REKLAMA

Tradycja tłustego czwartku przybliża Barbara Adamczewska

Salon Radia TOK FM: Teraz Solska!
Data emisji:
2018-02-08 20:00
Prowadzący:
Czas trwania:
45:27 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dobry wieczór państwu Joanna Solska jest godzina dwudziesta 0 6 i ze statystyk wynika, że przeciętny Polak nie wyłączając niemowląt Fiat już dzisiaj co najmniej 2 i pół pączka ja nawet sama jest większe Julia i Hezjoda więcej raz w roku 3 dni w taki dzień jak dzisiaj tłusty czwartek zjadamy około 100  000 00 0 pączków w państwie rozmawiam z panem, który się profesjonalnie zajmuje słodyczami i usłyszałam od niego, że każdego innego dnia polecał pączki, ale w Rozwiń » tłusty czwartek radziłby się wstrzymać ich konsumpcję, ponieważ wie na pewno, że tego dnia Polski są akurat w najgorszej jakości moim gościem jest dzisiaj pani Barbara Adamczewska w znana państwu autorka licznych książek kulinarnych jest felietonistka polityki, ale też wykładowczyni via moda kulinarny School dobry wieczór państwu tekst i no, więc to, dlaczego dzisiaj te wątki są najgorsze są, dlatego że inna jakość przechodzili ilość tak myślę dzisiaj właśnie odwiedziła 1 z hipermarketów i zobaczyłam po prostu górę pączków ustawionych w plastikowych pudełkach i in Exxon dające się sprzedawczynie pomyślałam sobie, że ta nie może być nic dobrego, że one musiały być przygotowany przez co najmniej 2 dni wcześniej, a jeśli już w najlepszym przypadku dzień wcześniej to i tak nie jest to świeży kontent świeży portret jest taki tryb twoje sny po 2 3 godzinach trafia na nas talerzyki jest, w którym się wtedy rozkosz żyjemy w ten pan, z którym rozmawiałam nie jestem upoważniona osoby, żeby podać jego nazwisko, mówi że w Rzymie oczywiście nikt nie jest w stanie tzw. moce produkcyjne nie są, a 100  000 00 0 pączków, więc ci szanujący się cukiernicy w i przygotowują i mrożone ciasto na pączki wcześniej i to jest powód tego, że za nas co gorsza nie jest to akurat nie byłby powód, ale nigdy myślisz, że mrożone gotowe już upieczone w linii chyba ciasto no, więc z gwiazdorem to chyba nie jest powód jemy bardzo dużo chlebów bułek z mrożonego ciasta i innych nie jest absolutnie ta nie u mojej Mel smaku na rozdaniu mój wujek przepraszam, bo jak kupuje chleb, który był pieczony z mrożonego ciasta to mam wrażenie rząd warstwie szybciej się chlebem wieś nie mów mierzoną może być dobry, jeżeli pochodzi z dużej piekarni tak naprawdę dobrych lat pochodzi z małej piekarni z węglowego jest w drewnie Harlem z pieca po polarnego drewnem, ale myślę, że pączki słuchaj niektóre firmy zamykają się wcześniej po południu w ten dzień dla modlitwa tak, dlatego że po prostu nie chcą w jakości rezygnować z 3 i sprzedadzą wszystko co zrobią w ciągu dnia i koniec już mają zostać da oczywiście to jest wyjście honorowe ma być orzech, dlaczego w wróćmy do początku, dlaczego my się dzisiaj obiadami właśnie pączkami jest jak idąc tutaj właśnie myślałam ze złota jest taki właściwie bardzo radosne święto, kiedy bez żadnych starówkę kłótni podziałów wszyscy zostają tylko tych opon, ale przede wszystkim wszyscy jedzą i to jest jedyne święto, w którym właściwie całości świętowania polega wyłącznie na jedzenie nie ma to żadnego podtekstu innego żadna rocznica żadna sprawy nic po prostu tylko jedzenie i zawsze tak było ale dlaczego pączki myślę, że to po prostu jest przypadek to jest taka powolna ewolucja w morze warto zacząć od tego, że już w szesnastym wieku mamy wzmiankę o tym, że te istnieją w oko w Polskiej kuchni pączki wtedy zwały się kroplami, ponieważ jak się domyślam z przyszłym z osadnikami niemieckimi tak Izy dym bardzo stały się wkrótce modne nawet Mikołaj rej w żywocie człowieka poczciwego pisał, że mniejsi stanowię pieką chleb tyle, więc jej torty, czyli była to taka uboższa trochę wymyślania, bo widnieje myślę, że nie dla ubogich, ale tak uboższa wersja bardzo ozdobnych wyjść i bogatych świątecznych tortów co śmieszne pączki na początku nie były wcale słodkie z paru powodów po pierwsze, służyły do tego, żeby były z zakąską w ten dzień świąt w taki przed przedświąteczny, bo na razie w domu jakieś świąteczne fala przedświątecznego świątecznych, a wreszcie mało świąteczna, ale dzień, który obchodzono bardzo zawsze uroczyście zdobyły to był ostatni dzień przed podjęciem koniec karnawału na reumatyzm i zakopiance test wtorek tak, ale powiem szczerze, że tłusty wtorek został nadal w niektórych krajach n p . z innymi Francuzi obchodzą we wtorek Anglicy obchodzą tę samą uroczystość można powiedzieć objadają się we wtorek dopiero Anny jesienny, a nawet lubili Waldek, dlatego że zawsze kochaliśmy świętowanie świętowanie przy stole szczególnie ich do nas sobie radzą, aby się rozpędziła z, ale powiedzmy, że w tłusty czwartek to jest musimy się na jadać na zapas, bo za chwilę zaczyna się post na tak i zaczynamy się najem jest na ja w dać tydzień przed tym, zanim zaczynamy post dobre Resovia zajęło nam czwarte przypada na HIV, a w czwartek w piątek sobotę w niedzielę poniedziałek i wtorek do południa do północy, a było to tak zapewne ze przygotowania do zapór stów wtorkowych musiały trwać przynajmniej ze 2 dni, więc w pole sam poniedziałek nie wystarczał na przygotowania w niedzielę nie wypada robić przygotowane, by go z Leźnicy wielkiej, taranując po w sobotę jedno też jak się zrobi w sobotę w niedzielę, że nie będzie robiła tych przygotowań to też kiepsko jest przed tym jest piątek, który też nie wypada przygotowywać za postój bez dniem postnym no, więc padło na ten czwartek i w ten czwartek zaczynaliśmy świętowanie i to tak 1 100 % to były ogromne obżarstwa od bardzo dawna właściwie zaczęło się od tzw. sondą raczyli się też nie wdaje się na biznes Chraboty wypędzić i mówisz o świętach dializ i feministycznych na maj, a my najpier w Lipowiec, bo mamy obraz w literaturze takie opisy jak powinien wyglądać pączek idealny kontakt do Jędrzej Kitowicz wrażliwca jak bardzo wyuzdane, acz bardzo się losy najpier w przeganiamy temu co przeszło staroświeckim pączkiem trafi wszy, bo koło mógłby go był pod silną nić dziś pączek jest tak pulchny tak lekki ześlizgnął się go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje jak gąbka do swojej objętości, a wiatr zdmuchnął, by go z półmiska to te wątki w supermarkecie po 3 6 gr takie są tak to myślę, że nie są te porażki akurat w chociaż, kto wie nie próbowałam go jednak boję się trochę tego tłuszczu z cukrem, chociaż bardzo samochód w i jest jeszcze niektórzy mówią, że w ton SEK taki idealny pączek powinien mieć Jasną obwódkę właśnie znaleźli wszystkie mają w suchej to jest wbre w sztuce wbre w sztuce miejcie wbre w sztuce nie mieć wbre w sztuce, niemniej w danych może mieć obręcz jest absolutnie konieczna to jest taki znak kół jakościowo maja firma zyskuje uzyskuje w ten sposób, że jak wsadza się do garnka czytamy w naczyniach, w którym jest w Żabnicy tłuszczu smalec oczywiście oczywiście tylko tak no zaraz przeczytam przepis z kucharza Warszawskiego wsadza się te pączki składa się na ten gorący tłuszcz i przykrywamy pokrywą, czyli one muszą mieć 1 stronę przecież, że są ważni wielcy z no no bo dobry dojazd do pożaru smaży się pod pokrywą po przywróceniu na drugą stronę można zdjąć pokrywę, ale zostaje ta piękna jaśniejsza obwódka dlatego, tak więc zadbać o to, żeby pierwszy etap Piety smażenia był pod pokrywą z daleka apotem bez przykrycia kryje, ale w akcjach wczoraj rozmawiałyśmy o pączkach tymi tłumaczyła się w, że pączek taki, żeby były jak w tutaj czytała, zapisując remontowi ciała i to ciasto na Bączek musi 2 × wyrastać zdalnie dużo z tego rozumiem co to znaczy raz wyrasta jako była ciasta co Jadzia zgoda z działów na jej bazie miseczkę czystą ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce i powinien wyrosnąć trochę aliści jak wyrośnie będziemy z niego robić pompki to znaczy wykrawać szklanką czy kubkiem duży krążek nadziewać konfiturą, a może różaną Neapol najlepiej sklejać i układać znowu nas czystej ściereczki CZ lekko posypanej mąką i musi po raz drugi wyrosnąć, ale czy musi mieć taki pomniczek surowy musi mieć czas, zanim się go w wodzie dalszego rządzenia, ale są wynajęte jest w ogóle zasada nr 1 przy pieczeniu wszelkich ciast drożdżowych, że może to wyrastać dwukrotnie panel tonę n p . czyli babkę włoską wspaniałą robi się wyrabiając co jakiś czas przynajmniej trzykrotnie wyrabiając pozwalającej znowu wyrosnąć no tak tak to się taka jest technologia a myślę, że to obiekt do smażenia pączków teraz też sprawa dosyć powiedziałabym cienka, ponieważ wiele pączków, które jadamy właśnie z cukierni to kiedyś 1 oleju we wszystkich starych książkach n p. praktycznym kucharz w warszawskim, który jest moją absolutnie najważniejszą książką i to od paru pokoleń ETS dziewiętnastowieczna książka mówi się o tym, że to ma być już Malec i tak właśnie napisany Szumal z Radomia widzimy, ale w w a dlaczego o tym co jest spowodowane ruchem dietetycy mówią, że nasz Malec jest najgorszą świąt i uroczystości dni uroczystych związany jest z dawnymi pogańskimi obyczajami i n p. tych właśnie tłusty czwartek i zapusty wtorkowe związane są z początkiem sezonu regularnego tak to się uczenie nazywa de facto żużlowcy nie szkodzi, ale stały w 2 w Polsce to jest gra początek natomiast na południe Europy jest już naprawdę zdezelowany pociąg tak tak i to ja uważam, że to jest taka mądrość, że innym wszystko co się dzieje w naszym takim kalendarzu obowiązującym w tej chwili jest jakość i przystosowaniem się do tego co istniało już przed wiekami przed 1000 lat albo nawet jeszcze dawniej i to ułatwia ludziom, a poza tym ile jest pogańskich i w starych kół na jakiś uroczystości związane z dodatkiem akurat nie tylko nie tłusty czwartek to po prostu chyba była jakieś takie w taki moment odreagowania przyszedł oczywiście do nas jak się domyślać, skąd los nie jest tak są w liście, choć raz czy istnieje też SUV wersja mówiąca o tym, że tłusty czwartek, czyli inaczej mówiąc co Amber w zostały w rozpoczęła się świętowanie w ten dzień ze względu na to, że kobiety cieszyły się po śmierci bardzo niedobrego burmistrza krakowskiego kibicom brak niejakiego i pijąc jedząc rozrabiających jak pijany Zając, ale były same kobiety same kobiety dlatego właśnie mówiliśmy, że jest to święto w Whistler marynistyczne niewątpliwie od samego początku w tym, ale wyobrazić, że to nie jest wyłącznie krakowskie obyczaje, ponieważ dotąd jeszcze świętuje się na południu Polski ten Sommer w taki sposób, że się same kobiety spotykają się Panny spotykają się spotykają stare kobiety z młodymi w różnych wersjach to istnieje natomiast Sądel obchodzi się jej krakowskie przekupki miały w tym oczywiście dużą rolę, ale to były to były zabawy takie których, by w tej chwili nikt nie jest, więc myślę, ponieważ z powodu w no Pol słuchaj one tańczyły w tym w Płocku na rynku krakowskim w Faro zginęły ogółem w siły i jadły łapały do tańca przechodzących mężczyzn, którzy nie spodziewali, że mogą wpaść w takie sidła i tylko wykupienie jeszcze inny pozwalało tym biedakom uciec od tego wszystkiego no w każdym razie co Amber mamy inne jako absolutnie damską uroczystości są jakieś w innych regionach wersja tego co mu brawo, mówi że czas takie krakowskie nie na jej południe Polski głównie południe na północ nie słyszałam, żeby coś takiego siedziało w i powiedziałeś, że my tak nas na dobrą sprawę przez tydzień mamy ten tłusty czwartek aż do do następnej środy, gdy i, że inni tak długo nie świętują, ale zdaje się, że Rosjanie to trochę są one już na granicy daje bardzo podobnym świętem do tego co on wraz z tłustego czwartku i za postój też tygodniowe zabawy i też bardzo bardzo damskie są to zabawy takie głównie kobiety nadają ton te tym zabawom, ale w różnych krajach Chomski mają różne wersje i mówiła że, gdy do nas przyszły z Niemiec do ataku w co mnie mocno dziwi bywają pączki z niespodzianką, a niekoniecznie zmieniła list wójta gminy woda wygnała ich poczucie humoru mamy troskę chyba inne gminy, ale właśnie jest zarówno Niemcy jak Austriacy mają Polski znacznie mniej słodkie niż my, bo my mamy taki ule TK absolutne i taką słodką frajdę natomiast Niemcy Austriacy mają takie inne bardziej wytrawny, aczkolwiek nie nie całkiem i niektóre są nawet nadziei zwany kapustą we wgłębieniu na osobnych mas ogólnie są bandy złodziei prawda do kapusty słodkich pasuje w absolutnie pasuje słodkie ciasto do Capello da tak na zdrowe gorzej jest jeśli ktoś chce zrobić dowcip i wypełnić do wgłębienia musztardę w takim porządku no to już jest trochę chyba za śmiałe, ale bywają takie, ale w ogóle to DM SOS waniliowy, czyli tak podobnie jak u nas hitem, ale w tłusty czwartek przez się oblegana nie tylko pączkami ja rozumiem, że to trzeba się było najeść na zapas na cały ten długi pomost no myślę, że ludzie sobie zdawali sprawę, że nie bardzo najedzony się na zapas na cały długi post, dlatego że trwa od 40 dni wyobraża sobie, że na jeszcze 1 dnia przecież to można byłoby jednak bawić się choroby w finale para zdjął z prasą sieci Salve po dzisiejszym obraz w jej początkowym to były przez pewien czas na pączki patrzeć nie będę, ale to tylko na pączki natomiast postny w Polsce był bardzo ściśle przestrzegany wobec tego nie jadło się nie tylko słodkich rzeczy, ale nie jadło się nawet masła nie jadło się do mięsa oczywiście jadło się wyłącznie kaszy kluchy, ale mieli bardzo się jak w czasie postu tylko co się jadło w tych 2 hoteli, więc go na początku jak gminy w bytomskiej nie były słodkim przysmakiem tylko były z zakąską do wódki w Hiltonie na swojej woli walki w Rzymie dobrze swojsko właśnie były za aktorską doskonałą zresztą do wódki, ponieważ były robione z ciasta chlebowego pieczone były smażone też w tłuszczu, ale nadziewane były słoniną lub mięsem no, więc taka zakon skarg do wódki była nawet powiedziałabym wskazana, dlatego że łatwiej było zostawić las lub w letarg tak, a Wilna Tel Awiwu, ale zwycięskie czas myślę ze jedno i drugie, że jedno drugiemu pomagał to po prostu było takie wymarzone Towarzystwo, ale jest dużo 1 powód, dla którego te bolączki nie były jeszcze słodki symbol ten cukier był nadal jest za tyle ile za chwilę Carew jej, ponieważ chciałabym, żebyś powiedziała w bok taką wersję pączków jak my znamy tak wieje no to w zasadzie konanie jest taka obecna wszędzie no ale w euro 2 Wilk na wielu wielu krajach na wielu kontynentach jej się aż takiego naznaczonego na tłuszczu razem z ciasta drożdżowego tylko albo z ciasta mrożonego takiego jak na wyjście n p . który raz w Hiszpanii, które są odpowiednikiem, bo też smaży się na tłuszczu, który rosołu z Piasta porządnego to inna technologia jest też drożdżowe mienie to jest ciasto zauważane jest nam nie rozumiał mnie nie, ale też właśnie w Hiszpanii ich w Ameryce Południowej mają też ciasto parzone w ogóle bolączki, ale mają tam w Ameryce Południowej te mają coś takiego za jej ciasto drożdżowe te pączki są mniejsze, ale tak będzie bardzo dobre zresztą i tak smażone na nogi no to przejął Donald obozów politycznych, a na pączki mają tak, ale na przykłady w inny we włoszech i we włoszech bombki nazywał się prześlicznie bomb Bolonii bardzo ładne prawda i inne mniej, więc mniej tłuste niż nasze Bogny wszystkie bolączki plus + 3 naszych są znacznie mniej tłuste za euro oraz były tłuste nocą mniej mają tłuszczu może ją wyobraźmy sobie nie one, gdy Sołdka krócej smażonego na sezon tak, by smażone poziom nie ta skórka jest taka przygnieciona pięknie prawda nie wiem jak im się udaje zdejmować dopieszczone te banki może jednak nie mam pojęcia, że smalec małych i wysoką temperaturę wrzenia, czyj to nasze powinny być bardziej wypieczone na sezon bardzo wypieczone na razie nie ma wobec tego Jeża dają więcej tłuszczu z nieba tłuszczu bardziej mającego jeszcze wyższą temperaturę wrzenia, więc oleje oleje mają też wysoką temperaturę, ale jakoś widocznie krócej tego nie wiem, bo to nie jest to jest technologia ta nie jest wieś moja bajka z tak bym, ale w każdym razie są na pewno mniej tłuste te wszystkie bolączki jak obiekt po to, żeby nie wbijały tłuszczu po to, się wkłada poręczny do pączków i do faworków zresztą tak samo spirytus był to niech ktoś wkłada spirytus w dymie Staszica stał ze spirytusem dodaje, że oprócz jajek masła i innych śmietany czytam mleczka i drożdży dodaje się spirytus kilka łyżek spirytusu i wtedy on my mniej dziwią ją dalej nienarodzone jej kaloryczne tak no ta moc i KHW jest ich w krajowym są kaloryczne absolutnie, ale nie będziemy mówić co zarobi ani gdy nawiązują wiele się w górę, że nie będzie mógł więcej służb jest jawność zjednać ma być dzisiaj pełna, bo była duża słodycz, czyli pożar w Anglii jak ktoś się stało bywało z pączkami konkurowały z pewnym czasie faworki każda z nich traktowane wymiennie, ale wydaje się, że faworki chyba przegrały konkurencję bowiem się, że zaobserwowała na polskiej wsi na Kurpiach fantastyczny przykład kuchnia figurze mianowicie moja sąsiadka pani Renia robi faworki z Piasta Bądkowo ego ma to formę faworytów, ale zrobiony jest czas start takiego jak na pączki jeść rakieta jest dobre, a nie wiem z czego się robi faworki nie na Kurpiach faworki robi się ze jedno oczywiście z mąki śmietany Żółtek to są odchudzające szalenie tyle samo zdrowie tak i gminy i łyżka masła, a można łyżkę smalcu dodać też do środka, czyli też samo zdrówko no to dlaczego faworki przegrał myślę, że po prostu są zbyt takie skomplikowane więzi, ale w sklepach jest ono faworków wita się kupuje Allianz oraz o prawdę mówiąc nie mogę nie mogę na to patrzeć w Brazylii jak barak raz jadłam takie faworki, bo ludzie jednak to kupują na koncert na mijania i zobowiązanie ureguluje jako dobry są mniej jest chronienie smakują okropnie i dlatego myślę nie dlatego posądza mnie, że przegrały, że nie są smaczne i diagnozy jest bardziej posłuchajmy po prostu tradycja jest taka nawet tradycja jest od zawarcia od wielu stuleci podatkowa tradycja jest prawda widać na niej zależy od szesnastego wieku no Wa no to ich ponad 50 0 lat Heysel od lat znali dlatego mamy skończy on skończyć z pączkami nie mamy z tym na płaszczyźnie nie ma takiej potrzeby ja uważam, że troska przeciwko zdrowiu też można najwięcej zrobić nie uważasz przyjemne zwykle szkodzą zdrowiu ma przynajmniej nie są Brazylia Chiny zużywają one na Chiny jej względy techniczne 1 z takich elementów przyjemnych są te pączki podobnie zresztą aktorce, która uwielbiam czyli kiedy TR w winnice takie ponoć szkoły i nie wiem są nadziewane słoniną i mięsem, kiedy one wyszły z MOK no wiesz, że dopiero w dziewiętnastym wieku były równolegle rozwijały się też słodkie pączki z drożdżowego słodkiego ciasta podobnego jak na baby drożdżowe i te chlebowe pączki nadziewane mięsem słoniną zresztą Polacy zawsze lubili jestem w dziewiętnastym wieku mnóstwo osób zaś zebrało się z grochem okraszonym słoniną n p. na kolację w obrazie seta po kolacji telekomu nią lekarz nie był Allen w fatalnym nie nasiona tylko groch fasola są podobno zdrowe bardzo bardzo, ale wiatr wieje tak donośnie na ziemiach polskich na taki, a tak sobie opowiadamy o tym, pości o tym, o obżarstwie, ale przecież z wielki post zaczynał się w czasie, kiedy ty też są już zaczyna się przednówek, więc nie wszyscy mają styl macho i dramatach i bardzo mądre, bo to było związane z biły Och, ale także związane z sytuacją uznał, że trend dało się zdrowe jedzenie i wiesz, dlaczego ten wielki post przed tym wielkim postem były te naprawdę huczne zapusty, dlatego że trzeba było zjeść wszystko co było spiżarni w wyniku siły te wszystkie kiełbasy czy inne wyroby mięsne, żeby nie kusiły w czasie postu po prostu nie ja myślę że, ale i da się na polskiej wsi to tak tych kiełbas nie można było dużo, by zaraz, bo jest jej chłopak ginie, ale ważny jest była bogata było mnóstwo szlachty zagrodowej n p. drobnych dworków i stamtąd trzeba było wymienić wszystko co przypominało huczne zabawy za postawę w każdym razie tak etnografowie twierdzą, że to był taki cel również tych za głos dlatego byśmy przez tydzień mieli chusty ta jest wiele, żeby w chemii wszystkie zapasy tak i potem zaczynać nowe życie od kompletnej postne jej strawy to teraz zapraszam na chwilę SR w dobry wieczór państwu Joanna Solska po po całodniowym obżarstwie pożyczkowym wydawałoby się za każdy z nas ma już pączków jak to mówią po kokardę w ale okazuje się, że rozmawiali o pączkach kiedyś zjedliśmy co swoje też z może być bardzo przyjemne, zwłaszcza kiedy o wątkach opowiada Barbara Adamczewska, która jest autorką licznych książek kulinarnych w ich jej wiedziałam, skąd się pączki wzięły w Polsce zapalniczki przyszły z Niemiec, ale do Niemiec też, skąd przyszły na wieś na dalsze pochodzenie pączków możemy właściwie umieścić w starożytnym Rzymie jedzono tam podobne smażone na tłuszczu wypieki i właściwie tak one ewoluowały ewoluowały i ten kram ferm wreszcie w Niemczech zyskały sobie dużą popularność na jej wraz z osadnikami niemieckimi osadzający się w miastach przeszły do polskiej to nie wiesz Polska umieściła ona, ale z firmą zostało rannych zostały przez miast na trojga jedno wierzy większość mu właściwie tak przechodziła, że to najpier w było śmieszniej chciała potem wyszło na wieś ja sobie dziś jej spojrzałam po ile są bolączki w Warszawie nie dość duży jest rozrzut od 30 gr do drzwi, więc odwoła tych nóg, ale mamy wybór to jest fakt tak, ale wiesz nawet nie bardzo wiele Ochota, żeby spróbować, bo w końcu co może aż tyle kosztować takim policzku dale Dallas jest prawdziwe masło prawdziwe jajka i Marka i miejsc, ale i miejsce lokaty, ale żal uważam, że to powinno kosztować nie wiem czy pamięta, że był taki konkurs rozpisany przez gazetę wyborczą na najlepsze pączki w Warszawie no ale zniechęciła się do tego konkursu jak zobaczyłam, że ktoś startuje z pączkami wegetariański minister myślę luz wymyślać pączki wegetarianizm bolączki mają być tłuste mają mieć jajka mają mieć wszystko co powinny nostalgię, ale to wegetariańskie mogą mieć jajka wygrają z logo dla Vrdoljaka jest uroda pączka wegetariańską negatywnie taka sama jak wegetariańskie go kotleta no chyba aż dech w duchu DHL dokładnie, ale początki Warsaw jest zyskały zresztą te bolączki, o których ci opowiem zyskały właśnie dobrą ocenę najlepszą ocenę w tym konkursie gazety, ale jest to wytwórnia cukierniach, która pracuje niemal 9 0 lat i daty jej wytwórni przysyłano kogoś po pączki dla samego marszałka Józefa Piłsudskiego uważam, że jest się czym pochwalić w jedynym była ona historię tego nie zakwestionował nie nie da mu w Chinach tak tak to jest prawda po chwili, a ty czytałaś je n p . Cichosz majstra lepili nie była taka powieść konkret swoim dzieciństwie no właśnie Delta Force Norwid niedawno i Janina Balińska napisem odpisała tam bardzo dokładnie tańce na rynku krakowskim kibicom zabawę wcale tak dech w jak czytałam ten zwrócił się będą oczywiście, ale teraz być pewnie zwróciłam na to uwagę, bo to ciekawostka jak już dzieci widnieje nazwa dla rywali na sam będę wiedziała z ofert last but we wsi, ale powiedziała, że od 3 od pewnego czasu Pomorskiej tak powiem wytrawny targi nadziewane słoniną zastały wytarte albo zaczęły być wypierane przez wątki słowiańskie, bo wcale na początku ten cukier nie był taki pogląd w ogóle groźby wobec bardzo mało słodzoną głównie miodem, a cukier, który przyjeżdżał ze ciepłych krajów z Karaibów na nie to potem z Karaibów, ale jeszcze ze w Azji, gdy z trzciny cukrowej to był bardzo drogi wobec czego chcesz to drogi był nawet do dziewiętnastego wieku, kiedy staniał, ale ten co dla Lecha z kijami raz zamykała go oczywiście zamykano na Zameczek cukiernice, żeby nie było i były takie głupie dowcipy jak mnie śmieszyły mnie, bo nie rozumieją kontekstu, że w cukiernicy się trzeba było wstawić zdjęcie teściowej, że dzieci niech się na wschód Wągrowiec dziś jest nie wiedziałam co chorych i nadal siła odstraszająca teściowej to jest to co chce się liczyć i te bolączki nie miały szans na to, żeby zostać gwiazdami naszych stołów, bo ten cukier, czyli składnik dosyć ważny nie wyobrażam chcę, żeby można było je posłodzić miodem był bardzo drogi jadący z biegiem czasu po odkryciu Ameryki po założeniu tam plantacje trzciny cukrowej nagle cukier staniał nie na tyle zdania, że był to teraz, gdy wiek no not MPEC 16 siedemnasty co nas wezwać wiszą 2 tak noc kolumn w ich natomiast nie od razu Annie od razu posadził te zwierzaki egzaltowane nie od razu posadził wielkiej plantacji w każdym razie, ale w lesie nadmiar żółtych plantacja Ameryka to myśmy nie wiedzieli za cukier można robić buraków nie dowiedzieliśmy się dopiero w końcu osiemnastego na początku dziewiętnastego wieku i okazało się, że mamy wspaniały do hodowli buraka gleby i można było założyć cukrownie pierwsza powstała w 1 800 drugim roku dopiero tak i wtedy ten cukier stał się tańszy i on dopiero potem był Harding hipnozy w taki miałem epizod wiesz jak to wszyscy sale w młodości, ale cukier w tej chwili jest bardzo tani w gruncie rzeczy, więc nie wiem czy ty pamiętasz Alex weszły kartki na cukier 70 szóstym roku one były i były aż taką fatalną doły te piosenkarki na cukier kaszę mówi o złe i osuszyć i wciskali Rosjanom i mówili, że to są bony do Peweksu na wyjazdy do podobnych zajść w wydaniu w opracowaniach historycznych i ani podobna chodzi do Peweksu po podwozie instalację z tymi kartkami, a potem oczywiście już nie chodzili, ale te wskazówki się zmieniło takie są podobno w ogóle miały znak odwiedzać pamiętam Maria zamienne dla maluczkich mnie pamiętam, gdy do przedstawienia zapamiętam dała już w dużą panienką tak, by w no, więc te wątki jak już cukier zaczął być troszkę tańszy to się schłodził, tym bardziej że renesans przynosiły słodkie smaki suchej całe średniowiecze uwielbiały smaki ostre bardzo wyraziste stosowano góry przypra w przywożonych Zadrogi pieniądze im więcej nas to szlachecka kuchnia była taka strasznie na zdrowie nas od analizy trawami dawno chata smaku tak absolutnie absolutnie nie do zjedzenia renesans we włoszech za dusze właśnie rozprzestrzeniać na nad całą Europę i okazało się, że pyszne są słodkie smaki najtańsze zbiegło z tonu popularniejszą Leny z tym napływem cukru troszkę tańszego z Ameryki z plantacji amerykańskich no i też na symbol Ustki, które były do tego czasu kompletnie wytrawny służyły jako zakąskę doskonała do tych alkoholi nagle zaczęły się robić coraz młodszej nadziewana je słodkimi konfiturami również robionymi nie tylko z miodem jak w drzewie bywało, ale również suplementy konfitury wytwarzana i w ten sposób myśmy mogli przejąć te pączki jako pyszny słodki produkt w naszej kuchni jedliśmy pączki od dawna, a wcale nie było cukierni to w związku z giełdy były, a dopiero późno się pojawił późna, bo w ogóle był taki wiersz, a właściwie nie bardzo ludzie rozumieli, dlaczego mają być jakiś kuchni jakiś rozdawanie posiłków, jakie gotowanie poza domem kuchnia to była część integralna domu 1 z ważniejszych i wasi ludzie nie spotykali na tzw. mieście no jak jak nietrudno były karczmy przydrożne, ale ta gmina zajmujący się wywodziła się własną pościeli własne garnki miski łyżki to wszystko wiesz nie było nie było tego co teraz gdziekolwiek się znajdziesz możesz wejść w jakiejś siły w jakiś hotel Lidia Świechowicz wezwał do restauracji się normalnie toczyć nota dla zdrowia może nas dywizji był tym okresem, kiedy zaczęli się do Polski to pewnie jest związany z polityką ówczesną, czyli z zaistnieniem dynastii Saskiej tutaj inny i osiemnasty bieg to był wiek, kiedy sprowadziła się mnóstwo cukierni u zagranicznych do Polski są jak na co ich do nas przyciągało myślę, że doskonały rynek doskonały surowca, żeby ich rozumiem renegat swej n p. jajka, które są niezbędne do tego, żeby wypić je robić były niesłychanie tanie coś mówiło się, że coś jest tanie, bo staję za jajem, czyli tyle kosztuje co jajko, czyli nic wobec tego jak się zrobiło jakiś wspaniały biszkopty kremy i t d. dotąd niewiele kosztowało tyle za cukier, a można było drogo sprzedać i wyobraź sobie, że te wszystkie prze ważnie przyjeżdżali z północnych Włoch ze Szwajcarii i wtedy powstały wszystkie te dobre ciastka takie polskie jest różne swoje salda wskazań lotki wtedy przyszły do Polski co było no jak i wydaje nam się, że to takie naturalne, bo mamy te sady jabłka to nasz NFZ to jest nasz syn tak biało-czerwona to nie ta przyszła do nas i wyobraź sobie, że były nawet takie czasy już 3 konie z osiemnastego początek dziewiętnastego wieku, kiedy wspaniały panie domu zamożne mający mnóstwo służby pozyskiwały służby na zakupy jeśli były w Warszawie na zakupy do cukierni po słodycze i to była absolutnie sankcjonowane obyczajem manewry sił, ale dlatego, że same nie potrafili w domu tak dobra SZ to było takie pyszne nauczyli one nie umiały zrobić konkurencyjnego ja myślę, że po prostu od klienta był szerszy repertuar to nie było tak wprost jest po prostu a dlaczego my je teraz zamiast upiec jakiś tort i dziennej kupujemy gdzieś tam nogę jest czasochłonne, a poza tym już nie umiemy mył Irene Khan były umieszczone wrogach, a w papiery o obietnicach jak tak się Polacy obdarzali sosy cały ten tłusty tydzień to co się wtedy piło piło się bardzo dużo suchej wody butelka się nie kupowało nie da, ale wody można było ze strumienia wieść, że w wodzie wielowątkową 18 wieku radził, żeby rosół robić na wodzie z rzeki tak, że woda w rzekach była artysta w Wiśle polecam dzisiaj chyba nie idą po 1 jest bardzo dobra woda w Wiśle już nawet by się pojawiły takie, które dawniej nie wzięłyby jedzenia tego brzucha nie w ogóle pływają jak jakże we jest natomiast gdy inni i to bardzo duża wina w Polsce suchej, ale to nie było nas winogrona zgonie nonsens bardzo dużo hodowano suchej przed tą epoką lodowcową 14 biła osiemnastym jest siedemnastym wieku to gwałtowne obniżenie temperatury do linii torunian wsadzono winorośl wyobraża sobie, ale nawet powyżej Torunia leży gdzieś słyszałam, że obok Malborka też były jakieś winnice nie wiem na ile to było dobre wino nikt nie zostawił na ten temat się kibice piją Węgrzyna w tym, bo całą produkcję węgierscy koło będzie zyski winni zbyt wiele wybijali Polacy wyobraża sobie w całość będzie nie musieli szukać nigdzie więcej kontrahentów po latach kupowali absolutnie wszystko na pniu i wywozili, by lekami itd, jaki opróżniali w ciągu 1 sezonu w 2, ale się też zrobiła piwo tylko, że to filmował ta zima była tradycyjnie robione od wieków wieku w wielu kursach z tym, że to piwo było znacznie słabszy ono nie było tak alkohol izolowany i jest piwo miało tę zaletę, że było w tym procesie całym chemicznymi zachodzącymi w nim gubiły się gdzieś w szkodliwe drobnoustroje wobec czego ono było zdrowsze niż, gdyby ktoś pił czystą wodę cnotliwy je mieli rację mieli jak ja absolutnie i nawet były jeszcze jakieś takie wskazówki dawane, że piwo wieźć dzieci piły, a w i szef osiemnasty inne wieku damy, zanim przyszła do nas kawa herbata i czekolada białych Błotach to Valle Dei inną nazwą niezależnie od wojsk na śniadanie polewkę hałd po tak ciekawe, ale jeszcze nie przedawnią się dalej w czasie jej, bo opowiedziała się wczoraj, że Jagiełło nie pił ani piwa ani wina nie, bo bardzo bał się, że go otrują miał jakąś fobię i uważał, że tylko w czystej wodzie można rozpoznać smak trucizny Żydom był w ogóle powiedziałabym, że dasz ci skromni jadał i był to taki rozsądny bank, który nie przedzierał się natomiast już w późniejszych wiekach w naszym kraju bardzo było obżarstwo jak mówił o grze o Real z kwot nawet mówił rej i opis stoi bardzo się rozpowszechniło i taki naprawdę grubasów obfitych winem piwem obiecanych spółdzielcy zdążyli wierceniami było mnóstwo także ani nawet nie potrzebowali tego tłustego czwartku po to, żeby zjeść bardzo dużo tłustych rzeczy i żeby się nawet młodzieżowcem wielki post nie udawało schudnąć jak w tym pości, bo zacięła się znajdowała jak w co się wtedy w poście słuchaj, ponieważ było tych dni postnych w ogóle w Polsce bardzo dużo wobec czego ludzie musieli pójść po rozum do głowy i co sobie smacznego ja chodzę z nim nachodzili się bardzo do tego do ronda potem rozum do głowy i wymyślili wspaniałą potrawy z ryk powiem szczerze jestem w osiemnastym wieku podróżujący, bo polscy Francuzi uważali, że nie ma to lepszych ryt niż w Koluszkach Francuzi tak, że nie jest on -li, ale myśmy je razem z tak, bo to był wspaniały jest czystych rzek z czystych jezior przeważnie ryby inny i doskonale przyrządzone, ponieważ po to, żeby klub szusował odbijać się przez cały rok do sesji było również w czasie postów trzeba było interesująca to przyrządzać nawet na uwagę pompa dur na stole pojawiały się ryby wg przepisów polskiego sandacz po polsku się pojawią w 1 z 9 wszyscy wiedzą jak to się przyrządzał to była już Tomasz Gielo wiązać się przyrządzał nasz czas skończyć normalne, że mamy wyjazdy fachowiec szybko z jelit jak się kończył post to też były jakieś takie rytuały Hair ludzie się z tego kojarzyli Tang czytam, że wjechali śledzie, a także wie co to znaczy golf golf ze chęci pomieszczenia swoich krzywd 4 0 dniowy, ponieważ Legię był jedzony non stop jako taka najtańsza ryba, zwłaszcza wśród ubogich i tłukli i tłukli garnek z żurem boją się tego żuru i od jedno jeszcze 2 lata temu most na i tak aż śledzi było u nas bardzo dużo już dziękuje ci piękni Lech Rumiancew moim gościem była Barbara Adamczewska z via moda kulinaria School w program przygotowała Aleksandra Dulkiewicz zrealizował Szymon waluta ja się nazywam Joanna Solska zapraszamy za tydzień AZA chwilę informacje, a oni wieczór Radia TOK FM i za rasa Paweł Sulik dziękuję państwu Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: SALON - TERAZ SOLSKA! (JOANNA SOLSKA)

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Dostęp Premium z 30% zniżką od serca. Pokochaj pakiet "Aplikacja i WWW". Słuchaj gdzie chcesz i jak chcesz.

KUP TERAZ 30% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!