REKLAMA

Ikea planuje wprowadzić burgery z owadów

Przedpołudnie Radia TOK FM
Data emisji:
2018-03-27 11:40
Prowadzący:
Czas trwania:
13:53 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Szanowni słuchacze szanowne słuchać i bardzo proszę wziąć teraz notesy długopisy czy ołówki dyktuje przepis proszę przygotować 10 0 g buraków 5 0 g Pasternak ku 50 g ziemniaków oraz 50 g lar w mączniaka młynarka w ten sposób można przygotować znakomity Burger tak przynajmniej dowiadujemy się poniekąd nieoficjalnie o tym, że w Ikei będzie można kiedyś taki Burger zjeść już niedługo IKEA jest niegdyś popularnym meblarskim sklepem to również popularną stołówką i Rozwiń » ma swoje laboratorium jedzeniowe laboratorium Spacey ten i właśnie przedstawili oni w skład takiego Burgera z robakami wygląda na to że, że będziemy musieli się powoli przestawiać na nasze rozumienie tego nie czy MRR robaki owady ich larwy są czy będziemy masowo jeść owady w naszym studiu we Wrocławiu dr Anna Żołnierczyk z uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu dzień dobry pani doktor dzień dobry feeling państwo to chyba w Europie tylko niechętnie Adam Nowak, gdy rzeczywiście Europa jest takim miejscem, gdzie jest największy opór odnośnie jedzenia owadów w wynika to z naszych przyzwyczajeń ku naturalnym historycznych, ale także z tego, że w naszym klimacie jednak mimo wszystko owadów jest mniej niż w krajach o klimacie znacznie cieplejszym osiągają mniejsze rozmiary i też nie mamy problemu z innymi źródłami białka, czyli wołowina krzyczy czy ryby czy inne rodzaje mięsa z innym i w związku z tym, że nie jesteśmy przyzwyczajeni do lutego, żeby owady gościły na naszych stołach jest to dla nas problem dlatego myślę tak jak pani powiedziała powoli będziemy się przyzwyczajać do tego tematu tych pani Anny przyjęła informację o tym, ruchu czy też próbach ze strony krainą to jest bardzo popularne miejsce do do jedzenia, jakby nie było, więc wyjście w Europie do do szerokiego odbiorcy wydaje mi się, że jest to całkiem naturalny wróg, dlatego że w ostatnich latach zarówno w świecie naukowym, jaki wśród konsumentów zwiększa się zainteresowanie wykorzystaniem owadów w celach paszowych czy konsumpcyjnych powodów jest co najmniej kilka 1 z nich jest to jest to, iż jest nas nasze mieć coraz więcej szans i musimy się wykarmić nie zwiększymy nagle ilości pastwisk czy pól uprawnych w związku z tym psy inną żywnością, którą uważamy jako konwencjonalną ze zwiększeniem ilości będą coraz większe problemy inne po wódce to zużycie wody mamy coraz więcej problemów na świecie z dostępem do wody pitnej, a produkcja rolna spożywcza pochłania ogromne ilości tej wody przy produkcji owadów w porównaniu z produkcją roślinną zwierzęcą ilość zużywanej wody jest znacznie znacznie mniejsza też jak już mówimy o wodzie to też kwestia ochrony środowiska produkcja rolna przysparza nam znacznej ilości gazów cieplarnianych czy odpadów organicznych czy też innych zanieczyszczeń w przypadku produkcji o wadzie tej nie ma dokładnych badań na ten temat, ale inny na pewno możemy uznać taką produkcję za bardziej ekologiczną, czyli mniej zanieczyszczeń żądzą naszą naszą atmosferę nasze środowisko to, w którym żyjemy rolna produkcja mięsa jak rozumiem przede wszystkim powoduje przede wszystkim mięso armatnie na asfalt, ale przecież robaki owady kojarzą nam się co najmniej nie higieniczny i co z tym zrobić to no to one nam taki się kojarzył, ale tak naprawdę w 80 % krajów na świecie owady zmniejsza lub większym stopniu są spożywane i i myślę, że musimy musimy w naszych głowach sobie poukładać itd resztkę przewartościować, żeby móc mu spokojnie podchodzić do tematu i to był to nie nastąpi tak nagle to auto to trzeba trochę na to czasu, ale myślę, że jeżeli będziemy się z tym oswajać to już za kilka lat nasza reakcja będzie inna niż niż w tym momencie tak było n p. susze w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku jak się pojawił u nas to początkowo używała uważana jak to surowa ryba to jest obrzydliwe potem się stało to daniem ekskluzywnym ma w tej chwili jest już w zasadzie możemy kupić kup kupić w pudełkach takie gotowe zestawy w supermarketach, ale trzeba było na to kilkunastu kilkudziesięciu lat i myślę, że jeśli chodzi owady też może być podobnie my też ich ciekawe owady pani jadła pani doktor w wielkiej formie jako desery czy jako danie główne czy jako Pasternak kanapki jadłam jako deser jako mączkę jako dania główne były to owady, które mogłam sama sama sobie w laboratorium wyhodować i były to mocznik mówi Marek świerszcze i szarańczę, a jak to w czekoladzie jako batoników pani co się powie właśnie jak to wygląda tak realne, ale ogólnie o wadium w postaci lar w lub owadów dorosłych i w zależności od tego jak w jakiej postaci jemy mają różną konsystencję różny smak jeśli chodzi o smak to zwykle możemy go porównać do czegoś co już znamy jeśli, choć są konsystencja to owady formie dorosłych są bardziej chrupiące owady w formach werbalnych zawierające mniej Schetyny, ale są płyny są bardziej miękkie i mają taki SOS orzechowy posmak przez to, że zawierają większą ilość tłuszczu i n p . taki deser czekoladowy tort czy jest czy blok czekoladowy czekolada czy brał w nich z prażonymi larwami mączniaka młynarka larwami mączniaka młynarka możemy przez młodzież następ przez przez dwa-trzy dni następnie nie wrzucamy żywych do piekarnika bardzo łatwo jest je uśpić, wkładając do zamrażarki i po kilku godzinach możemy je uprażyć tak jak pieczemy ciasto czy pralkę czy praży my n p. słonecznik sobie w piekarniku i w tej postaci dodajemy do do deseru, ale proszę wybaczyć takie pytanie nie mam doświadczenia wydaje mi się, że jedzenie owada w wersji dorosłej może być trochę niewygodne sztuk nóżki, jaki skrzydełka to przepraszam w gardle nie staje na czele tak zwykle usuwa się wcześniej nikt inny ważki i skrzydełka, żeby nie zje za dużo Schetyny, która może nasz układ pokarmowy podrażnić, czyli nie ma, ale problem mnie nie ma, ale też na front chrząszcze smażone na głębokim oleju nie usuwamy pancerzy Ka i on po usmażeniu staje się chrupiący możemy to porównać z jedzeniem chipsów n p. gdyż po nich ruch grupie nam w podporę gryzienia mocny co ze składnikami odżywczymi Schetyna jak pani mówi lepiej nie przesadzać z wyobrażam za jakiś czas ciasteczka z rybaków z wielkim napisem, że tam wolno szkic ceny frachtów techniczne weźmy choćby n p . żeby Schetyna akurat nie była spożywana wszystko jedno ale gdy jak się to bada to znaczy gminne i jakie potrzeby Odrze w ciele owady są w stanie zaspokoić czy taki świeżo przesadzanie ze Zniczem nie należy przesadzać i tutaj nie należy bać się bać Schetyny jeśli chodzi o właściwości odżywcze, które zapewniają nam owady to na pewno białko i my jak mówimy o białku to nie tylko ważna jest ilość, ale też jakość, czyli zapewnienie naszemu organizmowi dostępu do wszystkich aminokwasów szczególnie tych, których nasz organizm nie może wytwarzać tzw. egzogenne i one są w owadach stół są badania na ten temat i w zasadzie w zasadzie wszystkie wszystkie z potrzebnych nam aminokwasów tutaj mamy dostępne jeśli chodzi o tłuszcz to też zwracamy uwagę na rodzaj tłuszczu na to, żeby naszemu organizmowi dostarczyć nienasyconych kwasów tłuszczowych i owady też na mnie zapewniają podobnie z witaminami są źródłem niektórych witamin oraz mikro i makro elementów i skład zarówno jeśli chodzi o białko tłuszcz mikro makro elementy czy witaminy zależy od gatunku owada o też tutaj, jeżeli mówimy o białku i tłuszczu oto kaloryczność make my jesteśmy takim społeczeństwem, które zwraca uwagę na to, żeby jeść estetycznie, żeby jeść zdrowo, żeby nie za dużo tłuszczu i tych zależności od tego czy mamy do czynienia z formą dorosłą przez formularz walną możemy mieć możemy otrzymać posiłek mniej lub bardziej kaloryczny zadzwoniła do nas słuchaczka i proszę o doprecyzowanie to znaczy mówimy o jedzeniu owadów czy robaków czy testy lekarz różnicę mówimy o jedzeniu o VAT ryba robiła to ile i robaki robaki robaki to jest takie określenie bardziej ogólnej powiedziałabym, że bardziej potoczny, ale najczęściej wdrażane jest ich wady przede wszystkim chce niech jadą tak interpretuje moją osobistą definicję Robaka jest tak, że są okrągłe ślizgu jeśli chodzi o stwierdzenie naukowe to jemy owady przede wszystkim możemy też, bo nie tylko boję, bo zdarza się, że jemy pająki i inne organizacje, ale najczęściej pod nazwą Termalica czują się owady tak no dobrze, ale jak się pani spodziewać, kiedy piszą ludzie do tego jakoś szerzej przekonają czy to jest faktycznie konieczność niech nie umiem powiedzieć czy tez konieczność na pewno jest to 1 z możliwości i ja na pewno Bender szła w swoich w swojej pracy naukowej w ustronne i też trudno przewidzieć, kiedy do tego się ludzie przyzwyczają bo, bo może się okazać, że będziemy musieli się do tego przyzwyczaić n p . i wtedy podejmowania decyzji troszeczkę inaczej wygląda takie rzeczy możemy coś musimy także to w bark najbliższe lata pokażą, ale galeria poprosiła zjadać rośliny to też nie jest tak bardzo kontrowersyjna to prawda to prawda, że nie jest to kontrowersyjne, ale naszemu organizmowi są potrzebne pewne składniki, których rośnie nam nie zapewnią tak jak na przednie, które ze mną kwasu jest jak wygląda sprawa hodowli to znaczy 3 będzie można dorobić się tutaj lokalnie czy znowu będziemy obciążać kraje biedniejsze w jakimś wyniszczający mi hodowla miękki gigantycznych ilości owadów 3 czy faktycznie uda się to robić właśnie na na lokalnych terenach na pewno da się zrobić na lokalnych terenem, dlatego że inni do takiej hodowli jest potrzebne za PRL w pomieszczenie, w którym będzie utrzymana odpowiednia temperatura ewentualnie wilgotność jej cykl letniej nocy i możemy sobie ustawić regały na regałach w pudełka i w tych budynkach hodować owady w ten sposób się to robi co nie wygląda, że dramatyczne nie mnie i jest to o tyle korzystne, że niewielka ilość przestrzeni jest potrzebna ale, żeby chodnik, by móc wyhodować bez dużą ilość biomasy to może przydomowe takie hodowle owadzie wysłał już takie w internecie można kupić takie urządzenia do hodowli owadów i zachęcają do kupna w ten sposób, że owady można nakarmić resztkami z obiadu z 1 dnia i za kilka dni mieć już białko na następny powiat pani dr inż. Anna Żołnierczyk z uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opowiada o jedzeniu owadów dziękuję serdecznie pani doktor dziękuję pani dziękuję państwu za uwagę i 11 5 7 to była audycja przedpołudnie Radia TOK FM, którą przygotowała Małgorzata Połczyńska realizował Kamil Wróblewski za chwilę będą informacje po informacjach program pat teraz na po uważa, że nie tak Mikołaj Lizut oczywiście nie to po dwunastej Karolina Głowacka dziękuję państwu do ZUS Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEDPOŁUDNIE RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Dostęp Premium z 30% zniżką od serca. Pokochaj pakiet "Aplikacja i WWW". Słuchaj gdzie chcesz i jak chcesz.

KUP TERAZ 30% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!