REKLAMA

Czy mrożonki są bezwartościowe? Czy margaryna jest niezdrowa?

Homo Science
Data emisji:
2018-03-10 11:40
Audycja:
Homo Science
Czas trwania:
30:21 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
teraz już Alexandre Piotr Stanisławski ze swoją audycję Homo science proszę posłuchać, bo będzie o jedzeniu naukowo dzień dobry audycja Homo science, a studia z nami nasz gość dr Agnieszka Jarosz z Instytutu żywności żywienia kinowy chcemy porozmawiać o tym jakie warzywa w tej chwili najlepiej byłoby jeszcze, żeby jeść zdrowo, a mamy przednówek pora jest trudna na rynku dostępne są albo mrożonki albo warzywa przywożone z bardzo daleka bądź też owoce znane już, Rozwiń » jakby to, że skupi się na warzywach i co właściwie powinniśmy wybierać te mrożonki tak jak wielu sądzi to są produkty pozbawione wielu wartości odżywczych właśnie wskutek wdrożenia nie wręcz przeciwnie właśnie mrożenie jest najlepszą formą konserwowania żywności i oczywiście zależy to również od tego jak szybko musimy im szybciej tym lepiej mimo więcej są zostawiamy tych właśnie wartości odżywczych przede wszystkim chodzi nam tutaj o witaminę c witamina c jest takim łatwym można powiedzieć składnikiem, który ulega degradacji pod wpływem właśnie różnych temperatur i w związku z tym Anią szczególnie dbamy i okazuje się, że właśnie mrożonki to jest takie buty i bogactwo witaminy c oczywiście nie mają tyle samo zło tych wartości tej z chociażby tej witaminy c są w surowym produkcję, ale najwięcej spośród wszystkich można wejść przetworów, jakie w tym czasie mamy dostępne, nawet jeżeli robimy je sami, a jeżeli dane warzywo jedzie do nas powiedzmy o tej porze roku z Hiszpanii mamy do wyboru skorzystać z takiego samego warzywa w formie mrożonej z Polski, kto i cały pani wybrała drogę wybrała to polskie, dlatego że do mrożenia u nich wybierane są produkty, które nie mogą być uszkodzone UE z założenia, żeby ten produkt właśnie spełnia wszystkie swoje no można dojść przeznaczenia i żeby można było sprzedać po drugie jest to także one są zbierane w tym okresie, kiedy są najtańszą najtańsze jest są wtedy, kiedy jest ich najwięcej, kiedy jest pełnia sezonu, czyli mają w pełni sezonu największą wartość odżywczą i w związku z tym, nawet jeżeli troszeczkę ich ubędzie to one będą nadal miały bardzo wysoką wartością odżywczą natomiast warzywa, które są transportowane z inną odległość miejsc mogą bez zbierane w tym okresie, kiedy jeszcze tak do końca nazwijmy to niedoszły oprawca i wtedy ta wartość odżywcza jest mniejsza produktu jest dojrzały ma tą optymalną wartość odżywczą produktu mniej dojrzały no aż tak jej nie posiada, a poza tym sam transport przechowywanie ma też wpływ niekorzystny ale, a jak wygląda wpły w transportu właśnie im dłuższy transport tym więcej wartości odżywczych nam ucieknie może tak być, ale to wszystko zależy od tego w jakich warunkach transportujemy również chcieli, jeżeli to są różnego rodzaju chłodnie prawda i te warunki są w miarę tak jest w były zachowane to nie powinien mieć aż takiego olbrzymiego wpływu, ale bardzo często te produkty są poddawane no o różnym prawda takim heroicznym nazwijmy działaniom, by one właśnie w czasie tej podróży się nie psuły, więc one będą wymagały chociażby większej naszej uwagi jeśli chodzi o mecze i taką właśnie dostał mąż natomiast mrożonki bierzemy rzucamy n p . na gorącą wodę mamy już bezpośredniego spożycia nic nie musimy robić, a jeśli chodzi o to temperatury czy też sposób mrożenia mówi pani, że im szybciej tym lepiej czy to się jakoś nie różnią między producentami czy jesteśmy folku konsumenci o tym, informowani jak to jest mrożone czy generalnie wszyscy ci duzi duzi producenci robią to podobnie i równie skuteczny można powie, że właśnie wszyscy robią duże duzi producenci robią to podobnie i skutecznie my, jeżeli chcemy sami nie w swoich warunkach domowych to zrobić o to nie mamy aż takiej siły mrożenia nasze lodówki zamrażarki zazwyczaj nie posiadają takie jak to przemysłowe, ale może być takich parę sposobów n p. na rozłoży my najpierw prawda zamrozimy te warzywa czy owoce, żeby one się z sobą nie stykały i później je po prostu włożymy do wspólnego jakiegoś woreczka podzielimy na porcje i wtedy mamy szybszy ten proces mrożenia i mniej strat w wartościach odżywczych, a przy przechowywaniu i czy to jest też różnice liczone będą Niewiem, bo 1 lodówki zamrażarki potraw podchodzi do - 2 0 kilku sporo osób w ustawie sobie to umorzenie na to minus powiedzmy 5 - 8 ze względu na oszczędność energii czy to może mieć znaczenie tak im przede wszystkim połów ryb mięs i mniej więcej - 2 4 to jest dobra temperatura na mrożenie, jeżeli takiej nie mamy to on ustawiony najwyższą, jaką posiadamy, żeby to było jak najszybciej na najniższą ceną najniższą tak z najwyższą z najniższych w każdym razie on to on to ustawiamy właśnie tą najniższą, jaką mamy w tym momencie to następuje naprawdę szybko i te straty energii nie będą zbyt dużo później przestawiamy na poważnie, ale przyda się tam tańczy przy przechowywaniu już Niewiem choćby nawet jak kupimy w markecie powiedzmy z z lodówki, która trzyma tu niską temperaturę, cośmy do domu, owszem, przechowujemy w zamrażarce, ale tam zamrażarka nie może aż tak mocno czy to ma znaczenie w nie lubią produkty już jest zamrożony on już jest wstępnie obrobione i nie musimy się tym przejmować natomiast nie możemy dopuszczać do rozmrażania są w trakcie prawda po zakupie innym sposobem przedłużania terminu przydatności do spożycia groźbę rozmaitych warzyw jest kieszenie no kiszona kapusta kiszona ogórki jedno w tej chwili są dostępne w przeciwieństwie do innych łatwo dostępne warzyw i co pani sądzi o wartościach odżywczych, które niesie taki sposób przetwarzania w myśl, że taki nawet właśnie w warunkach domowych jak to wytwarzamy takie wyciszenie czy ogórków cieczy czy właśnie kapusty, bo wiele osób to odcieni to można pojeździć jest takim, a taka żywność funkcjonalna trochę, dlatego że tam się pojawiają bardzo dobre bakterie i jest to bardzo korzystne jeśli chodzi o nas chociażby działania na rzecz go przewodu pokarmowego w tym okresie bardzo często korzystamy z różnych medykamentów, zwłaszcza antybiotyków, które nam wybijającą florę bakteryjną i właśnie takie wyciszenie i takie naturalne nie przyspieszamy, bo niestety niektórzy potrafią dodać jakiegoś od 10 0 prawda, żeby coś szybciej od dziś siłą dla celów na nazwijmy to takich komercyjnych, a to nie mówimy o tym, tylko takim tradycyjnym mu wówczas mamy można powierzyć taką żywność prognostyczną, którą warto w tym okresie zastosowanie się chociażby na to jak mówią medykamenty, które stosujemy i które nam niszczą florę bakteryjną naturalną, a czym witaminy będą się dobrze zachowywały w takim procesie świetnie się zachowują zachowują się praktycznie nie ma żadnych strat jeśli chodzi o witaminy, a wręcz Danny właśnie mnie takie wartości odżywczej tabele wartości oczywiście po grzewczej wskazują, że jest nawet troszeczkę więcej chociażby tej witaminy c niż w tym produkcie w wyjściowym w wyniku tych procesów fermentacyjnych, jakie zachodzą, ale to nie są jakiejś dziurze powiało dwukrotnie to jest naprawdę ułamek także, że nie musimy się obawiać tylko ważne jest jak my przechowujemy no wiadomo jak już policjanta witamina c jest bardzo wrażliwa w związku z tym co nie może być na jakieś ciepłe miejsce prawda to musi lepiej, jakby było właśnie ciemne miejsce, żeby światło tlen no nie działały nam w taki niekorzystny sposób Elephant zapakujemy ogórki nie słoik i ten słoik za kręcimy to tam dochodzić tego też pasteryzacja coś rozumiem, że to w tym momencie już nam zlikwiduje pewnie te bakterie, które nam zależy, by niektórzy tak jak duży, bo trudno przechować domowych warunkach nie w wielkiej beczce tylko jakimiś tam garnuszku czy coś chociażby czy ogórki kapustę przez całą zimę, tak więc często część okna elita kalką chodzi o to właśnie, żeby się nie rozwija nie rozwiało to bakterie chorobotwórcze jest oczywiście no to pasteryzacja ma na celu jak mało gmin pan powiedział tt to właśnie zapobieganie im tzw. psuciu się wraz z ta i to na pewno tak, ale mimo wszystko część tych prac bakterii probiotycznych zostaje i tak jak nasza w przypadku ogórków możemy wykorzystywać te z powodzeniem, chociaż ten płyn, w którym one są jak gdyby wyprodukowane w tym momencie same siebie ogórki dynie z jakim szefem królestwo po żywności tam głównie mamy wodę i niewiele więcej czy właściwie tak bardzo duże spółki w cieniu ogórki są znacznie bardziej wartościowy niż przed aż 1 to stwierdzić, iż druga mówi Wąsik takie są mu prawidłowego kiszenia prawda nie nie przyspieszamy, bo u nas nie ulegali już dostają wszystkie te przy nogach przy plaży plan wymiany zdań później sobie za postać rozwijamy 3 3 ktoś ma inną metodę właśnie tego wytwarzania takiego spokojnego powolnego nie nie spieszymy się z przetworami rezerw co się tyczy też innych, bo teraz jest moda moda na tropie moda zazwyczaj bardzo się pojawia kiszenia różnych rzeczy, które się do tej pory u nas kroniki siłą albo się ziściło, a wodę przystało nie ludziki są pomidory wielki show kalarepa k, ale też pojawia się Kingsley, czyli i innych wysoko Rajska potrawa, czyli kiszona kapusta włoska z różnymi dodatkami między nimi, czyli tak dalej czy to jest także one wszystkie razem górą proces kiszenia są z siebie korzystny tak prezeski się nią samą siebie jest korzystne właśnie tam się pojawiają to korzystne bakterie, ale też możemy czasami przesądzić z 3 zdrowo noszą, bo wiele osób mnie n p. nadużywała Anny soli teraz to i czasami nie czujemy smaku kapusty tylko na nią smak soli w związku z tym wcale nie jest często potrzebne nam potrzebna nam taka ilość i warto to ograniczyć no bo tu o innych możemy wnieść także, że z 1 strony w porządku jest to warzywo błonnik trochę tej witaminy c natomiast z drugiej strony sobie dorzuciłem porcję soli zbyt dużą no to nie jest dla nas korzystne jeśli chodzi chociażby choroby układu krążenia, ale również nowotwory mocno jak już tak doczekamy do tego czasu, kiedy będziemy mieć bez polskich pól dostępne pierwsze warzywa nowalijki to czy te nowalijki będą dla nas zdrowe, bo słyszy się często, że to sama chemia i generalnie należy unikać pierwszych warzyw z wysp puli naszych tutaj miejscowych, a ja myślę, że nie dotyczy to tylko pierwszych warzy w warto wiedzieć znać to źródło z kont to mniej więcej pochodzi, ale czasami nami jest trudno moja są często słyszy umrze, a tu dla nas dla rodziny na to co prawda na sprzedaż w związku z tymi co dotyczy można, by całego sezonu, kiedy te warzywa się pojawiają, jeżeli widzimy, że coś na nim rzodkiewka jest wielkości orzecha włoskiego no to powinno budzić nasz niepokój nie obawiajmy się, że n p. coś będzie nie kształtne rzeź, że trzeba coś będzie tam nadgryzione przez robaczka roboczych właśnie będzie chętniej jadło coś co jest ekologiczna, jeżeli mamy w takie na taką dostęp do żywności ekologicznej tej pierwszej nowo ligowej NATO muszą spełniać pewne te certyfikaty są pewne warunki w interesie nie boimy takiego przy nawożeniu natomiast oczywiście no taka sytuacja może nastąpić natomiast nowalijki traktujemy jako dodatek do żywności coś co nam na morze szybciej i uniknął przybliży to wiosna ale, ale nie traktujemy jako podstawowy produkt to na koniec króciutkie pytanie, bo minutę nam została do tego do końca tego wejścia antenowego czy gotować był jak w jaki sposób przygotowywać warzywa, jeżeli nie chcemy jeść surowych, żeby stracił jak najmniej wartości odżywczych gotujemy wodę na ważne dlatego żona wtedy najwięcej zachowują krótko, jeżeli właśnie nie chcemy już takiego surowego, ale warto, by było, że była legenda to możemy krótko gotować 1 2 minuty nie dłużej w takim razie druga część audycji będzie poświęcona tematowi kruszcu zapowiadany był między nami mianowicie coś co zawsze budzi ogromne emocje to znaczy tłuszcze czy margaryna czy ma słuch czy oleistej olej, jaki olej i t d. chce Oliwa sól Oliwa zapraszamy o dwunastej 40 postaram się rozwiać wszelkie wątpliwości, a naszym gościem jest dzisiaj dr Agnieszka Jarosz z Instytutu żywności i żywienia w Warszawie i jeszcze raz 12 4 0 o tłuszczach zapraszamy teraz informacje Radia TOK FM dzień dobry witamy ponownie druga część edycji Homo science Aleksandra Stanisławska Piotr Stanisławski Crazy nauka PL i studzi nasz gość dr Agnieszka Jarosz z Instytutu żywności żywienia w Warszawie i dzień dobry, a rozmawiamy dzisiaj ich nowość poprzednie części rozmawialiśmy o w tym czy warzywa, które są obecnie dostępne w sklepach na rynku są zdrowe i trzymając wystarczająco dużo wartości odżywczych i okazało się, że mrożonki jak najbardziej kiszonki jeszcze bardziej, a trochę mniej dla nas są skazane te warzywa, które w długą drogę przemierzają też zależy od tego czy w jakich warunkach tran drogę pokonują kolejna rzecz jest taka, że trzeba uważać na nowalijki, które na, które tak strasznie czekamy, ale one mogą być prze nawożone, więc tutaj trzeba zachować ostrożność i czekać na to pełnia sezonu, kiedy warzywa i osiągnąć te ten szczyt wartości odżywczych, który zresztą mamy w postaci mrożonek cały czas dostępna o tym, pamiętać należy, a drugą część naszej audycji, którą właśnie rozpoczynamy chcemy poświęcić rozmowie o tłuszczach, czyli temacie trudnym i w dyskutowanym szeroko w internecie i wydanie nr 1 od nas i to jest pytanie co się pojawia bardzo często na naszym fanpage u Crazy nauka Otóż margaryna czy masła to zdrowsze są zdrowsze, a nie uda się tego ująć 1 z słowem i powiedzenie albo Morgana albo mas nie tak nie będzie, dlaczego pani na nasz region, gdzie państwo ode mnie, dlatego że po pierwsze, możemy powielić dla kogo niżeli mamy małe dzieci kobiety wciąż się umówimy, żeby korzystały z tych tłuszczów takich najbardziej naturalnych, czyli masło, którą dla dla tych osób natomiast, jeżeli mamy dorosłych, a zwłaszcza dorosłych, którzy mają problem z chorobami układu krążenia zawsze powiemy margaryna, dlaczego dlatego, że masło zawiera sporo tłuszczów nasyconych, których i tak mamy pod dostatkiem innych produktów zwierzęcych tak in z produktów zwierzęcych w związku z tym chodzi o to, żeby z tym nie przesadzać natomiast margaryny i mają znikomą ilość tłuszczów nasyconych są różni się margaryny wzbogacane różnymi składnikami jak kwas omega 3 3 z terrorystą no ale to już jest dla specjalnej grupy osób z wysokim poziomem cholesterolu, ale właśnie to są produkty, które możemy dla poszczególnych grup chociażby wiekowych, ale tak na dobrą sprawę można mu immunitetu uszczelek właśnie roślinne, czyli margaryny już stosować i u młodszych dzieci, jeżeli n p. mamy w rodzinie tzw. hipercholesterolemię rodzinną genetycznie uwarunkowaną to bardzo często właśnie tym pierwszym etapem leczenia nie jest dobór odpowiedniej ilości odpowiadającej tłuszczów i wtedy właśnie wisi stosują margaryny, ale no stress najwyższej półki nazwijmy na taki dorosły przeciętny dorosły bez schorzeń w rozmaitych, o których pani wspomniała to, z którą strony powinien celować raczej w margarynach raczej margaryny proszę państwa na rynku w tej chwili to jest tak dużo różnych produktów, które się podszywa pod nazwą żoną uczmy się czytać etykiety, dlatego że nie wszystko co się nazywa masłem to nie jest nazwa zastrzeżona to masłem jest do końca tam jest 8 2 % tłuszczu możemy mówić o maśle natomiast bardzo często też wykorzystywany jest kształt czegoś co pamiętamy z dzieciństwa z pobytów na wsi prawda i to sugeruje, że jest to masło żali się przyjrzymy temu tak do końca to okazuje się, że wcale nie w związku z tym, iż uważamy, że właśnie kupujemy produkt maślany wita się w razie jest to czysta masło są to masłem nie jest natomiast właśnie też na nową, a etykietach produktów zwracajmy uwagę, bo margaryny mają dodatek chociażby witaminy, ale w witaminy de beta-karoten natomiast masło może mieć tę zawartość bardzo różną prawda w mamy w margarynach napisane i dlaczego jest tam na 100 g natomiast w maśle tego nie mamy, bo jeżeli no na zimę krowa prawda zwierzę, które nam to jak Bóg daruje wychodzi na łąkę jest właśnie na pastwisku ma zupełnie inną zawartość tych dodatków niż wtedy, kiedy przebywa w GOK w obozie Romów chociażby właśnie na przednówku uczy czy zimą także, że ta wartość odżywcza wtedy jest zupełnie inna, ale w kwestii margaryn podnoś często kwestia żony Sokół utwardzane w stosunku do skutku utwardzane tłuszcze zielony stół na różne sposoby przetwarzany i przez to są niezdrowe jest ich auto było to jest historia, która się ciągnie to zła sława wyciągnie się w muzeach kluczyk tkwi w 1 słowie częściowe, jeżeli zauważymy, że są utwardzone częściowo jakieś tłuszcze co znaczy to będziemy mieli dużo tłuszczów tzw. trans, która obarczona działanie miażdżyca drobne rakotwórcze natomiast, jeżeli jest całkowite utwardzenie to będzie mieć więcej tłuszczów nasyconych, ale w tej chwili te metody są już inne teraz jest z tym fiksacja i to jest bezpieczna nie, zwiększając ani ilości tłuszczów trans ani ilości tłuszczów nasyconych w związku z tym to wymaga rynny w tej chwili są zupełnie innymi Mark arenami, ale nie mamy w związku z PL można, by dyrektywami Unii nie mamy takiej możliwości, jaka była Lynn nie, żeby przeczytać ile tłuszczów trans jest właśnie w danej margaryny nie w związku z tym musimy sobie radzić z tym w erze to właśnie słowo często unikamy tego co i ma w napisie częściowe i to nie dotyczy tylko czystej margaryny, ale może dotyczyć n p . takich mikrusów nas smarkaczy, a te margaryny takie doświadczenia z tak klasycznych kostkach, bo to też inni też margaryny do smarowania są zwykle jakiś kubeczka się one są dość siły niestety rzadkie, ale takie mam taką mają konsystencję raczej nie masz planów bliżej im trochę Struga oleju natomiast margaryny do pieczenia no to jest taka kostka potężny twardej tak dalej to one są jakoś inaczej robiony ciągle są jakieś gorsze dane mogą być utwardzone Jona mają najwięcej tych tłuszczów trans oczywiście, ale nie wszystkie niestety nie mogę powiedzieć, o którą margarynę polecę, ale na pewno był w 4 innych nie nie wszystkie mają te złe konotacje będzie na etykiecie w rejonie rocznie nie ma o nim nie mamy SLD to on to nawet ten dobry przemysł tłuszczowy Polski walczy, żeby mogły być takie to niemożna znieść ulgę, że nie można było takie są dyrektywy unijne natomiast niektóre kraje obchodzą się n p. piszą, że poniżej tam 2 %, że można taką informację i to już jest dla konsumenta, że jeżeli weźmie, że gdzieś nie ma informacji Otóż jest to informacja to znaczy, że ten producent auto dba także, ale nie przesadzałabym no mnie nie pieczemy tak oczywiście tych tłuszczów trans mamy najwięcej w puszczach piekarniczych i one są wykorzystywane do produkcji różnych tam ciast ciasteczek czy ją unikamy ciast ciasteczek i tego co zawiera olej palmowy, bo to w nim tkwi problem nie powiedziałbym, że to olej palmowy czy olej kokosowy oczywiście one mają swoje, a można wejść one mają przede wszystkim nadmiar tłuszczów nasyconych, chociaż teraz trwają dyskusje tam są różnego rodzaju te tłuszcze nasycone, ale na pewno mu przewagę nad nimi ma olej rzepakowy czy paliwo z oliwek i tutaj nie nie w inny nie jest to nie jest to no i mówi jak gdyby polecane do ciągłego używania oczywiście, dlatego że one mają one taką stabilność jeśli chodzi o pieczenie smażenie dosyć dużą są wykorzystywane przez restauracje są wykorzystywane właśnie przez co przez producentów różnych słodkości, ale i, ale nie jest on, jeżeli ktoś nie gloryfikują, jeżeli tego nie nadużywamy nie mam czym się przejmować natomiast każdy tłuszczu pamiętajmy niesie kalorie czy to będzie olej czy to będzie smalec Cimos TSA fani już wspomniała o tym, więc mamy łatwiejszą sprawę Oliwa z oliwek czy olej rzepakowy 3 oraz słonecznikowy no właśnie tu mamy kolejne frakcje ścierające się w internecie w walce o słuszności jedyną no, więc można powiedzieć, że mamy to szczęście, że mu mieszkamy w takim regionie i mamy dostępność to, że taką i olej rzepakowy nazywany jest oliwą północy, ale jest to można powiedzieć dużo lepsza od pali w oliwy z oliwek, dlaczego dlatego, że w tym ma mniej tłuszczów nasyconych o połowę ma mu odpowiedni stosunek tłuszczów omega 3 i domaga się jest z bardzo istotne ma 2 do 1 to jest bardzo dobre ma również sporo witaminy c co jest czymś co nas można palić utrwala nam ten kurz zabezpiecza go przed ich łączenie i dużo dłużej nadaje się to smażenia czy w ogóle jakiś takich obróbek termicznych w związku z tym mamy naprawdę bardzo dobrej jakości wartości odżywczej produktów to kwestia telefon jest rafinowany tak inaczej, bo to też jest kolejny podnoszony temat, że ten o olej rzepakowy, który tak po prostu sklepach dostępne to jest jakieś świństwo, bo on jest jakoś tam dziwnie przygotowywany i t d . i t d. najlepiej to tylko taki nie wiem wyciskanie po prostu jakiś stół zupełnie w warunkach Eko natura myśli tak dalej, kto zna prawdy można obejrzeć też moglibyśmy chcieć z monasteru greckiego prawda tylko on może mieć Oliwa z oliwek i są różne takie gradację natomiast właśnie Extra vergine produkty one i przez to, że mają sporą taką aromaty za akcję nie powinny być poddawane obróbce termicznej dał się nic takiego złego, jeżeli tak krótko trwała długo nie dzieje prawda natomiast nie będziemy mieć tamta temperatura zabije nam ten smak aromat w związku z tym one do surówek sałatek od miasta rafinacja polega na tym, że oczyszczamy z różnych tak samo znajdziemy to można powiedzieć w Oliwie, bo paliwa też w różnych prawda części nie potrafi być tam tłoczono natomiast właśnie olej rzepakowy rafinowany świetnie nadaje się do smażenia i powinniśmy przede wszystkim z tego korzystać, ale w Oliwie z oliwek jest coś, czego nie ma w oleju rzepakowym, czyli są polifenole także oczywiście tego nie mamy w oleju rzepakowym, ale wolę już epokowy moment czterokrotnie więcej takich łóżek co chociażby czterokrotnie więcej mamy witaminy, ale która ma podobne działania takie właśnie protekcja inne wobec tłuszczu wobec i uczenia i wobec naszego organizmu, czyli jak działa na nasz organizm korzystnie witamina, a jest przeciwutleniaczem w związku z tym, że przeciwdziała przeciwko wolnym rolnikom, czyli działa anty miażdżycowa anty nowotworową anty starzeniu w i polifenole mają też te właściwości w zależności od tego, który jak przed to jeszcze 1 tłoczno został do mówienia tak istotne bardzo modne ostatnio olej kokosowy, który cieszy się dobrą sławą nada się cieszy natomiast co pokazują się różne niepokojące badania, że on właściwie jeśli chodzi o zawartość tłuszczów nasyconych to zdaje się, że nawet bije na głowę smalec do faszyzmu można powiedzieć podobne jego zaletą jest właśnie to, że on no można na nim długo smażyć prawda smalcu też nic nam się nie dzieje, ale właśnie te tłuszcze nasycone ona są tym prawo problemem jest to trochę tych tłuszczów średnio łańcuchowych, które się przypisuje trochę taką korzystną rolę ale niemniej jednak to wymaga dalszych badań i póki co wiem, że to są przede wszystkim tłuszcze nasycone można będzie myślał kilka procent w związku z tym nie powinniśmy z tym przesadzać przede wszystkim powinniśmy sięgać po niej tłuszcze roślinne natomiast to Jan olej może być właśnie w niektórych jakiś tam produktach, które chcemy sobie zrobić od czasu do czasu używane niektórzy sobie jakieś czipsy robią smażą prawda to wymaga troszeczkę dłuższego okresu czasu, więc może wtedy, ale nie powinno to osoby nie powinien on stanowić naszego podstawowego olej do jakiejkolwiek obróbki taśmy świetnie nadaje się do kosmetyki o tych sum w nich się bardzo cieszyć mamy olej rzepakowy korzystają z niego ile w lesie tak w taki jest przede wszystkim kontakty z naszą Oliwa północy to jest 1 z najlepszych produktów, jakie mamy świetnie co z tą myślą państwo zostawiamy naszym gościem była dzisiaj dr Agnieszka Jarosz z Instytutu żywności żywienia w Warszawie dziękuję dziękuję Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: HOMO SCIENCE

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

40% rabatu w zimowej promocji TOK FM. Nie czekaj - zdobądź swój pakiet "Aplikacja i WWW" z solidną zniżką, aby słuchać wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!