REKLAMA

Nic ludzi tak nie łączy jak łóżko i stół. A jak jeść dobrze? O nieprzetworzonym jedzeniu mówi prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska

OFF Czarek
Data emisji:
2018-07-19 11:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
39:32 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
państwa moim gościem jest prof. Małgorzata Kozłowska Wojciechowska kierownik zakładu farmacji klinicznej i opieki farmaceutycznej wydział farmaceutyczny warszawski Uniwersytet medyczny dzień dobry czas uderzyli w pana redaktora witam państwa bardzo interesujące badanie pojawiło się inne ostatnio w niedawno w ośrodku badań będziemy rozmawiać z nimi szczerze czas jest ku temu sprzyjający, bo lato w dywagacje prawda róże, a to też poznać szkołę w korzystanie z różnego Rozwiń » rodzaju w jedzenia przydrożnego jedzenia oko z okazjonalnego oko okazjonalne było tak i zaniósł o tyle o tym, badaniu przypomniał sobie w świetnej pojawiają od czasu do czasu różnego rodzaju wyznania skruszonych restauratorów AW takich właścicieli budek m. in. dotyczące żywienia takiego nadmorskiego, czyli słynny słynnej Retkini dawna tak i i oczywiście ekonomia dziś u podstaw tego wszystkiego leży czyli zanim opłacimy pracowników pozwolenia sanepidu towar i t d . tak dalej tak dalej no to już jesteśmy my ileś tam na minusie, więc teraz krótki sezon nie całoroczny tylko na ławce Lechii no, więc trzeba się szybko odkuć, a to oznacza to orzeczenie nie zmienia, ale Jurze torebka może nie jest najlepszy świeżości poza tym nawet jak jest na to by prawdopodobnie pochodzi z w pobliskiej łowiska tylko została przywieziona zamrożono i t d . tak więc jemy ogólnie gdzieś uleciała śmieciową inny nie jest zwracana może mniejszą uwagę na to co jemy myślę sobie w czasie wakacji w inny, a wiemy dla przyjemności przed dniem dla przyjemności rywal chcemy no prawda wakacje, żeby się odróżniały wszystkim od tego co jest na co dzień związku, z czym jedzeniem również i ciekawe badania nie pojawiły się badania dotyczące właśnie tego, jaki kształt od nas, choć taki moment się sprawnie Tusk kilka razy w roku pojawiać czynią to przed wakacjami, czyli jak jeść, żeby na wakacje mieć Bosko sylwetkę albo Niemcy dziś uroczystościami rodzinnymi wszystko jedno zaczynamy się odchudzać nowy album albo zastanowić się jak inaczej lepiej jeść zwracam uwagę na to co jemy no i teraz jak dieta należy się tygiel setki dziesiątki, czyli każdy autor diety przyrzeka, że ta jego z najlepszych jedni mówią mało cukru inni mówią mniej węglowodanów jeszcze inni, ale cały duża działka na tłuszczu no tak i oczywiście walki pomiędzy autorami i zwolennikami diet trwają no i warto też do tego wszystkiego zaprząc naukę i zadać pytanie no dobrze to to gdzieś tam w tych w tej przestrzeni pseudonaukowe i czułości taki popkulturowy się spieramy, ale jak to wszystko od od strony naukowej, czyli poważne można potraktować tak, że państwa mówimy o artykule, który ukazał się nie tak dawno w bardzo bardzo prestiżowym czasopiśmie Ameryki amerykańskim Johna o w American medyka oraz zmniejszy się na każdy z nas naukowców chciało tam mocno przynajmniej raz na jakiś czas publikowany co natomiast faktycznie to badanie jest niezwykle interesujący, ale powiem tak no niestety nie jest to badania aż tak bardzo odkrywcze tyle tylko, że daje nam by realnie do ręki, żeby nasze podejrzenia, które były przez lata mówi nasz Challenge, zajmując się wpływem żywienia na zdrowie człowieka były bardziej ugruntowanej, abyśmy się na te badania mogli powoływać, bo badanie mówi tylko o tym, żeby jeść, jeżeli chcemy schudnąć to mamy jest tylko prawdziwe jedzenie i cały kluczy tego badania tkwi w tym słowie prawdziwe jedzenie to znaczy nie diety właśnie tak jak pan redaktor był łaska w zaznaczyć czyta wysoko węglowodanowej Nisko tłuszczowe czy odwrotnie czy tylko białkowe czy z eliminacją czy z dodatkami tylko właśnie sposób żywienia, ale oparty o żywność w zasadzie nieprzetworzoną no i teraz jest pro gremia przygotowują się do dzisiejszego naszego spotkania dzięki oczywiście 1 z zasobami internetowymi dotarł zaczęli zastanawiać, dlaczego to badanie wypadło taka nie inaczej to znaczy w tym badaniu udowodniono, że nie jest ważne ile jesz kalorii i byle by to był Kalla jest zgodne z twoim zapotrzebowanie, bo wbre w pozorom to nie oznacza tego, że można nami jestem tej dobrej nieprzetworzone i żywności bez ograniczeń przy drobnej 1 90 6 września 2 i myślę, że zalet mniej mówimy o tym, że kobiety 1 600 mężczyźni około 2 2 200  000 cal natomiast chodzi o to, żeby patrzeć co się dzieje i będą łaska zacząć od tej prawda ery kina obecnie nie wiadomo czy ona w ogóle z rybą ma coś wspólnego, bo to jest to co było prawda z tą rybą z tymi rybami wietnamskim i które do Polski były tak chętnie sprowadzanej taniej wmawiano nam, że one są bogate w tytule ścian, które nas chroni uczyli kwasy omega 3 ja tam w ogóle one koło tego tłuszczu nawet nie leżały natomiast problem i jak, dlaczego za jedno chce nawiązać ja zaczęłam się zastanawiać od kiedy myśmy w ogóle jako społeczeństwo wysoko rozwinięte zaczęli mieć problem z otyłością otyłość jako problemem społecznym, bo to jest w tej chwili problem społeczny, bo jest bardzo duża liczba już ludzi zna odwaga i nadwagą i otyłością, ale co gorsza stale przerastające grupa i proszę za spojrzeć na to w ten sposób Biała przynajmniej tak się pokusiła w latach 6 0 tych mamy dobre badania amerykańskiej niestety Europejskiej nie są tak dobre no niestety polskich nie mamy tak w ogóle podobnych badań w latach sześćdziesiątych zaczęły w stanach Zjednoczonych narastać, by zaczęło narastać występowanie chorób układu krążenia na tle miażdżycy my wiemy o tym, doskonale, że 1 z czynników ryzyka miażdżycy jest otyłość i co się stało w tych latach sześćdziesiątych do końca 5 0 tych lat nasz przemysł mówi nasz globalny przemysł spożywczy był przemysłem, który jeszcze bardzo dynamicznie, ale dość powolnie rozwijał początek lat sześćdziesiątych tak przełom pięćdziesiątych sześćdziesiątych lat to jest wielki dynamizm rozwoju jak to nazywam niestety sztucznego przemysłu spożywczego, bo po okresie oczywiście drugiej wojny światowej, gdzie w Europie panował głód był niedostatek to samo było zresztą te niedobory były również w stanach nagle stwierdzono, że trzeba potrzebujemy więcej żywności żywność, która rośnie na polach no i potrzebuje czasu, a myśmy zaczęli potrzebować przyspieszenie szeregu my trochę czasu i tak jest od razu na jutro i ten przyrost w żywności spowodował już tak konieczność, jakby zaspokojenia, żeby zlikwidować głód w krajach od tych naszych europejskich, ale również rozwiniętych spowodowały, że myśmy ten przemysł zamienili fabryki chemiczne i proszę zwrócić uwagę jak się spojrzy na taką książkę p t. kodeks ani MEN tar z, gdzie od tych wielu lat od agencji agendą narodów Zjednoczonych są wpisywane substancje, które są dozwolone do dodawania do żywności to to jest książka, która rozrasta się w sposób dramatyczny jeśli zrobimy taki wykres, który będzie pokazywał jak narastała otyłość społeczeństwa tak zobaczymy, że idzie to Opera bierze równolegle z narastaniem tych dodatków do żywności do produkcji do przetwarzania do przechowywania do wytwarzania, który na, którym się zgadza tylko przy tym wszystkim albo pomiędzy tym jest człowiek i jego zdolności fizjologiczne i ten człowiek nie przyjemniej niż się na tak szybko ze swoim metabolizm Lehman na substancje, które my wprowadzamy z tą żywnością nowo wytworzona my wiemy, że produktu są producenci produkujący jogurt, który nie ma nic wspólnego z mlekiem to jest kwestia reakcji chemicznych, które można w laboratorium wytworzyć prawda dodać trochę bakterii na różnych pożywkę, jaki mamy z tego teoretycznie jogurt z jogurtem naturalnym niemający nic wspólnego, czyli myśmy dążyli do sytuacji, że faktycznie poczucie głodu zniknęło myśmy głód ludziom zaspokoi tylko zarazem w moim odczuciu ja już jest ciemno starszą kobietą i patrzeć naprawdę ponad 4 0 latach pracy w zawodzie chyba mam prawo to mówić tak jak obserwuje moich pacjentów, że niestety organizmy na nasz nie został i niemożliwe, żeby był przygotowany na te nowości, które się my nie idzie już poprzez produkty spożywcze nowo wytworzone im zafundować i ta to narastanie tej otyłości narastanie chorób, które szły kiedyś uważali, że to choroba mi na tle wadliwego żywienia i wcale nie jest ich mało jest coraz większe wrócił do naszej rozmowy o ożywieniu otyłości głupocie ludzkiej w po informacjach radio FM informacje o 11 20 proc PSL Małgorzata Kozłowska Wojciechowska kierownik zakładu farmacji klinicznej opieki farmaceutycznej wydział farmaceutyczny Warszawskiego Uniwersytetu medycznego jest państwem gościa wracamy po informacji w piątek w państwo ma gości jest prof. Małgorzata Kozłowska Wojciechowska kierownik zakładu farmacji klinicznej opieki farmaceutycznej Warszawskiego Uniwersytet medyczny w najnowsze badania amerykańskie mówią o tym, że wtórne jest jak i diety korzystamy czy mniej ni 1 czy drugiego czy mniej węglowodanów czy więcej tłuszczu, a ważniejsze jest to, żebyśmy jedli jak najmniej przetworzoną żywność no właśnie w jak najmniej przetworzoną żywność, dlaczego proszę państwa dlatego, że to jest żywność, której składniki pokarmowe są dość proste, z którymi my jesteśmy na przestrzeni 1 tysięcy lat, jakby żyjemy za pan brat nasz organizm bez względu na to, jakie genotyp posiadamy boi się okazało, że ten genotyp tutaj nie odgrywa istotnej istotnej roli, ale nasz organizm dysponuje takimi zdolnościami wykorzystanie żywności, która im prostsza tym dla nas jest lepsza, gdy i możemy powiedzieć tak im najprostsze produkty, czyli im bardziej naturalny najmniej albo wcale nie przetworzony tym z niego organizm skorzystanie z 30 % jak z wysoko przetworzonego tylko w diewięćdziesięciu 3 %, czyli my wykorzystamy to co nam daje ten produkt maksymalnie i jak możemy, bo dotknęło go mamy przystosowany nasze enzymy hormony różne związki komórki te potrzebują i tak da, by co to wszystko prawda co pani mówi dyrektor oprócz nich, bo to to nie jest tak, że ta produkcja wysoko przetworzonej żywności ona powstała od tak sobie wbre w naszym notować, że tak będzie odrębne Gos to jest także coś zmieniać świat z sprawiają, że by jak najbardziej efektywnie wykorzystywać czas Anna, ale co to znaczy to znaczy, żebyśmy jak najwięcej czasu spędzali na tym co w danym momencie uważamy zawarte ważne wartościowe, a jak najmniej na tzw. marnowaniu czasu dzisiaj, ale no, ale moja noga to gra dla was bardzo teoretycznie, ale teraz proszę zwrócić uwagę, że różnie oceniamy czy były na 4 momenty takie, gdzie wspólne gotowanie czy wspólny zjadanie posiłków we wsi z było czymś co było ważne tak, bo ono nie tylko było za to taniej jest po tak, ale to nie było za takie głodu tylko, ale także niepewna społeczna, gdy nawiązywanie czy pogłębianie więzów rodzinnych wymiana informacji edukacja tak dalej tak dalej go dzisiaj moment, w którym przygotowujemy posiłek jest bez nerwów przez niektórych może za czas stracony lub po co smażyć gotować obierać ubijać się o panie prowadź marynować skoro to wszystko jest już gotowe albo wpół produktach albo już właściwie w całości tak to słynne amerykańskie cheerleaderek z Al-Ahli starczy na nas do lodówki wyciąga włożyć do mikrofali wyciągnąć i września później mamy już to co nam zajmowało wcześniej na godzinę czy 1,5 losach tego najlepszym takim znakiem czas no ale to jest zwycięstwo producentów tej żywności nad nami, bo oni nam wmówić, iż gotowanie to strata czasu, że jedzenie prawda celebrowanie na pływanie do stołu to jest strata czasu również na usiąść razem z rodziną przyjaciółmi znajomymi dostał tę stratę czasu, bo ty masz co widzi inne prawda on możesz na wyciągnięcie ręki Izrael włączyć je tylko guzik i masz od razu gotowe danie nieważne co tam jest nieważne po co ty dajesz nieważne, że będziesz przy tym mógł porozmawiać masz ekran marsz cokolwiek w tych plastikowych pojemnikach czy metalowych i już dziś zaspokoić głód myśmy je żywnością jedzenie w ogóle sam akt jedzenia w dwudziestym wieku w drugiej połowie dwudziestego wieku zaczęli sprowadzać do czynności zaspokajających głód również jak tak można byłoby tutaj wiele rzeczy oczywiście oceniać ja nie chcę oceniać czy to dobrze czy to źle tylko musimy przy tym mieć poczucie konsekwencji, bo te konsekwencje są w tej chwili widoczne ja powiem tak orzekł w 19 8 3 roku z kolegami z centrum zdrowia dziecka on za rozpoczęliśmy badania nad otyłością u dzieci w wieku 5 7 lat na terenie Warszawy 8 0 tys trzeci rok proszę państwa myśmy nie mogli takich dzieci znaleźć trzeba było importować prawie, że trzeba było importować dzieci z otyłością, która by była otyłością sprzed karmienia nie z choroby, bo to jest oczywiście, ale podoba się ten sposób myślenia i zrób badanie, do którego nie mamy prawda chętnych, ale ja państwu powiem więcej mojej studenckiej w zeszłym roku potrzebowały grupy kobiet, bo chciał się takie badanie u kobiet zrobić, której nic, by w wieku między 3 5, a 5 0 lat, czyli kobiet, które teoretycznie przed menopauzą powinny być kobietami zdrowymi, bo kobiety są zdrowsze w tym czasie my zaczynamy chorować po okresie menopauzy okazało się, że jest tylko warunek był jednak kobiety nie przyjmowały żadnych leków ani suplementu diety proszę państwa nie mogłyśmy nawet wśród studentek, które są znacznie młodsze znaleźć taką grupę jedno tzw. mogę no proszę zobaczyć to jest problem, więc myśmy zmienili się oczywiście Indianie oceniam czy dobrze czy źle tylko przy zmianach, jeżeli się cokolwiek zmienia to nie trzeba nic nie można widzieć tylko plusów trzeba zobaczyć minusy trzeba myśleć o konsekwencjach zmiany, bo to jest odpowiedzialność nasza czy to badaczy czy ludzi wprowadzających cokolwiek nowego, a myśmy się zachłysnęli prawda tym jedzeniem na wyciągnięcie ręki, że nie musieli tracić czasu w tej chwili wielu rodziców zgłaszał taki problem, że mówi Słuchajcie zajmijcie się tym, dlatego że naszych dzieci, gdy po pierwsze nie chcą z nami rozmawiać, bo one tylko czatują, bo dla nich jest tylko i wyłącznie rówieśnica grupa innych wszystkim całym światem czaty i tam Instagramie i t d . no proszę wybaczyć jak nie należy do Facebooka i to moi znajomi śmieją i mówią o naborze do ciebie nie ma no i dobrze się mniej nie ma no no kto chce to mnie i tak znajdzie malutka nie jestem natomiast problem polega na tym, żebyśmy zabrali tą celebra z 2, ale zabraliśmy również te więzi międzyludzkie nic człowieka tak nie łam sprzyja łóżko listu rodzą się łączyć no właśnie łóżko stół to łączy ludzi i to są najsilniejsze bodźce, jakie my mamy natomiast również to przygotowuje to co ci zauważyli badacze, bo mówimy o tym, amerykańskim badaniu per ty wulgarne zwrócił uwagę na 1 rzecz, że grupy tych ludzi, których oni badali, widząc z po pierwsze, lepsze samopoczucie poprzez stosowanie tej żywności również zwrócili uwagę, że zaczęli więcej jeść sam sami, przygotowując posiłki, czyli zacięła się sytuacja taka, że oni stwierdzili, że te posiłki, które sami przygotowują zupełnie inaczej smakują oni się maja dają, ale inaczej się po tym na jedzeniu odczują niż te fast foody owe jedzenie śmieciowe uliczne oczywiście my tutaj nie możemy również o 1 rzeczy zapominać to badanie jest dla nas badaniem bardzo bardzo ważnym tylko do badań nie będzie kontestowane niestety przez producentów żywności przez restauratorów przez fast foody owców wytwórców, bo pamiętajmy też o tym, że my cały czas nie możemy zapominać o ekonomii świata w produkcję żywności i to jest bardzo duży wkład w ekonomię dlatego, że to jest obrót dobowych prawda tys dobowy obrót nic tak mniej niż tych mniejszych pokoi jak żywność wytwarzaną boją zjadamy i przetwarzamy każdy wie na co dzień, bo obserwujemy cały czas czegoś nowego to jest najlepszy biznes oprócz farmacji i nikt nie znam takiego biznesu, który będzie zużywał tak szybko w związku z tym jest cały czas możliwość produkowania to jest cały czas napędzanie tej ekonomii proszę o tym nie zapominać myśmy uległ i ekonomii ekonomia rządzi światem oczywiście, że tak z historycznych czasów wiemy, że jak ojciec rodziny nie poszedł dziś do Unii złapał czegoś no to rodzina nie miała co jest, a teraz mama bierze koszyki idzie do sklepu obok inna, bo się loguje i przywożą albo wielobój i przywożą do domu prawda ja widzę na swojej ulicy, gdzie od lat mieszkam jak dużo ludzie kupują w internecie jak duża nie ma takiej pory dnia, żebym nie widziała do tej stawki tych samochodów są też zobaczyć, jaki popłoch wywołały wśród ludności wolne niedziele no bo jak można sobie wybrać dzień dziecka, a nie mamy dostępu do kupowania prawda prawda nad dramat oczywiście tutaj może inne są dramaty już się inne głosy, że ponoszą, ale oczywiście ludzie muszą w tej chwili są tak jak pamiętam no no na niedzielę zawsze były sklepy zamknięte w moim dzieciństwie prawda no nic nie było z były warte były tzw. sklepy nocne w otwartym do obu posłanek to nie jest to samo co inna mającej prawda tak no nie do załóżmy moje dzieciństwo odejścia były sklepy, bo i półki pełne ale, ale kwestia dostępności na Odrę była wtedy bardzo droga żywność w związku z tym to też trzeba było brać pod uwagę, a w tej chwili ta żywność jest naprawdę coraz tańsza ona jest dostępna, a dość tych śmieci kosztują grosze droższe i oczywistą jest rzeczą ktoś mi powie no tak mamy jest prawdziwe jedzenie, ale ona jest droższy tylko proszę państwa jak by zrobić taki rachunek nie tyle sumienia co rachunek wydatków i zobaczyć je przez tydzień ja radzę państwu to zrobić zróbcie taki taki zestaw kosztów tego co kupujecie nie, zwracając uwagę na to co to jest z jakiego pochodzenia i następnego tygodnia zacznijcie państwo kupowali z rozwagą patrzeć na te opakowania patrzyć na to co tam jest sadzone do tego produktu, jeżeli ja biorę do rejestru dzięki jego cisną nam nie chce tu mówić o konkretach, ale jakiś produkt spożywczy, który jest Neo 500 m dalej na 3 cm wielkości, ale jest zapisane na 2 stronach co w sztabie ma na to co to oznacza to oznacza, że to jest no to dalej nie sztuczny niewiele znaczący produkt dla mojego zdrowia wrócił do tych produktów do skutku w konsekwencji po informacji Radia TOK FM prof. Małgorzata Kozłowska Wojciechowska Warszawskiego Uniwersytetu medycznego z państwa moi goście informację o jedenastej 4 0 i ich w ich z w studio prof. Małgorzata Kozłowska Wojciechowska kierownik zakładu farmacji klinicznej opieki farmaceutycznej warszawski Uniwersytet medyczny widzę dzisiaj to jest tak jest przypomniał się taka książka prof. Marcina Brodeckiego zatytułowana Chrystus brakuj latynoamerykańska sztuka kulinarna nie od kuchni to jest książka, która patrzy na wspomnianą w tytule z kuchnią latynoamerykańską trochę strony także w społecznej etnograficznej przekonał się rozdział dotyczący Meksyku i nic takiego rzekomego czy też może zamierzonego trony wyzwolenia kobiet meksykańskich kuchni Kisiel dobry Meksykańskiej dobry mecz z chińskim domu to co posiłki były chlubą pani domu, ale one strasznie długo zajmował szczególnie placuszki, które tam trzeba było najpierw to wszystko zmienić pokroić namoczyć tego i t d . i momencie, kiedy pojawił się w wersji instant Annan były reklamowane właśnie trochę pod takim hasłem wyzwolenia kobiet z kuchni tak czy i proszę bardzo już nie musi się spędzać godzin w kuchni wystarczy, że sięgniecie smakuje tak samo może nawet lepiej, a ile czasu i nie jest w tej książce prof. Gawinecki przytacza wypowiedź po 1 z rodaczek, która mówi, że dałyśmy się oszukać, bo stracił byśmy, gdyby władzę nad tą domeną, jaką była kuchnia, a nie zyskaliśmy nic w zamian o czyli daty w Tychach jest odrębny przedmiot, ale temat na ogromny na ile kuchnia właśnie jest domeną tylko kobiet bardzo przepraszam, bo tak na dobrą sprawę, jeżeli my spojrzymy myśmy takiego w naszej my w naszej kulturze na kulturze chrześcijańskiej kobiety zamknęły w kuchni dusz nie chcę wracać prawda do tego wiąże się z nią w kościele pozamykane prawda no właśnie NATO miast natomiast absolutnie tu nie chodzi o to, żebyśmy kobiety zamykały w kuchni nie zapominajmy, że i kucharzami świata są mężczyźni nie kobiety, bo generalnie różne gwiazdki nie przypominam sobie, żeby tak duża kobiet dostało jak dostaję ich mężczyzn jest dużo mężczyzn to mężczyźni są głównie restauratorzy g, a znacznie mniejszej ilości kobiety jak mówią o tych oczywiście takich na topowych dobowych kucharza natomiast Biblia jestem absolutnie za tym, że mój mąż, który nie umiał gotować przez Latala, który spędziliśmy już w naszym życiu razem nauczył się i jestem przekonana, że ma lepsze wyczucie smaku niż ja potrafi to znacznie lepiej w wielu wypadkach dobrać niższy niż mniejsze to udaje, więc talenty mężczyzn są również może nie odkryte odkrywa inny za IT nie o to chodzi brania Bóg, żeby kobiety czy mężczyzn zamknąć w kuchni, ale ta kuchnia musi być jakimś takim symbolem i dla mnie ona jest symbolem jedno, że tworzymy coś wspólnego mówiło się ognisko domowe prawda jedno ognisko było związane również z tym, że w koło tego ogniska, na którym pośrodku stał garnuszek z grupą odczyty czy ziemniakami dno zbieraliśmy się i oczywiście to są te symbole którymi możemy przetwarzać powinniśmy przetwarzać do tej pory natomiast żywność, którą teraz mamy oferowano tu taką szybką musimy również mieć na uwadze, że ona niesie ze sobą różne zagrożenia nawet w swoich nie tylko recepturach, ale sposobem przetwarzania, bo proszę zobaczyć zdrowa dieta, po której tutaj te badania na mówią o tym, też filmy jak przywieziono jedzeniu Nisko przetworzone to przede wszystkim dla naszego organizmu źródło bioaktywnych składników odżywczych, które muszą zachować odpowiednią zdolność do tego, żeby wszystkie funkcje biologiczne i zapobieganie rozwojowi chorób najróżniejszych zachowanie zdrowia mogło w naszym organizmie być dokonane natomiast my zaczęliśmy również ta żywność w sposób nieodpowiedni przetwarzać te składniki pierwotne wyjściowe przetwarzać godzinami gotujemy gotujemy niewłaściwie smażymy pieczemy i zaczęliśmy przez to produkować różne związki toksyczne również związki i nie zapominajmy, że od tych związkach toksycznych dla naszych komórek własnych naszego ciała też musimy pamiętać myślę ja mam tutaj namyśli tzw. nasilone produkty końcowe procesu publikacji to są takie pewne zmiany, które zachodzą w organizmie zarówno pod wpływem różnych mniej reakcji, które związane są z dostarczanymi cukrami, ale również tłuszczami jesteśmy poddajemy niewłaściwej obróbce termicznej również nie odpowiedniemu czasowi to te produkty powstają co się okazało proszę spojrzeć Włosi, którzy są specjalistami od gotowania makaronu makaronu, ale dente myśmy się nauczyli tego słowa w Polsce w ostatnich latach dzięki prawna po pierwsze jest w cieniu po świecie propagowaniu diety śródziemnomorskiej, ale na co ja zwracam uwagę często rozmawiają z paniami którymi mówią no tak tak to są fenomenalne te makarony one są tylko jak oni mi każą 5 minut makaron to ja z reguły 8 nastawia no właśnie co się dzieje, kiedy ona z tego 5 minutowego makaron jak zaleca producent już upadła podaje na stół 8 mini minutowym makaron, bo Polacy wolą na miękko niż na elastyczny twardo dzieje się to ożywi twarzami przez te 3 minuty z tego dobrego makaronu tej dobrej mąki duru wytwarzamy te produkty końcowe wynika z, dlaczego one są n p . tak ważne, dlatego że niestety one żyją w naszym organizmie długo, a są toksyczne dla komórek dla różnych przemian naszych szkołach w naszym dokonywanych w naszych komórkach to jest coś takiego, jakby nagle do dyspozycji młodych wstrzyknąć truciznę, a my ją sobie sami wytworzyli niż my stworzyliśmy i okazało się, że funkcja w czasie tych toksycznych związków właśnie pochodzących z tak niewłaściwie przygotowanej żywności niestety jest dłużej trwająca niż życie samych komórek, a szczególnie wśród komórek długowiecznych, czyli komórek nerwowych komórek mózgu, bo to są długowieczne komórki te toksyny żyjące tak długo czynią destrukcji okazało się, że właśnie takie związki tak niszczą nam komórki mózgowe, że prowadzą do zmiany w elementy dawnych i rozwoju chociażby choroby Alzheimera proszę zobaczyć oczywiście mówiliśmy kiedyś w literaturze to mamy tzw. sklep dało się, czyli ludzie starsi na wskutek no ty swojego przeżycia byłby czasu mieli zmiany naczyniowe sklerotyczne, owszem, powstawały demencji 1 z róż również spowodowane podłożem innych chorób natomiast Alzheimer to choroba, która jeśli bardzo boję straszna choroba, na które nie mamy lekka dostosowuje w sejmie co nie wiem po stoczni byliśmy w z otwartymi ramionami jest tam wielu specjalistów, by się przydało, ale jej to jest choroba, która proszę spojrzeć na statystyki to jest choroba drugiej połowy znowu dwudziestego końcówka już nawet gdy dwudziestego w wieku od ostatniej ćwiartki dwudziestego wieku ona wtedy zaczęła lawinowo na razie zatem rozgotowane makaron itp inni m. in . po żywność proszę to wszystko koreluje bo gdy moi studenci często ja ich namawiam do tego, żeby słuchali wyników badań epidemiologicznych, że to jest kopalnia wiedzy oczywiście, którą my musimy połączyć no musimy ją jakoś przetworzyć, ale każdy z nas mając dostęp do internetu niech popatrzy na statystyki i zobaczyć jak to ze sobą koreluje m. in . ten właśnie makaron tak jak pan do dziś śmieje, ale z zobaczymy jeśli my ugotujemy dobrego zagrał do owego takiego naprawdę prawdziwego kurczaka pierś to on w sobie wytworzyć około g 4 000 kg tyle tylko tych złych związków, ale jeśli tego samego kurczaka usmażymy, a wolimy smażone mniam paluszki zamieniam w mamy już tutaj ponad dziesięciokrotnie więcej tym związku czy na własne życzenie no na własne życzenie my tak dużo błędów popełniamy pan wspomniał o tych badaniach etnograficznych i o kuchni Meksykańskiej, która takich zesłał kuchnie dalekiego Wschodu są niezwykle bogaty nie jest w przybrała i co się okazało, że jeżeli my stosujemy zioła przyprawy tak jak Kurku mina cynamon Pietruszka tymianek gość dzięki to my hamujemy powstawanie tych związków jest nim w XII typów mięsa o wołowe poddamy marynacie proszę zobaczyć to są kuchnie, które magazynują mięsa dodają ma bardzo dużo przypra w hamują powstawanie tych związków niestety nie udało mi się przed dzisiejszą audycję o dotrzeć do danych statystycznych, bo to mniej może nie mają takich dobrych, ale na pewno są, bo to nauka też tam poszła bardzo daleko na dalekim Wschodzie jak wygląda zachorowalność właśnie chociażby na Alzheimera w Indiach, by jak w stanach Zjednoczonych duże państwa, aby takie rzeczy powinniśmy porównywać, bo to są 2 kultury zupełnie odrębnego jedzenia ktoś mi powie na Indie to przede wszystkim wegetarianizm tak, ale to nie tylko o to chodzi, bo to nie jest czysty wegetarianizm natomiast te tereny już nic Elzab nadal nowości są ogromne jak nie potrafi tych zniczy państwu powiedzieć, bo nie mam tych danych Anna świeżo żadnych, ale to państwo znajdą prosi się od takich rzeczach przekonywać, bo to są te właśnie skutki tego co my sobie sami sami dla siebie robimy i jak nie zapomnę takiej sytuacji, która będzie kiedyś przytrafiła się w ciężkich w czasie stanu wojennego no i jako lekarz miał różnych pacjentów i miałam pacjentkę z Rzymu, by nikt nie zwykłej zdatności rodzina która, która moją rodzinę, by pomogła wyżywić wykarmić głodu nie mieliśmy takiej, która pod Warszawą miała gospodarstwo i kiedyś pojechałam do nich i w zobaczyłam, że ziemniaki zbierają w 1 ręce ja bym trochę tych ziemniaków wzięła takich dobrych na Dolnym widnieje ani do faktur to jak nic z tego pola gablotą jest pole dla nas to ja pamiętam z tego pola i to mnie zastanowiło i muszę powiedzieć, że to był dla mnie taki to była taka czerwona lampka potem oczywiście rozmawiam, dlaczego nami, bo tutaj jest kompost, a wrócą nawozy sztuczne no i właśnie i to mnie to mi dało już wtedy dużo domyślenia, a to badanie, o którym dzisiaj tyle żeśmy mu potwierdziło, czyli koniec świata jest bliski pani prof. Jerzy nie był jednak 1 wyrazu swej karierze, ale zrozum proszę państwa w NIK gminie nie nie mówi już niczego naprawdę w ale badania to szanuję bardzo prof. Małgorzata Kozłowska Wojciechowska z Warszawskiego Uniwersytetu medycznego była państwem moim gościem informacje już za kilka minut o godzinie dwunastej po informacjach Mikołaj Lizut jego programy dzisiejszy program przygotował Bartłomiej pograniczne, a pojawi się także dzisiaj w procesy o bardzo wdzięczni Kamil Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OFF CZAREK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Aż 60% taniej! Największa obniżka cen TOK FM Premium. Teraz podcastowe produkcje oryginalne, podcasty z audycji TOK FM oraz Radio TOK FM bez reklam z 60% zniżką!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA