REKLAMA

Słodko-kwaśna historia – o kuchni wietnamskiej mówią Dorota Podlaska i Ngô Văn Tưởng

Niedzielny obiad
Data emisji:
2018-07-15 13:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
17:24 min.
Udostępnij:

W studio gościli autorzy książki „Słodko-kwaśna historia czyli wszystko, co chcieliście kupić w wietnamskich sklepach, ale baliście się zapytać”: Rozwiń »

Dorota Podlaska - malarka, graficzka, fotografka, autorka akcji i interwencji w przestrzeni 
oraz
Ngô Văn Tưởng – aktor, dziennikarz, były zastępca redaktora naczelnego wietnamskiego czasopisma wydawanego w Polsce „Đàn Chim Việt”. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzisiejsze spotkanie, które rozpoczną o godzinie 13 2 1 rozpocznę od tradycyjnie przedstawienia moi goście są nim pani Dorota Podlaska dzień dobry dzień dobry malarka graficzka fotografka autorka akcji i interwencji w przestrzeń jest z nami także pan do wan tu łąk w dzień dobry dzień dobry panu za dobre państwo dziennikarz aktor był zastępcą redaktora naczelnego wietnamskiego czasopisma wydawanego w Polsce Dan Chin wiec państwo łączy to, że jesteście współautorami Rozwiń » książki słodko kwaśno historyczny wszystko co chcielibyście kupić wietnamskich sklepach, ale baliście się zapytać rozpoczniemy prosto od obalania stereotypów kuchnia wietnamska w Polsce wiecie państwo się kojarzy z czymś co nazywamy teraz wiec polem, czyli tanimi barami z budkami generalny, który można dostać się z kurczaka słodkiego kwaśnego powstało na ten temat mnóstwo żartów ale, ale nie tracą te miejsca na popularności mam mam wrażenie to taki jest na pewno o moją komórkę i 1 placu konstytucji 3 o innych ulicach Warszawy były bardzo liczne i to ze 1 czy są nie docenia mają kurczak i czy Kuszczak to i związane z tym rósł o k o Annę anegdoty z kabaretu no ale na szczęście to kuchnia wietnamska o obroniła ACo sama no dobrze, bo to jest teraz pytanie czy to co spotykamy co zjadamy w tych budkach to rzeczywiście kuchnię wietnamską bardzo często bywa także jadąc z danego kraju bardzo często weryfikujemy nasze wyobrażenia tamtejszej kuchni doznania punktem odniesienia są doznania tutaj nasze w kraju swych dni temu te banery pochodzą z lat dziewięćdziesiątych, kiedy zaczynały się w Polsce przemiany demokratyczne, kiedy zaczną się wojny wolny handel, ale też nie było składników, które są potrzebne to ugotowanie takich prawdziwych wietnamskich dań także to są tak Tomek kiedyś opowiadał to są dania, które zostały wymyślone przez Wietnamczyków po to, żeby zaspokoić głód Polaków z tych rzeczy, które wtedy były w ZUS co znamienne, że sajgonki wobec tak to wymysł to z numerem będzie zrobiona w realiach nie sama nazwa tego banki do ocen wymyślona tutaj w Polsce realne dania jako takie na pewno był już z Wietnamu ja jako student z wiosłem same z przesłuchań składniki, aby rozłąka z nowego roku n p. zrobić imprezę i tak faktycznie było w nasyp walizkach opolskiej wzajemnie zły postawy we składniki 1 sekundy i zegarki są warzywne mięsne po dosłownie takiej takie właśnie realne najbardziej popularne opcja muzeum mięsne wracają grubo ponad 9 1 ja do umowy o tym, bułki powstawało i my bardzo szybko bardzo dużo, ale za tym idzie jak było dostawa prosto z Wietnamu brakuje brakowało wtedy ZUS, gdy żółć z wiedzy czy władzy czy owoce, które co mu niezbędne w kuchni wietnamskiej, więc te jak kuchnia popularne na ulicach Warszawy były i w jakim stopniu spolszczone obywatel Włoch rok temu czy budowa roku temu jak Gazeta wyborcza wspominała o de BUR KO la lasu w konstytucji i powstała właśnie okres lenia porwie tuba powstała w powietrzu, więc z owsem owsem not tak jest, bo liczone były i na pewno duże koty teraz przechodzą do dołu do książki do treści przyznam, że wyprowadzono mnie z błędu, ponieważ są miejsca, gdzie te dania kuchni wietnamskiej w Polsce są bardziej wyrafinowanej myślę, że takie miejsca n p . serwując łatwo jak dowiedział się z offu jeszcze na śniadanie czy państwo wciąż jest w ogóle do przeczy logice jak można taką michę zupy zjemy śniadanie z gorącej od z nami jest wyważonym właściwie kojarzącą się nam tylko łącznie z obiadem osoby, które podróżują do Azji, bo nie tylko do Wietnamu wiedzą już, że nie ma tam takie podziały ścisłego Jaku nas na lekkie ciężkie posiłki u nas się je tamy Rogali kankana paczkę rano prawda musli natomiast w całej Azji zjada się bardzo takiej porządny posiłek to może być właśnie zupa to może być wędzony węgorz i co chcą nam się wydaje niemożliwe do zjedzenia rano, kiedy jeszcze nie jesteśmy budzenia jednak bez tej tak jest co taki jest zwyczaj inne takie zwyczaje tacy jak w grudniu wynika z ZUS za sposób działacze piłkarscy n p. można ze każdy człowiek, zanim pójdzie do prasy muzyk na jeszcze niema może nie było możliwości jak był stołowe nie w miejsce w Brazylii w diecezjach ciasta z dzisiejszych czasach to Mozambik pasja pod kątem, jakby praca w ZUS, gdy był w budynkach są takie ładne tradycyjnie rozumiem, że w Wietnamie był taki pierwszy posiłek musi wystarczyć na cały dzień na raz na dno Budynia na nas wykład powiedz mu do dwunastej, kiedy nastąpi jak sjesta, czyli taki odpoczynek czy na taki jest taki idealny obiadek, więc zmiana nie musi być jak, bo oznaczają, że dostarczane do osób dużo energii mógłby go do obydwu na tej operacji opowiedzmy o szóstej czy było z piątej do ogrodu 1 2 i człowiek nic nie jada, więc Musy bus pozorny obwodu śniadania tak mi się wydaje, jaka jest historia słodko Kwaśny historyk spotkali się z Tomkiem na stadionie, czyli pan go z Tomkiem to jest ta nowa droga do Enei demoluje jego opowiadań skuter na 4 1 tego Thomas, ale to już cea były historia i tworzyliśmy z grupą przyjaciół mieli taką grupę miłośników barów wietnamskich na stadionie dziesięciolecia, gdzie był jarmark Europa obok, bo taki wietnamski na Błoniach wietnamski tam Targ były bary, które serwowały dania bardziej autentyczna, ponieważ serwowały je Wietnamczyk com prawda tym, którzy pracowali tam oprócz tego były tam też sklepiki z żywnością wietnamską i była dostępność różnych produktów w wietnamskich autentycznych myśmy odkryli dzięki przyjacielowi naszemu naukowej Wietnamczykami to alejka barów i zaczęliśmy tam przychodzić przyprowadzać coraz to nowe osoby i w pewnym momencie stało się to bardzo popularne gminne i zawsze taki obiadek niedzielnym konkursie wizytą w sklepiku z spożywczym, gdzie każdy Polak pyta co to jest tam nie wiedzieliśmy nie znaliśmy tych produktów nie można było przeczytać czyje opisu po wietnamsku na opakowaniu sprzedawcy też nie potrafili odpowiedzieć albo nie znali polskiego albo nie znali polskich odpowiedników tych produktów i ja chciałem na początku zrobić taką, jakby instalacje nie przytyjemy sklepiku tezy o takie malutkie opisy tylko dodać, żeby w 2 kupcy weź, żeby polscy kupcy polscy jest kupujący przepraszam, by mogli mnie ludzie wiedzieli co kupują poproszę o te opisy Tomka Tomek się tak rozpisał, że z tego powstała książka przy okazji opisów produktów spożywczych czy kulinariów czy do kuchni przemycając mnóstwo wiadomości na temat historii kultury wietnamskiej panie Tomku mogę dać się ona zwrócić pewnie ubolewa pan na tym, że bardzo często Europejczycy Polacy traktują jako 1 kuchnie wszystko to co pochodzi z Azji może poza Japonią generalnie jest to związane z zwane było przepraszam, ale tak stereotypowo to funkcjonuje Wietnam mężczyzną bądź też chińszczyzną i chyba to pan też czuje w związku z tym jakiś dyskomfort, że jeżeli ktoś porównuje kuchnię wietnamską do chińskiej jest znacząco inna prawda tak tak owsem to oczywiście dziczyzna na popularna była dla nas szok określenie oczywiście w po nas na bary wietnamskie zawsze mówią Chińczyk -li jest za każdy ich rodzin z na tak no ale na pewno tutaj wina także ze strony Wietnamczyków było jak jak tworzyć te baby to zazwyczaj jednak dawniej takie egzotyczne orientalne kuchnia i t d . i t d. wiemy na pewno kuchnia wietnamska jest dużo o dość, że jest bardzo, że uzna je o kuchni chińskiej Glinki netto o jedno w kręgu jak było azjatyckiej opcja ma obserwować można jakieś tam elementy wspólne, ale na pewno kuchnia wietnamska jest i jest Jezus na przede wszystkim bardzo dużo o z wiedzy o złu i wazy i podstawowe takie składniki i strzelcy prawa to o osoby do Pałacu, jakby decyduje tezę o o kuchni wietnamskiej poza tym boomu sama kuchnia wietnamska 1 ze składa się z kilku jak był Regio Andre Regio od regionu, które ma swoje ZUS na je także historyczne uwarunkowania Wietnam północny południowy ta data, czyli czy nawet udajecie część środkowa kuchnia żydowska ma tak jakby z wpływu umiała wmówić, że o chwilę po obu francuskiego n p. czy zły na południu to jakby troszeczkę takie bardzo bardzo i bardzo je tropikalne atmosfery z tak powiem czy pani pani Dorota była kiedyś w Wietnamie była w Wietnamie tak i jakie było pani wrażenie, bo po lesie teraz na swoim doświadczeniu Otóż w jakieś 10 lat temu jadłem w Polsce zupełnie singapurski Oleksy i pojechał do Singapuru i tam słowa tej maksymy nic się okazało, że to w Polsce była serwowana przez Polaków zdecydowanie lepsza w krew w 2 w jaki sposób pani konfrontował ze smakiem z wietnamskiej w Polsce wietnamskie Wietnam różne ja byłam zaskoczona, bo spodziewam się właśnie, że będzie na odwrót, że tam w Wietnamie będzie lepsza od jedzenia okazało się, że jest tak samo w Polsce dobre serwowane przez Wietnamczyków tak samo smakuje Hall tak samo smakował Bunscha rządzą takiego proszę od razu wyjaśnię nie jest wieprzowiną grillowane boczek grillowany w takim jakby jeszcze go z sosem lot tam tańczą w podobnym do na akty wandalizmu MFW dodał możesz mi książkę, którą żeśmy razem stworzyli jest to jakby przewodnikiem po nie tylko po kuchni wietnamskiej, ale przede wszystkim po składnikach i te składniki dzięki temu, że jest taka duża społeczność Wietnamczyków w Polsce możemy kupić szczególnie w Warszawie jesteśmy tutaj uprzywilejowani możemy kupić na bazarze Bakalarska wieczne manewry bliskie czy dach hali Mirowskiej czy coraz więcej powstaje sklepów z olejem żywnością azjatycką także można to smaki odtworzyć, a może panie Tomku w stan jest, by zapytać pana takim drugim popularnym daniem dla ścieków, czego bał co to oznacza Golba i czy rzeczywiście taka nazwa dania w 2 mamy inne miejsce woda zapowiedzą chińska, a jego uraz ścięgna Achillesa tę potrawę wdowę po obozach dla wąskich gardeł tak mało od razu bardzo obrotni, jakie były rozmowy w damskim bazę można dostać i ING bank mógłby z bankiem takie połączenia jest nawet na sam był z centrum ta Marywilskiej mówi z Neo mój rodak podobno prowadził jako Ochnik główne dania dania z kebabu, więc na pewno o jakie niektórzy wybierają i SOS modnego są złe dobrego i połączą nieuznania ograniczają tylko do kuchni wietnamskiej czasami nawet w bywają takie bary wietnamskie zaoferują mu do Danii tajlandzkie czy pańskie jest, więc to jest jak było podyktowane zapotrzebowaniem rynku dodaje na pewno nie ma to i też było lokalnego patriotyzmu chodzi o czysto o czyste obroty w Abu Zabi wolnej w suskiej, a jak było Suski klientów, gdy pani Doroty, jakie znaczenie siedzib kupowane najczęściej kupowany produkt wietnamskiej później już użytkowane w Polskiej kuchni na pewno papier ryżowy, z którego właśnie robi się tego robić sajgonki i surowe sajgonki i smażone ryż przepraszam na zakresie makaron ryżowy SOS rybny, a ja polecam wszystkim działa, bo jest ich teraz mnóstwo i też działa właśnie, nadając taki charakterystyczny smak wietnamskim potrawą, ponieważ się dodaje na już na talerz prowadzone nie są gotowane szynkę zrozumiesz jak prosto z doniczki w procesie na talerz Diany dodają niesamowitego aromatów tej kuchni, który żył jest bardziej przypomina swym zapachem Wietnam na mocy Doroty Pach Pach Pach notkę oraz wezmą udział własny Welcome to wyraźny zapach notka jest Zielona fioletowa na ma bardzo charakterystyczne smak wszystkim polecam nawet co można kupić się na hali Mirowskiej albo sobie samemu hodować na balkonie ja mam na balkonie mam kolendra wietnamska i bazylia tajska wolność wszystkie te działek, które są powinny uważnie kolendra mu bardzo ładnie pachnie bardzo lubię chodzić kiedyś poczęstowała Suzanne Ciani mówiła ze je idei ku temu kubki smakowe Kuja w za internet kodem wraz z damską z zapachem mórz była, więc z jak Bourg Les ech, hop to ze mnie niektóre z ławą do zmiany nie podobają niektórzy teraz to tak jak rok do brata mówiła można dostać teraz świeże zioła Annę, a także warzywa, które jednak cieszy, bo uprawiają tutaj w Polsce rondo pana, zwłaszcza pytanie musimy niebawem kończyć tu kuchnia wietnamska wydaje się dość jednorodna i jeśli chodzi o o tym, mogę nie potrafię tego wyartykułować Lech ma w sumie chodzi mi przykro mi bardzo naszym drugim, próbując tylko z wysłane w ręku odgadnąć, jaką kuchnię mam do czynienia to z wietnamską prawdopodobnie trafi bez pudła, a pan lubi polską różnorodność jeśli tak to, które danie panu najbardziej odpowiada reaguje pan mówi Chabowska puste, bo chętnych, a po to, bo potwierdzam ska z kapustą i gdy poza tym mecz z klatki ZUS zupy brokuł górą Cooka grzybowa, a ja bardzo lubię kuchnię wydałby o polską, bo z 11 wałem w stołówce studenckiej jest o konieczności, czyli za nos różne powodów, a za to Pomóż Neo powodu, bo polubiłem i w bardzo chciałbym mu w barze mlecznym konsumować tnt post prawnik z czasów studenckich dziękuję państwu bardzo ja jeszcze raz przypomnę, że państwo są autorami książki słodko kwaśno historia, czyli wszystko co chcieliście kupić wietnamskich sklepach nie tylko barach, a baliście się nie zapytać pani Dorota Podlaska dziękuję bardzo wiele pan go one tło zwane Tomkiem był z nami dziękuję państwu zaprasza na informację, że TOK FM Boni po godzinie 13 40 2 część rozmowy Hanny Zielińskiej sztuce życia trzecia część dostępna będzie naszym podczas tak po godzinie czternastej znów Łódź znów trans Atlantyk i Patrycja Wanat z Łodzi, a my usłyszymy się po godzinie 14 20 w cyklu jak Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA