REKLAMA

Nie tylko pierogi i kiełbasa. Czym jeszcze może szczycić się polska kuchnia?

Niedzielny obiad
Data emisji:
2018-02-18 13:20
Audycja:
Czas trwania:
14:14 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad Przemysław Iwańczyk kończy państwo to kolejna pozycja w naszym niedzielnym magazynie na pełnych osobie szok jest z nami założyciel i Polska dzień dobry dzień dobry mówi będziemy o tym jak Polska postrzegana jest od strony kulinarnej w świecie i myślę, że mam dość stereotypowo, bo jeśli powiemy Żurek pierogi kiełbasa to co właściwie zamkniemy nasz repertuar potraw danie bądź też produktów, które kojarzone są w innych zakątkach naszego globu z nami Rozwiń » właśnie w dodałbym do tego jeszcze 1 napój, czyli wódkę, która to rzeczywiście jest kojarzona z polską natomiast rzeczywiste szczególnie pierogi kiełbasa to są te rzeczy, które cudzoziemcy przyjeżdżający do Polski natychmiast rozpoznają chcą spróbować być może już kiedyś jedli w jakiejś wersji polskiej restauracji za granicą natomiast to jest coś co zdecydowanie się z polską kojarzy czy powinniśmy dbać o to by Polska była w inny sposób przedstawiona w świecie od strony kulinarnej czy w ogóle mamy na to wpły w czy czy ten obraz kształtowany jest nie, bo przez wizytą w co krajowców, którzy na podstawie wizyt w knajpach restauracjach, gdzie budują sobie ten obraz ten gniew czy jest potrzeba budowania innego obrazu, bo obraz budowany przez kiełbasy czy pierogi nie jest sam w sobie złe moim zdaniem ewidentnie kwestia jest raczej to, że ten obraz warto byłoby poszerzać i jest sporo różnych takich produktów, z których Polska może być dumna, z których wcale nie słonia i z którymi obcokrajowcy nie kojarzą, a warto, żeby tak się stało na co mam namyśli n p . Polska jest 1 z największych na świecie producentów i eksporterów jabłek i tak jak Włosi czy Francuzi mają swoje winogrona, z których mogą być dumni tak Polska mogłaby uczynić z takim produktem flagowym n p. jabłka, ale przecież nic lepiej nam nie zrobi niż rosyjskie sankcje, kiedy ogłosiliśmy akcję zaletą tych po Grzegorz Nowacki z Pulsu biznesu pij cydr jedz jabłka notariatu lokalna akcja tak naprawdę nie odbiło się z jakimi szerokim echem na świecie i obcokrajowcy wcale część Polski jak kamienie kojarzą inną tak koło innym takim produktem, który ma gigantyczny potencjał, który przez Polskę jest bardzo zostanie wykorzystany moim zdaniem to chleb Polacy ze swego chleba niesamowicie dumni i Arango mamy rzeczywiście bardzo dobry chleb tymczasem 1 z moich kolegów, na który też z przewodniczką kulinarną akurat wyjechała niedawno do Indii wspominała o tym, że w Indiach zaczynają otwierać takie piekarnię powiedział nieco hipster iskier oczywiście sporo droższe od takich tradycyjnych hinduskich piekarni, które sprzedają się jakiś ślad za twarz się takie rzeczy wiemy w Polsce i jej, ale są określane mianem Dżaman Becker z niemieckim jawny, więc taki nasz flagowy produkt, który mógłby tak naprawdę promować polskie kulinaria polską kulturę kulinarną za granicą funkcjonuje pod innym takim rozstaniem z zagranicą tylko w Indiach, a tam też takie stacje Ameryki Południowej, gdzie co widział takie niemieckie piekarnie właśnie sprzedający coś takiego tarczy ma na to wpływ na nie da się wbić ludziom do głowy że, że ten piękny smaczne tradycyjny chleb na zakwasie jest Polski jasne, że się da to znaczy no tego są instytucje promocyjne n p. też polityka promocyjna państwa jest także Polskę polskie kulinaria są dość mocno zaniedbaną dziedziną wydaje mi się jeśli chodzi o to co coś co Polska robi w kwestii promocji i co wziął to co to jest na różnych poziomach jest także są takie pewne w ulubione fragmenty historii czy kultury, które Polska lubi promować n p . na poziomie kulturalnym jest szampan te będą z przewodnikiem w Warszawie widzę jak duża dawka Warszawa inwestuje w promocję szlaków chopinowskich Chopina tak dalej się wydaje, że wszyscy pokochają tymczasem jest tak, że kiedy mam styczność z turystami widzę, że są, ale tak trochę średnio obchodzi tymczasem nam się wydaje, że to jest takie wspaniałe jest także, iż pojazd natomiast ziemia to, że być może jako produkt promocyjny nie trafia idealnie w gusta osób, które te przyjeżdżają i podobnie z produktami kulinarnymi jest tak, że to też trochę od nas zależy co będziemy chcieli uczynić tym produktem flagowym co będziemy pokazywać na tych standardach niesionych gdzieś tam za granicę i myślę, że no właśnie tutaj jest też do zrobienia poradnię podobnie goście z wódką test też myślę, że coś co co troszkę zareagujemy to o tym, powiemy albo nie powiem, bo nie wiem jak ustawa wpłynęła rywale to co można mówić, ale w Ewangelii chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spełnić dużo, ale taki produkt tak to prawda wie pan rozmowę kilkanaście dni temu Sebastianem Salomon u gości znalazł się w sądach głównie w restauracji Belvedere, który opowiadał mi, że dopiero teraz to by inaczej z kulinariami jest jak mogą ponadto wraca gdzieś się pewne trendy są wypychane, a później do nich po nie bardzo się chętnie sięgamy nie znów gdzieś uderzamy w te tradycyjne nuty natomiast teraz jeszcze jesteśmy w okresie nie wiem do kochania w kuchni niech się, że tak się nazywa chyba o już w rządach nadchodzi nowa no dobrze, ale było coś takiego przecież proszę zwrócić uwagę kuchnia śródziemnomorska to tu to coś co także ze względów zdrowotnych było nie furorę, ponieważ umieszczenie nas chcieliśmy się mam wrażenie kulinariami i tym co nie świadczy to do to wciąż jeszcze nie doceniamy tego co sami mamy nie sprzedajemy tego jako nasze dobro narodowe tak uderza w ton obecnie panującym myślę też trochę zmienia co znaczy ta świadomość tego, że jest mnóstwo lokalnych produktów, z których powinniśmy być dumni, które warto nie tylko pokazać światu, ale też tak naprawdę odkopać na własny użytek wraca i to jest coraz silniejszej myślę, że przez Sebastiana Maciej inni szefowie tego pokolenia bardzo dobrze pokazuje go w fazie swojej w swojej kuchni jeśli popatrzy się na to co gotuje się w restauracjach, które stołu nie tylko modne, ale też bardzo doceniane czy poprzez przyznanie gwiazdek czy poprzez wspominanie, więc innych istotnych przewodnikach czy konkursach to są najczęściej miejsca, które bardzo silnie cię cierpiał i lokalności i też z tego co akurat jest dostępny w danym momencie, czyli sezonowości co się oczywiście też łącznie rozłącznie z tym co o coś co coś co akurat jest lokalne co co można pozyskać w danym miejscu, więc wydaje się, że ten okres takiej fascynacji PIT co słusznie Bór g tak dalej on troszkę mniej, a szczególnie jeśli mówimy o tej nieco wyższej kuchni wiadomo, że na takim poziomie bardzo codziennym Polacy wciąż chętnie szczerze mówimy rzeczywiście miejsce na bardziej wyrafinowanych wrażeń to chyba tak się wyrażę natomiast medale kilka dni temu byłem w Niemczech i tam przy okazji nie imprez sportowych ustawiają się w Rudzicy nie wiem dzieciaków, które uprawiają sportu i sprzedają bułki maty ja sam i cebulą to co w Polsce lub uprawnienie do pomyślenia już ponad stąd taki obraz włożono Buko nie jest dodanie spektakularne, ale z chęcią do tego sięgam za każdym razem, kiedy jest to w Niemczech, a co u nas i pytanie czy obcokrajowiec zagląda do takich rur lokale lokale z owych przybytków rzeczy z tej kategorii dość, że te są takie evergreeny z w Polsce i myślę, że na takim wydarzeniu typu Annie miękki smalec czy właśnie jakieś takie coś co lokal są właśnie na to na pewno hitem byłaby pani dostała ze smalcem, która zawsze się pojawia w takich sytuacjach czy też od niedawna grillowany oscypek z żurawiną, który jest pewnego rodzaju wariacją, ale jednak oparto na bardzo tradycyjnym histeryczne wręcz produkcje w, więc myślę, że to i tak naprawdę 2 torami, że są takie hity, które zawsze będą bić się świetnie sprzedawać i nie trafia się ekonomicznym co stanie się zapotrzebowania lokalnej publiczności no cóż z tego wiadomo są też od Zachodu te wszystkie kupi CEZ cóż i t d. który wspominaliśmy o problemach ze zdefiniowaniem swojej kuchni, zwłaszcza że bombardowani jesteśmy choćby informacjami o tym jak Polska kuchnia może być szkodliwa kuchnia oparta na bardzo ciasno tłuste potrawy na słodko Cichy potrawę przystosują ciastami jeśli lubimy w świecie prawda w niedalekiej jak za kilkanaście minut będą rozmowy z autorami książki Hong wong podtytuł słabiutki biografia cukru oceny czy jak zgubny wpływ ma cukier na nasze życie w oczy taka próba tego typu tego typu historii to wydaje się, że to też jest coś co z CCC jest podatny na pewnego rodzaju mody czy trendy wiadomo, że jeśli przyjrzeć się temu jak dietetycy opisywali zdrowy styl życia na przestrzeni ostatnich SP 5 0 lat teraz jakiś czas wracają pojawiają się w zasadzie pewne rzeczy, które potem zostają tak naprawdę zdetronizowany przez inne cukier tłuszcz cholesterol i t d . co chwila słyszy o tym, że jest to bądź zdrowa bądź właśnie się okazało, że jednak strasznie szkodzi i t d. jest w tej chwili rzeczywiście dość dużo mówi się o szkodliwości cukru, a niewykluczone, że za jakiś czas ktoś uzna, że on wcale nie jest aż tak złe tylko może niekoniecznie białe n p. trzcinowe wręcz, że to jesteś pewien poziom powiedzmy trendów w natomiast wraz z definicji polskiej kuchni rodem z problemami, które Polacy mają jest coś tak naprawdę na polską kuchnię składają się co najmniej 3 na tradycyjną polską kuchnię z kolei w sejmie 3 elementy, które z, których nie wszyscy zdają sobie sprawę, która gdzieś tam się mieszają w takim ogólnym odbiorze świadomość Polaków ma nam się tej kuchnię staropolską taką dworską kuchnię chłopską powiedzmy taką 19 wieczną i to co się stało po drugiej wojny światowej, czyli kuchnia peerelowską jest mnóstwo dań, które pochodzą z tych 3 porządków, a które taki statystyczny Polak określił jako tradycyjna bez nawet większej świadomości tego, że to są kompletnie różne tradycje dodam, że wobec tego co jest tradycyjną kuchnią polską, które z tych nurtów wybrzmiewa najmocniej właśnie one wszystkie 3 są tradycyjne tak naprawdę, bo czy zgodzimy się z tym, że karp na wigilijny jest tradycyjne nas, że jest to czasem to jest wymysł lat później czterdziestych pięćdziesiątych to jest bardzo świeża tradycja czy tradycyjne są pierogi ruskie no jasne, że są to jest biedna Chłopska kuchnia składające się z ziemniaków mąki, a czy tradycyjnej czy tradycyjne jest dziczyzna n p. polskiej kuchni też jest tylko to wszyscy Pańskiego stołu jest od siedemnastego wieku jest wszystko sute elementy, które tak naprawdę łączą się to tradycja moim zdaniem to co warto byłoby robić to szerzej o tym, mówić jakoś mocniej edukować tak, żeby Polacy mieli większą świadomość tego na jakich tradycji te elementy pochodzą, żeby po prostu wiedzieli co na kartce niekoniecznie muszą być u króla gdzieś tam w 15 wieku, a pierogi ruskie nie wiem nie pojawił się wczoraj w Rosji, ale to wszystko co, więc ktoś na potencję składają dobrze też zapytam pana, gdyby przyjechali do pana goście z zagranicy to, żeby pan z nimi umów o nazwie lokalu, ale do, jakiego rodzaju restauracji bądź też baru pod też zakładam zaprowadziły ich pan by pokazać im tradycyjną kuchnię polską w okres ich pan takie zastrzeżenie, które trochę położyło to, o czym sobie myślałem w głowie zaczyna pan zadawać pytania właśnie tradycyjną kuchnię polską powiedział pan z performance IT to jest właśnie trudne tak naprawdę trzeba by znowu zacząć od tego, jaką tradycję komuś chodzi, prowadząc recydywa ordynarne obcokrajowiec nie będzie różnicował handlowo-usługowej, a on chce wyjechać z Orestem, że będzie miał w głowie co jest nie będący w pobliżu Indii wiem co chcą coś co podają jej graczom głównie bazuje tamtejsza kuria nie różnicuje córce Ilonie co twórców są w innym miejscu nagle to wszystko Asia regionalizmów natomiast, ponieważ co paru laty wprowadzimy te wycieczki kulinarne z tak naprawdę mamy dość dobry obraz statystyczny tego, czego taki obcokrajowiec przyjeżdżający do Polski chciałby się dowiedzieć o polskich kulinariach i staramy się to realizować właśnie w programie wycieczki robią tak naprawdę przekrój, czyli staramy się i pokazać to tradycja tak rozumiana ołów bardzo prosty sposób, czyli właśnie coś takiego nieco folkowego z tymi drewnianymi deskami z pierogami z chlebem ze smalcem i wydarzeń Otóż to, ale z drugiej strony chcemy też pokazać to jest coś co o jak bardzo silnie kładł nacisk to właśnie nowoczesną kuchnię polską, bo wydają się żyjemy w straszny ciekawym momencie, kiedy ta kreatywność polskich szefów kuchni bardzo mocno została uwolniona tak naprawdę żyjemy też w takim momencie rozwoju tej kultury kulinarnej w Polsce, gdzie ci młodzi szefowie mają gigantyczne możliwości, a jednocześnie nie mają ograniczeń w postaci n p. starych szefów takie testy we Francji Niemczech czy we włoszech, gdzie jest ten gigantyczny spadek tradycji, z którym trzeba się zmierzyć polscy szefowie kuchni tak naprawdę wchodzą dzisiaj tam do wody do swoich kuchni i mogą zrobić cokolwiek tak naprawdę nikt oprócz publiczności nie powiedzieli mnie nie nie tak nie gotuje my tego nie robimy to nie jest zgodne ze standardem z tradycją przez część, więc te współczesne takie powiedzmy lekko fani go z tej nieco wyższej półki restauracja są niezwykle ciekawa w tym momencie, bo właśnie bardzo mocno, czerpiąc z tradycji jednocześnie miksują to za trendami ze świata i wychodzi z tego bardzo ciekawa rzecz, więc to na pewno mógł być musiał pokazać dziękuję panu bardzo te rozmowy pan Michał Sobiesiak był moim państwowości i Molenda będziemy spotykać i kontrować powództwo o tych aut na napojach nie powiedzieliśmy, żeby nie powiedzieć, że alkohol auto przy najbliższej okazji pozwoli pan niedzielny obiad za nami wsi, choć przynajmniej wyobraźni najedliśmy się do syta to pora pora na chwilę oddechu uczty dla ducha też kolejna część rozmowy Hanny Zielińskiej w sztuce życia przez państwo tuż po informacjach mediateka Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" teraz 45% taniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA