REKLAMA

Nauka gotowania dla młodych z domów dziecka

Niedzielny obiad
Data emisji:
2018-06-24 13:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:31 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
w niedzielny obiad Przemysław Iwańczyk kłaniam się stałym punkcie naszego programu, więc kulinarny kącik będzie teraz niedzielny magazyn Zuzanna skoczek jest z nami dzień dobry głębsza Johna Henry Lee Jones szef również tak natomiast dziś będzie mówić o projekcie, który jest przyznam dość nowatorskim w skali kraju przynajmniej nie dochodzi do projektu, który ruszył w Słupsku, w którym to młodzież z domu dziecka uczy się uczę na razie się opóźnia kogoś innego Rozwiń » gotować na renomowanych restauracji w ogóle na to wpadliście, skąd pomysł wpadliśmy na to, dlatego że Liu szef istnieje od 1 1 już lat i zauważyliśmy, że gotowanie to jest nie tylko taka zdolność przyrządzania sobie posiłku w ale to też jest dość niesamowite podszył poczucie mocy i z praw właścicieli tego, że jeżeli uda nam się przygotować jakąś potrawę to widzimy, że to mają wykonaliśmy własnymi rękoma i widzimy nie tylko przyczynę, ale i efekt delikatnie rzecz taki niesamowity sposób zyskują samodzielność właśnie przez gotowanie, a w międzyczasie jeździliśmy do różnego rodzaju placówek świetlic środowiskowych czy domów dziecka czy też młodzież przyjeżdżała do nas i tych zapytań było coraz więcej, bo faktycznie wieść niosła, że to jest coś co jest skuteczne, po czym dzieciaki po prostu lepiej ze sobą funkcjonują są pewniejsze siebie i są bardziej decyzyjna jest nim w ogóle łatwiej w sferę w życiu aż 3 zgłosiła się do nas Fundacja, która chciała tego zrobić coś więcej, więc wymyśliliśmy cykl 4 warsztatów i kolacji finałowej w i tak to się wszystko rozpoczęło w międzyczasie ja jestem takim dość analitycznymi, robiąc badania człowiekiem, więc zaczęłam czytać jak to tak naprawdę w tych domach dziecka wygląda przeprowadziłam grą rozmów z dyrektorami z pracownikami socjalnymi i okazało się, że sanepid nie wpuszczać dzieci w domach dziecka do kuchni i co znaczy ona absolutnie nie mają szans sobie niczego ugotować po prostu nie mogą na miejscu warunkiem, że sonaty b-moll sanepidu to może małżonków można to próba władz oczywiście obchodzić nie polecam zadzierać z sanepidem nie jest dobre rozwiązanie w większości placówek w tym momencie, bo reformy do placówki są coraz mniejsze, więc nie ma już stołówek natomiast w większości jest tych KT link w efekcie do dzieciaki mają dostęp do kuchni, ale niewiele się tam dzieje funkcja społeczna przygotowywania posiłków zanika ten sam ale dlaczego zapytałem na to wpadliście Ano, dlatego że kulinaria generalnie to jest moda moda, która teraz wystrzeliła i patrząc na nie wymaga pozycje książkowe w księgarniach no to ile mamy kanałów kulinarnych jak bardzo często do takich kanałów ogląd tematycznych kulinaria też pakują się nie tylko poprzez reklamową wrażenie, że to jest temat nośny i mogę, tyle że z reguły mają ci, którzy chcą się w to bawić lub wykorzystać do tego osoby znane to zwane VIP-y dzieci z domu dziecka raczej nośne nie są ci widzę tutaj poczucie jakiejś misji zdecydowanie jest to misja, dlatego że ME w Połańcu, w którym młodzież opuszcza dom dziecka robi to w wieku do lat 18, chyba że się uczymy NATO tak naprawdę zabiera wszystkie swoje fanty z po 1 walizce dostaje trochę pieniędzy od państwa na doby było na tyle, więc w swoje umiejętności były jakieś te, które posiadły w tym czasie no tak, ale zazwyczaj są umiejętności szkolne bardzo rzadko są to umiejętności takiego o życie, jakie my znamy, czyli jeżeli nie ma żadnego Andrews w okolicy, które naprawdę zajmuje się usamodzielnienia nadal może być także młody człowiek, który wychodzi z domu dziecka nie potrafi zapisać do lekarza albo wysłać poleconego no ale co gorsza nie stanie zupełnie się sobą zająć, jeżeli chodzi o gospodarstwo domowe kulinaria budżet CCT w związku rząd zdobędzie ją, za które sobie próbuje poradzić się w życiu na to stać czemu ona tam kilkanaście kebabów i to jest więcej to czym się z zajmuje w, jeżeli chodzi o osoby znane no to jest taka trochę druga noga naszego projektu natomiast nie chodzi o to, żeby one były ogólnopolską znane chodzi o to, żeby to byli ludzie, którzy prowadzą biznes prowadzą lokalne restauracje są lokalnymi kucharzami i taki projekt potrafią pociągnąć, czyli są w stanie zrobić też przeprowadzić warsztaty dla młodzieży wg Formuły, którą my im proponujemy boją znane i wiemy, że się sprawdziła innego przed nim to teraz wraz z dzieciaków z domu dziecka istnieje teoria, którą ktoś obala byłym wzmocni mówi o tym, że ci, którzy są potrzebne są zazwyczaj życiowo bardziej zaradni od tych, których rzecz nie determinuje do samodzielności jak to z dzieciakami z domu dziecka i umiejętność odnalezienia się w kuchni, a teraz już wprost mamy program kulinarny, więc o tym, wiedzą o tym, mówmy potrafią czy nie potrafią w Słupsku n p. ranni i niesamowicie się w kuchni odnaleźli myślę, że jest gigantyczna zasługa szefa Rafała Niewiadomskiego z demona, choć w Ustce, który te warsztaty prowadził w derbach na wodzie raźno w restauracjach, gdy na wodzie restauracja natomiast wielki niezaprzeczalny udział ani pracownicy el dyrektor miejscowego Miejskiego ośrodka pomocy spory rodzinne oraz dyrektorka placówek, którzy byli na wszystkich warsztatach i bardzo mocno wspierali młodzież i widziałabym rozluźnia atmosferę, kiedy było to potrzebne w, jeżeli chodzi o radzenie sobie to na dwoje babka wróżyła to znaczy te historie są takie, że my ich na codziennie przyjmujemy i nie bardzo chcemy znać historię, jakie młodzież ma za sobą, więc to są rzeczy dość traumatyczne wystarczy powiedzieć, że 1 z naszych uczestniczek sama uciekła do domu dziecka, więc oni sobie w bardzo różny sposób potem raz zakrywają pewne rzeczy, a to śmiechem, a to Atu nieśmiałość, a to Clapton na nią różne są przypadki, ale wydaje mi się, że nie ma reguły natomiast w momencie, w którym wchodzą do kuchni dla nas mają absolutnie czystą kartę i oni poczują co to znaczy czują, że to jest miejsce, w którym nikt nie ma zamiaru ich oceniać to jest kwestia tylko i wyłącznie tego, czego oni coś się nauczyć my chcą się otworzyć i dobrze teraz abstrahując od umiejętności, bo rozumiem, że ta z kolei wzrost Jana niż w przypadku tych dzieciaków jak w przypadku zwykłych ludzi tak ja też nie potrafię to od tu chciałbym zapytać o funkcję społeczną gotowaniem ja rozumiem, że podczas wspólnej roboty generalnie przy podziale zadań cokolwiek to jest kopanie dołu czy czy też wyrafinowana rozrywka intelektualna no dobrze, że jest grupa współpracuje razem dzieląc, ale w kuchni to jest też moim zdaniem idealnie się sprawdzono, bo ktoś potrafi obsłużyć piecyka ktoś inny ma w głowie przepis jeszcze ktoś inny chce tylko obierać ziemniaki, bo mu nie widzi siebie winnej roli to zdało egzamin to dokładnie tak wygląda wygląda tak samo nawet w przypadku imprez korporacyjnych, które czasem zdarza nam się robić z w studiu kulinarnym naszym PRL po prostu przychodzą grupy na integrację grupową i to są zespoły n p . które zajmują się tam faktoringiem albo czymś innym jakże okazuję żonie odkrywają zupełnie nowe modele funkcjonowania w grupie tak samo wygląda to w przypadku o młodzieży natomiast funkcja społeczna występuje zarówno to jest w bardzo warte podkreślenia zarówno w przygotowaniu jak przy jedzeniu, bo wszyscy wiemy, że najlepsze imprezy odbywają się w kuchni, a rozmowy dotyczące wstrzymania programu nuklearnego Iranu ruszyły z kopyta dopiero w momencie, w którym obie strony były dopuszczone do wspólnego posiłku dzięki wierze wyobrażam sobie teraz wiem kim Dzong una jej Donalda trampa, który w kuchni debatują też wstrzymanie programu nuklearnego w UE chyba toniemy w tym przypadek ja wolałbym nie wchodzi na grząski grunt polityczny, niemniej wracając z dobrych imprez w kuchni faktycznie tak to wygląda i ich u nas to bardzo dobrze widać my z żoną na widelcu nawet lepiej, dlatego że na pierwsze warsztaty możesz przechodzili bardzo niepewna i dość przestraszona i nie wie, czego się spodziewać to też jest także my trochę rzeczy trzymamy w tajemnicy i widzimy jak oni się rozwijają warsztatów na warsztat to jest moje pytanie czy takie same reakcje organizmu organizm to nie chodziło wcale, ale są ścisłe reakcje takie, że ktoś ma roztrzęsiona dłoni tak dalej wywołuje wyzwanie kulinarne i nie wiem występ na scenie n p . nie myślę, że tej w ogóle nie możemy takiej traumie mówić być może, gdyby spotykali z jakimi wyzwaniami typu zaprezentowanie dania to faktycznie wtedy te rzeczy wchodziłyby w grę natomiast biolodzy chemicy niż ponadto umówmy się jedzenie nie jest czynnością społeczną, ale też dla niektórych czynnością bardzo intymną i teraz wychodzenie z tym na zewnątrz też to wymaga przezwyciężenia, bo swojego progu nieśmiałość jeśli ktoś jest rzeczywiście nieśmiały i t d . i t d. już w ogóle warto przy takiej okazji wrócić do dyskusji czym jest jedzenie z pewnością jest także i to my antropolodzy jedzenia próbują nam dość jasno przed nami dni próbują odkryć od dawna zna w rzekomym talizman, czyli wspólne spożywanie posiłków jest tam zaproszony Stalin Commons fali smoka jest dokładnie tym powodem, dla którego je zanieść zrodziło to znaczy budowanie wspólnoty było 1 z głównych założeń jedzenia to nie chodziło tylko autorzy tego mamuta tam odpowiednio podzielić, bo na to różne kultury w różny sposób odpowiadały, ale przede wszystkim chodziło o to, żeby się tam dogadać do tego, w którym kierunku n p. jedziemy następnego dnia, więc wszystko jak się okazało bardzo dobrze robiło się przy ognisku, a wcześniej i bez ogniska, jeżeli chodzi o ekshibicjonizm, którym wspomniałem jest w kulinarny wydaje mi się, że on tutaj nie ma prawa występować, dlatego że młodzież idzie z jakich domach dziecka po prostu zawsze jedzą razem, jeżeli nawet wiedzą z kimś innym nagle tak, bo kogoś nowego poznają tor to to nie jest największy problem z jakim się borykają myślę, że najgorsze co się może zdarzyć to są przekonania co do kultury stołu czy n p. torze przy stole nie rozmawia ani nie używa telefonu komórkowego n p. za nie mieliśmy problem akurat o dziwo, dobrze wie, o co w tym młodzieży, bo umówmy się tego typu placówki raczej nie serwują wyrafinowanych dań schowki w coraz mniejszym stopniu serwują, ale istotnie jest dawka, jakby stawka dzienna tak samo jak z innych placówkach dla ograniczonej dostępności no właśnie to też się powiedzieć jak młodzież reagowała na wszelkiego rodzaju nowinki kulinarne właśnie na bok, bo rozumiem, że to też było dla nich odkrycie smaków po prostu dość otwarcie ale, toteż jest także mam wrażenie że to głos są realne, ale i trochę pokazuje, że takie przekonanie człowieka, a które nie znasz wiata placówek o tym co się tam dzieje nawet w Bazylei którym, które wychodzą na zewnątrz, czyli n p. 1 z dziewczyn powiedziała nam, że pochodzą z koleżanką do Biedronki i w tej Biedronce kupują tam makaron w kostkę rosołową i pomidory w puszce coś jeszcze 1 takiego dość potwornego podobnego kostce w el i mięso i przygotowują sobie z tego 2 posiłki czy zupę pomidorową z makaronem oraz makaron sosem pomidorowym bardzo to jest grubo zakrapiane magii ranni, ale wchodząc do Biedronki czy do tego Lidla i w związku z tym mają kontakt z tymi wszystkimi nowinkami jak to nazywa, czyli czy jest to Avocado czy marakuja czy są to tam nie wiem narażone ośmiornicę tu gdzieś falę radosnych świąt zrozumieliśmy wywołała temat, który być może chcą zmian marki, które od lat w ogóle nie poruszenie, choć miał coś innego, że to nie brutto to te badania ze względu na brak czasu też ograniczone środki na nie są wykwintne dania są podane leki wyrafinowany sposób komentuje to króluje tam prostota nie mówić prostota jest zła ale, ale też pamiętasz trzecią część sagi i sami swoi tak jak inni z Dekalogu wspomagają wpłynęli do Ameryki i tam zamówili skarpy to, wskazując palcem dostali coś co na media nie są w stanie nam nie widzieli się do tego zabrać mu w tym rzecz po prostu żal, że ich widzą kulinaria widzą kuchnię od innej strony zupełny to prawda ale, toteż jest tak samo na sklep z Domańskiego taki wspaniały badania za 3 lata temu, które pokazywały dieta Polaków w zależności od struktury społecznej przeciekała przez ciekawe badania wynika przekaz Bytom no to z tego wynika, że ktoś ma więcej pieniędzy daje więcej owoców morza z grubsza, ale wynika z tego też dużo takich kuriozalnych dość informacji, że n p . tylko 12 % Polaków wiele by Anny albo, że zasadniczo Polacy muszą mieć na talerzu el to samo co też antropologia wykazują, czyli posiłek, aby cel, czyli węglowodany białko oraz ewentualnie w GM jakiś dodatek zazwyczaj i warzywne i dokładnie tak samo my myślimy my my Polacy dla mas myślimy o posiłkach czy to może być kojarzeni z Niemiec Holandii oraz surówką z córeczką i córeczką od jego zwolennikiem, ale tutaj tak moja dusza Krakowska strasznie się totalnie gala, więc z nimi jest trochę tak samo i to wcale nie jest wymóg stawki Kate ringowej tylko to jest po prostu kwestia naszego przyzwyczajenia i myślenia natomiast młodzież była Super otwarta ROW proponował im różne dziwne rzeczy powiem tylko, że na kolacji finałowej zaproponował bycia jądro i zostało to z aprobatą przyjęte przez prawie cała grupa jest bardzo smaczna zjadłem Zuzanna skoczek tak jest w lipcu szef tak moim państwo dość zaproszą części będziemy dyskutować jedzenie bardzo proszę niedzielny obiad dziś w nietypowej odsłonie w formule nie było przepisu nie było receptur porozmawialiśmy o tym jak go można kulinarnie też wejść w świat na szkodę domów dziecka informacji Radia TOK FM, na które państwo teraz serdecznie zapraszam po informacje Hanna Zielińska i szkółkarz Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz radio TOK+Muzyka bez reklam - teraz 40% taniej w zimowej promocji!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA