REKLAMA

Bayer przejmie Monsanto. Jak ta fuzja wpłynie na światowy rynek żywności?

Raport Gospodarczy
Data emisji:
2018-04-20 12:40
Czas trwania:
12:24 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
raporty gospodarcze, a goście z raportu gospodarczego dziś jest pan prof. Jerzym wilkiem z Instytutu rozwoju wsi rolnictwa Polskiej Akademii Nauk dzień dobry dzień niedawno świat obiegła wieść, że właściwie to wielka fuzja, która była zapowiadana od jakiegoś już czasu ono faktycznie może stać faktem mam namyśli to, że Bayer niemiecki Bayer przejmie amerykańskie Monsanto i po fuzji ma powstać największy na świecie koncern Agora chemiczny tak się widać to zanim Rozwiń » wejdziemy do tego co jest daleko najpier w obecny kim czym są te 2 wielkie w sumie firmy tak naprawdę na ręku w zglobalizowanym to są firmy, które działają w tej części tzw. łańcucha żywnościowego, które są przed rolnictwem tłumaczy zaopatrują rolnictwo bardzo ważne środki produkcji zarówno nawozy środki ochrony roślin jak i nasion, a w dodatku jeszcze Bayer produkuje środki farmaceutyczne dla dla zwierząt hodowlanych, czyli krótko mówiąc na wejściu do tej ważnej części produkcji będziemy mieli Super giganta będziemy mieli sytuacje, gdy ci MO po 1 stronie mamy ponad 500  000 00 0 gospodarstw rolnych, a po drugiej stronie powiedzmy 3 firmy, które będą kontrolować rynek w tym największą właśnie ta pod powstającą z fuzji Bayera Mossad do w takim razie jak ta fuzja wpłynie na żywność jeszcze na rolnictwo na całym świecie czegoś możemy spodziewać w Timesie, że na pewno nie nie nie możemy spodziewać obniżki cen produktów, dlatego że nie podda się monopolizuje rynek, żeby obniżać ceny na produkty tego rynku zmonopolizowany do tej znana sprawa w celu MR monopolizacji, a przypominam, że w ekonomii przez monopolizacji uznaje się nie tylko sytuację którą, kiedy jest 1 % liczy 1 podmiot kontrolujący rynek obojętnie czy od strony podaży czy od strony popytu, ale formowano polis AC jest również oligopol to znaczy wtedy, kiedy mamy 3 4 5 7 firm nowa tak jak gigantycznym rynku, jakim jest na globalnych jeśli jest 7 firm to jest bardzo wysoki stopień kontroli rynku no i wtedy się pojawia szczególna forma konkurencji, która się z 2 konkurencją oligopol listy się, ale w tym celem jest to samo uzyskanie korzystniejszych warunków na rynku, a to się robi tego typu fuzji n p. nie, dlaczego nic, bo sprzeci w taki oddolny był i do samego początku, kiedy zapanowała konfuzja i przy okazji innych wielkich fuzji w no to znana nam na tym rynku też było wiele instytucji organizacji wielu też społeczników, którzy mówili, że Słuchajcie drodzy państwo w drodze właściwie włodarze kraju, bo to znacie się było kierowane było do rządów poszczególnych krajów, które musiały wyrazić zgodę na pewne funkcje to będzie niebezpieczne, bo może spowodować, że nowa się ten rynek żywności będzie kontrolowany przez garstkę tak naprawdę firm, czyli właściwie garstkę ludzi, którzy będą zarządzali wszystkich tym co my tak naprawdę podejmiemy to wybryk czy ten most nie jest wysłuchany i nie rozumiem tej sytuacji spodziewam się że, zwłaszcza komisarz pani Vestager, która jest komisarzem w komisji Europejskiej od spraw konkurencji i tutaj przeciwstawić się temu na tej fuzji, a tymczasem komisja Europejska w treści niż stany Zjednoczone tak jak to realne Donald Tramp już wcześniej sygnalizował, że raczej jest to po poprze limitu czasu jest taki argument, że te duże firmy jej są w stanie przeznaczać bardzo dużo środków na badania i wdrożenie z 3 dzięki temu będziemy mieli nowe środki produkcji Toure mogą się okazać się ich bardzo korzystne dla produkcji światowej, że dzięki temu bezpieczeństwo żywnościowe świata ulegnie wzmocnieniu tak nie musi być raczej w liście tak jak dzisiaj myślałem o tej sprawie jadąc tutaj w do pani mnie pełno on im o tym jak bardzo tak wysoka koncentracja na rynku może się okazać czasami niebezpieczna mamy teraz przykład Facebooka z jeśli jeśli mnie twórca Facebooka Anną przed kongresem amerykańskim mówi to co my robimy jest niezwykle ważne i sytuacja mojej firmy jest ważna nie tylko dla mojej firmy, ale dla milionów przedsiębiorst w na świecie, które są pod powiązane z Facebookiem w różny sposób oczywiście one są powiązane, bo mają swoje konta na Facebooku promocja zła wiadomość ucieszy ją naprawdę ogromną część elity tego walenie to znaczy, że n p. gdyby nastąpił upadek tej firmy taki gwałtowny upadek niczego nie przewiduje to chwila pojawia się perturbacjach o skali globalnej jak był kryzys 20 08 roku to wtedy pojawiło się takie dość znane hasło o niektórych firm ma za dużo, żeby upaść to dla mnie to jest coś absolutnie nie nie i powinno się doprowadzać do tego, żeby istniały firmy, które są za duże, żeby upaść to ja tutaj bardzo się spodobało powiedzeniem szefa banku centralnego Anglik, który powiedział jeśli jakaś firma jest za dużo, żeby upaść to znaczy żona jest duża, żeby istnieć istnieć to znaczy być zagrożeń no właśnie tym przypadku fuzji tego w ogóle tej fuzji Bayer Monsanto to by to samo zagrożenie nam się rysuje nie myślę, że nic nie niezłych graczy o nas firma, a setki zakładów różnych miejscach m. in. tak się domyślam braku obiekcji przed tym z zakwestionowaniem tej fuzji i n p . na rynku europejskim, a wydaje mi się, że akurat Unia Europejska jest w tej chwili takim najmocniejszym podmiotem, która może się przeciwstawić czasami tego typu praktykom monopolistycznym co przy kład Microsoftu ilustruje dość dobrze, kiedy Unia się postawiła i zmusiła Microsoft dom do ustępstw i jaki kilka innych takich n p. firmy telekomunikacyjne w roamingu i t d. to wszystko, czyli Unia ma potężne narzędzia w ręku, żeby się przeciwstawić, a tego nie robi tutaj tego nie robi między nimi dom ja nie znam uzasadnienia pewnie i jakie się pojawi natomiast chodzi tu wszystkim oto, że to są firmy, które po prostu w Ernst mają jak mówię setki różnych i wie, że tak powiem zakład w różnych krajach w tym Unii Europejskiej, które dostarczają nam bardzo ważnych środków jest nadzieja, że być może on też czy spowodują wprowadzenie różnego rodzaju postęp pójdą do produkcji rolnej i że zakwestionowanie, by oznaczało n p. to, że te firmy przeniosły swoją działalność i wiem do Chin do do Ameryki Południowej czy gdzieś indziej, czyli krótko mówiąc dbamy o to, że wody działały tu, żeby to produkowały tu za to biały tu płaciły podatki to tu jest brutalna prawda no to takie ukrytą selekcję globalizacji w pigułce realny kapitalizm taka jest, ale po drugiej stronie jest potężna siła i to są ekonomiści rzadko poruszają, a to jest dla dla wielu z nich zrozumiałe budzi potęga ekonomiczna przeradza się w potęgę władzy także wpływów politycznych to są potężne podmioty, które są w sensie rozmiarów większe niż średniej wielkości państwo trudno się pod takim graczem nie liczyć, kiedy się próbom, jakie decyzje polityczne dotyczące choćby systemu podatkowego, ale to jeszcze 1 rzecz, bo mówimy o tym, że poza to są takie firmy, które już teraz mają ogromną kontrolę nad rynkiem saszetek 1 tydzień przed produkcją żywności teraz się połączą 1 1 to jeszcze jakby zwala z testu potencjał mogą zwiększyć rolę od razu nasuwa się pytanie o rośliny genetycznie modyfikowane Monsanto jak z tego sprawę także z kojarzone kojarzone z MO no i teraz ci, którzy się obawiają żywności genetycznie modyfikowanej w Europie przez śnieg jest bardzo wąska skala dopuszczania do produkcji takiej takiej żywności boją się, że z otwarcia Europy na GMO, a ja uważam, że nikt nie ma szansy tym szerszego przeciwstawienia się produkcji GMO znaczy, że jest to dziedzinami net 3 i jest to pewnego rodzaju technologia, która będzie się upowszechniał była ona już wkroczyła do Europy chociażby w postaci genetycznie modyfikowanych staje poważny przekaz soi, ale także wielu innych kukurydza jest jest jest dość powszechnie już produkowana wg tej technologii i tak będzie dalej sądzę, że po tej fuzji i to zostanie wzmocniony znaczy siła wpływu na sam na legislatorów rynku Europejskiego będzie jeszcze większa dajmy się żyje pojawią też dodatkowe argumenty merytoryczne typu naukowego przecież firma Monsanto przeznacza bardzo dużo środków na badania naukowe w tym badania n p. dotyczące w ogóle genetyki i nie jestem genotypu człowieka w uczestniczyła w finansowaniu tego wielkiego projektu, a za przykład PGE spodziewa się, że pojawią się argumenty o charakterze badawczym naukowym, które będą wskazywały na, a pozytywny wpły w GMO na rynek żywności mogą w takim razie stosowane są błędy, bo została nam nawet minuta początek meczu da się w świetle dzisiejszej wiedzy naukowej, która jest dostępna powiedzieć jasno, że GMO jest złe albo GMO jest dobry funkcjonuje w środowisku naukowym w tym tych, którzy się zajmują badaniami w tym genetycznych mi i mogę powiedzieć, że dużo ponad 90 % bardzo poważnych badaczy uważa, że GMO nie jest niebezpieczny dla dla zdrowia i popiera ten kierunek badań i także produkcji, choć część wszyscy szanujący się naukowcy zawsze mówią o tym, że jest zawsze jakiś dzień niepokoju i niepewności, którego nie należy lekceważyć, ale w finale obecnej takich poważnych mocno argumentował tych argumentów przeciwko GMO nie widzę no to to jest myślę, że dobra puenta do naszej rozmowy czyli, podsumowując już tak wszystko, by zwierzę z zysku do sumy fuzja, która może się odbić na całym rynku, że na naszym światowym właśnie możemy nie nazwę tylko Polsce czy Europy tylko o globalnym rynku żywności badane genetycznie modyfikowanej żywności i rozwój potencjał nie no pewnie tutaj jest jakieś otwarcie ścieżki tak MO nie jest takie straszne jak wydawało się jeszcze parę lat temu, bo to widzę wynika z badań naukowych, ale zawsze pytanie, gdzie się zatrzymać, w którym miejscu postawić tamę, że czegoś dalej robić nie wolno i to w przypadku powiększania się tych właśnie LIGO Poli i monopolizacji rynku i w przypadku badań genetycznych toną, które rozdawano żywność, ale co przypomniała się badania Renaty tynk na człowieka to już jest to budzi etyczne są bardziej jeszcze wątpliwości niż czysto finansowa największe niebezpieczeństwa moim zdaniem są w sferze ekonomicznej o społecznej, bo pojawia się z rażąca asymetria siły po stronie producentów rolnych z 1 strony, czyli rolników, a po drugie, tych, którzy zaopatrują tych rolników prof. Jerzym wilkiem Instytut rozwoju wsi rolnictwa Polskiej Akademii Nauk bardzo dziękuję za spotkanie 0 Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: RAPORT GOSPODARCZY

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA