REKLAMA

Co się stało z naszą florą jelitową? Rozmowa z prof. Ewą Stachowską

OFF Czarek
Data emisji:
2018-02-19 10:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
34:48 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
ich z Cezary łasiczka program Owczarek dzień dobry wita państwa bardzo serdecznie zapraszam na dzisiejsze spotkanie prof. Ewa Stachowska biochemik specjalistka w dziedzinie żywienia człowieka kierowniczka zakładu Biochemii żywienia człowieka pomorskiego Uniwersytetu medycznego w Szczecinie dzień dobry pani profesor dzień dobry uwielbiam pływanie uwielbia taki termin Flora bakteryjna ma w teście Jelitkowa Flora bakteryjna pod tą łączy w sobie 1 odpisie takie właściwie 2 Rozwiń » przestrzenie Flora, którą kojarzymy zagrać taką pachnącą świeżutką mrzonką dziś motylki fruwają na okres nasze posty sielanka bakteryjna jelit ogólnych zaczyna się robić wrażenie tak zły to wyobrażamy to jest bardzo skomplikowanego systemu rzeczywiście oferta mikro bio to w tych już odchodzi od terminu mikro Flora kojarzy się bardzo podoba jest rzeczywiście opisy najbardziej złożonego środowiska na ziemi nie ma środowiska to był bardziej złożona tego co mamy naszych jelitach, bo tak naprawdę Nowak z Polska Akademia wzór brytyjski FTSE nie jest Polska Renault Harry dyrektorzy przeciwko ich jak Canon i tak pewnie ze mnie to nie odzwierciedla tego wszystkiego co się może bili tak dziać, bo tam też są grupy grupy utrzymuje trzymające władzę i grupek, które chcą się do tej władzy dorwać dokładnie tak jak w każdym ekosystemie to bardzo skomplikowane czasem jak nas dopadnie dobra zmiana i trojga dziesiąte wymusi na granie z uciechy po ścigany tak rzeczywiście jest to bardzo skomplikowany układ składający się i z bakterii wirusów i wydaje się, że także z pasożytem ów, a on no ciekawe ta nauka o mikro Bioton Cho bakterie jelitowe od niej więcej, gdy 15 lat bardzo szybko postępuje tak jak pan redaktor w wydziale doskonale wie Ano to z roku na rok tata ta wiedza się bardzo mocno uzupełnia i nam się otwierają oczy jak bardzo też skomplikowane jak bardzo zależy jednak od bakterii z tego co mamy właściwie Asseco to bakterie się tam biorą co 3 1 dziecko dobrze ich marzenia o życiu poczętym rywale są efekty moment, że mamy połączenie 2 komórek, które tam w przyszłości będą jak wściekły, gdybym tak dziś Polakiem n p. no, więc jak rozumiem jest taki moment, w którym to bakterie pojawiają się w tym nowym tworze, a tak i to daje ona też nauka bardzo bardzo dużo zmieniła wzeszłym roku, bo wydawało się, że zasiedlenie, że dziecko w ogóle w łonie matki jego rozwój zależy bardzo odnoszenia mężczyzny od komórki jajowej matki one muszą być odpowiedniej jakości, że będziecie się dobrze rozwijała, ale chce się bakteryjnym tnt ten embrion nie jest jałowy natomiast moment zasiedlenia jest momencie był porodu stąd też tak ogromne jest waga porodów naturalnych tylko się nikt tego nie wycofuje się zawsze lepiej rodzić siłami natury niż przez cesarskie cięcie natomiast ten moment zasiedlenia przez florę bakteryjną czy wpychania Anny bakterii przez jamę ustną mina osobom do jelit dziecka odbywa się w czasie przejścia przez kanał rodny, ale już w zeszłym roku zaczęto bardzo mocno podważać to było wydaje się, że na pewno by ten moment zasiedlenia jest w momencie pęknięcia pęcherza płodowego czy innym czy to ten sam początek akcji akcji porodowej, ale też wydaje się, że też są bardzo mocne przesłanki, że bakterie oddziaływują na nas na na kształtowanie się zdrowia dziecka już w łonie matki czy ten stan konta może być możesz być przez łożysko, skąd wiedzą, a dobre pytanie co prawda waha się debata to jest on też doskonała rzecz wiemy natomiast, że jeżeli dziecko nie urodzić siłami natury i to jest taka trochę wy ciemna strona tego co się dzieje w wielu krajach na pewno w Polsce, bo w Polsce wiele z tych cięć cesarskich jest na życzenie my oczywiście to z punktu widzenia zdrowia późniejszego zdrowia dzieciaka nie jest nie jest dobrze, dlatego że mnie, że tak momentach akcji porodowej tak wiele godzin, kiedy rankiem kiedy, kiedy dzieciak jest ma styczność z florę jelitową matki jest bardzo dla niego dobre, dlatego że bakterie, które zasiedlają już taki sposób masywny jelita dziecka to są te bakterie dobroczynne tak głównie bakterie, które produkują one kwas mlekowy to jest fantastyczne środowisko do zasiedlania kolejnymi gatunkami do dobrymi dla dziecka, które można od dziecka, które jest ktoś rodzi wyniku cesarskie cięcie kosztów zyskać to dobra ze zbiorów robisz coś takiego, że nie wierzy w Gryfinie o kolejne robisz coś takiego walczymy my też od wielu lat i wywóz w wielu szpitalach taka procedura jest przyjęto, że w momencie, kiedy dziecko ma być planowanym planowane jest cięcie na to, ale to się pobiera specjalny tampony nasączone mnie nasączone widzieli nas pochwy mamy potem z tego dzieciaka smaruje na to oczywiście jakiś tam sposób dzięki tak troszkę, ale panie ale, ale efekt jest, dlatego że jeśli dziecko urodzi się przez cesarskie cięcie to zasiedlenie Amflora jest miastem jest na sali operacyjnej na to mogą być też nie są żarty, dlatego że w ścianach solary Ewa rosną bardzo różne rzeczy, więc też wiadomo, że te dzieci po prostu są narażone potem istotnie częściej chorują na dosyć Nana na dosyć groźna choroba na pewno na alergie na pewno na choroby skórne no, więc lepiej jest rzeczywiście, chociaż w ten sposób temu dziecku o cesarskim cięciu pomagać w, a mleko matki nie jest aż tak silna piękna sprawa właśnie tak życzliwie pan coś jest takim lista ta akcja, żeby karmić piersią to jest bardzo fajna rzecz natomiast Anna Elżbieta aż o tym, my w żagle jak ona odda do roku na pewno, dlatego że mleko mamy też fugę niesamowita przyroda jest niesamowita, bo mleko matki ona nie ma takiego samego składu przez cały czas noszę z jak dorasta do potrzeb dziecka czy ten skład się zmienia tak jak się zmienia zmienia zapotrzebowanie matki w mleku są substancje, które odżywiają florę bakteryjną dziecka, więc też tata tata skład matki jeśli, choć te substancje, które żywią bakterii to się zmienia po trzecie mleko matki nie jest jałowe w, a więc to mleko pozwala także w sposób bardzo spokojny zasiedlać florę jelitową dziecka, dlaczego mój spokojny jest niezwykle istotne, dlatego że te bakterie one ma ich tam na początku nie być wcale dużo one mają tu spokojnie tt kolejne gatunki przybywać, dlatego że bakterie jelitowe u dzieciak one też oddziałują na układ immunologiczny, który dopiero dojrzewa, aby ten kontakt nabić krok po kroku trzeba odrabiać lekcje tak się dzieje w momencie, kiedy dziecko rodzi się siłami natury i jest karmione piersią w pokarmie kobiecym naprawdę są bardzo różne substancje czynne, które rzeczywiście pomagają w sposób prawidłowy zasiedlić, a zasiedlić jelita dziecka nigdzie zajść taki dobry moment odcięcia się maksymalnie do któregoś tam oto są też to są te wszy tt tt szkoły, które mówią możemy równolegle wprowadzamy już tam wał w okolicach 06 07 . miesiąca stałe pokarmy, ale nadal jeszcze dokarmiamy pierwszą wtedy ten to po przejściu pojawienie się każde pojawienie się nowego pokarmu o tej, ale od chwili tak, dlatego że muszą znaleźć się teraz bakterie, które będą z tego co my zjemy korzystali rzeczywiście tak nie jest to co my jemy służy nam, ale służy także bakterie jelitowe, jeżeli wiemy dobrze bakterie jelitowe wyrażają nie narzekają i odwdzięczą się nam na pewno w dobry sposób, jeżeli my jemy źle i nie dbamy o siebie nie dbamy też naszą florę jelitową ciotą mikroflory to rzeczywiście możemy mieć kłopoty, bo co mamy otyłe bakterie to rodzina nie chce leżą tylko możliwe telewizje żołądku ją, bo ostrzegł, że jeśli nie chce rozkładać jedzenia jest coś takiego to znaczy, że my połączenie o otyłość skłonności do nadwagi i niezachwianej czy zakochanego skład flory jelitowej co to tartan takie zjawisko jest na pewno mówimy o tym, gdy związał i rzeczywiście jest przerost bakterii najsilniej fermentuje ocet filmiku tez, które rzeczywiście, produkując inny jest sporo substancji odżywczych sprzyjają otyłość to jakby od Joanny od oczyszcza nadwagi otyłości ten cały marży, więc mikro florze jelitowej zaczął się tego noty główny problem tej listy się boryka bogaty świat, że ludzie dawno rzeczywiście teoriom z różnych powodów, a 1 z tych powodów jest rzeczywiście, gdy związać czy nie prawidłowa Flora jelitowa to na pewno wrócimy do naszej rozmowy o florze i choć nie może też kabaret ani w informacji Radia TOK FM prof. Ewa Stachowska biochemik i specjalistka w dziedzinie żywienia człowieka kierownik zakładu Biochemii żywienia człowieka pomorskiego Uniwersytetu medycznego w Szczecinie z państwa moim gościem informacje już za kilka minut o godzinie dziesiąty 20 po informacjach wraca studio prof. Ewa Stachowska biochemik specjalistka w dziedzinie żywienia człowieka kierownik zakładu Biochemii żywienia człowieka pomorskiego Uniwersytetu medycznego w Szczecinie z rozmawiamy dzisiaj o naszej własnej w kolorze bakteryjnej, z którą pewnie też się stykamy przynajmniej jako pojęciem w momentach podejmowania różnych diet taki klient czasem mówią o dietach oczyszczających goście są tacy, którzy jeszcze dom ten 1 krok dalej mówiąc o tym, sobie oczywiście wnętrze mojej własnej tylko duszy, ale i ciało o to, żeby rozpocząć na czysto, żeby to moje ciało, bo takie czystej teraz dobre jedzenie prosto z pola będę składał do otworu gębowego FM, że to moc moje czyste jelita teraz to czyste naturalne zdrowe jedzenie tak rozkładały żywości nic nie zostanie tylko takie tęczowe, tak więc tam inne bez skojarzeń akurat cechy stąd ten dział akurat toalety to, aby w tym jest bardzo dużo racji, dlatego że ten narząd bakteryjne czy na tatami my makro mikro bio tarczy data Flora jelitowa ona rzeczywiście jest bardzo wrażliwa Anna Hohn naj dla Dylana składniki pożywienia i po to, co jest przerażające to to, że w tej chwili na relaks na naszych oczach dzieje się nie ewolucja związana ze sposobem żywienia czy nasza ewolucja tylko rewolucja na pewno się, choć ożywienie, dlatego że w toku co się dzieje psy produkcja żywności jest jakoś takim zjawiskiem to jest przerażające, że my też musimy wejść do sklepu Miś w PRL bardzo duży wybór taniej żywności, na które nas stać to oczywiście na nie może być dobra no bo jeżeli jest bardzo tania no to musi być produkowana z maksymalnym tam być złamaniem wszystkiego natomiast Flora jelitowa czytać ten narząd bakterii mikroskop jest proces rewolucyjny to się ma działać bardzo powoli czyli, jeżeli my coś robimy w sposób rewolucyjny to oczekuję to oczekujmy ofiar Bytomia Orneta ofiary popadają w Gliwicach niestety te ofiary gęsto gęsto padają i rzeczywiście schorzeń, które go, które dziś to miejsce rozpoczęcia czy czytacie jakieś były istotnego znaczenia ma zmiana flory jelitowej opisuje się coraz więcej przeć do tego ożywienia jest taki doktor i Gerson jest antropologiem, ale zajmuje się antropologią historyczną Jon, który bardzo fajną bardzo fajną rzecz mianowicie podzielił ważne okresy zżycia naszego gatunku na dekady 30 lat jednak cabrio tam punkt, że Homo sapiens pojawili się około 70 7  000 dekad temu, że ponad 30 0 dekadę temu pojawił się w naszym zboża się pojawił kiedyśmy zaś tam do Tychów równiny Anatolii czy trzeciej czy środkowy Turcji i ludzie zaczęli zbierać ziarno źle mnie jeszcze krócej tam 200 ileż dekad pojawiło się udomowiona bydła no ale teraz tak rynek i rafinowanego żywność jest 7 dekad temu, a żywność wysoko przetworzona te są 3 dekady łysego konkluzja jest taka, że 9 9 , 6 % naszego gatunku nigdy nie korzystało z żywności w Tatrach jest naszą podstawą naszego wyżywienia w Wiśle to się nie może odbić w sposób niekorzystny dla dobrze, ale tym te wszystkie sposoby żywienia, które były przez długie dekady w pewnym momencie były przez chwilę były pojawiło się tak to, czego człowiek zginął nieco kości dinozaura czy Tychach nagle zaczął ścinać ziarna no to był taki moment, kiedy był pierwszy dzień zjedzenia żadnej drugi pierwsza dekada i drugie trzecie jest być może będziemy jeszcze przez kolejne 100  000 lat ścinać wysoko przetworzoną żywność to może to Flota się do zastosuje jedno jest pewne, że ta Flora się mocno zubożała, czyli każdy moment takiego cywilizowania to też ci drudzy Bala antropolodzy otworzyli to było oddział widziało niekorzystnie na Florydzie było takich parę kroków milowych znaczy właśnie pojawienie się tej żart potem wojsko gromadzenie się ludzi skupiska miejskie, kiedy gdzieś tam te pierwsze kicz zabiegi sanitarne się tam pojawiło bym lodówki były takim momentem, który dla dla flory jelitowej był bardzo obaj bardzo rewolucyjny moment dla małych kin plus czy wydałaś innych ustaw jeśli długo opierał przed lodówką czułem, że te zostały jezdnie to piłkarz Bordeaux, bo ludzie dążą do momentu, kiedy nauczy się w ten sposób przechowywać żywność to korzystali z żywności Kral lekko pewnie fermentowane, ale jeszcze była jadalnią, ale też przygotowywali świeżą żywność natomiast lodówki, a takim miejscem, gdzie może to żywność przechowywać dłużej serio myślę, że dochodzenia wiadomo, czego chcą go w Helu w 2 zlotych do tego też ludzie tak tak tak i da no i takie nawet na bardzo poważnych konferencjach Anny gastronomicznych jest taki taki taki moja przyjaciółka Tereska z logiem właśnie mówią, że słucha wykładu jest gdzie pan profesor przekonywał do tego, że ilość cieczy 3 3 czy nasilenie niektórych schorzeń zapalnych jelit jest związana właśnie z tym, że żywność zaczął bić długo przechowywana wobec tego także odpowiedni sposób niestety bardzo mocno konserwatywne przy użyciu środków, które kiedyś znowu nie było, a gdy, ale też jest taka świetna książka na prof. Lech 0 o mikro rysy znikające znikające bakterie i on i on pisze o tym, że w, tyle że bakterie to jakby porównać tarczę zegarową to są z nami przez cały czas myśmy się pojawili za 4 dni za 4 sekundy dwunasta, więc procesem ewolucyjnym bakterie są na styl najstarszy i mieszkańcami ziemi one zawsze nas pokonają ją z kolei zwraca bardzo nie powinny jakoś, bo za zimno po raz go stracono z nimi poradzą no trochę stracą, ale być może tylko trochę więcej zyskają mu tego nie wiemy, bo nawet się boję tam zapędzać jakieś myślenia o tym na na pewno jedno jest nadal spełnia ona na to też zwraca uwagę na ogromną nadpodaż tych czynnych tychże środków też leków, które bardzo niszczą mentor to on to mikro florę bakteryjną to są antybiotyki małż 30 kojarzymy, że winny one ratują życie, ale wiadomo, że nie działają niekorzystnie na Florydzie Rita von i wiemy, że antybiotyk należy stosować probiotyki, ale strzały ukryte stosowania antybiotyków hodowli zwierząt przecież zwierzęta hoduje się od bardzo bardzo wielu lat poparciu antybiotyki to tak ważne, że w procesie produkcyjnym lakier z działu ochrony zwierząt jest jakiś pożytek pozytywnym aspektem no bo to jest mniejsze koszty leczenia czy przybywszy no właśnie zapobiega się euro tam też dla nas nowe zarażenia zależy nam też jak i szybciej przyrasta masa mięśniowa też jakieś badania były, toteż się troszeczkę z tego też się w Rawie Maz dodam, że jego tak jest tylko masa w przypadku zwierząt rzeźnych tam nic się Rzeczpospolita nie nie przejmuje, niemniej jednak to co jemy jest niezwykle istotne i daje to to na pewno i to są szybko dziejących się proces jeżeli, bo my musimy myśleć o 1, a mianowicie o tym, żeby dbać o nasze bakterie jelitowe w jaki sposób możemy dbać Ano właśnie, stosując takie rzeczy, które tra one lubią one na pewno lubią eksperymentować z włókna roślinne błonnika rozpuszczalnego błonnika naprawdę bardzo dużo i wtedy wytwarzają odwdzięczają się nam wytwarzać krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe ono przede wszystkim mamy Sparty kwasów, ale bardzo ważne jest pasma słownej żartujemy mówisz z masy układowej tak naprawdę to jest, ale kwas wykorzystywany przez wiele komórek naszego organizmu łącznie z mózgiem, a więc zęby by, dostając etat tt produkty fermentacji włókna roślinnego czujemy się bardzo dobrze i cholery tak Postek lepiej ptak jest ważna, ale jeżeli opatrunek mego dużą, jakby ilościowym ważył tak jak ja jak się zaleca w piramidzie żywienia to będzie jeszcze lepiej także, jeżeli przeważają w diecie produkty pochodzenia roślinnego to rzeczywiście te produkty końcowe bytowania bakterii są dobroczynne działają raczej bardzo korzystnie natomiast, jeżeli trawi się z dużą ilość białka białka pochodzenia przez de wszystkim zwierzęcego to wtedy produkty końcowe produkty rozkładu tego białka, a także przez bakterie jelitowe to niektóre z nich są toksyczne muszą być usunięte z naszego organizmu, ale niestety także trochę dostaje się do krwiobiegu jak rzeczywiście mogą narobić złej roboty, a co zrobić, żeby przekonać bakterie on, żeby polubiły górnośląskiej delikatne mięsko, a nie robią to, że to, tym bardziej róbmy z tego co pani mówi wynika, że te nasze bakterie są raczej wejdzie panie redaktorze balon do zdrowia aktywiści, a ona tych o odnawialnych co z tą mają jakiś żądania pod naszym adresem glony żądają, bo one w bardzo zielone tego żądają dobrze, że myśmy jako gatunek, w którym ja raczej korzystali z tego co nam kiedyś tam nie uciekało tak jak było roślinnej i my mogliśmy z niej korzystać te co nas nie zatruły NATO to była podstawa naszego pożywienia mówimy o tym, że w tych roślinach zielonych roślin na son re z Izbicy są foliami, które wyciszają ekspresja genów jest taki proceder się nazywamy teraz najbardziej powszechny z drugiej strony to WK rośnie inne cudownie ożywiona florę jelitową i okazuje się, że to też bierze udział w regulacji ekspresji genów, a więc ewolucyjnie ludzie korzystali z tego co było najłatwiejsze do zdobycia Doda do jedzenia stłumione ich patrzy na łatwiznę, ale oczywiście jak temu polowali coście znaleźli coś co z Solca zależało nam 8 lat zna się polowało to oczywiście to zjadali w tej chwili mówimy o odwróceniu tych ujętych w tych mniej tych tych trenować mówił, że ludzie jedzą bardzo dużo wysoko przetworzonej żywności bardzo dużo produktów pasze pochodzenia zwierzęcego mięso jedzą zdecydowanie za mało waży czy to to jest bardzo niekorzystne nie mówił, żeby w ogóle nie jeść mięsa, żeby tutaj robimy znacznie przed nami bakterie w no właśnie się nie da oszukać oszukać nie tylko może tak można negocjować coś weselne z nerwem po prostu ja radzę, żeby stopniowo do tego steku spożywać po prostu więcej gotowane, ale też zrobił Łukasz w A 3 można n p. zrobić tak, żeby zagnieździły się w nos bakterie, które preferują inną kuchnię w dobre pytanie on, jeżeli wyjedziemy gdzieś nam na dłużej na pewno tata Flora jelitowa dostosowuje się do na pewno dostosowanych przepra w nad też, żeby nasze bakterie potrafią korzystać ze różnych rzeczy bardzo dobroczynnych zawartych w przyprawach i metabolizowania znowu na naszą korzyść zeszyt dbamy oto mikroflory co wcale nie jest tak bardzo trudnym testem umiarkowany wysiłek to jest dobre jedzenie zawierające odpowiednią ilość włókna roślinnego na Boga i 30 g wnieśli na proboszcza, żeby tak pani profesor tak jak pani mówi wyjeżdżamy gdzieś w szczególnie, jeżeli kuchnia, a nad kuchnią woda tak tworzymy produkty lokalne torysi różnią od tych, które mamy na miejscu oto jakiś pojawia się sensacje żołądkowe bardzo często w ale szybko różne bakterie się ogarniają wymowa, którzy odchodzili już sobie z tym poradzę już jest spokój tak oto skoro są takie babskie, dlaczego nie mogą się przestawić wzrośnie na mięso mam się trudno się przy stałych przedstawia tylko bardzo często przy okazji rzesze przestawiają się rozrasta się to Flora, która wytwarza zbyt dużo tych produktów końcowych, które nie są wcale dla nas korzystny zaczynamy chorować no to taki dziękuje za takie przestawianie się razem z pogorszeniem zdrowia gospodarza to chyba nie o to chodzi chodzi o to, żeby było zachować, żeby ludzie sparzyli się ale, żeby się sparzyli w sposób Roman Grzyb list jak najdłużej zdrowie od niemal tak tu telomery to albo, a już zdarzeniem jest długo żyjemy jesteśmy non stop chorzy albo ówcześnie umieramy, a jest albo nie ma dysputy badania dotyczące telomerów one mówią o bardzo prostych o bardzo prostych rzeczach, że telomery skracają się okrutnie skracają się nie tak szybko, jeżeli odpowiednio się wysypia, a jeżeli prowadzimy dosyć właśnie ich wysiłek fizyczny, który jest regularnie z nich są jakieś jest wolny los Milionos megaherce być może tak tych badań robionych w wrócimy do naszej rozmowy po informacjach Radia TOK FM prof. Ewa Stachowska biochemik specjalistka w dziedzinie żywienia człowieka jest w studiu informacje o dziesiątej 40 po informacje zwracam prof. Ewa Stachowska Biochemii i specjalistka w dziedzinie żywienia człowieka kierownik zakładu Biochemii żywienia człowieka pomorskiego Uniwersytetu medycznego w Szczecinie jest w studio jurorem sobie florze bakteryjnej czy można jakoś skutecznie kształtować Rzym oprócz tego, że Kubuś dzisiaj dobrze wiemy cokolwiek to znaczy do osób już sama z siebie dbać o kosztach należy dążyć do kosztów z tym panie redaktorze co to znaczy dobrze listek, ale dużo bardzo dużo warzy w i produkty w sposób naturalny fermentowane myśmy byli rajem produktów fermentowanych, bo tutaj na tej szerokości geograficznej ludzie w ten sposób przechowali, że na kiszonki my się okazuje, że to jest ba bardzo dobre źródło żywności probiotyczne czy taki zawierające bardzo dużo w produktów, które w fantastycznie w nowym promują rozrost dobroczynne flory bakteryjnej także te temperatury lubią piszą i bardzo lubią kiszonki wykazał uwaga jak można coś zepsuć to producenci żywności są to zepsuje kaczyzmu kiszonki muszą być kierunkami prawdziwymi czy gdzieś tam na koniec możemy dolać tego kwasu octowego tylko to musi być naturalny sposób fermentowane czerwone ogórki spółka o dziele typu Cup w Czechach mamy kapustę możemy cieszyć pomidory kalafiory bardzo dużo nasi studenci piszą nawet cytryny to jest naprawdę bardzo dobry cytryny są pyszne cytryny są ponoć jest właśnie prawda z cynamonem to dziwny jest ciasno jest też inna gra w inny w 1 to właśnie potem mamy produkty fermentowane mleko różne od wszelkich akt taki zakwas tylko samemu chciał kupić zakwas ski nie podam tutaj jest pewien pan dr Teluk fenomenalny sadza kwas może zażądać ich zaufanie wszak nawet ponad 2, a AM i tych rzeczy naprawdę tę dietę itp produkty fermentowane są bardzo bardzo dobry, a teraz jeśli coś tam siedzieć idziemy gdzieś tak im wiadomo, że się z Lazio nasz informator czy tak taki maluch dach w przepraszam nie pomyślałam, że to wszystko prawda uwielbia tak jest mój tato ferment dawał czarną porzeczkę żeśmy z raportem wzrosła też blachy degustowali, zanim tata oficjalnie od reżysera otworzy sezon, ale wróćmy do tych gwiazd, kiedy wyjeżdżamy i faktycznie może się tam zdarzyć różne różne historie to bardzo ze sobą nie brać probiotyki probiotyki to z definicji są bakterie, które bytują w jelitach, a więc jogurty kefiry nie są probiotyki radni po to, sądny bakterie, które bytują żywność, a następnie bijatyki to powinny być z małymi wyjątkami to są bakterie wyizolowane z wielodzietną już nie będą wchodzić szczegóły zdrowych zdrowych ludzi i flaczki w RMF FM oraz deflacji nie powinno być surowo obywatela na solową ludzkie z jakiegoś zdrowego człowieka, ale to mogłoby być jakoś żyć nie widać w paragrafie charakter zamknięty co oznacza, że tam potrawach, które tak, a więc przejdźmy z powrotem do probiotyków czy rzeczywiście warto brać probiotyki są takie szczepy, które w, którym bardzo pomagają właśnie taki, by biegunka n p . Lactobacillus plantarum szczyt 2 9 9 aut, chociaż kupić dobry prognostyk czy znowu popatrzeć niebo lepsza raz wyniszcza, gdyż dziś dzień są zawsze musi być w prawie tylko określona nazwa szczepu, bo wtedy wiadomo też żal, że ta sprawa trotyl był przebadany w badaniach klinicznych jak Alfred probiotyków jest dużo rzeczy liczone są one one, a one cel fantastycznie w niektórych sytuacjach Anna Paluch pomaga, czyli wracamy żywność fermentowane mogą być warzywa no mogą być produkty mleczne Anny probiotyki wtedy, że wtedy, kiedy trzeba i umiar i aktywność fizyczna to jesteśmy tym rzecz, która bardzo ambitny bardzo pomaga florze i to czy takie normalne życie jak jak człowiek powinien to czy powinien mieć lekki wysiłek fizyczny czasami ciężko czasami powinien nie jest przez jakiś czas mieć przerwy, gdyż tamten czas i jak to taki właśnie tego dnia SA 3 tygodnie chyba nierealne ale, ale czasami nie dojada czyste technologie takie Good beczki trzytygodniowe mówi Super Pol zajmie właśnie wpływa na cele UR dnia nas na nas na los tak zrobią 2 × w roku przy, a jak i wcieramy dużo no właśnie Szpyrka pustynią to po to, judocy cechy w notach pełni już różnych nową bakterię wasze fermentuje w Bonda i one jednak RAF uważają swoje produkty końcowe dno są te dobroczynne kwasy tłuszczowe przed końcową, ale też gaz no to właśnie dzięki temu jesteśmy trochę na puchnięcie, ale Bond chyba FOT scena, którą płacimy GM Niedźwiada kminek były troszeczkę to łagodzi bóle nóg w nas w obronie za dużo produkcja gazu jest, ale jest jest czymś normalnym oczywiście, jeżeli nie jest celem jest związana, z jaką się o naszą erą wtedy jest patologiczna no to jest wpisane też nie dajmy sobie wmówić, a reklamą, że jeżeli jesteśmy lekko wzdęć po spożyciu czegoś tam też zawsze bardzo nie da się czasami jest to po prostu sygnał, że prawidłowo pracują bakterie jelitowe poszliśmy zapytać co to to wokół pana szyja to lokal numer, a telomery zdecydowanie w ogóle wydłużanie życia jest przez leki niedobory kaloryczny z bardzo dobry sposób trudne do zrobienia, ale pesto, czyli for fermentowane fermentowane w tak złym naturalnie naturalny sok można dorobić to jest zawsze najtaniej i wiemy, że ten produkt stan nie jest dziś jeszcze na koniec coś dosypano, żeby jego żywotność była dłuższa, bo każda każdego każdy rzeczy, które są statek ten proces mają wydłużać konserwować żywność sposób inne niż naturalny oczywiście, bo już będą zakłócały funkcjonowanie flory jelitowej jest ogórki można zrobić samemu kapustę można kupić dobrego źródła warto szukać produktów po prostu dobre jakościowo niekoniecznie muszą oznaczać że, gdy dużo wyższą cenę, ale z drugiej strony produkty bardzo tanie zazwyczaj niestety są bardzo mocno na konserwowane i to nie jest wcale dobre dla dla naszej flory jelitowej Grot to dobry źródełko pani Ewy Tylman Jerzy, choć ogórki to takie źródełko znalazłem po latach, a ZUS przepyszne to z kolei ja poproszę, ale to Warszawa to dla mnie za daleko tak, ale my kupujemy rzeczywiście niektóre rzeczy kupujemy Otto Otto Otto Otto odrolnić kaj to smak ten jest zupełnie zupełnie inna w latach doznał właśnie wracamy do takiej filozofii i jedzenia sezonowego, czyli posiedzenia, ale jest inny prosty od producenta czy też producenta, który zresztą w promieniu 1 100 km, bo ktoś poda się przekładaniec ikona ich, by za lat dla zdrowia, ale także zalecenie dla ekonomii rozwoju regionu i t d. zgodzi się za mną z czystym złem oto mówimy, że jeżeli jest blisko to znaczy, że powinno być mniej nieprzygotowane do jakiegoś transportu, czyli mniej, a mniej pryskane czy tak jest ja tego nie wiem trudno mi powiedzieć wydają się, że jeżeli masz sprawdzone źródła rzeczywiście w sposób rzetelny jest produkowana żywność to tt zalety są dla mnie oczywiste, a w zaciszu n p. mięso, ale też robi to oczywiście rozwiązania ile chleba, więc właśnie weszliśmy do obaw fantastyczne zmrożone mięso tak na pewno jest miejscem tak, by nie są rozsądnie łosoś jadło drwala do pana od nich ryby na pewno czy mięso wydaje się, że w grze z rybami z obawy wyzwanie to pora, więc już jednak, że są zdrowe zdrowego pływania jakimś strasznym Sylwia nasiąkają tym tak jest jest taka lista, a do ciężkich także nawozową ryby w 2 to jest swego dużo, ale taka lista ryb, których nie mogą mieć kobiety wciąż wydają się żona powinna być rozciągnięta też na nas na nas na nas na ludzi, którzy chorują na niektóre ryby w sposób szczególny kumulują Diora akweny w no idealne na wkład Miecznik tuńczyk niestety jest na tej liście nie najgorzej tak tak jak nie jak jest z naszymi rybami sedesy z Bałtyku potem Bałtyk nie jest egoistą w zostały schwytane i się tam jakiś jeszcze zostało jony są uznawane, że zdarza się, że są dobre, ale inni, ale wydaje się, że Bałtyk też jest mocno zanieczyszczone piwo 0 2 i dotykać mnie zestawienie dotykać nasze spojrzy na nas na 1 100 tys, a rywale z naturalnych takich taki dobry chłopak bierze się spożywać faktycznie w inne wyniki badań komisji Europejskiej co to to z rybami jest bardzo różnie są takie gatunki, które niestety kumulują myśmy mówili Ars Enie tego arsenału Arsene, a więc na wyżyny Metalliki, ale mleko niepasteryzowane, bo kobiety ciąży powinny dotykać Euroglas produktów niepasteryzowanych nie powinny dotykać ze względu z kolei na możliwość zanieczyszczenia tej żywności przez bakterie, które mogą być bakteriami chorobotwórczymi ciąża jest taki bardzo bardzo specyficzny okres, kiedy a, kiedy rzeczywiście się reprodukcjami szkła dno właśnie niepasteryzowanych czy sery, które wieczorem dekretu też nowe tego kobiety powinny, więc unikać, ale to jest to jest ten szczególny okres czy rzeczywiście ożywienie wciąż ma swoje w swoje tak tata taki pewny od oto odrębności związane z tym, że na bariera immunologiczna tutaj jest też książeczka zmieniono wobec tego szereg produktów jest wykluczona z bardzo dużą wykluczenia ale, ale na pewno produkty niepasteryzowane, a właśnie ze względu na to ryzyko infekcji tutaj jest on pyta skoro mleko matki jest tak dobre co, dlaczego nie stosujemy go dłużej n p. całe życie mój Boże w planie Nachyła niepowodzeń układ o układ pokarmowy dojrzewa i możemy jeszcze inna rzeczywistą mleko ono ma pomóc nam zasiedlić tak to dla nas dobre to często są w zloty może już, posługując się wiedzą o ich własnym doświadczeniem doświadczeniem czy też było przekazywane przeżyć zobaczyć z pokolenia na pokolenie w trójkącie to zostało urwane pewne tradycje dotyczące żywienia przygotowywania żywności były w domach przekazywane no właśnie z pokolenia na pokolenie i tam się mówiło remontowany produktach mówiło się o produktach kiszonych myśmy mieli bardzo dobra kuchnia biednych Polaków to była kuchnia bardzo zdrowa ona oparta na bardzo dużej ilości ziół, których czekają ich głos i tak czasami właśnie takiego nie do zjadania przednówek był też takim momentem, kiedy bardzo mocno, a inny bardzo mocno tt tt tt tt właśnie nie dojada nie wpływało korzystnie Dagna Anna naw dawna późniejsza inni dziś parafia dokładnie kapusta też przyśpieszy zwalczyła problem szkoda, bo wśród marynarzy tam w soku z kapusty są w istocie zamiana to też bardzo fajnie działa przy dysk optyczny żołądku dużo bardzo dobrych rzeczy jest produktach naturalnych naprawdę te jeśli chodzi o florę jelitową to jeszcze chyba warto wspomnieć o lekach, które w, których ktoś, kto przy, których jeśli się stosuje te leki powinno się zadbać o florę jelitową to są oczywiście antybiotyki na każdą o tym wie natomiast także inhibitor pompy protonowej, która w tej chwili są przecież bez recepty ludzie mogą kupować leki i UE i kupują rzeczywiście im auto jest ulga dla aut dla człowieka, który ma nad trasą dotyczy właśnie dyspersja dla nas bardzo ważne jest to, że te inhibitory pompy protonowej w Tyczynie zmieniają funkcjonowanie flory jelitowej potem także niesteroidowe leki przeciwzapalne z domu bez recepty można kupić na stacji benzynowej i krótko kolejnym elementom Tryńcza pamiętacie stres mnie taki mocny tylko stres długotrwały stres jest czynnikiem, który bardzo mocno zmienia funkcjonowanie flory my nawet mamy takie badania to w wiadomo, że od kwot od zawsze mamy badania na polu jeździmy na 1 z większych festiwali rockowych i tam pytamy się uczestników tego festiwalu o problemy trawienne z par nam się tam pracuje w g sok z klienta komercyjnego badziewia robiliście, ale zrobiliśmy badania na prawie 2 tysiące osób okazuje się, że tym czynnikiem, który może być związane właśnie z problemami jelitowymi jest właśnie młodych ludzi Stras Kaki, który dosyć często działa w parę razy dziennie parę razy w tygodniu, a on jest jest czynnikiem ewidentnie związanym z tym prezes jest pogorszenie funkcjonowania układu pokarmowego bardzo dziękuję pani profesor ja również prof. Ewa Stachowska biochemik specjalistka w dziedzinie żywienia człowieka kierownik zakładu Biochemii żywienia człowieka pomorskiego Uniwersytetu medycznego w Szczecinie, bo państwo miękkością dziękuję pani profesor dziękuję informacji Radia TOK FM już za kilka minut o godzinie jedenastej po informacjach wracamy do programu off Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OFF CZAREK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz 40% taniej. Wybierz pakiet z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA