REKLAMA

Czym jest suwerenność żywnościowa?

Weekend Radia TOK FM
Data emisji:
2018-02-03 19:00
Prowadzący:
Czas trwania:
49:22 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
witam państwa ponownie na blog zielono mi do godziny dwudziestej pierwszej, a o godzinie dwudziestej pierwszej zapraszam państwa na kolejny odcinek programu z cyklu więcej niż kina najważniejsze filmy polskie my będziemy rozmawiać z panią Bożenę Janicką o filmie, którym ufa aż 30 lat trudno było mi w to uwierzyć Kingsajz Juliusza Machulskiego przez państwa to dwudziesta pierwsza jej kres państwa w tej chwili naszym tematem będzie suwerenność żywnościowa tydzień temu Rozwiń » odbyło się forum suwerenności Żywnościowej i właśnie nie było wówczas możliwości wtedy rozmawialiśmy o Spółdzielczości, ale dzisiaj chcemy porozmawiać w czymże takim jest na czym rzecz polega styl, gdzie obecnie są pani Iza Miller dobry wieczór dobry wieczór pani pracy w ogrodzie botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego, a także reprezentuje pani kooperatywy kooperatywy spożywcze dobrze tak jest i pan Wojtek mjr dobry wieczór nie leni Polska to ruch suwerenności Żywnościowej tam jest przecinek 5 dni Polska, a ruch suwerenności Żywnościowej dokonuje dopowiedzmy przedstawimy pana bardziej zdeterminowani Polska nie Eleni Polska nie jest to jest konkretna grupa osób, które z bardzo różnych środowisk i różnych miejsc rozsianych po Polsce niektórzy spotkaliśmy się z niecałe 2 lata temu w w Rumunii na forum suwerenności Żywnościowej na europejskim forum wzywa się suwerenności Żywnościowej w w mieście Cluj tam się poznaliśmy jako grupa i im postanowiliśmy idę suwerenności Żywnościowej zaprowadzić do Polski i zawiązać taką inicjatywę na rzecz suwerenności Żywnościowej, ale talentu słowo nie leni co oznacza, skąd wzięło nie leni to jest nazwa tego ruchu od od imienia chłopki malijskiej, bo właśnie w mali w 20 0 7 w rocku było pierwsze forum suwerenności Żywnościowej globalne i tam została stworzona pierwsza taka deklaracja suwerenności Żywnościowej i jemu, ale i wybrana została działaczka Chłopska mali Iskra i na patronkę tego ruchu stąd ni stąd nie leni dobrze powtórzył pan kilka razy określenie suwerenność żywnościowa suwerenność żywnościowa czym to jest owa suwerenność żywnościowa ja przyznam też, że w ubiegłym tygodniu miał takie skojarzenie, gdy wiedziałam, że jest to forum, na którym niestety nie mogą być też tu chodzi o to w ich będziemy niezależni w tym o kilka dużych koncernów jeśli idzie o kwestie żywności nie wiem czy moje skojarzenia są dobra, by niezależni to może jest w nie wiem czy tez odpowiednie słowo, bo tu nie chodzi też o to, żeby się odseparować i wyeliminować od świata chodzi o to, że suwerenność żywnościowa w naszym rozumieniu polega na tym żeby, żeby mieć wpływ na decyzję, żeby mieć, żeby moc współkształtować system żywnościowy jako o PIT i dorozumiana z perspektywy rolników tych drobnych mało przy zerowych rodzinnych gospodarst w ekologicznych pasterzy rybaków chłopów Chłopek mieszkańców wsi, ale też konsumentów i ich odbiorców w miejsce, a czy to chodzi o to w tym najprościej Koeln to pytanie zadaje w imieniu tych, którzy n p. wiedzą, że są takie formy te koperty wiadomo, że prawda w Muszynie potrzebny jest w środku pośrednik, który kupuje dziś produkty w potem gdzieś są hurtownie potem są magazyny hurtownie, czyli magazyny olbrzymie potem narzędzie do supermarketu tam kupuje tylko, że ten produkt przechodzi bezpośrednio od producenta, czyli rolnika, który wyhodował MKT pomidory do odbiorcy itd czy kit czy takie skojarzenia ten człowiek ma najprostsze no bo wie, że istnieją takie miejsca n p. skoro mówimy kooperatywy dobrze też na 2 sklepy ja wiem jak tam pójdę to tutaj to wszystko ominęło ten cały łańcuch pośrednictwa suwerenności Żywnościowej do to może być bezpośrednio ale, ale nie musi chodzi o to żeby, żeby być w w stanie ten system produkcji i dystrybucji żywności kontrolować chodzi o to, żeby to n p. niebyła duża zagraniczna firma albo albo duży podmiot biznesowy, który decyduje, jakie ceny są płacone producentom w jaki sposób to jest dystrybuowane w 2, jakie ceny płacą konsumenci i jaka jest jakość żywności, jaka żywność jest dostępna i t d. to znaczy, że podważa sens ich wartość istnienia w obecnego rynku obecnych form produkcji handlu i t d . i tak zdecydowanie w Polsce, gdzie po ma zapowiedzieć pod prąd tego czym 9 9 proc ludzi ma do czynienia dobrze myślę dobrze ani myśli, bo to też chodzi EMA o możliwość mimo podejmowanych w jak samostanowienia o tym, skąd mamy żywność, o ile wiedzy z kolei jego wiedzy i możliwości decydowania o tym, ale też o tym, po prostu, że w tym bądź jako taką mamy sytuacje, że z małym obszarowo rolnictwo zostało uznane za PMI, jakby mu inny został uznany za mnie może gorsza albo nianie, opłacając się ze związku z tym też jak blednie i nie ma możliwości sam właśnie PMI w samo samostanowienia tak jest to nie jest sytuacja neutralna my jesteśmy przyzwyczajeni w Polsce do myślenia, że to, że to rynek niewidzialna ręka rynku decyduje o o popycie podaży i o tym w jaki sposób jest kształtowane to jest to jest oczywiście nieprawda i to już od dawna wiadomo że, że rynek w takiej formie, jakiej istnieje obecnie jest jest bardzo silny ukształtowany przez umowy handlowe przez różne transakcje przez wpływy bardzo bardzo silnych graczy i to i są grupy, które na tym, że na tym zyskują ASO, a są grupy, które na tym bardzo tracą i IT tracą m. in. chłopi hopki mieszkańcy mieszkańcy małych miejscowości drobni producenci którzy, którzy nie są po prostu w tym systemie żaden sposób reprezentowani i ich prawa i ich sposób życia i też ich ich umiejętności do wytwarzania z żywności takiej, która mogłaby być robiona z poszanowaniem środowiska gleby i warunków kulturowych ich prawa nie są w ogóle uznawane i szanowane, ale wy widzicie ten model w funkcjonowanie zarówno tych, którzy produkują i magię tych wsi, którzy dla kogo to wstęp jest produkowany jako model uzupełniających do istniejącego modelu, w którym powiedzieliśmy czy nadal, który miałby wyprzeć czasem aktualnie istniejący wolny rynek upraszczając ze wszystkimi jego, a konsekwencjami cechami trudno jest mówić tak naprawdę o o wyparcie całkowitym czegokolwiek po nie chce nie chce tego tematu, bo słychać w takich taką demagogiczne strony to w ważny jest żeby, żeby o tym, rozmawiać, żeby żeby, żeby ten temat pasować do przodu i wypracowywać nowe rozwiązania wypracowywać odpowiedzi na bardzo konkretne problemy które, z którymi się borykamy już od już od dekad elektryzują promenadzie odpowiedzi na co może dojść do pojawił, ale nazwijmy to odpowiedział na co UE jest modelowym państwo mówicie AM w 1 z głównych problemów będzie starzy ludzie niewiedzą o LM o żywności właściwie nic nie wiedzą, skąd jest żywność GM z czego jest robiona niewiedzę o rolnikach, którzy produkują i żywność nie wiedzą, gdzie jest wytwarzana jest dziś spojrzymy na jedzenie jakoś paczka to bardzo często jest napisane, że po prostu w krajach Unii Europejskiej co jak jest los nie jest napisane, ale w krajach Unii Europejskiej albo, że ja kupuję w supermarkecie owoce dodam napisano zgon przeszły z Hiszpanii czy przyzwyczajenia firm na rzecz to też ważna zderzenie różnych fasoli jest bardzo czysta abstrakcja leży w krajach Unii Europejskiej, a to właściwie nie znaczy, że nie znaczy, że wiemy w jakim kraju, a też nie wiemy czy to jest lokalnie czy daleko ile kosztował transport tej fasoli mityczni wiemy o tym z kontry i jaka jest odmiana fasoli bardzo często nie wiemy jak w jakiej jak czy to jest mało obszarowi czy wielkoobszarowe rolnictwo nie wiemy ile wody było do tego użyte nie wiemy bardzo mało wiemy o naszej żywności Arnold pani dużo oczekuje od tych konsumentów wygrywanie tego, że dla nich cudów, skąd takie ważne informacje, które wpłyną na wybór, a tej fasoli dają lub tamto prawda trakt w pewnym sensie może nad morze wilgoć, ale tam, gdzie jest napisane na 4 jajka są oznaczone są wszystkie oznaczony każda, a mimo to w jest fakt, że coś jest oznaczony nie wynika wcale, że ludzie wybierają to co uznalibyśmy za produkowane Budget in Otóż Otóż właśnie okazuje się, że wynika, bo na 1 z 1 z ze spotkań właśnie z rolnikami dowiedziałem się że, że to jest bardzo dobry przykład właśnie z jajkami wpływu takiej informacji okazuje się, że i to może mieć 1 1 z producentów że, że producenci tacy przemysłowi producenci jajek są w wściekli, bo nagle się okazało, że w ciągu w ciągu kilku lat już nie mogące pozwolić na to, żeby niemieccy kurna w wolnym w Rzymie w biegu i niemocy oferować takich takich jajek, bo konsumpcja zdecydowanie i idzie w tym kierunku, kiedy w momencie ich nie znam taki sam nie wiem, jaki procent rynku stanowią miała zerówki jedynki co powiedziawszy, ale rodziny, która niedawno widywana większość ciągle tkwi tak, ale do niedawna do niedawna rzadkością było, żeby był jedynki albo zerówki w derbach w tej chwili to te z wolnego wybiegu praktycznie w każdym w każdym sklepie są do dostania walczyli z zostania chodzi o to, że większość ludzi kupując leki nie brak wiedzy, kto chciał powiedzieć no dobrze, że może zaś troszeczkę za mało pan mówi o pewne mechanizmy obronne dynamice Otóż to się zmienia także, że to się, że to się, że to się rozwija jak mówią o tym, że warunkiem wystarczającym nie jest to rzecz jest poinformowany oczek jest także poinformowany o cenie i jest dla niego czas ważniejsze niż cała rzecz to jest ich znam masę młodych ludzi, którzy kupują trójki latamy więcej wiedzą, ale nie ma co dla nich znaczenia i kupując tańsze jajka może tak może tak być, ale jest jeszcze jakby drugi problem tego, a tego, o czym mówimy, czyli czy za 20 lat będziemy mieli coś zjeść właściwie rent w tym momencie mam taką sytuację, że rolnictwo przemysłowe, ale w dużym stopniu przyczynia się do ogromnego wyjaławia niesie gleby AM i eutrofizacji rzeki i mórz jezior LM i to znaczy, że eutrofizacja rzek i musi z Anną i dzieje się w momencie, kiedy w po PRL o stosowaniu pestycydów i herbicydów na na glebie trzeba użyć bardzo dużej ilości nawozów, ale które potem z wpływają do wód gruntowych do rzeki mórz AM i UE jak przy zbyciu bujna grzyby to powoduje zbyt bujne życie w tych w tych rzekach im idee i ad i doprowadza do tego, że inne wymierają wyzbyć, bo bujne życie alk doprowadza do wymierania my ryb najem pyta pojawia się takie pytanie czy to przemysłowe rolnictwo, a nie sprawi, że nie będzie to no nie wiem czy ów przykładowych jaj tak, żeby zbytnio z grubsza sadzimy z wizytą produkcją obecną w tej chwili postawimy kropkę nad i jej posłuchamy skrót informacji rozmawiamy o suwerenności żywieniowej rozmawiamy o pewnym modelu jawy wyleczymy, bo to o w wyglądać mówi się do przykłady, że padną w tej części, a nie da się audycje, ale razem z moimi gośćmi przypomina pani Iza mierzy ogród botaniczny indeksy Warszawskiego kooperatywy spożywcze dobrze i pan Wojtek mieli również leni Polskę suwerenności Żywnościowej, ale są inne państwo w styczniu w, a wrócimy do pieniędzmi wróćmy do oceny, ponieważ działa powiedziałam na to kiedy pani mówiła, że ludzie nie mają informację o działce nie jest warunek wystarczający do tego, żeby w UE ludzie kierowali się względami jak to zostało wyprodukowanych środowisko zostało zniszczonych, by ludzie mieli w Kutnie w sobie taki imperaty w wybieram to w inny cel został wyprodukowany mniej mniejszym zniszczeniem środowiska i tak jest aspekt etyczny jeśli idzie o hodowlę zwierząt w jak one były hodowane w i był widziany zwyczajnie o cenach, że ludzie po prostu patrzą się na ceny czy oni wiedzą czy nie wiedzą, jeżeli to nie jest dla nich ważne do specjalnego znaczenia nie ma kupią to co tańsze o piątce kupią to co tańsze no nie zapominajmy, że jednak, że jednak średnia tzw . krajowa to bardzo zakładów nam obraz obraz rzeczywistości i dużo osób żyje za 1 50 0 zloty miesięcznie i i raczej nie zagląda na półkę z ekologicznymi jajkami i choć i ekologiczne oraz bankową, a inni, a to, o czym chcę powiedzieć to, że tanie ceny żywności takiej przemysłowej nie odzwierciedlają nie są nie są adekwatne do tego w jaki sposób, by ta żywność jest produkowana i w jaki jakich, jakie szkody ona wyrządza to znaczy to jest taki aspekt eks terminali z racji kosztów produkcji czyli, czyli po prostu straty środowiskowe straty wzrok granie o wiele większe grono zewnętrznych po prostu dokładnie w całościowej regionalizm, gdybyśmy całość analizy dokonywane dokładnie takie analizy takie analizy istnieją i pokazują, że że, gdyby ta żywność rzeczywiście brała pod uwagę straty środowiskowe społeczne kulturowe to ona w 2 po prostu bardzo bardzo droga n p . fakt, że transport jest w tej chwili tak tani w, że stało, że są dotacje do eksportu, że są, że są różne właśnie takie systemowe rozwiązania wspierające przemysłowe rolnictwo doprowadzają do takiej do takiej ani my u chorych wg mnie sytuacji, w której żywność produkowana zdrowa żywność produkowana w zrównoważony sposób przez przez ludzi etycznie traktowanych zwierzętach, który etycznie traktowane jest i jest niesamowicie droga i to to nie jest dobra sytuacja ich powinniśmy się właśnie zastanawiać nad tym w jaki sposób w jaki sposób wspierać taką formę produkcję żywności wspierać tego tego typu w tego typu kulturę i z i wtedy wtedy też ta żywność będzie bardziej przystępna będzie będzie ich więcej i będzie więcej osób mogło po nią sięgać w sklepie albo na czarnej Hańczy rolnictwo ekologiczne prawda tych, które ma na towarze swoje marki loga i t d. ma ono nie jest wspierany ona w Polsce jest mało rozwinięty w porównaniu z innymi krajami dawnej Europy zachodniej chociażby w no ale jednak czy to nie jest to o co chodzi, gdy mówimy o o gospodarstwach, które mają certyfikat prawda żywności ekologicznej tabele są takie gospodarstwa przecież ich, owszem, choć procesy certyfikacji jest dosyć trudne i złożone i Nieee też proces procesy, by konwersji realne jest też trudne i w tym procesie konwersji rolnicy ekologiczni nie są wspierani, jakby już w momencie, kiedy są rolnikami ekologicznymi, owszem, ERM jest taka możliwość, ale trzeba pamiętać, że większość subsydia dotacji idzie na rolnictwo wielką wiarą obszarowe to miejsce chciałam tutaj w przykładzie też proces oceny wracają z jajek podać przykład podać kilka przykładów tego no i w jaki sposób my możemy ich jako morze konsumenci wspierać też ten ruch suwerenności Żywnościowej pierwszym przykładem będzie kooperatywy spożywcze dobrze, w której jak i w którym jestem członkinią MO od 4 lat ME jego Koper 2 jest tych stowarzyszeniem też ruchem właściwie oddolnym konsumentów, którzy zrzeszają się bije w i kupować od rolników bezpośrednio od rolników tak jak pani wcześniej mówiła produkty w ME my znamy rolników, z którymi współpracujemy wiemy bywaliśmy u nich bywamy właściwie odwiedzamy ich na i gospodarstwach w rozmawiamy z nimi o ich problemach i oni też nam jak przedstawiające niektóre są dla nich nic, który oni po prostu uznają że, że to są ceny, które w tym sezonie muszą otrzymać za ich produkty też jest więcej niż do zabudowań zapłaciła w supermarkecie z ewentualnie, ale czasami jest mniej poza tym tak jak poza budżet jest więcej sklep z Tajwanu zdrową żywność Malty synek Adam Woźniak radośnie do pani poseł po raz udało im do rolnika poza tym do tej jak tylko w koperty z 2 my my mamy 2 sklepy nasze oko Pretty Woman 2 sklepy co pozwala nam również sprzedawać żywność rolników pod osobom, które nie są kooperatywy w związku z tym można do nas do sklepów przyjść i po prostu kupić tylko raz na żywność itp, ale też my jako członkowie kooperatywy, ponieważ pracy pracy i dajemy swój czas koperek 2 i też jesteśmy człon dziur członkami członkiniami ME mamy to żywność praktycznie wcale się, by producent ski co z naszej perspektywy RM sprawia, że te towary są bardzo tanie, ale są inne komponenty kooperatywy, którzy działają zupełnie innym modelu to są po prostu Group KRS oraz osobisty po prostu grupa osób, ale my i oni się kontaktują z rolnikami bezpośrednio i EMC nie mają tego tutaj problemu, który może u nas u nas jest moment mit mąż jest problem, ale nie albo nie umrzemy utrzymujemy sklepy sprawa jest taka, że LM, że kooperacja jest spożywczej koperty z Bremy inaczej kooperatywy spożywcze w bardzo dużą z w nie tylko tak jak mówiłem wcześniej też świadomość skąd, skąd biorą jedzenie albo kto produkuje to jedzenie my to kompletny ma też w różny sposób uczymy nie ma on uczył mnie o jedzeniu uczy mnie o żywności uczy mnie jak wspólnie z rolnikami rozmawiać o tej żywności, jakie oni mają problemy, jakie my jako konsumenci też mamy problemy z docent jest docieranie do żywności, jakie nam jej decydujemy o tym, wspólnie w czyje czy mamy tylko skalę czy w naszych sklepach są tylko produkty lokalne regionalne czy jednak chcemy współpracować z różnymi kopertę z wami producencki mi w inny z innych części świata, jakim to, jakby przychodzili nie może kosztem, ale jest chce zamknąć kilka konkretnych rzeczy w tej załóżmy, że nie ma sklepów prawda jest grupa osób bez jego brat we jest to jak to wygląda po ma wyławiać dziś jest rolnikiem jak z praw zaczęto już, że to jest to co wam chodzi zdarzy nam, że tak wyprodukowana czy oczekujecie, że on też moda z zewnątrz certyfikat, bo jak wy macie narzędzia do sprawdzenia drugie wydanie czy on właściwie czy dotyczy to jest taki układ, że nigdzie indziej nie musi sprzedawać ziemię z wiązany jakimiś kontraktami i t d . gdzie gdzie są także sprzedać gdzieś indziej jak to wygląda obecnie razem i duzi mali producenci, by tą samą mali, bo średni producenci, ale i dla 1 z naszych rolników jesteśmy właściwie w tym momencie, a jedynym odbiorcą to znaczy, że nas od niego bierze się wszystko aż dynie jabłka Anglia miała już wożą lewary ogórki w MSZ kiszonki wspaniały zresztą konserwach jest też świetnym producentem dziś świetnie robi ścianki wszyscy uwielbiają LM ale kiedy powstaje też, że w na mnie jeszcze można, by tak powiedzieć już są różne inne miejsca, gdzie rolnicy ekologiczni certyfikowani bądź, że niektórzy jeszcze nie CERT reagowania w Teatro w procesie konwersji albo po prostu produkujący dobrze, że rolnicy mogą sprzedawać Rzymianie mają certyfikaty dziecko ma również mają certyfikat wręcz, że większość osób większość rolników ma certyfikaty niektórzy są w procesie konwersji niektórzy koledzy z ziemią w Azji, czyli przechodzenia wchodzenia w Tyńcu trwa zaś rolnictwo trwa dosyć długo n p . Zbyszek Kamiński, który wraz z dna dostarcza jabłka gruszki przychodził ten proces 5 lat nawet 6 2 i w tym czasie właśnie 6 lat jest dosyć trudny czas rolnika, ponieważ już nie produkuje tyle co przedtem, bo inaczej nie używają wozów, a jeszcze niema tego stempel każde certyfikowane i może sprzedawać ewentualnie doraźnych zatem gdy pierwszy kilka lat przechodzenia na rolnictwo ekologiczne są najtrudniejsze, dlatego że też ta metoda, by takie wspominam bardzo często wyjałowiona gleba nie jest w stanie wyprodukować tylu LM na tych tylu owoców warzyw domowy w momencie, w którym jakby powoli powoli cieszyli się odbudowuje BMT tradycję zrównoważenie tej rośliny te płyty grabi wody no ale to trochę trwa trzeba też wspomnieć o PIT o problemie problemie skali po prostu jeżeli, jeżeli większość rolnictwa jest właśnie przemysłowa i i chemiczna i ich samym samym środku takiego systemu takiego systemu rolnictwa takiego systemu dystrybucji treści konsumpcji chcemy z tym chcemy stworzyć wysepkę w alternatywy na to to to narażamy się na masę różnych przeszkód problemów począwszy właśnie od produkcji n p. pestycydy Benno będą spływać albo będą przerywane na 1 nad ekologiczne pola to może duże problemy powodować, jeżeli przestaniemy przestaniemy Nana na naszym kawałku ziemi używać pestycydów to wszystkie te wszystkie z okolicy robaczki z tych jest też chemicznych pól przeskoczą do nas bo, bo po prostu no to prawda Zbyszek, mówi że któregoś roku przez mszyce obsiadły jego gruszki jabłka, dlatego że właśnie w tych pierwszych latach konwersji do tego, że po prostu są to sąd biegli nie są przypisane w związku, z czym są świetnym świetnym domem także dla owadów czy gdy państwo w celi przysłali mi wraz z link 4 do programów takich działań, jakie są problemy z napisem państwo szkodliwe stereotypy na temat rolników i rolnictwa mało przez nowego chodzi po prostu Otóż uważamy, że nowoczesne wzornictwo wielkoobszarowe do ku temu mamy dążyć, a po takim taki mały realizm to jest coś przestarzałego coś zabierze je za jakiś mniejszy niż sobie tam produkuje nawet nie mnie na ten swój certyfikat będzie my go tam się tak ego odzyska ex egzotyczną istotę trzymać własnego ten stereotyp jest oczywiście część tej za to zacofanym takim nie wyedukowany i po prostu nieświadomym podstępu na świecie to jest bardzo bardzo błędne rozumienie większości większość z nadal żywności na świecie jest produkowana przez rolnictwo mało obszarowe co więcej 50 % w arenie Europejskiej mecze w krajach Unii Europejskiej ile wydają się, że też z ponad 50 proc tak mu i co więcej są są badania, które pokazują, że że, o ile, o ile rolnictwo wielkoobszarowe jest w takiej formie w jaki funkcjonuje w tej chwili jest bardziej dla wybranych graczy biznesowych bardziej opłacalne to nieprawdą jest że, że w przeliczeniu na nas się na jednostkę na areał ziemi i jest ono wcale nie jest bardziej wydajne, bo ma małą przerwę gospodarstwo rodzinne jest w stanie dużo lepiej wykorzystać to ziemia dużo dużo więcej uzyskać plonu z tej ziemi równocześnie, wzbogacając ją, a nie, a nie wyjawiając, zachowując zachowują też prawo do pracy swoją tożsamość kulturową regionalną podczas gdy wielkoobszarowe, a produkcja przemysłowa robi z ludzi jedynie jedynie pracowników rolnych i i przedsiębiorców i zatracamy zupełnie charakter obszarów wiejskich w nocy tej właśnie chodzi o to jak ten stereotyp w takiej małej produktywności ma mało średnio przez resort rolnictwa i może potem znowu przykład rolników, z którymi współpracujemy z to ich religii z naszych rolników w MAiC 40 ha i AmA RO razem z rolnikami ekologicznymi w okolicy ze swojej okolicy jest ich około 7 proc, czyli łącznie mają około 500 ha stworzyli taką niejako kooperatywy Anna gospodarst w w LM el i łączą z włączył się jak zbiera w 1 miejscu magazynują swoje produkty i później też transportują i gdy tylko niektórzy z nich transportującej, więc w różne w różnych, dostarczając żywność różne miejsca i sodu, który jest, jakby to bardzo pomocne, że w nie wszyscy tracą czas siły NATO, żeby rząd dostarczyć tę żywność, ale też wspólnie każdy każdy z nich ma możliwość decydowania o tym co produkuje dla kogo i gdzie sprzedaje AMW i to jest bardzo istotne przez państwa, a za chwileczkę pozwólcie im w wersji wrócimy i to będzie trzecia część naszej audycji porozmawiajmy o tym co było tydzień temu, ponieważ na nie bez powodu forum, czyli zjazd zjazd kogo dotąd przyjechał na forum na forum suwerenności Żywnościowej UE, więc się tam działo, więc na forum było mnóstwo paneli o suwerenności Żywnościowej n p. wprowadzenie terminu o tym, rozmawialiśmy o tym czy Miss Agra ekologia mówiliśmy o współpracy miasta jeśli mówiliśmy też o różnych interwencjach lokalnych społeczności wybronić chroni swoich praw i prawa do wody ziemi i ochronę musimy gleby i wód mówiliśmy o produkcji żywności w miastach miał brodę społecznościowych w EMA, ale też jeśli mówisz ma koperty wahadła znaleźli go Beatę w takich, które działają podobnie jak dobrze żywności przyjechało tak właśnie drewnianej go było mnóstwo osób z różnych kooperacji z Poznania z Wrocławia z Krakowa thrillerem, ale też zjawili dla drugiej strony tak było dużo rolników Kikoła wielu obszarowych kilku rolników sporo rolników ekologicznych złożonych wiele tych, którzy już istniejącym modelu tak, ale w wielu obszarach wyda n p. z czymś bez wpływu generalnie w ogóle lista lista zaproszonych organizacji gościła bardzo długa i staliśmy się odczyt może Wojtek powiek organizatorom jadł, jakby bardziej uczestniczka, ale w UE staliśmy się dotrzeć do jak najszerszego grona zdjęty z moją postać Górnika wiele przez nowego może MOL czy on właśnie funkcjonuje w tym systemie gospodarki suwerenności Żywnościowej czczono prezentuje się zająć wszystko sprzedaje wszystko bezpośrednio w UE daje w wypadku kooperatywy dobrze nie w letnim, czyli instancja się dowiedzieć jak to wygląda my z nim żyje się 2 bardzo cieszy takie jak rozumiem jest dużo pytań, które też, że pojawiają się w momencie, w którym rolnik nawet ma 3 00 3 5 000 ha pojawiają się różne pytania o o 8 trwałość tego systemu albo pojawiają się takie pytania o to na ile supermarkety mogą dyktować ceny w re ma i na ile właśnie za każdym razem trzeba kupować nasiona i czy rolnicy mają prawo do naszą wizję blizn jak każdego rolnika jest bardzo wiele pytań w Rijadzie nawiedzających wyrażaną w Elblągu zaprasza do realiów w jakim celu przyjechał na forum za wolność równość chcemy dać znać przede wszystkim byli rolnicy mało obszarowi Ślęza oraz gospodarstw i też tak to i tak tego spodziewaliśmy, ponieważ wiemy też, że w no, jakby temat suwerenności Żywnościowej mnie do wszystkich przemawia i że to jest też dosyć trudny tytuły dosyć trudny temat, że to trzeba wyjaśniać i a rolnicy wielkoobszarowe w jej tekście jak się rozmawia z z ludźmi to wie to to często widać, że oni zdają sobie doskonale sprawę z różnych problemów takich jak wylała wianie gleby czy czy używanie używanie chemii tylko, że jest tak tak trudno jest myśleć poza ramami tego systemowi i Paul i nic i chodzić na taką na taką drogę bardziej zrównoważonego nurt gospodarowania ziemią, że duże, że oni często po prostu nie widzą dla siebie alternatywy albo właśnie poszukują jej przyjeżdżając na takie na takie wydarzenia, kontaktując się z SS tego typu organizacjami na miejsce, by nie, zwracając może do uczestników na pewno jakże to bufor nieźle niani Lenin nie jest organizacją zrzeszającą samych rolników i chłopów i chłopki tylko to jest bardziej organizację, która ma na celu wspieranie my, by organizacje Sensus wspieranie stowarzyszenia organizacje rolników MO, ponieważ mówienia o tym, też może z punktu widzenia z konsumentów US i tutaj uczestnikami były były bardzo sporo osób kooperaty w różnych sporo osób ze, jakby z różnych organizacji AM też żywnościowych z bio bazaru ludzie byli też rolę, by byli też po prostu, bo też bardzo naprawdę dużo rolników właśnie z tych ekologicznych z tych górek ekologicznych stowarzyszeń i oprócz paneli było mnóstwo paneli Annę na forum były też grupy roboczej w każdych z tych grup roboczych staliśmy się opracować Emu jakiś temat, który jest dla niej Lenin ważny, ale i, nad którym chcemy kontynuować prace, żeby rzeczywiście toalety to coś, by to, o czym mówimy ERM miała znaczenie, żeby móc działać i owo w grupie roboczej, która pracowała nad deklaracją kupna praw Chłopskich, które trapez pracowała nad tym w jaki sposób przedstawić, aby mówić o tych deklaracji w Polsce, ponieważ deklaracja praw chłopki tyscy no to jest ME dal wyniósł aż palił deklaracja praw chłopki, a przy tym cały czas nie mówią producenci producenci mówią co chłopi bez pojęcia czy producenci czy też to samo na was znaczy to tyle zależy od czego chce, żeby na niego mówić tak, bo w, który miał być oba w producent leku, gdy już od tej pani bardzo, gdy spojrzy chłopi ich objazdy teraz zastanawiam w tę deklarację góralom to dosyć została podjęta decyzja, żeby używać chłopki i chłopi wielu chłopów właśnie dla AM i że to jest sformułowanie słowo, które jest bardzo szeroki i mniej i to my i pozwala na na mówienie o prawach z właśnie ludzi, którzy tych powiedzmy zakupy i chłopów rolniczych rolników, ale też i ludzi zniczy ludności autochtonicznej różnych ziem ludzi wywłaszczonych niestety z tych bardzo się kibiców oraz innych e-usług i chłopców nie sytuacja znów ten stereotyp czy mówimy o prognozy cen żywności co brzmi nowocześnie, a zwłoka w tym, że w grę Chłopska siedzi sobie chłopaka w chałupie pędzą dopiero w Łomży to jest też bardzo ciekawe, bo ich, bo w bardzo małe bardzo wielu krajach, które należą do chorych w Polsce to słowo w Polsce, bo najemca może powiem wymieniano też one we wszystkich we wszystkich innych krajach też podobne dyskusje były słowa o pół chłopka jest jest bardzo stygmatyzować one w ogóle to jest bardzo wiele właśnie negatywnych stereotypów się z tym wiąże Lis zasiądzie inż. Ewa Ilić wy chcecie doznań naród jak najbardziej chodzi zwyczajnie nagromadził nowość, ale właśnie właśnie, dlatego że ta koncepcja praw Chłopskich wykracza poza samą tylko reprodukcja przedsiębiorstwa są te są też to jest pewien styl życia to jest też kontakt z ziemią to jest też tożsamość kulturowa etniczna to jest też dużo więcej, bo producenta może być może być człowiek z miasta który, który ma przedsiębiorstwo rolne prawda atuty chodzi chodzi o coś więcej chodzi o prawie ludzi do do pewnego stylu życia do pewnej tożsamości kulturalnej deklaracją powstała jest nowość w realnym zjechała na ile jest realistą z lewej raz deklaracje, by propozycja Andrzeja powstała ani nie skorzysta około 1 w zupełnie nie podczas naszego formalne w nich 1 0 lat pracy organizacji la via Campo scena, która zrzesza organizacje rolników rolnicza chłopaki chłopów osób, które bez pracują na ziemi z ziemią i którzy wiedzą, czego potrzebują i walczyć zniczy w Bielawie obecnie zrzesza w GM mało i średnio przerwy rolnictwo euro i rolników i rolniczki Alfa w NZS przetransportować do Polski z życia opozycji wskazywali tych deklaracji notowaliśmy już pozostała, jakby i ona ma ona jest zgłoszona już do ONZ-etu dążono do jego, by do dyskusji do rozpatrywania tych z naszej perspektywy jedno życie, który jest ważne jest, żeby w Polsce była Alicja z istniała świadomość tych deklaracji LM i o to, żebyśmy też w Polsce pracowali mówili o tym, że to istnieje też pracowali nad takim MO nad tym co jest ważne w tej deklaracji dla polskich rolników rolnicza w VAT deklaracji pojawia się przy przymiarce czasownik przy przyjąć przyjęliśmy deklarację albo podpisać podpisaliśmy deklarację, że coś takiego bardziej ciut praktycznie niczego bardziej praktycznego czy tutaj też o to chodzi w Polsce tak stara zdecydowanie my teraz jesteśmy w trakcie opracowywania w polskiej wersji językowej z deklaracji praw Chłopskich pierwsze spotkanie na ten temat się odbyło w w grudniu w Grzybowie pod czas między pokoleniem międzypokoleniowego spotkania rolników, gdzie otworzyliśmy te temat właśnie tej deklaracji praw Chłopskich i in były burzliwe na tę dyskusję na ten temat m. in . na temat słowa chłopi i chłopki okazało się że, że na na młodej stary osoby obecne wtedy na sali aż sam byłem zaskoczony jak dużo osób jednak podniosła rękę zapytany czy utożsamiają się z wpływami ze słowem chłopi chłopki i i to jest bardzo bardzo jednak czy dany termin, jeżeli chodzi o nakreślenie pewnej historycznej ciągłości z 1 strony, ale też, ale też wykroczenie poza samych i poza samo rolnictwo czy czy producentów, bo to też obejmuje pasterzy to obejmuje też rybołówstwo to ta obejmuje też pracowników rolnych, że mamy pasterzy w Polsce nie ma, chyba że w Polsce, że tak, ale Lis wprost, że teraz będzie państwo hodowców owiec czy kogo czy ten co przegania na wiosnę redyk i jedno dla jednych drugich byli tak były takie osoby obecne zarówno w grudniu oraz oddaniu właśnie między pokoleniowej, jakiej na forum byli też pasterzy i o to chodzi żeby, żeby nie pomijać tych osób kiedy, kiedy mówimy o producentach czy rolnikach to jest to jest jednak wykluczające wobec wobec osób zajmującymi zajmujących się chociażby n p . na wsi rzemiosłem to też jest bardzo ważny aspekt mając taką refleksję, gdy Antonio spotkanie w UE w Grybowie tak w Grzybowie Żydowi w NSR z uniwersytetem Ludowym w Legnicy w nocy, gdy nie jest także za takie osoby stamtąd w nie myślę sobie tak obozu przyjechali tacy miastowi do nas, że nie wiedząc tak naprawdę ona jest tutaj nazywają nas słabymi chłopską w i t d. oczywiście jakieś tam idealnie osobą, ale ich, ale na takie fanaberie trochę miejskiej, ale aż tyle tylko miastowy byłem tam w mniejszości, więc po incydencie bardzo fajne w ruchu suwerenności Żywnościowej jest jest właśnie to że, że on, że są bardzo różne środowiska i ich tzw. aktywiści miejscy to jest to jest tylko 1 mała grupa spośród wielu i dla mnie to jest fascynujące właśnie w tych spotkaniach, że to, że nareszcie widzę osoby spoza bardzo wąskiego grona moich młodych aktywnych w 2 i synową Jan Jagla 0 trojga Zagawa, dlatego że oprócz rolników były trendy 2 osoby przedstawiające się z dowódców, którzy są rolnikami po prostu była też osoba naukowy zajmujący się gazem łupkowym była osoba z partii zielonych z partii razem z Kukiz 15 2 osoby z kooperatywy spożywczej najgłośniej rozmawialiśmy LM, ale od deklaracji praw Chłopskich i nagle jednak jak rozumiemy i bardzo dużą część naszego spotkania też poświęciliśmy temu, żeby rolnicy albo gdy opowiedzieli nam jak oni rozumieją my różne rzeczy z wyżej w deklaracji zapisanie n p. prawo do nasion i prawo do ziemi, gdy rozmawialiśmy Mb w inny w MO Nika, które schronisko opowiada nam o problemach z nasionami o tym, że drzew jest, że jest tylko jedno miejsce w Polsce, gdzie można kupić nasiona ekologiczne EMA, a poza tym nasz ekologiczny trzeba sprowadzić z zagranicy no i oby w tym momencie jest jeszcze taka możliwość, żeby rolnicy ekologiczni PL zbierali zbierają plony też układali sobie część nasion na przyszły rok i nie jest dla lokali handlowych nie jest taką możliwość prowadzić i cieszę się z tych nasion, ale jest to się z jakby coraz bardziej popową wątpliwości to stawiane czy czyta nasiona nie mogą być kontrolowane w związku z tym, że w pewnym sensie jest to odbierane prawo donosząc, że nawet nie w pewnym sensie tego jest po prostu bardzo istotna sprawa, że na ile nasze jedyne w wyśrubowane przepisy sprawią, że rolnicy stracą prawo do sań i siania Zawiszę Rzgów z plonów z zeszłego roku w ciemno coś się już dzieje w sferze w różnych częściach Unii Europejskiej i ja z kolei podczas forum darowała my grupę roboczą na temat Agro ekologii, która jest bardzo ważną koncepcję w ramach ruchu suwerenności Żywnościowej, bo Agro ekologia jest właśnie tą praktyczną stroną suwerenności Żywnościowej to są te są konkretne rozwiązania KON konkretny styl życia sposób kształtowania relacji zgodny z z ideałami suwerenności Żywnościowej i i Agro ekologia rozumiana bardzo szerokim sensie takim zawierającym również aspekty równościowe społeczne polityczne ekonomiczne nie tylko nie tylko naukowe pojmowana Agro ekologiczne albo albo Agrykola ja w sensie ekologicznego gospodarowania ziemią, a na taką rzecz w kwestii tych zasad, o których mówicie na sprowadzanie egzotycznych warzyw i owoców transportową wszystko w zanieczyszczenie światłem, a no mamy jeszcze nie mamy iść jak ja ja myślę, że ja myślę, że import jakiś ciekawych dóbr z zagranicy zawsze będzie zawrze zawsze będzie istniał, ale on musi odpowiadać warunkom i wymaganiom takiej takiej produkcji to znaczy w momencie, kiedy pojawiały się w nowe supermarkety przez jakiś czas banany facet dba o to jak go o to chodzi o odrzucenie tak oczywiste my mamy n p. banany fair play z 2 18 zlote i TKM i tanio w Kowalewie mamy mamy banany fair play nie mamy cytrusy też inni awokado, które są z z południa Europy Emil no no i też mamy kawę wzór dobrych rad równie gwałtownie, że lot nie jest dużo różnych rzeczy jak co to już w pewnym sensie będzie będzie istnieć na pewno i na pewno będzie na to zapotrzebowanie RM w no i po prostu będzie taki będzie zapotrzebowanie to to te produkty będą istnieć natomiast natomiast ich cena w tej chwili na półkach nie nieodpowiednie odpowiada realnym kosztom w mojej ziemi, jeżeli mamy rabunkowa eksploatacja ziem oraz oraz po prostu jest czysty wyzysk ludności rdzennej w celu prądu produkowane na plus dopłaty do eksportu tanie w tani transport na ropę i t d . tak dalej no to wtedy ląduje na taki ananas na półce Ion kompletnie jego cena nie odpowiada on może być droższy niż ekologiczne jabłko z po prostu produkowane 2 wioski dalej i to jest i to jest absurdalna sytuacja koszt to nie odpowiada, ale keson w prezencie instytucja Lucyna Tyl man reżyseria i jak jest jakby też to, że mam inną powieść to, że ja nie do końca wiem, jakie słyszę produkowane toaleta innych do władz wymierzona w najwyżej zebrać 5 z umowy zawartej na pozwalam żebyś, jakby trochę więcej wiedzieć, że my jako z pewnością o obrońcy niż mieć pewność ale, żeby przynajmniej wiedzieć, że są Kisiel normy warunki spełnione, ale inna sprawa, że w tak naprawdę nie nie musimy jeść tak tak wielu rzeczy egzotycznych krajów i te wszystkie nasze potrzeby są, jakby z budowanej kreowany mniej, ale jest, jeżeli skupimy się też nad ich poznamy różne odmiany naszych władz i warzy w, a jest ich przy ogromnie dużo, których nie używamy to tu też Rzym w dłuższym Magdy poznali bogactwo naszej żywności w Polsce lepsza okazja idzie w wiosnę szukajcie państwo tam, gdzie mieszkacie rolników wiernych i oblodzonych ogromnej ilości starych odmian jabłek w dziękuję bardzo pani Iza mieć ogród botaniczny Uniwersytetu Śląskiego kooperatywy spożywcze dobrze dziękuję dziękuję bardzo tego Mayer nie leni Polskę suwerenności Żywnościowej bardzo dziękuję za ich Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKEND RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 20% rabatu, wybierz pakiet i słuchaj wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA