REKLAMA

W przyszłości będziemy jeść mięso, ale nie zwierzęta? O technologii produkcji mięsa w laboratoriach

Radiowa Akademia Nauk
Data emisji:
2018-09-08 14:00
Prowadzący:
Czas trwania:
26:33 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
radiowa z Warszawy, a w nałóg rozpoczynamy radiową Akademię nauk dzisiaj odrobinę wyjątkową, bo naszym gościem nie będzie naukowiec, ale osoba, która śledzi je szczegółowo pewne rozwiązanie technologiczne biotechnologiczne, które być może nie spowoduje dużą rewolucję jeśli chodzi o nasze talerzem w aucie będziemy mówić już państwu zasugeruje na początek cytat z Winstona Churchilla z eseju z roku 1931 ten esej zatytułowany fiszki Years Hans, czyli za 50 lat i Rozwiń » pan Churchill pisał tak uciekniemy od absurdu hodowania całej kury po to tylko by zjeść pierś lub skrzydło poprzez rozwijanie tych części oddzielnie nie tak wróżył Winston Churchill zresztą nie był jedyny nie było wielu innych myślicieli publikujących osób pisarzy, które wyobrażały sobie, że kiedy będziemy mogli oddzielić sama KRS moment posiadania mięsa i jego zjadanie od innych hodowli nie samych zwierząt słowem będzie można kiedyś jeść mięso, a nie jest zwierzęta jak to się nie dzieje współcześnie ten cytat pochodzi z książki czyste mięso nie hodowla bez TFI jak hodowla mięsa bez zwierząt zrewolucjonizuje swój obiad i cały świat to jest książka wydana przez wydawnictwo marginesy autorem jest Paul Shapiro, a naszym gościem jest pan Maciej Obrębski dzień dobry dzień dobry witam wszystkich serdecznie panu Macieju trampki ze stowarzyszenia otwarte klatki i kampanii roślin nie jemy, więc już bez samego przedstawienia są psy państwo w stanie mi się zorientować, że sprawa nie jest rdzenia zwierząt dla naszego gościa jest istotna, a 3 już tak powiem zjadły pan takie sztuczne mięso, a on zdecydowanie tak powodem, dla którego ja osobiście nie zjadam z leżącą pobudki etyczne i tutaj to czyste mięso jest w pewnym sensie odpowiedzialna tandetne na na nas, dlaczego ja ani jaj mięsa czy zmieniałem nie chcą przyczyniać do docieplenia do do uboju zwierząt ma tutaj o rozwiązanie, które tak jak pani powiedziała pozwala mi jeść mięsa nie zabijaniu zwierząt, więc tych nie widzieć mięsa ani jeść zwierzęcia jeszcze raz za co był na twarzy inny oczywiście nie chodzi tylko sprawy etyczne związane z ograniczeniem spożycia mięsa to są sprawy związane z tymże planem to jest bardzo mocno obciążona gigantyczną produkcję mięsa właśnie lotu opowiemy państwu za chwilę najpierw chciał, że pana zlecenie co powiedział o tym co jest już dostępne jeśli chodzi o technologie, bo spodziewam się, że dla wielu naszych słuchaczy i słuchacze taki pomysł w ogóle jak to, ale to jest kiełbasa ze świni ATA świnia ciągle żyje może to trochę brzmieć, bo nie wiem demoniczny ner, o czym my tutaj mówimy, jakie technologie są dostępne na ten moment, a w tym w tym momencie nie możemy jeszcze powiedzieć o tym, że ta technologia czystego mięsa, czyli mięsa hodowanego bez wykorzystania zwierzęcia jest skomercjalizowana czy możemy już się znaleźć takie produkty na półkach w tym momencie istnieje około 25 firm, które badają i rozwijają ten temat czasem już, by były już pierwsze degustacje już kilka lat temu w Londynie Mark post naukowiec z Holandii z uniwersytetu Maastricht dokonał degustacji pierwsze pierwszego wychowanek wyhodowanego przez siebie Burgera właśnie w takich warunkach laboratoryjnych bunkier był nie tani, bo kosztował 303 tys 330  000 USD w ufundował gołą niejeden z współtwórców Googlea Selim bin na ME w tym momencie kilka innych firm dokonało już areną pierwszej degustacji jak lecą z kurczaka czy NKW czy n p . w łagrach i kilku innych o kilku innych wyznań produktów mięsnych wyhodowanych właśnie w tym w ten sposób komórkowy przy użyciu hodowli rolnictwa komórkowego jak to się określa nawet jak to zrobi to się coś pobiera z tej świni czy krowy i ich, gdyż to wkłada tyłek jak się nakłada to konkurent nakłania taką komórkę do tego, żeby urosła trend ten proces jest wbre w pozorom bardzo prosty, a polega na tym, że w procesie bezbolesne biopsji, czyli takiego pobrania komórki z realnym stała zwierzęcia czy to jest krowa świnia on czy rynku kura bądź też może to być nawet zwierzę, które wyginęło ile jest ileś set lat temu pobieram taką komórkę z mięśniem zmyć z miejsca z takiego zwierzęcia i umieszczamy ją specjalnym bio reaktorze, które to nie jest podłożach torem umożliwia weryfikowanie rozrastania się do opiekowania się tych komórek one w tym w tych biurach to, że są podawane w określonym procesom, które umożliwiają tym komórkom rozciąganie się nagranie tej struktury tkanki mięśniowej, a w tym momencie większość firm pracuje nad mięsem mielonym, jako że to jest taka najprostsza najprostsza forma do uzyskania o wiele trudniej jest będzie nam uzyskać z tak naczelny turystycznego wynika to z tego, że tutaj trudno trudno jest nadal taka struktura ta temu temu produkowane miastom NTT tkanki, które są wytwarzane są małe dosyć krótkie, ale zwykle też sam mięsień taka przecież ważne mamy tkankę łączną kości tłuszcz kre w dokładnie tutaj wiele firm stara się rozwijać ten na tamten obszar również natomiast w tempie w pierwszym takim, a my ze stanem kamieniem milowym jest właśnie komercjalizacja mięśnie tak no dobrze ale dlaczego to takie drogie, bo myślę, że część naszych słuchaczy słyszałam od tych koło wsi kach czy skrzydełkach przecież, że ceny tego szły, w jakich setki tysięcy dolarów no to przecież to bardziej śmieszna no tak no tak pani mówi no 330  000 USD myślę, że mało, kto z nas rzeczywiście byłoby sobie w stanie pozwolić na taki upór upór wiara w masce to degustacja miała miej miejsce ponad 4 lata temu i w tym momencie zarówno firmie Marka postawę posta MOS samic udało się obniżyć koszt tego Burgera do około 1100 USD, czyli wielokrotnie się na 11 USD dobrze naprawdę ma podobnie most Memphis nic, czyli na film schematem oraz stany Zjednoczone oni również zdołali znacznie obniżyć ten koszt, więc to jest produkt, który jeszcze nie jest gotowe to konkurencji z takim konwencjonalnym mięsa natomiast, że na przestrzeni pewnie kilku bądź kilkudziesięciu lat on ma może rzeczywiście pojawić na rynku i im z konkurować również cenowo z mięsem hodowane w sposób konwencjonalny i tutaj warto też zaznaczyć też w porze nie tylko szaleni naukowcy nie tylko najwięksi innowatorzy na świecie to tacy jak właśnie Sergiej Pińsku gracze strat Branson, czyli na założyciel w radzie Global dostrzegają potencjał w tym szansę w tej koncepcji tej technologii, ale też przedstawiciele branży mięsnej m. in. firma PHU we z Niemiec, która jest największym producentem drobiu na Niemczech zainwestowała w firmę, która rozwija tom tom tom koncepcję czystego mięsa w stronę rzeczowego przeprasza wejdę panu słowo nie mogło na tym zyskać to przede wszystkim mówiące o o optymalizacji kosztów tak te firmy dostrzegają, że w przyszłości nim nie będziemy w stanie przy wykorzystywaniu przerwę przy wykorzystaniu tej konwencjonalnej hodowli, która niesie duży ciężar jest pies jest mało efektywna nie będziemy w stanie wyżywić prawdopodobnie 10 miliardów ludzi, którzy będą żyć na świecie więc, że musimy szukać rozwiązań, które są alternatywne i takie firmy właśnie miastem te myślące może najbardziej perspektywiczne myśląca on w długim okresie była długoterminowo dostrzegają potencjał i jakieś rozwiązanie, które może być może umożliwić im sprostanie tym, kto temu rosnącemu popytowi, bo tak też warto wspomnieć o tym, że wedle organizacji narodów Zjednoczonych wedle dział ds. wyżywienia rolnictwa popyt na mięso i nabiał do roku 2050 ma wzrosnąć do 70 % to jest to samo to są ogromne liczby kradzieży miłość jak wielka porażka wegetarianie weganie kampanii na ten temat jak ja myślę, że nie znam tego za porażkę natomiast faktem jest złem, a kraje rozwijające się te, które bogacą się teraz wychodzą z biedy staną się największymi konsumentami Esotiq i potem się, że warto wspomnieć o tym, że mięso jako jako taki produkt jest trochę wyznacznikiem statusu jeszcze w niektórych krajach i ty, kiedy kiedyś był przysmakiem, więc jeśli teraz jest dostępny to każdy chce tej odrobiny hałasu są na co dzień dlatego radni ustępem tego za porażkę wegetarian, bo ten produkt nie jest skierowany czyste mięso jako o jak jako konstytucyjnie splot, który skierowany z tych do wegan wegetarian tylko właśnie dla tych bez trudu, który czy koncepcja, która ma odpowiedzieć na potrzeby ogromnej rzeszy ludzi, a w romans z sadu ja osobiście bym zjadł było stara się myśleć bardzo pragmatyczne i pewnie czasami test też testy zamiast tymi smakami staram sobie jakoś się wdrażać przy wykorzystaniu OZE przy wykorzystaniu różnych przypra w czy rośniemy zamienników mięsa natomiast ja mówiłem wcześniej takie mięso wyhodowane bez cierpienia do mnie pytanie przemawia, a Maciej Obrębski ze stowarzyszenia otwarte klatki kampanie roślin nie jemy rozmawiamy o książce czyste mięso Paul Shapiro to jest inny książkę, która zbiera dotychczasowe informacje na temat tych firm, które zajmują się technologią hodowania mięsa gdzieś tam w laboratoriach, czyli inny uzyskiwania samego mięsa bez potrzeby rośnięcia całego zwierzęcia i uboju za chwilę skrót informacja potem wróciłem mamy jeszcze mnóstwo tematów m. in. sztuczna czy też hodowana właśnie dziś w laboratoriach skóra np. czy też BM mleko, które również może być w ten sposób reprodukowane pytanie czy będziemy kiedyś mieli przydomowe takie małe produkcje mięsa gdzieś tam takie małe urządzenia nie pomoże tak będzie, ale to po skrócie informacji o radiową Warszawy, a w nałóg Karolina Głowacka przy mikrofonie druga część radiowej Akademii nauk pan Maciej Obrębski jest z nami dzień dobry dzień dobry witam wszystkich ponowne ze stowarzyszenia otwarte klatki kampanii roślin nie jemy rozmawiamy o książce Paul Shapiro czyste mięso wydawnictwo marginesy to jest książka, która opowiada o obecnej nie sytuacji nie tych start-upów firm biotechnologicznych, które gminy starają się, by hodować mięso bez byś tak powiem rośnie cięcia całego zwierzęcia, czyli hodować samą tkankę ne mięso z nową tkankę mięśniową to właśnie do zjedzenia miejscową albo tkankę skórną toż przecież już robi nawet w przypadku ludzi, bo są takie inne hodowle, żeby później właśnie przeszczepić skórę być może taka skóra nie tyle sztuczna cała wyhodowana w laboratorium, ale z tymi samymi właściwościami to się bardzo szybko rozprzestrzeniło ja myślę, że myślę, że na pewno z tych kas inna taka spora szansa na dom warto wspomnieć o tym, że pierwszy egzemplarz książki Paula Shapiro było oprawione w taką taką właśnie szkół skóry skóra hodowana laboratoryjne są sprzedane na portalu Ebay za dosyć sporą sumę pieniędzy myślę, że z, że skóra jest takim takim produktem, na którym im, która na pewno zyska o wiele większą o wiele łatwiej będzie nam zaakceptować, że fakt, że została ona hodowana w sposób z laboratoryjną czy w Pekinie w fabryce którą, która produkuje skórę będzie to też zespół wiele zalet oprócz tego, że na pewno będzie będzie ona tańszym produktem wprowadzać do skóry konwencjonalnej tutaj nie będziemy mieli tych ograniczeń, które niosą się w tych, które wynikają ze konkretnego kształtu skuty z danego zwierzęcia tutaj będziemy mogli sobie wyhodować konkretną konkretny kawałek skóry ową za zaprojektowanym przez nas kształcie rozmiarze grubości ani też Garbowa się w sposób o wiele bardziej ekonomiczne ekologiczne i ekonomiczny pewnie też chcemy pana zapytać, o co toczy się gra w tej sprawie i proponuje, żebyśmy zostawili na boku wątki etyczne, bo one jednak większość osób zdecydowanie nie przekonują skoro wegetarian wegan liczyć się tak generalnie raptem na poziomie kilku procent zdaje się hrywny, więc ludzie lubią jeść mięso koniec kropkę, ale właśnie, o co idzie gra, a to znaczy jak to między produkowane, jaką mamy skalę chociażby zwierząt hodowlanych w porównaniu z dzikimi UE i jak to jak to działa ma w tym momencie wedle szacunków różnych organizacji, ale zwierząt chów zwierząt hodowlanych na świecie mamy około 9 miliardów rocznie tyle zwierząt zostaje zabijanych rokrocznie, więc tutaj to skala jest ogromna i to co pani powiedziała, że ludzie rzeczywiście lubią mięso ludzie nie przestaną go jest co im, a my też nie łudzimy się to ja jako przedstawiciele otwartych klatek cięcie czy osobiście kupka przedstawiciel kampanii rośniemy, że świat nagle stanie się wegański czy wegetariański natomiast to to czyste mięso pozwala nam również wyeliminować ten aspekt tych, które są mu mama mało mogą może mało pozytywne w takie konwencjonalnej produkcji mięsa już odchodzą z pań od kwestii etycznych mówił też o wykorzystanie antybiotyków wdową po tych, które mają pobudzać dzieci czy zrobi wzrost szybkości szybsze szybszy wzrost takich, które też używany prewencyjnie, bo zwierzęta są stworzone, więc nie chodzi o to, że leczone są te, które są chore gotyk na wszelki wypadek czynie aplikuje punkt w 2 wedle szacunków to jest ciężka praca, a tych antybiotyków wykorzystywanych w hodowli przemysłowej są też antybiotyki, które jej dom przed tym, które są wykorzystała wyczyn wykorzystywane przy leczeniu ludzi przez to na naszą odporność nanieść zwiększonymi tutaj dla bakterii chyba tak dokładnie o formę SC odporność bakterii dokładny wiek, więc ten ten czynnik zapewne z takim łącznikiem, który może jakoś przekonać tych co osoby, które mało przychylnie patrzą one też mówić o tym, że hodowla zwierząt hodowlanych fetyszem miliardów w tym święcie krów, bo w miliardach się liczy podczas gdy Lwy n p . w tysiącach, że to ma wpływ na efekt cieplarniany no to trochę brzmi abstrakcyjnie no to wcale nie z tego co mi wiadomo to chów przemysłowy odpowiada za więcej emisji gazów cieplarnianych niż cały transport liczony globalnie, więc tak naprawdę jeśli jeśli nie światowa organizacja zdrowia czy Charles, a czy ONZ zalecają redukcja spożycia mięsa to pokazuje, że to jest mu być może problem, który ostrym my musimy się jakoś zmierzyć w przyszłości nie kończy właśnie w różne organizacje międzynarodowe i nie tylko piją na alarm, że to właśnie hodowla przemysłowa jest tym co chcą sprawiać im rzeczywiście przychodzi nam się przyda się niedługo mierzyć z tym jest jej skutkami efektu cieplarnianego prowadzą też wspomnieć o tym, że w terenie mówią same hodowli zwierząt, ale dużym problemem jest też cao cao cao cao całe zaplecze, które chcą stołeczni to, że te zwierzęta trzeba wyżywić w tym momencie 85 % np. upra w soi wykorzystywanej jako pasza dla zwierząt mnóstwo czasu spotykamy się z tym argumentem, jakoby w Wagańcu wegetarianie, że przecież to swoją stronę tym produktem, który trudno przecież aż do wycinki lasów deszczowych tylko, że sam rzeczywiście mało, kto wie, że w ASO jak GROM, którą wykorzystujemy, które przeznaczone na produkty dla dobra dla ludzi z dnia 6 % światowej produkcji są swoi w czasie, by 85 % tych właśnie produkcji jest wykorzystywane do jak ja jako leku pasza dla zwierząt podobne jeśli chodzi o uprawę kukurydzy o no dobrze tylko teraz tak wiemy o tym, że po populacja Homo sapiens ludzi rośnie wiemy o tym, że inny generalnie spożycie mięsa rośnie, bo np. właśnie staje się coraz bardziej popularne w Chinach czy wy w Indiach, a już nie mówiąc o Amerykanach, gdzie tam zawsze dieta mięsna czy zawsze od dłuższego czasu dieta mięsna jest bardzo bardzo bardzo popularna dieta bardzo mocno obfitująca w mięso zgodziliśmy się co do tego, że ludzie gremialnie nie zamierzają rezygnować z mięsa na rzecz produktów roślinnych miny i teraz ten moment ten pomysł tak, czyli mięso hodowane w laboratoriach ja mam wrażenie czytając książkę rozmawiamy o książce Tomasz Szapiro nie czyste mięso, że auto trochę sam siebie przekonuje jeśli chodzi o to czy ludzie masowo się na takie mięso przestawią, bo to nie jest tak, że 1 okiem można jakoś mam wrażenie liczyć na racjonalność w tych wyborach tylko ludzie nie boją się czegoś co jest naturalne to zostawiam w nawiasie to jak bardzo śliska to kategoria, ale mówię o takich ogólnych tym pomysłem, więc nienaturalne sztuczne wymyślone jest też wątek tego, kto będzie miał patent na takie nataką produkcję mięsa czy będzie też wielka mega korporacje, które będzie w tym wszystkim zarządzała jak by się pan do tego odniósł w Jałcie, że to jest także głównym 3 główne czynniki, które wpływają na to, jakie jest jak my podejmujemy nasze decyzje konsumenckie z Chodzieży Naspers tej sprawie synkowi nie chcieli smak cena i wygoda i w tym momencie kiedy, kiedy mówimy o jakieś koncepcji, która chce jeść nie możemy dotknąć spróbować to rzeczywiście o wiele trudniej jest taką akceptację mini rzeczywiście budzi to duży duży sprzeciw, ale też myślę, że warto w 2 warto to 1 podjąć ten temat różnych innowacji technologicznych cienkich można poznać cywilizacyjnych, z którymi które początkowo też się spotykały się z dużym dużym oporem wśród ludzi tutaj np. Paul Shapiro piszą o tym, że ponad 100 lat temu Amerykanie zdobywali lud zamarzniętych jezior w momencie, gdy pojawiło się zamrażarki ten od trenera, który pochodził był wytwarzany w Lesznie zamrażarkach też został okrzyknięty sztucznym lodem i te firmy, które raczej to osoby, które miał interes w tym lodzie pochodzącym z z jezior biły na alarm, że talent z interny przez moment ja panu powiem to przykład TUI teraz demo absolutnie technologia, która jest opowiadana w sposób demoniczny, czyli nie GMO, które to technologia sama w sobie nie ma żadnych dowodów na to, że jest szkodliwa na tak tutaj na pewno to technologia GMO została bardzo bardzo zdemoralizowane w Europie wynika, a tak jak pani mówi rzeczywiście nie ma ujawnieniem nie ma żadnych powodów, by tak twierdzi, że po wszelkie badania świadczą o tym, że ci mówią o tym, że żywność hodowana, jakiemu m. in. wszelkich negatywnych skutków dla zdrowia Jasser pozwolę przytoczyć badania, które niedawno przy czym przeprowadził taki o takiej inni Filip Kenig analityk z własnym soczystego mięsa i tutaj rzeczywiście bardzo mocno zauważalne jest to, że kiedy soczyste mięso jest komunikowane tylko jako zalane jest pytanie czy zjadłby czyste mięso czy miasto, które jest hodowane w warunkach laboratoryjnych to ta akceptacja jest niski niska natomiast kiedy kiedy przedstawione są też zalety tak ten temat takiego mięsa hodowanego laboratoryjnie Pm taka sytuacja rośnie i wedle tych badań 66 % badanych TomTom go za osobę ze Stanów zjednoczonych dałem próba 10121200 osób, więc reprezentatywna 66 % osób jest skłonna spróbować na takiego mięsa hodowanego laboratoryjnie, ale co dla mnie najbardziej ciekawa to samo na 2 kolejne statystyki, czyli nie torze 53 % osób jest skłonna za wolno jest skłonna zastąpić to mięso hodowane tradycyjnie w spory w chowie przemysłowym czystym miastem, a 46 % osób we jest skłonna kupować regularnie czyli kiedy w odpowiedni sposób, a umiejętnie ta koncepcja czystego będzie rozdzielona, więc państwu powiedzieć, ale proszę zwrócić uwagę to ogromny tutaj są interesy funduszy i i wiele różnych graczy, którzy będą chcieli tak opowiedzieć tę technologię nie będą chcieli opowiedzieć w porządku będą mówili czyste mięso mięso etyczne mięso, której jestem może nawet zdrowsze nie wiem, a drudzy będą mówili sztuczne mięso z probówki mięso z in vitro nienaturalne i t d. tak dalej inna rzecz co jest różnych religii jest wszędzie też, ale inna rzecz coś naturalnego w jedzeniu kurczaka, który rośnie kilka razy szybciej niż not korzystne ceny ten sprzed hodowli przemysłowej tak tutaj bardzo ciekawym przypadkiem jest to, że na naj głośniej jednak na swój największy sprzeci w przeci w czy przeci w tej hodowli komórkowej zgłaszają stowarzyszenia hodowców bydła czy to to są to są te punkty te organizacje, które zrzeszają tych mniejszych hodowców, który dla, której rzeczywiście taka hodowla komórkowa i na czas przyszłościowo zdominowanie segmentu produkcji mięsa przez największe firmy czy ta firma, która rzeczywiście umiemy skomercjalizować swój produkt może być dużym zagrożeniem i to Toyota przypomina mi właśnie te wszystkie przypadki z przeszłości nie bez przeszłości kiedy, kiedy pewnie dorożkarze niekoniecznie chętnie spoglądali na wynalazek starego forda, bo to właśnie ich u nich ich sektor był zagrożony przewiewny, więc tutaj tak skomentował w procesie, aby nie bagatelizowała sprawę ewentualnego wpływu na gospodarkę miejsce pracy i t d. ale to jest na razie proces, o którym myślę jednak długotrwały proces, który w, który jakoś będzie następował nie pozostaje wierzyć szybciej niż wolny, a natomiast historia pokazuje, że ludzie dopasowują się do tego jak zmieniać świat inni na innych wmieście to musi być totalny koniec hodowli przy przemysłowej czy hodowli zwierząt nawet żeglarzom mogłoby być zamiast ogromnych hal ze stłuczonym zwierzętami faktycznie jakiś tam inne mniejsze mniejsze hodowle, które hodowałem w Starym stylu ta sprzed tej wielkiej zmiany, więc znajdą państwo w książce Paul Shapiro czyste mięso, a moim gościem był pan Maciej Obrębski ze stowarzyszenia otwarte klatki kampanii rośnie mniej jemy dziękuję bardzo dziękuję ślicznie Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: RADIOWA AKADEMIA NAUK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA