REKLAMA

Biografia... cukru

Magazyn Radia TOK FM
Data emisji:
2018-02-18 14:00
Prowadzący:
Czas trwania:
13:43 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielne magazyny Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk ponownie przy mikrofonie kłaniam się państwu, witając kolejnych moi goście są nimi dziennikarze gazety wyborczej Bytowa to dzień dobry dzień dobry jest z nami także Dariusz kort godzina gry powodem naszego spotkania nie są wcale obchodzone przez niektóre w rodzinnym bądź też młode osoby walentynki, ale on też wiążą nam się, z czym się słodkie nie chodzi tylko uczucie, jakie nie bardzo często rozpalone jest między Rozwiń » dwojgiem partnerów chodzi także o tym co spożywamy przy tych przy tego typu okazji mieliśmy wreszcie całkiem niedawno tłusty czwartek do opóźnień były jeszcze ostatki, a w końcu wydaliście książkę p t. słodziutki bynajmniej ona nie ma żadnego związku z relacjami międzyludzkimi troszkę na dachy na nartach na na związek z tym co jacy jesteśmy jak zmieniamy jako ludzie w ciągu ostatnich 40 5 0 lat to zmiana jest bardzo widoczna naszą książkę nie bez powodu rozpoczną takim zdjęciem Tadeusza Rolke go z pięćdziesiątego siódmego roku jest zdjęcie sopockiej plaży na tej plan na ten zdjęciu widać tłum ludzi, którzy są szczupli to po prostu nie ma otyłych osób jest szokujące zdjęcie, a spójrzmy no i jedziemy na plaży dzisiaj dzisiaj to plaża wygląda zupełnie inaczej, ale to w do kwestii tych tego jak ja się jak jednak zmienialiśmy i jak nas zmienia to substancja, której w tej książce piszemy Ano właśnie mam znajomego, który z reguły, podając mu herbatę wyraża swoje żądania kochanie daj mi trochę tej Białej śmierci i czy istotnie tak powinniśmy nazwać cukier, bo to jest bohater w waszym waszej książki Biała śmierć no na pewno jeśli będziemy go nadużywać to jest jakaś rzecz w tym sensie to tak to znaczy cukier ma nadmiar cukru jeśli doprowadza do cukrzycy NATO w tym momencie po prostu testy sieje zniszczenie w całym organizmie po kolei ten wyrok wysiadają nerki słabnie wzrok nawet może doprowadzić cukrzyca do całkowitej utraty wzroku do amputacji stopy, bo niszczą się naczynia krwionośne do zawału serca i neuropatii, czyli zaburzeń odczuwania bólu, a także ten cukier ma ona szalenie niszczący niszczące działanie oczywiście cukier znam też niezbędne o tym, też stać się w każdym innym bez cukru w tym nasz mózg nie może żyć potrzebuje mózg potrzebuje glukozy w kinie dlatego tego cukru musimy dostarczać organizmowi, ale nie w nadmiarze, a to co robi się dzieje dzisiaj to jest spożywanie cukru w coraz coraz większej ilości cukru ludzie jedzą i dlatego cel bardziej, gdy ją szerzyć epidemia cukrzycy epidemia otyłości i wygląda na to, że wzajemnie się na śmierć Bednarek z 3 w jaki sposób to zwerbalizować swoje plany dotyczące tej książki to znaczy przed jej napisaniem czy chcieliśmy pokazać mu dziwny sen biografie cukru, bo albo taki biografii takiego opisu tych substancji na polskim rynku jakoś nie znaleźli inne chcieliśmy pokazać jak cukier Anny wdzierał się nasze życie, ale nie tylko w Polsce, bo no, bo na całym świecie jest książka, o którym opowiada o tym, że kiedyś cukru praktycznie nie znaliśmy teraz, dlaczego co się stało to w ciągu krótkiego dosyć czasu, że zostaliśmy nim inne zasypani i ty też książka o tym, dlaczego, dlaczego nie potrafimy się z nim rozstać i czy tez w ogóle możliwe dzisiaj rozstać z cukrem i od tego zapytałam o to czy mówiliście w swoich planach bo, gdybyście to zrobili podejrzewam, że zostali jeszcze osaczeni przez lobbystów przemysłu spożywczego, który byłby pewnie ucierpieli w kłopoty publikacji po zmianach w starej damy się ludzie sięgną po 3 zobaczymy jak i jaki będzie od tej książki to jest na pewno książka o karierze mecz z cukru o oszałamiającej karierze, jaką zrobił cukier cukier to nie jest to samo co sól sól występuje w naturze i PL jest od tysięcy lat znana znana człowiekowi albo cukru we przez długie stulecia nie było ludzi nie znali cukru może tam, gdzie się go trafiało w Indiach to tak, ale nie nie na całym świecie cukier trzeba wyhodować w 1 czy wyprodukować z trzciny albo z buraków itd w tym sensie w tym sensie jest to lista odpowiednik soli, ale co jest ważne, że on znalazł tak szeroko IR dzisiaj znajduje tak szerokie zastosowanie do ME, by sobie nie zdajemy sprawy z tego, że macie większość ludzi nie zdaje sobie sprawę z tego, że dzisiaj cukier dodawany do wszystkiego nie tylko do płatków śniadaniowych jogurtów do UE, ale do mięs do zup w do pasztetów czy wszystko doprawione cukrem i to coraz większej ilości cukru są dodawane do do produktów spożywczych Bona nic nasz smak bytem pijemy chcemy coraz więcej teraz ostrzeże nas bardzo poprawnie walorów smakowych czy chodzi chodzi chodzi o to, żeby uzależniać bombowo cukier do instancji uznał, że nie chodzi o to, żeby tylko to uboczny chodzi o to, żeby właśnie było coś jeszcze młodsza jeszcze smaczniejsze może po starszym ludziom nie trochę starsi jak my już takiej ilości cukru, jaki sport, jaki spożywają czy takiej ilości cukrów produktach dla młodzieży trudno byłoby nie do zaakceptowania nie są czekolady, który dla mnie są za słodkie są takie czekolady natomiast one są pod Kowa no właśnie zmyślą o młodych ludziach, bo ich smak już jest inny oni od dzieciństwa przyzwyczajeni są dość do dużych ilości cukru i to i to się tak nakręca na butelce jest w takim razie moje kolejne pytanie czy czy istnieje profilaktyka anty anty cukrowa dniem sposoby jakiś kanon wychowania dzieci, które ustrzegą, by je przed tym, by nie spożywać w ilości cukru nam mieliśmy taką próbę w Polsce prawda, że Borys był zakaz sprzedaży słodkich ciasteczek od muzyków wpadło w rządzie nie prawda drużyna chce też nie wydało prawda i i jest trudne to pokazuje, jaki to jest jak testy potwornie trudne, ale to wynik udało się nie tylko dlatego w znaczeniu udało się, bo społeczeństwo też nie było zupełnie na to gotowa, by to było tak z dnia na dzień wprowadzone to trochę z dnia na dzień, ale potem prawda jakoś na 2 tygodnie przed dodaje że, o ile dobrze pamiętam na 2 tygodnie przed rozpoczęciem roku szkolnego nie było żadnej kampanii po takiej społecznej, która by to uzasadniała dlatego potem się nad zrobiło wszyscy byli to by to było takie, mimo że dla wielu zaskoczenie, żebyśmy mogli zrobić dobrze taką akcję co trzeba jednak lud ludzi bardziej uświadamiać słodyczy jest wciąż coś EPO jest postrzegany jako coś dobrego i zwłaszcza dobrego dla dzieci prawda, dlaczego słodyczy głównie dla dzieci uczyć w szkole się nie uczy o tym jak cukier wpływa na nasz organizm nie ma takiej lekcji nie słyszał o takich lekcjach natomiast rodzice nie da sprawy po sukcesy może poprosić o przejrzeniu używam cukru, bo jest tam są tam 1 łyżeczkę do do kawy popołudniu rano łóżeczka do herbaty wszystko co co tracą to co ja zjadam, gdy to cały cukier, który jest wiadomo to jest to jest nieprawda, bo rzeczywiście lubimy sobie tam prześledzili ile tego cukru rzeczywiście zjadane to ktoś się przerazili się to organizacja zdrowia zaleca 5 łyżeczek cukru dziennie to jest Maksym Maksymowicz tyle możemy bezpiecznie zjeść natomiast my zjadamy średnio w Polsce 1 7 łyżeczek cukru i 17, a w stanach Zjednoczonych dziecinna stulatkowie zjadają je jeszcze więcej czy to nie jest powód, dla którego nie przywiązujemy wagi do tego problemu taka relatywizacja tego teatru tego cukrowego problemu właśnie było, kiedy mówimy o otyłości wynikającego z wynikającej z cukrzycą chociażby zrzucamy to nagle mówimy nie mówi dziadek chowa się to oni też mieli takie problemy nic nie zrobimy bardzo często fakt, że takie usprawiedliwienie wytrychy pada pada wzrost tych, którzy mają problem i dziadek babcia może Nigerii, ale na pewno są skłonności do tego, że te mogą być genetyczne skłonności do otyłości albo genetyczna skłonność do zachorowania na cukrzycę nawet jeśli człowiek otyły nie jest pewna, ale bezsprzecznie jesteśmy coraz grubsi my po prostu ludzie coraz większej wasz rząd to widać gołym okiem zrzucamy to ona kar upomnienie słucham, że PTE mogą też z tezą, że ważna karta potraw to znaczy, że to właśnie już teraz coraz czy ten ten tłuszcz na pewno kiedyś przegrał to znaczy jeśli kilkadziesiąt lat temu 3 4 6 lat temu toczyła się debata co jest winne chorobom serca to właśnie padło na tłuszczu przez ten tłuszcz jest dużo gorsza od cukru, ale dzisiaj taksy są produkty light, czyli Nisko tłuszczowej tak dalej on tak to uchodzą za zdrowe uchodzą za zdrowe natomiast o roli cukru się jakoś nie wspomina ten sam jogurt, który ma 0 % tłuszczu ma dużo cukru, który jest tam dodawane po to, żeby było to miało lepszy od lepszą konsystencję bardziej apetyczną zastanawia mnie zmyślą o kim pisaliście tak ciężko byłoby intuicyjnie wydaje się, że to nie jest pozycja dla pojedynczych osób to dyspozycja konkubina wziąć rodzinę swoją rękę i zasiąść do stołu i przed każdym posiłkiem są przeczytać przynajmniej fragment każdego z każdego rozdziału po jeśli po pojedyncze osoby będą po to, sięgać one będą przekazywać informacje, które są tutaj zawarto swoim najbliższym podobno mam wrażenie, że pozostanie bez Echa obejrzeli razem wspólnie przez stają się zerknął na dokładkę to zrobi to na nich duże wrażenie, ale ta książka nie jest tylko te to nie jest jakiś manifest Andy co krowy my po prostu opowiadano o karierze cukru i o tym jak zmienił naszą to też historia społeczna jak zmieniło obyczaje kultura życie codzienne i innym jak to się we rozwijało na przestrzeni wieków także ta książka jeść no bo pokazuje to sport od cukru 1, ale dosyć ulgę na ile mogliśmy stawiać im staraliśmy się szeroko i zarysować prezent Werner von Pless ciekawy bohater, aczkolwiek taką książkę pisze się trochę trudniej niż biografia człowieka natomiast to nie jest tylko to nie jest tylko od ostatniej zdrowotnym jest też aspekt kulturowy społeczny i myślę, że jesteśmy już jako tego cukru uzależnieni i tak pokochaliśmy tak z nami związany, że trudno tym cukrem przestraszyć też kogokolwiek, bo naprawdę prof. Krzysztof Strojek konsultant krajowy w dziedzinie diabetologii opowiada o swoich pacjentach, który przekazuje tę wiedzę cukier może zrobić cukier robi z ich organizmami i niedzielę zachorują na rachunki za LNG już zachorują na cukrzycę i naprawdę niewielu pacjentów stosuje się do tych do tych rad i nie ogranicza jednak tej ilości jedzenia nie ogranicza ilość spożywanego cukru także książkę oczywiście też są cukrzycy prawda i od energii, co chceta jest spory spora część książki temu problemowi poświęcona i chodzi o to, że żaden jak ktoś zachoruje na cukrzycę typu drugiego to niekoniecznie musi brać brać leki, ale i być skazanym na zabawę w późniejszym czasie na zażywania insuliny taki człowiek może się uporać z chorobą, choć jest nieuleczalna po prostu mniej jedząc więcej się ruszając, ale spośród kilku tysięcy to pacjentów prof. Jackson opowiadał tylko kilku wybrało tę drogę to znaczy miał tyle samo zaparcia zrazy po prostu zmienił tryb życia na zdrowszy i w tym co chcę podkreślić była 1 pani zawodowa kucharka to ważne jak mu się podejmujemy decyzję o odchudzaniu także się odchudzać z Bytomia diety, a to zawsze sobie wyznaczamy ten czas, że to jest na szkodę na środku co 2 miesiące na osiągnięcie jak i odwagi i potem rozważano starych nawyków ad pytanie o to chodzi prawda chodzi o to, żeby zmienić całe życie polecamy państwu biografie cukrowe mamy dla państwa 3 egzemplarze tej książki proszę pisać do nas na adres magazyn Motor to krótka FM i bynajmniej nie jest bohater, który zasługuje na określenie słodziutki i wschód Judyta Watoła dziękuję bardzo w szkocką piłkę oczekuje byliście moimi gośćmi państwo zaproszone informacje Radia TOK FM, a po nich program jak z dzieckiem kolejna pozycja naszego niedzielnego magazynu, a właśnie cukier dzieci to też dość niebezpieczny związek pozostać państwo Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY MAGAZYN RADIA TOK FM - PRZEMYSŁAW IWAŃCZYK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i zabierz TOK FM na wakacje!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA