REKLAMA

O kawie opowiada Jarosław Ziółkowski

Niedzielny obiad
Data emisji:
2018-09-30 13:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
16:21 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwu w naszym stałym cyklu Niedzielny Obiad. Jarosław Ziółkowski z palarni kawy Bracia Ziółkowscy jest z nami. Dzień dobry. Ja o obiedzie, a o kawie. Kawa na obiad to dobry czas? Rozwiń »
 Ja miałam także pokazy kawa po obiedzie ciekawa okolica obiadu powoduje, że zasypia natychmiast znalazł się właśnie rozbudzać, więc jak często są, że niektórzy lubią, a on zasadniczo słuszna cóż pewnie każdy z nas ma swoją własną drogę tak, by pomysł na to by czy też reakcję to jak, jakie czekała na niego sporo w tym w tym momencie odpadów w tym momencie się rodzi pytanie czy wypijemy kawę dla smaku czy pijemy kawę, gdy poprawiała nasze samopoczucie w nogach ja pewnie mam mam także PiS zarówno w ocean Vogue, a z obu powodów zaczął pić wypijam kawę i do tego, że życie nie wiedział co się orientuję, że nagle jest nieznośna i te zupełnie inny do przyjęcia, ale czekałem z powodów zawodowych z powodów Przybylska przyjemność, dlatego że po prostu bardzo lubię i myślę, że często mamy do czynienia w stanach Meksyku mieszaniną tych motywacji, dlaczego pijemy kawę, choć oczywiście są ludzie, którzy piją głównie po to, żeby rano się w budżecie ta, która szła w porządku, ale znam też trzecią kategorię ludzi i dotyczy to tu w mniejszym stopniu Europejczyków, chociaż na południu na pewno to taki powód, by takowa była takim dialogowi spoiwem była taką rytualną częścią spotkania z kimś, kto jest nam bliski atest akurat dość ciekawa, bo rzeczywiście kawa jako tych szkód po powód do tego rząd śladami pijemy kawę w tym w kampanię, że to jest Super fajne buty sprzęt, który wycenia elegancji w takim stroju to pamięć to usłyszymy to herbata, ale rzeczywiście właściwość Calbud, która powoduje, że rzeczywiście zaparzamy ją odrzucić często przygotowań czas mieszkać w kuchni iść siedzieć w domu, a i potem pretekstem do tego, że przyniesie ci rozmawiać to co prawda też interesujące jest to, że z dużej mierze w Europie w ostatnich latach obserwuje się dno odejście od tego były coraz mniej ludzi chodzi, żeby rozmawiać przy alkoholu stosunkowo cicho, a coraz więcej, jakby coś więcej i że pić kawę znaczy tak, by zupełnie słuchać słuchać, że zaraz się zeschnięte wyważenie praw ma w zarząd tego nie byli znajomymi napić się ale kiedy obserwuje się statystyki dotyczące otwierania kawiarni zamykania pubów n p . w Anglii, ale nie tylko w całej Europie to okazuje się, że baby są one Belt one są zamykane raczej w ich liczba spada nadal wzrasta liczba kawiarni, więc mam wrażenie, że to co kojarzyło się przez lata pewnym i pewnie nadal często myślimy o kary jako takim czymś co jest związane z kulturą śródziemnomorską pewnie z Włochami w szczególności to w tym momencie goście z całej Europy coraz częściej ludzie chętnie wybierają właśnie kawa do tego, żeby usiąść porozmawiać tak oznacza oczywiście, że rezygnują z tych innych napojów, ale Kała zaczyna odgrywać coraz większa, ale dotknął pan bardzo istotnego problemu nie wiem czy kawa nie zaczęła być traktowane na równi z innymi używkami, dlaczego coraz mniej w moim otoczeniu tych, którzy po prostu kawę piją i nie robią nie dorabiają do tego jakiejś historii, a coraz więcej osób, które takich, które kawę piją, bo i potrafią też wymienić kilka powodów tak, po którym my sięgnęliśmy obok kawy w ogóle nie piją uznając, że chcą być czyści nadal rzeczywiste każdy rzeczywiście z używkami myślę sobie, że wszystko co się kończy na innym w Tychach w myśl zarzekali się w każdy z nas to może nie nie chcę nie chcę mówić, że w dużych kwantyfikatorów używać, ale ja n p . Trumpowi może, że to był bardzo lubi kawę i to i tak zarówno dla mnie sprawa zawodowa Alexis tak tak też sprawą prostą olbrzymiej przyjemności to miałam taki moment, kiedy myślę sobie, a cały Londyn Carlo obstawił zupełność 14 włącza zupełnie innym stanie się sobie przestaliby się na zieloną herbatę co znowu jest brak żona herbata też jedno, chociaż wydaje się, że zupełnie, że jest napojem to, że służy konto, ale rzeczywiście jest tak istotny, bo to jest decyzja rzeczywiście aspekt drugi aspekt jest taki, że rzeczywiście w ostatnim czasie szczególnie NKW coraz częściej traktują każdego nie tylko jako coś co po prostu pijemy, jako że w kadrze parlament w stylu życia i to, o czym pan, mówi że pijemy kawę i też potrafimy opowiedzieć o tym dlaczego ją kijem, dlaczego taką kawę, dlaczego Zatorza mają takie nie inny sposób na to dość głośno o tym, świadczy, że jeśli chcemy tylko po prostu sobie z Norwegii mówiąc kolokwialnie strzelić kofeinę są do krwi w ale też chcemy wiedzieć coś więcej i wrzeszczą mówiąc kary bardzo takie popularnym terminem może fachowym, ale dziś już, zyskując brzmi dość mocno o rezonans jest pojęcie tzw. trzeciej fali awarii dosta w na rzecz poprzednia dotrzeć właśnie polega na tym, że kary trasie mówi jako winę że, że coraz częściej ludzie chcą po pierwsze nie tylko się nie tylko wiedzieć o tym jak się zapożyczają, ale też wylicza tam co dokładnie KIO co zdrowe ziarno, skąd pochodzi z Jamajki bieg, jakie to jest odmiana Botaniczna wynika, że jak była przetwarzana, gdzie wyrosła im to potem idzie w kolejności liczy się w parze w tym nic z doborem oczywiście form zaparzania, że taką karę z poziomu w ten sposób taką winna, ale przyzna pan, że to dawka naturalna kolej rzeczy skoro pan się odwołał już do alkoholu to cud w czasach głębokiej komuny, gdzie i alkohol i kawa była towarem luksusowym deficytowym dochodziło, żeby ją w ogóle mieć, a tym nie opowiadać o niej historii nad silnym echem w trudnej zabierać głos właśnie gwoździami 22 lata przed osiemdziesiątym dziewiątym musiałby pan przyznać, że jeśli w latach osiemdziesiątych na początku lat osiemdziesiątych podczas gdy ją weekendowych imienin, bo wtedy urządzonej zgodziła się cała rodzina proponowano kawę to znaczy, że nowy gospodarz może naprawdę wielki trud, by zdobyć tak to znam oczywiście za powieść chętnym całkiem niedawno rozmawiałem znają właśnie tyle powiadamia o tym, że we wczesnych latach 50 zdarzało zderzą się wydzierać ma też prywatną inicjatywę jeszcze jako nastolatek ci we współpracy ze swoją mamą wypalać kawę w domu właśnie, skąd trafiały się worki z Zielonej kawy, że to rzeczywiście taki rarytas itp to rzeczywiście w las opowieści o tym, że zdobycie dobrej kawy to to było coś to co pamiętam nawet niedobre Akiko w jakikolwiek na tak wracam jeszcze do tego rytuału myślę, że Hiszpania tak kraje śródziemnomorskie generalnie to oparte są na kawie tak to nazwijmy, ale coś, czego doświadczyłem, a nie zaznałem w innych częściach świata to jak na bliskim Wschodzie n p . w Katarze taktowany jest to poczęstowała nią przez gospodarza danego miejsca jest wyrazem niegodnym właściwie najwyższej formy gościnności to jak etyczną świadczenia z bliskiego Wschodu są z piciem kawy i czasami są takie miejsca, gdzie się, żeby ludzie ludziom o turystom oferuje coś takiego się z oferuje Polsce sprzedaje coś z rytuałem kawale to co pan Witold to rzeczywiście wbre w pozorom pomimo całego tego turystycznego miejscy, których to to po prostu staje się troszkę towarem to faktycznie pamiętam takie sytuacje, w których obserwowałem też ludzi którzy, którzy goszczący innych gmin proces jeszcze jest właściwie w całości czy ściąga, bo zaczyna się od momentu, w którym rozpala się palniki wymusza patelni specjalną do wypalania kawy tak to jest to jest proces ten jest po prostu w 3 minuty zaparzania kawy czy 5 minut w zależności od formy tego, że tak naprawdę żywicy kolor gościmy na to to przechodzimy z dniem wolnym od tej Zielonej kawy i będą już tak naprawdę ktoś NKW odpalamy siedzimy sobie nie rozmawiamy z Toronto trwa nabór panika trwa 20 minut potem trzeba ją zaparzyć no, więc rzeczywiście pewnie byłby to w konsekwencji też niestety, bo taka błaha sprawa ma być już komuś oferujemy cały rok to to w gruncie rzeczy umawiali się na twarzy siądziemy co najmniej od pół godziny płaszczyzną kawy i Daniel, ale mam pytanie czy taki był sposób picia kawy, którzy po turecku oraz oczywiście ma cokolwiek z Turcją wspólnego życia, aby nie jest to tylko Polski wymysł pić kawy, która na pół szklanki z fusów, a to zależy od tego rzeczywiście jeśli uznamy, że po turecku jest właśnie kawa zalewana szklance to to rzeczywiście to nie jest to nie czekały pod kreską Lotnika po turecku mam raczej to mamy takie cegiełki, z których które są panem dość mocnym ogniu Tęczy te kawa podnosi, ale nie są takim strasznym krytykiem zaparzania kawy zalewamy w szklance, dlatego że korków na szklanym w Spodku prawda ich obowiązkowo łóżeczka, które w białko, a dno w to pewnie też zależy ale, ale czasem jest jest także, że kawa tak zaparzoną potrafili nam całkiem sporo pokazać oczywiście za pozioma tak, by bierze, że zalejemy taki taki gość czy domowy sposób można zbić do tego, o czym chcę powiedzieć, ale w gruncie rzeczy kiedyś ocenia kawern do nich standaryzowany sposób oceny kawy po co do zaparzania kawy, które na stałe protokoły z międzynarodowych stowarzyszeń po to, żeby dało się możliwie podobnie zaparzyć daną Kała sza grzyba podobnie się nie smakowała polegała na tym, że już grubo mielimy kawy wsypujemy odpowiednią kwotę ani proporcji do wody czekała do takich filiżanek i potem z tej listy filiżanki 7 oczek widać, że tzw. środę Tomka i miała wtedy przewożą bardzo się Banika wyniesie w takim razie towarzyską grę w w VAT, ponieważ zależy na Grey Delta w ten sposób pracują trochę tak jak się tak jak Somalia, że ktoś sprawę sprawdzają w finale jeśli ktoś się, by dawali uzasadnia to tym, że dzięki temu lepiej rozprowadzają po kubkach smakowych to chyba nikt z nas w takim wypadku dziwić się dziś możliwości się ruszać no po prostu gramy dobrze, a nam tak właśnie dlatego czasem czasem zdarza, że sam pijącego kawę niech mnie nie stać standaryzowane, gdy to protokolarny nazwijmy to sposobie testowania Cardozo to też anty zaniżyć koszty związane z akt ze swoją prawą ja akurat w ten sposób zaporze kawałki mają trzecią przykład za tonę czasem tak, bo mnie czymś zaskoczyć mogą odnaleźć się okazuje że, że jest ciekawie coś takiego, czego w innych formach zatorzanie nie widziałem, a poza tym mam wrażenie, że dobra kawa w ten sposób zapora ma też dobrze smakuje niezależnie od tego w jakich kryteriach będziemy się poruszać, gdzie jest Polska w Europie jeśli chodzi o świadomość KMP w tym, że to zależy pewnie od tego kogo zapytać Polska w 2 z pokładowymi nachalnym tej hierarchii niepisanej, który o, którą pana pytam nie będzie to ile się sprzedaje to ile jak wyrafinowane gatunki nazwę w Polsce dostępne znajdują swoich odbiorców oczywiste, że ten to chyba trudno się wrócić do tego tego pojęcia o tym, powiedziałem tej trzeciej fali kawy, które rzeczywiście przypomina trochę mówienie o kawie przypomina omówieniu powinienem iść w tym kontekście dopełniała jesteśmy w takiej sytuacji, w której po pierwsze jest bardzo świetnie rozwinięte taki poziom profesjonalizmu czy ilość polskich baristów, którzy są naprawdę świetnie przeszkoleni teraz tym roku Agnieszka Rojewska wygra, a światowe mistrzostwa baristów oraz PSL barista to świetny barista to nie tylko ten, który umie rysować na mleku to tak często jest to człowiek też znana kawy wyścigi od ADO Zet, więc w Polsce jest naprawdę bardzo dużo tych dni tak takich osób jednocześnie bierze się czyta o raporty dotyczące rynku kawy na świecie to rzeczywiście jest tak to wychodzi 68 żebrze pod tym względem Polska, jakby jeszcze jeszcze n p . nie ma takiego spożycia kawy, która pesymistą taką w pojęcie fachowe brzmi z Kasią tylko zaczerpnięto z Miejskiego w i odnosi się właśnie dotyka, do której możliwie więcej wiemy niż te kary, którą którą, w którą po prostu nas właśnie kawa 100 % Arabica czy też w stylu więc, więc to nie jest tak i raczej trendy są takie, że w Polsce tego lata to będzie narastać ciekawe jest też to, że spożycie kawy w Polsce w porównaniu z innymi krajami europejskimi stosunkowo niskie czy to akurat statystyki to ja widziałem to są niestety dość sprzed przed dniem 2 czy 3 lat Nalepy jest może wtedy padało to Niemcy w Polsce od 2 Góra 3 kg kawy na rok na głowę, ale trzeba, by nie wynika to z tego, że kawa w Polsce stosunkową drogowców w porównaniu do tego czy mamy do czynienia w Niemczech we włoszech kawa w sieci kosztuje mniej więcej wiem tyle samo jeśli, niemniej we włoszech np. Hiszpanii czy czy w Niemczech notował on być pewnie do to może być związana z tym to może w ciążę z towarem poprzez sceny z towarem luksusowym obrażeń to może być też możliwe, ale myślę, że może także pewne jest związana z kwestiami, które promują ludzkich to o tym, że dostaną szkoły już była inna w związku z tym też kulturowo jakoś inaczej spożywamy i że że pewnie nie ma też takiego np. aż tak mocnego w Polsce kulturowego obyczaju chodzenia do kawiarni tak tak silnie rozwinięte rozwinięte jak nie mając we we włoszech oczywiście znają państwo czy radio w Rudnikach mogą się oburzyć to jest, że codziennie chodzą na kawę bądź też kupują sobie kawę w kawiarni jeśli mieszkanie w dużym mieście na tort toto to jest zresztą standardowe, a to coś co się dopiero w Polsce tak naprawdę rozwija pomyślimy o tym, żeby jak przypomnimy sobie jak jak to było przed 15 laty to tych różnych kawiarni sieciowych niesieciowych, bo w Polsce mniej w dodały jeszcze może zupełnie niespodziewanie dla wszystkich, których tę zaletę zagadkę to może pan tam też zadam, jaki pana zdaniem, jakie kraje Europy sporządzili w niektórych krajach Europy największe spożycie na głowę tam był pan zapytał co pan powiedział no pewnie nie jest to w nie są to Włochy Hiszpanię no to już jest ropa jest dużo frajdy, bo wydaje Finlandia Norwegia Holandia jedno Szwecja ogólnie kraje północy skandynawskie no nie tylko skandynawski to oczywiście nikt z klimatu to wynika to tłumaczone to jest po części oczywiście klimatem tym, że jest o wiele dłużej od wyroku jest ciemno, że dni są krótsze z kultury też ciekawe innej we włoszech kultura kawy to jest inna kultura espresso pełnej wszystko wokół espresso natomiast Skandynawowie raczej słyną z metod przelewowy, które produkują odbyt metoda przelewała na dno o wiele więcej, ale to już inaczej się pije niż espresso, więc nic tak no Polska Polska oczywiście ani Włochy ani ani Finlandia, ale to się zmienia to dość szybko się zmienia w tym momencie w Polsce naprawdę dorocznych dziękuję panu bardzo, że za rozmowę pan Jarosław Żukowski bardzo dziękuję z palarni kawy bracia Jabłkowscy opowiadał o kawie i pewnie moglibyśmy jeszcze kilka takich audycji z Terespola zaproszono smoka wieszczy sobie porozmawiali o sposobie przyrządzania dań dostępność temat dzięki zrobić państwo zaproszone informacji Radia TOK FM Boni Hanna Zielińska sztuka życia w itd w niedzielny obiad w
Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA