REKLAMA

Świąteczny obiad w Juracie

Przy niedzielnym stole
Data emisji:
2018-04-01 13:20
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
14:24 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad Przemysław Iwańczyk kłania się państwu świąteczną niedzielę w naszym niedzielnym magazynie rzecz jasna niedzielny obiad w Sudanie opuszczamy utrzymany będzie w Świątecznej atmosferze, tym bardziej że będziemy miejscu, w którym spotykają się rodziny chcące odpocząć od takiego codziennego zgiełku, które chcą w nieco inny sposób przeżyć święta jest z nami pan Piotr Pyjas szef kuchni restauracji hotelu morskie oko w Juracie dzień dobry dzień dobry Rozwiń » witam zacznijmy od tego jak wiele osób decyduje się na wypoczynek poza domem pogoda jeśli wyjdziemy za okno nie jest sprzyjająca mimo to jak popatrzy wchodząc do państwa do do lokalu zjechało mnóstwo gości z Polski tak aura nam sprzyjała, ale myślę, że nadmorskie klimaty świeże powietrze pomagają ludziom tak, żeby sobie odpoczęli oraz rodzinom i spędzić ten czas wspólnie Pański zespół z pewnością pytaj rozmawiaj z gośćmi, gdy są powody, dla których zdecydowali się porzucić to pewnie wieloletnią tradycję spędzania świąt przy wielkanocnym stole, dlaczego wybrali się jak to tłumaczą tylko chęć odpoczynku czy też zeznania innych rozkoszy n p. kulinarnych i generalnie z o odpoczynek ludzie przyjeżdżają odpoczywają spacerują mamy 4 ładne widoki Hel Jurata Hel Kuźnica Jastarnia także jest co tu jest na co popatrzeć pan też jako szef kuchni bowiem z naszej rozmowy jeszcze sprzed kilku chwil nie jest stąd pan przybył gdzieś z głębi Polski tak generalnie się z województwa świętokrzyskiego zmysłowość Stąporków tam się wychowałem się ukończyć szkołę, a później zaczęła się moja przygoda z gotowania no muszę pana zapytać obecnego o smaki charakterystyczną dla województwa świętokrzyskiego czy jest zmowa czy może być mowa regionalny Świętokrzyskiej kuchni tak tak z jak na terenie całej Polski w mamy różne smaki, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie ja osobiście czy jak jako mały chłopiec pamięta jak moja babcia znam gotowano zupę, która nazywa się zalewajka jest ona podobna coś takiego do barszczu białego z kawałkami kiełbasy i jest robiona na zakwasie również i in z ziemniakami także jak najbardziej polecam je zapamiętać dzieciństwa, chociaż sam aż tak dobrej zupy nie zrobi jak moja babcia, ale próbujemy tam też przybywający tutaj Zostań szefem kuchni w nadmorskim kurorcie usiłuje przenosić te smaki z głębi Polski do 2 na Wybrzeżu generalnie tak każdy wzoruję się nad tym co zobaczył w domu co mama gotowała babcia tata także w jakim istoty tam próbujemy sobie tutaj to przedstawić winny sposób ale, ale jednak podobne, żeby jednak to niezwykła w podglądają jak wyglądało państwo to świąteczna sobota zauważą, że na barku wystawione są koszyczki ze święconki, z którymi w myśl tradycji podążają rodzin dowodu do kościoła to taka wieloletnia tradycja chrztu Morskiego oka tak tak to w jak co roku mamy gości, którzy przejeżdżają trasę z rodzinami z dziećmi mają możliwość kolorowania pisanek kuźnię i koszyki są deklarowane i wystawione na bazie ludzie bardzo chętnie zabieramy ze sobą do kościoła w 1 800 dużo gości zjechało z Polski do was w tym roku w tym roku mamy 5 0 osób co nie jest tak wysoką liczbą, ale trzeba się przyłożyć do tego co robimy wszystko było, że wszystko ładnie wyglądało jak najbardziej zachował ten smak oryginalne, czyli pogoda determinuje można wypowiedzieć te wybory tak tak to jak jak najbardziej dobrze by pan opowiada, że do karty dań pan przyrządza większość głównych potraw wraz ze swoją drużyną tak to nazwę co pan proponuje na taki właśnie na niej na te niedzielne śniadanie, gdy spotkają się wszyscy goście przestronne wnętrze generalnie mamy w niedziele zupa Żurek Fart później mamy 4 gorące dania to będą trwać wybory jajecznicy brakiem basowa i zawsze coś na słodko także będą na nośniki z wybranymi tam przysmakami z kremem z twarogiem będzie z będą zaś sosy owocowe, a także najbardziej w Pasiece swojego szwagra no i wreszcie przyjdzie przygotować niedzielny świąteczny obiad sądzę, że kraj miał pan duże pole do popisu, ale też, kierując się ustami swoich gości co pan przygotował także mamie zupę aksamitny krem ziemniaczany siano z grzankami następnie mamy umowę łososia Bałtyckiego na kremowym szpinaku podany z purée z laserowymi sosem holenderskim także najbardziej polecam basen czy moja pierwsza część składki w sosie własnym, która będzie podana za szklanymi ziemniakami i duszoną czerwoną kapustą to, chyba że kaczka to taki przysmak też regionalne jeśli się niepamięcią to wszystkie restauracje w Łodzi serwują kaczkę on też na taki przepis wyjątkowy, który pozwoli odróżnić ją od innych serwowanych im to oczko w okolice generalnie kaczka jest serwowana wszędzie ja wraz ze swego doświadczenia dziś mieszkam kilka lat za granicą wanilii tam nauczyłem się technik przygotowania kaczki także ja osobiście lub kaczka konfiskowano, która jest zrobiona w francuskim stylu chcę się właśnie przygotować dobrą jak kaczka nie mając do dyspozycji wszystkich urządzeń, które mają szefowie kuchni czy w domu na swoją swój użytek można taką kaczkę dobrze przygotować tak to jak najbardziej można ją udusić można ją pies można usmażyć także jest dużo nad tą, którą formę najbardziej wolnym jak generalnie to konsultowano jak wspomniałem wcześniej, ale jak najbardziej cieszy smażoną może być upieczona dobrze to teraz detaliczny krok po kroku mówi może jeszcze ktoś ma w swoim w swoich zapasach kaczkę z akcją pod zna niedzielny obiad jak należy zabrać do przyrządzenia generalnie trzeba ją przyprawić dodać kilka żółtych i odstawić na kilka godzin do lodówki następnie itp w jak każdy w domu masłem patelnię tak ulubioną także usmażyć skóra wstawić do piekarnika generalny kartelu rząd w skórze smażone zdjętą z kaczki osobno nie zmienia razem musi być wszystko, a następnie ona musi być dosyć piąta i następnie możemy dokończyć w piekarniku generalnie kaczka nie powinna być utworzona także Kupczak powinna mieć trochę koloru czerwonego taki czerwony sugerował jeszcze do najznamienitszych pan powiedział o burakach jest tu, które są dodatki do tych kaczki czy to znaczy roboczo zwana czerwona kapusta przeproszą jak co pan Stoltenberg w kasie, choć warte są buraczki, a ci, którzy dysponują aż z jabłkiem, a także najbardziej z owocami żurawinę z dziadkiem z Gruszką ze śliwką także Kaśka jest akurat 3 takim produktem, który trzyma, który łączy się razem z owocami pasują rybach, które też będą usuwać zanieczyszczenia obiad Jakato bomba, kto będzie łosoś danie jak to jest mu coś nad morzem już wiele legend na ten temat krąży, że są tu ryby, które raczej nie pochodzą tutaj z tego Justynę, których najbliższego zbiornika graczy są importowane, gdzie się z zewnątrz waszym przypadku generalnie czasami zdarza się, że staniemy łososia z Bałtyku tutaj od polskich rybaków, ale najpopularniejszy w Europie chyba jest łosoś norweski, gdyż czasu najczystszą wodę i kto ma najlepsze warunki do rozwoju czy się różnie łososia Bałtyckiego norweskiego jest tylko kolejną TK czy generalnie są tego co wiem kolorystyka, ale zapewne coś się smakiem aż jakaś różnica także w jajach najbardziej polecałbym polskiego łososia, tym bardziej że z prognoz w Bałtyku, ale tam łosoś jak łosoś różnicy zaś zadłużenie będzie, ale polecamy polskie produkty jak najbardziej właśnie to też takie rzeczy, które są charakterystyczne podkreślono m. in . w karcie dań to kaczki co do tego łososia do kaczki mamy też jest podana w sosie własnym z pieczonymi ziemniakami fundusze na czerwoną kapustą, a łosoś czy będzie podawać na kremowym szpinaku, który bardzo zdrowe teraz kalafiora i sosem holenderskim przyrządzić kremowy śpi na butelkach też formy liści czy Chin czy inny tak tak zbudowane na przeludnienie jak najbardziej świeży szpinak podsmażamy na maśle z prostytutkami trochę soli później śmietanka zredukować także jak najbardziej polecam czy pan opiera inaczej pan swoją kuchnię serwuje tylko tym gościom którzy, korzystając to jest noclegów i są na stałe na dłużej czy też macie stałych klientów, którzy przychodzą z zewnątrz, spędzając czas najbliższej okolicy to ptak w sezonie letnim tutaj mam bardzo dużo stałych klientów jej teraz już taka aura, że za dużo turystów nie mamy, aczkolwiek zdarzają się te same twarze nastolatków z tego co wiem to poza okresem świątecznym króluje Tatar siekamy przez pana chyba tak przeze mnie jej przez innych kucharzy, jaka jest receptura na dobrze posiekany tata liczy on powinien być ciekawe czy mielony jak najbardziej siekane, aczkolwiek zdarza się również, że tata już w zielone przy czym podać Tatara Tatara podajemy z ogórkiem, który konserwował z cebulą z borowikami i żółtka dlatego osobom w 3 różne rodzaje chleba on jest odpowiednio udekorowany życzymy gościom z własnego jeśli chodzi o te kuchnie świąteczną ten niedzielny obiad to wiem, że prowizja to przed panem pan wylicytowane desery, które zamierza pan podać, jakie to będą ciasta i brązem to wszystkie własnej roboty tak jak najbardziej tutaj razem z spór współpracownikami w pieczeniu ciasta razem w my nie mieli około 1 0 rodzajów ciast to będzie coś co będą banki będą kraksy będzie szarlotka będzie kokos Anka mamy też babeczki także w nie dla każdego czy to brak kursanta Proszowice to jest tak to jest czas to on w 2 Mieszko Sobczak z kawałkami Kokosza on jest warstwowa jest dość aksamitna w smaku także tam można znaleźć weterana słów, które się coś smacznego żartu przyznam, że jak na świąteczny niedzielny obiad troszeczkę stąd taki nowatorskim przed on nie współgra z zupełnie znoszą taką tradycją Żurek musi mu być zawsze i i drugie danie to co tu też musi być podana w sposób tradycyjny inni jak najbardziej czasu można coś zmienić coś dodać coś ująć także razem tutaj z moimi kolegami z kuchni i wybraliśmy taki asortyment, jaki mamy stworzyli rozglądania także mamy nadzieję, że gościem będzie smakował zawsze mnie interesowało jak przygotować tak w ogóle skompletować produkty, które można byłoby później zamienić wykwintne dania dla aż pompuje do 50 osób może pan powiedzieć, jakie są tu liczby ile w tym wiele kilogramów to wszystko przechodzi ile kilogramów mięsa ile kilogramów dodatków generalnie liczymy sobie, że teraz wspólnie przeczą sobie na osoby tak każde zdanie po każdym jego każde danie to, które stworzone z beczek z 4 części mamy tam mięso także z wsi gramatura powinna być odpowiednia tak jak mamy tutaj kaczkę, którą ścieżkę koszt + 4 0 g później drugiego nie mam aż tak indyka z tak będzie około 10 0 2 2 0 g także coś smacznego, czyli wszystko to trzeba przemnożyć razy 50 oby więcej im generalnie około 5 0 jakoś odnajduje w w przygotowaniu mając gdzieś wokół siebie tyle tych produktów i presja czasu nie da się ukryć, że krótszy codziennych zajęć związanych z obsługą kuchni trzeba jednak do tych świąt czy przygotować jej sukces pewnie gdzieś nie mieć już wszystko gotowe na przejściu gość generalnie razem z naszymi współpracownikami musieliśmy dużo na ten temat z od dłuższego czasu przygotowaliśmy sobie listy co trzeba zamówić, kiedy trzeba tu przyrządzić także to nie jest proces, który odbywa się dzień przed skocznią bardzo trochę czasu energii pracy w to włożyć panie Piotrze, bo pan mówił o tym, Anglia 6 4 w receptur na świetną kaczkę pan przywóz stamtąd, jakie doświadczenie generalnie ja pracowałem przez okres 5 lat dziś najczęściej szefami z Indii także tych zmian i ulubiona kuchnia jak najbardziej testu, jaki mam teraz powiedzieć zaczął tak najbardziej tęsknię to chyba zaczął kuchnię, bo jest ona bardzo smaczna jest dosyć często czeka, ale że z zawiści stosu generalnie w ocenie szans, by zawiesić tę, ale jest tam dużo tłuszczu dużo przypraw także jak najbardziej polecam no dobrze to ja panu w takim razie nie zatrzymuje w nadzorze bowiem, że został pan wyrwane z takich codziennych obowiązków pan Piotr Pyjas szef kuchni w restauracji hotelu morskie oko w Juracie moje państwo gościem Jacka bardzo to coś smacznego i wesołych świąt wesołego Alleluja takie rzeczy na naszym słuchaczom państwo zaproszony w formacji Dead to samo po nich Hanna Zielińska wróci swojego gościa w sztuce życia pozostać państwo Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZY NIEDZIELNYM STOLE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA