REKLAMA

Agnieszka Drotkiewicz i Tessa Capponi-Borawska o książce "Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy"

Kultura Osobista
Data emisji:
2018-09-26 19:00
Audycja:
Czas trwania:
12:27 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dobry wieczór przed mikrofonem Marta Perchuć-Burzyńska dzisiaj w kulturze osobistej będzie pachniało kwiatami pomarańczy tak to sobie przynajmniej wyobraziłam i zapraszam państwa teraz także do tego, żeby gdziekolwiek państwo są uruchomili zmysły węchu smaku, bo świat bardzo zmysłowy wprowadzą nas już za chwilę obecna w studiu pisarki dziennikarki Tessa kapłani Borawska i Agnieszka Drotkiewicz dobry wieczór dobry wieczór z, które wspólnie napisały książkę smaki Rozwiń » zapach pomarańczy tak to będzie dobry wieczór książkę wydało wydawnictwo czarne są rozmowy są rozmowy obu autorek kuchni kulturze o jedzeniu przez pryzmat sztuki historii muzyki i literatury, ale także chyba przede wszystkim własnych przemyśleń własnych wspomnień zbiór rozmów, których kuchnia jest taką soczewką, a tak, jakby wszystko co ważne piękne i zmysłowe zaczynało się i kończyło właśnie w kuchni to tak można można byto tak bardzo piękna pani to ujęła można, by tak powiedzieć, że punkt wyjścia dla naszych rozmów był właśnie to wspólne zainteresowanie kuchnią podkreślam kuchnią i jej nie gotowanie z Agnieszką myśmy się poznały i kiedy ona pisała na książki jeszcze dzisiaj nie usiadłam to jest zbiór wywiadów szalenie interesujące i wtedy ja pamiętam, że powiedziałam coś takiego nie wiem czy ty pamiętasz, że nie zapytasz mnie rzeczy ostateczny wynik i ja powiedziałam, że dla mnie w Cieszynie kończy prawda, ale na tym świecie, że mam nadzieję, że Natan tylne będę jadła po prostu najlepsze z pakietem Commodore, który jest ich kiedykolwiek, ale kandydowała pani przygotowywała swych wychowanków w zachwyt w obiekty rozmowy się rodziły ba, bo tak mi się wydaje, że to, że zawsze to jest jednak pewien problem ograniczeń, kiedy się dotyka tematów tak mimo wszystko ulotnych jak i jak zmysły to trochę tak jak w tym powiedzeniu, że mówić o muzyce tak to tak jak ten w literaturze, jaki jest z jedzeniem z gotowaniem i zasmakowania to znaczy rzeczywiście ma pani rację, że dotknięcie każdego tematu często rozgałęzia na wiele innych, ale ja myślę, że o to jest także ME ETS Salt wiele wiele lat pisze felietony felietonista koło taką formułą, która właśnie wymaga połączenia tej obfitości z dużą dyscypliną, bo to jest taka forma, która ma nas zainspirować się bez wprowadzić właśnie jest piękna jakąś inspirację do naszego życia, ale z drugiej strony to nie jest w poszukiwaniu straconego czasu dotyczy to Mathew wiek jest 12000 znaków i 3 pewnie Góral, ale wymaga to dyscypliny więc, jakby każda z nas ma takie takie doświadczenie, więc myślę, że nasz tegoż siłą rzeczy też wpływa na później może nawet nie na samą rozmowę, ale na jej ustrój, który zawalił też myślę, że może to jest istotne to nasza książka ma trochę formę takiego Silva rerum, dlatego że ich część z naszych rozmów jest jest właśnie zapisem rozmów część jest zapisem naszej korespondencji, ale też n p . mamy w zapisywane w PiS są wprowadzane fragment obszerny fragment cytatów czy też jest kilka tekstów, które pisałyśmy na przestrzeni lat w związku, z czym są takie różne MO formy literackie teksty w tej książce, która jeszcze do tego są właśnie tak inkrustowany ilustracjami Marysi Burlikowski, który w swoich jestem bardzo możliwa tak mrok dobrze, że pani powiedziała tej mnogości tematów, które panie poruszają w smaku kwiatów pomarańczy, żeby słuchacze mieli mnie jakiś wygląd ci, którzy jeszcze nie nie mieli książki w ręku od pierwszej książki kucharskiej Zjednoczonych Włoch skądinąd ciekawe, że każdy naród ma swoją świecie dziewiczą tutaj w postaci Peregrina to z jego poprzez przestrzeń w kuchni kobiety w kuchni martwe natury aż po marnowanie jedzenia widać chyba trudno było trochę postawić kropkę nad ich w tych rozmowach i że kuchnia i kultura kuchnia, a kultura kuchnia w kulturze, toteż temat rzeka no to jest temat rzeka i ta książka absolutnie nie kończą się rozmowy na ten temat jest wydaje nam się, że punkt właśnie wyjście żeby, żeby te rozmowy się toczyły dalej, żeby jezdni to była książka, która w poniekąd inspiruje do myślenia na ten temat do zastanowienia się do spekulowania właśnie, jakie to są obszerny temat i do głów, do których każdy może myśleć dodać swoje myśli swój głos też, jakby ich chciałyśmy trochę odejście od od tego, bo to co ja nazywam ma obsesję owego gotowania czy podejście do kuchni na chodziłam teraz to on pięknej księgarni akcent w Londynie parę dni temu w i tam jest praktycznie pułkiem biuro, gdzie stoją książki kucharskie i t d . a ja szukałam akurat książki, które nie były Best trick w tej kucharskiej tylko historyczno kulturowe i jest na tym poświęcona pół i ja i uważam, że źle to tego tylko pół książki strasznie jeszcze brakuje w UE na pani książka jest dowodem na to, że kuchnia to część kultury na pewno wiemy za to, że była dla nas bardzo ważne to, żeby ona ta książka pomoże, a zarazem przyjemne tematy takie jak też nasze miłe wspomnienia czy wręcz jakież wspaniałe wspomnienia czy właśnie ten zachwyt martwymi nad torami, ale też niemiłe tematy takie jak właśnie niedobór marnowanie jedzenia głód i wydaje mi się, że to może być jej wyznacznikiem Janie znam aż tak bardzo dużo książek, które właśnie mówią o o kuchni w sposób przyjemny i Niechżyje no właśnie to ten sposób trochę nieprzyjemne wątek ROD no mało przyjemne kuchni płeć poruszają panie te kwestie w rozdziale kuchnia im zagadnienia w gastronomii królują królują mężczyźni jak się okazuje to oni są szefami restauracjami są szefami kuchni oni organizują kuchni go kursy mistrzowskie gminne w gotowaniu, a kobiety najczęściej gotują, bo muszą, czyja zbytnio uprościła hejt AM ja myślę, że kamienie uprościła jest też świetne wydaje mi się wątek, który się włączam moja córka Flavia, którą z pierwszej ręki doświadczyła rany jak to jest tym świecie, gdzie królują mężczyźni i on ją na barce no powiedziałam o tym, dobitnie i w sposób dramatyczny to opisuje kobiety gotują, bo muszą, owszem, powiedziałabym, że w tym jest też aspekt kulturowy, który się przenosić na gastronomię n p . we włoszech te słynne trajektoria kondukt czarne familiaris, gdzie zazwyczaj na 90 pkt 9 procent przypadków kobieta jest matka jest w kuchni, a dzieci i ojciec na sali tak, ale jest, że tak powiem zjawisko trochę po niego osobne tak MO ja gotowałam przez wiele lat po prostu śmieszy nie chcę w odwrotną niż teraz woli pani oknie rozmawiać o kuchni pisać i Kohla i zmierza po co w niej przygotowują dla mnie nowość w zmysł smaku jest często przywoływane w tych rozmowach wiadomo, ale również zmysł słuchu, bo jak się okazuje dźwięki w kuchni też są niezwykle ważne, o czym panie rozmawiają w książce ważne są również zapachy i coś co nie dość zastanowiło, kiedy rozmawiają panie o zapachach Rzymu czy Florencji dla pani Warszawa jest podobno miastem bez zapachowe z władzami Warszawy pachnie n p . centrum miasta pachnie z zapiekanymi WK ministrem to takie zapachy dzieciństwa Krużel przypomina, że widzi pani i to pani powiedziała z dzieciństwa lub siostry i to jest ten zapach pierwsze, które wg mnie będzie może ja przyjechałam do Warszawy akurat dzisiaj 35 lat temu już ten mój węch był nasycony przez Rzym Florencję, a może, gdybym naprawdę szukała w mojej pamięci pierwszy zapach uderzające to było z beczki kiszonych ogórków US bardzo dobry zapach w Warszawie tak w moja pierwsza rasie spotykam się czymś takim tak trudno nam będzie z myślą dzisiaj wszystkie tematy poruszyć tak naprawdę nasza rozmowa powoli dobiega do końca, ale jeszcze chciałam o 1 rzeczy porozmawiać na micie, opisując układ architektoniczny dzisiejszej kuchni piszą panie, że to, że dzisiaj projektuje się właśnie zazwyczaj kuchnie otwarte na salon czy na duży pokój, że ta otwartość oznacza zastąpienie element niespodzianki elementem współ uczestnictwa w tym procesie powstawania potra w jedzenia u pań, które elementy Gryfa HR co jest ważniejsze moja kuchnia nie jest otwarta na cel, ale jest dużą kuchnią, gdzie rzeczywiście zalała przenosi się do kuchni esej można to właśnie salon przynosi w 2 i u mnie zwycięstwa za 3 elementy zaskakiwanie jak tego lub, ale jest też wiem, że element współuczestnictwa jest szalenie ważne, więc powiedziałabym tak, że w domu to ja lubię ten element współuczestnictwa rodzinie, a jak chodzę do restauracji to szczerze mówiąc boleje ten element zaskakiwał ich taniej niż ja n p . o dziwo nie jestem jakoś zbytnią fanką niespodzianek ja wolę wiedzieć chętni do znaczka nie zaprasza do naprawdę lubię wiedzieć co będzie ich tak samo lubię też teraz jakby jest to łatwiejsze, ponieważ zmieni większość restauracji jest w internecie więc, aby jak np. świadek to lubię zobaczyć co można tam zjeść lub już podjęto decyzję z mu z góry, a przynajmniej być przygotowana, żeby nie być pod taką presją czasu lub jakoś tak Soweto w przemyśle w, czyli cieszmy się z celem tych niespodzianek kulinarną kulturalnych cieszę się z tego współ uczestniczenia również, bo jak tania mieszka na końcu pisze jedzenia, ale również gotowanie to także szczęście bycia razem tak rozmawiałyśmy o książce smak kwiatów pomarańczy rozmowy o kuchni i kulturze był ze mną autorki TSA to po nim Morawska Agnieszka Drotkiewicz bardzo dziękuję za to spotkanie i pachnące o zmysłach rozmawiałyśmy, więc jeszcze dodam, że książka co trzeba podkreślić porusza również zmysł wzroku szczególny sposób i to dzięki ilustracjom muru jeszcze raz dziękuję za to spotkanie z dźwiękiem Marta Perchuć-Burzyńska do usłyszeć Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: KULTURA OSOBISTA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium - Radio TOK FM bez reklam: czyli TOK + Muzyka, podcasty z audycji Radia TOK FM oraz podcastowe produkcje oryginalne TOK FM. Tylko teraz w cenie 15 zł za miesiąc. Na zawsze!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA