REKLAMA

Jak skutecznie i bez stresu wprowadzić warzywa do rodzinnego menu?

Jak z dzieckiem
Data emisji:
2018-09-16 14:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:16 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielne magazyny Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłania się państwo się przywitać mego gościa w cyklu jak z dzieckiem dzień dobry dzień nowe jest z nami pani Magdalena Dąbrowska autorka książki więcej warzy w na talerzu, czyli rzeczy o tym jak skutecznie bez stresu wprowadzić warzywa do rodzinnego ani tak dokładnie jest kilka sposobów myślę, że sobie żadnej z najbrutalniejszych jest powiedzieć dziecku zjedz szpinak np. swoją drogą nie zależy komu, bo są takie Rozwiń » dzieci, które bardzo warzywa lubią i właśnie na hasło szpinak chętnie do niego sięgną tylko się to dzieło, ale prawdopodobnie w czasach głębokiej komuny, których pani z siłą rzeczy pamiętać nie może szpinak i miód to był on 2 rzeczy, które zostały nam oblodzone skutecznie formą podania i smakiem natomiast obecnie to to są jedne z najprzyjemniejszych rzeczy jak można do ust włożyć łożyć dokładnie, kiedy się tak naprawdę szpinak to była tylko taka babka jest oprawiona natomiast teraz można robić ze szpinaku takie rzeczy, że i podać go tak przeróżne sposób, że naprawdę może być smaczny i także zjadliwe dla LG czy dobrze lub zaznacz lat na początku to, że promuje pani warzywa na talerzu naszych dzieci wcale nie oznacza, że propaguje pani weganizm bądź też wegetarianizm w obu to są chyba był to bardzo mylone pojęcia tylko ktoś komuś namawia do tego obiadu uważa to prawdopodobnie w konsekwencji, by porzucił mięso tak generalnie zdrowa dieta, która służy zdrowiu i jest profilaktyką chorób takich okrążeń Acron choroby krążenia cukrzyca otyłość powinna być oparta o warzywach, ale nie oznacza to żona właśnie w 100 % musi być z Gdańska, czyli pozbawiona jakichkolwiek produktów odzwierzęcych 3 wegetariańska, czyli taka, gdzie tam występuje jeszcze nabiał, a jeśli ktoś ma ochotę na mięso ono też może byś się w tej sprawie przejęcie, ale w odpowiednich ilościach czy w takim świecie z mięsem też te warzywa powinny zażywanie tego warzywa, ale też inne produkty pochodzenia roślinnego powinny rządzić się w akcjonariacie sztuką jest moim zdaniem patrząc też na karty książki, które okazało się nakładem wydawnictwa marginesy Bogacz i opowiedzieć historię podawanego dania tak, żeby ona była interesująca myśli po pani powiedzieć, że nie może używać keczupu, bo jest niezdrowe no to dziecko się zbuntuje powie mogę Ależ pani zrobi zdrowy Kaczor powinien skeczu to dziecko wprost oszaleli z radości co prawda no czasami można żyć się właśnie opowiadać czegoś tak przedstawić do jedzenia, żeby bardziej chętni jadły moim zdaniem na jej najważniejszy jest generalnie przykład GI el, żeby te warzywa były na talerzu codziennie i wtedy tak naprawdę nie trzeba o tym, mówić tylko dziecko Samowi wierzę, że rodzic je Rzym smakuje i to jest po prostu takie normalne tak najważniejsze jest to, żeby przygotować do tego jak wplatać te warzywa w mniej dzieci o wrażenie, że ten katalog zachowań, które pani prezentuje na początku książki jest fundamentem przede wszystkim atmosfera dla wspólnie gotujemy i t d. i wspólne zakupy gotowanie, czyli do 3 i poczucie dziecku, że ma realny wpły w na to co ląduje na jego talerzu tak tak tak Zan, a zaangażowanie dziecka właśnie gotowanie w przygotowywanie czy właśnie robienie zakupów też Boga pomaga mu bardziej poznać te warzywa popatrzeć na ani też z innej perspektywy i jej i tak o jest pani mamą tak mam dwójkę dzieci właściwych, ponieważ lepsze takie książki nie mając własnych doświadczeń no właśnie chyba nie jadł przede wszystkim właśnie opiera się na na swoim doświadczeniu mamy dwoje dzieci Kaspra w wieku 10 lat i córkę w wieku 5 obydwoje lubią warzywa i chociaż mają różne smaki i też n p . Karolina tak od razu entuzjastycznie do tych warzy w nie nie nie podchodziła w pewnym momencie swojego życia natomiast na takie tworzone są w naszej w naszym ani pojawia się często i ma przykład z czasem się przekonała i MAiC jest niesamowita Hanka rozwodzi czy smaki wyrabiane przez całe życie u dziecka aż do momentu osiągnięcia dorosłości chodził i u dorosłych to przecież zmienia na przestrzeni lat to jest kwestia nawykowo to znaczy smaki może może niemodne w one się zmieniają rozegrali bardzo szybko branża nadal chodzi mi o to, że jeśli dziecko będzie miało 3 lata i np. nauczymy dziecko pije wodę mineralną nie słodkie soki na to kto ten nawyk dziecku jest pozostanie tak tego co to co jest tego co już czas trzeba je go pielęgnować tak czynili i jeśli właśnie ta będzie codziennie i tak po prostu będziemy jedli to co tak jak najbardziej wice tomu jego syna, który masz 10 lat, więc już pewne takie podejmuje decyzje i jedzeniowe sam to pojedynek z wałów zostanie też kieszonkowe idzie sobie coś kupisz i widzę, że on oczywiście też ma ochotę na jakieś słodycze prac cha jak to dziecko natomiast też widzę, że ciągnie go do takich zdrowych zdrowych pokarmów ENA w wracaliśmy teraz znad morza wstąpiliśmy samochodem wstąpić na stację benzynową na jej transfer był głodny akurat na stacji były kanapki, które tam wybierał się pieczywo i do środka można było sobie dodać różne dodatki za gaz mówi mamo kup i tak koło i wybrał sobie taką kanapkę żył ciemne pieczywo jest ciemno bagietka i do tego, by Grossowi same warzywa, zaczynając od cebuli Łotysz sałata oliwki ogórki bez żadnych dodatków bez żadnych przypraw i tak czeka na znajdowała, że teraz ciągle rośnie jak widzimy całą sieć tam jeszcze przeplata to zawsze, mówi że właśnie taki chce my oczywiście to od razu jak Lem przed klatką do domu do naszego na nich domkami dobra okazja teraz robimy takie kanapki domowe zobaczyć możemy sobie wybrać trochę lepszy pieczywa trochę inne dodatki także też znani są owi, gdy już widzę właśnie żony jak będzie teraz facetem, toteż to już teraz tak jest dojrzewającym chłopcem, że już, że ma te nawyki żony się kształtowały tak pani z premedytacją dobierała mieni może to złe określenie, ale w poszczególnych segmentach poszczególne przepisy do tej książki tak, by przeplatać tradycyjną polską kuchnię Boneczko mamy do czynienia z zupami, którego kiedyś były fundamentem zupa warzywna np. my też wprowadzać te nowoczesne rzeczy jak kuchnia oparta na Musie czy też nawet suszy jednak przesądzone nieco inny sposób, kto to był taki zabieg, który miał pokazać czysto książka i nowoczesna i tradycyjna zarazem tak przede wszystkim chciałam pokazać taką różnorodność, że można przeróżne sposoby gotowe tak trochę bardziej tradycyjnie niekoniecznie, ale przede wszystkim prosto i szybko z dostępnych składników, których nie musimy nie wiadomo jak długo szukać ugotować właśnie zdrowe zdrowe zdrowe dania, które będą im nie tylko dla dzieci, ale także dla całej rodziny, bo to jest ważne żeby, żeby cała rodzina tak jak pan wtedy wtedy właśnie dzieci nieraz np. rodzica będą też jak te warzywa przepisy kulinarne jakikolwiek musi spełniać 3 wymagania w wielkim łatwo dostępne produkty kuchnia pozostaje w WPF w miarę czysty zysk, a w stanie i 3 przyrządzanie potraw nie może trwać długo znała pani też działał wg tych samych kryteriów tak tak dokładnie, bo też rodzice właśnie szuka takich przepisów, bo mam tyle obowiązków i praca i tutaj dzieci jeszcze właśnie ugotować coś zdrowego państwa nie mogą być czasochłonne potrawy oczywiście są tam np. jest pizza, która wymaga trochę większą ilość czasu ale, toteż nie są w ocenie jest akurat taka potrawa, którą się codziennie tak tylko od od święta aneksu już tam uroczyste, więc staram, żeby to było wszystko proste smaczne i właśnie, żeby nie zabrudzić tej kuchni za bardzo, chociaż czasami się nie brano trochę trzeba nam zrobić z proszę powiedzieć, że pani dzieci są awangardą nie w swojej klasie jeśli chodzi o postrzeganie warzyw poprzez to, że po pierwsze, pisze pani taką książkę po drugie, pielęgnuje pani dzieciach tt tt sztukę rozumienia wartości owoców warzyw przede wszystkim od tej grze mamy takie mieszanki owocowo-warzywne np. zdrowy talerz tak tak tak są takie proste rzeczy to znaczy czy robią furorę w szkole nikt tego nie wiem tak naprawdę na pewno i jak większość dzieci nie tych warzyw, bo też przechodzą w Castro koledzy na zadał mu to chyba z 12 osoby te warzywa, bo zawsze przychodzą nam tak robię naleśniki to podaje inne jakiś marchewki słupkach albo jakiś tam warzywa takie mamy i na pewno na tle klasy Kacper wygląda i Karolina Sony PS zna postrzeganie może trochę inaczej dobrze pani powiedziała nieświadomy poniosła wygląda czy kuchnia ma też wpły w na sylwetkę dzieci pani zdaniem to z kolei młodzież się, więc chciałbym, żebyśmy na tym się skupienie ciemna sylwetka na pewno, bo my poznajemy ma wpływ na tak zaglądamy do czego zmierzam czy pan pani dzieci mogą być wzorcem dla rówieśników z klasy nie tylko tym co mają w swojej śniadaniu w co tzw . ale ale także tym procederem oglądają wyglądają no tak na generalny mogą być, chociaż tak Kac on nie są dziś otyłym i tak są szczupłe dobrze wyglądają więc, więc mogą być takim przykładem generalny prom problem otyłości nadwagi ENA jest coraz większe w Polsce od czego zacząć od czego zacząć dziś wyrabianie tego tego nawyku, by u dzieci spójrzcie na warzywa one też są istotne w kuchni przede wszystkim ja wszystkim rodzicom polecam, żeby zacząć od początku to znaczy wtedy, kiedy rozszerzamy dietę dziecku gigant jest jeszcze małe, żeby oraz te warzywa wprowadzać ich, żeby one w tym ani codziennym były widoczne czyli, żebym im było ich dużo, żeby występowały prawie w każdym posiłku i wtedy jest o wiele łatwiej o badaniach dzieci i są w wieku przedszkolnym potem szkolnymi i właśnie za tych warzyw to potem, bo mają już pewne nawyki z UE wyłączone to wtedy trudniej jest je zmienić oczywiście da się tylko to wymaga po prostu więcej pracy i czasu przede wszystkim, więc jeśli już te dzieci mają te złe nawyki i chcemy zmienić coś co ważne jest, żeby po prostu pomału małymi krokami wprowadzać warzywa do najmniej i dać się przede wszystkim czas, żeby one miały szansę się z nimi oswoić, bo chodzi o to, że dzieci jej jest auto co dobrze znają to znad talerza właśnie pojawia się codziennie muszą się z nimi oswoić dlatego nie dość chętnie sięgają po jakiś naleśniki czy jakiś pierogi jeśli one pojawiają się często tak samo z warzywami jeśli one będą pojawiały się często to wtedy większa szansa, że ona jest w końcu polubią przede wszystkim jako rodzica też powinniśmy do tego podejść to jest ważna sprawa, że dane te warzywa jadły, ale też muszę zabiegać podejść do tego ataków bez stresu to nie zawsze łatwe, bo chcę, żeby wszystko było szybko, ale jednak bez stresu bez zmuszania, żeby to to jedzenie po prostu, że to wszystko przyszło w taki sposób właśnie naturalnym no i co jeść można to ciągle się krąg jest ciągle jeszcze zapytać o to jak istotne jest to, żeby znać pochodzenie tych warzyw, bo warzywa niekoniecznie będą zdrowe nawet z mam swoje otoczenie rolnika, które mówią wprost nie używał środków chemicznych co toto to ze zbiorów byłyby męczące Robina na skalę naprawdę szeroką teraz jak znaleźć dobre warzywa to znaczy teraz ten dostęp do warzy w w jest coraz coraz lepszy i dobrej jakości warzywa można znaleźć już w wielu miejscach też z drugiej strony nie demonizowałbym także o nie jemy warzyw, bo one są tak napakowany chemią, że ta sama chemia nie przynoszą nam nic żadnych korzyści zdrowotnych badania jednak pokazują, że mimo wszystko lepiej jeść warzywa nawet jeśli nie mamy dostępu do wejścia na ekologicznych upraw, dlatego że dostarczają mimo wszystko dostarczają takich wartości odżywczych organizmowi, które w, których nie jesteśmy w stanie dostarczyć żaden inny sposób, więc mimo wszystko lepiej te warzywa jest niższy niż korzyści taki tekst hołd na plus to co jemy warzyw, czyli jem warzywa tak dziękuję pani bardzo pani Magdalena rybacka autorka książki więcej warzy w na talerzu roślinna kuchnia dla małych i dużych Annę tak to nazwa mojego bloga, bo też bloguje właśnie a, toteż zachęcam państwa, abyście zajrzeli do obrony naszego gościa dziękuję pani bardzo dziękuję również państwa zaproszone informacji Radia TOK FM po nich o godzinie 1440 cudowne lata moim państwa gościem będzie redaktorom Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: JAK Z DZIECKIEM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA