REKLAMA

Czy w Polsce, produkując eko warzywa, można zostać milionerem?

Pierwsze Śniadanie w TOK-u
Data emisji:
2018-02-02 06:20
Czas trwania:
11:44 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
jest prawie 6 1 2 6 Aleksandra Rynkiewicz pierwsze śniadanie w toku ze mną pan Łukasz Gębka i tak zapytam pana na początek nieco zaczepnie kim jest dla pana najważniejsze o zasadach we wszystkich kim jestem mu w sumie to jestem Ormianinem rolnikiem, który uprawia ziemię w sposób ekologiczny ojca wspaniałe córki mam 30 kilka lat i mam 30 km w wieku 30 lat temu nawet nie tylko 3 0 lat tylko dużo wcześniej zostać rolnikiem, gdy proces decyzyjny, jaki to jest proces to trochę Rozwiń » trochę przypadku trochę tak naprawdę, jakby poszukiwania zawsze idealnych rozwiązań tańczyli, czyli gdzieś tam czołgi zaintrygowany tym w jaki sposób produkuje się żywność i są dania my, a przy okazji tego, że on, że odziedziczyłem jakiś tam kawałeczek ziemi to oczywiście się pomocą lub powiększać i t d . oto tomem okazja, by bardziej z bliska przyjrzeć temu jak funkcjonuje i ewentualnie próbować dorobić trochę inaczej niższa niż wówczas robiło, bo to był przerażający, ale właśnie, bo jak rozumiemy oraz rozkręcenie takiego biznesu jak taka ekologiczna żywność farma, na której są produkuje bez pestycydów bessy we wszystkich spółkach raczej tak, by tak dalej z kawał ciężkiej roboty tak to ciężka praca to to jest jest o co tak naprawdę wielu ludzi, którzy muszą ze sobą właśnie współpracować muszą tak powiem podejmować czasami trudne decyzje bo, bo generalnie nasz warsztat jest pod chmurką mówiąc kolokwialnie i inne jedno dużo takich czynników cieczy tyle rzeczy, na które nie mam do końca w pewnym, ale po porodzie takie zdanie, że jak się cała historia z zostaniem rolnikiem zaznała jest i trzeba było się decydować czy wchodząc otoczenie chodzę ruszam poza wieloma rzeczami zastanowić i poukładać sobie w głowie to było ten moment, w którym Pasterza 10 0 lat właśnie nad żywieniem nad na tym co jemy jak hieny i butelek, bo decyzja ja ani mięsa i koniec, bo to złe w obrzydliwy zacznie przyznał się, że to żywioł mięso to to było przy okazji tego teamu działalności w trakcie, jakby poszukiwanie właśnie idealnych rozwiązań HR krycie i podchodzenie do do życia w sposób filozoficzny Illinois po to, jakby redukując się czytając i rozumują w procesie czytano doszła do wniosku, że jedzenie mięsa jest jest ono jest non dla Niemiec niebezpieczne, ale jest za bezsensowny drybling ze względu z wielu względów no ze względów naszego środowiska naturalnego tak, bo mało, kto zdaje sprawę z tego, że największym trucicielem naszego środowiska to jest hodowla zwierząt tak to jest tak to jest fakt, o którym się tak naprawdę głośno nie mówi tani węgiel to złoże węgla są one absolutnie się hodowlą zwierząt jest tańszy nie był wód gruntowych przeogromne hodowla zwierząt intensywne rolnictwo to jest to jest to jest ogromny problem tak powiem dzisiejszych czasów i Neymar to warto to jakoś inaczej krowa w czasie rzeczywistym, żeby to nasze stoisko było zachowane na na kolejne pokolenia, więc i jest jak jak drewno od decyzji o jedzeniu mięsa z 1 taką cegiełką do tego, żeby to środowisko wyglądało to wyglądało trochę inaczej w przyszłości na rolnictwo ekologiczne również tak, bo nie dostarczamy do hossy gleby ogromne ilości pestycydów nawozów sztucznych, które poprzez to, że są wymalowane w głąb profilu glebowego dostają się ostatecznie do wód gruntowych co powoduje Ełk eutrofizacji choćby tych wód straszny ruch indeksu antresola i celnicy generalnie fajnie się dołączono niejedzenia mięsa i jakby produkcja może w sposób ekologiczny jest pies jest naprawdę takim, że tak powiem stylem życia dla nas i czym są co są cudne, jakbym motywuje nas do codziennej pracy i no i daje nam tak naprawdę jeszcze siły energii zdrowie żeby, żeby je, żeby się zmagać z takim trudnym tematem na jedno pana koledzy patrzyli, kiedy panowie ja zostanę rolnikiem nie będę po co korporacji tylko będę uprawiał ziemię i nie tyle może wówczas, gdy zaczną się zajmować to to było inne były co, choć temat wstydliwy to niebo wysokie, o czym marzą się pochwalić co się robi wykonało takie coś co tak naprawdę niczego co za bardzo nie musiał wyspowiadać nie cenzurować stylu light my tutaj wychodzą na studia będę pracował nie wiem, gdzie ja zrobię karierę wielki biznes jaja zarobi miliony na technologia ja będę rolnikiem rolnikiem dokładnie no tak wyszło tak tak nie jest tak tak tak tak trzeba podjąć w tym trwamy i w sumie konto nie żałujemy, że taki moment, kiedy rzeczywiście zaczęło być to ważne tracili rolnictwo czy sposób taki sposób gospodarowania ma w tym momencie sensu ze względu na to, że konsumenci to doceniają duże duże firmy, które dystrybuują żywność w Polsce sprzedają postawił na to bardzo mocno tak zaś Tesmer to jest przyszłość tak naprawdę przez to, że robią wiele analiz i IT są firmy to, które tak naprawdę chcą by spełniać oczekiwania ich klientów konsumentów, więc znów to znaczy być nudne to co takim reżyserom rozwody, czego orzeczono, bo on sam mówi, że to właśnie produkowania zdrowej żywności niejedzenia mięsa to jest taki styl życia wybór, którego pan dokonał się pan tego trzyma, czyli jedno właściwie podążają za tym problemy w myśl, że na majowych danych największą liczbę ludzi do tego, żeby zastanowić nad tym czy rzeczywiście się żywią i jak jedzą, bo wtedy można być naprawdę różnych wniosków n p . taki, że nie jest to może nie jest najlepszy co się w naszej diecie może pojawić no ale z drugiej strony jest coraz więcej sklepów teraz więcej takich miejsc takich upraw, które właśnie są ekologiczne rynek jest coraz większy od siłą rzeczy rośnie panu konkurencyjnej teraz z biznesowego punktu widzenia to na okres to wcale nie musi być coś bardzo dobrego, ale z drugiej strony takiej ludzkiej perspektywy no chyba lepiej do tej konkurencji i zasad w złotych takich miejsc przybywa, bo jest z czego wybierać nowy zjazd z takim dylematem, że nie dość, że konkurencja zawsze potrzebna, bo było, że jest konkurencja to każdy był wówczas stara, żeby jakość usługi produktu była była wyższa tak dodaje, że chodzi o jakość ekonomiczną ma ona zawsze jest zawsze się będzie mieć ten sam standard należy chodzi o jakość usług, tak więc duża konkurencja nie jest przeszkodą w każdą filantrop powstaje jakiś sposób oddziaływuje na rynek determinuje rynek tak, czyli jedno dzięki konkurencji mamy kolejnych kolejny klientów, bo każdy musi tak, aby zabiegać o tego konsumenta uświadamiać oczami świat oczami jeszcze do wyobrażenia o tym, że w Polsce świadomość na temat rolnictwa ekologicznego w ogóle produktu ekologicznego jest bardzo niska tak naprawdę w rynku jeszcze niema on jest bardzo dynamiczny i 20 % podaje się często w skali roku, że taka dynamika wzrostu tego rynku żywności ekologicznej, ale ta podstawa jest o co tak bardzo mała, że nagle na zeskok robi ma dużą zbyt duży procent dokładnie dokładnie, więc zwięzła dużo dużo ludzi tam osób próbuje ten biznes stworzyć powstają różne ciekawe sklepy ludzie się angażują często muszą zamykać, bo Bolek do końca nie do końca jest kupiec i to jest coś zjeść jeszcze bardzo trudny temat maleje w Polsce rynek żywności ekologicznej to 70 % w tym, że to rzeczy zakłamany, bo dużo tej produkcji, która jest w Polsce ona ona po poprzestać tam firmy, którędy ta eksportuje wie, że opieszałość do innych krajów wiedział, że zmniejszy jeszcze, a dla porównania niemiecki to jest to jest około tam 4 % austriacki 7 mięs no mamy jakby dużo meczów do zrobienia rozumiem to jest w nas w konsumentach, bo to my musimy podjąć decyzję, że skoro chcemy kupić siły marchewkę w kwartecie, która będzie tania czy jednak trochę droższą marchewkę, która będzie z tej uprawy ekologicznej, a znowu nie mam zaufania danego logice prawa Ant wiszą naklejkę na czyj interes tego jest on i tak nieprawda no właśnie to jest jakby to co my musimy tutaj zmienić nos dlatego też m. in. powstała taka organizacja bardzo duża w Polsce, że europejscy z Polska izba żywności ekologicznej i że która zrzesza ponad 100 100 firm, które właśnie stworzył to agencje po to, żeby to, że ruszamy z cmentarzem mu tłumaczyć jak to funkcjonuje, żebym to pokazywać jak funkcjonuje e-myto funkcjonuje idealnie, jeżeli chodzi na ekologiczną oraz oznaczana w sposób nie nasz jest oznaczone logiem takich gwiazdach myślę, że większość osób dziś to może już kojarzy w pobliskim musi być numer certyfikatu, jeżeli takie oznaczenie no to sobie sam sprawdzić w internecie znak żywności ekologicznej i takie naczynia produkcie mamy to ona mało o sobie na firmę, która wprowadza taki produkt do obrotu ciąży ogromna odpowiedzialność, więc jeżeli ono nawet by się zdecydował, że oszukali wprowadzi po tym, logiem produktu, który nie stanie wymienienie stanowi standardów jakości ekologicznej pod konsultacje są to stosuje latają były takie przypadki może w każdym razie ktoś gdzieś tam pójdzie na skróty trzeba dziewcząt było zrobić karierę i krótkim czasie zarobić trochę więcej, więc na to się kończy zawsze zawsze bardzo bardzo źle dlatego dlatego ja uważam, że możemy możemy ufać tym znaczeniu możemy ufać przepisom, które obowiązują w Polsce nie tylko Unii Europejskiej i swobodnie możemy kupować produkty ekologiczne no tak co ma innego powiedzieć skoro zespołem branży mogą tu nic się generalnie są przepisy są kontrole jest bardzo dużo i naprawdę jest błędna jest jest bardzo jest bardzo tak szczelne punkt jest w takim razie i jak coś musiałoby wydarzyć, żeby w Polsce ten to zaufanie do rynku żywności ekologicznej i w ogóle sam rynek mógł się rozrosnąć, czyli indeks co jest podstawą edukacja czy taka sama świadomość społeczna, gdzie jest klucz i przede wszystkim brakuje edukacji społeczeństwie pragnienie nie uczymy dzieci w przedszkolu szkołach test i dorosłych i tam jednostki idziesz tam jakieś osoby próbujące, gdy te dzieciaki edukować organy tego nie było przez przez wiele lat nie to jest jest ogromne problemy z tak powiem tego co mamy tak naprawdę to moment tak, że społeczeństwo niezbyt wyedukowane po prostu nic i a ich cena za zadam panu pytanie czy Panny jak się spotyka ze znajomymi albo nieznajomi dostajemy zapewne wiedzą, że pan mniej mięsa nie tylko mięsa, bo to są też wszystkie produkty zwierzęce jak rozumiem skoro jest pan w zagranicznym to chyba namawia do tego, że Przyjdź na wegetarianizm trzeba on to co tak podsuwała do myślenia tylko wątki przez 7 lat jestem na tej diecie i na początku do tak naprawdę moje otoczenie środowisko nie bardzo mogą ze mną wytrzymać bo jakby moja determinacja w tym, żeby przekonać ich domu mojego myślenia stylu życia była była tak silna, że rząd to jest uciążliwe dla pana Poczobut gołych wasze dopowiem no i są najgorsi tak tak, ale oczywiście dużo osób się przekonał bardzo dużo w moja rodzina cała i wielu znajomych, którzy mi za to dziękują, bo byłoby dzięki temu lepiej funkcjonują mają lepsze zdrowie mają większą wiedzę i to zgłębiają, bo jeżeli ktoś wjedzie my zaczniemy się tutaj rozwijać i zrozumiały jak Tusk funkcjonuje to potem już naprawdę to na tyle ciekawa i Jagodno i dalej się dalej chcemy dalej chcą rozwijać uczyć tak no ale już jak z czasem doszły do wniosku, że nie ma sensu tracić energii, bo boczek bardzo dużo traci energię do tego, żeby kogoś na nasz widz boi, bo jest tani jak wytłumaczyć, dlaczego warto, dlaczego trzeba i dlaczego tak nie było kiedyś Ela i myślę, że może tu to, że gaz już odpuściłem wolę, by to staną się pokazywać to jak funkcjonuje, a każdy tak naprawdę ma swoją własną wolej wolną wolę i może inni decydują, ale właśnie bardzo dziękuję za spotkanie fanów gaz Gębka przedsiębiorca właściciel farmy Świętokrzyskiej dzieł Leonarda w ościennych kończymy pierwszy pierwsze śniadanie w toku pierwszy program gospodarczy za moment po informacjach o wieszaniu tak przygotowała Aneta Sułkowska zrealizował Adam Maciejewski bardzo dziękuję za pomoc wykończymy za chwilę informacje o pierwsze śniadanie w i całej audycji wysłuchać w aplikacji mobilnej TOK FM oraz na stronie TOK FM PL i Kosznik Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PIERWSZE ŚNIADANIE W TOK-U

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz radio TOK+Muzyka bez reklam - teraz 60% taniej w promocji Black Friday!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA