REKLAMA

Dlaczego żywność z hipermarketu może być lepsza od tej z targowiska? Rozmowa z prof. Magdaleną Popowską

Data emisji:
2018-02-12 10:00
Audycja:
Przedpołudnie Radia TOK FM
Prowadzący:
Czas trwania:
30:36 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

10 8 minut po godzinie dziesiątej przedpołudnie Radia TOK FM dziś w poniedziałek 12 lutego dzień dobry mówi Paweł Sulik, a słuchacze TOK FM pewnie teraz jeszcze w pracy wyciągają być może kanapkę przygotowaną sobie jeszcze w domu na tej kanapce pewnie plasterek sera listek sałaty, ale nikt w rękach skarbu koło przez chwilę wstrzyma się, gdyż rzeczony listek sałaty będzie bohaterem dzisiejszej audycji, skąd wziąć Lisek listy proszę państwa czy supermarketu czy z Rozwiń » Targu skoro apel kooperatyw spółdzielni rolniczej poznamy znajomego rolnika, a może proszę państwa nawet nie pamiętamy, skąd mamy ten listek sałaty i wszystko to co jemy, kto jak to wyhodował co wie o hodowanie żywności używanie różnych środków do ich produkcji o tym wszystkim rozmawiać będziemy z naszym gościem, który nie z prof. Magdalena Popławska dyrektorka Instytutu mikrobiologii Uniwersytetu Warszawskiego dzień dobry dzień dobry w naszym ostatnim spotkaniu, które ich rozmowy 9 października ubiegłego roku pani profesor dostał zaproszenie od izb rolniczych i miał pan już okazję usłyszeć zobaczyć, jaki jest stan wiedzy rolników, skąd czerpią testy wiedzy to już istotny co do tego jakich używać rachunku środków ochrony roślin w jaki sposób kontrolować potencjalne zanieczyszczenia żywności i pani wnioski po tym co pani usłyszała zobaczyła są, jakie bardzo dziękuję za zaproszenie wydają się, że warto ten temat kontynuować także wynosi słuchaczy naprawdę mogli wiedzieć więcej i te główne wnioski no to jest przede wszystkim my nie wiedzą oraz rolników i szczerze mówiąc zostaną pożyczkę przed takim trudnym trudnym wyborem czy czy być troszeczkę zła na tych rolników, że nie wie co łączy raczej to wina i tak się chyba wydaje decyzję co słuszne, że ta wina leży w większości po stronie izb rolniczych, których zadaniem jest edukowanie, ale zerwać, chyba że po prostu stanąć po drugiej stronie barykady takie poprzedza ani też środowiska powiedzieć tak to, skąd w cuda z konferencji, która miała miejsce we wrześniu prof. Szyszko powiedział Polska to unikat pod względem możliwości produkcji żywności najwyższej jakości dzięki temu, że zachowaliśmy Polski model ekstensywnego rolnictwa Polska objawia się krajem, który tętni bioróżnorodności polskie gleby rolne charakteryzują się nie zniszczonym potencjałem biologicznym gotowym ku temu, żeby produkować żywność najwyższej jakości to jest zasługa polskiej kultury współżycia ze środowiska niestety nie jest to prawda zresztą takie konkluzje zostały wypowiedziane na komisji sejmowej, która się odbyła 2 z tego 6 października to, że zostałam zaproszona przez jej przewodniczącego pana doktora in w przydrożną zapomniałam czym są w komisji d s. rolnictwa rozwoju wsi ta natura Sachajko i tam była taka konkluzja, że nasze gleby są zawieszone, bo jest niestety ten nie ma tylko na to wpły w stosowania tak nadmiernej ilości nawozów mineralnych, ale to, że jesteśmy zlokalizowanie czy gleby są zlokalizowane na takich danin szkła w skałach tych nie zależy od tego, jaką szykuje to znaczy zależy, ale generalnie do gleby są kwaśne tylko, że rośliny, że mogę się prawidłowo rozwijać to potrzebują między 0 między 6 i Puła 3 8, czyli blisko właściwie takim środowisko obojętne mu wjazd nasze gleby są naprawdę Kwaśny 5 i pół w niektórych rejonach 4 8 w związku z tym, że to mówiliśmy o tym, błędnym kole tak gleby są kwaśne stosujemy dodatkową, czyli suplementu jest na nią odżywiamy gleby stosujemy nawozy n p. złotowe, które dodatkowo zauważają suplementu nie ma ani odżywiamy znacząco od tych oznacza to, że przestaliśmy stosować nawozy organiczne, czyli takie jak gnojówka Obornik Donald Trump o wizy już od paru dobrych lat, kiedy na antenie Radia TOK FM pada słowo gnojówka, a tych zysk netto można rzec jest bardzo ważna rzecz, a po drugie, co robimy co robią rolnicy ze służbą, która zostaje zwijają w Zieleński hektara za 1 500 zł jest sprzedawana to słoma jako alternatywne źródła energii tak, bo jest wymóg, żeby przy spalaniu dodatkowo jakiś biokomponenty PL wprowadzić wobec tego tak naprawdę ta ziemia, która jest wyjałowiona oraz stosujemy środki chemiczne środki ochrony roślin takie jak glifosat tak mówiliśmy o tym, herb ICD spada bio różnorodność mikroorganizmów nie ma próchnicy glebowej ZAKSA sią na zeznaniach spada, gdy bioróżnorodność kadr mówi Monika organizmach jest w Polsce ja nie wiem, o czym i co miał namyśli, wypowiadając słowa, które pan przytoczył, ponieważ główną uprawy w Polsce ponad 70 % zboża potem ziemniaki buraki Burak cukrowy, tak więc właściwie ja nie wiem chyba coś co można mieć na myśli mówiąc o bioróżnorodności tak mamy małych producentów, którzy produkują może papryka pomidory, a ty naprawdę niewielki odsetek czy wreszcie spośród całego rynku inne upraw rolnych to raptem podaje się, że 10 % są uprawy ekologicznej to są głównie zioła albo tzw. łąki nieużytki mimo ogromnego dofinansowania na natychmiastowe rolnictwo czy rolnictwo ekologiczne i tutaj też niewiele niewiele dzieje, mimo że wśród konsumentów no zwiększyła się chęć kupienia naprawdę produktów innych ekologicznych, czyli mających certyfikat, czyli dla konsumenta oznacza tworzone są zdrowe pani bardzo za chwilę po to, po to informacja Radia TOK FM wrócimy do tego tematu wiz poprosiły o wtedy o próbę odpowiedzi na to pytanie jak doszło do paradoksalnej sytuacji, że wszyscy chyba się zgadzamy, że jesteśmy jako społeczeństwo skłonne płacić więcej za większą ilość produktów ekologicznych, a efektem tego wcale nie jest to, że nagle mamy wysyp produkcji ekologicznej w naszym kraju, a państwa słuchaczy z Chodźki radio TOK FM zeznania za zaproszą do do dzwonienia do zadawania pytań 2 2 4 czwórki 0 4 4 2 2 4 czwórki 0 4 4 można również pisać na adres przedpołudnie małpa to krótka FM przed południem małpa to kropkę FM przed nami informacje, do których wracam do rozmowy 2 4 minuty po godzinie dziesiątej słuchamy Radia TOK FM dziś w poniedziałek, a w naszym studiu przypomina prof. Magdalena Popławska dyrektorka Instytutu mikrobiologii Uniwersytetu Warszawskiego czas dzień dobry dzień dobry, a my w pierwszej części nasze rozmowy pani profesor mówiła o tym, że na pewnym nadużyciem sformułowanie, które zacytowałem byłego ministra środowiska, który mówił o wielkiej bioróżnorodności wysokiej jakości polskiej gleby mało, że tak nie jest już nic z tego 2 proc mówi chyba nawet odwrotnie to znaczy polskie gleby są po prostu wymijał łowią inne oznacza to, że dosypujemy tniemy rolnicy sobie dużo chemii zamiast w sposób naturalny używać tego co wyrosło czy też tego co mamy kompostownika czy ty czy uciekł majówki i t d. tak, by tak dalej, ale skoro pani profesor, bo nasze ostatnie rozmowy w radiu TOK FM w była na spotkanie izb rolniczych i rozmawia z Rudnika to proszę powiedzieć, jaka jest perspektywa, żebyśmy byli sprawiedliwi to jakaś perspektywa rolnika rolnik mówi tak mam kawałek ziemi jest w miastach ludzie czekają na dobre jedzenie na warzywa dajmy na to co łączy nas Boże tak dalej butów po prostu kupuje nawóz i daje tej glebie to co potrzebuje on tak oczywiście rolnik i to podkreślam nie mam zupełnie żadnych pretensji do rolnika, ponieważ on jest w pewnym też błędnym kole jest on zredukowany głównie przez producentów chemicznych środków ochrony roślin nawozów mineralnych, ponieważ Izby rolnicze nie spełniają tu swego statutowego zadania, czyli niemal do oraz edukację rolników jeśli sami rolnicy dopytywali się mniej też nie mieli w ogóle świadomość szkodliwości chemicznych środków ochrony roślin o tym, błędnym kole, że ZAKSA ściany tak zapanujemy i w i właściwie noc ciągle suplementu ujemny, czyli nie kompost ujemny nie pozostawiamy resztek później w innych także, by nie, żeby mogła zostać wytworzona próchnica, żeby aktywność mikroorganizmów, które tam przeżyły mogły nam zapewnić obrót pierwiastków obieg pierwiastków przyrodzie węgla azotu fosforu, ale jeszcze 1 ważna rzecz wydaje się dobrze to właściwie, jaką mamy alternatywę skażony nie mamy w ogóle takiej wiedzy nikt nas niż w Koninie drukuje tony co my mamy robić i IT jest ogromnie trudne pytanie zresztą, ale też no, dochodząc do takich wniosków że, że chyba winą nie tylko Ministerstwa Rolnictwa rozwoju wsi, ale już Ministerstwo Środowiska jest taki stan, czyli brak różnorodności taki fatalny stan naszych źle, bo ja nie widzę tu żadnej współpracy naprawdę konieczne jest między 2 ministerstwami konieczne powołanie moje zdanie my też interdyscyplinarnego zespołu, który by pomógł w opracowaniu planu tak, bo to co rolnik produkuje i stosuje oczywistą chemię robi to już ponad 30 lat i jest pewien wzór taki pewien standard wypracowany wyzwanie byśmy tu tradycyjnym sposobom upraw Nurkiewicz tradycyjne sposoby uprawy nazywaliśmy stosowanie jednak kompostu obornika atak a dlaczego to proszenie mnie i niedzielę ktoś może powinąć zresztą w za niewykorzystanie natura naturalnych rzeczy byłoby taniej może dzięki temu rolnicy nie robił, dlatego że właściwie gospodarstwo rolne się wyspecjalizowały tak mamy farmerów mamy producentów jaj drobiu bydła tucznika imam rolników, którzy produkują płody rolne w tej chwili właściwie bardzo rzadko się zdarza, że rolnik ma również n p. małe co prawda, ale ma stado krów czy ty czy świni może ten Obornik zagospodarować zresztą chyba wydaje mi się, że nikt rolnikowi nie powiedział jak to jest ważne także oni ciągle słyszy roślina potrzebuje źródła biją pierwiastków Noto najprostszym sposobem zaś, że jesteśmy Polska jest nowym dużym producentem nawozów mineralnych Azotowych Fosfory owych najprostszym sposobem dostarczymy tak w tej chwili jest taka ani inna cena i być może dla rolnika też jest to ten nos tego rodzaju argument argument, bo musi mieć dość niskie nakłady po to, żeby to powiedzmy kolokwialnie wyszedł na swoje Tang czyli, czyli przy takiej cenie Ellen pewnych dopłat rolnych na skupie w porównaniu z ceną dla konsumenta no to jest przepaść tak to nawet z międzywala dziesięciokrotnie większą różnicą aż do pań z państw dobitnym w obronie Żyda ostanie państwa przed rolnikami rolnicy mówią myśmy się to wszystko policzyli nam wychodzi jednak taniej kupić worek sztucznego nawozu zamiast myśleć o tym, Obornik ów zamiast myśleć o tym, by o tych naturalnych drewna i nawożenie co pani profesor odpowiada na takie dictum ja odpowiadam, że właściwie niewielką w niewielkim nakładem nie będzie duża różnica nie ona będzie może nie wiem pół razy większa tak jesteśmy w stanie dostosować pewne czy musimy wprowadzać pewne rozwiązanie, czyli mamy albo preparaty mikrobiologiczne Rzezawa bio preparaty, które odnowią nam bioróżnorodność mikrobiologiczne ciągle i zapewnią nam odpowiedni dla zaczynam roślinom odpowiednie źródło bije pierwiastków produkcja próchnicy właściwości adsorpcyjne gleby, czyli mniejsza wrażliwość na susze i tym samym większe zatrzymywanie wody to nie są duże pieniądze kompost przerabianie obornika to jest wszystko do zrobienia i to naprawdę nie są duże nakłady finansowe tylko trzeba zmienić pewien styl pewien program oczywiście, że nikt tego to jestem świadoma również jest to wypracowany schemat rolnik sam tego nie zmieni, ale zaraz ktoś może też, słuchając pani gotowa już tak no przecież na tym polegać miał system, że ci rolnicy, którzy właśnie angażują się, a bardziej w produkcję na zdrowszą żywność to dbają o to, żeby nie używać sztucznych nawozów tylko naturalnych i t d. tak robią to wszystko co najmniej, ale są wspierani przez to, że dajemy im taką naklejkę rolnictwo ekologiczne dzięki technologii bogata, bo dzięki temu dzięki temu certyfikatowi oni mogą więcej zarobić, ponieważ drożej sprzedadzą TUI i cała reszta rolników może powiedzieć bez hipokryzji i ich mamy tego nie robimy tylko szybciej maszynowo inne działania po torze mieć więcej żywności trochę gorszej jakości im mniej na tym zarobić tak tak bym się w poniedziałek stosowanie bio produktów bio nawozów nie ma zupełnie nic wspólnego z wydłużeniem czasu produkcji, ponieważ tymi samymi maszynami za pomocą tej samej technologii można te preparaty wprowadzić na rynek to jest kwestia określonego programu skoro rolnikowi no przepraszam nikt nie powie tak nie zmieniamy w tej chwili ustawodawstwo jest program rolnik proszę bardzo trudną jest rozpiskę postępujemy tak i tak, dopóki nie będzie takiej procedury tak się nazwijmy to rolnik nie zmieni tak, bo to są świetnie wypracowany działający system tylko, że na 1 z głównych wniosków po tych licznych moich spotkaniach i też rozmowa z rolnikami no faktycznie gleba jest fatalnej jakości Alojzy jeszcze raz bo gdy jednak bardzo zależy na tym, gdy klient nasz słuchacz pójdzie to do sklepu albo jeszcze dziś nie zobaczy, że na 1 półce są droższe produkty wyprodukowane w Polsce żywnościowe są zapłacić trochę drożej za i dlaczego to się nie przekłada na to, że mamy w Polsce silną grupę właśnie z rolników produkujących zdrową żywność skoro już na etapie konsumenci możemy teraz późna dyskretnie zobaczymy tam, gdzie chcemy kupić naprawdę ekologiczną żywnością muszę zapłacić więcej na to jak to się dzieje, że nie mamy tych silnych grup rolników, którzy no właśnie dla zdrowia, dlatego że że jednak wiąże się to zwiększonymi nakładami i taki rolnik ekologiczny powinien mieć pewność, że te płody rolne, które są mekką zostaną sprzedane tak i znów możemy tutaj wrócić do całego łańcucha żywnościowego i o dystrybutorów i wszystkich pośredników, ale to co jest najważniejsze to chyba wydaje mi się lenno swego rodzaju, ale niewiedza rolnika albo w nazwijmy go dobrze tradycyjnym, który mógłby niewielkim, podnosząc niewiele swoje koszty, które musi wydać na płody rolne produkowałby żywność zbliżoną do tej ekologicznej to błąd w tej chwili wydaje mi się że, że to jest nierealne, żeby się zwiększyli liczbę gospodarstw Eko natomiast możemy zdecydowanie poprawić niewielkim kosztem jakości tzw. rolnictwa tradycyjnego tylko musimy chcieć musi być nas na to specjalne jak program imprezy spodziewają się tej sytuacji, ale bardzo wielu słuchaczy wielu słuchaczy pisze nie w trakcie naszej rozmowy na adres przed południem oparto kropkę w z pytaniami do pani profesor n p. pan Karol, ale podobnie pani Dominika dałoby podobną rzecz mianowicie chodzi o ekologiczną hodowlę zwierząt to pan karp, a Ikarus Trzcińska czy czy to całe ekologiczne rolnictwo nie jest wyciąganiem większych pieniędzy od ludzi skoro i tak na uprawy ekologiczne dociera zanieczyszczone powietrze no nic nie zgodzę się tutaj, dlatego że tak naprawdę wrośli nie mam wszystko to co jest w glebie ta roślina przez swój system korzeniowy dziecko zależy czy jak zjadamy też części zielone tak jak szczypiorek sałata więcej 1 2 z zanieczyszczonym powietrzem być może natomiast niemym, ponieważ to Linda z nich dostaje się do wnętrza układu naczyniowego rośliny inaczej jest w przypadku tzw . Bulls czy korzeni oddalonych także ziemniaki marchewka Pietruszka seler i t d. Burak tutaj też to co jest w glebie co może być szkodliwego czytelna w przypadku upra w ekologicznych nie ma metali ciężkich nie ma środków chemicznych tak, wobec którego to tak naprawdę Need no rośliny nie są gąbką, które chłoną tak system my, że nie umyjemy taką roślinę na jakie rozwiązanie bezpieczne dla zdrowia herbicydy dochodzonych no no oczywiście, że tak, ale do mówimy teraz na przykładzie gospodarstwa ekologicznego tak właśnie tu być ich słuchać tej pani Dominika jak rozumiem też o to pyta i słuchacze są zaniepokojeni tym, że tyle się mówi o złej jakości powietrza, a jednocześnie roztaczały wizje rolnictwa ekologicznego, czyli takiego, które teoretycznie daje nam zdrową żywność do tańca, ale nie będzie, ale przecież rośliny nie wdychają tego powietrza wagonem na nich może się osadzać jakiś komponent tego zanieczyszczonego powietrza natomiast na po ich umyciu tak to zupełnie inna niż rośnie jak niż, gdybyśmy przytoczyli n p. jabłka czy to co jest tzw. przechowalni z owoców tam, gdzie one są specjalnie jeszcze pryskane, żeby przetrwać cały ten okres przechowywania przez okres bardzo dobry moment, żeby teraz słuchacze, którzy właśnie tą rękę wyciągniętą z kanapką w liście sałaty pozew 9 GW do kuchni sobie umyć drodzy słuchacze pensja albo jako osób dokładnie umyć przed nami informacji Radia TOK FM, a po nich wracamy do rozmowy z naszym gościem, kto jest prof. Magdalena Popławska dyrektor Instytutu mikrobiologii Uniwersytetu Warszawskiego 17 min został do godziny 1 1 i słucham Radia TOK FM w naszym studiu prof. Magdalena Popławska dyrektor Instytutu mikrobiologii Uniwersytetu Warszawskiego jeszcze raz dzień dobry dzień dobry rozmawiamy z panią profesor o tym w jaki sposób spod Kowala Polska żywność wbre w takiemu stereotypowi to Anita jest zdrowa żywność w większości przypadków co prawda mamy możliwości prawne hodowli upraw ekologicznych, ale nie rozwinął się do nas na znaczącą skalę i co ciekawe co mnie najbardziej zaskoczyło to rozminął się w takim takim niszowym niszowym rośnie w tonie jest także, że możemy kupić tak wiele na Zachodzie produktów ekologicznych i pytanie pozostaje aktualne skoro wchodzimy do sklepu i możemy kupić drożej ekologiczne produkty to dlaczego w naszym państwie jednak nie ma rolnictwa na dużą skalę ekologicznego czemu tak się dzieje czy też kwestia otoczenia prawnego czy też kwestia świadomości tych, którzy wprawdzie wydają się to kwestia raczej świadomość, bo otoczenie prawne, jakby sprzyja w tej chwili są też duże nakłady czy dotacje dla rolników, którzy by się zdecydował i prowadzić uprawy ekologiczne wydają się, że to jest problem logistyczny, ponieważ dno wymaga to właśnie własnej hodowli i tucznika czy trzody uczynny trzody chlewnej kompostowania jest to zupełnie inny tor to wymaga, zwłaszcza że musimy czekać na taki certyfikat czyli, żeby gleba mogła spełniać warunki uprawy ekologicznej to wg przepisów powinna leżeć odłogiem 3 lata, gdy po to, żeby wszystkie środki chemiczne tak i to też jest pewien paradoks to mówimy, że żeni się złego nie dzieje, a z drugiej strony jest przepis, który mówi Czekaj my 3 lata, ponieważ jest tam tyle chemii musimy dać czas, żeby nasze rozłożyła się z powodu Amy tak z powodu Chemicz środków chemicznych pestycydów oczywiście, w których już mówiliśmy metali ciężkich, które są w naszych na wozach fosforan Fosforowych n p. drzwi z większej ilości, więc to wszystko no musi minąć czas, zanim po pierwsze, odnowi się mikro Flora to dlatego tak ważne są w gospodarstwach rolnych można stosować biopreparatów oparty na mikroorganizmy pochodzący z właściwym dla flory glebę, więc to też wydaje mi się że, że jest i możemy tu je nawiązać do jeszcze inne rzeczy mianowicie ten łańcuch żywnościowy UE, gdzie mamy oprócz producentów i konsumentów w środku ogromny łańcuch pośredników producenci pasz surowce producenci żywności hurtownicy kolejni producenci producenci nawozów i tak naprawdę rolnik szczerze mówiąc też nie dostaje pewne gotowe rzeczy nie musi o to dbać tak nas rolnik ekologiczny musi zapewnić nie należy czekać 3 lata to później musi mieć własny nawóz tak organiczne, więc to jest chyba też wyzwanie logistyczne dopiero po 3 latach zaczną zarabiać wydaje mi się to jest największym miastem i problemy zwracają tego łańcucha żywnościowego osy pozwolę przeczytać jego definicję to jest łańcuch, który obejmuje ogniwa realizacji dostaw żywności od pola do stołu oraz przedstawia pewną sekwencję etapów procesów mających miejsce w produkcji przetwórstwie dystrybucję magazynowanie po tym, postępowaniu z żywnością i oczywiście wszystkie te organizacje, które są tym łańcuchu podlegają tzw. przepisom międzynarodowa organizacja normalizacji i są tak jest to system zarządzania bezpieczeństwem żywności, który opiera się na określonych normach, czyli mamy normy, które nakazują nam badanie pewnych płodów rolnych czy badanie żywności na każdym etapie tego łańcucha zgodnie z przepisami także, by to badanie wykonywane gdziekolwiek w unii Europejskiej było powtarzalne miał te same procedury pod osąd norm mamy też rozporządzenia tutaj wracamy do pytania pana redaktora związanego z tym czy kupiona sałata w hipermarkecie w sklepie ogrodniczym czy czy też na bazarze spełnia te same normy tak to nazwijmy i pierwsze rozporządzenie to jest rozporządzenie w 2 0 7 3 komisji Europejskiej w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych co ono nam mówi to bardzo krótko, że każdą żywność powinna zostać przebadana czy to żywność świeża żywność przetworzona, czyli ryby wędzone czy mięso na obecność określonej grupy bakterii typu salmonella chyba wszyscy wiedzą Escherichia coli pałeczka litrowa bakterią enterobacter Jacek budujący w naszym jelicie, czyli stadionu noc dogania zbyt, czując żywności sałatkach pasztet traf serach miękkich, więc mamy wytyczne tak ważna jest też liczba bakterii rozporządzenie mówi w takim produkcie spożywczym dozwolona jest liczba bakterii takich taki bądź wręcz przeciwnie, więc i teraz tak wszystkie to może przepraszam jeszcze skorzystać z rozporządzenia i mamy rozporządzeniem 1 8 8 1 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych co to są za zanieczyszczenie azotany w mikro toksyny produkowane przez Miko toksyny produkowane przez grzyby mamy metale ciężkie ołów kadm rtęć cyna mamy dioksyny i wiosenną, ale tu są karty na geny grupy, a powstające w przygotowaniu spalaniu obróbce żywności za wysoki indeks dużych koncernów żywności ARR to odpukać w Wiśle, a one powstają w z produktów, które zna ze związków znajdujących się żywności, ale w wyniku obróbki czy muszę mieć wysoką temperaturę, czyli mamy tzw. spalanie substancji organicznych bardzo szkodliwa używa się zresztą dioksyny przy produkcji pestycydów, więc to jest też dodatkowe zanieczyszczenie no imamy w końcu www walczyli wielo pierścieniowe węglowodory aromatyczne, ale i stężenie tych związków jest różne jest miligramy na kilogram świeżej masy i znika program jest plik w piktogram, czyli najniższe stężenie dopuszczalne to i ostatnie rozporządzenie min 3 9 3 i sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów żywności i paszach pochodzenia roślinnego zwierzęcego w oparciu o 1 0 dyrektywę Unii Europejskiej, które też mówi nam, w jakich określonych w płodach rolnych możemy mieć dopuszczalne zdarzeń i teraz każdy producent żywności czy płodów rolnych, dostarczając swoje produkty do hipermarketu jest zobowiązany pokazać takie badanie, ale my zrobiony w głosie musi mieć zrobione tak i na tej podstawie, ponieważ na hipermarket jednak obracała tonami żywności no to przyjmuje tylko takie, które spełniają określone normy, czyli idąc do Rosji do marketu producent szyb bardzo czynnie dystrybutor dostali jakaś kolejna część łańcucha żywnościowego takich, które dystrybuuje te produkty pokazuje takie wyniki badań, więc wracając do tego pytania związane z analizowanych lat 1 0 Tomahawk i rozwoju wsi, gdzie robi wrażenie, że to my to ona spełnia normy i nie jest odbierana oczywiście próbkę tak to próbka to jest g kilogram, więc oczywiście to inny miał im zdecydowana jestem, żeby to powiedzieć to może być taki proceder tak, że mamy jakąś partię powiedzmy tej mało zanieczyszczonej marchewki dodajemy do badań nikt tego niestety nie sprawdza się rolnicy to mówi o nich nie kontroluje co ja produkuje jakich nawozów używamy środków już ile tego używa nikt nie bada, czego tak gleba potrzebuje i tutaj też nie ma jakiś taki zdecydowanej kontroli natomiast sama wiem mam taki odzew od rolników, że były przypadki, że hipermarkety nie przyjmują n p. ciężarówki szczypiorku tak i wg ustawy o wszystko to co nie zostało 3 c z niespełna norm powinno zostać zutylizowane w natomiast czasami dzieje się tak, że nie jest go trafia n p. na naszych bazach, gdzie wymogu, gdzie wygodnie i prozaik i nikt nic nikogo niczego nie sprawdza jak doszliśmy do paradoksalnej sytuacji, że może zdarzyć się także ktoś w supermarkecie kupując żywność kupuje lepszej jakości albo mniej zanieczyszczoną niźli tą, którą kupuje od indywidualnego rolnika na Targu no tak chyba, że ma do niego zaufanie także Staroń znany jako producent ekologiczny, a jest przecież zezwolenie w tej chwili w wg ustawy, że rolnik może bezpośrednio plony sprzedawać tak tylko, że no muszę mieć do niego zaufanie, ale zaraz podobnie oni tylko handlowiec, który stoi na bazarze sprzedaje to być może dla niego mamy mniejsze zło, ale co to mnie interesuje też w kontekście tych listów, które widzę słuchaczy schodki piszą do nas Dunbar wyruszymy w 2 w jaki sposób to jest możliwe, żeby teraz zmienić taką sytuację czy pani poseł z rzeczniczką częstszych kontroli bardziej zmasowanych, jakie systemy kontroli, który wykluczy tego typu sytuacje czy też właśnie szkoleń dla rolników informowania, że można długofalowo więcej zarobić na miano ekologicznej żywności, że to się nam po prostu powiek, którędy iść w zdecydowanie edukację edukację teraz edukacja, dlatego że karanie w ogóle nie ma sensu, ponieważ świadomość jest niska i tak naprawdę nie bylibyśmy w stanie musielibyśmy zbudować jakąś dodatkową komórkę nadzór tak co nic to sąd ogromne nakłady finansowe lepiej te pieniądze wydać na doradztwo na edukację na specjalny program na powołania zespołu interdyscyplinarnego, który się znają ten problem, bo naprawdę skala to wg opinii ekspertów 1 0 lat to jest ten czas tak wiem, że glifosat został przedłużona licencja na 5 lat, ale wydaje, że Polska gleba ma tylko 1 0 lat dostanie z fatalnym, jeżeli nic nie zrobił w tym momencie to możemy się obudzić zupełnie innej rzeczywistości, gdzie będziemy produkować żywność w laboratorium przejdziemy na białko syntetyczne, więc naprawdę należy edukować szkolić rolnika i dostarczyć mu narzędzia, żeby ograniczało stosowanie nawozów ta przeprowadza odpowiednie badania i testów co nie jest drogą zupełnie rzeczą prof. Magdalena Popławska dyrektor Instytutu mikrobiologii oraz Uniwersytetu Warszawskiego bardzo dziękuję za dzisiejszą rozmowę dziękuję bardzo słuchaczom słuchaczom, którzy są zainteresowani poprzednia rozmowa z panią profesor polecam TOK FM krótki apel naszą stronę internetową tam można zapoznać się z rozmową, którą odbyliśmy w ubiegłym roku dotyczącą m. in. metodą prób prowadzenia upraw żywności przy znaczącym ograniczeniu toksycznych oprysków i mineralnego nawożenia gleb słuchaczom warto, którzy do nas wpisali mnie zwolnili bardzo dziękuję i zachęcam do uwagi, dlatego że po godzinie jedenastej po informacjach Radia TOK FM będzie z nami prof. Ewa Stachowska specjalistka z dziedziny żywienia biochemik z pomorskiego Uniwersytetu medycznego w Szczecinie to po godzinie jedenastej po informacjach Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEDPOŁUDNIE RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

Teraz 30% zniżki na Dostęp Premium! Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW", aby słuchać podcastów TOK FM na komputerze i w aplikacji mobilnej już dziś.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!