy, które są nam wydrukowane szuka dna na pudełkach, bo nadal produkt można je jeść no właśnie to, jakie następują w odpowiedzi na ja osobiście standardowe pytanie komisarzowi d s. zdrowia w unii Europejskiej czy Unia Europejska w ogóle planuje co jest terminami przydatności jest ci zrobić i komisarz UE, odpowiadając na Majdanie wiedział, że rzeczywiście zdaje zdając zna jest zdaje sobie sprawę, że część produktów, a terminy przydatności ma tylko 4 jako termin marketingowe, czyli niezwiązane ze sprzedażą, a nie jest związane z bezpieczeństwem żywności i wiem, że w unii Europejskiej toczą się prace, które majora znieść terminy przydatności do spożycia dla pewnej grupy produktów w tej chwili tak na inny w Polsce to mamy n p . z cukrem tak cukier nie ma terminu przydatności do spożycia seria produkcji do reprodukcji hełmu nie nalicza mi tych produktów oczywiście jest więcej pytanie jak w resorcie zdrowia w tych kwestiach się też wypowiedziom to jest oczywiście bardzo długi proces natomiast, jeżeli chodzi też o produkty, które spożywamy w domu nie jest ani widzimy, że ten produkt jest po terminie na to najważniejsza jest dla organu, ale tylko raczej nie jest po prostu otwarcie zobaczenia na produkt jest mierzenie nie widać tam żadnej stęchlizny nie ma nic im produkt wybierzemy namacalnych patrzymy żonie dobry na to po prostu niedobry oczywiście nie polecam takiego sprawdzenia przy wszystkich tych produktach, które niosą terminach przydatności do spożycia i tam jest należy spożyć do sztywna data, czyli wszystkie produkty nabiałowe i mięsne, bo tu rzeczywiście mogą pojawić się zagrożenia dla życia i tutaj mamy znów rozdzielenie z znów 2 rodzaje napisów, które możemy znaleźć na opakowaniach żywności należy spożyć go i najlepiej spożyć przed tak najlepiej znacie, ale niekoniecznie z najlepiej spożyć przed tą właśnie na terminy na tych produktach suchych i jeżeli spojrzymy na to oczywiście tak, że w przypadku sprzedaży to 2 terminy są zrównane z oczywistych względów natomiast to do nas należy decyzja czy my po tym terminie natomiast oczywiście należy spożyć do absolutnie termin na piękno najczęściej te produkty nabiałowe, do którego dotarłem prosto wybuchła czegoś jest woda, a po terminie, więc nie polecam kontakt każdego dnia przerobił też raz w lodówce swoje wybuchających kefir albo albo jogurt, a wracając jeszcze na sekundę do sklepów Dino, które właściwie są im podpadają pod przepisy w ustawie, jaka w takim razie żywność tam się marnuje tak to już jest po terminie czy jakaś inna żywność w pewnie w sklepach morduje się i tak i tak żywność, ale my jako banki żywności już od kilku lat w zasadzie zaraz po wejściu w życie przepisów o podatku VAT podjęliśmy współpracę z kilkoma sieciami i taką pierwszą siecią Bożić TESKO, z którą żeśmy nowym wszystkie standardy wypracowywali mamy wdrożone większość hipermarketów i część marketów tej sieci do współpracy jest ogromna praca obydwu stronach to nie jest tak, że sklep sobie tylko na żywność przekażą organizacja tylko sobie byśmy żywność musi być dobrze przygotowana ani bardzo na to zwracamy uwagę jak u nas dobrze przygotować przygotowana, dopóki nie jest, a łatwo do wykorzystania jako żywność się tam psuje oto pani zadać pytanie ciekawe, jaką żywność nagranie wideo na właściwych mamy my zagospodarujemy tylko żywność, która jest w terminach przydatności do spożycia, czyli absolutnie nie ma mowy o żywności przeterminowanej tak samo banki żywności tak samo jak sklepy odpowiadają za bezpieczeństwo żywności jesteśmy pod stałym nadzorem sanepidu i żywność przeterminowana nie może być przekazywana osobom również potrzebujący nie tylko chodzi o przekazywanie osobom potrzebującym żywność po terminie, ale też chodzi o pewnego rodzaju godność nikt z nas nie powinien ani kupować ani otrzymywać darach żywności, która jest po terminie, bo nie jest człowiekiem innej kategorii tylko jest takim samym człowiekiem jak my wszyscy i jako banki żywności na to bardzo mocno zwracamy uwagę, jaka żywność nadto wystarczy ów otrzymujemy bardzo dużo pieczywa owoców i warzyw, ale również nabiału mięso ryby ciasta są produkty, które na bieżąco trafiają do banku żywności w zasadzie codziennie, bo w tej chwili nie współpraca banków żywności nie jest zarówno z maturą muszą Biedronka mi rozmawiamy z gminami, czyli w zasadzie ze wszystkimi sieciami, które już w tym obszarze działają współpracują z nami w zasadzie ustalamy procedury a, dokąd trafia żywność z banku żywności banki żywności nie rozdają eos żywności osobom indywidualnym banki żywności współpracują z organizacjami albo instytucji ami, które zajmują się konkretnymi grupami osób potrzebujących żywność od nas trafia do wielu fundacji stowarzyszeń, które zajmują się dziećmi rodzinami wielo jednymi z niepełnosprawnymi osobami samotnymi starszymi, ale również trafia do takich instytucji jak domy dziecka świetlice środowiskowe schroniska dla bezdomnych tak instytucje, które są też instytucjami samorządowymi, ale też prowadzą działania w obszarze polityki społecznej w sho w żywność nie wyrzucajmy ich jedzenia przede wszystkim nauczmy się planować zakupy nie robić zakupów zbyt dużo naprawdę jest jej weekend my, czyli jak jest 1 dzień za dzień, w którym sklepy będą zamknięte w tym co roku podzielność na tydzień od razu albo robić zakupów na zapasy, by nie wojna zbliżała te zajmą taką tendencję, że 1 dzień wypadał w tygodniu mamy rezerwy na wielkie zakupy jako Polacy myśmy go z tą myślą o stan świadomości myśmy już kupimy albo, jeżeli chcemy wspierać zastanówmy się mekką banki żywności na bardzo fajne takie wyliczenie efektywności naszej 1 złotówkę, którą przeznaczamy na nasze funkcjonowanie ona przynosi w rezultacie 16 posiłków na rzecz osób potrzebujących 1 złotówka pomaga nam uratować 8 kg jedzenia, które później jest rozdzielana na rzecz tych osób potrzebujących naprawdę jest to efektywne i zachęcam do wspierania również banków żywności pasz dziękuję za spotkanie pan Marek Borowski prezes federacji polskich banków żywności dzieliły niezależnie my zakończymy naszą rozmowę Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: RAPORT GOSPODARCZY

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA