REKLAMA

Opowiedz mi swoją historię: Julita Bator, autorka książki "Zamień chemię na jedzenie"

Weekend Radia TOK FM
Data emisji:
2018-08-25 21:00
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
44:49 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
w dzień dobry państwu Ewa Podolska, jeżeli państwo w tej chwili dziwią się i myślę co to za głosy w ciele to sprawa jest bardzo prosta jesteśmy w studio w Warszawie nie jesteśmy studia w Krakowie jesteśmy w kawiarni Włosi też w Krakowie, ale nie w studiu awizacji nasz gość pani Julita Bator dzień dobry dzień dobry serdecznie witam bardzo się cieszę, że w końcu spotkałam panią na żywo, bo tylko docierały do mnie pani książki w tej książki brałam do ręki w Rozwiń » myśl o jak dobrze, że powstały w wolnej chwili zacznę grzebać się dużo dowiemy się też trochę tak było rzeczywiście, że w grzebaniu się dowiadywałam mamy tutaj kilka pań książek wyszło już w sumie 5 zaczęło się od tej najważniejszej w pewnym sensie najważniejsze byśmy wcześniej rozmawiały, że pobiła absolutnie jeśli idzie, a rekordy sprzedaży, czyli zamień chemię na jedzenie, jakby chciała dowiedzieć się jak to było z tą pierwszą książką wody z tym początkiem pewnie takie pytanie zadawano pani w wielokrotnie w i całkowicie chorowały dzieci my sami nie byliśmy najzdrowsze Night pomyślałem co zrobić, ale wtedy, gdy pani zaczęła tak myśleć to, gdyby nie była pani autorką książek kim pani była wtedy była przede wszystkim mamą zdesperowana mamą, która cały czas walczyła właśnie z infekcjami dziecięcy mi z wykształcenia jestem germanistką, ale tego zawodu, że takie czasy nie wykonywałam, bo zajmowałam się dzieciakami, a pracy miała się bardzo dużo, bo one cały czas chorowała i wydawało mi się to nie do końca normalne, że dzieci, które chorują, owszem, chorują ale, ale pamiętała z dzieciństwa że, że zdecydowanie mniejsze to nie było także, że okresy bez chorób były rzadsze niż okresy, kiedy dzieciaki są chore i moja się z tym zmagała się cały czas chodziliśmy oczywiście po różnych specjalistach stawialiśmy na to, że to mogą być alergeny, po czym testy alergiczne nic nie pokazywały na nic nie wskazywały, czego moglibyśmy się złapać na ich zadecydowało tutaj jakiś przypadek, który nie był przypadkiem, że na wczasach w Grecji konkretnie nakrycie pozwoliliśmy jej dzieciakom wszystko co chcą wiedząc, że na pewno teraz chorują i skończy się jak zwykle na kuracji antybiotykowej, ale zaznaczył wtedy wszystko co chcą co wtedy one chciały i co jadły dotyczą one na co dzień nie jadły pewnych rzeczy to znaczenie mogły jeść nabiału boju uczulał widziałam się, że bardzo się nie działał nie mogą jeść czekolady lodów mnóstwo rzeczy stawiałam i patrzą na deser akcja i ta reakcja była taka, że jeżeli taki, jakby te złe rzeczy, czyli jogurty i o 1 000 000 zloty i t d . to chorowały, ale ich nie jadły to też chorowały i ja nie widziałam żadnego związku w ogóle nie mogą złapać żadnej analogii w tym i dopiero na tej rycinie świeciło lat po przyjeździe, kiedy okazało się, że dzieciaki szalały jadły lody jadły jogurty, jakby słodycze, jakie szedł owoce wszystko to właściwie co chciały i co było tam dostępne i nie zachorowały i ich wtedy zapaliła się lampka co jest grane, że niemożliwe, żeby to było świeże powietrze, bo za krótko żeby, żeby było takie zdrowotne efekt i zaczęłam szperać w internecie i tam natknęła się coś takiego, że nakryć jest żywność nieprzetworzona mój pociąg tym tropem, bo boi się nigdy z tym, że nie zetknęłam co to jest, że też jest jak żywność nieprzetworzona i zacząć rozwijać i okazało się, że faktycznie my na co dzień jemy żywność przetworzoną, mimo iż ja się starałam, żeby dzieciaki jadły zdrowo tak po nim ludzie też żywność przetworzona, ale chce coś takiego jak bohater Moliera, który nie wiedział, że mówi prozą, jeżeli pani weszła do supermarketu to by to wszystko widziałaby co jest przecież na wyciągnięcie ręki prawda Grecy nie operujemy na co dzień typu nieprzetworzone i przetworzona, ale to wtedy właśnie, bo takie taki trochę takie zjawisko aha prawda rozumiem pani wygodny tak tak to w życiu okazało się, że tam mają na biało który, który nie podlegał prawdopodobnie takiej ilości procesów przeróżnych technologicznych jak jak u nas i ten nabył właśnie dlatego nie szkodził te krowy były pewnie wypasane na na pastwiskach, a nie jadł paszy, która była też przetworzona i t d . i t d. i ja poszłam tym tropem zaczynam kojarzyć da się fakt, że jedno dzieci po podaniu pewnego leku, kiedy miało tylko kaszel dostało zapalenia oskrzeli i tak było 3 × ja wtedy już wiedzą że, że jest coś takiego właśnie czytając tej żywności przetworzonej, że to jest coś takiego jak sztuczne dodatki do żywności zaczęłam skupiłam się na etykietach i reklam wertować and etykiety m. in. właśnie tego leku okazało się, że tam jest nawet konserwant benzoesan sodu zaczął dzwonić po znajomych, że mam takie odkrycie okazało się, że ich dzieciaki też po tym, leku chorują i zobaczyłyśmy, że to jest to coś się ze sprawa jest poważniejsza niż się wydaje znaczy, że dotyka nie tylko moich dzieci, bo jest plamistość jakieś olśnienia, że Żyd jogurty są nafaszerowane przeróżnymi rzeczami które, które nie są tak naprawdę żywnością, które nie są jedzeniem i poszłam w taką stronę za prąd jedzenie robić sama to znaczy praktycznie od podstaw co mogłam robiłam sama jogurty są soki przetwory i po 4 miesiącach zorientowali się z mężem, że nie było chorób i nikt nie zachorował czy te już mieliśmy pewność, że jesteśmy na dobrym tropie byli, a co potem od 4 miesiącach, bo to panią zachęciło prawda pani mówi robiłam sama jogurty czy to co wydawało się takie najłatwiejsze po tym w jakim kierunku to poszło ciągle mówimy o tym co pani podaje jeszcze, bo jeszcze książka jest ciężki nie ma Brda to znaczy praktycznie robił wszystko Bobo maty połknęłam bakcyla zacząłem to sprawiać ogromną radość, że można to żywność robić nie kupować odblokowywanie, więc zaczęłam zdobywać coraz lepsze mleko pić jogurty zaczęła robić z mleka niepasteryzowanego takiego kupionego na Targu zaczęłam o tym, że przerwa zaraz pani mieszka w Krakowie tak co, gdzie pani zaczęła lekko kupować np. na Targu na Targu zaczęłam chodzić w relacji słowne z tymi ludźmi, którzy tam sprzedają bo, bo nie chciałam kupować z niewiadomego źródła prawda goście byłam od dzieciaków i zaczął poznawać ludzi wiedzieć, gdy w końcu wiedziałam, że to, że pewnie ludzie nie okłamują zapewnienie jest u nich do dzisiaj dzisiaj kupiłam silnik i robię z nich powidła o tej samej pani, której kupowałam wiele wiele lat temu, bo ona mnie nigdy nie okłamuje ją nam świeże mleko od krowy, które jest niepasteryzowane jest wypłacane na łące, a tym mam pytanie, bo nie każdy dochodzi nie każdy chodzi na Targ, gdzie można kupić mleko krowie idziemy do sklepu i tam widzimy tak pan stylizowany UHT i tak jest butelka z napisem świeże czy to jest HOKEJ wg pani to znaczy tak jak teraz też bardzo często do supermarketu po nabiał, ale nabył kupuje ekologicznych to znaczy dla dzieciaków kupuje tylko ekologiczny bo, bo jeszcze wracając do tej mojej prehistorii było także moje dzieciaki nie jadły nabiału przez wiele lat, bo miał uczulenie miały też pospolicie się mówiło nad alergią też nic nie wychodziło nam w testach zawsze podanie nabiału kończyło się jakimiś incydentami chorobowymi i wyprysk tam i t d. okazało się, że to nie chodzi o nawie jako takiego przetworzenia na biało teraz, kiedy jest ekologiczny albo taki właśnie nie kupiony tylko taki jest w 2 z wolnego chowu nie chorują w ogóle to nie szkodzi pani być z wolnego chowu moment na myśli jajka ale gdy pani mówi nowy ekologiczny jestem w supermarkecie dodać powiedziano już widzę mleko świeże, ale np. ser przed nim być z czego mam szukać, czego pani szukać, żeby to było to z pań nazwana na białym ekologiczne to musi być napisane na bio ekologiczny po prostu mleko ekologiczne sery ekologiczne masło kupuję nie ekologiczne masło faktycznie nie zauważyłam, żeby żeby, żeby szkodziło jest mało przetworzone po prostu Śmietana ekologiczna robi z nich lody np. kefir robię sama i ogród ekologiczny albo albo właśnie kupuje mleko ekologiczne i robię sama jogurt natomiast inne rzeczy nie kupuje ekologiczne zobaczą też najbardziej szkodzą to na czym jeszcze trochę tych zakupów to staram się zdobywać wszystko właśnie z pierwszych co się da oczywiście nie zawsze to możliwe z pierwszej ręki, czyli docieramy do tych producentów producentów, którzy liczyli rolników, czyli np. jadę na wieści kupuje 10 kg marchewki i potem ją wiemy jak się skończy oczywiście że, gdy kupuje w supermarkecie z łuku marchewkę bo, bo oczywiście nie da się wszystkiego kupować od rolnika, bo oba te zapasy im też się kończą i nie da szewski okupować ekologicznie, bo jest to za drogie, więc wybieram to mniejsze zło wybieram zawsze na ekologiczne, ale np. warzywa uważane są tak zdrowe, że lepiej jeszcze nieekologiczne niż wcale rozmowę przez państwa spaniu ulicą Batorego autorką książek, których tytuły państwo na pewno w PRL znają zamień chemię mamy tutaj te książki rozmawiamy przypominam dziedziny przy kawiarnianym stoliku w Krakowie stąd te odgłosy, które państwo słyszą w tle w i przed sobą mamy tak zamień chemię na jedzenie zamień chemię na jedzenie nowe przepisy potem nie mamy tutaj, ale wyszło święta bez chemii prawda później poszła pani w kierunku urody młodziej piękniej zdrowiej i sprawdzone sposoby jak dbać o urodę, a teraz i tych z bezpośrednią przyczynę ledwie się spotykamy wyszła książka zupełnie świeża zamień chemię na energię zdrowie Siwa na wynos czy takie małe przekąski przebłyski te, które mogą zastąpić nas nam to co jest naprawdę w nadmiarze na sklepowych półkach i nas kusić te wszystkie batony, w których rzeczywiście jest on wysoce przetworzone, ale wróćmy teraz do tej w do do pani historię w i zaczyna pani posuwać się kilka lat temu była prawda dobro, które w 2012 tak to urok to znaczy tak 22000 w roku 2012 sytuacja była zupełnie opanowane dzieciaki były od wielu lat bez antybiotyków i ich wtedy pojawił się pomysł żeby, żeby to opisać ten pomysł się urodził to znaczy możliwość sugerował, że powinnam prowadzić bloga się z tym w tym się dzielić z innymi ludźmi, bo Bobo trzeba się czymś takim dzielić nie może tego trzymać tylko dla siebie takiej wiedzy moja przyjaciółka Dydek była w ciąży powiedziała, że musieli opisać, bo ona nie nie będzie urodzi nie będzie miała czasu, żeby do mnie codziennie dzwonić i pytać co ma dziecko jeść i w ten sposób potem pojawił się ten pomysł, że rzecz, że może napiszemy jakąś książkę naczyń wie, że może napisze jakąś książkę, by tak się stało bardzo, żeby napisać książkę, aby tę pierwszą musiała też pani dużo szukać informacji prawda, bo to miała pani wezwała pani na własnym doświadczeniu, ale te książki są też bogaty w taką wiedzę po prostu, więc z pogranicza dietetyki i żywności zdrowej i t d. muszę się pani trochę przegrzewać przez to co napisali już inni nie ja musiałam udowodnić to co przeżyła udowodnić swoje doświadczenie na tym polegała właśnie ta książka, że ja miałam swoje doświadczenie stawiam tezę, a potem udowadniała badaniami naukowymi każda teza, które w 1000 jest udowodniona i poparta badaniami to proszę nam może dla tych, którzy nie mieli jeszcze pani książki w rynku dziś do tego jedno albo 2 tezy przestawić to znaczy n p . taka teza, że tyle waty dawanie lina, która jest dodawana do rur do przeróżnych rzeczy jest trująca i mnóstwo takich rzeczy, bo ta książka była głównie o sztucznych dodatkach do żywności mnóstwo rzeczy, gdy dodatków do żywności, które są dopuszczone do spożycia jest tak naprawdę czujących i to jest nie niesamowite Carragher z potencjalnie rakotwórczy jest dodawany do do do pokarmu dla dzieci, ale są wysokie gremia, które decydują o tym, że rzeczywiście dają ten patent prawda na to, że nie szkodzi i teraz ktoś powie tak no wie pani badania są różne pani sobie tam wyszukała prawda są badania za badania przeci w, ale generalnie widzimy bardzo dbający o to się, mówi że wysokie standardy zanosić żywność no to jednak stwierdzam, że może być podawany bo gdy pani mówi jak to brzmi prawda jest dodawany jest zgodny z prawem, a pani równocześnie mówi testujący nie musisz się wymknęło spod kontroli po prostu tak jak tę książkę pierwszą konsultowałam z moją znajomą chemiczką panią doktor chemii na ująć się i ona była w szoku, bo ona to teoretycznie wszystko wiedziała o tym jak zaczęła czytać moją książkę to do nich dotarło ogrom tego ktoś to jest niesamowite i faktycznie, że tak jest to co ja napisami sprawdź na czym ona nie miała świadomości inni się wydaje, że właśnie o to chodzi o tym, brak świadomości, że my nie wiemy tak naprawdę co wie co jemy nie wiemy jakich ilościach nie wiemy w jaki Inter akcje te rzeczy te dodatki wchodzą ze sobą w tym coś się czym się myjemy czym się per formuje i t d. wszystko to środki chemiczne one ze sobą reagują tu może też czy 2 działaczy steka to taka zasada przezorności budżet skoro nie zostało dokładnie przebadany, a z wielu powodów nie leży w interesie producentów, by to było dokładnie przebadany być może na taką tezę postawić no to na wszelki wypadek zachowajmy ostrożność to znaczy ja ja wybieram życie taką zasadę, że wystrzega się wszystkiego co ma choćby pozór zła, jeżeli czytam, że Garage jest rakotwórczy noty nie kupuje dzieciakom jogurtu z paragonem tylko kupuję jogurt czyste nieprzetworzone i dodaje mu swoje dodatki z czystym Garage za gęste NIK zagęszczacze, czego nie zrobiono nie wiem z czego on zrobiony Bobo Bobo rozbuja, żeby dokładnie nie wiem tych wszystkich faktów ZAK budował sobie, że to jest po prostu złe, a czy miała pani polityków wojny określenie stosuje w 1 z książek bunt na pokładzie czyli, czyli dzieci, które trudno przez ileś tam radiowóz inaczej prawda mówią nie mnie nie ten boom na pokładzie z własnym doświadczeniem bardzo wielu rodziców, którzy w PRL po przeczytaniu pani książek zaczynają wprowadzać zmiany co jest najczęstszym powodem tego buntu dla dzieci nie umie ten bunt na pokładzie cały czas trwa, bo ja mam dzieci w wieku budujący się w związku, z czym one się po prostu nadnaturalną siłą rzeczy buntują i przeciwko zdrowemu żywieniu też najtrudniejsze są słodycze no to jest coś z tymi walczy cały czas walczyć walczyć będę się nie poddamy walczy ze słodyczami, a konkretnie z cukrem i cukier uważam, że jest bardzo zły to tego nie traktuje go sztucznie dodatek do żywności i tak jak jeszcze parę lat temu miałam na niego tolerancję lekką, że kontrolowany cukier ilość kontrolowanych jest zły, ale okazuje się, że mi, a też tak samo jak je dodatkami chemicznymi nie kontrolujemy sporej ilości spożywanego przez nas tu jest dokładnie wszędzie i nam tragicznie szkodzi rycerz to coś podobnego trochę się dzieje solo miał ostatnio robiłam przewodnik teki medyczne krótki zaczęłam grzebać w kwestii soli absolutnie absolutnie jemy stanowczo za dużo soli i też nie kontrolujemy wody się wszystko dodaje no dobrze, ale jeżeli nie cukiernie słodyczy to co chce dzieci jest ca słodkiego i czy w ogóle można czymś zastąpić cukier w jak kopanie rowów tak zdecyduje z definicji nie kupuje słodyczy sklepowych i takie słodycze jawić jako chorobie i one jak się czują takie przybliżony same sobie robią same sobie robią np. lody regularnie to znaczy wyciągają mrożone truskawki dodają jogurt naturalny i słono sobie miodem, czyli zamiast cukru miód syrop klonowy i teraz moje najnowsze odkrycie może nie najnowsze odkrycie ale, ale coś czemu poświęca ostatnio dużo czasu stewia Styria, która absolutnie nie szkodzi i innolot i Taste jest świetna i staram się do jak największej ilości potraw dodawać Stevie i przy ONZ i przekonuje do tego dzieciaki też wywiady z Karlina, ale wie w jaki postaci po ona jest używana do słodzenia sproszkowanej, bo wtedy wygodne wystarczy jej bardzo niewielka ilość, by osłodzić produkt i teraz już mamy też takie doświadczenie, że moje dzieciaki gdzieś idą i jedzą jak jakiś inny lody czy trzecia tej przygody małego to było strasznie słodkie Bobo Bobo my stosujemy bardzo mało tego słodzika Ion już widzą różnice bardzo mi to cieszy, a też ludzie dosłać Zając takim syropem z brzozy np. jesteś sexy lolitki tak to jest ten syn Witold jony ksylitol jest nie do końca dobry to znaczy jest bardzo wdzięczny, ponieważ on przed przypomina konsystencją cukier czy jednak się świetnie kojarzy ligowa nie można zastąpić się sprawdza np. przy przeroście drożdżaków kandydat jest świetny, bo wtedy nam nie szkodzi, czyli w pewnych sytuacjach jest fajny też nie za dużych ilościach z dużych ilościach szkodzi może n p . te podobno wodować wyczyszczenie on może nam zaszkodzić na pewno jest dobry inna bakteria w ósmej przeliczyli pasty do zębów sylikonem są są dobre natomiast tak do użytku spożywczego to trzeba go w ograniczonych ilościach tu stosować je sobie tutaj przeglądałam pani książkę w pani książkę zamień chemię na jedzenie nowe przepisy te popatrzyłem się, że to patrzyłam, że bardzo istotnym słowem jest słówko bez np. sałatka z kurczakiem, ale cesarska, gdzie trzeba dodać musztardę i pani pisze bez beza z MO sadu UR 2011 w Busha chciano potasu 224 syrop glukozowo fruktozowy jego albo i też idzie o sens, a przy sałatce z samej sól Kamienna bez żelazo cyjanku potasu 536 PIT są wymagalne bardzo uważnego czytania etykiet na wodę można dostać to bez normalnych sklepach co tylko wstyd tych sklepach tych ze zdrową żywnością i zdecydowanie kupuje większość rzeczy w supermarkecie nawet w dyskontach spożywczych tylko to właśnie chodzi o to, żeby się wyspecjalizować to znaczy czytać etykiety nie dawać się zwieść się, że producent odpisze na opakowaniu, że bez konserwantów, że bez cukru i t d. tylko odwrócić się zainteresować ale, z czym prawda i naprawdę wyjedziemy będzie nam do krawędzi będzie mi taki nawyk i gdy zakupy będą z czasem coraz prostsze i mówi pani np. dostanę ser typu parmezan lub grana badano bez nich rozejmu w 1105 i terminowo TSUE 202 dostanę robotę musztardy, którą przytaczam na początku albo ocet jabłkowy bez dziś siarczanu sodu dostanę tak większość graczy z octem jabłkowym faktycznie jest problem ja sobie robię sama, bo uważam, że ocet jabłkowy jest tak dobre dla naszego układu trawiennego jako probiotyk 5 sama robię, żeby nie było pasteryzowane natomiast tamte wszystkie pozostałe rzeczy są jak najbardziej ekologiczne czy dostępne jest w sklepach, gdy pani patrzy się na swoje otoczenie, bo przecież na pewno rozmawia pani na ten temat z różnymi osobami to co panią tak emocjonalnie najbardziej nie chce powiedzieć wkurza ale gdyby porusza bez punktu widzenia błędów, jakie robimy, bo pani tu ogólnie mówi jest żywność przetworzona żywność nieprzetworzona i tę ideę panini się jedzmy żywność nieprzetworzoną Tadek schodząc już bardziej szczegóły z akcyzy dla pani takie osobiście najgorszy to znaczy co jakiś czas przeżywa różne wstrząsy wzwyż na jakim etapie życia akurat jestem i teraz n p . przy prze przerażony ilość cukru, a teraz teraz to najbardziej przeżywam znowu, bo obywatele taka, a tak na nowo przeżywam teraz ten cukier i to mnie przy przeraża ta ilość cukru spożywane dodawana tak bezmyślnie też obwinia głównie to głównie o to, żeby dać ogólnie też o dozorze przeróżne rzeczy też takie takie właśnie może może tak goni go nie urazić, ale takie bezmyślne zakupy czyli, czyli wrzucam do roboty się ładne opakowanie i patrzy dalej posiada koszyki jak jestem w supermarkecie co mają, zwłaszcza rodzice małych dzieci mówi się denerwuję, że rzezie już naprawiono trzeba czasem pomyśleć, zanim się być taki kolorowy jogurcie, bo szkodzi dziecku to wyobrażam sobie co pani czuje, gdy pani widzi reklamowych na szczęście nie oglądam telewizję Szmyd, a tak, choć to doprawdy Wedla kiedyś takie jak chwali te wszystkie reklamy bata lodów napojów i t d . co do płacz zgrzytanie zębów zdecydowanie tak, bo ja oczywiście chodzę i schody i jakiś czas sprawdzam i daje się może nie nabrać, ale sprawdzam co nowego jest na rynku i widzę, że to jest taki świetny zdrowy baton musli czytamy opakowanie i jestem w szoku, że tam jest np. syrop glukozowo fruktozowy występ warto w tym momencie przestaje być zdrowy, ale to jest z tej drugiej strony musimy odwrócić ten baton w bessę rozmawia z Pilicą w bardzo siedzimy w kawiarni w Krakowie przed nami książki oczywiście ta pierwsza zapowiedź najważniejszych zamień chemię na jedzenie także zamień chemię na jedzenie nowe przepisy mamy młodziej piękniej zdrowiej nie mamy tutaj świąt bez chemii i mamy ostatnią książkę o te poprzednie też można dostać tak wszyscy są dostępne zamień chemię na energię zdrowie i siła na wynos, a jak chce wrócić jeszcze do tego procesu pani twórczego co najtrudniejsze przy pisaniu tej książki i skont pod tym pomysłem może na następne jak wyglądała ta pani tak się przy tym rozpisała co było najtrudniejsze no chyba brak czasu bez najtrudniejsze dla Adla dla matki trójki dzieci ja musiałam też coś robić nie było tak, że nagle spod kosza wszystko w odstawkę zajęłam się tylko pisaniem tylko ja musiałam też tej zdobywać jak na zdrowszą i ją przetwarzać sama w domu i IT było to ono też przede wszystkim nowy, ale nie no naprawdę najtrudniejsze, bo to odpowiedzialność, że się byłam bardzo odpowiedzialna wiedział, że nie mogę napisać żadnej głupoty tak to w tym, bo woda, jakby zarzuty mogą być tak przepraszam, ale one nie ukończyła studiów prawda dietetycznych nie jest lekarką prawda i gdy grali zazwyczaj, gdy osoby przychodzą do Radia i rozmawiamy o zdrowym odżywianiu się przez osoby które, jakby to jest zawodem studiował nawet 5 lat w tej chwili z magister dietetyk i t d. a pali można powiedzieć taki taki amator z zewnątrz prawda im i może to jest właśnie siłą tej książki rzezi nie miał żadnych naleciałości tak naprawdę nie wiedziałam nic i to wszystko dlatego może było 1 i podchodziła tak świeżo i otwarcie i z ogromną pokorą Boże, że żyje naprawdę nic nie wiem i to i to to wszystko inni inni przebadali nie tylko ja tylko wybieram to doceniam intuicję czuję, że to jest dobre zastanawiam się czytając pani książkę np. kwestii ciągle myślą o tych od tych problemach, które widzą osoby ze zdobyciem różnych produktów w panice mają za sobą, bo pani w to weszła wie, ale n p . jest postrzegany w getcie kwestia mięsa pani mówi Franz, którzy nazywają niektórzy mięso od szczęśliwych krów sprawdzać te, które chodzą po pastwisku 1 kierunkowe determinizmu niezapewnieniem, ale właśnie, skąd ty, skąd brać albo kurczaki prawda na kurczakach, bo łatwiej można kupić już takiej hodowli z tego co wiem to samo oznaczone z tym mięsem jest problem przyznaje ogromny dlatego nie powinniśmy tak właśnie po pani powiedziała, że rzezie, że nie powinniśmy przez prezesa przesadzać z jego ilością z wielu względów, ale też, dlatego że bardzo trudno je zdobyć np. dobrą wołowinę z wolnego wybiegu i ona jest og ogromnie się różni np. tłuszcz takiego zwierzęcia jest zupełnie inne tłuszcze są dla nas dobre, a już takiego wypłacanego niewypłacalnego na wolnym wybiegu karmionego paszą przetworzonymi rzeczami wyruszył są dla nas nie tak korzystne czy to co tak już bardzo może masowe różni różnice ale, ale ze względów zdrowotnych to wszystko razem ma ogromne znaczenie dla nas, czyli Katarzyny, że było jak najczystsze najlepsze stworzona jak najbardziej tradycyjnie powstająca wywracając tego mięsa to do tak potwierdzam, że z kurczakami już jest stosunkowo mały problem, bo są dostępne w z tradycyjnego chowu w supermarketach natomiast tak jak cielęcina wieprzowina wołowina to tutaj jedno musimy się ratować znowu w taki sposób, że rzesze skrzykuje my i dowiadujemy jakość pocztą pantoflową, że takie mięso gdzieś jest dokupienia większej ilości raz 2 × w roku i potem rodzimy rynek Time u państwa często jest mięso na obiad w dość często, bo mąż jest mięso żerne i dzieci też, ale staram się dodać nawet mięso mielone Miele sama w domu nie kupuje mielonego staram się nie kupować wędlin tylko sama je robić i ogranicza faktycznie, kiedy mogą ograniczam na rzecz np. warzyw strączkowych to jest takie właśnie pracę tego buntu na pokładzie z tym zerwać ze słodyczami i z tym, żeby w tym, żeby to te zdrowe rzeczy jak każe się jak wiatr jak strąci przemycać jak najbardziej obruszył myślenia takiego że, o ile czasu zajmuje trudne przy pomyślnych prądów zrobić zakupy podróże do przygotowywać różne rzeczy Otóż gotowe, by było tylko wrzuca nawet mikrofalówkę podgrzeje też takie inne argumenty wypada w mojej to jest drogo drogo Petit ludzie często ci, którzy markę przebywali za granicą MO tam są takie sklepy będą nas te rzeczywiście są, ale jak dodamy jest gra o 2 ostatnie 8 godzin temu rozmawiam z kolegą, który mieszka w Norwegii i mówi słuchaj w, owszem to wszystko w sklepach jest, ale jest bardzo drogie Emperia usługę u nas to jeszcze tak nie jest to jedzenie, o którym by za chwilę będę rozmawiał z Chojnic Bator one ono u nas nie jest wcale tego robić to znaczy tak w sklepach ekologicznych oczywiście to jedzenie jest droższe, bo jest certyfikowany i ich, ale ja zdobywam właśnie żywność taką stronę śliwki kupiłam dzisiaj za 2 zł, więc to nie jest drogo tylko posiada specjalne miejsce i to wymaga ode mnie faktycznie torebka może więcej wysiłku tej determinacji ale, ale też to czytanie etykiet nas też może uratować to już musi być żywność certyfikowana, ale jeżeli mamy do wyboru nieekologiczne jogurt naturalny i nieekologiczne jogurt powiedzmy, że owocowy, czyli zabarwiony z cukrem z dodatkami z tym karać genem to może wybrać te naturalne i to już jest coś co zrobimy dobrego dla naszego zdrowia wymaga to nas takiego samego nakładu czasu jak tydzień temu próżno powiedzieć kilka słów właśnie o tej książce Bono ma tego deficytu troszeczkę, gdy spojrzy mi ale o co chodzi zamień chemię na energię czyli o co chodzi chodzi o to, żeby generalnie żywić zdrowo na mieście mówiąc w skrócie to znaczy w sytuacji, kiedy potrzebujemy takiego zastrzyku energii szybko coś zjeść to, żeby się nie w Łodzi, bo wtedy najczęściej kończymy jedząc byle co za dużo go, żeby mieć przygotowaną przekąskę, która jest zdrowa, która nam dostarczyć niezbędnych składników węglowodanów złożonych białka błonnika, a nie dostarczy nam cukru, bo są wszystkie przepisu bez cukru, ale pani Krystyno pani mówi nam jeszcze ażeby zdrowy był na miejscu to trzeba mieć ze sobą z tego wynika tak ja jestem zwolenniczką przygotować, żeby się przygotować, żeby zawsze przygotowanym ja np. mrozie taki produkt wyroby takie kulki 1 lub 1 lub 2 przepisów, bo Bobo różnym dziedzinom co innego może robić co innego i one są potem gotowej dzieciaki chcą coś zjeść albo dochodu wiem to pakuję po prostu pani w tej książce młodziej piękniej zdrowiej napisała takie zdanie ja nie lubi takich pustych przebiegów czyli, jeżeli się kąpie go do i tak sobie myślę, gdy czytam, gdy teraz słucham pani, że pani ma takie chwile czy pani ma taki pusty przebieg coś tak jak wisiały ludzie ideowi nic, bo jestem pełna podziwu dla takiej dynamiki zorganizowali i t d . chyba nie jawnym wymyślne jak i zdrowe dawka myśleć i i myślę, że prognozy tej książce myśl o wpisie na blogu dzieciak i t d. myślę, że nie, ale nie toniemy and mit nakręca tej przygodzie WTS rodzaj pewnej przygody jest szansa jest pani powiedziała nasza próba na rynku, który jest tak trudny osiągnęła pani taki sukces jest i tak to trochę spostrzega pod każdym względem sukces w inny to, iż teraz po kilku latach jak się pani dopatrzy co było no trochę z pań powiedziała o tym co było trudne szukanie prawda faktów szukanie badań i t d. tych, którzy to rzeczywiście z badań i tak się pani na tym oparło prawda, ale jest złapać jakieś refleksje, a próby książek i tej swojej drodze nazywam pewno będą fantastyczną przygodą we wszystkim dziękuję za te komplementy do refleksji mamy mnóstwo ojciec cieszy się, że te książki do osiedli sama korzystam myślę, że to jest jakaś reklama moich książek ja z nich codziennie korzystam i np. tak dziś jego kąpała się wraz z dodatkiem Glinki to co pani wspomniała, że to właśnie puste przebiegi żeby, żeby to wykorzystywać ten czas przepisy, które są w panice przepisy wymyśla pani te przepisy czerpie z czegoś mi ktoś, kto to już gdzieś zamieścił jak to wygląda to za te pierwsze 3 książki to jak korzystałam z przepisów, bo to był szok i specyficzny taki, opierając się na tradycji czyli, żeby czerpać z tych rzeczy, które w, które były przed erą, kiedy mamy wszystko kolorowej zapakowane, kiedy trzeba było sobie samemu zrobić w domu malarek jak pan tamte czasy dzieciństwa Kisiel i t d. ja wracam do tego, kiedy trzeba było utrzeć z SR na sernik, a nie wyciągało się kupowało się gotowy w UB roku tylko mieszało z łódkami n p . i to były te pierwsze 3 książki bazowało na takich tradycyjnych przepisach kolejna, czyli ta uradowana to ona ona ma specyficzną tematyka dotuje też korzystałam oczywiście panicznie wymyślałam tylko lekko korzystałam z gotowych przepisów na probiotyki na kąpiele i t d. natomiast piąta książka ta ostatnia zamień chemię na energię z przekąskami tutaj gotowych przepisów nie było w tym czasie nie było to, bo zapotrzebowanie męża na tę książkę, żeby mieć przepisy białkowe, żeby nie musiał jeść węglowodanów w pracy, czyli drożdżówek obwarzanków i t d. tylko, żeby to było bardziej urozmaicone no i takie małe pożywić pożywne czy jakieś tam batoniki kuleczki ciasteczka i t d . i wtedy ja czytałam przede wszystkim, gdzie mamy to białko do łatwo dostępne i coraz tego białka zrobić, czyli że MON c z ciecierzycy mące kokosowej, więc czym to się pani łączy ich dołączyłam były próby były błędy dużo nieudanych w końcu też dochodziło zdjęcia w tych książkach to są zdjęcia autentycznych potraw, które pani zrobiła, kto je robić zdjęcia tak w większości się rudery tylko w 1 święta polskiej gminie się przepisy powstały liczne zdjęcia powstały nie w mojej kuchni natomiast pozostałe pozostawił powstawały w mojej kuchni, a zdjęcia robimy to robił mój mąż pije wodę, bo tak książka słusznie pani mówi młodziej piękniej zdrowiej, czyli sprawdzone sposoby jak dbać o urodę ona jest trochę inna prawda, bo na nim mówi o tym co jemy tylko jak używamy różnych produktów, które często znamy w ale nawet nie przypuszczam, że może użyć do do dbania o urodę i jaka była geneza powstania tej książki nosi ją napisał dla siebie zobaczyła w pewnym momencie, że czas jednak jest nieubłagany, choć wydawałoby się, że będzie inaczej i postanawiają z tym zawalczyć i ta moja walka polegała tak zaczęłam czytać co ja mogę zrobić dla siebie, żeby tę rzepkę spowolnić przez przeróżne procesy i ten ogrom wiedzy mnie przerósł pokazało, że z tego tak strasznie dużo jest absolutnie nie jestem w stanie wyciągnąć z nich dla siebie przerosły nie mam już na Wyspach fenomen James poddałam się i powiedział też wrażenie robi nic no ale po jakimś czasie wróciłam do tematu zaczęła sukcesywnie sprawdzać czytać i po to, robić też wywiady z wojny z moimi znajomymi czy one nie mają takich doświadczeń, czyli znajoma nie mają takich doświadczeń, czyli znowu czerpać nie jest bez innych i listy dostępnej wiedzy i wszystko testowała na sobie IT przetestowane rzeczy zamieściłam w tej książce jej na okrągło robię, bo to są naprawdę rzeczy tak jakby nie lubię takich jest, a co innego czasu, by to są rzeczy, które mają działać, które dają maksimum zadowolenia przy minimum wysiłku, gdy jest pani królikiem doszły doświadczalnym na ogrom wiedzy rzeczywiście na te tematy jak wyglądać młodziej piękniej zdrowiej podziwiam panią, bo w pewnym momencie widzę jak to pani wróciła zaczęła się przez to przedzierać dokonywać selekcji układać co logicznie itd, lecz np. w tej książce mój są takie drobiazgowe przepisy tytuły jak krem zrobić trzeba dawkę spotykam się spotykamy rozmawiamy z dermatologiem do dermatologa na zgodę na takie zdanie, że często te kremy, które my byśmy sami robili to trudno nam zachować po prostu wszystkie normy czystości i t d. więc dlatego mógł stanąć pytań ta książka właśnie wbre w pozorom ma mało takich przepisów Zróbto sam, ale bardziej skupia się tak całościowo na wyglądzie czyli, żeby jeść probiotyki wyjaśnimy probiotyków to nasza cera wygląda źle, żeby robić masaż twarzy to jest coś fantastycznego efekty zobaczymy już po kilku tygodniach jak zobaczymy efekty cóż nie chcemy z tego rezygnować na pewno znajdziemy parę minut BTG obawy propos masażu twarzy z kimś rozmawiałam ze, że to trzeba naprawdę umieć Beckham nie umie się robi co można przyjąć można przynieść więcej szkody niż pożytku to nie jest tak, że to fachowiec powinien stać koło nas z tego uczyć no byłoby fantastycznie goście mieli tyle czasu i takie możliwości natomiast ja ją lubi upraszczać i wiem, że jeżeli mamy korzystać z pomocy fachowca to prawdopodobnie nigdy do niego nie trafimy i ja jestem przykładem, że ich i nie tylko ja Boya tutaj czerpała z doświadczenia innych, że naprawdę ta metoda może nazwać to masażem twarzy gimnastyka mięśni twarzy, bo to są różne szkoły przynosi rewelacyjne efekty nie spotkałam się, żeby komuś zaszkodziła ma pani tu namyśli krąg swoich znajomych tak bardziej wysilić, ponieważ to to jest powiem pani trudno jest do tego przekonać dziewczynę się wydaje, że to spektakl, że jak one znajdą te 10 minut naprawdę bardzo ważne bardzo warto, więc tutaj nawet mam kontakt z taką panią z Płocka, która dostosuje i nie w tym wspiera z kuzynką, która też to stosuje jeszcze pracując, czego w tej książce nie ma, a co jest, więc nie ma faktycznie przepisów na krem, ale n p . są badania przytacza badania, że witamina c faktycznie świetnie działa na cele jak symfonicznego autorka popularnych poszukiwanych książek jak pani, jaki pani ma ten feedback ten odbiór i będzie naprawdę taka no nowe role w życiu marnowali prawda tak jest to niesamowite, że rzecz, że coś takiego się przytrafiło w życiu ja to uważam też niesamowity bonus od życia, bo w dzieciństwie chciałam być dziennikarką, więc gdzieś tam spełniam swoje marzenia dzieciństwa i też jeszcze coś takiego, że całe życie taki miałam żal, że nie ma żadnego talentu tak naprawdę są ludzie utalentowani tak tak tak konkretnie utalentowani nie mam żadnego talentu ani jest też świetnym pisarzem ani Ania Ania nie mamy już zmysłu artystycznego w żadnym kierunku i okazało się, że da się połączyć te różne cechy, które się ma, że ktoś wychodzi, że te rzezie, że właśnie tak jest i to wydamy też takie takie, budując też są w domach dzieci jadą wygrać innym, że każdy ma talent i na pewno z tego co ma potrafi zbudować robić coś co będzie przynosić satysfakcję, gdy dzieci chyba są dumne z mamy, która pisze książki, które mają takie powodzenie myślę że, że dla nich taką najważniejszą informacją, kto do nich z praw jest to, że wszystko możliwe i one one faktycznie, tak więc żeby mogły robić wszystko rzecz osły postanowił je umiejętnie wyprowadzał z tego błędu nie mają marzeń sięgają wysoko to w jakim wieku teraz sam ich syn ma 10 lat córka 113 i druga 16 nota 2012 roku ta strona 16 miała 10 prawda was dumna majątki, ale tu jedno z książek też przeczytałam tylko o pani domu rodzinnym, bo dotyczy też w Hiszpanii, jakby miała takie początki tego w tego właśnie takiego zdrowego stylu i trybu życia tak i to to było takie naturalne, bo pochodzę ze wsi na Podkarpaciu i to było oczywiste, że się jak i zwłaszcza przyjechało do babci, która i babcia u babci się jadło faktycznie to co wyrosło co dała krowa to było niesamowite do dziś pamiętam ten smak białego sera i świeżo zrobionego i i smak chleba wypiekanego w piecu to sąd i to praktycznie oczywiście jeszcze było masło zrobiony też własnoręcznie przez wszystkie mecze i to było niesamowite smaki, gdybyśmy to na okrągło jedliśmy kukurydzę, która wyrosła jedliśmy groszek cukrowy, które wyrosły gruszki, które rozwój to było takie takie takie bliskie natury i z tego czerpię do dziś wierzy, że to jest naturalne, że było jak najbliżej natury jak najbardziej lokalnych to jest dla nas najlepsze, gdyby pani miała takie krótkie ABC dla początkujących prawda, bo ktoś bierze z plebanii książkę załóżmy zatem pierwszą w mieście bierze 1 z przepisami mówi o jojo Wiktoria teraz od jutra wszystko zmienia to zmiana wszystkiego od jutra zazwyczaj pali na panewce i nam nie wychodzi nawet takie takie takich kilka konkretów dla tych do tych, którzy chcą zmiany tak prezesi chcą, by ta zmiana się udała czy dla początkujących to trzeba zacząć od czytania etykiet, czyli kupujemy produkty, które mają jak najkrótszy skład jak najmniej produktów i nerek najlepiej byśmy rozumieli jeszcze pan do nas piszą i też nie można się łudzić, że za pierwszym razem wszystkie produkty, które kupimy będą Super Viper zdrowe tylko go warto się do dna przebija się przygotowywałam do takich zakupów, czyli np. teraz chce wybrać w tym tygodniu zdrowy jogurt i czytałam co takiego potencjalnie może zawierać, czego nie powinien ewidentnie mieć i myślę, że na coś takiego można zrobić, żeby żeby, żeby sobie postanowić, że przy okazji kolejnych zakupów wolimy kolejny kolejną rzecz potem możemy zrobić coś do czego jak gorąco namawiam czyli, żeby robić sobie probiotyki, czyli ogórki kiszone to możemy robić sezonowo, ale ocet jabłkowy zakwas czerwonych buraków kapusta kiszona to naprawdę możemy robić na okrągło kefir samemu możemy możemy sami robić i to jest niesamowite dla nas teraz więcej słyszy się o tym, powstają nowe publikacje o problemach jelitowych rzezie faktycznie problemy w jelitach rzutują potem na całą noc całe nasze życie na metabolizm na mózg na samopoczucie na wygląd na wszystko, a to jest naprawdę naganne możemy niewiele trzeba to to może nie tak ale, ale możemy zrobić żeby, żeby przerwać to ten zamknięty krąg żeby, żeby w Bobowej musimy jeszcze lekarstwa prawda to musimy musimy żyjemy w takim ani innym środowisku na to nie mamy wpływu tak powiedział musi mieć kasę chodziło mi o to ziem w jakim lekarstwa to one mają zły wpły w na naszą florę bakteryjną o to chodzi i możemy sobie odtworzyć jedząc właśnie te probiotyki, czyli do tego bardzo gorąco namawiam do tego, żeby jeść sezonu sezonowo lokalnie, czyli ich na Targ i zobaczyć co lepsze są borówki są borówki leśne teraz jak są borówki leśne możemy zrobić zapasy zrobić przetwory czy też jeszcze jeść jeść codziennie borówki jak są maliny jemy te maliny Sośnicki jemy śliwki robimy powidła na zimę oto mi chodzi żeby, żeby tak wychodzi temu naprzeciw jak są szparagi gotujemy szparagi tak starać się jeszcze jedno marzenie zagrać bardzo lokalne ale, ale starać się ich sezonowo, czyli pani w zimie na scanie kupuje truskawek, a pomidory pani kupuje ziemię i nikt już nie kupuje truskawek, bo obok złotych truskawki się po poczet też pojawiają natomiast absolutnie nie kupuję, bo one luźno na nic sobie nie mają pomidory zdarza mi się, że kupują, ale wtedy ekologiczne, czyli sprowadzony zdarza mi się boję, że dziecko mi powie, że zjem pomidory albo nic to ja żądam tego pomidora pani powiedziała prok etykę od tych produktach kiszony nie ma pani poczucia takiego, że w wraz z tym, gdy przyszła do nas kuchnia z całego świata, gdy potraw występ w taki bardziej elegancki tak dalej zawsze mam namyśli chociażby w restauracji z energetyki prąd jak kapusta kiszona wątek uchodzi w grę wchodzi w oczach wielu osób z jakiego ono prostacki jego dość takiego płockiego z takiego zwykłego oprowadzanie mnie nie w zimowej takiego poczucia, że troszkę tak jest nie wiem nie wiem i rady raczej nie patrzę na to co jest modne tylko na to co jest dobre i nie za granicą właśnie strasznie groby polskich produktów tych ogórków kiszonych kiszonej kapusty i ich nawet zwolnienie niepotrzebnych ja np. właśnie zagranicy Jeż Jerzy ze swoim ogórkami kiszonymi, żeby w imprezie będzie co bierze pani w słoiku Bjerre w swoich oczywiście nie zawsze to możliwe ale, ale naprawdę 1 ze swoimi ogórkami kiszonymi, bo one ratują życie czasami przednich przy trójce przy niestrawności one są niezastąpione bardzo serdecznie pani dziękuję, a państwo polecam wszystkie książki pani Julity Bator jeszcze raz przypomnimy pierwsze zamień chemię na jedzenie w zamień chemię na jedzenie nowe przepisy święta bez chemii i tyjemy nie mamy następnie młodzi piękni zdrowi i sprawdzone sposoby jak dbać o urodę i ostatnio zamień chemię na energię dzięki wydawnictwu znak mamy dla państwa kilka egzemplarzy książki bardzo prosimy o napisanie, a jak pani bardzo bardzo serdecznie dziękuję pani Julita Bator była państwem gościem wybaczy nam państwo szum hałas w tle siedzimy w Krakowie w 1 z kawiarń dziękuję bardzo dziękuję serdecznie pozdrawiam Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKEND RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu! A w promocji Black Friday obowiązuje prawdziwe 50% zniżki!

KUP TERAZ 50% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA