REKLAMA

Jak szpitale karmią pacjentów?

Salon Radia TOK FM: Teraz Solska!
Data emisji:
2018-04-19 20:00
Prowadzący:
Czas trwania:
51:25 min.
Udostępnij:

Raport NIK wskazuje, że pacjenci w polskich szpitalach są żywieni źle. Czy da się rozwiązać ten problem systemowo?

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
co państwo Joanna Solska w procesie nie przerazić, bo to będzie ten cytat od wapnienie kości niedokrwistość obniżenie odporności nadmierna pobudliwość mięśniowa bolesne skurcze mięśni stany lękowe bezsenność nadciśnienie nie będę czytać dalej ogranicza się do tych kilku pozycji pozycje są zamieszczone na długiej liście schorzeń jakich nabawili się można w szpitalu i przyczyną tych schorzeń jest niewłaściwe jedzenie, które otrzymują chorzy w większości Rozwiń » skontrolowanych ostatnio przez najbliższe ich do kontroli szpitali publicznych dieta bowiem przeważnie w każdym razie bardzo często nie jest dostosowana do choroby, na którą cierpi pacjent Najwyższa Izba Kontroli nie ujawniła rzeczy nowych Pakistan w publicznej służbie zdrowia trwał od lat i dla instytucji, które odpowiadają muzea lecznictwo w naszym kraju chyba nie jest żadną tajemnicą, ponieważ wszyscy wiemy jak się kart pacjentów i nawet można powiedzieć coś do tego przywykli, więc dzisiaj nie będziemy rozmawiać o tym jak się karmi, ale o przyczynach, dlaczego tak się dzieje dzieje, ponieważ jeśli tych przyczyn nie poznamy jeśli ich nie zlikwidujemy to kolejna kontrola NIK -u będzie pokazywała identyczny obraz, więc są z nami dzisiaj pani Dorota Gałczyńska Zych dyrektorka szpitala Bielańskiego wita serdecznie witam państwa w Final Four niech pani Anna Stalińska Instytut żywności żywienia w Chinach wręczył mi mowę i pan Piotr Baczyński, który jeszcze niedawno był wiceministrem zdrowia, czyli wie wszystko o systemie Williamsa i dobry pytanie mam do do pani Hanna sta lińskiej czy to jest takie ważne, żeby osoby cierpiące na jakieś choroby n p. na cukrzycę osoby, jakby co innego niż dziś chorzy na co innego oczywiście warto zacząć od tego, że jedzenie z najważniejszą rzeczą w naszym życiu nic ich stan zdrowia i nawet w szpitalu oczywiście tak i zdrowy i chorobie szczególnie, jeżeli mamy już jakieś problemy zdrowotne jakiś poważny jednostki chorobowe z takimi wiąże się pobyt w szpitalu w UE, więc zupełnie inna inaczej wyglądała dieta standardowo zgodnie z g mąż żywienia, a inaczej dieta osób, które mają już, jaki zaburzenia zdrowotne chociażby właśnie cukrzyca nowotwory inne szczególnie te grubego tutaj jest bardzo ważna dieta, ale właśnie osteoporoza kamica żółciowa one zaburzenia lipidowe Anny i to i t d . tak dalej tych chorób można wymieniać od, których tak naprawdę jeszcze 9 % programów zdrowotnych jest zależna od naszego żywienia, czyli jak powinien wyglądać ten stan idealny pacjent przybywa do szpitala ma oczywiście innym mówi się o przyczynie, czyli o chorobie, na którą czasem, a co powinno się robić w związku z dietą, jaka powinna być dostosowana fair play, a przede wszystkim taką dietę powinien starać dietetyk, których nie ma w szpitalach nie albo są bardzo rzadko zatrudniani ze względu właśnie przede wszystkim finansowych także bez bez pomocy specjalisty ciężko jest ułożyć prawidłowo zbilansowane dzień ze względu po względem żywienia ne, ale faktycznie to posiłki powinny być bardziej regularna może też o innych godzinach, ale to już taki temat rzeka, bo jeżeli wzajemną bardzo wcześnie na kolację to nasz pacjent nie są, ale podjadą sobie zupełnie co innego wieczorami na różne niezdrowe, a późno niezdrowo Enej faktycznie mało znanym jest przede wszystkim niedobór warzyw pełno ziarnistych produktów zbożowych i te ewentualnie przeznaczone są tylko wyłącznie dla osób właśnie z cukrzycą gdzieś tam zostaną podczas pięcia się pieczywo razowe czy listek sałaty do drzwi do porannego śniadania na inną osobą absolutnie nie nie mają takiego zaszczytu on tak też pewny, że tak powiem, żeby dostać się, tym bardziej wartościowe produkty INEA trzeba wiedzieć, że już wtedy inna, jakby już jedzenie jest najważniejszy, ponieważ pacjent na pewno lepiej odżywiona szybciej wraca do zdrowia szczególnie po różnych zabiegach operacyjnych, a to wiąże się też z tym, że krócej jest w szpitalu czy też zamknięte koło i animacje dobrze odżywiony powinien być pacjent jednocześnie tańszym zdecydowanie dlatego powinniśmy postawić na zdrowe żywienie ażeby zaoszczędzić się na pobyt dzienny pacjenta w szpital właśnie pani dyrektor słucha pani tego jak bajki o żelaznym wilku jak wygląda praktyka, zwłaszcza praktyka w takim ogromnym szpitalu jak szpital Bielański Dorota Gałczyńska Zych, ale i proszę mi państwo dziwić, bo nie wygląda tak źle jak mawia moja poprzedniczka bez zatrudniamy dietetyków i to bardzo się z łasiczką mamy nawet z tytułami naukowymi, którzy pracują bezpośrednio przy pacjencie dzisiaj w szpitalu nie wiem mało dużo oceńcie państwo sami funkcjonowało ci zostało wydanych 19 różnych diet dla różnych pacjentów różnymi schorzeniami tak przeciętnie jest około 30 takich różnych diet opracowywane park no ale zgadzam się oczywiście godziny posiłków w ciąży nie jest aż tak bardzo indywidualne byśmy tego oczekiwali chcieli to naturalnie takie już nie będę mówił o kosztach poniesionych, bo tak też determinują różne sytuacje i to co nam najbardziej przeszkadzają w żywieniu przeszkadzać będzie zawsze to system zamówień publicznych brak mu bitcoina, czego a, dlatego że kupujemy żywność ten przysłowiowy wsad do kotła, który wszyscy wiedzą to takie białe jest obok nas boją własne kuchnie jeszcze ma swoją własną kuchnię kupujemy w systemie w poparciu ustawy o zamówieniach publicznych tak i nie mamy indywidualnego doboru produktów jak mówimy o zdrowie żywienie to i państwo i moja poprzedniczka się musi z tym zgodzić, że to jest to jest klub tej całej sytuacji czy podajemy też zdrowo czy nie oczywiście w scenach wielu sytuacjach jest czynnikiem decydującym, ale my w swoich n p . w przetargach zostawiamy sobie furtkę na jakość czy ma organoleptycznie, czyli prosimy o prezentach akcje tych produktów, ale za realizacją tego już potem bywa po prostu różnie, bo co z tego, że dostanę złą partię młoda ślad to znaczy, że są z Zieleniewa ma dołożyć do gardła jego zdaniem KE tak jest, czyli proste proszę jak ustaliła, że do końca rozumiem, dlaczego system zamówień nie pozwala dobrze karmi z sobą konkuruje przysłowiową nie wiem marchewka mięso co chcemy tak różne, bo to są na grupy produktów podzielone zamówienia publiczne i załóż robimy przetarg na warzywa albo przetarg ma mięso w przetargu na warzywa oczywiście mogą jeść marchewkę podstawowe rzeczy te zielone sałaty i t d. to wszystko wiem pięknie wygląda na etapie przetargu i nawet może pięknie wyglądać w tym, że nie sprawdza ani pochodzenia tego ani z PGE ani z ani ani zawartości czy wartości produktu tego, który tak ostatecznie otrzymuje, bo to realizuje w ciągu roku nie ma czegoś takiego nie mogę pójść na typowych awarii nie można właśnie pójść na taki guma guar sobie ze nie mogę nie mogę ich Łęgi organizuje przetarg na przetargu kupuje pani n p. warzywa czy mięso na cały ruch, a szła na cały rok uczył się z dostawami sukcesywne mnie ale by była nią dostawcy, z którym się, by nie MO, by borykamy albo jestem zadowolony z jego rozłącznie przez cały rok to samo dotyczy produktów mięsnych to samo, ale mącznych, ale do pieczywa jest pani już kontrakt z nim zawarła no no właśnie rodzi się w nim o maluchach nie za obco, a Polak potrafi tak on też 2 jest za pani ciężko będzie kontrakt zerwać no bo nas zostawi pani chorych bardzo jak dziś wraca na fakt, iż nie jesteśmy zadowoleni ze ich partii wędliny czy mięso pomysł zwracamy tylko co w zamian tak, bo tu musisz zrobić tam posiłek TUI teraz ma aż 500 600 pacjentów do nakarmienia to znaczy, że musisz wydawać dziennie około 2 tysięcy posiłków tak czymś musisz to zastąpić nie mamy ani na składzie, gdyby tylu produktów, żeby takowa pstryknięciem można było to zrobić, więc to są bardzo sobie dokupić, bo nie ma żadnych obrażeń za to nie zwrócą pieniędzy czasami bardzo poważne ograniczenia takie organizacyjne logistyczne oczywiście tak i cena najniższa od nabywanej większy salon BMW nie wszystkim Bakala, ale zdecydowanie ma swoją wagę porządną tak w ja mam pytanie dodały pana ministra czy pan zaskoczony tymi wynikami NIK -u jej, ponieważ sumiennie i jak się w głębi ławce raportu przeczytałam, że te wyniki są w zasadzie od lat takie same no i że jej kontrolerzy NIK -u się oburzają, że n p. minister sprawiedliwości określił normy wyżywienia dla osadzonych jak to się ładnie mówi i że tam one muszą być egzekwowane, czyli skutek jest taki, że w zasadzie więźniowie są lepiej, więc niż pacjenci no bo minister zdrowia tych norm nie określił noc próbował ukryć się zastanawiał się wielokrotnie i dlaczego tak niejeden minister zdrowia próbował pokonać ten temat nie wydaje mi się, żeby określenie minimalnych i ceny tak za posiłek dziennie było rozsądnym rozwiązaniem natomiast rzeczywiście należałoby się zastanowić czy określenie norm pewnych podstawowych norm żywienia, bo wszystkich się nie da, bo praktycznie każdy z nas jest silny każda choroba jest inna i wtedy trzeba było dla każdego indywidualną normą określać obwód wynosi ona legalna w klasie dla diabetyków co innego w dla zawałowców co innego jak dobrze mówi pani Anna Stalińska już troszkę tak klarowne, ale niech ogląda jest zmodyfikowana należy mieć hotel Group zawałowi CIT -u będzie miłosierdzie nawiedziła go nie da zagrać w NATO miast i w tej chwili po po tych moich latach doświadczeń uważam, że jednak zapisy, które mówią o wyżywienie należałoby jakoś do uszczegółowienia, chociaż odrobinę, czyli określić jakiś podstawowe podstawową normą także niżem mniej już nie wolno codziennie pacjentowi kalorii n p. willami, choć to też jest mniej niewykonalne, bo n p . przed badaniem musimy czasami, gdy 2 4 godziny bez jedzenia na tyle duży problem żal, że są odwiedziny droga z sobą my właśnie badania i pacjent potrafi przez bardzo długi czas nic nie jeść za granicą w niektórych krajach jest tak, że jest jak jest posiłek to niema badań nie ma odwiedzin pacjent siada im znaleźć u nas są to się nie zwraca uwagę gros czasu to posiłki jeszcze wyjeżdżają, ale zimna nie do końca zawsze są smaczne nalotu, żeby kwestia gustu na dużym problemem widzę, że to posiłki są nowe dłonie przez solone, a odbiwszy się na Riwierę wołania dlatego dojdziemy, bo one są bardzo się salon tak zazwyczaj, a tutaj to żona mu wyrok choremu nie wniesiono ostro zdrowo chasydyzmu, ale też nie docelowe nie smakuje pamiętaj targowa ankiecie napisze tak do wszystkiego można się zachwycić nawet nie słonych rzeczy lub zdrowia mgr. Maria chciałam zgodzić się z panem Piotrem Baczyńskim za mnie się też wydaje, chociaż być może z innego powodu uznaje kwestia tego niedożywienia co złego żywienia pacjentów jej, że jej źródłem nie jest brak przepisów nie wydanych przez nich nasi synowie Ameryki po zna przepisy, bo przecież oprócz tych przepisów ministra zdrowia, który mówi, że należy zapewnić wyżywienie adekwatne tak do stanu zdrowia i choroby to mamy pewne przepisy narzucone n p. kaca po tak każda nalewka założono w czystości za takie działanie zupełnie testu są normy bezpieczeństwa żywności i pornografia jest znacznie szerzej na skoro mamy taki efekt to znaczy, że te normy nie są przestrzegane, więc myślę, że w 2 w żelazie brakuje Lisek brakuje tak tutaj skutecznego systemu kontroli takich właściwie mamy, bo nogi syn mógłby naprawdę nic na kontrolę nad Inspekcja sanitarna mogłaby takie kontrole przeprowadza się natomiast nie dysponuje żadnymi narzędziami nazwijmy to karnymi tutaj ten raport wyraźnie pokazuje, że to szpitale, które mają własne kuchnie większy większości lepiej dają lepsze posiłki, a największe problemy z firmami KT ligowymi, ale szpitale masowo odchodzą od własnych kuchni no bo to jest to zależy od pani dyrektor ma własną kuchnię przekalkulować postawiła na to, że standard posiłków jest ważną sprawą i nie będzie na tym oszczędza ich to jest dobry przykład wcale nie wszyscy tak, że Robak odchodzą szpitale obcy pieniądz oczywiście pieniądze, czyli firmy kateringowe oferują tańsze o znacznie tańsze tak naprawdę no już oszczędzają efekt skali zawsze funkcjonuje proszę pamiętać, aby dzisiaj o, a nadal są to wytłumaczyć to efekt skali w sensie takim wyjściem jest duża firma kateringowa i to ona jak będzie wydawała się sprzedawała dużą ilość posiłków to ono wiadomo, że wrodzone mogą być dla kilku szpitali dane mogą być tańsze, a w 1 1 szpital może, by dla siebie samego produkować bardzo wysokich cenach ale gdyby już sprzedała no to pewnie bym to się bardziej kalkulowało tak, ale cena tutaj SEG drużynowo rodzic naprawdę problemem jest to, żeby znaleźć kucharkę do tego mojego oddziału, żeby mieli do tej kuchni, żeby w przysłowiową panią uchem głową na oddziale, która obsłuży pacjentów wydatek posiłek post to są problemy, które rosną do rangi olbrzymich problemów, żeby przypilnować, żeby ten pacjent jak World oczywiście o to, żeby dotarło to w miarę ciepło tak, bo tak się właśnie to by do tego sprowadzamy także pojawią się kolejne problemy, które mam myślę pani po obalonym w trudne bardzo do pokonania jeszcze zdążył już brakuje coraz bar bar ba, zwłaszcza do tych prac prostszych takich do tych prac prostszych także nasz pacjent Malezja to ważny jest stale rośnie problem niedożywienia szpitalnego i wtedy jest problem też chociażby większe zakażeń w tym szpitalu i znowu pacjent dłużej przebywa w szpitalu są co niesie za sobą koszty, a druga strona jest wręcz przeciwna taka, że jeżeli pacjent nie otrzyma prawidłowego posiłku to bardzo często dojadają rzeczy, które są nie właściwa oczywiście rodzina przyniesie bardzo rzadko owocowej i Soroka to zwykle są jeszcze swój los, że tak albo po prostu nasz pacjent, który potrzebuje zjeść porządnie zająć dziś są do bufetu na dół przy dniach czy Doda restauracji, która też mniej czasu mieści się Harvey Dorocie są same zalety przetworzone tak tak dosyć dosyć ciężar zasłon działa radio wolna Wola to już mamy znowu kontroli nad tym stanem od żywienia i na tym jak to wpłynie na nadal się rekonwalescencja poły w tym szpitalu w ja bym chciała, żeby wrócić do tych przepisów nie wydanych przez ministra zdrowia moim zdaniem celową, ponieważ jak pokazują statystyki około 7 0, a czasem więcej od 80 % funduszy, jakimi dysponuje szpital w duszy epoka pochodzą z kontraktów no teraz ryczałtów pochłaniają prace personelu na płacach personelu zaoszczędzić się nie miała na lekach zaoszczędzi się kilogram tego krążka i troszkę się bała, ale taka pozycja żywienia pacjenta staje się tą pozycją, na której no nie ma innej do oszczędzania prawda na niemowlę są obszary w szpitalach, w których też może prowadzić się różnego rodzaju oszczędności, ale ja potwierdzam 70 % w nagrodę w szpitalu Bielańskim 70 % kosztów działu żywienia do zasady są wynagrodzenia pracownicze i muszą państwo, że są minimalne tylko wynagrodzenia, a to nie mówi magistrze dobry wynagrodzeniach pan pierwszy od takich, których oczekiwali Royal Unibrew ma jasne, ale rocznie generalnie ma dział żywienia przeznaczamy około 3  000 000 zł, a w tyle nas kosztuje wyżywienie pacjentów w szpitalu Bielańskim nie wiem mało dużo o 3  000 00 0 to robi wrażenie, ale ciągle niedostatecznie w stosunku do tego, o czym tutaj rozmawiamy w patrząc w ludziach żyjących lisów rocznie w szpitalu mogą tam 4 8 no to, w których znał z badaniem z Toya MCI pedały do poszczególnych pacjentów, ponieważ lubią moje takie jak gdyby nie żyje nie umiemy sobie przeliczyć na głowę z protokołu NIK wynika, że są placówki rozumiem, że te placówki, które mają najmniejsze fundusze i w tych placówkach tzw. wsad do kotła to tak śmiesznie brzmi, ale to jest wartości wszystkich surowców zużytych do przyrządzenia posiłków, więc w tych najbiedniejszych szpitalach dzienny wsad do kotła potrafi wynosić 3 zł 70 gr na człowieka, a w najlepszych w Helu to nie jest tak strasznie dużo więcej o tych najlepszych tym samym do kotła wynosi 8 zł 4 6 losy pytanie do pani Hanny sta lińskiej to za te pieniądze da się dostosować dietę do choroby bardzo ciężko, ale jeżeli bardzo się nagimnastykować liznąłem, jeżeli to są jak dotąd zakupy hurtowe po niższych cenach no to pomyślę, że nie da się idealnie zbilansować, ale na pewno coś da się zrobić tylko faktycznie musi być to osoba, która się tym zajmie, a nie wszystkich szpitalach są takie są do większości szpitali dietetyków nie ma, a nawet tam, gdzie oni są to słyszał, że potrafi dietetyk i 1 przypadać na 70 0 pacjentów, a nowym w 1 8 łóżek pani dyrektor nie Lotosu to, żeby zredukować ich było je było więcej niż lekarzy w równych drogach trochę byśmy te standardy zdecydowanie zwłaszcza, czyli tak nie w polskich warunkach musielibyśmy być stadion Arena jest dziś wymierzona w powstaniu brzmienia tego pacjenta w ocenie także ma dosyć dużo funkcji w Italii oczywiście, że ma i Toshiba i 8 i nie, ale nie potrzeba aż tylu dietetyków, żeby rzeczywiście z tym problemem walczyć Marvel wbre w pozorom pacjenci zaś dostają informację o tym, że mogą skorzystać z porady dietetyczne i żeby i dietetyki zdoła ich złożył dyspozycji konsultacji i muszę powiedzieć, że mimo tego, że to jest ta ta wiadomość dociera do nich to tych konsultacji indywidualnych nie ma dużo, ale zdarza nam się tak, że 1 pacjent prosi się szans tego nie dotyka, bo coś co jeszcze przypomnieć i zapytał panią chyba konsultacje dietetyczną to jest oczywiście również koszt jest rozmowa z pacjentem, ale również potem jak ustawienie go jadłospisu ta legenda druga w częściach szpitala i nawet w trakcie SA MO my ustawiamy tam jadłospis albo wytyczne żywieniowe, które będą go gdzieś tam obowiązywały w części oddziałów nie wiem jak to będzie diabetologia endokrynologia, by za tom z automatu jest jak gdyby ożywienie z częścią leczenia w związku z powyższym lekarze już informują mówią są informatory na ten temat, ale nawet jeśli są to nasz Polski pacjent nie do końca potrafi z tego wszystkiego korzystać, bo zbiegł się nie o to, że Polak, która rodzina przyniesie ona tak, że pacjent przebywa za po szpitalu 3 4 dni szlak prawda, a więc tam trudno realizować w tym punkcie rok w Katyniu ta taka funkcja edukacyjna dietetyka oczywiście powinna funkcjonować w na innym poziomie od podstawowej opieki zdrowotnej to podstawa i Tomasz się zdarzyć, bo po pilotażu najbliższe dni po ustawie, która weszła w życie ustawy o podstawowej opiece zdrowotnej, więc mam nadzieję, że za parę lat dietetyk będzie no to dobra wiadomość od błędów nie element radość odbiera częścią tak tak ważne jest ze swoim teoretycznie dużo, jeżeli wypłacana przez doprowadzenie do dietetyka to zupełnie inna ważna w branży natomiast, jeżeli mamy w Instytucie prowadzimy projekt szwajcarski to naprawdę, gdzie były darmowe wizyty u dietetyka konsultacje i to nie w nie pojedynczo ale by cel był prowadzony to naprawdę ja w przeciągu pół roku przyjąć 800 osób to było naprawdę bat dosyć duża liczba przy moim normalnym trybie pracy, tak więc jest ogromne zapotrzebowanie na te darmowe konsultacje dietetyczne takie znani już może niekoniecznie w szpitalu, ale faktycznie, gdy powstawała PCC, bo ludzie chcą się edukować to nie jest to, że jesteśmy odporni na wiedzę oczywiście, że tak to mamy dziś nie chwilowa moda zdrowego żywienia tylko już jesteśmy coraz bardziej świadomi wpływu prawidłowego żywienia na stan zdrowia zaprasza na krótką przerwę w przypomnę, że jest z nami pani Dorota Gałczyńska Zych dyrektorka szpitala Bielańskiego w Warszawie pani Anna Stalińska i dietetyczka z Instytutu żywności żywienia i pan Piotr Walczyński do niedawna jeszcze wiceminister zdrowia, a rozmawiamy o tym wie jak ja wynika z protokołu Najwyższej Izby Kontroli jak w niewłaściwy sposób żywienia są pacjenci niewłaściwy to NIK definiuje w ten sposób brzęk większości publicznych szpitali diety pacjenta nie dostosowuje się do rodzaju jego choroby są nie tylko utrudnia wyleczenie z tej choroby jednak z powodu, której znalazł się w szpitalu, ale co grozi także w pamięć się z inną chorobę wyliczała nam na początku programy zajrzyjmy jeszcze do wsi teraz do tego protokołu NIK i tam są rzeczy, które dość przygnębiającą on jechał z z powodu jak wynikało z kontroli bardzo ograniczonych funduszy przeznaczonych na jedzenie dla chorych chorych nierzadko ciężko karmi się wędlinami w i ja bym je nazwała bezmięsnej mi, bo to są wędliny z tzw . ma mu państwo to wiedzą, ale państwo psy w słuchaczach pewnie nie wiedzą to jest mięsna od Gos Jana masa, czyli nie chce mówić o technologii i rzadko co zostało może wzrosnąć wraz z nim w oddzielone mechanicznie jak wszystko co zostało w tych wędlinach jest pełno polepszaczy jest pełna konserwantów i są, o czym już wspominała pani Stalińska i są bardzo często przekroczone normy soli przekroczone i niejednokrotnie nawet czterokrotnie, gdy karmi się też chorych tłustymi potrawami pani dyrektor pani też no oczywiście, że tak przecież nie może być inaczej jak cała Polska długa szeroka jak ty też wspomnieć o tym, że MLP pacjenci oczywiście w WKU czasami takie wędliny, zwłaszcza starsze osoby te, które mają problemy z uzębieniem czekają walory warte są mocne, ale to trzeba też powiedzieć tak czekają właśnie na takie posiłki inni, żeby było dobrze to pośród powinien być przygotowany indywidualnie na tacy podanego pacjentkom, bo też muszą pamiętać, że chęć ta przysłowiowa pani u Genkowa w trasie będzie będzie bardzo życzliwą osobą nawet pacjentowi we Włodawie ręce drugiemu pomnie jadą poda mniej, bo po co ma się marnować przecież każdy tak do tego podchodzę działam w szpitalu lekarz poproszę przeżyć mogę też dostać listek sałaty to pani powiedział, że to tylko dla cukrzyków, gdy ja nie mogę takich jak w Nowogardzie oczywiście cukrzycowej w szpitalu funkcjonują tak wiele tych pacjentów zdecydowanie żywimy dla części tak, ale to jest takie indywidua nie to jest nie indywidualne tylko takie osobliwe podejście do pacjenta w związku z powyższym tak naprawdę nigdy nie wiemy, jaką wartość kaloryczną dostarczyliśmy temu pacjentowi czy właściwą, a czasami próbujemy wdrożyć nawyki w kierunku odchudzania albo w kierunku poprawy stanu od żywienia, ale w państwa zmieniło się w szpitalach, zwłaszcza tych akredytowanych w artykule Wolański do tego należy akredytowanych przy PL przez ministra zdrowia tak uzależniający i tak rarytasu, zmieniając standardy medyczne czytali te określone prawa dla żeglarzy międzynarodowym to najlepszy, a one obligatoryjnie wprowadzają określenie stanu od żywienia, ale w momencie przyjęcia pacjenta do szpitala i 3 i to jest wykonywane z ponad 100 PAK, czyli praktycznie u każdego pacjenta czyli, czyli każdy u każdego pacjenta mamy, więc nie tylko się przygląda jak o chorobie, ale również poza Janowi oddano jej męża Ania i dostaną żywienia się mną ocenia pan i coraz to się to robić no właśnie w ślad za tym powinna pójść ta informacja o o chorobie w chorobach podstawowych współistniejące i o tym jak kobieta w takiej sytuacji należy tylko dobrać tak jak kaloryczną, jaką zawartością oczywiście są prowadzone wywiady o różnych uczulenia OOM w pokarmach, które źle są tolerowane tak i na tyle na ile możemy się dostosowywać się dostosujemy ja podzielam u nas funkcjonuje na stałe 2 6 różnych diet tak nawet tych diet Wit witaminowych, a kilka indywidualnych osobiście dobieranych do każdego partie mowa w rządzie jest wegetarianizm jest, a to bardzo się zeszła właśnie po byli fachowcowi pokazujemy jest bardzo długa lista różnych tak oczywiście Bajm części są wykorzystywane są lekkostrawne, bo lekkostrawne powinny być co do zasady tak w leczeniu szpitalnym, ale też nigdzie nie ma norm kalorycznych tak naprawdę z pisanek, które powinno się pacjentowi dostarczyć tak my wiemy n p. że 7 0 letnia pani, która waży tam około 50 kg powinna dostać tylko 1 400 cal a, ale już młody mężczyzna, który ma tam do dwudziestego trzydziestego roku życia prawie blisko 3 00 2 2 0 Waldemar Stępak zwierzę nie leży w Ballet znów właśnie i to chcemy kosztem pacjentów nie leży i tu nie wiem jak normy należy przyjąć bowiem można podstawowe czynności używamy tylko 800 cal dziennie tak naprawdę tak tak kobieta około 1 200 mężczyzna około 1000 szans to nawet gdyby tak było, więc przeciętnie szpital Bielański dostarczamy pacjentowi o około 2 tysięcy kalorii dziennie, bo to jest taka znowu mówimy o tej średniej, a od minimalnej do maksymalnej uznaje, że to jest wystarczający poziom, ale oczywiście oczekiwania pacjentów mogą być też będzie zupełnie innym tak od smakowych po ilościowe w alei wyjdź z nami tak wynika z protokołu wyniku oczywiście oczekiwania pacjentów mogą być różne, ale pacjenci są niedożywieni jeśli chodzi o witaminy zaś kalorie to mała nie jest ilościowo tylko jako widz natomiast brakuje bardzo witamin absencja trwa usuwanie są drogie my tutaj też bombę będzie pewna kontrowersja i ile jest witamin i warzywach PAK, a dzisiaj przy suplementacji polskiego obywatela, który uwielbiał grać różne tabletki, a mówimy one, iż jest społecznym Warszawa to oni są często przed witaminy z wami albo zasady 1 witamina wypiera drugą w związku z powyższym nie robimy czegoś takiego nie diagnozujemy pacjenta ma wstęp jeśli chodzi o inny poziom różnych witamin w organizmie oczywiście robimy to wtedy, kiedy jest, jakby stosowne podejrzenie, że jakiś konkretny witaminy brakuje tak ma tutaj chociażby wspomnę moda modą witamina k Beck, która się stała tak powiem hitem ostatnich lat właściwie każdy powinien lekarze bez tej witaminy we to już świat po prostu nie może iść do przodu natomiast natomiast nie robimy tego indywidualnie dla każdego pacjenta i oczywiście zawartość witamin to jest tylko to jest tylko połowę lub bryczka tak naprawdę czy wpisała się czy w tym, że w tej w tym warzywie jest tyle co powinno być to też czas wydawać pytanie, bo Polski producent potrafi tak, ale potrafi również się nie sprzedaż produktów wartościowego, ale raczej będzie się to produkty węglowodanowe tłuszczowa niż coś takiego lżejszego bardzo rzadko dieta bogatoresztkowa, żeby daje to też dobrze pracowały tak pokarmy mięsne czerwone mięso wędliny został Sebastian Sas został wpisany przez WHO jako brak 1 z fenomenów rakotwórczych Hall no i teraz widać kto, więc do księgarni w figurach zauważyli, że najgorszego sortu, a jeszcze do tego dochodzi właśnie toczy pani redaktor wcześniej mówiła o tym, mogą mieć cały to też jest mięso tylko już w najgorszej jakości w MM kcal ciasto w gronie rodziny albo uzyskamy poprzez nazwy produkty wysoko energetyczne natomiast nie do końca Odrze wciąż ma, ale sama też pani Hanna wiedziała, że liść sałaty szpitalu to bywa rarytasem, którego nie sposób dostać no tak z tymi warzywami myślę, że największy problem o owocach w ogóle nie mówimy bo, bo tutaj nie ma czegoś takiego jak przekąska i żeby pacjent dostała w 10 0 osób sam organizuje domysły uważam, że brak tych warzyw to jest największy problem, bo jednak jest mięso jest pojawi się ryba są jajka na rośliny strączkowe rzadko akurat nie rozmawiał z ustaw tak stare są tak są to produkty natomiast, jeżeli pacjent raczej nie umrze nie natomiast, jeżeli chodzi o warzywa Motor to faktycznie stoi tylko tego za mało pamiętajmy, że warzywa są podstawą piramidy żywienia, zwłaszcza świeży, a zwłaszcza świeża tak na fundusz, jeżeli pacjent jest po zabiegu chirurgicznym i Małgosia trawienie no to może nie obciążamy go z surówką w dużej ilości, ale powinny być warzywa gotowane i surowej faktycznie kawa na chociażby tego pomidora, czyli sałaty do kanapki oraz czy jest to białe pieczywo wędlina masło tak wygląda śniadanie albo nabyć wielo ziarniste pieczywo bez masła jabłko i nieskładkowych wszystko co jak wiele innych problemem jest kupienie jabłek w szpitalu w Wilnie jeszcze sporo oczywiście nie dość, że nie ma problemu to powiem państwu i na pewno doświadczać tego, że była cała wielka akcja osobnicy przekazywali Arkadia Kalisz były tak zwał dla Rosji i tak naprawdę było dużo za co dziękujemy i chcemy więcej we Lwowie w Europie chcemy, żeby tak, żeby polskie sądownictwo padało pani dyrektor mówimy o tych potwornych wędlinach, które były są wędlinami 1 wcześniej najtańszymi proszę mi powiedzieć, skąd szpital ma pieniądze i jak może sobie swój fundusz powiększyć m. in . po to, żeby swoich pacjentów karmić lepiej szpital ma pieniądze Dorota Gałczyńska naprawdę od 1 płatnika, jakim jest teraz Narodowy Fundusz Zdrowia, bo szpital znajduje się wyjazd na trzecim poziomie zabezpieczenia ma tak ludzkim językiem ludzkim językiem to wszystko kupujemy w tzw. ryczałcie czy dostanie, bo dostajemy dostajemy pieniądze na funkcjonowanie jest Italia Rafał Jerzy Gwiżdż poseł podzieli się mali jesteśmy zalewani najpier w wytłumaczyła, skąd ma pieniądze, a potem za chwilę przejdziemy czy utworzenie sieci, bo szpital Bielański trafił do sieci miało się pani poprawić by, więc najpier w jednak co pani czy szpital może dorobić publiczny szpital właściwie nie może robić tak nie nie mamy żadnych praw dziecka uprawnienie może aż prawie prawdy, ale mogę zjeść Lazaro wyjeżdża w kategoriach świadczeń w kategoriach świadczeń medycznych nie możemy nie możemy dorobić taka te są głównym naszym przychodem w związku z powyższym, gdybyśmy tam mogli dorabiać to rzeczywiście jakiś potencjał jest, zwłaszcza w szpitalu, który reprezentuje natomiast oczywiście dorabiamy przez Wedla tajne przez współpracę z uczelniami coś co nie koliduje z Narodowym Funduszem Zdrowia fakt, gdy Linda możecie po południu w rejonie robiłyśmy ba dania prywatnego pacjenta nie możemy przyjąć nawet byliśmy bardzo chcieliby nowe możliwości nawet gdyby były wolne moce przerobowe nie możemy tego przyjąć tak tak w parze z arkadami Zielona Góra jest uzasadnione chłopak jest były lata tak taką mamy regulację prawną były 2 próby wprowadzenia możliwości udzielania świadczeń komercyjnych w SP ZOZ-ach, bo mówimy o samodzielnych publicznych zakładach opieki zdrowotnej również w Polsce funkcjonują spółki kapitałowe i te mogą pobierać mogą to być spółki również publiczne i mogą pobierać komercyjne jest ten paradoks Opole to jest i test z paradą senator Grzegorz on się wziął jak i jakie było uzasadnienie, bo ich aż po ich zachowanie wobec szpitali, żeby nas karmił lepiej, zwłaszcza kiedy jesteśmy chorzy zakładam, że wielu szefów tych szpitali bardzo by chciał karmić pacjentów lepiej no, więc pytam jest spora wielkość kontraktu od nich raczej nie zależy jest brak akceptacji nie tylko politycznej, ale również społeczne jej na to, żeby można było dodatkowo pobierać od pacjentów pieniądze na leczenie były 2 takie próby 1 była za czasów poprzedniego rządu druga była w zeszłym roku obie skończyły się fiaskiem straszną awanturą polityczną, czyli rozumiem, że w trzeciej próby na razie jednak zaczął się mamy 2 lata wyborcze nasza pewność, że źle się zdarzyć może dać, ale wszystko, by je aż tyle lat jeździła taka zła zaś, że jakiś czas temu, gdyż w tamtym roku mówiono o polepszeniu jakości żywienia na tych oddziałach, gdzie mamy kobiety w ciąży i tak, które już urodziła także, kto był dosyć duży plus, więc nie krytykujmy tylko coś tam też coś tam nie tylko dla niego tak myślę, że tam się poprawiła zdecydowanie to teraz pozwolę pani mówić o sieci no bo tworzenie sieci im ich spotkało się z takim dużym oczekiwaniom społecznym obiecywano nam, że sieć poprawi warunki szpitali szpitale publiczne będą pewne swoich pieniędzy nie będą dostawały za poszczególne procedury tylko z góry będą wiedziały, na jaką sumę w ciągu roku mogą liczyć na 3 i będą bogatsze w przypadku szpitala Bielańskiego zawsze tak było waga waży 2 × jeśli robiliśmy tzw. świadczenia ponad limit to tak czy inaczej po pierwsze, mogliśmy w ramach swojego przyznanego budżetu wykorzystać go w 100 %, a jeszcze sięgnąć po świadczenia ponadlimitowe wykonane rzeczywiście wisieć niejako przyznał mam pewną pulę pieniędzy, ale już się odebrała możliwość jak występowanie o świadczenia ponadlimitowe tak się zdarzyło w tym roku, że znalazło się w sieci na trzecim poziomie, czyli cały szpital był i wszystkie oddziały, które reprezentuje weź szpital były w sieci kupione PAK w czwartym kwartale my poprzedniego roku zrobiliśmy 1,5 1 000 00 0 świadczeń ponadlimitowych, bo to była zima ciężka zima trochę być może takiego bałaganu organizacyjnego w systemie włodarz dopiero zaczęła istnieć szynowy pomocy lekarskiej wszystko co państwo pewnie też doświadczali na co dzień świra szpital Bielański wykonał 1,5 1 000 000 świadczeń ponad limit ich to są pieniądze no owszem, wydane, ale nie do odzyskania to jest czysty dodatkowy koszt szpitala, więc sieć pod tym względem zdecydowanie dla szpitala Bielańskiego jest to powiedziałbym słabym rozwiązaniem tak, ale czy nie lepszym od poprzedniego co gorsza pomysłowy porównywalne to, żeby tak szczerze mówiąc, żeby wprowadzić to, że w Operze dyrektor dostaje budżet na cały szpital to można było zrobić nie tam w wielką sieciowego tak naprawdę, jakim się z rozporządzeniem odpowiednim o to by faktów funkcjonowało tak żeśmy w jednych oddziałach robili trochę więcej drugi w oddziałach robiliśmy trochę mniej, ale pod koniec roku NFZ mam to wszystko kompleksowa jedno w drugim związku z powyższym myśmy im jeśli tylko wykonaliśmy dostaliśmy 100 % swojego budżetu teraz też dostaje 100 % tego swojego budżetu tylko już nie mogą sięgać po świadczenia ponadlimitowe wtedy mimo wszystko jakieś miała pani jako szansę, jaką się zadawać im, że wiedza o 50 mniej więcej 50 % kosztów tych świadczeń ponadlimitowych NFZ mamy jakby zwracał co do zasady tak natomiast teraz już takiej możliwości nie mam oczywiście gra w najbliższe półrocze to półrocze strony jesteśmy w tej chwili dostałam od 1,5 1 000 00 0 większy ryczałt, tyle że muszę wykonać więcej świadczeń PAK jest to byłby pewnie nie robi mi jakiś komfortowej sytuacji finansowej i na dodatek uzależnione jest wypłacenie to jest uzależnione od tego czy szpitale w województwie Mazowieckim kontrakt wykonały bądź nie wykonał jeszcze będzie sytuacja taka, że wszystkie szpitale w województwie Mazowieckim wykonają kontrakt i pokonają ponad miarę pewnym nie dostaną złotówki, bo taki jest wymierzanie kar dodatkowych pieniędzy żadnych zadań tak potwierdzam żadnych dodatkowych pieniędzy, czyli na to, że pacjenci będą ożywieni lepiej z tej racji, choć woli, ale weszły do sieci to raczej liczyć nie można nie powinniśmy, chociaż cały czas bym wracała do tego tzw. współpłacenia im sekundowe filmy za chwilę fałszowali chciałabym jeszcze dokończyć ten wątek i pytanie dały do obu pań co może zrobić pacjent, który widzi jest świadomy tego n p . jest chory na cukrzycę i dostaje albo gotowaną marchewkę albo gotowane buraczki co on może zrobić Zawiś lak je ożywiać jak leży w szpitalu mierzy, choć szpitalną to jak jesienna, a to z nich jest świadomy i dostanie to na talerzu no to on nie powinien tego spożywać prawa, jeżeli w ogóle wita posiłek bez witamin nowych główne no ewentualnie może wspomóc swoją rodziną żywy, żeby mu dostarczyła zawodnika na odpowiedni posiłek, ale też na tym polega nie jest dobre rozwiązanie po prostu dziś to może też zgłosić alarmować, że byłeś wołu uczulać osoby, które faktycznie są odpowiedzialne za jakoś jednak dobić obok tych produktów od określonych w dietach zwróciły na to uwagę na przyszłość no ale jak szpital nie ma pieniędzy za to może późna informacja o złagodzenie kary ani sałaty natomiast wszystkim raczej niekoniecznie na pewno w okresie 3 4 dni pobytu w szpitalu, bo nie zagra nie będzie co z zagrożeniem zdrowia czy życia prawda, bo też pozwolić ma inne bardziej na na cały posiłek, jeżeli w innym pacjent za samą Tomahawk 3 3 buraczki ugotowane to ten indeks glikemiczny faktycznie wysoki, ale to ciasto jest z dodatkiem mięsa ewentualnie jakiś kaszy, niosąc ziemniaki, które mają wysyp dosyć wysoki indeks no ale to już, że jest to produkt tańszy na to gdzie staną na gruncie rzeczy się tam indeks sumuje owcy całego posiłku nie jest to jakieś zagrożenia tego że, że będzie tutaj duży skok stężenia glukozy w organizmie i inaczej, jeżeli pacjent już przyjmuje insulinę no to tutaj jest trochę będzie zmieniona dawka insuliny na, ale to już, że stał się utraciła je dostosować dawkę insuliny niższy niż posiłek wystarczy niewiele świadomy pacjent po prostu nie wie chyba po raz jesteśmy pewni, bo ta świadomość wśród naszych pacjentów ma prawo rośnie we prowadzimy bardzo duże Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: SALON - TERAZ SOLSKA! (JOANNA SOLSKA)

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu, wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA