ich w ich z Cezary łasiczka program off czarek dzień dobry witam państwa bardzo serdecznie zapraszamy dzisiejsze spotkanie łączymy się ze studiem Radia TOK FM w Łodzi w tam jest prof. Arkadiusz Jabłoński japonistyki z wydziału Neofilologii Uniwersytetu imienia Adama Mickiewicza w Poznaniu dzień dobry podział, jeżeli na dzień dobry panie panie profesorze go w powiedzmy, że w Łodzi na wschód jest dojazd jak z tego wybrnie Nepal w Lizbonie to był hit jestem trochę mniej w
Rozwiń »
środku Polski, ale bardziej na zachód Poznaj patrz w Poznaniu oczywiście wiadomo jak prof. Tadeusza Błońskiego zwykle w Poznaniu, a czasem w Łodzi, kiedy łowi ryby, z których później robi suszy Lu łącz to jest ważne miasto dla stosunków polsko japońskich n p. obecny ambasador Japonii drążą Polski w Japonii pochodzi właśnie z Łodzi mów 0 7 jedno, który jest zdaniem niektórych mato związek z tym, że poprzedni minister spra w zagranicznych również pochodził z Łodzi, ale może nie wchodźmy tak głęboko w kwestie polityczne będzie dziś w Japonii soli państwo, ale także o kuchni japońskiej preteksty dzisiejszego spotkania jest książka w autorstwa Marka Labusa za tytuł vana istota ryżu od dłuższy i japońskiego i jedzenia, czyli de minimis o Jurajski, a de Dios front brali udział ten rynek książka w tłumaczeniu Magdaleny Rabsztyn Anioł wydana przez granicę naukowe PWN PL tytuł angielski sugeruje, że chodzi o kolejne opowieści, ale skoro kolejny to znaczy, że były wcześniejsze i te wcześniejsze opowieści to jest poprzednia książka Marka Labusa SZ 20 0 9 roku bodaj nawet poprzednie książki, ale też nie będzie dane o suszy and Beyond młody działacz Panic no chyba od okien ta książka ukazała się jako Susz i cała reszta wszystkie smaki Japonii tłumaczyła Magdalena Rabsztyn to pojedyncze to nazwisko teraz rocznym wygnaniu w tym także wydana przez pewien i ta książka także miała swoją odsłonę amerykańską tym razem p t . Sosik są polscy siłacze MEN Express własnemu życiu rolnictwo debel i ówdzie po i rozumiem, że tutaj jest nawiązanie właśnie do tego inne do innych powieści tak może to panu Bogu swego czasu, żeby on sporo przemyślenia ale, ale ja może w tej samej po etyce, kontynuując wspomnę, że właściwie my KO bus wspomniany tutaj autor kilku książek w tym książki, o której będziemy rozmawiali dzisiaj, a którą mam wręcz może w momencie jest upływ mam taką nadzieję, ale oczywiście wszystko może się zdarzyć i jest to taki właściwie powiedzmy sobie w dobrym znaczeniu celebryta brytyjski jest to taki dziełem Clarkson mi się to nasunęło tutaj na myśl, chociaż może z pewną przesadą jeśli chodzi o kulinaria w ogóle nie tylko kulinaria japońskie jest to osoba dosyć silny znana może niekoniecznie w Polsce i el tutaj rzeczywiście już samo nazwisko pozwala się spodziewać wiele nazwisk co pozwala się spodziewać wiele ja jednak uważać, że może nietypowo, że przed przed startem książkę ale, ale znam także to jego poprzednią książkę tę właśnie o słusznej odsiew osuszyć w tytule oczywiście i powiem szczerze, że przez to fanem tej pierwszej, czyli Susz cała reszta i widzi pan i ma to właśnie wrażenie, że Ziobrze, że to są jakieś takie historie, które nie znalazł się w pierwszej redaktor powiedział nie nie, ale podaż skoro ta pierwsza się udało ją wprowadzić na różne rynki inne różne języki to wydawca doszli do wniosku, że w sumie to Tesco, które weszły w życie listy pierwszy może jeszcze coś byś tam w główkę wał przy kombinował i zrobimy drugą to znaczy, że to co jeże i ja bym mógł cokolwiek powiedzieć z Drobina com goryczy o tej książce to na pewno nie dotyczy to treści samej, bo jest to książka bardzo fachowo przygotowane zresztą sam autor nie ukrywa, że nie przygotował je sam z podziękowaniami z wymienionych bodajże około 30 osób zaangażowanych w powstaniu książki przypuszczam, że cały zespół liczył około połowy setki mniej więcej tak, że to jest produkt bardzo dobrego zarządzania tak stałem i to z pewnością widać od razu i nie ma porównania tutaj, gdyż książki poprzedniej faktury, ale to wspomniał nie czytałem, jeżeli mogę coś powiedzieć z polskiej strony to rzuca się parę rzeczy w oczy takich powiedzmy sobie jedno oczywiście ci się czepiam no może trochę czekam, bo nie wiem akurat czy książka ta powinna być wydawana przez wydawnictwo naukowe PWN SA to znaczy troszeczkę to jest śmieszny momentami, bo n p . to widzimy zesta w graczy to moja koleżanka, która po fachu, które zajmuje się tutaj jak to napisano konsultację naukową no to nie jest książka naukowa przypuszczam, że same koleżanka, by się nie zgodziła się ze stwierdzeniem, że wykonywała konsultację naukową widzimy to również pewnego rodzaju dopasowanie książki polskiego rynku, których widoczne w samej okładce, gdyż każdy z państwa może sprawdzić w podtytule książki n p. styl w jakim sensie księgarskim internetowym jak wygląda okładka oryginalnej książki autora on jest bezpretensjonalna bardzo tutaj nasza okładka ma zawierać takie monstrualne jej monstrualnej wielkości pałeczki, które dzierżą bezlitośnie, ale ziarnko ryżu to ziarnko ryżu tak między nami mówiąc zupełnie nie jestem tutaj być ekspertem jeśli chodzi o areszt, ale to ziarnko ryżu nie wygląda na ziarnko ryżu japońskiego wiem, że to jest bardzo dziwne stwierdzenie w Polsce, ale coś w tym jest niestety to nie jest ziarnko ryżu japońskiego ryż japoński i nawet nie do Kerdosu 7 reż również to do innych produktów jest być bardziej okrągłe, ale zdecydowanie tak czy możemy zaskarżyć UE można, by zarzucić, że redakcja naukowa nie w nie objęła okładki to znaczenie na pewno nie objęłaby ja nie sądzę, żeby je, żeby moja koleżanka miała taki wpły w na kwestie diet z tytułu samego również o tytuł za mąż jest istota ryżu tak to nas na pewien mistycyzm wprowadzane, który jest niezbędny na naszym rynku naszym rynku polskim krajowemu trzeba tutaj dodać coś, bo do książki Demi off Price i tam jest jak to było dalej diamenty jest rondo Belgia, gdzie ten rok i jedno i oczywiście nie poprawia tłumaczkę absolutnie, bo tłumaczka bardzo dobrze się sprawdziła, bo w większości przypadków tylko czy tytuł nie mogę po prostu brzmieć bezpretensjonalnie, a ryż i inne opowieści z Pańskiego stołu albo z japońskiego żołądka albo orężu, tym bardziej że samym ruszą, kiedy dojedziemy do rozdziału to nie jest byle nie prominentny rozdział na sankach z ziemi ścian targi og rów Szkop autor nie zachwyca bynajmniej smakiem Rysiu on mówi w jaki sposób, żebyś powstaje nawet sam osobiście to zresztą dosyć dowcipne rozdział rozpoczyna się od tego jak one na maszynie do sadzenia ryżu jest w środku japońskiego poletka posadzone i to rzeczywiście jest bardzo autoironiczny obraz zresztą znaczna część tej książki są to ironiczna i jest to bardzo lekka pozycja, która w bardzo przystępnej formie wydaje mi się pozwala na przemycenie bardzo wielu informacji fachowych dobrze opracowanych dobrze sprawdzonych to jest niewątpliwa zaleta tej książki pomimo pomniejszy VAT to dobrze znasz te poprzednie pan nie zna panie profesorze w takim razie może, ale jest chwalony ale by podzielą się SPAR tą książką, bo mam ją w wersji takiej papierowej, więc może poprosić o panu natomiast jeszcze przed informacjami zapytam, bo w tej poprzedniej części jest nawiązanie do takiej kultowej książki, którą po lodzie, a zna ich co dzieli się zło Echa książka z rozwiązań w języku angielskim działa pani Skupień SM art tak, czyli zwyczajne Szakal i właściwie książka oczywiście także jest pełne różnego rodzaju przepisów, jeżeli i podpowiedzi, ale też książka tak naprawdę filozofii w kuchni japońskiej, a do tej filozofii powrócimy po informacjach prof. Arkadiusz Jabłoński w Poznaniu w studiu w Poznaniu z wydziału Neofilologii Uniwersytetu imienia Adama Mickiewicza informację za 3 minuty dziesiąty 20 po informacje zwracam studio w Poznaniu z prof. Arkadiusz Jabłoński japonistyki wydziału Neofilologii Uniwersytetu imienia Adama Mickiewicza rozmawiamy o ciąży chce Marka Labusa istota ryżu odłóż japońskiego jedzenia NES tłumaczeniu Magdaleny Rabsztyn Anioł wydawnictwo naukowe PWN wydał tę książkę i uparcie panie profesorze powrócę do PUP w Polsce gra się rozwijać a, ale także dlatego, żeby zacytować fragment bezpośrednio fragment tekstu i książki poprzedniej, a pośrednio, a pośrednio w fragment książki, o którym mówiłem książki kuchnia japońska prostota sztuka czy co czuć jego nerek, która po została opublikowana w 19 7 9 roku my i właściwie dotąd to bat to był taki gigant z kuchni, czyli kulinariów japońskich czy sztuki kulinarnej i Japonii właściwie do dziś chyba nie zna swojego następcy to trochę traktat filozoficzny oprócz przepisów, które tam są, a dotyczą pieczenia na ruszcie gotowania na parze duszenia na wolnym ogniu smażenia w głębokim tłuszczu przygotowania sałatek suszyli makaronu i marynat, a wielu dań do tej pory nie znałem jednak autor równolegle porusza mnóstwo innych tematów od duchowego znaczenia ryżu po rolę zastawy stołowej w japońskiej sztuce kulinarnej żaden Japończyk nawet najniższego stanu nie pomyślał, by o podanie jedzenia na byle jakim Starym talerzu nadziei, że sam smak zadowoli jedzącego pisze podkreśla zasadnicze znaczenie pór roku w japońskiej kuchni w tym kraju kucharze i goście restauracji często pochodzą z Quazi duchową ściął do produktów charakteryzujących się szczególnie w krótkim okresem wegetacji dowiedziałem się także, że Japończycy stosują składniki właściwie pozbawione smaku tofu łopian nicość o nazwie oni jak i ku zwarte galaretowate ciasto ciemnobrązowe dom GIS to z szarego uzyskiwane przez ocieranie gotowanie na ścieranie i ugniatanie korzenia rośliny zwanej językiem diabła wyłącznie dla ich konsystencji faktury zdumienie wywołały także inne komponenty dań takich jak gotowany naparze filety bonita osuszone, a staje się twarda niczym drewno i można je zetrzeć na płatki lub groźnie brzmiące na to śniadaniowe potraw ma ZO o prawie 10 7 potrawa ze sfermentowanych go ziarna soi wygląda na to, że kraj Kwitnącej Wiśni Wiśni istnieje nadzwyczajna gama fermentowane jedzenia od miejsca przez SOS sojowy ponadto nie, zapominając nie da się o wnętrzności z 3 w co przeczyło mojemu wrażeniu, jakoby Japończycy grymasi nas sute jedzenie takie jak sery czy jogurty w także wiele naszych potraw może wydawać pozbawionych wyrazu mało treściwych kusić jednak nauczyć się szukać subtelności naturalnego aromatu i smaku składników taki jest taki jest w Itace jedno oczywiście byłoby nudno, gdybym się zgadza, więc musieli zgodzić i nie zgadzam się przede wszystkim, że tofu albo koniaku nie mają smaku absolutnie nie zgadzam mają może same siebie wydzielają tego smaku stosunkowo mało, ale już choćby po samej różnicy między dobrem tofu dostępnym w Japonii, a niekoniecznie dobrym tofu, które niekiedy możemy kupić nasze dyskontach, które też jest znośna oczywiście norm możemy tutaj stwierdzić, że coś narzeczy i to być może nie jest do końca to co miał namyśli autor wspomnianego bestsellera po drugie, zauważmy, że bestseller ukazał się w siedemdziesiątym dziewiątym roku zdobyłem czasy takiego obrazu Japonii, który określa się na świecie jak określano mój użytek taki sposób niektórzy tak o tym, mówią, gdzie NSE nam łan, a tak, czyli i Japonia, która zdołała podźwignąć się ekonomicznie po klęsce w wojnie na Pacyfiku i el zdołała swój obraz zmienić na obraz troszkę inny niż krwiożerczego mocarstwa, które będzie tutaj posługiwało się inwazją wojskową raczej tutaj starano się dążyć ku takiemu miękkie mu obraz owi nowej filozofii, która być może mogła rozszerzyć na cały świat zresztą po części się rozszerzyła i tutaj również podejście do kuchni jest częścią tej filozofii na pewno o tej filozofii możemy mówić jako o pewnym konstrukcji ideowym tu się zgodzę przy czym jak zwykle będę nawoływał do tego, żeby unikać zbytniego mistycyzmu, bo w Polskiej kuchni też mamy wiele produktów, które n p. wykorzystywane są tylko czasowo i poza tym nie są specjalnie dobre n p. zauważmy, że takie niewinne grzyby jak Rydze, które są dostępne na świeżutką fraz lub w postaci świeżej tylko przez bardzo krótki czas w roku albo n p. to co jest teraz dostępne w górach jest dostępne o wiele szerzej niż na nizinach, gdzie ty możesz się rozlega się dostępne i być może czosnek niedźwiedzi czosnek niedźwiedzi tak naprawdę świetna rzecz ja pojechałem na zbiory 2 tygodnie temu właśnie mi się skończył świeży czosnek jeszcze mam taki zmarnowany troszeczkę nachodzi żonę żona profesorze zrozumie to różne rzeczy śniadania z twarogiem świetnie smakuje naprawdę kapitalne rzeczy i świetnie go, żeby schowali nie pomylić, bo konwalia spożywana w takim stanie w Krośnie to niespecjalnie dobrze działa na zdrowie, ale czosnek niedźwiedzi liście rzeczywiście posiekane w różnej postaci można również czym się po Piotrze podsmażyć naprawdę jest to świetna rzecz przecież jakoś specjalnie nie zastanawiam się nad filozofią kuchni polskiej trwają to może powinniśmy Twitter może byliśmy w rozwój miast na czosnek sam tak słucham niemal Dody doprecyzuje jeszcze, że to to ty moje cytaty wcześniejsze dobór cytaty z poprzedniej książki autora także tej lektury test cytuje innych książka prosta sztuka w także takie, które bez podwójnej podwójne cytaty natomiast kuchnia japońska może być prosta, jeżeli mamy odpowiednie słowo frazę i jeżeli mamy odpowiednie nastawienie, jeżeli chodzi o to nastawienie też jak najbardziej zgadzam przy tym nie jest ono włącznie japońskie rozumiem, że duża autorowi autorom chodziło trochę o to o poszukiwanie smaku raczej niż o gleby nadmierne przyrządzanie przyprawianie mu, że tak to znaczy w ogóle stwierdzenie po japońsku, że jakiś posiłek ma charakter styczne zdecydowany smak to jest stwierdzenie normatywnie zdecydowanie negatywne, a raczej ten smak powinien się wyłaniać w sposób zawoalowany powinien być delikatny i stąd też wiście większość cudzoziemców zresztą włączam te grupy również siebie, która po raz pierwszy kosztuje japońskiej kuchni właściwie niespecjalnie rozumie, jaki smak ma do czynienia niektórzy uważają tego smaku nie ma niektórzy uważają, że te smaki jest niekiedy jedno smak i różne inne doznania, bo wspomniana fasolka zamontowana nad tą, którą zresztą Elbrus w swojej książce tu opisuje bodajże jako fasola, która jest sfermentowana i ten tata ten cel czas, by te produkty płynne fermentacji przyciągnie on to porównuje przepraszam za słowo do smart ów i porówna jej zapach bodajże do mokrych skarpet bez dobrego ja nie wiem jak pachną mokre skarpety bezdomnego, ale możemy się domyślać, że autor potrafi ten smak otworzyć no rzeczywiście na to ty jesteś dosyć ryzykownego jeśli chodzi o spożycie natomiast też nie dajmy się oszukać naturę niż popularny spożywane w całej Japonii znaczna część Japończyków nie spożywana to, a nawet niektórzy nie lubią natomiast oczywiście cudzoziemcowi zawsze jest dobrze podać na coś zobaczyć co dalej zrobić prawda to jest dopiero kiedy się wyprowadzić ciekawe w UE może nie wyprowadzi się, ale rzeczywiście nad to jest dosyć trudno bez odpowiedniego nastawienia ideologicznego w tym również wspomniany filozofii spożywać z przyjemnością myślę sobie o tej modzie na japoński jedzenia pragniemy mówiąca Pański jedzenie raczej mamy namyśli słyszeli i znane w Polsce suszyli zwane PiS musi i i znane także z tego, że w przeciwieństwie do Japonii, by z PMI są dostępne na początku tak jednak czy akurat jej zupami są 3 remisy Silvia pani to jest 1 z takich obowiązków obowiązkowych składników polskiego krzyża japońskiego posiłku jest obowiązkowy tak to Rosja Pańskiego stołu i Miss ma również niezliczoną ilość smaków, ale które mogą być markami regionalnymi smakami indywidualnymi ostatnio chyba tylko 3 w Polsce popularny jest RO man, o którym dosyć dużo wspomina był fakt w swojej książce istota ryżu i to wspomina bardzo krytycznie fachowo trzeba powiedzieć naprawdę to jest 1 z lepszych rozdziałów, w których na, które bardzo polecam poza tym my również zdarza się, że inne pomniejsze składniki japońskiej kuchni trafiają do Polski przy czym zdajemy sobie też sprawę z tego, że to nie zawsze są składniki oryginalne to jest mniej więcej coś takiego jak byśmy no nie wiem, ale mieli przygotować się rosół z japońskich składników albo nie daj Boże grochówkę no to jest oczywiście możliwe do zrobienia natomiast te składniki będą inne i potrawy będą inaczej smakowały japońskim klimacie, że takim największym największa mistyfikacja zresztą nie tylko w Polsce owcy owca na całym świecie także, włączając niektóre części Japonii nie jest tzw. USA bili tak czyli, czyli jedno roślina czy korzeniu rośliny, z której otrzymuje się tam taką halową papkę i Szanowni państwo, jeżeli kiedykolwiek państwo za zamówili w restauracji japońskiej albo co do Pańskiej łasce abi to i smakowało to jak chrzan no to prawdopodobnie jest to ścian wymarzyła sobie jest zbyt drogie, żeby można je było od tak po prostu dodawać netto co spożywamy większość miejsc zwanych japońskimi restauracjami to po prostu farbowanych szans to znaczy nie jestem w stanie tu w tym momencie przychylić się tej teorii, w której dostrzegam pewną nutę spiskową nie dosyć kuszącą, bo teorie spiskowe są kuszące są oficjalne informacje w UE to prawda, ale my również można kupić znośny substytut wzięła sobie z surowego, o które w Japonii wcale nie jest takie drogie w niektórych miejscach i nie jest takie dostępne można je sobie niekiedy samemu iść tam wyrwać w polu przy czym my i zatrzeć później możemy otrzymać całkiem sensowne substytut kupcem na tle to jest patent japoński i rzeczywiście to nie jest najtańsze w Polsce, ale wtedy dużo słabiej jak to wygląda w punktach żywienia zbiorowego opartych przynajmniej nominalnie na filozofii kuchni japońskiej nie jestem władny powiedzieć, ale wszystko jest oczywiście możliwe wrócimy do naszej rozmowy po informacjach Radia TOK FM dzisiaj o książce istota ryżu i tory smak obóz wydawnictwo naukowe PWN wydał tom książki w języku polskim tłumaczeniu Magdaleny Rabsztyn Anioł informacje o dziesiątej 4 0 studio w Poznaniu prof. Arkadiusz Jabłoński pianista z wydziału Neofilologii Uniwersytetu imienia Adama Mickiewicza w studio w Poznaniu z prof. Arkadiusz Jabłoński japonistyki wydziału Neofilologii Uniwersytetu imienia Adama Mickiewicza nawzajem się w książce istota ryżu od duszy japońskiego jedzenia wtłoczenie Magda Leny Rabsztyn Anioł autor jest makro bus na wydawnictwo naukowe PWN tę książkę w języku polskim wydało sporo takich pobocznych wątków panie profesorze sporze może to książki wróciły do pana Jana rzymskie jak bardzo chętnie, tym bardziej że jeśli chodzi o lekturę to wrażenia mamy beztroskie przyjemne jak najbardziej chętnie i tymi wrażeniami i samą lekturą książki się podzielić z innymi osobami bowiem przede wszystkim oprócz odniesienie do filozofii japońskiej kuchni czy da filozof jest prawdziwa czy rzekoma to może zostawmy to na boku, bo tu jeszcze raz powtórzę o duszy japońskiego jedzenia też tytuł Polski absolutnie nie ma nic o duszy o wartościach duchowych nie ma nic w tytule angielskim oryginalnym tylko tu raczej mówimy rzeczywiście dojdzie w tej zbolałej, czyli mówimy tu o pewnym zjawisku i on się tu pojawia niekoniecznie nazwane w taki sposób jak zamki hedonizm kultu kulinarnym japońskim to zjawisko właściwie niespecjalnie znane poza Japonią i to nie podobnymi obżarstwem żar łączności, chociaż oczywiście ma to takie aspekty, ale jest to kwestia uzyskania MR pewnego ideału kulinarnego, która właściwie no bo nie jest bardzo ma tutaj związek z 1 albo 2, a nawet z naszych 7 grzechów głównych to raczej chodzi o uzyskanie pewnej doskonałości i trzeba powiedzieć, że jej autor odnosi się zarówno do tej idei, jaki do idei samej Japonii w sposób bardzo bezpretensjonalny i jej nie ksenofobiczny i nawet jeżeli ktoś nie interesuje się bardzo kulinaria i Bojas z pewnością nie jestem smakoszem legionistą jest w stanie tę książkę uzyskać bardzo wiele ciekawych informacji i są to informacje nieskażone żadną podjętej wcześniej filtrem, czyli nawet te powiedzmy sobie, by można wysnuć refleksje te są oczywiście tutaj już moja działka bardziej, ale nawet, gdybyśmy porównali powiedzmy sobie no z niektórymi przejawami takich opowieści o Japonii w Polsce no to na pewno byśmy usłyszeli, bo są takie obowiązkowe klisze tak, że byliśmy w Japonii i żeśmy coś jedni i n p. zachwyt nad japońską kuchnią jest porównywalny z eks porównywany z ekstazy erotyczną i były takie stwierdzenia MAK czy to jest rzeczywiście taki sposób związane z rzeczywistością może ktoś tak o tym, myślę, ale nie sądzę żeby, żeby sami Japończycy w ten sposób promowali albo n p. ktoś, by się tutaj w Zdyb ciało NATO w jakiś sposób straszliwy Japończycy nie mówią po angielsku tutaj absolutnie bonów nie jest absurdem nie chodzi w tym pryzmatu widać, że jemu towarzyszą bardzo fachowi tłumaczem, o których zresztą wspomina w końcowej części podziękowaniach natomiast nawet jakiś taki fakty, które mogłyby kogoś tu naprowadzić na komentarze złośliwe dotyczące użycia języka japońskiego przez Japończyków n p . tu bodajże 1 z Mistrzów przygotowywania makaron gryczany ego w nazywa swoją restaurację la Strada i nikt tego, bo w, ale właściwie, dlaczego tak od Boga, aby ich słuchać, żeby nazwałem no to i cóż tu jeszcze mówić prawdę od już nigdy nie wspominał o tym, żeby tejże wspomina spotyka tego mistrza, bo z wygodnego stanowisko pracy, kiedy jeszcze widać wyraźne pozostałości przejęcia spółki 1 wieczoru, a sam mistrz jest bodajże konto opisuje w bojówkach krok Sachy i w T-shircie odnieść podaje też dosyć interesujące kolory tego zestawu i rzeczywiście jest to normalny zwykły człowiek i on nie dlatego jest dziwnie ubrany jest Japończykiem tylko, dlatego że występuje to co zupełnie niż rewia mody na pewno jest świetnie napisana książka z ogromną liczbą ciekawych informacji, które można z niej powolutku sobie sam przecież nie wszystko oczywiście nie wszystkie fragmenty są tak samo interesująca i nie wszystkie rozdziały są tak samo dobre natomiast, jeżeli nawet tak jak pan redaktor tu powiedział na początku, jeżeli nawet byłaby to książka z tego drugiego sortu opowieści o Japonii to trzeba powiedzieć, że jest osobą wyjątkowo wyrównany i naprawdę sprawiająca satysfakcję nie tylko pod względem kulinarnym, a co się pan nie podobało panie profesorze raczej jeśli chodzi o nie podoba się to ja dietetyk Wanda dedykuje te są duże to pośredniego oczywiście wtedy ich pracą, gdybym się zaczął czekać bardzo licznych drobiazgów to są drobiazgi, które w każdym dużym tekście wychodzą tak no i n p . pomimo naprawdę świetnego tłumaczenia tłumaczenie jest niezłym no n p. w pewnym momencie jest tutaj wzmianka w my tuż przed stroną setną jest wzmianka o zacięciu brytyjskim do skolonizowania Japonii z początku osiemnastego wieku tam się pojawiają takie takie postaci jak Williams Aurelia Adams, czyli pierwsze złoto Żebrowskiego i Shoguna i pojawia się tutaj również inny Anglik, który dotarł do Japonii mianowicie John Harris i relacji między nimi są opisywane w dosyć ironiczny sposób, bo u Williams uniknął losu jego załogi w sposób, który na bardzo rzadko jest opisywane prawdopodobnie tam zachodziły pewne wydarzenia, które mogą być nieco postać Adamsa obrazowi my Adams oficjalnie bule coś ogólna załapał się to na stanowisko oficjalne w natomiast podobno Adams miał być zdania tutaj, że Stali stres pazernych Listen rozsmakować w zdjęciach pornograficznych tu mamy zdjęciach Elite League Chelsea oczywiście po angielsku tak czy Chinach prawdopodobnie chodzi tu ryciny, bo to jest początek siedemnastego wieku nawet wiemy, jakie dziedziny, bo Stali się skądinąd znany z tego, że sprowadził do Anglii traci swego powrotu z tego powodu popadł zresztą wniosło nowe sprowadziły japońskie drzeworyty erotyczne, które no powiedzmy sobie myślę że, gdyby nawet współczesne techniki byle pornograficzne ustępują pod wieloma względami zawartości drzeworytów i rzeczywiście tak oto chodzi także trochę dziwnie brzmieć o tym czy po zdjęciach pornograficznych, ale broń Boże, żebym tu naprawdę dopłaci zgłaszać zastrzeżenia mogą to być może dziś w redakcji to umknęło tak samo jak niektóre nazwy japońskie n p . są różnego rodzaju nazwy gatunków herbat, czyli matka czad czy też Tęcza no ja osobiście jednak nie zalecał tutaj deklinacji, czyli matce matce sen czasem nici, bo to po pierwsze, dziwnie brzmi teraz będzie trochę trochę no trochę to napisze test jest niezręczne takie mecze podział herbata ma czas albo herbaty tłumacza i herbaty typu matce tańczyli pilnujemy tej Polski element w książce mamy to z dobrych rzeczy mamy indeks może troszkę szkoda, że nie ma zapisu japońskiego, ale może to nie jest potrzebne mamy słowniczek terminów japońskich on też nie do końca jest kompletne, gdyż n p. z West man rozdziale o ryżu w pojawia się coś takiego się z 2 Umer, a Uber to nie jest nic mistycznego znaczy to nie do końca jest umyte sumę Włosi tzw. to jest złe BOŚ, czyli to jest marnowana Śliwa, a to jest z mistycznego umywa się można otrzymać w Polsce z odpowiedniej ilości Mira belek i nie do końca dojrzałych soli oraz alkoholu i to można zrobić naprawdę samemu nawet jest na to przepis dostępne w internecie i tu okazuje się, że w indeksie w słowniczku nie pojawia się numer natomiast w indeksie pojawia się tu też Cisło, czyli paprotka zwyczajna, a Sobiech z radością ubieramy się na talerz z opolską, bo rozrzutność słowniczek autora nie tłumacza, gdy trudno mi powiedzieć jak trudno mi odpowiada za każdy będzie ryzykował powiem panu, dlaczego dlatego, że w tej poprzedniej książce WHO to jest wojna MO no i trojga nowe Cegielski też słowniczek i to bardzo dobrze, że jest słowniczek bardzo dobrze, że jest słowniczek i myślę, że pan Słowiczek również dla japońscy może być ciekawe, gdyż każdy polonista zna japońską terminologię kulinarną, która przed leżącą węży żyjących na Okinawie a gdy n p. tak wyjeżdżając na Okinawie jest dosyć dosyć dosyć też ciekawa opowieść o te węże oraz odnajdywanie, których Wyspach raz teraz ich nie ma tam wyspy są klasyfikowane ze względu na to czy te węże są podstawą zdaje się jadowite węże z tego co pamiętam, ale to już zupełnie inna historia to może to nie powinniśmy wchodzić każdy będzie książka naprawdę bardzo dobrze i przyswaja się dla czytelnika jak mówię jest to świetny przykład tekstu napisanego przez kogoś, kto wie, o czym mówi nikt absolutnie nie gwiazdorzy nie mamy tutaj absolutnie żadnych odniesień do mistycyzmu nawet te mityczne AIESEC i ubiory, które nie wiem czy pan dyrektor pamięta lata 1 momencie Lafayette dementuje i jak go tam nazywać on pisał, że Caisse Kiwior też coś takiego co dużo kosztuje i w ogóle nie wiadomo co to jest tutaj, bo w PiS-ie o tym, to jest po prostu określony sposób podawania żywności, jeżeli komuś odpowiada to rzeczywiście zaleca nawet tutaj proszę zauważyć, że był ów odwiedza w większości wypadków miejsca niedostępne dla zwykłego czytelnika, bo on jest wytwórnia żywności ona rozmawia z ludźmi, którzy normalnie nie mają na to czasu zresztą nie wszystkie te spotkania kończą się sukcesem, gdyż n p . do jakiejś wytwórni żywności bodajże go nie wpuszczają usilnie się irytuje wiele rzeczy, bo irytuje zresztą natomiast absolutnie irytacji nie przynosi całą Japonię i potrafi dobrze bardzo taktowny sposób zawrzeć w tekście, że muszę coś nie podoba i potrafi nawet wyjaśnić jest taka dosyć ironiczna wzmianka o tym jak to dziwnie jest przechodzić do japońskiej firmy Bosch okazuje, że obojętnie, na którą codziennie przejdziemy to jesteśmy spóźnieni, bo ktoś nas czeka tak, ale to jest absolutnie ironicznym autoironicznym tonie nie ma to absolutnie żadnej ksenofobii i rzeczywiście wiele można nauczyć japonistyki rośnie tylko o kulinariach to bardzo życie są panie profesorze, że aż tak bardzo panu się też aż spod Opola Ławrynowicz polecam tego Allegro Wicia mam nadzieję, że uda nam się w przyszłości także porozmawiać o poprzedniej książce, która po polsku ukazały się p t . Sosik cała reszta wszystkie smaki Japonii bardzo chętnie soliści cała reszta proszę zauważyć to już jest trochę mniej pretensjonalny tytuł niż od duszy japońskiego jedzenia, ale rozumiem, że wydawca ma tu swoje prawa i niekiedy ani tłumaczyć ani konsultant czy jest to konsultant naukowy czy konsultant van Hove nie są w stanie na to wpłynąć tak i na okładce tamtej w Polskim wydaniu także nie ma ani japońskiego ryżu rocznie tak tylko wyjątkowo nie ma ani japońskiego ryżu może tak będę musiał sprawdzić oczywiście ta uwaga na temat niejako z kości Ryś jest ironiczny, ale rzeczywiście idzie Japonka podłużne zdarzają się w Japonii dosyć rzadko zwykle nie jest to ryż produkcji krajowej zresztą każdy nieurodzaj ryżu, który się zdarza w Japonii, które powoduje importerzy skądinąd spotyka się od razu ze sprzeciwem, bo ten wyższy nie nadaje się liczyć licz się bardzo często nie nadaje do wielu jak resztki posiłków, ale zupełnie inna historia, na której poruszenie chyba nawet nie mamy już czasu ale tym bardziej z tym większą przyjemnością poruszymy ten temat przy kolejnym spotkaniu prof. Arkadiusz Jabłoński polonista wydział Neofilologii Uniwersytetu imienia Adama Mickiewicza w Poznaniu był państwa moim gościem informatyzację dziękuję dziękuję panie profesorze informacja o godzinie jedenasty po informacjach wracamy do programu off
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: OFF CZAREK
-
24:10 W studio: dr Jan Wasiewicz
-
37:12 W studio: Gabriela Jeleńska
-
-
38:05 W studio: prof. Artur Nowak-Far
-
24:54 W studio: Wojtek Olszak
REKLAMA
POPULARNE
-
29.01.2018 11:00 OFF Czarek42:10 W studio: prof. Piotr Dyczek
-
-
-
30.01.2018 11:00 OFF Czarek42:01 W studio: prof. Magdalena Kamińska
-
12.10.2018 10:00 OFF Czarek38:27 W studio: prof. Paweł Strzelecki (matematyk)
-
-
02.02.2015 10:00 OFF Czarek42:33 W studio: prof. Krzysztof Meissner
-
22.02.2018 10:00 OFF Czarek35:23 W studio: prof. Ewa Kuryłowicz
-
22.01.2018 11:00 OFF Czarek40:09 W studio: dr hab. Stanisław Iwaniszewski
-
17.07.2017 11:00 OFF Czarek38:09 W studio: dr hab. Jan Rybicki
-
27.11.2020 10:00 OFF Czarek37:43 W studio: Diana Dąbrowska
-
19.01.2018 10:00 OFF Czarek35:08 W studio: prof. Bohdan Szklarski
-
20.02.2018 10:00 OFF Czarek35:45 W studio: prof. Stanisław Gawroński
-
26.01.2018 11:00 OFF Czarek43:00 W studio: Justyna Bajer
-
05.12.2017 11:00 OFF Czarek38:38 W studio: prof. Krzysztof Meissner
-
29.01.2018 10:00 OFF Czarek38:23 W studio: dr hab. Konrad Osajda
-
01.02.2018 11:00 OFF Czarek38:56 W studio: dr Piotr Podemski
-
-
31.05.2021 10:00 OFF Czarek39:19 W studio: Adam Twardoch , Mateusz Machalski
-
-
-
03.12.2020 11:00 OFF Czarek37:41 W studio: o. dr Paweł Krupa
-
-
25.06.2020 10:00 OFF Czarek37:10 W studio: prof. Bohdan Szklarski
-
28.06.2021 10:00 OFF Czarek35:36 W studio: dr hab. Grzegorz Pac
-
04.09.2017 10:00 OFF Czarek39:12 W studio: Kamila Łyczek
-
28.02.2018 10:00 OFF Czarek27:15 W studio: prof. Łukasz Niesiołowski-Spano
-
07.02.2022 10:00 OFF Czarek35:22 W studio: dr Łukasz Garbal
-
02.03.2018 11:00 OFF Czarek39:51 W studio: dr Tomasz Piekot
-
14.10.2020 11:00 OFF Czarek40:28 W studio: dr Jarosław Łachnik
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL