REKLAMA

Podatek od mięsa? Część inwestorów jest tym zainteresowana (powtórka z 7.01)

Weekendowy Poranek Radia TOK FM: Idealna Niedziela
Data emisji:
2018-02-11 08:40
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
14:00 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
racja o tym, że zbyt wysoka produkcja zbyt duża produkcja mięsa jest szkodliwa dla środowiska oraz, że jedzenie zbyt dużej ilości mięsa szkodliwe dla nas dla naszego zdrowia są powszechne dostępne i niósł się nie usłyszą państwo w tej audycji tego po raz pierwszy, ale w kwestii odpowiedzi na to jak ten problem rozwiązać tu już stajemy czas do ściany jest 1 z pomysłów, które zaczynają funkcjonować jeszcze nie w przestrzeni politycznej, ale już trochę przestrzeni Rozwiń » publicznej, czyli po pojawieniu się podatku od mięsa te koszty, o których pani wspomniała na początku to dwojakie, czyli środowiskowej jest Vodka można było uzupełnić i myślę, że należałoby uzupełnić, chociaż możemy porzucić ten temat, bo nie wchodzi tak dobrze w ten temat podatków to są te koszty dla samego zwierzęcia prawda jest zajmuje się etyką w relacji jego zwierzęta, więc muszą to podkreślę są koszty najwyższe koszty jego cierpienia jego śmierci rozumiem, że one wychodzą poza rozważania ekonomiczne będziemy się raczej starać na tych 2 pozostałych skupić się na tę środowiskowych i na tych zdrowotny kruszy rzeczywiście mówi coraz więcej czasu mówi się także zachęca się ludzi do zmiany postępowania, czyli próbuje się wprowadzić zmiany od dołu najwięcej osób będzie wybierać dany produkt tym lepiej dla planety znamy znamy to wszyscy, ale inne pomysły są takie, żeby to zrobić od góry poprzez zmiany prawne, które czasem się wprowadzą prośrodowiskowe czy prozdrowotne w takiej skali społecznej z, a w skali całego kraju 1 z tych pomysłów są również podatki podatki, których powiedzmy doznał na początku jeszcze nigdzie tego typu podatek od mięsa czymkolwiek im produkty pochodzenia zwierzęcego w taką skalę, jakiej my tutaj mówimy w tym teoretyczne rozważania nie został wprowadzony, więc mamy jeszcze dać się taki przedsionek, w którym się coraz więcej dzieje, bo sama pani zauważyła, że tego typu tematyce mówi się coraz więcej nawet 3 3 4 ostatnie lata, kiedy spojrzy na ilość raportów czy różnych dokumentów mniej lub bardziej oficjalnych agent, które są związane z rządami już w tej chwili jeszcze dyskusja również tam trwa z tego naprawdę masa jest tak dużo, że i wszyscy mówią jedno koszty, ale tego typu produkcje tzw. zwierzęcej są ogromne są gigantyczne i nie znajdują odzwierciedlenia w cenie produktu co z tym zrobić 1 z pomysłów jest ujawnienie tych kosztów poprzez podwyższenie ich cenę przy za pomocą podatku akcyzowego podatku przypomnijmy może na początku, jakie to są koszty to znaczy n p . jakie koszty są dla środowiska z produkcji mięsa czy przemysł mięsny czy przemysł mleczny, bo tutaj trudno było rozróżniać w ogóle obrońca pochodzenia z z zwierzęcego jest ogromnym zagrożeniem środowiska to nie mówimy tylko o 1 wybranym czynnikom jak woda woda w sensie lokalnym, gdzie dana farma gigantyczna powiedzmy ferma zanieczyszcza ocean i utrudnia życie w danym rejonie, powodując śmierć tego, że tego regionu węszy szczególnie w sensie atrakcyjność turystyczną, ale także w sensie globalnym, że jest to bardzo wodą, że winny sposób produkowania czegokolwiek produkcja w zwierzęce również w sensie zanieczyszczenia gleby również w sensie zmian klimatycznych globalnego ocieplenia, gdzie tego typu produkcja CEZ emisja gigant na gigantyczną skalę woda gleba powietrze mówiąc najprościej największym skrócie są zagrożone tą produkcją, dlatego że jest ona wciąż odrzucono gigantyczną skalę i dla naszego zdrowia ulgi dla naszego zdrowia to ten drugi element kosztów choroby cywilizacyjne choroby układu krążenia n p. całkiem dramatyczny przykład, gdy się, mówi że nadmierna konsumpcja niektórych rodzajów mięsa czy wobec tłustych pokarmów pochodzenia zwierzęcego produktów pochodzenia zwierzęcego może mieć negatywny wpły w na szkolenie, które ma inne rodzaje raka również i to w zasadzie trudno było powiedzieć, że na ten temat trwa dyskusja ma to już chyba wszyscy wiemy co znaczy to możemy dyskutować o szczegółach, ale ogólny trend jest chyba mnie w taki, że wszyscy to już rozumiemy bardziej zastanawiamy się co z tym zrobić Natali ten podatek jest 1 z z próbą wyobrażenia sobie co moglibyśmy zrobić w przyszłości, gdy mówię o przyszłości dopełnienie mówimy tu o najbliższych dwóch-trzech latach takiej zmiany się nie spodziewam natomiast już 10 latach myślę, że można było mówić niektóre z tych z tych raportów wspominają o takiej perspektywie dziesięcioletniej, że ten przemysł rzeczywiście stoi w obliczu zmian zmiany wszyscy wyczuwają i przemysł powinien się do tego przygotować raport z 1 od Musy raportów, które wspominam tamte chwile krytyki politycznej poświęcona właśnie podatkowi od mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego 1 z tych raportów zerem uczymy to jest raport grupy inwestorów nieznanego środowiska wegańskiego, w którym nagle zechciało oczywiście robić również, ale w Ratyzbonie inne kręgi w tym zajmują kręgi inwestorów, które patrzą na bis w bliższej perspektywie, gdy te bardziej dalszej perspektywie chcą inwestować na tym zarobić najprościej mówiąc i są pewne zalecenia dla firm n p. mięsnych, które mówią test czeka ciekawa drzwi dywersyfikacji białkowego portfolio, a przed trudnym określenie oznacza po prostu czy mąż czy pytanie czy firma już przewiduje tę zmianę i czy zechciała rozważyć to od przynajmniej część swojej produkcji nie powinna poświęcić mu do produkcji opartej na białko roślinne, która jest pod każdym względem lepsza ekologicznym zdrowotnymi od ich tematycznym, któremu w wspomnianą na początku jest, więc sam przemysł sami inwestorzy, którzy chcą na tym robić mając widzą to i próbują realnym w tych prognozach uwzględnić tę przemianę od produktów pochodzenia zwierzęcego ku produktom pochodzenia roślinnego jako lepszy pod każdym względem, bo to nie jedzenie mięsa jest inaczej może to zdarzyć cena mięsa nie zawiera w sobie żadnego z tych kosztów ani ochrony zdrowia ani tego jak wpływa na ochronę środowiska, ale jak miałby ten podatek w blond to może tak, nawiązując do tego co pan wiedział, że nie zawiera można, by można było tutaj przywołać jako anegdotkę, którą sam autor 1 z tych książek Economics and podaje, kiedy się go o to pyta najprościej mówiąc, kiedy mam domek, w którego wystawę co jakiś czas śmieci na ulicach i mogę zrobić na 2 sposoby po pierwsze, wystawić grzecznie jak dobry obywatel po to, żeby odpowiednia służba to zabrała służb zatrudnienia płace w stan te koszty moich śmieci w pewnym sensie ja mam dla siebie wciąż prawda płacę za utylizację SA z segregacją jest segregacja, ale recykling tego i t d. mogę to zrobić inaczej mogę w w po potajemnie załadować towar do bagażnika do najbliższego parku wywalić to w Polsce lasy są popularne tak jak to się niestety czasem robi wtedy, gdy koszty utylizacji i t d . i t d. przerzucamy na całe społeczeństwo po Janie płacę za to wszystko jakoś tam płacimy 1 in autor książki mitoman mówił w ten sposób płacimy właśnie za produkty pochodzenia zwierzęcego koszty są niewątpliwe, ale koszty są ukryte i przywrócenie tych kosztów w ocenie danego produktu byłoby zostać jak TomTom wydają się mądrze mówi zwróceniem konsumentom pełnej zdolności do oceniania co jest warte tego, żeby kupować, a co nie, bo tani produkt sugeruje, że produkt jest bezproblemowy najwcześniej nic złego się z tymi cielesnym litra mleka 3 kg mięsa to takie bezproblemowe skoro są takie tanie to nie jest takie tanie to nie jest takie tanie często państwa 3 czy rząd tworzy subsydia po to, żeby ten żeby, żeby ten produkt był tańszy koszty są ukryte mniej w rezultacie tańcu wszyscy za niego płacimy, w jakich subsydia ambitnym opisało o dopłatach do rur do produkcji do tuczu pochodzenia zwierzęcego w tym jest pod grobem Polski tak książkami to nam nikt nie wydano w w Polsce mówi n p . o rynku amerykańskim, gdzie tak jest Sylwia są bardzo często stosowane to to wymaga byłoby wymagałoby, gdybyśmy chcieli o tym, poważnie mówić i kawy, a przede wszystkim muszą chcieć wprowadzić w życie w pewnej zmiany zwrotnicy tak jest takiego konkretnego z mężczyzn takie mentalne na początku zwrotnicy na obozy więcej płacić za jedzenie za tą część jedzenia 1, która jest wciąż bardzo popularna w Polsce wciąż popularne dlatego też się mówi o tym, że to odpolitycznienie jest to łatwe do wygrania, bo ktokolwiek, by nie próbował tego zrobić na musiałby się w spotkać z negatywną odpowiedzią społeczną no bo ludzie nie lubią jak się tam prace Anny nie narobią wyższe tak, chociaż z drugiej strony niektórzy badacze tego zjawiska mówią, że to zależy jak się tę podwyżkę sprzeda mówiąc kolokwialnie znaczy w rejon Nidzicy jakiś ogromnych protestów przeciwko innym akcyzie na wyroby tytoniowe i alkoholowe, która funkcjonuje sobie cały czas ktoś ją kiedyś wprowadza się wprowadził jakoś tak to zrobił, że nie miesza barykad na ulicach gdzieś tam wszyscy pokazaliśmy to włosy dosłownie mówiąc rozumiemy, że to jest jakaś tam konieczność rozumiemy przede wszystkim szkodliwości w nadmiarze tych produktów rozumiemy, że to są produkty obciążone kosztami przede wszystkim tym przypadku zdrowotnymi, więc godzimy się, iż sam sposób na ingerencję państwa oraz może tak mogłoby być słodko prócz pochodzenia zwierzęcego nie powiedziałbym, że to nie jest możliwe dzięki nim to pewnie by się wiązało z rosnącym rosnącą świadomością tych wszystkich kosztów, o których cały czas mówimy, że ludzie musieliby na początku też zrozumieć te koszty mogą tymczasem pytanie, kto tego uczy w jaki sposób czy to w ogóle czy ta wiedza o kosztach środowiskowych zdrowotnych etycznych tego typu produktów gdzieś w trzecim spotykamy z tą wiedzą, że nasze dzieci na którymkolwiek etapie mam wrażenie, że wraz z Jasła bolidy bo, dopóki nie będziemy się z tym spotykać jest najbardziej obiektywnej formie nie mówię tutaj żadnej propagandzie jakikolwiek ze strony tych obiektywnych danych, których mamy coraz więcej tym gorzej będzie stąd przyswajalność slums społeczną tego typu typu pomysłów, więc im więcej wiedzy świadomości tym łatwiej będzie do politycznej przyszłości lub wprowadzić w tym łatwiej będzie rozumieć to jako pewien rdzeń konieczny gest ponad polityczny to znaczy wybaczmy sobie, że rzeczywiście wyborcy każdej z partii, ale mamy Polskę, więc niech to będzie wyborca PiS Kukiza po, a nawet partii razem co wszyscy się zgodzimy, że te koszty są ogromne nic z tym należy zrobić z kim byłby to pro w projekt ponad tymi wszystkimi podziałami może nieco utopijny to brzmi, ale w tym się tylko wtedy miałby sensu jak miałby wyglądać podatek jest 1 z tych propozycji, o których pan Kisiela, który w tekście emancypacji naszego podatku od miasta dla krytyki politycznej miały być podatek od 1 zwierzęcia tak pomysły są różne jak mówię manifest nie jesteśmy jeszcze na etapie wprowadzenia tego podatku dzięki lekkim seata praktyki przed nami na razie teoretyzować ME to tort przyznawany jest jest sam problem w jest naprawdę ciekawe, bo pomysły są bardzo różna mówi się o podatku od 1 zwierzęcia w tym sensie to kto więcej eksportuje zwierząt większą liczbę zwierząt wielkich fermach czy forma zwiększa tym więcej wypłaci mu ktoś inny powie no dobrze, ale przy takim podatku od zwierzęcia odpowiedzią przemysłu wykorzystującego zwierzęta mogą być w robienie z tych zwierząt jeszcze jeszcze bardziej kalekich fabryk do tworzenia mięso tak, czyli tak dzisiaj jest już, że u zwierząt przy lans przyrost masy mięśniowej jest coraz większe coraz krótszym czasie co kończy się tragicznie dla tych zwierząt mielibyśmy do czynienia z powiększeniem tej tendencji co dla zwierząt byłoby złe w innym przykładem mechanizmu wprowadzenia tego podatku byłoby obciążanie rodzaju hodowli to znaczy termin ten bardziej, że ta mniej przyjazne środowisko byłoby bardziej obciążone są takie 2 podstawowe koncepcje, które się tam rozważa i tutaj mówimy o podatku od zwierzęcia czy od hodowli ale, ale od ostatecznie można też wnętrza można też MF stan rzeczy jak duży byłby podatek końcowe w produkcie zawarte tutaj n p. pada mu, że liczba 20 % bądź 5 0 autor książki mitoman miks n p . mówi o podatku 50 %owym, czyli wysokim w dodatku podatku i to niezależnie od tego jaki to jest produkt pochodzenia zwierzęcego to bardzo ciekawa propozycja tak daleko idąca czy chodzi też o jajka jogurty mleko Śmietana i obrać Azję to jakby to wyglądało konkretnie nie wiem ile kosztuje kostka masła równo jadłem powiedzmy, że kosztuje 4 zł zależnych tylko śmieszność kosztowała, aby się złoty cena, bo ten podatek będzie kluczowym mówiła po to, żeby tak zrozumiecie bytem politycznym życiu miała wygrany duży wzrost i to niezależnie od tego ile tego produktu pochodzenia zwierzęcego byłoby w danym produkcie no bo masło zawiera tak tego typu produktów napływem tego typu substancji dużo tak, ale obecnym, że mamy ciasteczka z dodatkiem dwuprocentowe ME w proszku jajecznego wówczas jak mówi autor milionami jest też cena wzrosła, bo te 50 %, gdybyśmy chcieli wprowadzić prawdopodobnie zmusiłoby to dobro producentów do przychodzenia na produkty pochodzenia i substancje ludowców mniej substancji pochodzenia roślinnego rozmawialiśmy o pana tekście emancypacji naszego podatku od mięsa polecamy książkę Johna panów oraz 1 i zwierząt dla wszystkich państwo powinno nas ciekawi tego jak to wygląda działają skutki co do oba w też książkami toną miks Davida Robinsona Simona też wspomniana w tej imprezie w tym tekście moim gościem był Dariusz Gzel działacz społeczny publicysta członek polskiego Towarzystwa etycznego bardzo panu dziękuję dziękuję bardzo ja nazywam się Zuzanna Piechowicz do usłyszenia za tydzień po ósmy 4 Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: IDEALNA NIEDZIELA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz 40% taniej. Wybierz pakiet z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA