REKLAMA

O powrocie do tradycji polskiej kuchni

Niedzielny obiad
Data emisji:
2018-02-04 13:20
Audycja:
Niedzielny obiad
Czas trwania:
15:37 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
w niedzielny obiad Przemysław Iwańczyk kłania się państwo ponownie w naszym magazynie Radia TOK FM dziś rozmawiamy o powrocie do tradycji kuchni polskiej wiadomo kulinaria tak jak moda zmienia się wraz z latami nawet z porami roku czy okazuje moim państwo gościem jest Sebastian All ma w Europie od programu to przez niegdyś restauracja skacze teraz restauracja Belvedere dzień dobry Sebastian Vettel za zastępczą rodziną państwa chciał, żebyśmy omówili o tym czy przeszła nam Rozwiń » się fascynacja kuchnią śródziemnomorską zaczęliśmy z kuchnią eksperymentować do tego stopnia, że bardziej chyba użyć koło nas nie to co na talerzu, ale to w jaki sposób jest to przyrządzone i Podwale, jaki misterium wokół tego się roztacza, a teraz schabowy z kapustą miesza się bym się wydaje, że w każdej dziedzinie naszego życia szukamy trochę tak jakby klasyki akces pozwać, jaki nam szkoda, żeby się ubieramy czy różnego inne rzeczy, więc kuchnia też jest w ataku rzeczą, że gdzieś tam moim zdaniem odbiliśmy na przestrzeni kilku lat wstecz za tych miejscach jak w 1 kierunku, ale z tego co widzę, jaki jest teraz trend i to nie tylko na naszym rodzimym rynku, a także, jakby Europy zachodniej jest taki bardzo mocny trend i powrót do tradycji o tym, mówię głównie o tradycjach kuchni francuskiej Graś większe rzeczy tron ja potrafię mówić moi koledzy wywodzi się z kuchni francuskiej my ona zbliżona przepraszam dopóki posada jest to jest także ja wyjechałem do Wielkiej Brytanii pracowałem tam 4 lata, ale pracowałem dla szefów kuchni, którzy jak byli młodzi biegli w moim wieku sam do Francji wyjeżdżali wiemy dobrze o tym, że kuchnia angielska w latach 2 3 7 3 Samuel przytomność odzyskał nagością, ale wiara silne własności bardzo słabo nie mieli tak swoją własną publicznością też gdzieś wyżej żali się wystawy głównej mierze z hotelu angielskie śniadanie dokładnie nas dokładnie jest test najlepszy przekładnia oni też wyjeżdżali, jakby do Francji sięga tam dotąd taką klasykę następnie wracali do swego kraju do Wielkiej Brytanii na wyspy i tam potem starali się to wszystko, czego tam nauczyli przekuwać ja jak tam byłem to bardzo mocno doświadczyłem tego, że ta francuska kuchnia klasyczną ta kultura kuchnia jest bardzo teraz o tym, że, jeżeli chodzi o wielką Brytanię Tesco, toteż co ja tam go zobaczyłem co zresztą, o czym ja staram się dalej przekazywać to jest taki boks rozmawialiśmy sobie spotkaliśmy się poza anteną, by mówić o tym, powrocie sądziłem, że każdy kraj ma swoją swój taką kręgosłup, do którego zawsze może wrócić jeśli chodzi o upodobania kulinarne weźmy się wydaje, że przede wszystkim nasze dna na nasze kuchnie wiadomo jest to kuchnia jak ciężką bagnetem nie jesteśmy kuchnię śródziemnomorską my mamy 2 na nim urwaliśmy stać się z osiami w głowie nie mam problemu z tym, że ktoś n p . tym momencie mamy małe możliwość dostawy fani produktów czy Portugalii czy zwłok przez Hiszpanię oka i jest szansa, by to mamy kucharzy z tamtych regionów, którzy przygotowują w Warszawie w Polsce mafijne restauracje potrafią tą kuchnię taką autentyczne Namysł przekazać wjeżdża na wkład w standard umiem taki fajny wypad na prowincję do Włoch to był mega mega wyjazd i trzydniowy, gdzie byłem w małych miasteczkach, które absolutnie nie są miastem turystycznym i absolutnie nie tam nie ma w ogóle tam turystów tam odkryłem taką autentyczność ich kuchni zupełnie inna niż kuchnia Wenecji niż kuchnia brzmią tak dużych, jakby miastach na MAK w Tesco stąd potrzeba by zaoferować im się wydaje, że jesteśmy w Polsce to ci goście już transferem zagranicę głównie tras jest bardzo dużo Skandynawów naszym na naszym rynku gasnąć, jakby w jak pojawiam i chcemy też mogły pokazać im trochę tej naszej tak jakby autentyczności to z czego my byliśmy, jakby wychowani, ale też nie możemy tego zrobić my jako człowieku w taki domowy prosty prostym, choć nawet sposób musimy dać temu lekkiego twista, ale to dalej musi być autentyczny musi mieć w swoje korzenie do urzędów oraz brzydcy Skandynawowie docierają do Polski mówi, że to konsekwencja też coraz większej liczby połączeń lotniczych tak to jest dzwońcie naprawdę, jeżeli chodzi i Jana w naprawdę często wychodzę z restauracji do gości spotyka się z nim rozmawiali bardzo duża część z nich to jest z kanałów na ziemię taką sytuację z Czech od 1 ciemny osad Rzymian gości z Londynu akurat rozmawiam z nimi przy stoliku 40 minuty to jest taka aparatura dużo jeździ po świecie dużo podróżuję dużo też jak w Londynie im mów rozmawialiśmy o tym, misja wizja wcześniej pracowałem, które oni bardzo dobry znajomy Arka bardzo bardzo fajne słowa i nocka znaleźli w naszej kuchni, jaką autentyczność pewną, który oni, jakby który oni jakby oczekiwali tak to to było coś bardzo fajny gość z takim Skandynawów z kolei wzięliśmy na warsztat coś polecić zaproponował, żeby oni zrozumieli istotę naszej kuchni przede wszystkim, jeżeli chodzi o w teraz jesteśmy w takim okresie jak w zimowym, tak więc my tutaj głównie restauracje bazujemy na warzywach, które zimą aż warzywa okopowe też mam dużo dużo buraków mamy dużo kapusty mamy brukselka mamy Jarmuż taką jak zimową sałatek to są rzeczy nasza kuchnia polega na tym, że są zdania, że teraz nie mam zbyt dużo świeżych warzy w tak nie mamy zbyt dużo sałat ze sztabem nie chcemy puszczać nie chcemy być mniej, więc zachować taką swoją jak sezonowość druga rzecz jest taka, że taką sumę, bo tradycje jamon takie zdanie, że my zawsze byliśmy bardzo mocni w zupach nie wiem nie wiem, dlaczego ja uwielbiam zupę ugotowali uwielbia gotować zawsze robię takie treści jest stawka teraz mam mamy mamy barszcz w karcie mamy mamy Żurek w karcie, którą robimy na zakwasie i jeżeli chodzi z mamy także na przystawkę pierogi, które też są to jakby zmienione, ponieważ wysoka forma ruskich, ale dajemy tam dużo chrzanu wędzony Twaróg dużo szczypiorku to jest taka trochę, jakby mieli coś klasycznego, ale delikatnie, jakby z nieznanego z lekkim jak takim listem sosie maślanym z maślanką n p. więc to jest tak coś co jest dla kogoś może oswaja tradycyjna, ale dostaje takie danie to dziś w nim jakieś inne inne rzeczy zupełnie jak coś innego, czyli jest to prostota pokazał zupełnie inny sposób z własnym życiu pytanie nie oczekuje potwierdzenia jeśli to nie jest zgodne z prawdą czy smaki mogą się zmieniać, ale straszył ludzi czy konsumenta, gdyż to na pewno smaki możemy tylko się zmienia, ale jeżeli wyjeżdżamy w jakiś inny kraj n p. skąd cieszyć się właśnie o tym, powiedzieć ach, pobyt w zupełnie innym zakątku ziemi, gdzie niemal dostępność produktów polskich bazuje na tym co zrobić tamtejsza kuchnia przez tydzień nawet trochę więcej wracać do Polski i zaczynają się inaczej smakować polskie potrawy, czego innego w nich poszukujesz są teraz system szuka także poprzez czasy, jakie mamy dużo ogromna ilość ludzi podróżuje tą wizją matka na swoich na swoim Facebooku widzę, że multum ludzi, lecz wkłada do Azji mega dużo ludzi z wyraźną aluzję stała na bardzo dokładnie jak tam wzrostu jest wciąż widzą, zupełnie jakby inną kuchnia uzupełnia go co innego tam jest taki naturalny styl twórcy tak w sensie tak jest n p . w Polsce większość rzeczy, by nie przeszłaby też szansę na bydgoski tak szczerze powiedziawszy nie, ale tamto wszystko się opiewał o to przede wszystkim kontakt z produktem, a poza ASO za godzinę Różalski nie polskiej w ramach Street dochodu karkówkę zbliża czeka chyba, bo zapiekanka z Irlandią Bazan odnalazł pamiętanie, więc wydaje mi się, że najważniejszą rzeczą wzrostu płodu, bo nawet, jeżeli jedziesz na jakiekolwiek inne wyspy gdziekolwiek indziej masz dostępność świeżego produktu tak samo na testach sama jak zauważa wystarczy, że są podawane Niemena w domach Świętego Jakuba taki mam przecież gościli dużo gości zagranicznych taki powiedz mi jak przyjeżdża gość zagraniczny touran Caddy społecznym Francuzem jak ty możesz go zaskoczyć małżami skoro ona docierają do Polski w terminie powiedzmy 2 albo 3 dni najlepszym wypadku tak mam, więc ono usiłuje świeże, więc taki sposób bankowca Marka zaskoczyć nie, ale jeżeli chodzi właśnie to masz takie doznania to się leży poprzez głównie w kontaktach z produktem, ale też o tym, że te produkty są jak ja byłem z wszystkich rajców czuć na moskity wrócą bardzo mało trzeba też grać n p. można rybę z grillowaną czerwoną to jest jakby wszystko do tego dość dobra Oliwa ewentualnie agrestem, gdzie jest arbiter, jakby wszystko, więc to jest taka uczciwość przekazanie tego co oni faktycznie mają najlepszego tam bardzo prosty sposób na wieżach zmierza do konkretnej sytuacji w piątek podróżowałem trasą nr 7 w kierunku Ciechanowa i wrak barki rumianku wieś Warszawa Gdańsk zatrzyma się w 1 z dość popularnych restauracji, który wcześniej ten sam Żurek smakował zupełnie inaczej gorzej niż ten sam Żurek kilka tygodni wcześniej w pomijam to, że mogła mu się zmienić ten, kto przygotowuje znany jego smak te są na drugą rzeczą drugą żoną jest taka, że jakby wieża młodsza, aby wspólnymi konsekwentnym w tym czasie robili sporo takich wież miejsc, które czasami mają w zależności od kucharzy jak spadam, bo tak sobie, żeby ją w hotelu z narzeczoną i mieliśmy tam spędziliśmy 3 wieczory i w ciągu tych 3 wieczorów zakazany na ulicach Zamościa to samo, czyli kraj metki w maśle to bardzo prostego są zakazy razem Niemcy inaczej zrobiona zakaz zmian inaczej zrobione, a się najlepiej okazji na najgorsza wersja, jaka była też byłaby to bowiem stonka narkozę wyrzec się państwa tak, żeby 3 dni i zalet są podały za każdym razem jest inaczej zupełnie zrobiona nagminnego najgorzej z sobą mostek do robót szef kuchni najlepiej, bo pani osobą za pomocnictwo w coś co jak wykonywała też, że świadczy o tym, że możesz pełnych misek po stronie ma powtarzalność może to dlatego na głowie, że Zielna w ludziach takich podróży do domu większość sieci za od iluś tam lat od Jarka mama i spedycji inaczej będzie smakowało ono na pewno nie zmienia swoich poglądów swojej tradycji gotuje nas tak samo BIK lata do tego przez coś dziwnego zawsze powiedział przyczynia Newsweek spotyka się z tym, że upodobania kulinarne Polaków, które dają o sobie znać i za granicą n p. otwierają szeroko oczy tym, którzy to potrawy serwują ja pomijam to, że to raczej w chodzie z tradycji suszy chociażby, ale pytam was właśnie dziełem jest inaczej gospodarka tego kraju jest oparta też na połowach tuńczyka tak dokładnie westernu to jest ważna, bo nie jest nakłonić go popierają mnie tak chcieli przygotować tuńczyka zdrowo się mu kawał surowego tuńczyka ważą się nie wierzyli, że po prostu chce zjeść surowego tuńczyka na wieczną listem produkt jest na tyle świeże na tyle Jana w kat widzę w jaki sposób mam często jest tak, że ogląda film jest właśnie, bo z marketów, gdzie mają oni jakiś swoją aukcję tych Bocian taką rybę należy takiego dużego Chińczyka nasz normalnie wylicytować, jaka wizja końca wojny w tym przoduje to tak jak oni do tego podchodzą co to jest taki zabieg sposobu na obiad jak cytuje się bardzo drogie obrazy, by coś niesamowitego tytoniowego sposób podchodzą ta ryba jest trup są na tyle świeże na tyle, by bezcenne, że przed jakimkolwiek przygotowywanie i naczep to dla nich jest pierwszą dla nich jest bowiem coś niesamowitego nie wiadomo nasze upodobania są takie, że zazwyczaj jest mało restauracji w Warszawie ma dobrego świeżego tuńczyka, ale nie udostępnianie zbyt dużej scenie o salonie dostępne niestety większość jest jakby w EMA żony, więc go trud przygotowań przygotowujemy nie MO co robić wszystko czy jeśli panuje moda powoli mówić o powrocie do korzeni w przypadku polskiej kuchni także czy wszystkie restauracje idą w ślad za tym trendem czy liczy jednak nie są też jest trochę także ja bardzo ja obserwuję rynek a gdy ten rynek, bo nie znamy już w kuchni obserwuje znane głównie Brożek socjal media i rozmowy z niektórymi ludźmi i widzę jak n p. kończą szefowie kuchni na przestrzeni lat włącza kończą restauracje, które gdzieś tam zachód stał się taką nazwą kuchnię molekularną wjeżdżam na takiej zasadzie, bo kompletnie nie wykręci, ale wolno, choć formalnie też dokładnie to jest takie zasady, że to żagle i także był bardzo mocno jak widzimy, że na naszym rynku śnie sprawdzanie na naszym rynku z perspektywy czasu ktoś jak nie sprawdziło ja sam widzę po sobie jak ja chodzić po restauracjach to ja absolutnie takich miejsc jest bardzo mało tak tak śmiech można wierzyć, żeby jak, by jak już niema nie jest taki właśnie bardzo mocny mocny powrót trendu tradycji, ale nie mówi oto, żeby podawać schabowego z ziemniakami kapustą tak mówić o tym, żeby gdzieś tam one na bazie gotyku i czerpać inspiracje robić coś w nowoczesnym tonie, ale nie przypominała z tym wszystkim chodzi głównie o to, żeby osoby Teresa cóż zaś, by wiedziały co wiedzą, że błąd, żeby to było 3 4 elementy, żeby one wiedziały co to są elementy, żeby te elementy dziś Tomek się papiery spółek z ściągał się w całość taka fajna restauracja Nowym Jorku bardzo znana firma są parki nie mają atakiem w swoje, jakby stanie się formą sformowane, które często powtarzają Les Moore i tam teraz ponosić jak widać też zwieść są 3 4 elementy perfekcyjnie przygotowane perfekcyjnie przygotowane, a składający się potem w 1 całość wystarczająco wiele względem, nic więc nie musimy szukać w zadymce co to co mógłby dostać więcej zepsuje ci same doznania tych 4 komponentów czasami sam też tak nie oczekują, że takich moich młodszych latach, kiedy ja pracowałem sam wiem o tym na szkodę teść cofam się w mojej historii test czy ja robię staram się edukuje, jakby cały czas jest taki zawód, że cały czas musi się uczyć też na wkład w jej trakcie cofnę 2 lata wstecz ja też miałem taką wiesz komu tzw. opłatę w ręce nieznanym, ale też, jakby wszystko pchała mnie na takie w zasadzie nie teraz bardziej stara się kontrolować już to mu rękę w Polsce już już już nie nie dokładam dokładam są bodaj, jakby spokój tak to jest też bardzo istotne, że sam też trochę jest w stanie się, by edukować wyciągać wnioski co mam wrażenie, że kuchnia to coś co jest konsekwencją przemian gospodarczych podobnie jak świadomość własnego ciała porównuje te kuchnie do uprawiania sportu Polacy zdali sobie sprawę z tego, żeby długo i zdrowo żyć to trzeba się ruszać robią to rozmaite formy zaczęli też przeł przywiązywać wagę do tego co jest nie wiedzą, gdzie jedzą ci, że ta moda może przeminąć czy tylko czy ta świadomość naszej aż tak wzrosła po wyjściu zza żelaznej kurtyny, gdzie będą to kuchnia też była momentami siermiężna tak jest, że był protest jak też górą, ale jedź pan także ja bardzo dużą jak w swoim życiu życiu moich przyjaciół, jakby mało znaną też jak właśnie widzę, że sporo n p . ludzi łączy jedzenie z siłownią tak teraz można tak bardzo mocna rzecz, jaka jest pod budowę pudełkowe, ale będzie jak rozmawiam z różnym, którzy korzystają z tego to jest perfekcyjna rzecz to coś niesamowitego wiosną porządkuje się ją porządkuje bardzo boli narażania się my nie mamy czasu przygotować w domu 4 czy 5 posiłków na nie oszukujmy się Leńczuk bardzo nie znam bardzo mało ludzi do przodu ja sam bardzo dużo pracuje nie od stycznia czas, żeby coś takiego przygotować trąd trochę uporządkować początkowy wójta oczywiście chodzi do restauracji u nas nawet bardzo pani widzi, że mamy gości narracja gości na kolację tak też bardzo fajni ludzie między wiedzą, jakiej porze jedzona w jakiej porze jedzą lekkie pożyje dzwonek na kolację nie, ale się wydaje, że właśnie to jest coś, w czym tkwią kutry idziemy na nasz nie będziemy cofali, a nic z tego nie będzie zmieniaj, gdzie dawno kontrolować jedzenie sport i odpowiednia godzina jedzenia połączenie tego dobra nawet wśród tych, którzy jedzenie celebrują miesiąc celebrowanie znieść trochę jak i może wziąć się do tego przygotowujesz tak, jeżeli tak wiesz o tym, że ich do restauracji ze znajomymi spędzić świetny czas tam, gdzie dobrego wina i zjeść z 20 2 3 daniem z dnia na Rosję o godzinie 16 zbiera od morza 19 można w kat kolację nie Torres jest bilans leki czternaste miejsce wieczorem wychodzi, że go na kolację w Zurychu myślę, że nie wyczerpaliśmy wszystkich tematach, zwłaszcza moich pytań do w naszym cyklu i dotyczących kuchni polskiej chociażby zaproszą czy część basenowa Super laureat programu telewizyjnego poprzez dokładne, a teraz restauracja Belvedere była wojna Królewskich był moim państwa gościem zaproszone informacje Radia TOK FM po nich po godzinie trzynastej 4 0 kolejna odsłona rozmowy Hanny Zielińskiej w sztuce życia działkę pozę, bo po łup łup po Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

40% rabatu w zimowej promocji TOK FM. Nie czekaj - zdobądź swój pakiet "Aplikacja i WWW" z solidną zniżką, aby słuchać wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!