niedzielny obiad nasz stały cykl w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo chciałbym przywitać innego goście z nim pani Kaja Nowakowska dzień dobry dzień dobry 1 ze współautorem bloga Mick Davis medale i ich będą od łąki, a HOKEJ na wsi dzięki kiszonki i inne fermentację jest też książka, która wyszła spod pani do rąk wspomóc ich sporo gości tak, bo drugą autorką jest pani Małgorzata Ruszkowska, ale mnie niepokoi 1 sprawa
Rozwiń »
proszę o pani katar leki wydawał się, że po kiszonki i to dobrze przygotowanych opartych nie wiem na zamkach czosnku i t d. to to ludzie, którzy po pierwsze, przygotowują i to spożywają oni chorują, ale muszę powiedzieć 3 pierwsze prace w laboratorium w dość dużym zespole jest to chyba jedyną osobą, która wyszła z tego Kataru po 2 dniach protein w infekcji reszta to i antybiotyki i ciężkie przeżycia i zwolnienia, więc chyba nie jest także pod kiszonkę ach, czyli myśli pani, że taka zależność między wolą żyć ze sprawą tak tak to się wydaje zdecydowanie mniej choruje już choruje to lżej to należy wobec tego ta książka, którą przed sobą potraktować jako taki poradnik prozdrowotne n p . z przymrużeniem oka można trochę tak też potraktować jakim, skąd wziął się pomysł w ogóle, by założyć bloga, a po drugie, napisy taką książkę i zająć się fermentacja liczy na to związek też jest pani pracą laboratorium drogowe wtórne tak naprawdę się z Gosią spotkałyśmy okazało się, że interesują te same rzeczy chcemy robić projekt wspólne jest blok był kontynuacją natomiast temat no GI nie mogą zagości, bo się Gosia z grafiką ma trochę inną historię jestem biologiem Titanikiem szczęście to roślina mikro bio my mikroświat zawsze były bliskie Wisła jest taką taką naturalną kontynuacją tych pań ma przewagę nad nami wszystkimi pani wie co można tego słoika włożyć do czego absolutnie unikać barszczu Sosnowskiego nie zrobimy to dawno odradzała 2, ale mi też uważa się zdarzają wpadki w tym roku też zaliczą fotodermatozy tzw . czyli taką wysepkę po właśnie roślinach 0 zlotych w tym tak jak po barszczu Sosnowskiego Albert mówiąc już zupełnie serio pani eksperymentuje z roślinami co, do których ma większe społeczeństwo nie ma żadnych doświadczeń czy też nie czy też polega pani na sprawdzonych przepisach z tym co przychodzi wraz z pokolenia na pokolenie Itaki tak bazujemy czasami na przepisach takich, które są w starych księgach kończąc kulinarnych lub wydawnictwach już od muzeum w Wilanowie w UE oczyści zmieniamy trochę bolą mnie dziwi się bardzo szybko, więc coś tam dodajmy od siebie, ale też dużo rzeczy robimy same to znaczy znam jakąś roślinę wiemy jak smakuje, więc myślimy sobie jak ją wykorzystać fermentacji jak ją za formę Tomasza k luzak 10 po 10 koszyki się tak są różne rodzaje fermentacji to za friko pępowiny, ale po co w ogóle piszemy no ale kiedyś kich kiszoną chyba przede wszystkim po torze, by zatrzymać roślina i jedzenie ma takie miesiące, które w, których tego nie ma tak to moment do konserwacji, a przy okazji poprawa smaku takoż wydaje przynajmniej mąż lubi kiszone ogórki w zamian bardziej niż surowa, więc być może coś w tym jest tam abstrahując od smaku przyznawanie się zmieniły się czas na, tyle że właściwie wchodząc do wielkiego Super bądź hipermarketów, w którym są stoiska z warzywami owocami z żywnością generalnie to każdej porze roku dostaniemy wszystko co do czego tylko dusza zapragnie no tak tylko dzięki jakości to jest ten problem tak, bo to są często sprowadzane z daleka bardzo ważne one oparte często są hodowane gdzieś pod szkłem nawożone pryskane no i jeżeli nie odrywamy się sezonowo nie uważamy na to co kupujemy nigdzie to może być z tym problem nasz gość, który był o godzinie 13 jeśli dobrze mną tak opowiada, że właściwie no nie ma roślin, a co za tym idzie i warzyw, które by nie podlegają albo inaczej nie wzrastają jak należy bez środków ochrony roślin na dzikie drzewa zostają bez środków ochrony roślin i prawda, jeżeli się np. mam mam znajomych, którzy prowadzą ogród pewna kulturowa i nieużywaną proszków oczywiście używam innych metod, żeby ochronić swoje rośliny, ale też jest to możliwe jest to pewnie trudniejsze wymaga większego zaangażowania, a dzikie rośliny rosną same no dobrze by co ich inaczej czy istnieje jakiś taki katalog kiszone, które powinniśmy zrobić przygotować i zimą spożyć, bo nie da się wszystkiego prawda to też wszystko zależy od powierzchni naszej spiżarnia common także trzecie powierzchnia dróg ograniczył się chyba tego mamy pracownie są nawet wioska się wyjść z domu nie wytrzymywały tego w nas czy jest jakiś taki Dekalog kiszone, które trzeba zrobić poszerzenie tutaj trzeba się kierować własnym smakiem i gustem, jeżeli lubimy pomidora to może dorzucić pomidora, jeżeli jesteśmy tradycjonalistami to kiszone ogórki poziomki Sieczina w sposób poetycki na skandal kontroli peugeota białą rzodkiew goście po rzodkiew można też właśnie dzikie rośliny jadalne, a np. podagrycznik albo barszcz zwyczajny lekką słowiańską starą nutę no to mówi pani o rzeczach, o których nie mam pojęcia mimo swojego ponad 40 letniego życia, ale to można się nauczyć tego nie trzeba wszystkiego naraz dowiadywać można się dowiadywać się jedynie 32 roślinach na miesiąc albo na rok nawet to przesłanie, o którym rośliny poddaje się kiszenie, na które fermentacji lub pani wskazała kiszenie fermentacja tylko w rodzaju formy, grając tak no dobrze, a w inny rodzaj fermentacji, bo z tego Eltona Szkot fermentacja Stowa, czyli robienie w domu własnego octu krzywi się pan nas tą samą myśl, ale ja tutaj jednak będą zachęcać do tego, dlatego że od domów zupełnie inaczej smakują pachną aktualnie nie ma nic wspólnego z tym okropnym od struktury kupujemy spirytusowym albo nawet w innym takim, który bardzo brzydko pachnie kwasem octowym one pachną owocowo kwaśni mają dużo aromatu i o wiele lepiej smakują one są zdrowsze tak wiemy co wkładamy jak ten proces przechodzi jak zrobić ocet od tych gór fajnym produktem jest takim produktem recyklingową można użyć do niego nawet skórek z jabłek, jeżeli mamy jakiś fajny matka z działki, ale trzeba je zalać wodą ewentualnie dać cukru, żeby wzmocnić fermentację 3 w pierwszym etapie trzeba mieszać około 1014 dni, że dynamicznie zapachniało opóźniono sobie dojrzewa 4 tygodnie tak mniej więcej wprost z rezerwami i powstaje, o co tak możemy robić z jabłek gruszek czasem są też takie wariacje już to z dyni owe pytanie, dlaczego na mocy potrzebne skórnych i do wielu rzeczy przede wszystkim możemy robić z tego marynaty tak odprzedaż sprzedaż robi się marynaty marynowane ogórki marynowane pomidory marynowane fasolkę do tego wszystkiego z OC do czyszczenia do zakwaszenia zup past do sałatek do winy gra także jak dostosuje się ogromna płynność na czyjeś mamy fundament naszych przygotowań do do srogiej zimy tak można zacząć lato robić ocet, a później mieć na marynarce w Chechle i najbardziej zafascynowała Lemoniada Lemoniada w którymś z szyszek sosnowych dobrze pamiętam też mogę teraz znaleźć może Lemoniada z młodych młodych pędów świerka, a może również głos młodych panów świerka tak jest też 1 z naszych ulubionych, bo młode pędy świerka wbre w pozorom nie są ożywić na nie smakują jak igliwia tylko są kwaśne i bardzo takie owocowym smaku mają dużo witaminy c i świetnie robi się na nich Lemoniada, bo zawierają dużo dzikich drożdży, a także do wszystkiego dodajemy cukier właściwie chciałem zadać pani to pytanie do wszystkiego, ale wielu rzeczy tak, kiedy znalazłem często jesteśmy pytany czy cukier może zastąpić miodem miody zdrowsze można w niektórych przypadkach zastąpić miodem, ale pamiętajmy, że lot ma swoje własne kultury bakteryjne drożdżowa w związku z tym musimy wiedzieć czy chcemy wprowadzić do danego rodzaju fermentacji to wszystko w książce jest opisane w każdym przepisie natomiast, iż chodzi o cukier bardzo dużo osób wzdryga się, jeżeli widzi 4 łyżeczki cukru na litr wody n p . w naszych przepisach na ocet, ale to nie jest także inne cukry zostają zostaje zjedzony przez bakterie i groźba także w końcu produkcji, czego nie ma jednak trochę się bawią się pani też panie też piszą w swojej książce takim BHP wiele fermentu autora i piszą panie także laseczka jadu kiełbasianego tak i to, że brzmi bardzo poważnie groźny myślę, że warto wiedzieć o tym, o czym przeczytać sobie dokładnie ten rozdział i trochę poczytać może jeszcze dodatkowo w internacie natomiast przy jakich podstawowych zasadach BHP higiena i wiedzy nie ma takiego problemu po prostu to jest pewien rodzaj wiedzy, który trzeba nabyć, a później już można swobodnie prezentować się żyje się ma no tak u nas panuje przekonanie rzadkie Bocian ma związek z kiełbasą tylko z puszkami z mięsem kiełbasą nie on też może się rozwijać się n p . z takich zasadach albo obojętnych warzywa zwanych olejem tak też jest możliwa jest odradzałbym np. robienia oliwy czosnkowej w domu z cech wątków czosnku albo niedosłyszących pomidorów w stronę zalanie zalany olejem w domu, jeżeli nie wiemy jak to dokładnie pasteryzować czystość i wydawało się, że to jest najprostsza wydawałoby się, że to jest najprostsze, ale tak nie jest, jeżeli robimy takie oliwę albo pomidora, bo cokolwiek oleju na krótki okres czasu na dwa-trzy dni w lodówce to spokojnie, ale jeżeli chcemy to na zimno to pojazd był szyty obawiała się lepiej wcześniej zakwasić, czyli np. kisić się dopiero zalać olejem albo zamarynować w occie po kwasów środowisko zabezpiecza przed rozwojem w przetrwaniu kufle setki jadu kiełbasianego w naszym przetwarza zdobył już pani to co być chemikiem przede wszystkim mamy znawcy Chin nazistą na początku się tak wydaje, ale naprawdę to nie jest tak przerażające to jest kilka spraw taki podstawowy BHP, który z, której trzeba się zapoznać z mamy takie życie jak pan wspomniał w książce i spokojnie później można zacząć eksperymentować na torze prób uciszania wyobraź sobie, że teraz mamy pod ręką są to powinniśmy co możemy zakreślić co później będzie smakować nie wiem na liście są pomidora jeszcze jeszcze są policzone pomidory to tak dzisiaj pomidory są Super to jest bardzo tradycyjna kiszonka np. w na terenach Rosji bar czworga 3 pomidory ja też zresztą scena złych danych kiszonek robią bardzo dużo wariacją na 1 niosły ze sobą nie nie mam niestety, ale dzisiaj wybieram się na dziko ubranie czy zwykły sentyment zbiera od pani skutek konieczna z Afryki po polsku chyba nie ma takiego, ale takie definicje, czyli takie zbieractwo dzikich roślin, więc Mbank jest za kilka godzin, a coś w swojej torbie dzisiaj niestety nie przyniosą co jeszcze można można lekko buraki już zaczęły, więc można zrobić świetny kwas buraczany już na zimę już na okolice Bożego Narodzenia kiszone buraki można zakreślić cukinię można ukraść jabłka też tradycyjna kaszanka nasza kiszone jabłka patrz pan z niedowierzaniem są bardzo dobry pierwszy z takich rzeczach zawsze muszę przyznać wydawało się, że wyrosły na kuchni tradycyjnej mojej babci my no tak głównie się zmieniła termin trzeba pamiętać, że myśmy bardzo dużo jeśli ich wcześniej jeszcze przed wojną i jej, że używaliśmy jeszcze 200 lat temu chyba około 300 dzikich roślin jadalnych w tej chwili jest kilkanaście tak a kto cudzą używam go dzikich jagód borówek może grzybów w Trybunale właściwie stało się owocem takiej mnogości amerykańska loty do kupienia, ale czy ktoś kupuje go rozpiera borówka brusznica w tej chwili w lesie są obrazy jagody popularne w uczelni Atos jest Jagoda, aby różnica test to co się daje do mięs takich wyborów, a to jest taka trasy został piach był z żurawiną amerykańską głównie nad czym pani ubolewa taktach ubolewam nad dobrze, ale niech pani jest po prostu sprzeda nam przepisy właściwie naszym słuchaczom, którzy mogliby coś sobie w domu zrobić, by za eksperymentować i być może to kiszenie się pobawić się na szerszą skalę Nokia może zacznę od kwasu buraczanego, bo to jest taka klasyczna man bus na odchudzanie jest dobry wiem, że to taki sposób też piją niektóre pan tak to zaś Doda nasionami, że jest 1 ze składników bardzo popularny w tej chwili diety rzeczywiście ma dużo składników prozdrowotnych ma dużo pro biotycznych bakterii, więc warto zrobić się tak bardzo proste wystarczy zrobić solankę mamy proporcji w książce podana w Polsce reguły około 1 , 5 łyżki soli na litr wody tam są różne odstępstwa od tego zależności jak tropem kiszonka, ale taki podstawowy przepis kroimy braki możemy wybierać albo nie dodajemy czosnek ziele angielskie liść laurowy albo inne przyprawy, które bądź w Dubaju zalewamy ciepłą solanką i co i zabezpieczamy pokrywką wytwarzano czekamy około 1014 dni używamy następuje wielki wybuchy w nie to tą grupą Pokrywka nie należy jej zakręcać także po to, szczelne trzeba od czasu do czasu trochę opuścić tego gazu, bo wiadomo, że Czesi kiszenia osy zbiera, jeżeli coś wypływa pod ich ponad powierzchnię warto od czasu do czasu tak pokręcić trochę tym słownikiem żeber wmieszał się zresztą i to wszystko, ale też tak rozmaite opinie na temat tego co zostaje po kieszeniach i wreszcie ten warsztat kiszone buraki, które zostają po kwasie mgnienie odwrotnie woda, która zostaje po kiszonych ogórkach, a niektórzy mówią, że też ma zbawienne właściwości zdrowotne do pomiaru, że niektórzy na tzw. kaca to i tak, ale czy to jest zdrowa w ogóle to jest dosyć zdrowe pamięta tylko trzeba, że mam nadciśnienie, że mam problemy z właśnie z tego typu chorobami nie faktów, przy którym podaż soli jest niebezpieczna zbyt duża w naszym organizmie to może nie pije litrami takiej wody z ogórków, ale spokojnie może sobie popijać wodą maseczka do koktajli mona też jest probiotyczny też zawierać takie właśnie dziki przepraszam żywe kultury bakterii można je używać jako startera do innych kiszonek czy na szkodę kiszonych fermentowanych pasterz jest książka proces bardzo łatwy do zrobienia, więc no nie wywali jak ja nigdy nie wylewamy zawsze jakoś dzieje używamy do czegoś na dobrze co jest najzdrowsze z kiszonek do prania wybrać 1 taką sztandarową nie ma chyba takiej 1 sztandarowej myślę, że najzdrowsze jest takie podejście do te ataki na plusie, a do tego kiszenia i przeczytanie właśnie tych wszystkich zasad, a później już stawienie się fermentację na to czytacie państwo się bawcie dzikie kiszonki i inne fermentacja tym dziś mówiliśmy składankę Nowakowską dziękuję bardzo dziękuję bardzo wraz z panią Małgorzatą Ruszkowska jesteście panie z warunkami tej książki także autorkami bloga na na okładce kiszona pasta z kwiatostanów robi Niemców Noel popularnie zwana Akacją, a akredytowana za to robinia akacjowa, czyli te białe piękne pachnące kwiaty, które są mu koło czerwca również kiszone ogórki no cóż akurat w domu córkę, o co chodzi też zachęcam bardzo dobra życzę państwu smacznego dziękuję bardzo też dziękujemy państwu zaproszą na informację rady taka sama po nich sztuka życia ich mecz
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: PRZY NIEDZIELNYM STOLE
-
13:24 W studio: Michalina Dudowicz
-
13:41 W studio: Katarzyna Błażejewska-Stuhr
-
13:42 W studio: Katarzyna Gintrowska
-
15:00 W studio: .Michał Kowalski
-
14:13 W studio: Izabela Borowska
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
-
23.09.2023 07:00 Poranek Radia TOK FM - Weekend08:45 W studio: Agnieszka Holland
-
-
23.09.2023 07:40 Poranek Radia TOK FM - Weekend18:11 W studio: dr hab. Elżbieta Korolczuk
-
23.09.2023 08:59 Tak rośnie jedzenie01:08:20 TYLKO W INTERNECIE
-
23.09.2023 07:20 Poranek Radia TOK FM - Weekend12:44 W studio: prof. Aleksandra Rogowska
-
-
23.09.2023 08:00 Poranek Radia TOK FM - Weekend10:38 W studio: prof. Michał Bilewicz
-
23.09.2023 08:20 Poranek Radia TOK FM - Weekend14:10 W studio: dr Paula Wiśniewska
-
-
23.09.2023 08:40 Poranek Radia TOK FM - Weekend15:42 W studio: Dominik Kuc , Patrycja Krzesińska
-
23.09.2023 11:00 Godzina Filozofów44:06 W studio: Michał Okoński
-
23.09.2023 10:40 Młoda Polska14:55 W studio: prof. Maciej Kisilowski
-
23.09.2023 10:00 Młoda Polska25:42 W studio: Paulina Hennig-Kloska
-
23.09.2023 12:00 Magazyn filozofa - Tomasz Stawiszyński36:18 W studio: Jakub Belina-Brzozowski
-
-
-
-
23.09.2023 16:10 Kampania w TOKu19:52 W studio: Adam Traczyk , Tomasz Żółciak
-
23.09.2023 15:40 Twój Problem - Moja Sprawa15:40 W studio: Joanna Talewicz
-
23.09.2023 16:00 Kampania w TOKu06:07 W studio: Grzegorz Kozieł
-
23.09.2023 15:20 Twój Problem - Moja Sprawa15:18 W studio: dr Tomasz Musiuk
-
-
-
-
23.09.2023 20:00 Między Słowami36:39 W studio: Edyta Chrzanowska , Jacek Chrzanowski
-
23.09.2023 21:00 Weekend Radia TOK FM52:22 W studio: Dorota Metera , Justyna Zwolińska
-
23.09.2023 22:00 Weekend Radia TOK FM52:25 W studio: Monika Stasiak , Sylwia Szczutkowska
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL