REKLAMA

Dlaczego drożdże produkują alkohol? O przyjaźni ludzi i grzybów mówi prof. Paweł Golik

OFF Czarek
Data emisji:
2018-08-24 10:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
38:59 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
no i ich w ich z Cezary łasiczka programy off czarek dzień dobry witam zapraszam na dzisiejsze spotkanie dzisiaj o najlepszym przyjacielu człowieka, ale okazuje się, że nie będziemy rozmawiać o psach utajnione są najlepszym przyjacielem człowieka, ale drożdży o drożdżach prawie wszystko wie prof. Paweł Golik dyrektor Instytutu genetyki biotechnologii wydział biologii Uniwersytetu Warszawskiego dzień dobry będzie nowy w najnowszym tygodniku ne w scientist bardzo interesujący Rozwiń » artykuł właśnie od dość, że w szczególnie tych, które występują w chlebie, ale także w alkoholach, które konsumujemy, czyli w piwie winie mniej teraz ci z naszych słuchaczy, którzy mają ukończone lat 18 jej mogą konsumować kupować konsumować zapewne wielokrotnie twierdzi, że o to wino smakuje tak, a to taka to ma taki lekki posmak czegoś sama Toma pewnie leki i zapach beczki owoców Bóg wie, czego jeszcze najpewniej podejrzewaliśmy, że chodzi albo o liczbę np. owe winogrona, z których to wino zostało zrobione źle albo o inne składniki tymczasem za to wszystko, czyli za smaki zapachy i za polskość gleby odpowiadają grzyby, czyli drożdże no to nie jest aż z winem akurat to nie jest aż tak proste dlatego wino jest niesłychanie złożonym trunkiem i masa czynników wpływa na jego smak i to wstyd mi co nam się najbardziej kojarzy tym, którzy się interesują twierdzi wtedy wina ogrodzony pogoda w wyroku, w którym dojrzewa w glebę, a rodzaj beczek, w których to potem było przechowywane w te wszystkie elementy pięknej sztuki winiarstwa to wszystko ma znaczenie, ale rzeczywiście Diouf czy też wpływają na smart podobnie jest w przypadku piwa, gdzie też oczywiście jęczmień to jak jest wypalane w jakiś film, jaki jest budowanie jakiejś mierze są dodawane to wszystko piwowarzy o tym, wiedzą, ale też dość mają tutaj duży wpły w jak w przypadku piwa jest to trochę łatwiej stwierdzić dlatego w dopisanie dodajemy żadnych owoców przynajmniej do takiego normalnego prawdziwego piwa jak wg tych niemieckich dawnych zasad, bo oczywiście teraz są pełne smakowe piwa, gdzie czasami owoce się dodaje, ale do takiego typowego klasycznego piwa nie, a tymczasem każdy smakosz wie, że w niektórych wyczuwa lekki posmak kiczu do owoców tropikalnych ty to troszeczkę bananowych, aby jakiś taki posmak i t d . zwłaszcza w tzw. piwa górnej fermentacji, bo takie dla gali, które są masz masowo produkowane tu to nie Iza te smaki rzeczywiście to możemy powiedzieć, że to nikt nic innego tylko o tylko do oferty przy winie ETF winie posmak owocowy niektórych odmian też zależy od użytego szczepu drożdży, ale tam historia jest znacznie znacznie bardziej skomplikowana, bo znacznie więcej zmiennych nowość, bo mówią mówi pan o szczepach winogron i opowiada się zwykle kojarzy, ale my szczepy drożdży, bo wdroży są takimi grzybami jest mi się zaprzyjaźniliśmy już jakiś cel przez dłuższy czas temu ma wiele tysięcy lat temu i jak zwykle w tego typu sytuacjach to o małych i trochę nie wiadomo, kto kogo uda mówił, dlatego że my korzystamy z nich, ale z drugiej strony dajemy im warunki do życia n p . o ile było w te stosowane winiarskie są jeszcze w miarę podobne do takich, które występują dziko, chociaż oczywiście też już tu mamy coraz częściej wystandaryzowanego wtedy to zależy jedni winiarze z Włoch stracił robiący na większą skalę stosują sklepy wy standaryzowane inni bardziej eksperymentalnie podchodzący stosując, kiedy w taki, który postu naturalnie na tych winogrona rosną to jest bardzo różnie, ale w przypadku drożdży piwnych to w zasadzie już od kilkuset lat to są bardzo wyspecjalizowane odmiany, które w w przyrodzie bez bez człowieka, by sobie, by sobie nie poradziły autor czy autorzy tego artykułu do New Saint jest mówią, że piwne drożdże są jak psy, a te zwinne jak koty nie mówiąc o tym, że drze koty doskonale sobie poradzą właśnie na dziko, czyli tak jak pan wspominał też np. rosnące na nas winogrona mogą być chodzeniem, że cena, ale mały piesek pewnie w domu nie przepadnie czy to właśnie piwne wdroży poza Poznaniem środowiskiem fermentacji poza środowiskiem produkcji pełnienie nie dałby sobie radę mur to nie jest takie proste jak wszystkie analogi się czy jakiekolwiek, kto ma swoje granice w nie jest też prawdą oczywiście jamnik kwiaty jak długi, by raczej nie przeżył, ale zdziczałe psy są problemem i dla ludzi dla środowiska baletowa w wielu miejscach w Australii nowej technice w TFI w Europie i potem potrafiący poradzić często ze szkodami dla dla środowiska jest podobnie jest z tymi idiotami i 1 wtedy być z tym poradziły inne nie najprawdopodobniej nie przetrwałyby w takiej formie one tym się trochę w nią od bardziej nam znanych organizmów takich jak właśnie psy 3 czy koty, które są bardzo, ale to bardzo genetycznie zmienne potrafią się krzyżować net między różnymi gatunkami tym co uznajemy za różne gatunki definicja gatunku mikrobiologii nie jest tak prostej ścisła jak w przypadku o żywych organizmów MAK i roztopowych i w bardzo wiele właśnie tych odmian którymi się posługujemy to są takie hybrydy takie mieszańce to jest to pozwala nam też po ich szukać nowych odmian nowych w nowych wariantów tutaj łączy się i genetykę taką klasyczną, czyli krzyżówki osiąganie nowych hybryd i najnowocześniejsze techniki inżynierii genetycznej, czyli mutacje przenoszenie genów i tłumów na bardzo ciekawe efekty uzyskać myślę, że skoro tak na tyle tysięcy lat zdarzały się przyjaźnimy to wiem o nich wszystko tymczasem wydaje się, że ten genom drożdżowy to jest jakaś świeża sprawa stosunku z i tak i nie zależy od tego jak do jakiej skali czasowej jesteśmy przyzwyczajeni, ale bardzo często jest tak zwiedzą człowieka filozofowie nauki nazywają to wiedzą milczącą posługujemy się tym iż, ale tak naprawdę nie rozumiemy jak to działa, więc uczymy się uczeni od mistrza, ale tego, ale tego nie rozumiemy drożdże są z nami od tysięcy lat, ale o tym, że są to mikroskopijne grzyby wiemy od pracy w pana z dziewiętnastego wieku o tym, że to było w te odpowiadają za fermentację wiemy od połowy dziewiętnastego wieku to dopiero pastel to kto odkrył w cała reszta to było robione tak troszeczkę DM BOŚ, ale miał już dziś na ślepo na wyczucie to jest właśnie to co opolanin nazwa nazwał wiedzą milczącą, a w genom drożdży został odczytany w 1996 roku co jak na dynamikę jak na odczytywanie genomów jest dawno, bo zaczęliśmy w ogóle na początku lat dziewięćdziesiątych, a samo odczytywanie dna to jest koniec lat siedemdziesiątych, czyli w porównaniu z tymi setkami lat przemysłu Fermentacyjnego to jest bardzo to jest oczywiście sprawa bardzo niedawna, ale jak na naukę gry w domach, gdzie kolejne przewroty mamy z roku na rok to też już dosyć dawno był w te były pierwszym organizmem uwaga będzie słowo naukowy ŁKS i etycznym, którego dna poznaliśmy szukający to są organizmy zbudowane z komórek takich jak nasz, które mają jądro komórkowe cały labirynt pęcherzyków w środku i t d. w odróżnieniu od bakterii, które są znacznie znacznie prostsze i te mikroskopijne dochody, mimo że są mikroorganizmy mi to ich komórki mają budowę zasadniczo taką jak na dlatego też poza piwem winem i chlebem przyniosły nam też gigantyczny postęp w nauce bardzo wiele tego co wiemy o biologii komórek wiemy dzięki pracom nad JOW, czyli niejeden noblista był w domu zawdzięcza sukcesy zawdzięcza swoją nagrodę, a teraz ostatnich latach przechodzimy do kolejnego etapu, w którym znowu dość wychodzą na pierwszy plan, bo skoro już od 40 z górą lat potrafimy odczytywać dna od mniej więcej 30 lat potrafimy w dna wprowadzać niewielkie zmiany to co nazywamy inżynierią genetyczną to tak naprawdę tak jakby wziąć takich napisaną przez kogoś książkę i zmienić nie jedno słowo to jedno zdanie 31 akapit wyrzucić przenieść i t d . ale teraz pojawił się pomysł, a może skoro już umiemy czytać to może zacznijmy pisać i nie nie na zasadzie kopiuj-wklej z 1 książki do innej tylko napiszmy od zera Tosię nazywa biologią syntetyczną i na razie uczymy się tego, próbując napisać to co ewolucja już napisała setki milionów lat temu, czyli od zera stworzyć laboratorium odpowiednika genomu komórki kilka lat temu udało się to dla najprostszych najprostszych bakterii to w były słynne nagłówki w sztuczne życie stworzono to jeszcze nie jest sztuczne życie, bo to jest tylko nowe oprogramowanie dla sprzętu, który cały czas musi pochodzić z natury z natury, ale teraz ów projekt, żeby zrobić to dla genomu drożdżowego znowu pierwszy organizmu komórkach zasadniczo takich jak nasze i stworzyć go od podsta w w laboratorium tez projektu nazwaną przez analogię do informatyki 220 w wideo w grę stworzył, w których dna będzie całkowicie stworzony w laboratorium jest gdzieś w połowie drogi ten ten projekt to tego projektu i drożdży powrócimy do naszej przyjaźni z drożdżami powrócimy po informacjach Radia TOK FM informacje na 11820 z radnymi o tym, prof. Paweł Golik dyrektor Instytutu genetyki biotechnologii wydział biologii Uniwersytetu Warszawskiego z państwa mają goście to w państwa mają gości jest prof. Paweł Golik dyrektor Instytutu genetyki i biotechnologii wydziału biologii Uniwersytetu Warszawskiego drożdże i my albumy i droższa w swojej opon o projekcie droższe od 20 tak biologii syntetycznej to jest jeszcze idea, że już nie tylko odczytujemy dna, ale też i zapisujemy zapisujemy od początku po to, żeby skonstruować być może jakiś o zupełnie zupełnie nowych właściwościach ów niedawno były takie badania pokazujące, że mocna dawka wszystkich chromosomów, czyli te odcinki, z których w postaci, który występuje dna posklejać do domów Wiedeń i one nie nie mają z tym specjalnych problemów, ale w ogóle są niezwykle elastyczne i niezwykle łatwe w manipulacjach genetycznych stąd też takich manipulacji wiele się robi nie tylko dla celów badawczych, bo to jest w ogóle podstawa od tego się zaczyna, ale też i biotechnologii od myśli się też o nowych zastosowań tego w tym od czego rozmowy zaczęliśmy, czyli w wytwarzaniu mówi równego rodzaju napojów czy czy pieczywa, ale zacznijmy od takiej biotechnologii na wkład medycznej wiele leków wytwarza się w loftach niedawno, w który otrzymano do te, które dzięki wystawionym genom z roślin wytwarzają substancje te pół opis opioidów, czyli takie, z których wytwarza się leki przeciwbólowe jest niepokój, że być może producenci narkotyków będą w prostym sposobem zamiast stymulować opium gdzieś z Afganistanu po prostu hodować ryby chude w piwnicy i takie zmodyfikowane i z nich to utrzymywać, ale dla medycyny ma to oczywiście ogromne znaczenie, bo to jest przede wszystkim przede wszystkim lekarstwo inne taka dawka bardzo ciekawa historia ta jest każdy, kto oglądał kiedyś jakieś filmy przygodowe słyszał historie o kimś kogo ukąsił jadowity wąż i trzeba jak najszybciej dostarczyć Mysłowice odpowiednią odporność ową IT surowicy z narażeniem życia bohaterscy łowcy pobierają od muzeum produkują, wykorzystując Fiat złapanych węzły, a n p . i ruch w tej chwili Mysłowice pomagającą ukąszony przez mokasyny błotnego też taki bardzo jadowity wąż produkuje się w oczach w białku, który jest cennym składnikiem tej z lewicy mówi Tadeusz, by zmusić do ich produkcji ja mam tutaj artykuł, gdzie mam tabelkę na 3 strony wymieniają są równe lekarstwa składniki szczepionek, które w tej chwili można produkować w loftach zamiast np. wielkimi kosztami i ekstra chować się z rzadkich gatunków roślin czy też 4400 zwierząt, ale to ma też zastosowanie może też mieć zastosowanie w, tym bardziej rozrywkowych aplikacjach do Wdy n p . są ludzie nieszczęśni ja na szczęście się do nich nie zaliczam, którzy nawet po wypiciu niewielkiej ilości, bo przy dużej ilości Tokarz, ale niewielkiej ilości czerwonego wina cierpią potem na straszny ból głowy po białe wino tak nie działa różowe wino tak nie działa, ale czerwone wino i niektóre szczepy białe go na wkład Aldony też u niektórych osób wywołują bardzo silne migreny okazuje się, że odpowiada za to 1 grupa związków chemicznych wytwarzanych przez dostęp w 1 posłów jest grupa ludzi, którzy są na niej, by bardzo wrażliwi i uzyskano do lektury tedy tych związków produkują znacznie mniej i zrobione z pomocą takich było czerwone wino nie będzie powodowało w rozsądnych ilościach, a w takiej migreny no właśnie tu też zaczyna się, jeżeli chodzi o produkcję piwa czy wina wyzwanie, bo z mówiliśmy o tym, że inny zapach albo smak pewne specyficzne to często za zazna smak zapach odpadają drożdże, a Cieszynem, a przynajmniej dokładają się do niego znacząco tak no i teraz trwają badania jak pan profesor mówi na tym, żeby te dość, że jeszcze bardziej oswoić jeszcze bardziej sprawić, żeby od Warty kule jest przykład rodzaju, czyli takie rodziny piwne, czyli lager w tak zainteresowany piwa Dolnej fermentacji, który 3 fermentacji w niższej temperaturze, które mają to do siebie pasują wszystkie tak samo tak dokładnie wszystkie tak samo smakują ale, ponieważ są lekkie łatwe w masowej produkcji to jak szef pojedzie do zwykłego lokalu nie takiego wyspecjalizowanego w piwach i kości piwo jasne się dostanie naganę, a przynajmniej wnet przynajmniej kontynentalnej Europie, lecz teraz dzięki drodze można tez troszeczkę modyfikować dany kurs EUR PLN polega na tym że, o ile był w tych górnej fermentacji tych, które robią piwa typu Neil jest cała masa różnych odmian i właśnie one mogą też takie owocowy posmak i dodawać, że wkrótce smaków miłośnicy piwa wódek pi w belgijskich wiedzą one mają taki bardzo pełny czasami z owocowymi nutami posmak w drożdżach tak za to odpowie za to odpowiadają specjalne belgijskie w tak niestety dość to tak flagę jak to to był 1 jedyny gatunek dołączy 1 jedyna odmiana z akademicy z pastą Janus wcześniej zwany Carlsberga nazwisk od laboratorium Carlsberga w Danii który, których za to wszystko odpowiada i teraz okazuje się, że ten gatunek też tak naprawdę mieszanka 2 różnych gatunków i w laboratoriach próbuje się takiej mieszanki takie hybrydy dla różnych szczepów robić różnicę niektóre dają smak nijaki niektóre dają smak paskudne jedzenie, które dają smak ciekaw, więc tu być mowy rzeczywiście to ucieczka troszeczkę się się wzbogacimy do swoich klientów, którzy mówią dobrze, ale nie wezmę do ust niczego co jest genetycznie modyfikowane to jestem taki lęk przed organizmami o okres już kiedyś rozmawialiśmy jest to temat na na bardzo długą metę notuje stoją oczywiście w po co uznamy za modyfikację genetyczną, bo przecież już mówiliśmy o tym, podobnie jak psy, które nam towarzyszą są bardzo zmodyfikowane, jeżeli porównamy z wilkami prawda, jeżeli weźmiemy jamnika i Wilka o to nie mamy żadnej wątpliwości brak nawet jamnik to jest modyfikacja genetyczna tylko zrobiona przez stulecia Tysiąclecia klasycznymi metodami krzyżówek i jeżeli to samo się robi w przypadku, gdy w tym ma to być może tutaj ten opór nie będzie aż tak nie będzie aż tak wielki, jeżeli chodzi o inżynierię genetyczną, czyli zmiany jakiegoś 1 konkretnego genu jak w tych dowodach, które właśnie mogą zapobiec w bólu głowy przy niektórych odmianach odmianach win to wujów lęk może być większy dlatego oczywiście do tego lęku przed nauką technologią, której nam towarzyszyło czy płacisz tak od lat osiemdziesiątych wcześniej to inaczej troszeczkę wyglądało oczywiście do tego się dołączył przemysł reklamowy i wszystko teraz musi być naturalny nie modyfikowane ekologiczne i t d. to o tym nie ma co dyskutować temat na osobną rozmowę, ale wydaje mi się, że w przypadku mikroorganizmów ten lęk w takiej dużej nie będzie i może w przypadku odmowy właśnie w przypadku piwa będzie ten lęk zostanie jakoś tam jakoś tam przełamany, zwłaszcza że bardzo wiele z tych metod to są metody, które nie wchodzą w ustawową prawną definicję organizmu zmodyfikowanego genetycznie dlatego owe polegają na nie na krzyżówkach, a krzyżówki nawet między różnymi gatunkami, kto w to nie wchodzą i, więc tu jakąś przyszłość Widzew bardziej chyba 3 piwa niż w winach, dlatego że winiarstwo jest znacznie bardziej konserwatywny, zwłaszcza europejskie kontynentalne winiarze z nowego świata wkład w Australii są bardziej chętni do eksperymentów z nowymi odmianami winny winorośli z nowymi odmianami dorzeczy i to właśnie takie nowe odmiany w australijskich winnicach są stosowane nie za bardzo wyobrażam sobie, żeby dawka wprowadzili to Francuzi, którzy swój system klasyfikacji win mają od dziewiętnastego wieku i go nie ufają w Salamance w Instytucie biotechnologii oraz studentów z właśnie z tej odmiany drożdży, które wykorzystywana przy fermentacji Nisko jak reszta gmin Dolnej jadąc dalej do stworzy 31 hybryd stabilny trend jest drożdży no oczywiście nie wszystkie były wydaje się do użytku niektóre smakowały jak cebula z winy goździki, ale było parę, które miały właśnie atrakcyjne interesujące tak to to jest właśnie to, o czym mówiliśmy, czyli ewentualnie perspektywa to ucieczka w urozmaicenie smaku tych pi w typu typu lager tych tzw . Egurrola gejów, które rzeczywiście tych wielkich koncernów IT, które smakują tak samo, choć oczywiście tutaj też nie należy ich przy masowej produkcji takiej jak największej w tych przemysłowych browarach tych wielkich koncernów nie ma się tutaj co spodziewać wielkiego urozmaicenia, bo to stąd dopóki masówka idźcie tą to widział, ale oczywiście o oczywiście możliwości możliwości różne będą i myślę, że jakiś eksperymenty będą poza tym być może nie będziemy się ograniczać tylko do tych trunków, które znamy jako piwo czy z 3 winno n p . w Japonii USA wreszcie tak wszak już wtedy tak, ale to jest w miarę miarę tradycyjne natomiast uzyskano wtedy był w tym, którzy potrafią uskładać krzyk osy ksylofon to jest wielo cukier występujący w drewnie w związku z tym można np. na bazie kory drewna robić napój alkoholowy taki ma kilkanaście procent i ponoć nie wiem nie kosztowałem ponoć smaków rzeczywiście zachowuje te leśne aromaty korzeń drzewa można rozróżnić smaku, jakiego drzewa to co było zrobione mówi nie mówmy o tym, naszym leśnikom poze w w białowieskim wódkę przerobione, ale w 2, ale rzeczywiście tego od być może jakieś nowe odkrycia tutaj smakowe będą to akurat z powstało dzięki przeniesieniu genów umożliwiających rozkład tego drewna w do dość tych naszych wnętrz sakralnych przez telewizję, ale są też inne gatunki do chlebodawcy to w ogóle jest ogromna i gigantyczne grupa to mówić dość to tak jakby powiedzieć kręgowce i wrócić do 1 z każdej człowieka sądów te, które potrafią uskładać drewno i wykorzystuje sieje, żeby przerabiać takie odpadowych produkty przemysłu drzewnego na bioetanol wykorzystywany jako paliwo w jastrzębi PiS jest taki gatunek my oczywiście są jeszcze w strukturze, których używamy do pieczenia chleba i jest zwykle raczej chcielibyśmy, żeby chleb smakował jak chleb, a tymczasem okazuje się, że to, że właśnie dzięki manipulacjom Bieniek genetyczne można także inne sprawić może też przyszłość piekarstwa, żeby się, aby były takie właśnie bardziej owocowe można oczywiście też Piekarski jest znacznie łatwiej modyfikować składniki można wykorzystywać do domów na wykorzystywać naturalne takie zbiorowiska mikroorganizmów tworzących zakwas i pieczywo na zakwasie, ale rzeczywiście tutaj też w różne odmiany dość mogłyby wzbogacić ten, ale ten ten zesta w smaków dobrze tak, że do drożdży powrócimy, bo ciekawe też jest relacja pomiędzy właśnie łóżkami, które posiadają, pozostawiając żadnego główki siadają na ścianach dlatego musi wydać na banana albo na jabłkach czy śliwka, który pozostawiony w pokoju i przy okazji podam państwu meksykański sposób na radzenie sobie z komarami Onoszko wszystkie wyginęły co roku w lesie, bo za gorąco ale, choć już nie palę palę nie po pogryzł ściek oczyszczony z 7 z były były na Mazurach były stała się to jak pozbyć komarów, gdy przy okazji rozdziera powiem państwu informacje o dziesiątej 40 już za kilka minut prof. Paweł Golik dyrektor Instytutu genetyki biotechnologii wydział biologii Uniwersytetu Warszawskiego studio informacje o dziesiąty 40 po informacjach wracamy w prof. Paweł Golik z Instytutu genetyki biotechnologii wydział biologii Uniwersytetu Warszawskiego z państwa i moim gościem w okularach panie profesorze też do tych muszki owocówki też trochę, bo wdania się żony lubią owoce, a może wcale nie owoce i zmienione im się im smakują dość porastające owoce i okazuje się, że ten zapach, który kojarzymy np. takim przejrzałem bananem, który jest już parę dni w cieple dla to też dla niego w dużej części odpowiadają do WDT w ogóle fascynujący przykład tego jak w ewolucji organizmy sobą manipulują był w DF wytwarzają te substancje lotne zapachowe, na które Muchy reagują kluby te substancje muszki owocowe psy zabijają, dlaczego jaki, jaki byłby mają w tym interesów mają w tym taki interes to są jak na mikroorganizmy komórki dosyć ducha i ciężkie i trudno by im było się rozprzestrzeniać na nowe taka muszka jak siądzie na bananie to ona zbierana nogi tych dość potem poleci i rozniesie je na inne owocują one się ten sposób dzięki temu rozprzestrzeniają Mucha trwa zresztą z tego korzyść, bo ma sygnał, że tam jest coś do jedzenia to jest przykład jak ewolucja bardzo często wytwarza rozwiązania w korzystny dla obu stron to nie jest tylko ta walka o jej pazury krwawe, ale też i często bardzo wyrafinowany strategię współpracy, które się pojawiają, ale nie dość nie tylko są takie kooperatywy chciały tego pojąć, dlaczego te produkują alkohol, a po to, przy okazji, bo było nasza słuchaczka przed ścieżką przy przysłała zdjęcie piwa bezalkoholowego i to jest właśnie też kolejny w tej sprawie interesujący wątek, bo wiele wiele osób narzeka, że no dobrze piwo bezalkoholowe nie smakuje tak jak piwo i znowu na ratunek te nowe dzielne droższe jak z, które właśnie mogą wyprodukować bardziej intensywny smak, a przez to albo wbrew różnym, jeżeli chodzi o produkcję piwa to albo to skutek fermentacja i przerwano, gdy są 2 sposoby albo przerywa się bardzo wcześnie, zanim zdążą na produkować alkohol albo pozwala się jednak produkować alkohol, a potem się go usuwa przyczyn urząd w pierwszym przypadku nie zdążą też na produkować tych substancji, które odpowiadają za smaki zapach, a drugim przypadku te substancje te się przy okazji my razem z alkoholem usuną, więc powstaje coś co do rewelacyjnego smaku nie jest, więc jeżeli opracujemy odmiany do rzeczy, która będzie produkowała ten zapach farb czy te substancje dające smak i zapach w większej ilości tak, że nawet po bardzo krótki fermentacji będzie ich wystarczająco dużo, ale byłoby albo będzie produkowała takie, że nie będą odlatywały razem z alkoholem to być może rzeczywiście też piwo bezalkoholowe o bogatszym smaku, dlatego że drożdże produkują alkohol, dlaczego był podobnie jak my od wykorzystują cukier jako materiał od rzymskie najwyraźniej w tym sposobem odzyskania energii z cukru jest przerobienie go na dwutlenek węgla i wodę z wykorzystaniem tlenu to jest to co robią najczęściej nasze komórki tylko to po pierwsze, wymaga dostępu tlenu po drugie, zajmuje dosyć dużo czasu, by w robienie cukru na alkohol nie wymaga tlenu, a często nawet jest przez ten hamowany jak hodowla dość, że jest bardzo na powietrzu ponadto na znacznie słabiej fermentuje Topaz TTV obserwował to się z efektem Pasterza nazywa się, kiedy na powiększał dementują tę hodowlę to one znacznie mniej alkoholu środków i ale przetworzenie tego cukru na alkohol bez użycia tlenu nie może dać mniej energii jest bardzo, ale to bardzo szybkich do tego alkohol hamuje wzrost wielu różnych innych organizmów, więc one kiedyś znajdują się w środowisku n p . na skórce owoców zasoby, jakimi są cukry przerabiają je biorą je dla siebie najszybciej jak się da, żeby konkurencja się do nich nie dobrał, a przy okazji wytwarzają też coś co te konkurencje troszeczkę przyhamuje, jakim damy dostatecznie długo od czasów zużyją cały cukier w to wtedy zabierają się za wykorzystywanie tego alkoholu, który wyprodukował, ale wtedy konkurencji już niema, więc to jest taki sposób jak najszybciej swego zagarnięcia tego cukru w środowisku dla dla siebie, więc w tym przypadku akurat w przeciwieństwie do tej historii z bufkami one ze sobą one nie nie są koło kreatywne współpracują w tym względzie z nami, ale to tylko kiedy odpowiednio wcześnie jak wiemy fermentacji właśnie kiedy, kiedy zabraknie cukru teraz rewelacyjny meksykański sposób, który bardzo dobrze działa, a oni nie słyszałem jest bardzo proste Otóż bierzemy w dużą plastikową butelkę po napoju jakimś takim w tym klasycznym dwu litrową Dietrich spółka musi być plastikowa plastików powinniśmy ograniczać użycie tak musi być plastikowa tak czy nie musi być to jest wtedy łatwiej mocniejszą konstrukcję i przecinamy ją nożem albo nożyczkami w odzież w 13 długości od góry, czyli w tę część, która się z zakręconą City Thunder 3 czy taki, jakiego Rybak oczywiście Szklarska na butelce ten proces jest dużo trudniejsze, bo osoby diament używać tak dlatego pytanie, dlaczego dlatego plastyk, bo tutaj polecą odwracamy to lejek i wkładamy go sporo co do butelki także my mamy taką troszeczkę kota ogonem łatkę taką pułapkę tak i teraz tak nalewamy wodę i wsypujemy drożdże i zostawiamy to my oczywiście drożdże zapach i smak może bać się zapach przy czym przyciąga różnego rodzaju owady w tym komary komary to w ogóle ubóstwiają włażą do tej nasze składki, ale trudno jest się stamtąd wydostać w IT oraz postawienie takich kilku pułapek można od kilkunastu, jeżeli ktoś ma dużo owadów na ogrodzie na patio na balkonie w domu nie może jednak polecą sprawia, że wkrótce owady mieszkają w butelce, a nie wiedzą na staż tak, bo 1 z tych czynników, który w, którym komary się kierują, wyszukując NASA wszyscy wiedzą co potrafią nas wyszukać nawet ze sporej odległości jest dwutlenek węgla, który wytwarzamy, w którym oddychamy, a dowodem w czasie fermentacji wytwarzają dwutlenek węgla dzięki temu chleb jest spóźniony, bo te pęcherze dzięki temu piwo jest na gazowane i ten dwutlenek węgla też przyciągała przyciąga komary także polecam panie profesorze rząd ma problem z komarami Puławska drożdżowa będzie trzeba spróbować czy Drozda zastanawia się nad tym projektem drożdży 20, czyli takie zbudowanie dorzucą do początku stałem się czy wiedza, którą mamy na temat tego genomu pozwala nam po to, to zawsze jest także diety wydają się, że wszystko wiemy wiemy jak najwięcej to wszystko ze sobą powinno funkcjonować to zwykle jest tak, że taki dziwny proces, o którym nie wiemy, a który właśnie nie uruchamia się albo uruchamiać się inny właśnie, dlatego że człowiek to stworzą węzły dlatego właśnie trzeba to trzeba trzeba to po prostu sprawdzić na razie badacze pracując nad tym projektem dochodzi do etapu, gdzie mniej więcej połowa genomu dowodowego połowa chromosomów jest syntetyczna i to ciągle jeszcze działa przynajmniej w warunkach laboratoryjnych odejście prawdopodobnie wypuszczone do środowiska Onet poradziły sobie znacznie gorzej i w dowcipie laboratoryjne mają szereg mutacji, które obejmą uniemożliwiły przechwycie w środowisku nie chodzi tylko kwestie bezpieczeństwa, ale też o kwestię tego, że ułatwia to nam manipulację selekcji odpowiednich wariantów i t d . ale rzeczywiście no, gdybyśmy mieli pewność czy to zadziała to nie byłoby tak naprawdę po co tego robić chodzi o to, żeby właśnie zobaczyć, gdzie mogą być jakieś przeszkody, gdzie mogą być jakieś, gdzie mogą być jakieś problemy z to nie znaczy, że jak to zrobimy to następnym krokiem będzie genom człowieka, bo tam to będzie znacznie trudniejsze, bo mechanizmy regulujące działanie genów nie dają się w tak prosty sposób odtworzyć to są tzw. mechanizmy epi genetyczne, których ludowcy też występują, ale są znacznie znacznie prostsze takie, które decydują o tym, że dany kawałek dna jest aktywny albo nie jest tak albo jest albo jest wyciszony i samo powielenie dna może nie wystarczyć, jeżeli nie powinny też tego wzoru mówiącego o to ma być aktywne atomy AAA to my nie być aktywne i w przypadku komórek zwierzęcych w to może być duża przeszkoda to wtedy też pewnie prędzej czy później się do tego dojdzie do te znowu tutaj są prostsze to w nauce zawsze tak jest, że zaczyna się od pracy lamp w układach najprostszych prawda fizyka atomową zaczęto od badań nad atomem wodoru najprostszym z możliwych pierwiastków, a potem rozciągnięto Todda na pozostałe tomy i był też są dla komórek tych ŁKS idiotycznych, czyli tych, których mają ją do i wszystkie te pozostałe części takim właśnie atomy wodoru, czyli najprostszym układem, na którym my testujemy różne pomysły one do tego są bezpieczne taka emisja w telewizji jest organizmem, który nie jest groźny ani dla środowiska ani dla człowieka, że zmodyfikowane genetycznie zacznie nas wykańczać trudno powiedzieć istnieją gatunki drożdży, które są patogeny n p . Kandyda Żbika z Sławka głosów w osłabionym układem odpornościowym one one mogą być problemy mózgowych raczej u zdrowych raczej nie, ale takie domy przez telewizję to to bardzo wątpię, więc one właśnie są takim organizmem modelowym, na którym testujemy, na którym wprowadzimy podstawowe badania, ale też mają wiele wspólnego z nami kilkanaście procent genów dowodowych ma swoje odpowiedniki w genomie człowieka, a mimo to jest od genomu dowodowego znacznie większe my mamy 20 kilka tysięcy genów do OFE mają 6000 genów my mamy 3 miliardy liter dna one mają 12 ,51 000 000, więc są znacznie znacznie od nas wprost, ale jednak część genów jest zachowana im też na tę samą funkcję i w związku z tym, jeżeli zobaczymy co się dzieje z genem człowieka możemy wykorzystać drogę do zbadania tego, o co tam się tak naprawdę dzieje tego typu badania są zrobione też w moim zespole we współpracy z koleżanką, która zajmuje się chorobami człowieka zrobiliśmy taki podatnik, który odkryła u chorego dziecka mutacji w pewnym genie, która wcześniej nie była w literaturze opisana, a ten gen akurat ma swój odpowiednik ludowcy, więc my dokładnie w tym samym miejscu zmieniliśmy gender żużlowy i na tych prostych łatwo dających się hodować komórkach gotowych patrzyliśmy co z tymi komórkami jest nie tak, kiedy kiedy, kiedy zachodzi ta zmiana, więc tego typu badania te są robione można też wtedy na wkład stosować takie dowody do poszukiwania ewentualnych leków off testowanie na komórkach ludzkich czy na zwierzętach, pomijając kwestie etyczne z tym związane nie mówiąc już w testach klinicznych dla pacjenta który, które są już naprawdę naj ostatniej swym poziomem są kosztowne i trudne na drutach testowanie z różnych związków chemicznych jest niesłychanie proste, więc jeżeli uda się nam zepsuć drożdży w sposób przybliżający to co jest problemem w pewnych osób z różnymi chorobami genetycznymi to możemy te do te wysiłki, by stosować do wyszukiwania związków chemicznych, które ewentualnie mogłyby mieć zastosowanie na leki i jako leki przy szukamy setki tysięcy takich związków znajdziemy kilkanaście tych kilkanaście będziemy badać na komórkach ludzkich na zwierzętach totemów ostatecznie w testach klinicznych, ale to już będzie kilkanaście dni kilkaset tysięcy czeka na ten moment, kiedy te to od kąta ta wspólnota z drożdżami sprawi, że sami będziemy mogli w organizmie produkować rzeczy nie włóczyć się oba w w nocy inni to nie jest to nie jest doby są osoby, które mają infekcje dowodami w przewodzie pokarmowym i produkują cały czas etanol i to jest to jest ciężka choroba to to to nie jest tak wesoło w prof. Paweł Golik dyrektor Instytutu genetyki biotechnologii wydział biologii Uniwersytetu Warszawskiego, bo państwo mają goście dziękuję panie profesorze dziękuję informacje już za kilka minut o godzinie jedenastej po informacjach wracamy do programu off Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OFF CZAREK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Z pakietem "Aplikacja i WWW" - niezbędna wiedza zawsze pod ręką!

KUP TERAZ do 40% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!