REKLAMA

Jak czytać etykiety? (powtórka audycji)

Weekend Radia TOK FM
Data emisji:
2018-02-17 19:00
Prowadzący:
Czas trwania:
45:15 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry państwu Ewa Podolska państwa jestem studia do godziny dziesiątej jest to program, czyli do dwudziesty drugie i jest to program na drzewa 1 słowem wszyscy moi goście wraz ze mną będą studia co oznacza, że możemy zadać im pytania zaczniemy je od tych lekcji czytania etykiet etykiet na produktach żywnościowych przecież film można także na innych wręcz zastanawiać się cała w tym co jest napisane na wkład na kosmetykach, ale chyba się o tym nie będziemy Rozwiń » mówić, a o godzinie 2 4 innym mowa będzie o reakcjach dialog zarówno w branży odnawialnych źródeł energii jak i środowisk ekologicznych na zmiany, która zaszła w ustawie o NZOZ pan prezydent w poniedziałek pierwszym czternastego podpisały nowelizacje ustawy o mnie z moimi gośćmi będą dr Andrzej Kassel Berg i 2 Grzegorz Wiśniewski przystawia w tej chwili mego gościa Hanna stoiska Fiedorowicz dietetyczka narodowe centrum edukacji żywieniowej Instytutu żywności żywienia dzień dobry dzień dobry mam nadzieję, że nie będziemy też straszyć nikogo ani negatywnie mówi Zych w realność tych danych FR przeczytamy etykiety mają w oraz część ujęć dla etykiety tak zdecydowanie rośnie ta moda ma nadzieję, że nie chwilowa na zdrowe odżywianie w ogóle na zdrowy styl życia i coraz częściej zaczął się zaczną się interesować to co to, o czym tym co jemy po prostu zaczynamy faktycznie czytać etykiety, ale nie do końca potrafimy zrozumieć tutaj jest były rola właśnie naszego centrum edukacji żywieniowej, żeby to wytłumaczyć czasem patrzy na osoby, które specjalnie w bojach wybierają okulary, ponieważ normy nie jest prosta tzw. drobne warunki bardzo drobnym druczkiem w in to wszystko jest napisane w przy czym o ile ta tabelka taka, gdzie wartość energetyczna są podane tak duża tak duża liczba to są pilot lata niejedzenia mięsa jest kalorie gada i głowę ktoś, kto nie wie mówi mam tutaj przez państwo przed sobą, żeby nie było, że mogę tak teoretycznie parówki z indyka zostały kupione tzw. klasy czesne parówki bez osłonek bez dodatku glutaminianu sodu i tutaj wartość odżywcza, gdyż tylko spojrzał nie miał tego czytać w Popowie PLH 8 5 9 9 kg -li 100 g produktu nie łamany przez 20 7 kcal obraz jest inna jednostka tłuszcz 1 6 i pół grama w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4 , 7 g kwasy tłuszczowe nasycone desant dobrać to są te złe to są akurat ta zła, które powinniśmy spożywać nie więcej niż 7 % wartości energetycznej naszej codziennej diety, a także ponad 4 g mecz gra w programach to jest dosyć się dosyć dużo węglowodany 0 7 g w tym cukry 0 2 g 1 10 0 g produktu przypominam są to Warów kii z indyka na to co kryć pozostałe węglowodory etc to jest akurat w borówkach będą mieli bardzo mało węglowodanów to wiem, ale nie mieli inni mniej dusiły to przeczytać zrozumieć to w węglowodany 0 7 w tym cukry 0 2 musimy też zostało życia był w składce produktu co zamierzacie zostało dodane zobaczymy później białko białko w parze z programów produktu 12 , 9, czyli 13 % białka zwierzęcego i sól co pani sądzi o tej zawartości 1 , 7 9 dzienne spożycie powinno wynosić więcej niż 5 g dziennie, więc jeżeli współgrają z produktów mamy już 1 × prawie 1 osiąga jedno 8 to już jest dosyć dużo, bo pamiętajmy, że w mieście ustalamy, a nie zwracamy uwagę właśnie na to z punktu, a już jest w produktach także od 20 16 roku od grudnia jest obowiązek etykietowania wartościom Odrze w ciągu właśnie tych składników Drob powiedzieliśmy PIB kiedyś było także u producenta albumu Carbon nie muszą podawać tych wartości niż im podawać różne wartości, które może w tym momencie odpowiadały natomiast teraz jest jednoznacznie powiedziane, że muszą być wyznaczone w te cukry mórz musi być ten tłuszcz nasycony musi być sól, ponieważ na to sąd produkuje czujniki ryzyka chorób cywilizacyjnych w czy zgodzi się pani taką zasadom to na razie było to co każdy może wartość odżywcza 100 g produktu też, jakby chciał powiedzieć, że to jest obłęd w odniesieniu na 2 000 kcal, czyli takie dzienne spożycie kalorii dla kobiet średnia, a tutaj, gdzie czytamy, jaki procent tak, jaki procent stanowi to na naszej wiedzy i wód jest to przyjęte na 2 2 00 0 kcal tak jak w profilaktyce nadwagi otyłości przyjęto dla kobiet ani dla mężczyzn, ale pani tutaj tego nie widzę z biletem parówki stanowią też obowiązkowe jest obowiązkowe tak RWE z procent podań, a widzi to pani tutaj w Bojanie na razie nie zauważyła no nie akurat na tym produkcie nie ma rodziców jest naruszeniem prawa na powinno być podane zdecydowanie dobrze wie pan do ręki teraz jogurtu las tutaj zobaczymy, jaki prezent, bo mówimy o tym, że produkt bierzemy do ręki jakiś to jest powinno być podane w i jaki procent dziennego zapotrzebowania on nam do daje tak, czego kaloryczności kaloryczności Al Nashiriego wszystkich tych chodników, a ci ta powinna być trzecia dobitka to też inna jest przeciętna wartość odżywcza 100 g to jest to samo co tu natomiast czy to powinno być jeszcze i jeszcze 1 dawka to stanowi na cuda Warta 0 i pół procenta jest odczuwalna także legalne, bo tak, jeżeli są podane wartości to nasz konsument nie wie tak naprawdę dociera się odnieść, ale masz czyste etykiety jest odniesienie blamaż cios na mecz z Legią jest właśnie do Google, a uwolniony właśnie na 2 000 wasze projekty ICT nadwagi otyłości rozumiem, że jeżeli podali byśmy to norma dla mężczyzn 2 pół 1000 cal to nasze kobiety wszystkie zaczęły Tyc rozum no tak, ale przecież to jest to tych dla człowieka podobne tak na inny nie ma jak w profilaktyce i jakby tak mówię nadwagi otyłości przyjść do 2 000 kcal no bo 1 proc procent osób z nadwagą otyłością bardzo bardzo rośnie czy zgodzi się pani z tym że, gdy patrzymy się z kolei inna Lis te parówki z indyka klasycznej na tył na składniki 1 listy składników to im więcej tych składników tym x oznacza, że bardziej przetworzony jest produkt w tym gorzej nie absolutnie niekoniecznie, bo sam im produkty jednoskładnikowe są produkty wieloskładnikowe nie można powiedzieć, że im dłuższa lista, tym bardziej negatywny, chociaż faktycznie patrzymy na wsiach, porównując produkty spożywcze co można na to zwrócić uwagę, żeby tak do 10 1 5 tych składników dłonie więcej przy tym naturalnym jest myślenie, że jeżeli widzę ciągle jeszcze zostaje przy parówkach z indyka mimo, że to one też inne opakowania to to co mnie interesuje też mięso indyka tak tak też wszystkie pozostałe rzeczy w jakim stylu są tam dodane no ale one stanowią istotę tego co mi ale gdy producent ma obowiązek podania pełnego składu w kolejności malejącej, czyli to co jest na pierwszym miejscu tego jest najwięcej w składzie no tutaj przypadkowo tych torów tak mięso indyka 4 5 , 4 % czyli gdy patrzy się na pierwszy na pierwszy składnik to widzę, że w parówkach z indyka jest nawet połowę nie ma tak mięsa z indyka, ale zaraz muszę to zweryfikować, ponieważ następnie mięso oddzielone mechanicznie z indyka 2 6 i 3 % tak raczej powinni się za 2 rodzaje mięsa, czyli co zdecydowanie unikajmy mięsa oddzielonego mechanicznie co jest o tyle jest mięso pozostałości może nawet mięso, które są oddzielone bardziej od kości i energii takie już nim bardzo skoro jest tak chrząstki tak zdecydowanie i tez wszystko mielona i budowana właśnie takich parówek jako radni są zwolennikiem borówek innych wysoko przetworzonego mięsa mniej też coś w formie zmielonej, bo tam można wtedy przemycić wszystko faktycznie czynów, czyli producent ma obowiązek wykazać osobno mięso indyka i mięso oddzielone tańsze od Magdy Streich klub zdaje się hormon łączy marzy, by nie być napisane czasami mięso oddzielone mechanicznie tylko on tak no w porządku, ale potem tłuszcz drobiowy jest oddany do rywali mieli już jest słuszna, ale do tego, żeby parówki Biała zaś 2 zewnętrzne także zastrzeżenia do zmian jest zostańmy przy tym mieni się ich 4 5 4 % plus Doda 2 6 i 3 Tomasz szybko liczy, że to mam dopiero mięsa i tego lepszego i jeziora gorszego 7 1 , 7 prace się upraszcza 7 2 proc, gdzie trzeba czymś wypełnić 2 8 % tego produktu dokładnie czymś co jest tańsze co jest sumą 1 i niecałą 1 3, czyli niecała 1 3 barów i dowodem jest mięsa w tak w tym wypadku jest to co zrobiono to rozumiem substancja rozumiem co to znaczy, bo nie zawsze rozumie czy substancja zagęścić zagęszczając za te 14 2 2 pani wiedzy test na tych, ale to jest ponad 1000, więc ciężko zapamiętać każdy numerek w natomiast, jeżeli jest to substancja wypełniająca no to pewnie też stosowanie jakiś inny emulgatory stosowano bogato, bo to są właśnie takie substancje, które dają konsystencję udanym produktom, ale został naturalnym te mogą być albo naturalna to albo sztuczne tak jest ze wszystkimi dodatkami regulatory kwasowości mleczan potasu od strony potasu czy też musimy zwrócić uwagę na to, że jeżeli coś jest te dodane do produktu to oto nie może być niezdrowe produkty tylko tu chodzi o ilość przez państwa za chwileczkę wraca na naszej rozmowy o wiceszef po nas nie w studiu Anna Streżyńska Fiedorowicz dietetyczka z Narodowego centrum edukacji żywieniowej Instytutu żywności żywienia odczytujemy sobie taką etykietę parówek z indyka to co najważniejsze w co zostało powiedziane to to, że w parówkach indyka mięsa z indyka jest takiego naprawdę mięsa jest 4 5 mniej więcej pół procenta tak mniej niż połowa Radomia z mięsa oddzielonego mechanicznie, czyli to wszystko co się ze skrobie bez kości łącznie z cząstkami po mieli Doda jest 2 6 , 3 % co oznacza, że razem mięsa tego lepszego gorszego jest za 7 2 proc i teraz zastanawiamy co stanowi dolną jest też niecałą, ale jednak 1 3 prawie Waluś na pewno woda jest załamana słów lub różne substancje, które mają spowodować ożywają nocą wody innym woda tu nie ma nie ma jest jest religia pokoleń z SLD zagęszcza mająca Delectę nasze wejście lasu regulatory kwasowości mleczan potasu od strony potasu następnie jest białko sojowe ta chyba to białko sojowe ma ma LO to znaczy patrząc na euro miedzi białko tych, których mieli z żoną na kolejność Witolda konserwowanie wyczytała dosyć stąd daleko to wcale nie jest go chyba tak dużo, ponieważ kolejność jest taka, że im dalej w kolejności tym mniej dane udział procentowy tak leczyli białka sojowego jest mniej nawet niż tego odpustu drobiowego i Miami substancji zagrażającej ekstrakty przypraw nie wiemy jakich przypra w, ale wymiana obcej przyprawy tylko ekstrakty przypra w z was zapewne gdzieś mieszanki rzadko też jeszcze nie wiadomo czy naturalne sztuczne aromaty tak samo mogą być albo naturalna, bo sztuczne stabilizatory blond dbają konsystencja parówki w San to ciekawe jak wygląda parówkę nigdy nie zadbano o konsystencji daje następnie stabilizator następujące 4 5 0 i 4 5 1 przeci w utleniacze Iza, a skarb Jan sadu substancja konserwujący azotyn sodu zdrowy styl AZE Wschodu etat nie możemy powiedzieć, że jeżeli coś jest w danym produktem jak to jest co niezdrowe jest szkodliwa dla nas natomiast jest Górny tolerowany poziom spożycia Adeli tzw . którego producent nie może przekroczyć i faktycznie w żadnym produkcie nie ma przekroczenia, ale rdzeniem z reklam, ale jeżeli ktoś na śniadanie parówki na obiad, ale jest też jakiś produkt przetworzony wysoko piwko serial, bo w słoiku, a wieczorem znowu je wędliny i te tereny te zostały kupione opakowany no to każdy z producentów tego nie przekroczy realizuje on to wszystko razem zdaje co podsumuje też uwagę, że ksiądz Tomasz ponosi swoją odpowiedzialność, ale zazwyczaj nie jest tak po powiedziane, że Ady, iż producent daje to górną wargą górną ich ilość co zazwyczaj jest tak w połowie ilości zalecanej dziennej pozwala przeanalizowały zimy po prostu parówki z indyka w NAC należy, że jest tak to był konkretny przykład na co należy zwracać uwagę biorąc etykieta na pewno patrzymy na skład produktu, ale i tabele wartości grzewczej to są 2 podstawowe rzeczy później oczywiście zwracamy uwagę na termin przydatności nam producenta można spojrzeć z tobą wyprodukowane w Polsce czy nie ma zależy jakie kto woli, ale to są to najważniejszy sposób przechowywania, a następnie Alto z Truso Zulciak jesteśmy w domu jestem zwolenniczką tego, żeby nie patrzeć na tą pierwszą stronę opakowania tylko za wsze mimo wszystko odwrócić na drugą do takich produktów zazwyczaj stosuje się te napisy należy spożyć dało im najlepiej spożyć dziecko słowa najlepiej sugeruje, że przed końcem Grzegorz lato zarówno przed 1 października, że 02 03. października też możemy zjeść chętnie chodzi o to, że jeżeli najlepiej spożyć to to już są dla produktów, które mają trwałość powyżej 3 miesięcy, a te wszystkie, które się część, gdzie psują to jest data bardziej tak tak w bardziej zdeterminowanej konkretna WOW Tadka jest konkretna ale gdy masowo należy atutem mamy słowo najlepiej data minimalnej trwałości właśnie po gwarantuje zachowanie przez płot właściwą jakość tego momentu przeżyty dzień później jednak tworzymy rys aut znajdziemy coś w tym ryżu lub stwierdzimy, że nie jest wolny nie tak jak powinien być to niestety nie możemy reklamować, a ponieważ jednak odwołać należny o tym w Termini areszt zazwyczaj się tak nie psuje, ale należy też też zawsze jest to data na każdym produkcie w błąd przed sobą inną etykietę jak etykietkę, która jest na opakowaniu musli musli, czyli w po to chyba nawet jakiś kran czy gra Nolan pół w jakim sensie Kremla, że posklejane takie cienie sypkie musli, ale nie wiem, bo zostały zjedzone przez koleżankę z głównych pijących alkohol jest muzyk robiące z tego dumny musli chrupiące inna rysowany napisane 5 bakalie rodzynki żurawina morele migdały ślizgać nie wyobrażam sobie, że to są płatki owsiane z tymi tamtymi suszonymi owocami no ale okazuje się, że płatków owsianych jest 3 7 % następnie jest cukier tak, jeżeli jest na drugim miejscu to faktycznie sporo ale czego nie jest napisane ile, jaki procent nie musi być 2 % podanym nie może leży mu się, że jest napisana po prostu źle za wartość, że jest, że jest po prostu w tym produkcie, czyli trudem wraca choćby tego mięsa prac nie musiałby napisać ile mięsa z indyka jest parówka z indyka w zlote w zależności od różnych produktów w przypadku miasta to akurat z zalecane, żeby ten procent jednak napisać wiele zmian zamieni się Darcy no dobrze jest napisane tutaj, o ile jest cukru rywalem możemy dostać tabeli później sprawdzić ile cukru rodzynki 10 %, ale teraz rynki te nie są rodzynki, ponieważ w nawiasie jest wytłumaczenie co oznacza słowo rodzynki są rodzynki oznacza rodzynki olej roślinny bawełniane i lub słonecznikowy co znaczy to jakoś taką imprezę notatkę z tych rodzynek i tego oleju nie na większość owoców, które są w takich wypadkach są po prostu kandyzowane, czyli są one, że z żaglem cukru tłuszczu bardzo często także raczył mnie po prostu suszone teraz myślę, że na trwałość po prostu tego składnika i dla smaku handel smaczniejsze z bardziej słodkie może tak, iż sól sól cukier tłuszcz Tomasz nici smaku syrop glukozowy prostota syrop glukozowy jest bardzo tani zamiennik cukru, który jest częścią szeroko stosowane są glukoza syrop fruktozowy fruktoza glukoza we i zagrażają uzyskiwany EFG no to cukier jest co pozyskiwane bardzo często po prostu syntetycznie, ale i on jest szczególnie niebezpieczne dla nas, ponieważ powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej na narządach wewnętrznych tzw. fundusz Mistral, który z nim nie zdrowy i najbardziej tutaj proponuje inny rozwój chorób układu krążenia nowotworów czy właściwie powinniśmy unikać produktów, gdzie jest blok gazowy raczej powinnaś unikać tego produktu tak samo jak z dodatkiem czy oleju palmowego utwardzanych tłuszczy no tutaj też chyba olej palmowy też olej palmowy przed tym, że z tym, że cukier syrop glukozowy znacznie wyżej na liście składników należy go, więc inna rzecz w ogóle nie wiadomo, jakiej pracy stanowi ten syrop glukozowy tak Lonka tu jest Dunka chce, by myślał, że państwo, że w opakowaniu emulsji chrupiące są płatki normalnie byśmy nie dodali montera Manzano w ich, bo ktoś może powiedzieć tak po cóż ja mam kupować nie wolno sobie płatki owsiane kupię sobie osobno suszone owoce niektóre pokoje są duże wymieszać z Witalijem zalej mlekiem to zjem, ale jest konkurencja jest gotowe tam nie trzeba kroić nie trzeba mieszać ładnie wyglądała zezwala również, by pomyśleć o tym, że tego trzeba kupić tego trzeba kupić i tego trzeba kupić mamy tutaj gotowe tylko, że w tym gotowym do z niewiadomych powodów niewiadomych powodów jest tym Monka ryżowa i kukurydzianą na jest żurawina cała ona stanowi 7 % żurawina też jest ulepszona, ponieważ podhasłem żurawina jest, że lawina 5 7 % cukier olej słonecznikowy Alex kupimy zwykłą żurawina w okowach to też ma w składzie to zazwyczaj będzie miała 1 i ciężko jest dostać takie owoce suszone z prawdziwego zdarzenia suszone suszone tak cukier olej słonecznikowy są płatki pszenne jest olej palmowy, ale to wszystko powoduje ani jego koleżanka jadła żydowskiej mistyki oblepione chyba troszeczkę jest tak, bo to co nie są takie na pewno sypkie płatki tylko bardziej posklejane całkiem chrupiąca olej palmowy morela cięta 3 % morele substancje konserwujące dwutlenek Siarki co w lesie gęsto jest taka substancje konserwujące, które bardzo negatywnie na żołądek wpływa na świat można kupić można kupić owoce suszone, które sam suszony inaczej niż przy pomocy dwutlenku Siarki jasno, że tak to nawet zwykły morale poczną, jeżeli są piękne pomarańczowe to są właśnie z tak konserwowane, jeżeli są brązowe to są naturalnie suszone w czasie, kiedy szukałam nie mogłem znaleźć i pani mówi, że to źle wpływa na jedno podrażnia błonę śluzową żołądka, w czym nie jest także większość owoców suszonych jest właśnie z dnia 8 lat z dodatkiem tych gwiazd kosiarki tak czy jest godzien tam śliwki substancje konserwujące są lubinian potasu migdały płatki mąka owsiana to też jest aromaty emulgatory lecytyny sól sól może być też spotkać się na 1 wartość odżywcza rano nic nam się nie stało żołądkiem byśmy żyli garstka tych płatków takie też nie można całościową walczyć, ale w, a jedno 2 jedno min po urozmaicenie naszej diety wartość energetyczna 10 0 g jest 400 kcal tłuszcze 9 i pół grama 100 g w tym tłuszczy nasyconych 3 , 3 dużo dużo dużo niedobrych tłuszczy i nasyconych tak węglowodany i 3 7 g w tym cukru 2 7 g 1 100 g, jeżeli jest 2 7 g cukru Tesco jedno łóżeczko ma 5 g, czyli prawie 6 łyżek cukru w stylu no to jest dosyć wolno i tak jest mniej niż cudzej wyborcze, które oglądaliśmy takie, które jest o wiele mniejszy ma 1 50 g, a to opakowanie mecz zostanie to jest 2 ×, tyle że jest to i tak ma więcej, bo Maciej pół łyżeczki cukru w tym na nas od g, a jogurty 1 5 1 on też była trzymana w 3 już patrzy się na 10 0 g 13 g niż w 100 g było o 3 14 g cukru no to prawie 3 łyżeczki czy łyżeczki lub, a to ma 1 5 3 4 był tak jak to jest w tym jogurcie jest więcej lepiej kupić naturalny dodać sobie samemu owoce błonnik, który jest, który wynika pewnie z Szczepan wynika z działa nowy rząd znów jakaś płatków białko 8 % sól 0 , 0 5 g to mało mało soli jest to składniki mineralne żelazo Miedź tutaj już producent może sobie dodatkowo dołożyć te witaminy składniki mineralne w 2, jakie najczęściej błędy popełniamy jak czytamy etykiety najczęściej twierdzimy, że wszystkie są niezdrowe i też odkładamy wtedy produkt nie porównujemy produktów do siebie, bo to jest bardzo prosta, żeby wziąć 2 produkty z tej samej kategorii i po prostu przeczytać etykietę chociażby zobaczyć co warto się konkretnych składników odżywczych i wybrać ten, który ma mniej soli mniej cukru i mniej tłuszczu i też niższą często wartość energetyczną no bo jednak dbajmy o to profilaktyka nadwagi otyłości BMI także myślę, że już głównie to na dobrze, jeżeli widzimy od razu napisany fit albo light to od razu zakładam, że zabrzmi kalorii w to znaczy, jeżeli slajd no to faktycznie technologie materiałowe świadczenie żywienia, ale tzw . tutaj ten produkt ma w po 30 % niższą wartość energetyczną niż ten produkt taki nie lać rozdawał natomiast, jeżeli jest Fiat czy leki tak to już normalność to już jest dowolność ta Acta to nikt też niekoniecznie zawsze to wartość energetyczna będzie mniejsza wtedy, bo często porównuje my no można n p. zabrać w cukier, ale trzeba coś oprócz tego cukru dać na to dajemy może więcej tłuszczu do produkcji więcej słodzików różnych substancji także nie jest powiedziane, że to jest lepszy produkt są produkty i dobro, które jemy bardzo często, na którym nie ma wypisanego tego wszystkiego n p. chleb prawda PZHL żytni ja mam poznać prawdziwy żytni i co znaczy, że jest tu procentach Izabela z mąki Żytniej jest chyba niekoniecznie, ale tam, gdzie panie kupują chleb nowy sprzedawca ma obowiązek na życzenie pani pokazać w skład tego pierwszego 2 no ciekawe eksperymenty ciekawe czy on wie, jakie zna prawdę skład tego pieczywa musi mieć coś takiego konsument ma do tego prawo UE w dużych sklepach dyskonta lub też wiszą karteczki z opisem tego pieczywa, który jest sprzedawany na 1 0 po produktach takich właśnie pieczywo też tych sum opakowanych wtedy skład jest wątek, ale my mamy chcemy kupować nie opakowane, bo uważamy, że nie opakowane jest świeższe winiarz opakowane ładnie zapakowane, żeby je dłużej przechowywać tak dalej w związku z tym elementy konserwujące nie chcemy Carson mówiących o sumy na przykładna kolor tak nasze pieczywo powinno być szare ciężkie i trochę kwaśne miny od zakwasu precyzyjnie ugryzłem, więc nie dojdzie w domu tak możemy sprawdzić po wale szare i ciężka i kiedy dowiedziałam się w dosadny brązowe Nieszawy w środku ta w Toronto chleb powinien być taki Siara w vanie bardzo ciemno, bo jak jest bardzo cementowy radykalnie zbudowany w karmelu słód miód różne z KRS zabarwia ciałem Karmel w ciasto i w ten sposób producent uzyskuje efekt pieczywa ciemnego dachu, a w przeciwieństwie do jasnego tymczasem ja chciałbym kupować pieczywo ciemne, ale takie pieczywo ciemne, którego ciemność wynika z tego, że z mąki Żytniej, a nie zawsze mogą żyć nie jest po prostu szarawe, a nie tak bardzo ciemna warto też zwrócić uwagę jak kupują pieczywo i mam już dziś stanowi zamkniętą skład jest n p . czy to jest typowe na Odrze nie pieczywo czy jednak Doda została dodana do manka przednia pszenna i w jakich proporcjach czy to mąka pszenna jest jednak na pierwszym miejscu jest najwięcej 3 jest po tej mocy, że wynajęcie Graham co oznacza g grahamka to też jest mąż jest rodzaje mąki pszennej mąki Graham tylko, że zabiera więcej błonnika pokarmowego jest stan wojenny Anglicy mielone z gmin na pewno jest Iwona inny gatunek i jest zdrowsza, ale nikt nie zaliczamy pieczywo Graham do tego najzdrowsze go państwa w ostatnie części programu czekamy na państwa telefony 2 2 4 4 4 4 0 4 4, a teraz zaprasza na skrót informacji w 2 2 4 4 4 4 0 4 4 wyboista rozmawiamy o tym jak czytajcie etykiety i chciałabym, by państwa pytania ograniczył się do tego nie mówimy o różnych dietach o różnych nowych pomysłach sposób odżywiania się mówimy o etykietach czy mówimy o żywności, którą kupujemy a gdy ją kupujemy nakaz większości zapakowano ich jest napisany ICO tam tak naprawdę jest w ośrodku studiów pani Hanna Stępińska Fedorowicz dietetyczka pierwsza słuchaczka pani Małgorzata wiosną, gdy ty będziesz mógł kontynuować filmowe Carlo po słuchamy tanią i kino Sokół kamień i Belgii, gdzie indziej, bo lubię, gdy one jak i Janinę trojga nagrody Nobla w te pieczywo na zakwasie zdrowsze, ponieważ zawiera mniej kwasów cytrynowego, które ogranicza wchłanianie niektórych składników mineralnych na ich wiele osób też ma nietolerancja różne na drożdżach mamy zakażenia równo, które wynikają z tego, że ty droczy też spożywać dużo także ten chleb na zakwasie zdecydowanie bezpieczniejsze jeśli samemu jeśli jednak ich trener Angel di, a nie polega biegali jednak w tonie jest także, że nie zalecają wszystko w małych ilościach jest jest w porządku, jeżeli ktoś nie ma żadnych problemów zdrowotnych to co mnie masz takich przeciwwskazań natomiast mówimy, o które pieczywo jest lepsze to akurat zdecydowanie na zakwasie tam są Monnari lepsze bakterie nie dla naszego układu pokarmowego, więc warto zrobić taki zakwas obok przejścia do piekarni i poprosić może troszeczkę dadzą samemu Piasta kilka lat i klub Delta trans EU RO antyimigranckie galerii dobrej gry bajki, gdy na jego wiek lub, jeżeli produkt jest dopuszczony do spożycia to nie mówimy nigdy absolutnie, że jego skutki są niebezpieczne albo liderka rankingu Orlen o o Neill ogarniętym wojną ruch, czyli aniżeli rywal, a my i chorobami lub innej niechlubnej pamięci i Łukasz Piet ni ster najważniejszym w łaźniach dodaje RBI ogrzeje Gryfino wiemy co w Będzinie msza ratingiem chleb albo w ogóle, by po krajowych ligach upłynni ruch na widok nie ma i Andrei PR drugim byli moimi kasę kontrolę i produkcja równość szans, ale ja je i niech nikt nie jest ona aż takiego szukamy także w Anglii ROF Danger pomidory jajka dodać pomidory, a każdy normalny Kliknij w niej to jest model GL, bo tak też produkty ekologiczne nie mają żadnych dodatków do żywności Iran mają pestycydów środków ochrony roślin dlatego są takie tzw . Eco natomiast nie jest powiedziane żony są lepsze niż taki zwykły pomidor, więc nie można popadać w przesadę i wszystkiego kupować ekologicznego w proc tego się nie da zrobić dziękuję bardzo panie mogą zadać pani Małgorzato chwyciła tutaj z tak silną Lennon pewien problem, który tak nie został wyraźnie powiedziane, bo z 1 sceny ska pani mówi jakimś produkcie w UE jej, że on drażni błonę śluzową żołądka tak no, a z drugiej strony pani mówi on jest dodany on ma prawo być dodany i tyle taktyką mówimy cały czas o ilościach dodano mając nawet nie wiemy jakich ilościach on został dodany, jeżeli jest urażony to głos co na pewno został dodany w takich ilościach jakich jedni przecież to jest możliwe bez drażnienia one na tyle mało drażni, że możemy go zjeść na wszystko zależy też od częstotliwości jedzenia takich produktów i od stanu naszego zdrowia indywidualnej, jeżeli ktoś ma chory żołądek mam wrzody niestrawności to tutaj raczej zalecamy unikania takich produktów natomiast też nie mógł mnie jakby nie można go patrzy całościowo i zabronić wszystkiego, bo to coś nie da się z PZN czy niebezpieczeństwo będzie z tego, że będzie mieć tylko produkty przetworzone, które właśnie tak jak chociażby tutaj, żeby dostały parówki z indyka i tak opakowany to one tam mięsa mają 2 3 1 3 mającą różnych innych rzeczy, ale tak pasowała do Łodzi to co konserwuje i t d . i t d. to coś się wszystko dziś sumuje i efekt tego sumowania ten powiedział, że jest nawet po to, dla każdego dla każdego takiego dodatku jest pewna liczba wielkości można je przeglądać Nalepy Dymek to wszystko jemy my tego nie dodamy, bo nie potrafimy zrobić nie wiemy dziś przekroczyli czy nie Noela wygra powinniśmy kupować produkty jak najmniej przetworzone i sami przygotowywać się takie musli w belek kupić kawałek mięsa i przygotować coś kupić w naturalny i owoce i zrobić to sobie ten jogurt owocowy ja wiem, że to się wiąże czasem z tym, że trzeba pomyśleć co wiem jak to zrobić jak to będzie smacznej trzeba dokupić, ale naprawdę warto zainwestować w dali szans, by nazwać hobby halo tak i dobrym jadłem raczej kraje, o ile ich jedno 1 1 doraźny, lecz chyba tylko, dlatego że po plecach mieli czelność i żywienia i poruszyła pani problem, żeby unikać kusi duch wychynął kwartalnik utwardzanych kleryka tak natomiast jednocześnie lekkie tak, ale nie jak dobrze larwy fenol pełnoletnich Danone roślinne dodawane są wyłącznie do rejestru i margaryn utwardzanych i ich jak gdyby trochę inny koń w sprzeczności, a jednocześnie wydaje mi się, że i tylko gramy dla PiPr takie produkty wielu innych królami tych starych Kamola i roślinnymi to chciałbym prosić o uczelni publicznych jeśli ich w Liber wolny i tak nieźle mieliśmy panią nabożnie tak zabawnie etosu tak wykonujemy, ale ZOM w produktach, które przecież on jest dopuszczalne mówi Mariola Głuszczak utwardzonych, czyli innych bardziej Magyar margaryna piekarniczych nie margaryna miękkich, które w zamian śnie zawierające sterole Stano, ale roślina, która to jest udowodnione, że obniżają stężenie cholesterolu to ryzyko chorób układu krążenia także tam nie ma tych dużo tłuszczów utwardzonych to są nasze ostatnie też badania w Instytucie, która to potwierdzają Niemiec margaryny twarde, a nie powiedział Jason dodawany do bardzo wielu produktach chociażby po dyktando ciasto do do różnych drożdżówek, które tak wszyscy lubią do tych właśnie słodkich wypieków tam przede wszystkim czy w umowie takiej jak wiemy, że to jest niezdrowe, ale równocześnie nie jest tak, by było zabronione prawem w wydaniu, ale to wszystko zależy od nas papierosy też są sprzedawane w alkohol też sprzedawany w co prawda, a drugie pytanie pani Anno Elżbieto Witalij to, że to prawda, bo czytałam jej związek glutaminianu sodu, a regionami Air powoduje zmiany zwyrodnieniowe kości nie wiem doprawdy nie z tym się akurat nie spotkałam także nie sądzę, żeby był taki trochę dziękuję dziękuję bardzo jest z nami swoimi patrz pan Paweł z Gdyni halo halo słucham my Egmont wody to one w KGHM pierwokup obecności takich hal lub wrotkach lub na jego trop do połowy członków ekipy tylko punkt prowadzi do obrotu lub słabiej znaną produktywność obecność amb ubolewać nad sobą przekroczone dopuszczalne wartości w związku, a drugie pytanie do gotowania, bo potem pokazywały badania, które sugerowały, że pewnego czerwonego mięsa nie zrobił dużo drożej niż partner odpowiedzialny właśnie problemami budować piwiarni Warka wybudowane od podmiotu i raportowi MAK poboru, bo bardzo wiedział, że pan zadał to pytanie, jeżeli chodzi o afro toksyny modne, a to są dostępne badania i ilości w produktach natomiast tutaj nano zwykle na zlecenia na danych firmy nie robi się takich jak by całościowych badań zanieczyszczeń i takich nam tak na co dzień natomiast, jeżeli chodzi o czerwone mięso to mówimy, że 5 0 g wysoko przetworzonego mięsa czerwonego na zwiększa ryzyko 18 % nowotworów przewodu pokarmowego szczególnie jelita grubego mchu mówimy tu o takim mieszała się wysoko przetworzonym typu właśnie parówki jakieś wędliny salami czerwone mięso to co jest każde mięso było czy drobiu, czyli oprósz kurczaka indyka mają oczywiście ryby też nie wchodzą w grę w rundzie dziękuję bardzo panie Pawle jest z nami pani Ola z Krakowa halo halo dzień dobry, a dzień dobry słuchamy jak nam Club Gedania 3  000 000 EUR, a drugi trener tak dobry w Irlandii PPL sprzedawanym Klaudii Pawlak znany płatki drożdżowe Legia odnotowała Rita Krueger PL sport, ale też pobiegł po długiej drogi zdrowej żywności myśleli o ochronie praw lub płatki drożdżowe Days są już formalnie aktywną, czyli to wdrożenie żyją w ale mają dużo witamin z grupy Kuba Więcek najbardziej można je stosować bardziej jego weta były nawet dla najlepszych gier jak najbardziej, a drugie pytanie o błędy, ale i pogodowy, który przebiegł 1, ale dane w ich odkryli inny program łamie w UE to znaczy tak jak ja to może je żeli chodzi o olej kokosowy to to w takim, wymieniając sam z dnia co odpowiedź musimy jeść więcej kwasów omega 3, bo to one są zdrowe dla naszego organizmu omega 3 omega 6 olej kokosowy ma przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe i średnią łańcuchową kwasy tłuszczowe dlatego raczej my polecamy olej rzepakowy olej lniany w latach bardzo duży model ma ich drugą możliwością olej kokosowy no to właśnie to co się nazywa modom także jak najbardziej dla syna rektora dla ruchu asfalt wkłada paznokci tak to zmniejszy ruch igły olejki farby o o takiej węgiel kamienny dóbr kultury niech raczej dbamy oto kwasy omega 3, czyli olej rzepakowy ryby morskie olej lniany i pogotowie, gdy go ostatnio się bardzo no i ich stały rozwój, ale gdzieś dziękujemy bardzo panie lub, zanim będzie Słowak bardzo krótka to krótkie pytanie proszę o szybką odpowiedź olej kokosowy olej palmowy to samo te bardzo podobne taktyką też zależy tu utwardzone czy nie był pan Robert Woźny halo dzień obrad dobry wieczór w czasie liczonym od jutra pytaniami, bo ich rodzinom, a po Kurier lubelski to część ulg i odbudować jakich proporcjach do boju, o ile bardziej o Irak opuszczą go odwołać najlepiej unikać takich produktów Berg takich mieszanek z dużą ilością solą solidną faktycznie mamy możemy jeść tylko 50 5 g soli dziennie, więc lepiej używać sól niskosodowa mu Sosnowa potasową, ale starać się po prostu nie dodawać w takich takim gotowych mieszanek do potra w u boku i holowanie słyszałem pana jeśli chodzi o humor i SO morska zabiera więcej minerałów niż zwykła taka sama sól kuchenna przygotowana natomiast zawiera prawie takie same ilości sodu jak zwykła sól, a my dbamy przede wszystkim niskie spożycie sodu, a ono Lichota teatr glutaminian pojechały Bob Lutz Finger Kudowa PL, bo jak tu po prostu glutaminian to jest wzmacniaczy smaku ma podkręcić właśnie smak naszych potraw no tak, bo ja nie widziałem się do centrum kamienia także bohemy, bo to jest znacznie smaku w pomoc wszystko da ono smakuje w UE jest pyszny smak umami też nazywa ten smak słodko z normą prawa w radiu RMF FM i rynku dziennikarza pozdrawiamy jest z nami pan Wojciech z Bytomia halo po co mamy pewien grają tam nie do odpowiedniego niech pani Eli, bo jechał bez udzieliła, że ktoś niczemu ładowi odnośnie do ogniem to była mowa w derbach 50 g czerwonego miękkiego odporne, ale o wysoko przetworzonego tak jak zwiększa ryzyko zachorowania na nowo uliczkami od wewnątrz jak dokładnie badane było, bo on obok takiego się dość dokładnym odbiciem panele akurat 50 g czerwonego miękko jak u około 14 o tym, większe ryzyko zachorowania na opowiedział się poddać on tak bardzo modne damy im Romana k Pańtak oraz są bardzo duże badania i to jest oświadczenie wydane przez WHO nie przez Instytut żywności żywienia o tym, mięsie czy światowa organizacja zdrowia to są badania na dużej grupie populacyjnej i zawsze się mówi podaje mniej więcej procentowy wzrost sprzedanych spożyciu danej ilości w różnych badaniach także to po prostu wynika z metodologii, ale tez są w zawsze badania na bardzo dużej grupie populacyjnej, jeżeli robi to WHO in przez długi okres czasu, czyli po prostu badają spożycia w danej populacji, jaki jest zachorowanie po iluś tam latach jedzenia tego miasta chociażby dlatego mówimy, że to pół kilo mięsa czerwonego w tygodniu S-max rolą, a tylko w Libanie czy dane o mnie widok na temat wart około trojga Adrianna i bardzo radni mieli dowieźć wyłączaniu, bo jak najbardziej zachęcam do przeczytania, a nie dziękujemy bardzo panie Wojciechu program się kończy Tarasiewicz do nas nie dzwonić na koniec mam takie pytanie, a propos chodzenia, jeżeli nie cukrem to czym najlepiej Zniczem tamta jest niczym psy Vital, czyli cukier brzozowy Stanleya, chociaż ona ma taki charakterystyczny smak i nie każdemu może pasować także raczej tańca Witold, a słodziki w słynny aspartam podobno bardzo niezdrowe słoniki niezdrowe jak jest pani zdanie tak aspartam jest akurat taką substancją wraz z najlepiej przebadana w u wizażystki substancja żona tak, bo oskarżana Unia najdroższe, jeżeli jest spożywana w umiarkowanych ilościach to nic się nie działają natomiast on znowu to pytania co to znaczy umiarkowanej ilości tutaj właśnie problem w tym wszystkim badania, żeby określić stan ilość, ale 5 herbat dziennie GL do każdej wrzutce z 2 to pastylki słodzików w myśl, że to już jest dużo wstyd, ponieważ my jeszcze różne produkty 18 Sparta ma, nawet jeżeli czujemy guma w ciągu dnia, toteż ja mam Spartan także to nie jest tylko także dodać metodą herbatę w wielu produktach się znajduje już każdego, więc życie ze Spartą tak, by służby guma jest zazwyczaj bez cukru jest duży napis na opakowaniu to wtedy jest ze słodzikiem, ale właśnie, bo nie miał lekko opakowaniach do życia nowe obyczaje bądź czysto teoretyczny NFZ nie żyje bardzo serdecznie dziękuję dziękuję bardzo pani Anna Stalińska Fedorowicz dietetyczka narodowe centrum edukacji żywieniowej Instytutu żywności i żywienia była naszym gościem cyklu Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKEND RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz radio TOK+Muzyka bez reklam - teraz 40% taniej w zimowej promocji!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA