REKLAMA

Jak upiec chleb?

Niedzielny obiad
Data emisji:
2018-08-26 13:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
16:39 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
1321 Karolina Głowacka przy mikrofonie w naszym studio pan Marek Andrzejewski dzień dobry dzień dobry witam serdecznie dziękuję Marek Andrzejewski, czyli chlebodawcy mogą państwo zajrzeć na stronę pana Marka chlebodawcy konkret kpl jest coś, czego jak opowieść o polskim chlebie pachnący chleb, za którym się tęskni za granicę chleb ukochany do zupy musi być, ale jednocześnie jako społeczeństwo kompletnie zatraciliśmy umiejętność pieczenia czegoś co jest zupełnie Rozwiń » podstawową przecież sprawą cóż tam jest woda mąka sól drożdże to z tymi drożdżami tej renty dyskutowane dzikie drożdże wydamy mniej ważne w Eurolandzie wzrosła ponownie dziś mówiąc na razie mamy namyśli takie Piekarski, który dodaje się do chleba chleb bardzo szybko wyrasta i po godzinie już możemy cieszyć się Bochenkiem takiego gorącego wyjętego wprost z misterium pieczenie chleba jest trudny wszystko jest trudna, zanim stanie się proste ja uważam, że jest bardzo proste, chociaż swego czasu, zanim zaczęłam wypiekać takie bochenki, które mnie usatysfakcjonowały to popełniamy błędy i trochę to trwało miał pan wysoko zawieszoną poprzeczkę bardzo wysoko bardzo wysoko poprzeczki zawsze staram się wysoko sobie zawieszać i tutaj chciałem upiec takich lekcjach się piekło 100 lat temu bez grama właśnie tych drożdży piekarskich na naturalnym zakwasie na zakwasie żytnim chleb prawdziwy żytni taki, który produkt nie jest najlepszy moment, chociaż akurat 100 lat temu to, że coś, żeby współczesny nie zawsze oznacza, że jest złe tego życzę panu uniknąć zderzenia powiedziałem natomiast w takiej produkcji w nazwijmy to tylko Towarowej dziś jedzie się na skróty i pewne procesy się przyspieszają niestety też tutaj zaczynali, w których wchodzić mówiąc brzydko chemia tak, czyli pewne dodatki, które są przeze mnie nieakceptowane to co się robiło kiedyś tak duża kuchnia czy detektywa albo rajdu jest chyba tematem osobno audycje to bardzo długą nie chciał mimo tych rzeczach się wypowiadać wolałbym powiedzieć o tym, jak, w jakich lat powinniśmy jeść czy on jest w naszym zasięgu i czy możemy taki chleb się delektować, czyli takim chlebem właśnie bez dodatków chemicznych nie na drożdżach piekarskich wg starych receptur na zakwasie to jest dla mnie prawdziwy chleb nigdy ja akurat jestem dość sceptyczna do mi też jego geny realizowania, że tam tzw. chemia to jest coś złego, ale nie o tym rozmawiamy teraz rozmawiamy o tym jak zrobić dobry fani Mehmet Ali i o tym, że da się to robić w domu tylko właśnie jakoś tak w ostatnich latach nauczyliśmy się tego przeświadczenie przeświadczenie, że chleb ktoś akurat kupuje są wyżej moje doświadczenie jest takie, kiedy mogłem sobie piekę chleb jest takie rzeczy już się nauczyłam nauczyliśmy mnie piec chleb regularnie to przyzwyczailiśmy się do tego stopnia, że trochę czulibyśmy się głupio kupując go regularnie bylibyśmy zupę musieli kupować regularnie z 6 bardzo proste upiec taki chleb dobrze od czego zacząć trzeba chcieć tak, czyli o tym, już dawno myślałam, że jesteśmy świadomi co może udzielić Irlandii Włoszech byliśmy jesteśmy przekonani chcemy spróbować trzeba mieć dobry przepis, by jednak przepisów jest mnóstwo kiepskich i Google to jest jednak nie najlepsza alternatywa na wyszukiwanie dobrych informacji trzeba mieć dobrą mąkę czy dobre produkty wysokiej jakości też trzeba wiedzieć, gdzie można się takie produkty zaopatrzyć i u mnie podstawa to jest dobry znak stawek za chaos w kryzysie kupuje zamek w poza kwas można się uśmiechnąć nie trzeba kupować niczego wyhodować czy można jest taka mapa zakwasów polecamy sobie rzeczywiście wyszukać taką mapę w wyszukiwarce ludzie dzielą się tymi za kasami natomiast ja tak samo siedzieli biorę udział w różnych imprezach i rentach z rozdaje ten znak czasu to choćby wczoraj piekłem taki chleb w piecu opalanym drewnem służewskim domu kultury i te zakwasy dla wszystkich chętnych, by tanio można poszukać warsztatów z pana udziałem to się będzie pan dzielił swoim zakwas to drugie warsztaty i na tych warsztatach uczy ludzi jak mogą sobie taki chleb upiec w swoim piekarników do ławek jest w zasadzie co tak to jest Monka i woda i czas zepsuta taka zepsuta atak, jeżeli mamy dobrej jakości Mons Kallentoft Mons jest życie to jest prawdziwa żyła Monka tam są naturalne drożdże, które bytują one ziarna zbóż rzekach ziarna zmienimy to temat są już są naturalne dzikie drożdże bardzo cenne, a do tego jeszcze z powietrza dochodzą bakterie kwasu mlekowego, które powodują fermentację lekową i te bakterie razem z tymi grzybami powodują, że Monika właśnie fermentuje tak nie trzeba używać tych drożdży piekarskich, które bardzo nam przyspieszają procesy wytwarzania chleba jednak ze stratą dla jego jakość to jak wyhodować steki zakwasy ktoś robi naczynka szklane najlepiej trochę Żytniej razowej najlepiej mąki dodajemy troszeczkę wody mieszamy łyżeczką kilka razy odstawiamy na blat kuchni i czekamy, żeby pojawią się bąbelki znaczy, że życie w tej Monster było i fermentacja się rozpoczęła mamy zakwasy jednak taki zakaz jest trendem rozsypywać zaraz po Acta jest żywy organizm trzeba go dokarmiać policz 23 może niech śniadanie obiad kolacja, ale tak raz na kilka dni trzeba tym mamki dosypać wody dolać wcześniej nie mówić do zakwasu to nic nie dach tak do zakwasu nie mógł wiedzieć o wyrazistych Chińczycy rozmawiając z reklam wiele opowieści o tym, że g do swoich roślin będą szczęśliwe no ja jestem w taki jak wygrać własne zakwasy Onet ma imię tak wypłynęły Hieronim Hieronim jest regionem dziadkiem wiekowy osiemnastolatka niech miasto nad dotrą dyskonta nastoletniego króla Zygmunta Kwasa jest w kilku różnych zakwasu z całej Polski został czas Beskidów Podlasia głównie i też Mamry mieszanka ta mieszanka takich zapasów z różnych z różnych części naszego kraju niektóre z nich dostałem od osób, które dostały od swoich babcia już naprawdę wiekowa pani dostała od swojej mamy i pamięta, że jej mama dostała od swojej mamy i tak, gdyby chcieć gdzieś tam śledzić historię tego zakwasu to może się okazało, że na więcej niż 100 lat, ale nie to jest najważniejsze najważniejsze, że bardzo mocne mój dwuletni zakaz właśnie wpadł w kompleksy w latach rozwijać Hieronim HR chętnych, ale jak w takim razie przechowywać zakwasu, kto się Robinowi umorusane postawiliśmy na parapecie lub coś tam się wydarzyło są bąbelki, jaka jest życie piekliśmy pierwszy chleb jak to zrobić to za chwilę, ale mamy zakwasy i co z nim dalej zrobić to ciasto na parapecie czy lodówek i innych jeżeli, by się stało na parapecie musielibyśmy go wtedy codziennie dokarmiać to po po kilku dniach mielibyśmy wiadro zakwasu, który nie bardzo wiedzieliśmy co robić zakwas bardzo ładnie się przechowują w lodówce, jeżeli do drukarni my niech sobie troszeczkę to postoje na tym blacie potem chciała do lodówki piąty najemca czasu może sobie stać, a po tym, jak chcemy upiec chleb to wyjmujemy taki zakwas też godzinkę 2 ocieplane go do temperatury otoczenia i używamy do pieczenia tyle zakwasu Irena potrzeba do pieczenia odejmujemy, a ten ubytek uzupełniamy wodą morską wyłudzonego jakoś się po tym, wyjęciu z lodówek czy ktoś miał dużo ludzi o godzinę 2, żeby on sobie tak postał, chociaż one całkowicie nie zasypia musi być panuje w tej lodówce, ale te procesy fermentacyjne cały czas następują tak czeka na temperaturę na świeżo Monka i Lichota i wtedy i wtedy ruszą Roger no dobrze jak dobrać proporcje mam zakwas mąkę wodę ma swój i co dalej gospodynie z naszą kiedyś piekło taki chleb absolutnie Naoko Rodos bywały momenty dodawały wody sprawdzały ręką w jak to ciasto się zachowuje i żadnych przepisów nie miały znają się śmieję, że piekę chleb z excela, ponieważ mam swoje wszystkie receptury tam zapisane tajne i wtedy wtedy przeliczą sobie czy chce tych bochenków upiec pierwszy trzecie 2340 do proporcje nie są może takie najważniejsza, ale jeżeli chciałbym, żeby ten chleb był powtarzalny to to to już takich proporcji pewnych gotował się trzyma także dom był za każdym razem taki sam, chociaż bardzo często wymyślam nowe nowe przepisy i wtedy już już czasami przez przypadek czasami celowo powstają nowe nowe gatunki chleba można wyciągnąć od pana jakiś dobry przepis ten właśnie nie nie mam sobie excela, ale Holmes Inter, ale wręcz wrażenie, że mógłby się podzielić się do Gruzji Abchazji wrze pisemna jakiś fajny dobry chleb, jaki może prosty jakiś, ale sprawdzone tak, żeby każdemu wyszedł, z czym nie ma takich uniwersalnych proporcji nie ma to zależy, jaką mąkę używamy czy to jest jasna czy to jest brązowa czy mieszamy z jakimiś innymi wymogami to jaki chleb chcemy uzyskać tak czy są jakieś dodatki do tego chleba nasionka zwrócimy naszych słuchaczy z niczym powiedział pan, że nie może mnie można wyszukać w Google no bo mówi pan, że wiele przepisów niedobrych no to co mają zrobić wino to może to strony TOK FM zamieścimy w taki przejdą na rangę ma Jerzy Kochan Gorlice ze mną wiedzą wszyscy słyszą wszyscy słyszą po halowych ME w ich dobra mamy obietnicę w takim razie specjalnie specjalnie dla TOK FM, a 3 są potrzebne jakieś specjalne naczynia do tego nie wszystko to co mamy w domu mamy piekarnik mamy jakąś miskę łyżkę w są proste czy narzędzia naczynia, które na pewno w każdej kuchni, gdzie znajdą chwilkę foremka do do pieczenia do pieczenia ciasta tekstu chleba jak temperatura pieczenia oraz wysoka wysoka musi być w miarę rozsądku 240 stopni nawet 250230 potem troszeczkę obniżamy ten składa się dotyka w temperaturze niższej 180190200 stopni równo na początek to musi być takie mocne uderzenie w mówił pan o tym, że był wczoraj były warsztaty i wieku pana w piecu opalanym drewnem to tak dobrze brzmi czy też po prostu fajniejsze naprawdę to jest fajniejsze ten chleb ma troszeczkę inny zapach tak on wypiekany w takim piecu, w którym najpierw paliło się ognisko duża apotem ciężar wygrania mamy na to miejsce wkładamy Chlebek on przechodzi też zapachem tak drewna mecz taki bogatszy aromat tak się coś w tym jest naprawdę zawsze pan piecze dla siebie chleb czy czasami się panu zdarza jednak zajrzeć do piekarni i Google to ma w wakacje n p . są takim przykrym dla mnie okresem, gdzie także, gdzie w szyję takich w Live in badamy rynek usług o takie cechy, które za przenosiny z biurami, a potem jego przyjeżdżamy do domu i z powrotem dochodzę do wniosku, że jednak chyba ten chleb jest całkiem fajny opony piekarza z wykształcenia Ależ, skąd to, skąd się cofnęła mu taki trochę przykry epizod w 2 z lekarz mi palcem pogroził kazał troszeczkę zmienić dietę i musiałem szukać takiego dobrego chleba właśnie żytniego na zakwasie bez żadnych tych dodatków, o których wspominaliśmy jadą taki chleb, który święcie przekonany, że jest fajny zdrowy i nie służy okazało się, że to jest niestety niestety nieprawda i trochę się zdenerwował twierdzeniem, że na listach taki chleb piec piec Ano właśnie tu na początku opowiadają o tych tych początkach czy obrazem tych początkach trochę tragikomiczne zdaniem, zanim ten chleb nie wyszedł to gdzieś tam jakiś po drodze, zaliczając zakalca wpadki jakieś straszne dziury w Holandii i ich nie było łatwo wypasa się tego wszystkiego, o czym wszyscy każdy wigilia dla innych, bo dawców są różne Biblie natomiast ja wtedy uczy się stan szczerze mówiąc nie polecam, bo to jest proces zachowały i czasochłonne tak to lepiej jednak skorzystać się z 3 z wiedzy to ukierunkowuje, żeby nie iść na stronach, a pewnie szybciej i łatwiej pójść pocztę i można takich jak sobie piec ją samemu w domu tak z powodzeniem jest pana ulubione żytni orkiszowy czy taki biały biały nie mój ulubiony taki okręt flagowy jak nazywamy to jest chleb z mąki Żytniej z pełnego przemiału mu taki jeszcze grubo mielonej z torbami z wszystkimi zarodkami najwspanialsze najzdrowsze taki pro biotyczne chleb można jego nazwę wymienić można w Żytomierzu, że trochę tak tłumnie wszyscy Jeronimo latami 2 ha znana z najwspanialszych lat na świecie jak i jaki można sobie wyobrazić rośnie z takiej pełnoziarniste limonki grubo mielony jedz zdrowo, a zainspiruje mnie jeszcze słuchaczy można co dodawać sobie do chleba coś chcę trochę żyłek n p . wszystko można dodawać do chleba tak mnóstwo mnóstwo ja też dodaje nie tylko robić czyste chleb, ale różne właśnie nasionka różne Żuka różne kwiatki wszystko to co nam sprawia przyjemność co jest smaczne co pachnie co dodaje kiedyś takiego dodatkowego dodatkowego kolorytu temu tamę temu Hlebowicz to jest czy to Gdynia czy Sezam czy 10  000 000 dodaje kwiatki lawendy kwiaty z czarnego bzu w gdzieś zbieram Leszek Kuziko macierzanka takie dzikie zioła tak to to jest piękna sprawa ma im tutaj praktycznie możliwości są nieograniczone nasza fantazja w Czyżynach podpowiadaliśmy rozwiązania to nie bójmy się tego tak pieczemy chleb smaczna i ładny i pachnący my przede wszystkim zdrowych, ale to też nie musi być czasochłonne prawda, bo to drożdże zrobią za nas robotę urośnie ten należało dodał, że trener tego słowa dzikie drożdże grozi za ich teraz Jones Lang Lang la Gross syn to przed nie to jest czas bardzo tanie czasochłonne i mogę króciutko powiedzieć taki Chlebek, jeżeli chcielibyśmy sobie upiec w domu to pierwszego dnia wieczorem poświęcam 2 minuty następnego dnia rano poświęcamy w 2 minuty po powrocie z klas zaczyna robimy takich jak poszczególne fazy takie taką, których tam mogę już nie na stronie tokfm opowiedzieć nam wracać już obiecałem po przyjściu z pracy poświęcamy 10 minut czasu w w sezamie Chlebek foremki osoby wyrasta w tym czasie oczywiście nie musimy ślęczeć nad nim patrzeć jak rośnie tylko robić sobie co innego, a potem go wrzucamy do pieca po godzinie wyjmujemy gorące bochenki także cały proces jest bardzo rozciągnięta oczywiście w czasie, ale one realne, ale czas, w którym poświęcamy de facto na naganę wytworzenie tego chleba jest jest znikome dziękuję panu bardzo chcę państwu polecam to jest naprawdę Super upiec własny chleb pan Marek Andrzejewski chlebodawcy dzięki dziękuje do widzenia do usłyszenia i Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz 40% taniej. Wybierz pakiet z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA