REKLAMA

Co nowego w Kuchni Konfliktu?

Niedzielny obiad
Data emisji:
2018-04-08 13:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:33 min.
Udostępnij:

Na krajowym rynku pracy nie ma mechanizmów, które pomagałyby integrować się cudzoziemcom, w dodatki takim, którzy nie mówią dobrze po polsku. Z pomocą przyszła im Kuchnia Konfliktu, a jej przedstawicielka Jarmiła Rybicka jest w studio razem z Przemysławem Iwańczykiem. Rozwiń »

Jak można w jednej inicjatywie połączyć działalność kulinarną z działalnością społeczną, aktywistyczną i przedsiębiorczą? Wiedzą o tym w Kuchni Konfliktu, czyli inicjatywie, której celem jest pomoc społeczności cudzoziemców, uchodźców w Warszawie. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Kłaniam się państwu, jest niedziela, 8 kwietnia, Przemysław Iwańczyk ponownie przy mikrofonie. 13:21 na zegarach, czas na Niedzielny Obiad, a moim i państwa gościem jest Jarmiła Rybicka, dzień dobry, dzień dobry. Mówić będziemy o Kuchni Konfliktu, jak można w jedną inicjatywę połączyć działalność kulinarną z działalnością społeczną, aktywistyczną. No i Kuchnia Konfliktu właśnie tego typu przedsięwzięciem jest.   Rozwiń » 12.8px;">Dokładnie tak jest, dokładnie tak jak mówisz, czyli staramy się łączyć działalność społeczną z działalnością też swego rodzaju przedsiębiorczą. 

Tylko pytanie co było pierwsze w działalność społeczna 3 czy kulinarne inne zdanie na początku podziały społeczne i chęć pomocy społeczności lokalnej uchodźców, choć w cieniu Warszawy, bo wierzymy właśnie taką oddolną działalność, która włączała realnych ludzi, którzy któż to mieszkając cudzoziemców Warszawy i chcąc pomóc znaleźć się na tym co jest dla nich największą potrzebą i zawsze na drugim miejscu po poszukiwanie mieszkania 3 pokoje do wynajęcia pojawiły się temat pracy i tego, że nie ma w Polsce żadnego systemu integracji tych osób do do naszego rynku pracy, który jest dla nas samych wymagający, więc ciężko oczekiwać od osób, które dopiero opuścił swoją ojczyznę często w bardzo przykrych w tych warunkach, że one nagle same nie mówiąc po polsku znajdą osoby te prace się zintegrują jak reagowali ci, którzy korzystali z tego typu usług, bo rozumiem, że o krótszym od tej działalności społecznej nie jest działalność usługowa, czyli z usług dalej musisz znaleźć na tę usługę klient tak gotujemy i mamy to szczęście, że akurat nie zabrakło nikt nam amatorów naszego jedzenia okazuje się, że ono jutro przypada do gustu wielu osobom rzeczywiście taka formuła dzielenia się pomysłami kulinarnymi przepisami czy może po prostu jedzeniem to spotkanie przy wspólnym stole jest fajnym narzędziem do spotkania i nerek są w prawie 100 % Super pozytywne z takimi się głównie spotkaliśmy tam dom dlatego było w nie chce powiedzieć dominujący, ale też wyłaniający się w retoryce anty, choć raczej społeczeństwo różnie może reagować NATO jeśli poprzemy inicjatywę kulinarną jest także z tą inicjatywą społeczną zdarzały nam z jakichś negatywne komentarze, ale jednak głównie w internecie w rzeczywistości mieliśmy styczność z kilkoma nieprzyjemnymi incydentami czy jakimiś wszystkimi komentarzami, ale jednak otrzymałem bardzo dużo wsparcia ludzi i to i to nas jakoś jakoś trzymać to są osoby, które uczestniczą w naszych zbiórkach czy ostatnio pan z Indonezji, która jest naszym sam zwany przez 2 i doniczkowe kwiaty w podarku iż, gdyby Bronek jest raczej nas uczyć utrzymują w tym, że no tak rynek ludzie są przychylnie do nas nastawieni, a może po prostu do tych grup radykalnych nasz projekt jeszcze nie dotarł, więc jesteśmy bezpieczni dobrze to teraz proszą, by być opowiedziała nam o mechanizmie, jaki obowiązuje w kuchni konfliktu wyobraźmy sobie, że jest słuchaczy, którzy usłyszał i chciałby skorzystać z czysto kulinarny już w chwili dziś zgłaszała słodyczą melduje w dalszych rządów zapraszam zgłaszać się na ulicy Wilczą 60 otworzyliśmy skromne lokalne tak naprawdę miesiąc temu, więc jest to 6 gazu pełna mimo starań nie jest to lokal od miasta nie może jesteśmy też Fundacja my prowadzimy bardzo dużą rolę społeczną pro Bono, ale udaje nam się jakoś na razie utrzymać na na tym rynku komercyjnym no i tam można spróbować u nas różnych dań z regionów, które są objęte różnego rodzaju konfliktami co rozumiem poprzez konflikt zarówno w wojnie konflikty zbrojne, ale także różne problemy z przestrzeganiem praw człowieka n p. w ostatnimi czasy bardzo dużo osób przyjeżdża do nas z Tadżykistanu i nie może nie ma tam do otwartego konfliktu zbrojnego to jest jest to bardzo trudna sytuacja dla wzrostu dużo, choć w politycznych stąd nasz zespół właśnie składa się z bardzo bardzo różnych osób od lekarzy inżynierów poprzez handlarzy kończąc na właśnie liderach opozycji tadżyckiej no dobrze to ZUS idąc tym tropem czy gość, który przechodzi przechodzi do do restauracji, więc do lokalu dostajemy ni i ono jest pół posegregowane sekwencjami kuchnia syryjska kuchnia brytyjska kuchnia dla dziecka nie tyle teoria znieść mówi w skrócie codziennie serwujemy jedno danie główne 1 zupę i 1 laser z danego kraju stany gdynian Dariusz Bloch nie stawiamy na takie odtworzenia 1 1 konkretnych przepisów n p. właśnie kuchni afgańskiej, ponieważ jak się okazuje też w praktyce oczko Sudan z naszego zespołu, który z Afganistanu urodził się tak naprawdę przy granicy z Pakistanem i bardzo dużo przepisów, które pamięta z domu są de facto z Pakistanu okazuje się, że pilot, który gotuje się z Czeczenii gotuje się też w Iraku i to wszystko się jakoś tam przeplata, więc wierzymy władzy w kuchni regionów i szefów kuchni takie ich z osobistych historie rodzinne niż narodowe i też w każdym daniu staramy się łączyć te rzeczy, więc 1 komponent każde danie składa się z kilku komponentów to co daje taką możliwość, że i zarówno Malika z Dagestanu będzie w stanie dodać swoje winy albo pierożki do tego dania z kolei sułtan coś bardziej pakistańską afgańskiego, więc wychodzi z tego taki miks bierzemy bardziej to taką kuchnię, która wynika z dialogu rozmawiania ze sobą i uczenia się od siebie nawzajem niż właśnie takie czynniki takie kopiowanie po prostu tej i czegoś co nikt z nas miał oryginalną kuchnię nie chciałbym wartościować w rodzaju w kuchni, jakie serwuje się, ale która cieszy się największym powodzeniem może tylko powiedzieć, bo w tych zdaniach łączymy różne kuchnie wydają się, że algierska mat Buczek, który jest taką poprawką z fabryki podawana z Kasią bólu góry jest naszym 1 z naszych hitów Pilawski pana, który właśnie Boży afgańskiej i desery czasową jest co potrawa tuż po występie DAF jest to ryż gotowane w bulion warzywny w przyprawach Sudan ma na tę swoją Super tajne metody nasz szef kuchni Piotr Matkowski uczył się przez 2 tygodnie jak przygotować takie już tak jak Sudan, więc rzeczywiście jest to rejon to one też rodzynkami z różnymi warzywami w nie sposób nie zapytać o kryterium też cenowe, jaki obowiązuje u was w restauracji po rozum dania główne są najdroższe tak dania główne najdroższa cena, jaką uzna, że wstępuje do 2 2 zł, więc liczymy, że jest w miarę intruzem na imprezy w zakres cenowy w zależności od służby jak najwięcej osób mogło skorzystać z naszych usług, czyli taki niedzielny obiad wybrał się z czteroosobową rodziną pozwolił się zamknąć w jakiej kwocie ZUS może 4 osób myślę tu będzie ważne około 100 zł to Śląsk w tygodniu mam Ranczo w granicy 2 5 zł też, jakby to co inni Otóż zapamiętać to torze w tej cenie, którą państwo zapłacą u nas jest liczą na to, że wszystkie rodziny legalnie wszystkich zatrudnia na sery stawka jest się projektem społecznym, który wspiera osoby nie tylko w takiej postaci żona mogą tam pracować, ale też pomagamy innym na mnóstwo różnych innych sposobów, o których mogłabym opowiadać bardzo długo dlatego za tą samą ukryć coś więcej, ale właśnie to też lub wielka szansa dla tych ludzi, którzy wykażą się nie tylko dobrą pamięcią i znajomością przepisów przywiezionych od siebie z krajów, ale wykażą się szczególnym darem do gotowania to wasze miejsce jest takim polem do uzyskał czuwania jakiegoś szefa kuchni którymi może za chwilkę znajdzie pracy w restauracji, która już będzie prezentowała karty dań z tego danego regionu bardzo możliwe w ogóle na tym nam zależy, by kuchnia konfliktu, bo takim punktem zaczepienia na początku dla tych osób punktem, gdzie toczą się bezpiecznie bezpiecznie i ten poziom niepewności niepokoju jakoś się ustabilizuje wiele osób, z którymi pracowaliśmy nawet pół roku temu już teraz cham jest tłumaczem Zalewskiego Puls rozważa inną pracę w salonie kosmetycznym Anastasia pracuje w biurze pośrednictwa pracy, więc każdy wykorzystujące pieszy swoje niekoniecznie może to kulinarne zdolności, bo też kryterium rekrutacji do naszego projektu nie są rzeczywiście te umiejętności kucharza Ania tylko jednak bardziej to czy dana osoba jest potrzebująca i potrzeby naszego wsparcia dlatego nie nie kierujemy się tym czy ktoś właśnie my miałkie są też o to doświadczenie, ale rzeczywiście jest kilka osób, które myślę, że będą próbowały nawet założyć taką swoją małą kawiarnię, ponieważ wiedziałeś o tym, że w zatrudniać tych ludzi legalnie to chyba nie będzie tajemnicą nie tak to złe strony szli z nutą ile mniej więcej mogą zarobić to osoby tak brudno wspomóc swoje utrzymanie tutaj w Polsce obecnie jezdnia ma 6 osób na pełnym wymiarze godzin reż są umowy-zlecenia, ponieważ też dopiero zaczynamy nie wiemy na ile uda nam się opłaci właśnie ten komercyjny czynsz i te wszystkie wymagania, które stawią nam rynek komercyjny rozliczamy się godzinowa jest stawka 15 zł netto za godzinę co wychodzili z liczymy na to, że to masa, z której to osoby są w stanie utrzymać całą rodzinę pracując 8 godzin dziennie przez 5 dni w tygodniu też staramy się dostosować wszystkie zmiany godzinowe do lekcji polskiego osób z naszego zespołu u nas zdarza się, że często mamy przychodzą z dziećmi na zmianę i chcemy, żeby maksymalnie elastycznie do indywidualnych potrzeb doraźnych sobie, że to przedsięwzięcie, któremu patronuje też to nie tylko taki tygiel kulinarne, ale też tygiel kulturowy, dzięki któremu jak ci, którzy przychodzą na obiad mogą porozmawiać z osobą prawną wychodzą one byłyby zakątka świata i zapytać jak tam jest takim Polsatu edukacyjna też chodziłem tak jak najbardziej i tak na co dzień w zależności od tego oczywiście ile ile jest osób, jeżeli rzeczywiście jest tzw. kocioł jest mnóstwo osób i mnóstwo zamówień to wtedy rzeczywiście skupiamy się raczej na tym, że lekarz został obsłużony i żeby się też nie pomylić w zespole wchodzą też bariery językowe, więc problem komunikacji istnieje co naraża nas Johnsona na różnorakie pomyłki, ale jego zdają sobie z tym radę też nasi klienci są bardzo wyrozumiali, bo był pod tym kątem no tak zapytam teraz 3 3 3 tys zdarzyło się, że ktoś przyszedł już od was nie wyszedł tu spędził tam kilka godzin czasu nie potrafię wyobrazić taką sytuację tak zdarzyło się także ważny moment, kiedy mamy troszeczkę jest spokojniejszy moment to zdarzają się wielogodzinne rozmowy przy stole się w momencie, kiedy my też możemy jakoś sobie spokojnie odpocząć i w tym uczestniczyć też pod, żeby ten element rozmowy dialogu bardziej możliwe staramy się stworzyć takie warunki bardziej warsztatowy, gdzie organizujemy po prostu dużą kolację, która ma być rozmową przy stole i wtedy założenia, a jest to przestrzeń na pewno na nas na rozmowie na opowiadaniu kim są wasi klienci często nasi klienci goście przepraszam Bydgoszcz żadna restauracja innym nie wolno używać klient tylko w ASO nawet nie wiedzą, ale tak nasi goście też raczej bym postrzegali jako gość, ale ze względu na to, że są to Super pozytywni ludzie zastanawiam się Kotlorz natomiast czy wszystek majorze ludzie, którzy im do kogoś przychodzą z umów tak sympatyczny dziwak pozytywnie nastawieni, ale żyjemy jak jest ogromne wsparcie ze strony osób, które ktoś do nas przychodzą ciężko mi jakąś kategorię konkretną wpisać to osoby, bo są tej osoby młode i starsze i rodziny z dziećmi po i osoby bardziej lewicowe i osoby bardziej Centro liberalne są też osoby, które są niezainteresowane tym tematem, ale po prostu słyszały, że to jest teraz modne miejsce i po prostu przyszły i robią to sobie fotkę na Instagrama, a więc bym powiedziała, że to zainteresowanie tematyką społeczną jest bardzo różna u różnych osób zniżania podejrzewam, że to też ten warunek finansowy determinuje ludzi, żeby przejść obok zjeść dobry obiad z to jeszcze z dość orientalne za 20 kilka złotych, a to to nie jest norma w Warszawie tak szczególnie w Śródmieściu staramy się, żeby te cenne zależy nam bardziej na to, że przychodził do nas dużo ludzi i właśnie mogło zjeść smaczny obiad i niż na tym, żeby właśnie to było bardzo drogie posiłki dla ograniczonej ilości osób, ponieważ jesteście inicjatywą stricte komercyjną stoję stoję za tymi da to zapytam, czego potrzebujecie i w jaki sposób można wam pomagać byście swoją działalność jeszcze prężnie rozwijali na ten moment mogę zachęcić do odwiedzania nas nabicie 6 0 i do kierowania oraz wszelkiej zapytani Kate ringowych nasz do śledzenia naszego Facebooka, na którym staramy się na bieżąco ogłaszać jakiekolwiek potrzeby no i aktywnym braniu udziału w w różnych zbiórkach niedawno prowadziliśmy zbiórkę kosmetyków dla uchodźczej, które wciąż są w ośrodkach strzeżonych i tego typu partycypacja naprawdę jest dużym wsparciem dla nas jest 13 3 5 podejrzewam, że wiele osób jeszcze nie wybrał miejsce, w którym dziś zje obiad co dzisiaj serwuje się co dziś serwujemy dania się, że mamy zacząć od napojów przez brudne mrożoną herbatę marokańską z kardamonem i płatkami róży do tego jest pilot, który gotuje sułtan to jest właśnie ten aromatyczny ryż gotowany bujania w warzywnym z z przyprawami z rodzynkami z jego autorskimi sosem z marchewki z pomidorami do tego są do tego pieczone bakłażany i perskie tzatziki z miętą i zupa krem marchewkowe z rozmarynem dokładnie tak, ale mu wszystko wiem dziękuję bardzo za to jeszcze ciasto jogurtowy upodobnić się dziękuję bardzo za rozmowę z nim bardzo dziękuję Lewicka kuchnia konfliktu nietypowej inicjatywie kulinarną o społecznej mówiliśmy ta dotyczy ona uchodźców, którzy potrzebują pomocy, ale nie siedzą założonymi rękami tylko chcą po pierwsze, rozwijacie widać coś od siebie ze swojej kultury także to wszystko było w niedzielnym obiedzie teraz czas na deser chaty deserem nie będzie rozmowach Anny Zielińskiej z Katarzyną Groniec w sztuce życia jak teraz państwa zaproszone informacje Radia TOK FM usłyszymy się po godzinie 1 4 po wiemy o tym co dzieje się na Węgrzech, ale później, a później jak z dzieckiem nasze stopy
Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA