niedzielny obiad Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwu naszym stałym cyklu niedzielnego magazynu Radia TOK FM sią przywitać mego goście z nim pani Jolanta Malicka klaser dzień dobry witam serdecznie chciałbym z panią zrobić jakiś przetwórczy tak tak, iż w razie, jakkolwiek to brzmi mam nadzieję, że żaden z naszych słuchaczy nie poczuje się urażony moją otwartość w stosunku do gościa i to nawet w najmniejszym stopniu dlatego przed formowaniem na tyle poczucia
Rozwiń »
humoru, że w kuchni pewnie pani promieniuje Rosja ma pani te dobrą energię na innych co za tym idzie pewnie to co wychodzi spod pani ręka musi być fantastyczne, a mkną po drodze owego pierwszego zdania, że dobrze mi się będziemy robić przetwory moja pierwsza książka to lodową obie Zawisza ruch ze strony prawicy lat obrotowych było z 202 WD my mamy następną okazję natomiast dziś to będą zdrowe przetwory, aby powodem pretekstem do naszego spotkania jest książka ukazała się nakładem wydawnictwa zwierciadło pani autorstwa 80 przepisów konfitury kiszonki pesto i wiele innych wynik w zapasy jedyne, jakie się u uprawiało kiedyś toto to były zapasy na zimę woda zacznie nie było niczego właściwie wykorzystujemy wszystkie sezonowe i warzywa i owoce należało przygotować się trudne czasem mam wrażenie, że to w ogóle z tych trudnych meandrów naszej historii został wyciągnięty z zapasów musi być po, a przed tu też zapas tak jak najbardziej im tak naprawdę romans przetwory to jest najstarsza metoda konserwacji żywności, ale i, jakby nie byliśmy tego kojarzyć tylko za kosz biedą albo tylko, dlatego że zima nie będzie my nie mogli do sklepu wejść i nie będziemy mogli nic zjeść tu chodzi o to, abyśmy dobrze, że byli rodzina i żebyśmy robią sami przetwory mogą np. zwykły ogórki kiszone prawda, bo kapusta kiszona, która ma chyba każdemu Polakowi się kojarzy jednoznacznie chyba w każdym domu kiedyś to było, a dzisiaj nie wiem co, w którym by się znalazło jak by się znalazło to raczej do kupna natomiast powiedzmy sobie szczerze mogę z kapustą może jest więcej Zachodu, ale ogórki kiszone wystarczy wziąć słoik, który jest czyste wysterylizowane włożyć dobre ogórki trochę chrzanu kopru i zalać solanką no to jest po prostu banalnie prosta, a najfajniejsze jest to, że otwieramy ten słoik to po prostu jest taka radość, bo to własnoręcznie zrobione bez chemii bez przyspieszaczy prawda naturalny proces kiszenia zachodzi, więc każdemu polecam to jest kieszonki są mega mega proste i oprócz tych ogórków tak naprawdę możemy wszystko z takich co przychodzi do głowy tak, ale myślę że, toteż wynika ze zmiany tego, bo otoczenia w jakim w, jakim żyjemy na wodne wraz ze zmiany w Gniewie logistyki w naszego dnia codziennego nawet tego jak wyglądają nasze mieszkania było w Bukareszcie niegdyś nie wiem dekadę 2 dekady 3 dekady temu na pewno mieliśmy nawet najmniejszym mieszkanku coś takiego spiżarnia to z tego nie ma to znaczy tutaj nie do końca się zgodziłam, bo zabrania mieć duży dom przepraszam teraz mam, ale jak pamiętam, że wychowywałam się w bloku w dziewięciopiętrowym tam było 58 m i owsiane z panią Ewą miasta ciężarową zgadza się, choć ja wiem, że są mniejsze, ale jakby, nawiązując do tych przetworów to i tak nikogo z ani tata nie mamy nie zwalnia nas, żeby nie robić i Majdan robiliśmy rzeczywiście na wsi, bo na wakacje jeździliśmy na wieś, ale potem są taką skrzynię ogórków i kapusty przywoziliśmy do Katowic albo na początku jeszcze stały na balkonie, bo temperatura była HOKEJ albo potentata znosił na dół do piwnicy takie malutkie piwnice były w takich wysokich dużych blokach i po prostu latało się co niedzielę po ogórki albo kompost do obiadu, więc jak będą trochę teścia chyba by chcieć moim zdaniem chcącego nie ma nic trudnego pielęgnuje pani tradycję kulinarną, ale bardzo się staram ostatnio ostatnie pamiętam jakiś czas temu kilka lat temu już będzie dobrych mój najmłodszy syn wtedy miał 3 lata jak gotowałam rosół z Agrosu niedzielny rosół ją schodzi po schodach u nas w domu i tak w mam chyba rosół gotujesz, a jemu się tak po prostu serce uśmiechnęło się mówi Bożena to jest to już jest coś co zaszczepią dziecko i musi być kojarzyły już zawsze, że w niedzielę to powinien być rosół, że tak pachnie po prostu cały dom rosołem staram się też im coś piec staram się można przygotowywać takie dania, które będą kojarzyć z mamą status domem rodzinnym ze spotkaniami rodzinnymi no bo teraz tak szybko żyjemy tak pędzimy, że jakby w no dla mnie bardzo ważne jest może niecodziennie się nie daje żyć i Anna rzeczywiście, ale i oraz na jakiś czas dziś wspólny obiad i niech to będzie taki trochę celebrowanie tego wszystkiego i u nich połączy naszą rodzinę no taka też, odnosząc się do twojego godna do tego kultywowania tradycji kulinarnych miał namyśli to, że jednak robienie przetworów to cud to tak jak nie jest przepisem na pierogi o rów taki w 1 rodzinie wygląda tak drugie bardzo ważne, żeby ich ceny i i pani sięgnęła do tego co co pielęgnowała wasza rodzina przez lata, przekazując je z pokolenia na pokolenie czy 0101 . rozdział rzeczywiście stosować klasyki mojej rodziny, więc nie zabrakło ogórków kiszonej kapusty kiszonej moi rodzice pani książkę prawda tak tak i powiem tak jak Węgrom tatuś niestety już nie żyje i w bo doszukała się jego zapisków i pamiętam jak czytamy oczywiście w prawie ze łzami w oczach przepis na kapustę tam Szadku poseł Eugeniusz powstała w do jakiejś Tomek Mich wielkiej przykryj płótna jak i liśćmi kapusty, które zostały wysta w na słońce mogą przypominam, żebyśmy to przetwory na wsi akurat robili nawet w czasie wakacji jak liście żółkną możesz przełożyć do słoików wstawić do ciemnego miejsca więc, jakby jest kilka tych klasyków, ale ja też uwielbiam podróżować, więc gdziekolwiek wydatne promują muszką czy to będzie Maroko czy Sri Lanka to zawsze jakiś tam przepisy stamtąd podchwycą, które po prostu sprawiało mi wielką frajdę i także w tej książce jest przepis z różnych stron świata są także zwykłe kiszonki z PIT dla ich także na słodko i na słodko to jest fajny rozdział, bo nam się kojarzą np. powidła śliwkowe to się stoi 3 dni miesza prawa na tym upiec są mieszamy, żeby się nie przypaliła tak dalej, a ja starałam się przepisy tak przełożyć całą trójkę dzieci pracuje zawodowo w tym stanie jest także remont full czasu na to wszyscy mamy kolejne pytanie w 2 wyraźnie Roman trojga dzieci jest żona spełniona kobieta może sobie pozwolić na to, żeby jeszcze zrobić przetwory na zimowej i z tego mieć nieprawdopodobną uczta nie tylko kulinarną ale, ale także egzystencjalną przysięga pani dowodów to tym tak naprawdę korzeni swojej rodziny oponom o 23 przykłady kiszonki wkładamy coś do słoja co kupiliśmy nie będą to klasyczne ogórki zalewamy solankową wodą solą nic prostszego zajmuje naprawdę chwila, a następny przykład to takie, że my marmolady powidła, które nasze babcie tak pieczołowicie kręciły mieszały zapisał i t d. ja mam taki przepis wkładamy do piekarnika zwykłe śliwki posypujemy je np. cynamonem gierki mogą być tak i pieczemy na 180 stopni około 3045 min w zależności od denara złoże mieszkania za mieszkanie przejdzie to jak to jest to pięknie pachnie to mówię ludziom chodzi jak truskawki zapiekane to mój syn do najstarszych filmów w telefonie był jakiś czas to robić po prostu to będą takie wspomnienia z moich dzieci będą, chociaż to kojarzyć z dzieciństwa i śliwki, które się tam same przypominam same pieką na wzmiankę nadmiar wody wyparuje zrobił się schłodził tkwię, bo my się tam troszeczkę bezkarne Lis ujął ja to tylko wkładam do słoika zakręcamy pasteryzujemy, ale pasteryzacja, bo jeszcze nie skończyłam to nie jest tak jak kiedyś trzeba było mieć garnek w szmatkę wody wkładamy do gorącego wyjmujemy nie teraz piekarnik do piekarnika wkładamy w nastawiamy z tą jakieś 2030 stopni i około pół godziny w zależności, jakie przetwory to się poster z 1 znowu ja mam ręce wolne ja tylko muszę włożyć do piekarnika naprawdę zachęcam do do tych przepisów, które przerobił nam, żeby były bardzo bardzo szybkiej prosta Juszczak z pretensją do pani stanąć, ale wozu, ale rywale po przejrzeniu książki natomiast wyciąg ze spisu treści całkowicie spaniu usprawiedliwiona, ale wyraźnie zabrakło dla nich zabrakło tylko gdy wszystko byłem poirytowany nawet jako czytelnik, że tutaj hołdując tej tradycji rodzinnej polskiej kuchni po wyjeździe pańska Lisą to by czarnej czarny i ma m. in. kiszone cytryny, a nie jest zagrożone jest realizowane ale, choć zmiany nazwy na szczęście opatrzyła to pani rozdziałem tytułem tego rozdziału przywieziona z podróży znów się to jest taki rozdział okazyjnie nie ma nie ma żadnego problemu i którym rozum, że podróże też bywają do pani inspirację z wielką wielką uwielbiam, ale z kartką długopisem widzi pani do miejscowych nie mówię nawet, z czym ten przepis opiszą co się dzieje wszędzie się wkręcać i do kuchni restauracyjnej gdzie, żeby zobaczyć nawet 5 do innego Radiohead bon Anno wydatnie pokierowali mam wąsy, ale w końcu spalił nas całe szczęście, że im tak jakby i jak dziś kogoś poznam to od razu do prywatnej kuchni na targowiskach, gdzie sprzedają lokalne produkty jakiś taki najbardziej mi kręcą stanowiska, gdzie sprzedają po prostu w Maroku tak było na placu Dżamal, że z takiego malutkiego niewymierne na 1 sprzedawali to co robili świeżo więc, jakby za każdym razem wszędzie dopytuje sprawdzamy smakuje zapisuje wszystkie moje inspiracje i potem przywożę do Polski, ale i na warsztatach kulinarnych zazwyczaj przekazuje to dalej, gdyby przyznam, że przechodzimy do do tych przetworów przywiezione spod spodu Mrożek, a jednak ponad interes mojego albumu jest ciekawe interesuje mnie to mieszanka smaków też żadnej koncepcji z 1 strony chce pani kisić jak ktoś mówi Maciej rozrastała tak cytrusy, a z drugiej strony zalewy pani solanką i do tego jeszcze pierwszą damę to ekstrawagancja moim zdaniem kulinarna czy to reszta smakuje też na słodko później nie to nie jest słodka nowość i co to jest kiszone cytryny generalnie wystarczającego cytryny pomarańczy tak tak tak też czynnik, czyli w po cytrusy, które tutaj mamy w książce wystarczy albo natrzeć solą i nie zalać wodą albo po prostu zrobić sąd i to jest prosty, czyli woda sól pakiet kiszone ogórki tak robimy solanka i zalewamy Japonię także wielu moich warsztatach kulinarnych otwieram taki słoik kiszonych cytryn to po prostu każdy wąchał oczywiście zakrywające w środku i każdy próbuje sobie skojarzyć, z czym się kojarzy później jeść w Maroku po prostu przykro i drobno, bo to jest bardzo intensywna to taki smak świeżości, bo to są cytrusy, ale też takiego kiszenia w erę to jest niesamowita mieszanka i to się drobno kroi dodaje nie wiem do gulasz do sałatek kuskus możemy ugotować, a jakby, przenosząc na każdego często można zrobić po tak w kuchni lub bardziej otwarci niż ten pomysł taki będzie naprawdę otwarty i łączmy kombinujemy i za każdym razem mam inne fajne danie może wejść no dobrze jest co zrobić taki słoik, żeby na całą zimę wystarczyło no bo zależy jak ZUS nie mając inne zdanie ma dużą rodzinę mają taką spiżarnię po podłodze pamięć pół metra kwadratowego z prawej lewej strony na wprost są półki może nie wszystkie spółki, bo też mam inne przyprawy, ale PAX połowa to na pewno jest zawsze zastawione pesto to też Inter oznak niedźwiedzi azyl jest rozłam na wioski tylko na widowni w Niechorzu jemeńskiego w sezonie gdzieś tak kołom koło maja i możemy dostać ten czosnek niedźwiedzi jest niesamowicie intensywny na rynku go szukać na Targu tak na targowiskach przeważnie i marki jeśli tego nie zbierzemy tuż potem jakby nie ma opcji spróbowania wystarczy zrobić taki pesto zapas serwować i wtedy nawet w środku zimy możemy zrobić z tego przekąska możemy dodać do ugotowanego makaronu i obiad jest 5 minut, bo też mam tutaj rozdział takie dania, jakby wpięć minut, czyli np. robię w zimę ratuje SOS pomidorowy właśnie ten, a i war, czyli pasta z pieczonej papryki, a zimę otwieram sobie moją spiżarnię, gdzie wyciągam albo ryż albo karze albo makaron gotuje to podgrzewa Danfoss i już mam zdanie też muszą być, by taką matką trójki dzieci gdzie, jakby nie zawsze jest czasu gotować nie wiadomo jak wielki obiekt skomplikowane, więc takie proste obiadu u nas w sezonie zimowym także gorszą notę zielony SOS, czyli to musi być genialne na zimowe kurki chłodne wieczory żądano dodane do makaronu Warbudu znaczy myślę, że ten, jakby tak w całości bez makaronu to był strasznie ostry, ale jako dodatek do do innych dań ja uwielbiam ostrość i chili mogą dodawać się po prostu wszędzie i namiętnie i to naprawdę nie jest nic skomplikowanego teraz blendery miksery no i konfitura z czerwonej cebuli z jabłkiem to jest też do kanapek prawda kanapek Nowin do do kaczki toposu zepsuł mi drogę do wielu mięs mięso nawet jak przychodzą goście to wystarczy wziąć jakąś deskę wyłożyć kilka wędlin serów i one zawsze mamy też tak jest w lodówce i właśnie otworzyć słoiczek z serem takim z taką konfitura z karmelu zwanej czerwonej cebuli z jabłkiem i po prostu do chleba posmarować mamy posiłek mamy szybkie przyjęcie wręcz, bo goście pomyślą, że on coś wypasionego, dlaczego aż tyle pani tych przepisów o długości w tych ciasto przy czym nie mamy czasu minął kwot na zamek nie omówiliśmy wszystkich, ale ta i tak nie wszystkie strukturę ech, hop hop przygotowany będzie następną pozycję, ale nawet z 80 zdrowy i przetworów, bo właśnie lubię dobrą książkę, budując pomalutku powiedzmy jeszcze 1 rzecz to jest bardzo istotnym wsparciem dietetyka, a także gaz tarcza, tyle że mogą od razu przeczytać na co poszczególne składniki tych przetworów wiek dobry sposób wpływają na nasz organizm zarząd pani na to bardzo dobrze pan poruszył, ponieważ bardzo często ktoś czuje słabo albo usłyszał reklamy i będzie do apteki kupuje witaminy na ponad tona wojna to, a w tej książce, otwierając co któryś przepis przeczytamy, że marchewka to światłe świetne źródło karotenu żel na mnie wiem, że cebularze bakłażan rzekł mi, że wszystkie przyprawy, które pan dodaje do przetworów ona po coś sobą po torze, żeby ten organizm był lepiej odżywione i lepiej funkcjonował, więc może sięgniemy po przetwory i w tym kiszonki, która od, których zaczynaliśmy prawda, bo to jest taka nasza Polska klasyka, gdzie widzimy tam Flora bakteryjna naszego przewodu pokarmowego jest po prostu dobrze zabezpieczona i mniej chorujemy z książką pani przyszła i przetwory panie i Brzozową oraz z Katowic zjechało nie był, choć nie było łatwo trupa, ale mam nadzieję, że zainspirowała muzyka i nie zabierzemy się do roboty przystępują do nich sami słuchacze i dobrze to mam taką nadzieję pani Jolanta k Dicka klaser była moim państwo gościem dziękuję ślicznie, a jeśli pani nie występuje pani pewnie też państwo nie wystarcza nasza rozmowa to kwota to tu proszę, abyście państwo słuchali nas przy następnej okazji, bo będzie pani naszym gościem ponownie zaprasza Rafał obiecał, że są też można sięgnąć do pani 80 przepisów na konfitury kiszonki pesto i wiele innych wciąż są zdrowe przetwory w informacji
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: PRZY NIEDZIELNYM STOLE
-
14:33 W studio: Krystian Świderek
-
13:12 W studio: Marysia Przybyszewska
-
13:27 W studio: Łukasz Ancypo
-
13:11 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
13:39 W studio: Anna Zyśk
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
08.06.2023 14:59 Sabat symetrystów
-
08.06.2023 14:40 Popołudnie Radia TOK FM39:19 W studio: dr Sebastian Adamkiewicz
-
08.06.2023 14:00 Popołudnie Radia TOK FM27:07 W studio: dr Hanna Gajewska-Kraczkowska
-
-
08.06.2023 16:59 Rozmowy sfeminizowane
-
08.06.2023 16:59 English Biz05:15 TYLKO W INTERNECIE
-
08.06.2023 16:00 Popołudnie Radia TOK FM44:07 W studio: dr Olga Napiontek , dr hab. Przemysław Sadura
-
-
08.06.2023 22:00 Po sezonie48:01
-
07:20 Poranek Radia TOK FM12:47 W studio: Jakub Karyś
-
-
-
09:59 Półka z książkami
-
-
08.06.2023 11:00 OFF Czarek36:41 W studio: dr Marek Małysa
-
08.06.2023 20:50 Między Słowami
-
-
08.06.2023 21:00 Magazyn filozofa - Tomasz Stawiszyński25:06 W studio: Kama Wojtkiewicz
-
-
08.06.2023 13:20 Człowiek 2.026:11 W studio: Helena Ciechowska
-
08.06.2023 22:00 Wieczorem51:31 W studio: Bartek Kieżun
-
08.06.2023 17:00 Poczytalni25:27
-
08.06.2023 23:00 Weekend Radia TOK FM50:43 W studio: Tomasz Słomczyński
-
-
08.06.2023 18:00 Szkoda czasu na złe seriale41:48 W studio: Galopujący Major
-
08.06.2023 19:00 Godzina Kultury45:26 W studio: dr hab. Błażej Brzostek
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!
Dostęp PremiumSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL