REKLAMA

Kuchnia zero waste, czyli jak zjeść naprawdę WSZYSTKO

Niedzielny obiad
Data emisji:
2018-08-12 13:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
17:23 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
skłaniam się państwo ze smakiem trzynasty 2 1 w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk ponownie przy mikrofonie w naszym studio Jagna Niedzielska dzień gra w dzień dobry grę z in o dobrych win oraz w 2 jest dobra szefów pora szefowa kuchni restauracji tygiel tygiel, a inny jest też tak z doradcą kulinarną będzie mówić o nurcie w w kulinariach to nazwa się z angielska z Białej stroik z UE jest trochę taka niefortunna nazwa, bo kojarzy nam się ze to halny nie Rozwiń » wyrzucaniem totalnie marnowaniem co jest de facto niemożliwe, więc może mu wizją jest Lesław istną rejs no bo tak kojarzy mi się to bardzo radykalna radykalny nurt, który ma na celu, żebyśmy jedyna w dobie życia cebuli MO po pierwszych dam się jeszcze wielkie cebuli tak natomiast, że na koniec poprosić o przepis na oglądanie, w którym możemy obierki od cebuli i nie ma problemu nawet taki przepis nie będzie można przeczytać mojej książce kulinarnej, która będzie wydana na początku przyszłego roku, a ja bym inspirację i absolutnie chętnych natomiast my przede wszystkim z dziełem jest też kuchnia Annę, z której nie do prób staram się, gdy nie doprowadzać do resztek na pewno nie jest to kuchnia, która bazuje tylko włącz się na resztkach i o tym musimy pamiętać to jest także powstają specjalne restauracje, które chlubią się z takim certyfikatem zło jest n p. to nie jest certyfikat jest idealna Le Figaro przeprasza niektórzy przedsiębiorcy ma naklejkę taką na swoich sprzętach nie biorę nie dają odpór w aktach innych jest certyfikat, ale tu pewna deklaracja na pewno deklaracja i pewna idea natomiast taką ideę możemy mieć albo w swoich domach gotując w kuchni albo w restauracjach w mojej restauracji nie wygląda to tak, że po pierwsze, budujemy sobie granice dziennie zmienne po to, by żeby mieć większą kontrolę nad ewentualnymi odpadami resztkami generalnie nie lubi słowa odpadł, bo to jest źle przetworzona żywność staramy się ją dobrze przetwarzać przede wszystkim produkty, które do nas przychodzą również staramy się wykorzystywać w całości to też jest nasze kolejny cel oczywiście kompostu jemy nasze naczynia dżdżownicami czy bez ME bez dżdżownice, bo tutaj akurat nie bez dżdżownice natomiast na pewno dżdżownice są lepsze, więc jeżeli kompostu jemy to polecam dżdżownicę ona nie są takie straszne jak się okazuje też nikt niektórzy pewnie próbowali jeszcze i to co jeszcze mogę powiedzieć na temat akuratnie tych lato to, że nasze opakowania są biodegradowalne kompostu walne i można do nas przychodzić z własnym garnkiem z własnym talerzem i z własnym kubkiem po picie bądź też jedzeniem, gdzie narodził się na ruch 0 jest narodził się na całym świecie my z powodu nadmiernego wyrzucania żywności myślę, że musiał dojść do wniosku, że jednak marnujemy za dużo trzeba to zmienić im się, że nie ma autora na inny z Białej listy na pewno jesteśmy wszyscy autorami i śmieci i nadwyżki nadprodukcji, więc gdzieś tam krok po kroku no zaczął nam to doskwierać, więc szukamy jakichś rozwiązań, żeby tego nie robić nie rozumiem, że czynnikiem determinującym nie były tylko finanse ale, ale przede wszystkim od tak taki rozsądek i dbałość o środowisku to wprost być może nie, ale przekłada się jednak absolutnie tak generalnie zdrowy styl dlatego są bardzo bliskie, bo ono moim zdaniem trafia do różnych grup docelowych zarówno tej młodszej no bo trochę to jest modne bycie ekologicznym i do tej grupy starszej windy, która zdecydowanie ten aspekt ekonomiczny bierze pod uwagę w swoim życiu innym są to oznacza dla mnie n p. restauracje i 3 czy da się odczuć, że właściciel albo szef kuchni proponuje właśnie to te idee obu promuje ideę dzieła jest mi nie da się tego odczuć dali się trzymamy bardzo dobrego zmalało to dekret o tobie z nich jakikolwiek sposób, który Ania Piekutowska proponuje znaczy przeżyły przy tym zwolnienie od nich będą smaczne wtedy nad Marsylią szkoły moce, choć ze swymi biurkami z cebuli wystarczy je wysuszyć się dokładnie zmielić w Młynku do kawy mój ulubiony moje ulubione narzędzie w kuchni, bo potrafi kosztować 30 zł tylko z zmieńmy go do kawy i n p. wymieszać z ciastem do tarty, więc armaty zły n p. tarta te kruche ciasto w 1, jeżeli użyjemy czerwonej po bielików obierek z czerwonej cebuli to będzie też kolorowa dobrze to teraz jeszcze dalej idę grać, by wykorzystać krótki oddech mojego taty zwykłym banalnie proste o ich wymianie danych za żebro z wydaniem wystarczy wysuszyć Ks skorupki jajek zmienić w Młynku do kawy z 200 zł mnie też uwagę po prostu Elizabeth Altusa mnie w spróbuje zwija je konnych na studia Jerry spróbuje natomiast wystartuje 1 tys zmienione skorupki jajek wrzucić do ziemi z kwiatkami lilii inne SKOK -i mają bardzo dużo wapnia będą na roślinki lepiej rosły taką istnieje jakaś rzecz idąc za przykładem są o wiele krótszy cebuli i skorupek od jajek, które można wykorzystywać na wszystkie sposoby czy istnieje taka, której nie można teraz myślę i ich nie chce się poddawać i myślę, że nie ma takich rzeczy, ale nie zaryzykuje nawet papierowe torebki deser możemy zrobić w oryginale jak my, jeżeli mówimy o produktach spożywczych komisji, że zawsze mnie jakieś wyjście z sytuacji to pomysł, żeby ludzie, bo rozumiem, że w twojej restauracji także rozmawiać o tym, być może tego nie widać ani w karcie dań, w czym to zmieni nie wiem co tłumaczy, ale rozmawiać na ten temat tak, by uświadamiać też konsumenta bądź też goszczą tu różnie nazywano je nazywany jest ich najbardziej tak zaszczuty widać nawet po tym, że się bardzo nie odnosiliśmy na początku, że jesteśmy z Białej z naturalnie to o to tak wyszło i wydawało nam się, że to będzie niemożliwe namówić ludzi, żeby przychodzili z własnymi garnkami talerzami i w ogóle opakowaniami, żeby wybrali sobie takie obiady u nas na wynos czy inne posiłki natomiast pewnie nawet 20 0 wydawanych codziennie obiadów dziennie to ponad połowa to jest na wynos i 3 4 tego wyniosło do rosołu myślę, że własne opakowania i naprawdę cudowne, kiedy widzę panią, która stałymi garnek na blacie inni prosili o 4 LO im tak dokładnie tak i ładuję nie ma najmniejszego problemu, gdyż cudowny albo uwielbiam pana, który przenosi swoją miseczkę i el Pokrywka od garnka i tak w ten sposób kupujemy ten obiad, więc minister cudowne ja przecież powiedzieć, że miejscem kucharze natomiast taką drużyną dowodzącą w tyglu to jest Miś i pani Krysia i to są osoby, które mają kilkanaście i kilkadziesiąt lat doświadczenia w kuchni i oni absolutnie naturalne i dla nich jest to, żeby gotować tak, żeby nie marnować żywności benzyny i jesteśmy niezłą zgraną drużyną dowodzi, że zmierza do tego, że straty lub rozmawiali to zrobimy w Wierzbicy zapytam czy przejawem zerowej jest to co 2 za co mnie kartonów w dzieciństwie zawsze wyzywała talerzy też nie zostaną osoby resztek z woleja, a więc powiedzieć dosyć nagrody za tę ważną sprawą, grając w ustawowym, ale tak się zdecydowanie uległ względnym mogłoby tak być tak nie, ale zdarza się przecież dzieci mają niepohamowaną chęć wyczyszczenia tak jak powiedziałem znam dorosłych, którzy list do talerza uciech restauracji bardzo często i co na to co inni goście nie ma mnie nie ma żadnego z tych problemów dobrze powie młotek obowiązywała je zrozumie, że przyświeca także tt tej inicjatywie tygiel kantyna, skąd nazwa to chodzi więc, że Krygier to także kuchnia kontrolnym próbą proponujecie żona nie zdefiniowano do końca tak dokładnie tyle tych z narzędzi do mieszania różnych cieczy mamy też tygiel etyki społecznej, gdzie mieszają się różni ludzie, ale i to znosi takie miejsce na jakich chodzono miał namyśli przede wszystkim tygiel kulturalny dokładnie też tygiel kulinarny tak jest to ma się o to chodzi, ponieważ dzień dzień proponujemy zupełnie różne obiady no, więc ta mieszanina smaków pochodzi z każdego zakątka świata, a poza tym przychodzą do nas bardzo różni ludzie znęcali się na Starym Mokotowie, więc tam w ogóle z natury możemy spotkać się różne społeczności i albo przychodzą do nas studenci albo starsze osoby, w czym różni i wszyscy się lubią tak jawnej osób za dużo nie wydał kasy i nie wydobyć w ogóle dużo razem z ulgą nie ma dużych cennych drzew ból głowy z kapustą kiszoną dotąd się do makabry wdowie przyznano Super i mieścić się miejcie się cieszyć wszystko jest dobrze mówiąc wprost lub nie wygra stał ratusz, otwierając kolejne lokale czy też restauracje, gdzie mogą podejmować swoich gości też zwracają uwagę na to by były to miejsca takie dystyngowany Maciej ocierający się luksusu czy jest taka tendencja w gastronomii, żebyś drugą stronę, żeby w oczy po domowemu, żeby realizować talerz to już szczyt półżartem pół serio on to jest także mnie i jak zaczęłam w ogóle myśli o tyglu to raczej cały czas taka tendencja właśnie hala w 2 Indianin go dla komfortu fundowała cały czas była im się, że nadal jest, bo jednak dla kucharza fajniej jest teren otworzyć restaurację, gdzie można tworzyć się, gdzie jest dziś nie ma takiego przy miał można się skupić się jest obsługa kelnerska natomiast i nie wiem jak mnie po prostu tygiel jako kontynenty na bardzo bawi i jest dla mnie rozrywka inni jednocześnie oczywiście dzięki temu właśnie nie mamy tej obsługi kelnerskiej, więc możemy sobie pozwolić na niższe ceny my jesteśmy dość małe miejscem dlatego, jakby naszym głównym celem jest to, żeby dobrze karmić i nie marnować żywności i pieprzu ubijamy sobie piątkę, gdzie indziej ze sporą ilością ludzi, którzy tym, które do nas przychodzi nowość, bo mam wrażenie, że to takie kameralne miejsca oparte są raczej na takiej wyższej idei w tym jak krzyczy czy dobrze to zabrzmi, ale do 2 są zdecydowanie na kontrze wszelkiego rodzaju kuchnia figurze czym innym wariację czy wie miał się, że coraz więcej restauracji n p. w tym roku byłam w Brighton na stażu restauracji i zrozumiałej arbiter tak jest tak i to jest restauracja, która produkuje mniej więcej 1 % odpadu ma w swojej kompostowni przemysłowe o imieniu Berta Berta jest teraz trochę głodna, bo nie ma co jeść, bo nauczyli się gotować nie, marnując żywność udzieli jeszcze tego, że my Niemiec muszą być jakieś inne skojarzenie natomiast rzeczywiście jest restauracja, która sygnuje inni się kuchnią złe jest na tyle jest ewidentnie Friday Niegowa i ich i cała ta produkcja w takiej kuchni jest wyjaśnić, że ten termin miłość Boża was nie do końca to wiedza na 1 to są inne to chyba w skrócie idąc tam nalała wydasz 4 0 funtów więcej zdecydowanie musimy to tam jest cała żywot co 2 stówy no tak no tak tak to mniej więcej wygląda dziś i korzystania z UE to jest drogo no właśnie wrogo to jest droga to właśnie biegłych nie chciałabym im Prostoz mostu wytłumaczy, o co chodzi Ewa treningu natomiast to nie o to chodzi, że oni dają mu wylecą na talerzu i kościół tak koło takich Hays w Koszalinie, choć tak pisano to jest tym ich wiedza i know how i ich ciężka praca po godzinach, żeby stworzyć kartel, która będzie zgodna z je bez filozofii z łez i również pewne techniki kulinarne, które nie są łatwe do wykonania w każdej restauracji, więc to się wszystko składa się na Majdanie smażenie bez tłuszczu, których nie zgadzam się w idealnym przykładem robiliśmy dużej redukcji n p. gotujący się z buraków albo gotujących się po porów okazuje się, że można uzyskać fajną taką glazurę, a także dużo dużo zabawy w kuchni jest to trochę to zdecydowanie inna kuchnia niż moja kantyna no dobrze czy jesteśmy na tyle świadomi kulinarnie od twojej obserwacji, by docenić ten nurt zerowej stawki zdecydowanie jesteśmy 100 % w gotowości, żeby to docenić i to zaczyna się na raz nasz ukłon dla swoich gości w inny nie wysłać miejscy z PL sprawa jest dziś trudno bo jakby złe jest miejsc bliskie, bo daje mi dużo emocji mnie to się wkurzam, bo naprawdę jesteśmy wyższe niż w ilości wyrzucanych rzeczy i używanego plastiku zaśmiecamy sami siebie, więc powiedziałabym brzydko, ale nie mogę, bo jesteśmy tutaj natomiast strzelamy sobie kolano ciągle kupując plastikowe butelki itd i t d . więc chyba zaczynamy została zauważać, że idziemy w złą stronę no i jak możemy w bardzo, bo prosty sposób innym kilkoma zło naprawdę prostymi zasadami ich dobrą stronę, czyli tak jak dzisiaj należą się mniej kawy do kubka nie do plastikowego kubka mam wodę z kranu bardzo dobrą bardzo smaczną w moim w moim butelce to jest dobrze może taką Kowalskiego liście no oczywiście przybiją piątkę wysoką no dobrze powiedz proszę mi się, że pójdą za tym kolejni restauratorzy, którzy będą chcieli w tym kierunku podążać pójdą albo o względy ekonomiczne możliwości mieć się mniej kompostownik nie będą ich nie no to nikt nie jest także my teraz nagle mamy niczego nie wyrzucać tak się nie da absurdy tak się nie daje to mówi ze stron albo tygla albo właśnie z takiej restauracji, w której byłam Stal na stażu oczywiście, że to się wyrzucana pewne rzeczy natomiast naprawdę możemy zamiast zrobić sobie pewne zamienniki, bo 1 rzecz to jest nie marnowanie żywności nie wyrzucania albo nauczenie się edycji miłowania pewnych części warzy w owoców jako coś co jest użyteczne nie był ani bezużyteczny jak n p. port miałam wrażenie, że go jak dzieci pójdą po pora to stwierdza, że to jest tylko ta Biała część, bo sprzedaje nam się go do biało część, a tu halę jeszcze można zrobić świetne rzeczy z tej Zielonej części, wg której która jest wg niektórych niejadalne i włosów pora, więc co się robi z busów sporo prażyć się na chrupki, a z Zielonej części chcesz wiedzieć jedno z maszyny co najmniej 2 możliwości 1 jest taka, że może zrobić się bujają z tych rozszerzonej części pora albo możesz zrobić popiół z Zielonej części po raczej co zrobić coś się do piekarnika zapomnieć, że grantami jest spalić doszczętnie zmienić moją głowę 30 zł i mieć po popiół spora aktywność dodać do sera pleśniowego z miodem i Gruszką po interwencji straży testu liczyła aż w inny, że niezmiennie nie trzeba będzie w nogach przed wzywali do idealnego momentu ich dom nie przepadam za rzeczami, które są spalono na popiół generalnie, ale co powie co serwuje dzisiaj tygiel, gdzie jest zamknięty cha cha cha w inny Medyk jest czynna od poniedziałku do piątku w Chinach na dobrze to one zawodu mówi państwu po raz drugi organizuje 13 daje dobre miejsce do tygla i ich już będzie Super jutro zebrane od śniadania na belkę Street 2 i będzie to klasyczne angielskie śniadanie, a ty Tomasz no i będzie fasola też dobra dziękuję bardzo wdzięczni była to smaczną mieli Rosjanie mówią bardzo smaczną opowieść o tym, nie, uświadamiając nam także, że powinniśmy z głową kupować gotować spożywać z głową zwróćmy uwagę na to jak planujemy zakupy, jakie robimy jak przechowujemy po tyle i będzie dobrze jak Niedzielski szef kuchni doradca kulinarny był z nami dziękuję bardzo dzięki państwa zaproszone informacji Radia TOK FM po nich sztuka życia Hanna Zielińska w trzeciej części czy w trzeciej części rozmowy przepraszam po godzinie czternastej Piotrek klub będzie z nami z fundacji dziedzictwa Przyrodniczego będzie mówić o Puszczy Karpackiej, a teraz już tak powiem informacja powinna tak leminga w sztuce życia Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium - Radio TOK FM bez reklam: czyli TOK + Muzyka, podcasty z audycji Radia TOK FM oraz podcastowe produkcje oryginalne TOK FM. Tylko teraz w cenie 15 zł za miesiąc. Na zawsze!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA