REKLAMA

Wysokie ceny zmniejszyły apetyt Polaków na masło?

Raport Gospodarczy
Data emisji:
2018-09-03 12:40
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
15:23 min.
Udostępnij:

Gościem Macieja Głogowskiego jest Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole. Rozwiń »

- Produkcja mleka się zwiększyła. Na tym rynku się dzieje wiele ciekawych rzeczy, bo zaczął się nowy sezon produkcji mleka w Nowej Zelandii, a Nowa Zelandia jest największym na świecie eksporterem masła i odpala za około 50 proc światowego eksportu masła. Nowa Zelandia tak, bo nowe dane produkuje dosyć dużo mleka, że ma niewielką populację to nie otrzymuje produkty mleczne są jedne z głównych grup produktów eksportowych w nowej Zelandii. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Zaczynamy raport gospodarczy Radia TOK FM, jest dwunasta, minut 43, ja nazywam się Maciej Głogowski, dzień dobry. Za chwilę tradycyjny temat, często powracający, ale myślę sobie niezwykle istotny, bowiem tylko hasłowo: masło. O całej reszcie porozmawiamy później, bo to oczywiście nie będzie tylko Hommage, a tym bardziej nie będzie o dietach różnych, wręcz przeciwnie, będzie o cenach, spożyciu, więcej już za chwilę w raporcie gospodarczym. Rozwiń »
Ale wcześniej jeszcze krótki przegląd tego co dzieje się coś może się wydarzyć co nas jeszcze może spotkać, choć nie o tym ostatnim mówił nie będę bo kto wie co nas spotkać może, ale z ciekawostek powiem państwu, że z opublikowanego w porządku obrad rady ministrów wynika, że już jutro rada ministrów zajmie się projektem ustawy o zmianie ustawy w związku ze wzmocnieniem na wzór oraz ochrony inwestorów na rynku finansowym to jest projekt ustawy, który objawił się nam całkiem niedawno zdążyliśmy o nim powiedzieć w minionym tygodniu w magazynie Hg to jest projekt ustawy, który itp miałby chronić konsumentów oraz 3 zapewnić ochronę dla inwestorów w sytuacji, gdy np. kupili obligacje korporacyjne i okazało się, że ten biznes nie wypalił no mamy taki słynny przykład w tej chwili przerabiany w każdą stronę wlali pojawia się pomysł rządu, by zrobić specjalny fundusz, a z tego funduszu w razie czego służy ludziom zrekompensować

A ja tylko dodam, że ten fundusz przynajmniej w pierwotnym założeniu miał być finansowany z kart takich skarg, jakie płacą instytucje finansowe decyzjami komisji nadzoru finansowego z urzędu komisji nadzoru finansowego albo urzędu ochrony konkurencji konsumentów to ciekawa konstrukcja, kto wie może się sprawdzić dodatkowo ten fundusz miałby wspierać edukację finansową, ale miałoby zostać umiejscowione przy krajowym depozycie papierów wartościowych, czyli instytucji rynku finansowego giełdowego w rurach od kilkunastu miesięcy nie może doczekać się formalnie w Pucharze EHF nowego zarządu w OFE jest odwoływać Reding powoływać, kto ostatnio w Polsce jest dobrze to była pierwsza wiadomość i historia opowiedziana w raporcie gospodarczym, a poza tym no mieliśmy dzisiaj odczyty indeksów pij my dla naszego przemysłu PMI indeks wyszedł gorzej niż można było oczekiwać niż spodziewali się przede wszystkim ekonomiści, którzy prognozują to jak indeks miałby się zachowywać, czyli to jest ten indeks badający nastroje wśród menedżerów nie sektor przemysłowy kilka składowych w tym indeksie wewnątrz jest ukrytych zresztą bardzo ciekawych i wyczytałem w komentarzu ekonomistów banku ING badanie wpisuje się słabszy trend widoczny także w ankietach publikowanych przez komisję Europejską w ostatnich miesiącach istotne osłabienie zanotowały prognozy przyszłej produkcji sektora przemysłowego

Podobne zachowania widoczne także wśród pozostałych gospodarek regionu n p . w Czechach gorsze nastroje sektora przemysłowego spisują się jak mówić i 2 scenariusz spowolnienia dynamiki PKB w drugiej połowie tego wprost mówi tytułu wg prognozy ekonomistów z tego właśnie banków w trzecim kwartale wzrost gospodarczy miałby spowolnić do 46 z ponad 5 notowanych w kwartale w drugim zaś w danym wzroście gospodarczym w drugim kwartale i strukturalnego wzrostu szeroko omawialiśmy pod koniec minionego tygodnia także w raporcie gospodarczym w po dwunastej 40, tyle że w piątek wtedy wszyscy patrzyliśmy na inwestycji co tam w tych inwestycjach dziś raczej się nie dzieje w inwestycjach mówi o tym, że to konsumpcja głównie naszą gospodarkę ciągnie WIG 20 na plusie jedno procentowi 2360 punktów ma w tej chwili indeks szerokiego rynku WIG 70 znowu się ich ponad 4 godziny pozostało do końca sesji no to jeszcze króciutko informacje z rynku Walutowego tak, by ten obrazów pełnych obrotach do końca dzisiaj w relacjach eurodolara wynosił 116 za 1 funta 24 zł 76 gr za dolara 369 frank po 381 i Europą 4 zł 29 gr

I to właściwie było wszystko co przygotowaliśmy w tej pierwszej części magazynu reform gospodarczych audycji raport gospodarczy chciałem powiedzieć co nie oznacza, że nie dzieje się o wiele więcej rzeczy także czekały mam nadzieję, że będzie jeszcze okazja, by o nich porozmawiać raporty gospodarcze

A gościem raportu gospodarczego jest pan Jakub Olipra ekonomista banku Credit Agricole dzień dobry dzień dobry i co wcale że, z czym pewnie w Dąbrowie no dobrze, bo zaciekawiła mnie opracowanie, które państwo w banku przygotowaliście się nie tak często i tak pchają wielokrotnie rozmawialiśmy Maślak, który swego czasu przyciągał uwagę konsumentów w swoim wolnym za sprawą swojej ceny tej rosnącej ceny, a więc nieraz po nie znoszą studia także tłumaczył tę historię fenomenu ceny masła na łonie samego masła no i teraz przeczytałem ostatnio wręcz 1 z opracowaniem Jean rekordowe ceny zmniejszyły nasz apetyt na dno lasu, czyli psy zadziała jakieś takie podstawowe prawa ekonomii, że skoro jest droga to koniec odmawiamy sobie tak rzeczywiście to spożycie masła w Polsce obniżyła się w 2013 roku co można łączyć się z rekordowymi cenami masła i ekonomii to jest trochę tak, że jeżeli mamy jakieś dobro konsumpcyjne i mamy też różne substytuty tego dobra, czyli kanapkę możemy smarować nie tylko masłem, ale i margaryna innymi słowy dołami tak i w tej sytuacji, kiedy cena masła rekordowa konsumenci mają możliwość ograniczyć konsumpcję tego masła pół, stosując inne produkty, a i to jest 1 z 11 to jest 1 z najważniejszych przyczyn tego spadku spożycia bez warto zauważyć, że to jest pierwszy spadek spożycia masła 2011 roku to pokazuje, że rzeczywiście byliśmy w wyraźnym trendzie wzrostowym w ostatnich latach te ceny zahamowały w ten trend no dobrze tylko teraz 1 mała wyjaśnienie i przypomnienie dla tych wszystkich państwa, którzy nas słuchają, ale być może nie mieli okazji wysłuchać siły początku naszej audycji my nie rozmawiamy tutaj o zdrowiu, jaką zdrowotnych właściwościach koło dobrych lub złych stronach tylko o gospodarce ekonomii i faktach, o których możemy dyskutować i systemach są w ogóle dzieje się nic jako ciekawostka to te 3 i można je danych GUS wąskiej wyczytać, ale i w pana opracowaniu dobrze mówi średnią 4 i 70 kg na 1 człowieka w Polsce to jest życie masła roczną tak wskazują dane Głównego Urzędu Statystycznego królową naszą prośbę tutaj warto zwrócić uwagę, że te dane dotyczące spożycia bilansowego obejmują nie tylko to spożycie, które mamy w domach w gospodarstwach domowych, bo od spożycia mówią m. in. badania budżetów gospodarst w domowych też publikowane przez Główny Urząd Statystyczny, ale te dane, o których dzisiaj rozmawiamy są dane, które obejmują takie globalne spożycie, czyli zarówno w gospodarstwach domowych w restauracjach punktach masowego żywienia, czyli to nie jest tylko Tommaso, które kupujemy, ale to jest też to masło, które w, jaki sposób spożywamy jedzenia poza domem to niedobrze, ale tak czy inaczej na koniec trzeba jakoś statystycznie każdego podejść i wyliczyć i oczywiście robić wrażenie, że rzeczywiście robi wrażenie i choć przypomnę, że nie jest sam napisał list po tych danych GUS saskich ten spadek od 2011 roku w ujęciu rocznym w minionym roku to było 47 kg przeszło 2 % mniej niższe rok wcześniej, kiedy to przez następne w 16 dokładnie co było w 4 , 8 targi akurat tak ten spadek o 1 no ale nie byłbym sobą, gdyby wypalanie nic nie zapytał a jakie są to obecnie nie z cenami, bo to podejrzewam każdy z nas, którą jest w sklepie spożywczym robi zakupy Virgin i literaturą to nas kosztuje, ale co jest stronami to znaczy co może dziać się na tym rynku w najbliższym czasie no no wiem, że para może stanąć, bo za każdym razem o to pytam, ale co ciekawe ich na zeszyty ciekawe i myślę, że produkcja mleka się zwiększyła na tym rynku się dzieje wiele ciekawych rzeczy, bo zaczął się nowy sezon produkcji mleka w nowej Zelandii, a Nowa Zelandia jest największym na świecie eksporterem masła i odpala za około 50 proc światowego eksportu masła i tam przez żadne Nowa Zelandia 1 Nowa Zelandia tak, bo nowe dane produkuje dosyć dużo mleka, że ma niewielką populację to nie otrzymuje produkty mleczne są jedne z głównych grup produktów eksportowych w nowej Zelandii z tutaj mamy obecnie do czynienia z sytuacją, w której przez ostatnie lata te warunki pogodowe nie rozpieszczały producentów masła i mleka, a w nowej Zelandii, a teraz ten sezon lato zapowiada się wyjątkowo dobrze utrzymują się korzystne warunki jak Domatora logiczne dla produkcji mleka w konsekwencji również masła to będzie czynnik, który najprawdopodobniej w kolejnych miesiącach będzie oddziaływało w kierunku dalszego spadku cen masła, bo trzeba zaznaczyć, że te ceny masła już się obniżają od maja utrzymuje się dużo przebrzmiałych poniosło duże zwolnienia się obniżają niż wtedy rosły tak i dużo wolniejsze obniżanie wtedy rosły obniżają się od maja, jeżeli spojrzymy na ceny hurtowe z Unii Europejskiej to one są już o 10 % niższe w ujęciu rocznym to również znajdzie odzwierciedlenie w cenach detalicznych oczywiście to przełożenie w cenach detalicznych na OSN hurtowy na ceny detaliczne jest wolniejsze niż w przypadku wzrostu cen, ale można oczekiwać, że prędzej czy później nastąpi, ale ich również będzie to widoczne w koszyku inflacyjnym w kategorii oleje tłuszcze już teraz ta dynamika cen się obniża, więc można oczekiwać, że ten trend będzie kontynuowany, ale ich pan wspomniał o tym w koszyku inflacyjnym to akurat ta kategoria ma wolę ciszę jeśli tak to jaki wpły w na to jak ostatecznie te dane o inflacji wyglądają raczej to nie jest wpływ tak jak w pieczywo czy mięso tańsze oleje tłuszcze to nie jest główna kategoria koszyka jeśli chodzi o żywności, niemniej jednak, jeżeli patrzymy na dynamikę zmian, jaka następowała w ostatnich kwartałach Sygnity kilkudziesięciu procentowe wzrosty, a ceny masła to oczywiście miało to istotny wpływ na kształtowanie się cen żywności w Polsce teraz na utrzymują się w trendzie spadkowym w wstępne szacunek Głównego Urzędu Statystycznego o wskazał, że obecnie te ceny rosną od 2 , 1 % w ujęciu rocznym, ale przy okazji możemy na chwilę zawiesić temat masła i przy okazji, korzystając z pana obecności skoro rozpoczęliśmy już 3 krzyże 1 na wątek związany z naszym spożycie poszczególnych produktów, którą okazuje się, że akurat tego mięsa to my spożywamy mniej i wynosi zaskakujące, ponieważ ogólnie wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa rośnie spożycie mięsa może teraz rośnie, odkąd świadomość, że nie tylko mięsem człowiek żyje w Stuttgarcie ja myślę, że to wynika w pełnym stopniu z desek dla mnie te dane stoją duże zaskoczenie tak powiedzieć, że nie ma w nich mięsa tagu zaś, że jemy mniej drobiu ponieważ, jeżeli spojrzymy na strukturę spożycia, a tego mięsa z opublikowaną przez GUS to wzrosło spożycie wołowiny co jest spójne z tym, że się bogacimy wołowina jest mięsem z gatunku gremium, a natomiast znacząco obniżyło się spożycie drobiu wieprzowiny wieprzowina była droga w zeszłym roku miasto tłumaczy ten spadek spożycia natomiast drugi jest mięsem relatywnie tanim masowo produkowane są znane są produkowane w Polsce źle źle, ale taka jest Allianz stał specjalnością polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych, ale co ważne na całym świecie obserwujemy wzrost spożycia drobiu jest taki trend, że konsumenci są coraz bardziej zainteresowani mięsem białym ze względu na jego walory zdrowotne dietetyczne, a coraz mniej konsumują mięsa czerwonego mięsa w stanach Zjednoczonych, gdzie stany Zjednoczone kojarzą się z wołowiną tak ze stekami, a w 1007 . roku spożycie drobiu przekroczyła o spożycie wołowiny jeśli chodzi o Unię Europejską to tutaj dalej wieprzowina, a dominuje to jest istotny element kuchni Europejskiej, ale jeżeli się utrzymają bieżące tendencje do około 2040 roku tutaj również drób przekroczy spożycie, a wieprzowiny, więc to jest dla mnie dosyć duże zaskoczenie tych danych ja myślę, że w są one mogą nie wróżą mu no tak, ale jeżeli ta tendencja poza polską byłoby utrzymywały się tak jak dotychczas to rozumiem, że nasi producenci nie będą się martwić, bo eksport tak czy to spożycie w kraju mniejsze wpływa na ich wyniki finansowe naszyte jest także wg zmiennej i tak już jesteśmy mamy nadprodukcję, a drobiu tak czyli, żeby utrzymać się na rynku w obozie, by się rozwijać polscy producenci drobiu muszą eksportować i ten eksport rzeczywiście Rosjan Polski drób jest relatywnie tani w porównaniu do drogi unijnego, a jesteśmy około 30 % tańsze niż średnia unijna spożywamy go w Polsce mniej, ale kucharzem dziś złożyliśmy go myślę, że to jest przejściowy spadek tak powiedziałem wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa spożycie mięsa rośnie można oczekiwać, że tak będzie jej w 2018 roku myślę, że na to wszystko wie, o czym rozmawialiśmy z takiego ekonomicznego punktu widzenia należałoby teraz nałożyć całą tę nadbudowę właśnie związaną z trybem życia i zdrowiem i t d. być może złożyło się to właśnie ciekawą historię na wkład można, by wysnuć z Konina wnioski gola my jesteśmy do tego, by spojrzeć na tendencje ekonomiczne 27 kg średnio spożywamy tego drobiu patrząc na ostatnie dostępne Guzowski dane za miniony rok o tym wszystkim opowiada nasz gość pan Jakub Olipra ekonomista banku Credit agricole bardzo dziękuje dziękuje tomu raport gospodarczy teraz informacje po informacjach Jakub Janiszewski audycja połączenie Maciej Głogowski był
Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: RAPORT GOSPODARCZY

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i zabierz TOK FM na wakacje!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA