REKLAMA

220 tysięcy wagonów - tyle jedzenia marnują Polacy w ciągu roku

Magazyn Radia TOK FM
Data emisji:
2018-07-21 13:00
Prowadzący:
Czas trwania:
12:24 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
sobotni magazyn Radia TOK FM minęła godzina 13 5 Przemysław Iwańczyk do końca państwo ponownie chcą przywitać kolejnego mojego gościa z nim pani Agnieszka Rucińska psycholożka dziennikarka reportażystka autorka tekstu jest nie marnuj dzień dobry państwu pełną pani lodówkę staram się nie mnie, ale swoje grzechy na sumieniu i nawet z nowych kilka dni temu wrzuciłam jakieś warzywa którymi się napsuły, ale muszę przyznać, że od, kiedy pracowano nad tym tekstem Rozwiń » rozmawiam z ludźmi, którzy myślą o tym jak nie marnować to ja też bardziej o tym, myślę i staram się na to uważać mu pomoc lodówka to tyleż wynalazek, który do przyniósł rewolucji jeśli chodzi o kulinaria są to co wpędziły w kłopoty po pierwsze, epidemia otyłości wzięła się też są z tego, że posiadam lodówki możemy też żywność przechowywać on jest na wyciągnięcie ręki po drugie, od lodówki powodują, że naszą ambicją nie wiem czym podyktowane jest to, żeby ta lodówka, bo pełne, a co za tym idzie ryzyko, że połowę z tego wyrzucimy jest wyższa niż ja po rozmowie z 1 z bohaterek mojego tekstu autorką książki kulinarnej o jedzeniu nie marnowaniu Sylwią Majcher mam takie wrażenie, że ludzie, którzy myślą bardziej postępową go ten obraz lodówki zarzucili właśnie na rzecz obrazu lodówki stresie nie wysypuje, ale za to jestem to co potrzeba i z czego w razie potrzeby można ugotować przygotować coś, czego będziemy będziemy w danym mógł coś co będzie nam w danym momencie niezbędne pani Sylwia budowami tak bardzo fajny przykład z ostatnich świąt wielkanocnych mówią, że zawsze po świętach zostawały jakieś wielkie tomy tony jedzenia no bo wiadomo przyjeżdża rodzina no to trzeba się przygotować także ostatnio była siebie dumna bo kiedy rodzina wyjechała z zapakowania pisma paczuszki lodówka była pusta nie został nawet pieczywo, bo stwierdziła, że nie będą kupowali nadmiar pieczywa tak będzie potrzeba to ma przepis na superszybkie do zrobienia bułki jak zabraknie upiecze będą świeże wszyscy będą zadowoleni to lubimy być w czołówce i teraz pytanie czy Polacy są też w czołówce jeśli chodzi o marnotrawieniu jedzenia jesteśmy wysoko jeśli chodzi o, a ja myślę, że to jesteś taka rzecz, która daje daje domyślenia inną jak słyszymy, że marnujemy 9  000 000 ton jedzenia rocznie 9  000 00 0 ton właśnie rzeczona Sylwia Majcher przeliczyła, a to tak obrazowo i trybu wagonów towarowych i też 2 20  00 0 wagonów to znaczy, tyle że można, by nimi wypełnić całą granicę Polski, więc na aż trudno to sobie wyobrazić jak się o tym, myśli to ja przyznaję mam takie wrażenie, że człowiek zaczyna się zastanawiać, jaki swój kamyczek mogę dołożyć do tego, żeby ta liczba się zmniejszyła, bo to jest także wrzucamy takie produkty non, który naprawdę można, by nie wyrzucać, bo w czołówce w czołówce wyrzucanych rzeczy są i 5 oczywiście, ale jest też są one inny, który kosztem się zamienić je warzywami Hecht z warzywami miejscem innym 50 1 to nie jest także, że teraz już można tylko upolować szynka jak za PRL -u raz w tygodniu czy raz miesiącu tylko można po prostu pójść do sklepu Niewiem raz na 2 dni kupić 10 plasterków Janusz taką polowano szynka smakowałby bardziej Nate prośby takie procedury na ile w ustawowo można zapobiegać marnotrawieniu jedzenia sprzęt o pomyśle francuskim, gdzie hipermarkety dostały możliwość odstępstwa od tych zasad niszczenia żywności rośnie sprzeda w i Lwów zamiast tego rozumiem to żywność przekazują można ją rozdawać u nas wchodzi ustawa w tym roku, która również ma zobowiązywać się sieci handlowe do tego, żeby nie marnowały jedzenia, żeby on doszło gdzieś dalej do osób potrzebujących mówi się to marnotrawstwo dotyczy nie tylko poszczególnych gospodarstw domowych, ale także wielkich sieci absolutnie to jest także wszyscy jesteśmy już tak jak w przyrodzie w działamy w łączonym łańcuchu i tutaj myślę, że w sukurs temu oszczędzanie jedzenia przychodzą różne fajne inicjatywy nie ja, przygotowując ten materiał odkryłam, że w taki inicjatywa angażują się też osoby, które są związane z działaniami kulinarnymi na wyższym poziomie myślę, że to wspaniałe, bo za takie osoby, które nam też są medialne liczą się 1 z nich jest na pewno Wojciech Modest Amaro z mojego punktu widzenia chyba najsłynniejszy Polski szef kuchni taki rzeczywiście z dużym prestiżem, który właściciel Atelier Amaro, który wpłynął właśnie w związku z wejściem tej ustawy w życie konny zamierza w swoim w swoim gronie pracowników pilotować taki program, na który ma służyć przerabianie tego jedzenia, którego supermarkety nie służyły i szybkiemu dostarczaniu go do potrzebujących, bo od problemu, która mi mówił jest tak, że oczywiście są podmioty, które teoretycznie powinny się tym zajmować Caritas n p . tylko, że z, że oni nie mają ani możliwości przerobu ani doświadczenia na często to są półprodukty więc, jakby tutaj trafiam trochę znać te punkty, a on ma takie jak taki pomysł, żeby stworzyć pewien model, który będzie mógł być wdrażany, że to będzie siedziało lokalnie, więc to też jest, toteż Massel z nowo im krócej jak to to żywność jest przed datą przydatności czy blisko tej daty czy już tuż po tej dacie, a jeszcze się nadaje do spożycia, bo bardzo często tak jest to to po prostu ta lokalność ma tutaj duże znaczenie ale, toteż są pomysły n p. na aplikację, bo właściciel komfort wód studio Młynów hali koszyki Jan Bazyl pracuje nad taką aplikacją, która będzie pozwalała sklepom informować użytkowników tej aplikacji, że mają produkty, które właśnie kończy się data przydatności do spożycia, które można kupić taniej w planach jest to, że tam będą również z czasem restaurację czy dziś będziemy mogli przejść na jakiś ostatni posiłek zdanego Summit przypomina w przypominamy to wszelkiego rodzaju aplikacje dzieci takie stworki łapały przez telefon jest tutaj też to może skutkować tym, że dorośli będą ganiać po mieście w poszukiwaniu tego towaru za przysłowiową ja myślę, że to się może nas przyjąć, bo u nas akurat z Polan Sojusz z promocji to jest spory segment konsumentów także, kto wie czy legalne czy nie zadziała to dobrze prawda niewielki nie naraża się w tej chwili, ale bardzo często słyszymy narzekania wysokich kosztach życia w Polsce to te wysokie koszty życia też luźno wiążą się oczywiście z żywnością to auto to nie tylko opłaty czy też komunikacja, ale przede wszystkim żywności przez ostatni tydzień starałem się 2 tygodnie temu praktykować taki minimalizm żywieniowy okazuje się, że można można przeżyć za naprawdę skromne pieniądze nie będą oni chodzą głodne i też zaspokajają zdrową swoje potrzeby ja myślę, że teraz w ogóle jest bardzo sprzyjająca pora do tego, dlatego że teraz jest tyle dostępnych warzyw na nie wiemy ilość potra w, które można wykombinować ziemniaków, ale też różnych innych warzyw nie jem warzyw typu cukinie kabaczki czy naprawdę nie są drogie rzeczy, a są w kasie ziem, które uważnie też są rekomendowane jako rzecz w Browarze można w 20 zł nawet zmieścić się, że dana, ale wie pan zapomnieć też, że uderzyło to żona Brytyjczycy też są w wysoko tak jak my z i choć nie można marnowanie jedzenia nawet dają takie porównania, że rocznie to by było kilka stadionów głębiej wypełnionych po prostu pogodzić na trybuny tym jedzenie, które się zmarnowało los i ani z kolei ktoś tam dokonał takiego wyliczenia, że średnio to ile przypada w pieniądzach zmarnowanym jedzeniu na 1 rodzinę starczyłoby spokojnie na wakacje do takiej czteroosobowej rodziny, bo to były takie statystyki, więc to też daje domyślenia że, że oczywiście jest w tym wszystkim nie wiem troską o planety i troska o to, że tych zasobów może nam zabraknąć, bo terenów uprawnych jest coraz mniej ludzi coraz więcej na świecie, ale też po prostu troska o własny budżet no tak, ale z Sejmu odezwą się pewnie producenci żywności, którzy powiedzą, że jeśli każdy zacznie z kartką i ołówkiem i szanować swoje zakupy i nie marnotrawić żywności NATO i siłą rzeczy obroty będą niższe mówi pan, ale producenci jak producenci ich mają swoje grzechy na sumieniu w Dzienniku jak wygląda to kwestia edukacji Polaków Żydów oczywiście w zakresie tej żywności, którą marnujemy jesteśmy coraz bardziej świadomi udaje nam się gdzieś przemówi do rozsądku czy jest to Niewiem aspekt poruszany choćby w programie edukacyjnym dzieci w szkołach wydaje się, że moje dziecko w przedszkolu, więc nie wiem, ale nie słyszał, żeby kiedyś przyszło i opowiadała o tym, że on, że opowie, że ktoś w przedszkolu na trop in warsztaty z tego jak nie ma nawet siedzenie jak jeść mądrze, ale nie wiem, jaki szkoła natomiast mam wrażenie, że no tutaj też niestety jak nie ścigamy za bardzo znany jako naród i ten poziom świadomości jest dość niski mam nadzieję, że to się będzie zmieniać, że te inicjatywy no to inicjatywa, która się PiS pisze w tekście, ale czasu powiedzmy takie tam pierwsze głosy tak no to jest pokłosie trendu zalała list, który na świecie zyskuje coraz większą popularność i na to też racjonalne uzasadnienie oczyszczające i pewnie pewną modą tak jak różne tego typu trendy, ale nie jest też mogą, który jest bardzo mocno zakorzeniona w rzeczywistości geopolitycznej co się dzieje właśnie z zasobami z liczbą ludzi na ziemi, a więc w naszym interesie wspólnym byłoby edukowanie, zwłaszcza jeśli robimy taki krok, że wprowadzono ustawę, z czym jesteśmy w stanie zredukować nie był chętny mówi autor edukacji biorąc pod uwagę nasze uwarunkowania mentalne chociażby Duterte staropolską zasadę zasta w się postaw się, że pełna lodówka jest synonimem bogactwa i dobrobytu, że święta był przy, których nie ugina się stół to to słaby święta z 1 strony tak z drugiej strony jak pan pewnie cofnie się pamięcią Niewiem do tego jak funkcjonowała kuchnia pana dziadków ja się co do tego jak gotowała moja babcia to dowód gotowanie bardzo oszczędny i myślę, że dużo z nas ma takie doświadczenia n p. jeśli miało dziadków nasi, że jak tam się jeździło to były bardzo często produkty własnej własnego wyrobu nie wiem własne warzywa czy Czech czy własne mięso to było przy przetwarzane na świeżo tam się nic nie marnowała się co się nie służyło doszło na kompost i to i to nam chodziło i to jest jakiś model Wojciech Modest Amaro podam taki fajny przykład, że kiedyś był na warsztatach kulinarnych na bali i tam właśnie jako przykład takiego bardzo tkwiącego w korzeniach trendu 0 miejsc była podawana mama bali, czyli kobieta, która nie ma lodówki tam jest gorąco tak codziennie praktycznie idzie na Targ kupuje tyle ile uniesie i tyle ile potrzebuje z tego gotuje no i to jest jak byśmy się myślę, że tutaj kluczem jest planowanie to zacznijmy od tego dopiero później udajemy się na zakup powinien koniecznie nie na głodnego panika Agnieszka Wójcicka psycholożka i dziennikarka reportażystka dziękuję bardzo dziękuję bardzo Gui zachęcam państwa do myślenia, a nie marnowaniu i do planowania swoich zakupów w tym kierunku jest nieważna takim hasłem zakończmy naszą rozmowę zaproszeń z informacji Radia TOK FM po godzinie 13 2 2 problemy z prawem Mitek Zabłocka będzie można usłyszeć działo i problemy z jakimi który będzie próbował rozwiązać po godzinie czternastej ja z kolei przywitam się z państwem wraz z panią Dominiką Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY MAGAZYN RADIA TOK FM - PRZEMYSŁAW IWAŃCZYK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Z Dostępem Premium TOK FM odsłuchasz każdy podcast! Nie czekaj, zacznij słuchać wygodniej z pakietem "Aplikacja i WWW".

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!