REKLAMA

Kucharzem być. Czyli co dziś słychać w kuchni?

Salon Radia TOK FM: Nasłuchiwanie
Data emisji:
2018-04-09 20:00
Prowadzący:
Czas trwania:
47:15 min.
Udostępnij:

Dziś będziemy nasłuchiwali odgłosów kuchennych... Rozwiń »
Z jednej strony lubimy modnie zjeść, co często oznacza obecnie potrawy orientalne, lub - tradycyjnie już lubiane w Polsce - włoskie czy francuskie. Z drugiej marzy nam się niekiedy powrót do tradycji lokalnej, do pierogów, jakie lepiły babcie i prababcie, do sztukamięs albo przepisów z jarmużem... (tę tęsknotę, by także przy jedzeniu cofnąć czas, najradykalniej realizuje chyba dieta paleo). A przy tym kuchnie mamy coraz nowocześniejsze - i czy w nich w ogóle da się gotować i piec, tak jak dawniej bywało?
Po tych i innych meandrach oprowadzi nas mistrz sztuki kulinarnej, blogger i felietonista, właściciel krakowskiej restauracji - a z wykształcenia filozof - pan Adam Chrząstowski. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
nasłuchiwanie dobry wieczór przy mikrofonie jest sposób Sosnowski proszę państwa już ponad rok nasłuchuje my, więc przyszła pora, żeby zaczął przedstawiać tematach akustycznie bez gadania bez wyjaśnienia słowem, o co chodzi oto, więc sprawa, którą się dzisiaj zajmiemy proszę państwa to były rekordowo szybkie sprawozdanie z dnia sałatki smażone kotlety gotowania ziemniaków, a naszym gościem jest dzisiaj kuchmistrz z wykształcenia filozof szef kuchni restauracji w Rozwiń » Krakowie Warszawie w czasie polskiej prezydencji w radzie Unii Europejskiej główny konsultant kulinarny słowem pan Adam Chrząstowski witam pana dobry wieczór w kuchni ważne jest naturalnie zmysłu węchu smaku wiele rzeczy rozmieszczono około, ale czy kucharz nasłuchuję tego co co robi tak bardzo często jest parę rzeczy są dla nas mówi i podpowiada w kuchni czy coś już jest gotowe czy nie taką pierwszą rzeczą, która nie przychodzi na tył głowy wysypka stukanie paznokciem skorupkę chleba pieczonego już jest taki, jaki duch teamu głuchy dźwięk to znaczy, że ten chleb już gotowe jest z pewnością tak są solą ziemi czy związanym z łóżka z głośnością przyzna stężeniem bulgotanie atak niektóre rzeczy nie powinny aż tak mocno w bulgot zaś lepiej, żeby sobie powolutku gdzieś tam dochodziło i tylko tam tylko tartaki to co można posłuchać co to co sam dziwię n p. skaczące pokrywki było w dna na wierzchu garnka świadczy o tym, że żona czka to co w COS Libet intensywnie się gotuje, bo aparat jednak wypycha tą pokrywkę z góry, a jak zmniejszymy odrobinę miasto niech ona sobie skaczę rzadziej albo bardzo rzadko albo w ogóle co oznacza, że ciśnienie w garnku jest wtedy odrobinę większe i szybciej proces gotowania wbre w pozorom notowania wbrew pozorom następuje szybciej jak się gra albo tylko ciśnienie jest większe od dobra Pokrywka jest szczelnie przykrywa garnek tak na tym, bo na tym polega jej rola w i powoduje niewielkie, ale jednak zwiększenie ciśnienia w tym, że w garnku co przyspiesza proces gotowania rozwód działanie szybko warunki na tym polega na ręce miałam wrażenie, że dziś w naszych kuchniach dominuje inny dzień, a mianowicie ten co prawda w ale tutaj w następny tak dosyć silny rozdział w tej kuchni domowej od kuchni poleca my restauracyjnej w zlotego wynik mikrofalówkę lodówkę kluczowe dla ZUS nie dają drużynie jestem w epoce znanym już ortodoksyjnym wcale nie może ona zastępować całej masy innych urządzeń nie może być takim przyspiesza 3 tego całego procesu gotowania, bo to nie o to chodzi o pośpiech nigdy nie jest dobrym doradcą i naprawdę w campusie na skróty niczego nie załatwia tak naprawdę pewne rzeczy muszą wybrzmieć smakować mikrofalówki czasami się używa do pewnych rzeczy jak przykład używam do tego zwykle, żeby doprowadzić do temperatury pokojowej n p. kości szpikowych, na które musimy wyjąć z lodówki i o piec co w jak mój wuj żył bezpośrednio do rent do pieca potrwa jakieś 20 minutowy zakąskę w restauracji w inne jak i jeżeli wrócę na chwilę do mikrofalówki chorą przygrzeje do temperatury pokojowej, a potem może dalej do pieca skracam tymczasem połowę co nie ma absolutnie żadnego wpływu na sam ten proces ma karą matce nic więcej się z tym nie dzieje jest n p . w cukiernictwie cała masa rzeczy, które w, które dosyć efektownie wyglądają nazywają to po polsku golonką, a o w Zawirska z połączeń to były n p. takie takie szybkie ciasta, które głównie używać do dekoracji są robione w mikrofalówce zyski blisko błyskawiczny, który co w kółeczku papierowym się robi na jawnych w Polsce zrobimy z mikrofonów, że nadal jest i niczemu to on też nie przeszkadza nam kuchenkę mikrofalową udowodniliśmy, że ponad 4 poseł w agendzie 2 zlotych zastosowanie, ale nowoczesny z Polaków nie już tak bo kiedy pisze pan na blogu Szkot swoim to nie jest mówił pan nowych technologii, które się przyda to oczywiście na gotowanie gastronomia czy kulinaria w ogóle są tak jak wszystkie inne dziedziny naszego życia ona prze do przodu rozwija się bardzo szybko w mamy nowe technologie z kucharzy cenne oczka bardzo cieszy gotują o coraz mniej intuicyjnie, a coraz bardziej świadomie tak, czyli mają świadomość tych wszystkich procesów, które zachodzą podczas gotowania mu dzięki temu, działając świadomie popełniają dużo dużo mniej błędów tak, bo nie działają po omacku co przyspieszyłoby rozwój gastronomii, a zatem też idzie też cała cała masa takich bardzo mocno dedykowanych na rynek nowych urządzeń czy nowych rozwiązań technologicznych, które w, jakby ułatwiają nam życie pozwalają się w tej takiej ciasnocie organizacyjnej na kuchni w lepiej zmieścić lepiej poukładać tak jest cała masa takich takich nowych urządzeń niekoniecznie Chalid szejk, ale takich mądrzejszych rozwiązań, ale jeżeli n p. weźmiemy bardzo modne ostatnio cyrkulacji wory w do głowy do powolnego gotowania w niższych temperaturach, bo okazuje się, że takie gotowanie w temperaturze poniżej 100 °C, a nawet temperaturach powiedzmy bezpiecznych i 5 3 w i pół stopnia Celsjusza, kiedy zabijamy drobnoustroje w ale nic jednak niż to okazuje się, że efekty tego gotowania są dużo lepsze i bardziej ekonomiczne lepsze przenikanie aromatów wolniejsze rozklejanie kolagenu gniewu poszukiwanie tego kolagenu przy klasycznym powiedzmy gotowaniu dalej zachowanie soków, które gdzieś tam normalnie w uciekają podczas pieczenia przygotowania do wywaru to jest taka nowa technologia, która niby brzmi to co mówię może trochę kosmiczne nie tak, ale ktoś wierzy, że jest to połączenie takiej pompki jak z akwarium i termostatu udzielającego pożyczkę na innych temperaturach tak zanurzonego w zamrożonego w wodzie, bo za bombkę ma to powodować, że ustawodawcy króluje w pomieszczeniu, w którym jest zamrożony produkt po prostu w torebce foliowej tak i z 1 strony niby brzmi jej Super i jakby nowocześnie zakazu zmów nie jest specjalnie ultranowoczesne rozwiązania, jeżeli chodzi o zastosowane technologie tak tylko, tyle że ktoś kiedyś pomyślał, że w niższej temperaturze oczywiście nie we wszystkich przypadkach, ale da się osiągnąć lepsze efekty na dany produkt niż w tej klasycznej co nie znaczy, że będziemy gotować na innych produktach, że tworzymy nowsze smaki czy inne smaki właśnie wręcz przeciwnie bazą zawsze jest ta klasyka czyli, czyli dobry produkt zmysłu smaku od pewnego rodzaju ciekawe połączenia bardzo czasami klasyczne, które się nie da zmienić, ale w dzięki zastosowaniu nowych technologii możemy to zrobić jeszcze lepiej dla jej myśląc o takiej o takiej wymianie sprzętu, którym które, które są w kuchni oczywiście mniemam żydowskim przed oczami kuchnie domowe i uświadomił sobie także kuchnię moim domu rodzinnym rozkaz budowy z wyposażeniem tasak, a ja też montaż jak w domu tylko, że w ogóle nigdy w życiu nie może, bo takie rzeczy to z Trójmiastem rock pop z dokładnie są w nożyce do przyjęcia drobnych kości doprawione służą do odcinania łodygi kwiatów, które moja żona dostaje ubogi, bo też do tego co po to, właściwie nie nie przydaje ma kutra został podjazd, ponieważ kiedyś rowerem przy robieniu 2 pasy na Wielkanoc zastąpić Ziobro próbował do szkoły było w mieście Philip Lowe to nic, ale w wielu innych umów jednolite tak właśnie dokładnie dokładnie tak jest czy nie chodzi tu, gdzie my przyspieszyliśmy bardzo jeśli chodzi o trunku o życie w ogóle coś co kiedyś było o normalną rzeczą, że od gospodyni domowa praktycznie cały dzień gotowała obiad dziś jej sklep został skrócony do nie wiem co pół godziny czasu stąd rozwiązania błyskawiczne nianię mówi tylko mikrofalówka, a tak, ale też o daniach gotowych tak to dania, które wyręczają nas we wszystkim wystarczy przeczytać opakowanie wrzucić coś do nagrzanego piekarnika jest już taka technologia w tej chwili malarki się nazywa apogeum testy produkowanie dań gotowych, które tylko wsadzono określoną temperaturę na samym czas do piekarnika dana poleca się pierwsze w pewnym momencie wieczko tego pakowania się uchyla wieś Narodowego uzyskujemy chorób u skórka na świat na pieczeń wyciągamy wyjmujemy tom pieczeń z Coca-Coli majątku na porcje i polewamy sosem, którym jest gotowy w środku i jakby przemysł próbuje nas w ten sposób ułatwić nam życie oczywiście chce zarobić, ale też nie do końca jestem fanem takich rozwiązań, bo w błąd powoduje takie oto człowiek się nie gotowania jestem ogromnym zwolennikiem wspólnoty kuchni wspólnoty stołu, bo gdzieś się n p. gdzie jest najlepsze miejsce w domu nie zawsze z i jest najlepiej na imprezie domowej w kuchni tak, bo tam co się dzieje, bo Swanier i t d . tak dalej spotykamy się przy stole i to celebrujemy, jeżeli mamy zastąpić dziś jej jedzeniem w biegu czegoś z baru szybkiej obsługi nie chcę wymieniać żadnych nazw to dla mnie jest to jakiś nienormalny, ale cieszy, że po wysłaniu do gazety gotować dopiero po czterdziestce ze zdumieniem odkryłem ratowniczy jest fantastyczne zajęcie i co jako ciągle stanowić już tutaj problem adept początkujący, ale z mistrzem to w ogóle nie macie dla porównania ale, ale dumny z tego co mi się zdrzemnąć mam pewien kłopot z tym, że handel rośnie coraz bardziej takie ułatwia pracę, bo podrzuca mi ciągle mnie właśnie zebrano już pomijam to, że nie możecie mnie scena plenerowa na plecach, bo to zrobią w sklepie, ale mogę kupić produkty prawie gotowe właściwie gotowe tak jest tylko do ogrzania i z 1 strony, by domyślam się do częstych z punktu widzenia sztuki kulinarnej zbrodnia po prostu, ale z drugiej są zastanowią się rzeczywiście jest także, że jak coś zrobić sam to na pewno będzie lepiej niż miejsc niż przez przemysłowy produkt też reprodukcję ikony winie z 9 7 proc takie wygodne one trzeba pamiętać o tym, że one są zawsze skażone pewnemu średniej UE tak, bo producent i ich już poza tym, że walczy oczywiście z rachunkiem ekonomicznym w tym przypadku, bo są to jak najtaniej i 8 najdrożej sprzedać Energę najwięcej na tym zarobić jeszcze jeszcze kieruję to jakby do takiego średniego do gustu ja wiele razy uczestniczyłem w takich własnych badaniach rynku, która dotyczy różnego rodzaju właśnie produkt masowy i tam zawsze wybierano średnią statystyczną tak to był to był taki odnośnik, żeby jak najwięcej sprzedać, jeżeli tutaj takiej produkcji jest pozbawiony bardzo często możliwości naszego indywidualnego wkładu w postaci wyznaczenia rozmach wrzenia zmienienia damy im chodzi o miejsce tego jednak dalej to coś w tym momencie nie jest to poza tym w dywan jesteśmy w takim czasie, w którym tak mi się wydaje wracamy do korzeni i ja już zachłysnęliśmy się tym jest tym właśnie tak im szybkim jedzeniem takim byle jakim jedzeniem i ja mam wrażenie, że kiedyś tak podaje zresztą filozoficznie do tego, że kiedyś myślę tylko na hali żołądki, bo tego nam powiedzmy brakowało tak to towary były na kartki albo był problem z 2 zdobyciem porządnych produktów spożywczych, po czym przyszedł czas, kiedy cieszyliśmy się tą ilością dostępnością tak w 2, a w tej chwili już w 2 dorośli szmery tak nas widzieliśmy się tym zaczynamy szukać jakości, jeżeli będziemy szukać i tata jakoś zawsze indywidualna i ich za raptem odkrywamy to, że nie chodzi tylko o to, żebyśmy na hali żołądki nawet, żeby było smacznie, bo możemy się taki produkt rzeczywiście kupić albo nie wiem zamówić w tej chwili w restauracji w bardzo często jest tak, że ludzie zaczynają gotować w domu dla czystej przyjemności gotowania tak, by sami z kimś boisko w Saint radość albo i dostosowuje mogą się popisać tym, że są twórcami kuchni to nie jest takie trudne to jest właśnie wracała radocha z tej przygotowania do powrotu zimy teraz przez chwilę zupę jarzynową w najlepsze nawet w plenerze gęsta myślę, że gęsta mgła zgodnie z naszymi gośćmi z kuchni styl filozofa Tadeusza festiwal był zdecydowanie tak filozoficznie pan tego podejmować tak z punktu widzenia filozofii kuchni, bo jak i uderzył mnie pan się na swoim blogu Stato taki przykład Zośka katolicyzm chwalą oczywiście Gaudium Picasso dali im i feralny mecz w Rio ta ku wielkiemu kucharz Grzegorz w pociągu wartość van bom 200 do końca września jak jest jakość, jaką kulturotwórczą kulturowo z kulturowym jak bawić kulturowe znaczenie w kółko ja myślę że, że to jest lepszy na to kto mi ogromną rolę w używa się w kuchni kulinariów w gastronomii, bo to, żeby właśnie promować kraje tak my może nie mamy szefa kuchni pokroju może jest albo nie znamy pokroju Forlana Aldik, który by aż tak zmienił cały nurt gotowania jak co ja to sfera zrobił, ale n p. mamy świetne produkty którymi możemy się chwalić tak lub jej dopełnieniem bardzo ważną role z 1 strony w takiej identyfikacji polskiej kultury w ogóle zajmują woli uważam że, że kulinaria czy są częścią kultury uważam, że ludzie, którzy tworzą dania 5 tys to jest ważna rzecz, żeby ktoś tworzył dania oni są rzeczywiście być sam sposób artystami, bo coś tworzą nie odtwarzają role tworzą, więc od twórcy interpretatorzy przepisów, które już istnieją na to są rzemieślnicy dobrze nazwijmy to tak on wolny z dobrym źródłem rzemieślnikiem na tym polega jego i jego rola jeżeli, jeżeli dalej idące, jeżeli ktoś bierze n p . przepis rana Adria, w którym mówimy i adaptuje do go do polskich warunków no to już będzie moim zdaniem już są już zarezerwowana artyzm, dlatego że trzeba to zrobić było tego nie można są tak zrobić za przeproszeniem na wały w dni tylko tylko trzeba to czy rząd coś weźmiemy, że afera na zjada sam Deleu, a my sobie też weźmiemy naszą Naszość plotka albo śledzia w to miejsce do tego tak to tak nie działa w więc, więc co zawsze trzeba zrobić zrobić głową, więc ta rola tych ludzi jest w tym momencie bardzo ważna to pokazuje chociażby to, że jakieś wspominał pan, przedstawiając moją osobę o w o prezydencji jeszcze bardzo cieszyłem, że w przez pół roku ktoś tam z rządzących zdecydował, że będziemy w trakcie tego wydarzenia promować się polską Polska jako taką po przez kulinaria również Stali dlatego ja miałem pracy nadal to nie tylko, ale dlatego, że Unia uważa to świetny sposób na pomoc wanie danego kraju na przedstawianie niezły promowanie co przedstawianie własnej kultury osobowości własnego charakteru, czyli tego co nas kuchnia nas wszystkich sposób wyróżnia wśród n p. innych narodów europejskich tak, bo jest charakterystyczną polską kuchnię mam Polski smak jestem o tym, przekonany święcie w Balinie niemal pewny pewny w związku z tym, że my oszczędnymi krajami Europy z kolumny aut zderzyło mnie niedawno ogłoszono że, że kuchnia niemiecka wydają się w odmianę jest bardzo dużo, gdy byliśmy krajem takim wielokulturowym tak wiele wiele narodów między poza tym później podczas rozbiorów były ogromne wpływy zarówno austro-węgierskim jak właśnie niemiecki jak rosyjskie buty się wszystko mieszało wcześniej wcześniej, jeżeli patrzymy na złą stronę takich historycznych nowo w inny dwory polskie czy magnackie czy 2 róg królewskiej, które były takimi nazwijmy to transferami jeśli chodzi o kulinaria kreowały na świat mody na kuchnię albo Francuzką albo albo włoską, gdzie zatrudniano nadwornych kucharzy z tych krajów i i to się później rozchodziło tak jest dziś mieć wpły w na dworach szlacheckich różnych sposobów gotowania to jest ogromna kontrola później kary ma i jest ofiara, którzy stworzyli, jakby podwaliny nowej gastronomika w i ktoś się coś, jakby wszyscy przez dwory i z i bogactwo bogate domy rozchodziło na inne na boki gdzieś tam schodziło coraz niżej coraz niżej, gdzie też ludzie w te sposoby gotowania to coś im wcześniej mówili o tych nowych technikach, gdy nowe sposoby gotowania adoptowali ze swoich warunków ubrali Polski produkt, który jest świetnym Janowska postuluje przez cały czas właśnie to w tej chwili mamy Super produkt, który swoją musimy się wstydzić wręcz przeciwnie powinniśmy się nim chwalić, bo jest on unikalny paradoksalnie przez komunę aż zachowało dużo rzeczy i bierzemy do tego nowe techniki, które są ogólnie dostępne w tej chwili wtedy to były właśnie też nowe techniki przywiezione przez Włochów Francuzów i tworzymy nową polską kuchnię opartą o kwestii nowoczesną opartą na świetnej tradycji świetny produkt czy wreszcie chwilowej histerii, bo to jest paradoks z 1 strony bardzo pan podkreśla na pewno słusznie rolę właśnie dworów Królewskich magnackich i w ogóle bogactwo w tworzeniu tej wyrafinowanej kuchni z drugiej strony jak i zastanowić nad Eneą w tej chwili nad takimi powszechnie uznawanymi za znakomite kuchnia to wciąż w toku i włoskim torze z kuchnią biedaków to tak jakby kapitalizm kobiety to wesoło w interes pomysły, lecz ogumienia Basel bardzo prosta znowu, ale wrócę do samego opartą na świetnym produkcie oni nie przekombinował ją nie przypominały o spójrzmy n p . na kuchnie PRL -u nasion, która jest kuchnią substytutu, bo nie było dostępu z różnych powodów do dobrego produktu w związku z tym n p. moja mama jak miała coś ugotować w jakiś tam nazwiemy harmonijny, żeby to było w ogóle zjadliwe to ona musiała się strasznie na tym kombinować z tablicą wołać zamarynować Ross dusić po drodze zgubiła ten naturalny smak tego produktu, bo inaczej się, by tego nie dało zjeść, ale mając świetny produkt najgorszą rzeczą, którą możemy zrobić Francuzi nazywają może zabić go po raz wtóry tez prze kombinował wanie z tym producenta pasywność w rodzinnych co mieliście pomysł stojaków i innych jest bardzo dobrze smażone czy tak już nawet wbrew no no tak, ale myślę, że to jest w bo oni to jest cień nie mieli okazji docenić tak naprawdę wartości tego, czego dobrego dobrej jakości mięsa, bo tylko taki się nadaje na steki, a z drugiej strony bardzo często są obarczeni jakimiś takimi nałóg złe słowo zabobony jakimiś takimi stereotypami, które dziś siedzą widzowie n p . nie wiem niech nie zjemy policzka albo nie zjem ogona wołowego wie może oczywiście sport był policzek, że tak nazywa, żeby jak mogłam, ale to jest wyrównanie jednak nie daje rady miejskiej, który higieniczny n p. czy jest tak samo czyste lub tak samo brudne jak każdy inny kawałek mięśnia na reszcie tego zwierzęcia wizja nie widzę powodów, dla których miałbym policzka nie jest dziś, jeżeli nawet lubię ktoś lubi może pan też lubi golonkę taką fajną Kleista golonkę taki relaks, ale i t d. to, dlatego że ona ma w sobie bardzo dużo kolagenu w po to jest taka część tutaj z nogi, która dużo pracuje tam jest dużo dużo tego kolagenu policzek jest tak samo takim samym miejscem królowała w szczególnie wołowy krowa dużo usiłuje w związku z tym on nie jest on ma dużo kolagenu normalnie z bardzo twardy tak i jakby ktoś widział go zjeść takową usmażyć lewa prawa rzeczywiście się nie nadaje do tego, ale już rozjuszony długo ugotowany, kiedy ten kolagen się rozkleić, gdzie był pan miał identyczny efekt jak w cyklistę takiej fajnej golonce wraz z HTML przykłady tych dobrych polskich produktów, których państwowy to jest cała masa wszystkie owoce lasu jest to na mamy bardzo dobry drób hodowlany w jesteśmy ogromnym eksporterem n p. gęsi, które są sławne na pewno w całej Europie i cała niemieckojęzyczna części naszego kontynentu kupujemy ona osobą od Węgrów i ostatnio więcej od oczu od Polaków w mamy świetną wołowinę na coś bardzo fajna bardzo naturalna niedawno miałem takiego gościa z, który mówi Polak, mówi że na Teneryfie spotkał Urugwajczyka, który tam prowadzi z tej House i powiedział może Boże kiedyś mówi przyszłość wołowiny leży w Polsce i z obu stronom mamy tak nie zagraża zdrowiu życiu Argentyńczycy będą schowane w Jastrzębiu w tym siedzę równo jedno argentyńska wołowina jest bardzo dobra tak tylko ona ma komplet, czyli tak, ale Polska jest bardziej naturalne tak w morze mamy jeszcze, ale wygodę idziemy, bo nie mamy aż takiej, jakiej kultury hodowli kulinarnej wołowiny w może kiedyś dojdziemy do tego, jaka będzie struktura tego mięsa, bo to jest efekt hodowli wielopokoleniowych budowania stacji tak dalej prace nad tym, żeby osiągnąć taki Janiny efekt, ale w to co mamy polskie i tutaj jest już w tej chwili bardzo bardzo smaczne, jeżeli za chwilę dogonimy inne kraje, które mającą długą kultura chowu w i osiągniemy taki sam efekt jeśli chodzi o tekstury mięsa to nieco to wygramy cały czas tu przyszło pytanie o tym, słuchacza, który w, które się z tym wiąże z tym co chcę powiedzieć na mecze to, że zostaniemy zauważeni wątpi zajmuje oczywiście może wydarzyć przez analogię do prawie są takim od tych kuchni, a my sobie kuchnię tam już w kuchni robiono coś takiego jak krawcowa, która przewodzi no i teraz pytanie w związku z tym, o czym pan mówić to najlepsze produkty n p. są są dostępne dla przeciętnego Polaka to one są do dokupienia w popularnych sklepach czy to w co powinno dojść to wiedzieć, gdzie u kogo może do hodowców dobry pan wtedy robili kłopoty z to tak nasza świadomość mówi o nasze jako konsument na pewno los rośnie i przez n p. teraz modę, która jest na kulinaria cała masa programów kulinarnych w telewizji w publikacji tak dalej tak dalej w ponad tę świadomość ciągle rośnie i ludzie, którzy powiedziałem przestają traktować jedzenia w kategoriach paszy zaczynają zaczynają już bardziej świadomy tego podchodzić i szukamy rzeczywiście produktów takich, które nas usatysfakcjonują tę w inny i one są oczywiście dostępne w willi w dobie internetu można kupić wszystko tak w coś co w odpowiedzi tylko szukać w lidze wyszukiwarki znajdą się tak naprawdę dużymi gier, więc nic, więc bardziej jest kwestia jak widzę większy problem widzę, że takim bezpośrednim kontakcie z przerażającym dach, który doradzi jak ja wolę n p. osobiście czy wolałbym jako osoba powiedzmy niewykształcony jako niewykształcony kucharz, który oceni produkt, bo w jego wyglądzie w dotyku i ich tak dalej tak dalej zapachu wolałbym pójść do na Targ do sklepu także, że go tak zrobiły także w Nysie mogę porozmawiać z osobą kompetentną, która mi o tym, o tym produkcie opowie czy Rzymu żyliśmy w wołowinie i jaka to jest powiedzmy rasa czy starać się młode czy hodowane panoszą zewnętrzną czy Pasło się na inne na łące i jak to jak to wszystko wygląda niech mi ktoś doradził Bojana przykład nie wiem czy ten policzek, o których mówimy nadaje się nas czekać lepiej go rozluźnić, a jeżeli chce z tego, do której mam żonę jest element też, żeby ten sprzedawca był wobec niej uczciwy nie przypominają droższego z możliwych swoich kawałków mięsa tylko o to, żeby zarobić ale, żeby ktoś pomyślał o tym, że, a nuż ten facet, jakiego dobrze obsłuży ją będzie zadowolony z tego mięsa nad Tatarami, któremu zebra wróci on wróci, żeby tak to działa idziemy do wielkiego sklepu nie widzimy nic w jesiennym państwa pytania do naszych gości także telefoniczne do 3 ten moment na telefon 2 2 20 4 4 4 0 4 4 w związku z tym chodzeniem na skróty do mango państwo się takiej intensywności dzięki dość niepokojący jest pewna pani kończy przygotowywać desery i pokrywa go czymś co określa jako bitą śmietanę, ale w la Cruz uważnie posłuchać w dobrobyt leśnego oraz ruchy przypominające wygląd trochę jak wygląda nadeszła mam nadzieję, że niesmaku, gdy przypominamy adres telefon 2 2 3 4 4 4 0 4 4 nasz gość jest mistrz kuchni pan Adam Chrząstowski taka susza widać to natychmiast taśmy montażowej w szkolnych to nie znaczy, że w tej technologii nie używa, bo bardzo często chodzą w tej chwili, używając takich fanów jak pamiętamy z lat siedemdziesiątych na mijanych na naboje do tego, żeby różnego rodzaju Musy pianki i często gorące wyż pracować na talerz, ale tam nie ma żadnej żadnej chemii w tym wszystkich, którzy wespół w słynny spór świadczy w śmietanie największy problem bitem Bibice jest to, że używane są tam środki konserwujące, które muszą powodować to żona bez lodówki może sobie stać na półce sklepowej i to jest duży problem zadzwoń do nas mamy pan Witek z Warszawy halo halo dobór kolorów, tworząc ogromne, których tu sporo osób, których dzwonię do kina dramat Schillera bolszewików film o wolnych środków między ludźmi szczególnej troski o ilu chorych w euro w Rio uchyli mówi kierownik tak dobrych z błotem RO lin Okoń przynajmniej tak jak 3 lata odbyło służbę zdrowia to drugie miejsce to by LO w Orlen ich nie mówimy tutaj o o winie krową, która w Olsztynie na drogach wewnętrznych lub lokal po fiasku piątkowych Kamilę kontrolny po byli chronieni blachami, które dowiadują się z niesamowitą Hill Holder Emil Noll chwilę po takiej loterii, czyli albo jako wielki plan telenoweli Chin Chiny i policzki i grilla czy to możliwe formy pomocy kula była dla mnie było to daje grupie chorych kolejny element walki troszkę w parę niezłych klubach na torze w porze roku w Rio to skrzyżowanie dróg głównie żydowskich w niewielkiej ukraińskiej LibreOffice, a nie dało się tymi rano hotel wraz z bardzo dziękuję panu zdrowia, ponieważ w komentarzu pan ma zauważył czym się ciekawą rzecz w ale to, o czym już wspomnę o tym, już wspominaliśmy, że jakby każdy za każde miejsce na ziemi ma poprzez kuchnię możesz się identyfikować tak i właśnie piękne, że się w coś powiedział cudownie od siebie różnimy jak Zwierzyniec mamy na tyle FIO na punkcie właśnie gotowania, jakby katedry muzea są na inne na 02 03 . miejscu najpier w zasuwam najechanie na jakiś Targ lokalny, a potem do małej lokalnej małych lokalnych knajp tam, gdzie jedzą lokale jeśli bowiem o no bo w ten sposób w taki się wydaje najlepiej poznał to miejsce, do którego się wybrałem zwolniony jest pan Maciej złodzieje halo słuchamy w Kanadzie w nich w tej chwili jest w niejednym podopiecznego kilka lat temu pamiętam 1 z programów religijnych, czyli błąd obrony konkurs dla najbardziej obrzydliwa jedzenie jak je mowa w 2 i na świecie na jagody od kolegów było normą PN Europejski wraz z udziału w Lechii, ale nie wygrały 2 Robak i radnemu ani inne takie dziwne historie tylko wyobrazić, że dla IPN-u pakiet litrową beczkę darmowego wyjątkiem braku wbudowanych w Rumunii Leopolda Bielany mlekiem no ale sama nazwa chyba tutaj bym zrobiła, że w jego willi określili jako najbardziej ohydny biegu w bardzo dziękuję zamienia się znak zapytania te to w to co prawda, że z to wynika z wielu rzeczy tak w z 1 strony mamy sytuację taką, że jej na stadion w Chinach 2 lata pracowałem swego czasu i tam się sprawdza się do powiedzenia, którzy nie mają, że jedzą wszystko co ma 4 nogi obrońcy VW oprócz stoły krzesła wchodzą pod wodą z Łodzi podwodnej Chocolate oprócz samolotu w i my albo w u nich to wynikało, jakby z biedy tak także ten co odcina którą, którą konsumowali no trzeba zrozumieć, że w latach wielkiego głodu tam w centrum kraju on do Niemiec zwężenia albo własnego przyjaciela domu, które wolej pełne funkcje nadzorczą gospodarstwa domowego albo użyć go zjadali tego psiaka tak w pewnych słów krytycznych momentach także ludzie zjadają się czasami nawzajem, ale jeżeli mówimy o rzeczach, które się o podrobach w tym przypadku tak ja jestem zwolennikiem takiej dziury oraz wszystkiego w życiu wszystkiego jest tak, a nawet filozofia oczu od ryzyka do ogonka w klubowych chodzą z takiego etycznego punktu widzenia, że jeżeli zwierzę czy to upolowane czy hodowane na pokarm ptak oddało swoje życie, żeby zostać wykorzystane to zróbmy rzeczywiście wykorzystajmy z tego zwierzęcia wszystko co tylko możliwe tak jest takie też było jedzenie ze świni wszystko jest dobre nawet ze Szczecina robiono szczotki tak, ale ale i jeżeli kucharz w tym momencie czy nie jest w stanie przygotować z każdej części zwierzęcia w i jadalną potraw, ale i ona będzie smaczna oto dlaczego jej mniej w dzisiaj rano prowadziłem gwiezdnym 1 ze szkół gotowania warszawskich warsztaty na temat podrobów jak i 1 zdaniem były bycze jądra ich zgody podawane w sosie z wędzonej czekolady z tego samego salsą z suszonej śliwki i wszyscy byli zachwyceni i wszyscy stwierdzili, że jedno największym problemem tych tubylczych jąder tej potrawy było to jak się ona nazywa igrzysk nie zwrócił uwagę, że bardzo ciekawą rzeczą jak kiedyś miałem jak wprowadzają właśnie bycze jądra z do krakowskiego SD Reda 3 3 4 lata temu największym problemem miałem jak znaleźć w angielską nazwę dla tych, żeby cieszące się, bo bis Bulls to raczej słabo brzmi raczej kiepsko w niedzielnym i kolegów poradził mi nazwy, którą miał kiedyś z kruszy w spotkał na Wyspach Mountain Oyster z ZUS w 2 zupełnie coś co sił innego i świetnie sprzedające się pod ratuszem jest naprawdę wszyscy zostać zrobił taki sygnatur, gdyż treść czy w mojej restauracji i wizje wyobrażał sobie miny modlitewnym, które słuchają w nogach, ale to on znowu pięknie się różnimy powtórzy wynik po w Aldo wrócą z takim nie do kwestii artyzmu, bo zostali zostawieni tego pana opowieści z logo jak pan do Florencji zrobił Liza to, powtarzając ruchy szefa restauracji Quentina Tarantino z jego ideologią Lolita i mówił pan, że był to dokładnie to samo co wyszedł inny skład to jest kwestia takiego smaczku, w którym mamy w sobie, ale tak samo jak ja w Chinach zrozumiałem to bardzo dobrze ja próbowałem moich chińskich kucharzy uczyć gotować europejskie potrawy to oni do wszystkiego, by najlepiej zdali SOS sojowy tak, bo dla nich co było synonimem dobrej przyprawy takie tłumaczył nie mnie, że nie można, bo to nie jest w naszej tradycji, więc i ja rozumiem coś takiego, że nigdy w życiu jako Polak nie będę gotował lepiej niż włoskiej kuchni n p . niż Włoch albo hiszpańskiego fiskusa czy francuskiej jak Francuz i żaden Włoch też nie będzie gotowa lepiej Koźle 2 niż Jan i od tego czasu postanowiłem ją gotować tylko i wyłącznie polskie jedzenie i podejrzewam, że nawet gotową krewetki tak czy autonomia jest to jest omylny, ale polonez, jeżeli nie wiemy co się ze mną, bo może na znad morza Śródziemnego spróbował czy bez cyfryzacji tekstach odłożenie na dobra Polska potrawa wiem, dlatego że ta nie będzie tego w do ostatniego dotknięcia z tym stylu szefem kuchni Florencję sowy rzeczywiście było piękne doświadczenie w motoryzacji był kompletnie inne albo ich do tego, że to gotował Polak Atu gotową wtedy już po prawie 9 letni Włoch i wątroby z taką ogromną lekkością wiedział wszystko co do ziarenka soli ile trzeba tam było dać z Chile wykonać ruchów w lewo wprawo do czuł dla mnie to była nowa potrawa, a ja tylko odtwarzają jego ruchy, ale to nie było to nie wpłynęło tak, by z mego serca z mojego umysłu nie wiedziałem co gotuje on wiedział doskonale swoich oponentów, że się, że chodzi o kwestie jedzenia mięsa to w wykrywaniu konsekwentnie różni Trałka osoby pana wyciągane są jedynie zdążymy do jeszcze 1 5 sesję dyskusyjną, bo to w moim domu jest kawa sporów i dzisiaj żartobliwych mianowicie kwestia czy potrawy zdrowe potrawy smaczne to słaby na pewno te same potrawy również dodaje, że zupełnym wszystkim Tramp trzeba mieć umiar w ja myślę, że najmniej zdrowy jest brak umiaru w jasnowidzenie zdrowych potra w na widzenie widzenie zdrowych potra w z po prostu przemierzamy czasami tak w znowu gdzieś cytat jakiś czas zniechęca mikstury, ale w moim przypadku co może się też 1 i może sprawić, że znajdzie sobie, że z, którą naprawdę kucharz potem pozwól zrobić zabiła i jest Lidia w moim przypadku chciałbym jeszcze chodzi wyłącznie strajki, bo prowadzę z tej House na pewno dla mojego zdrowia w Kędzierzynie-Koźlu to groźny, o czym może źle skończyć ale, ale niekoniecznie z możemy robić zdrowe potrawy też smacznie i tylko wszystko naprawdę jest z umiarem z głową w Chudowie opony, bo tylko, że jeszcze jakąś rybę, którą ja się tam przed niewolą, czyli tyłek, a gówno w spółkach są to showman godzina życia zostanie dokładnie mówimy o FUS to jest taka cecha czeka na ryba, której w, której woreczku żółciowym są toksyny, które błyskawicznie przenikają do mięsa ryby, ale w najczęściej podaje się z niej starszymi, czyli w postaci surowej rzeczywiście celnych ciosów toksyna jest tak silna, że po godzinie dbałość o zrobią raczej dla dla właśnie adrenaliny tak też tak rosyjska ruletka runda, a przez rząd miał co nie jest w stanie żyć miałem taką historię jest drugą potem w już po to, po pewnym czasie zorientowałem, że tak, by to była ta ryba w w Szanghaju na Targu Rybnym próbowałem kupić w ośrodkach tak sympatycznie wyglądała strasznie droga wznosi się targować z ze sprzedawcą on nie chciał mi kominie nie chciał mu sprzedaż widział białego człowieka, który nie mówi nie jest to już nie jest w stanie dogadać nie jest w stanie wytłumaczyć, o co chodzi i oni nie chcą o tym, żeby sprzedać później reprezentowania naszego bądź obrusu, bo w zwijają lokalnie, testując w awans byłby pan, że zdradził, że pana ulubiony takie rozterki drugorzędnych, ale niekoniecznie w tym bardzo lubię dobre mięso tak naprawdę potrafi docenić ale, ale niekoniecznie są to zależy od chwili tak naprawdę atmosfery to jest arch. Thomas Cook stąd, że wzrost to musi to do do pewnego momentu jest to dla nas jest wszystko to jest pewien system z wiodącą to jest taka jedzenie sam produkt sama próbowała jest tylko o moim zdaniem w pewną częścią całego spektaklu i ani chwili miejsca w organizacji atmosfery nastroju Towarzystwa to wszystko jest naprawdę ze sobą się łączy nas Alumetal w swojej restauracji w VAT dla matek 1 ani też nazwa iPod kreuje zupełnie nie rozumiem, bo dostaniesz danie tak dziś dostaje słuchawki od iPoda wkłada się już nic staje się danie otrzyma pełną pełni rolę wszystkimi zmysłami jemy, bo słyszymy szum morza w momencie, kiedy jemy te owoce morza mamy imitację piasku muszelki tak dalej tak dalej ja bym nie chciał takiego zdania, bo ono mi odbiera kontakt z osobą, z którą jestem na kolacji ja nie mam przyjemności siedzenia samemu przy stole restauracji za dzisiejsze Contego w tym bardzo naszym gościem był mistrzowie kulinarni pan Janusz Ostrowski dziękuję bardzo złe w audycji przewidywalności Jarząb wydawcy Jacek Kozłowski realizator dźwięku Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: SALON: NASŁUCHIWANIE (JERZY SOSNOWSKI)

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz radio TOK+Muzyka bez reklam - teraz 60% taniej w promocji Black Friday!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA