REKLAMA

W Polsce jest około miliona wegetarian i wegan. O tym, jak zmniejszenie mięsa w diecie wpływa na nasze życie, mówi Marta Dymek

Niedzielny obiad
Data emisji:
2018-10-07 13:20
Audycja:
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
13:43 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Pani Marta Dymek autorka bloga i książek "Jadłonomia" oraz "Nowa Jadłonomia" jest moim i państwa gościem, dzień dobry, dzień dobry. Mówić będziemy o tym jak Polacy postrzegają kuchnię wegańską. Wczoraj stałem się mimowolnym świadkiem dyskusji o wegańskim dezodorancie, nietestowanym na zwierzętach. Koleżanki z redakcji o tym mówiły. Zareagowałem zdziwieniem, po czym usłyszałam, że rzeczywiście ma to sen, dezodorant nietestowany na zwierzętach, niepochodzący od zwierząt i wszystkim się z nimi związane, że nie jest to jak to określiła koleżanka z pięknoduchostwa, nie wiem czy dobrego słowa użyłem, chodzi o to, że ci, którzy się tym zajmują nie są pięknoduchami. A jak to jest z kuchnią wegańska? To jest styl, moda nurt, poważna dziedzina kulinarna nad którą należy się pochylić nawet naukowo? Czym jest w ogóle weganizm?  Rozwiń »
Odniosę się najpierw do tego dezodorantu bowiem, że wiele osób, które np. nie zastanawiał się tym tematem wcześniej może pomyśleć sobie, że jest to w odżywianiu może świat zwariował tak gra tak to był pierwszy odruch na własny i wiem, że taka reakcja jestem zupełnie normalna ja rozumiem z czego ona wynika no bo właśnie słyszymy o afgańskim wszystkim Ol dietach pudełkowych potrawę i czy dezodorantach festynowe spanie zażartował pani przeniosła swój term osik zapytałem co pani domowej w razie woda jest w tym słowiańską no prawda w ciemno natomiast wydaje mi się że, żeby zrozumieć to, skąd się biorą np. takie terminy jak wegański dezodorant EMC no właśnie być może otrzymamy taki przesyt tymi różnymi etykietkami kajakami dookoła i po prostu nie mamy np. okazy stanowi cena tym uczniom wiedzy na temat tego jak w ogóle wygląda produkcja kosmetyków, bo myślę, że każdy zgodziłby się z taką tezą, że jeżeli nie musimy czegoś testować na zwierzętach to lepiej tego nie robić natomiast mimo tego, że co do tego pewnie się zgadzamy to już wegański dodana stronę zmierza w ich teraz segment pomost do kuchni to myślę, że każdy odpowie na pytanie o to czym jest weganizm zupełnie inaczej nie trzeba na wysyp odpowiedzi na pytanie czym jest kuchnia i czym jest ten proces nazywa się odżywianiem się, bo wielu dietetyków stoi na straży tego odmówić wiem tylko się od życia w co prawda w myśl, że tego jeszcze można byłoby dołączyć refleksje kulturoznawcą czy taką antropologiczną zastanowić nad tym EMC no właśnie czym jest gotowaniem czym jest kuchnia, bo jednak odgrzybianie się na przygotowywanie jedzenia jedzenia są za cały nurt związany, bo to pani pewnie chodzi nie tylko o to chodzi mi też o to, że można byłoby odżywiać się bardzo sensownie, ale niekoniecznie smacznie to znaczy sam proces tego do uprawiania do oznaczania tworzenia potra w w pewnych podziałów w ciągu dnia tego, że mamy jednak różne posiłki mają różne Formuły w moim odczuciu jest wynikiem no właśnie to jest działanie kulturotwórcze jest to jakiś element kultury, więc tutaj na pewno można w złotych potem postawić całkiem mnóstwa myślę, że weganizm posługuje się w tej chwili intuicję wzorem jest wegetarianinem, chociaż czasami lubi sobie z mniej mięsa ani wygrana, tym bardziej może wynikać z 2 powodów ideologicznych, a właściwie z 3 smakowych i 3 prozdrowotnych czy jest jakiś algorytm, który określiłby z jakiego powodu Polacy są organami w jak tu dużo jest grupa 13 trudno oszacować dużo konkretów na początek zaczną tego, że być może dla nich tylu słuchaczy nie jest to jasne czym jest weganizm wegetarianizm wegetarianizm to sposób jedzenia polegające na wykluczeniu miasta w zagranicznym to rezygnacja też ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, ale całkiem sporo nam zostaje, ponieważ są pokaże trąbki i wszelakie warzywa jem no właśnie, dlaczego ktoś się na taki sposób jedzenia od żywienia czy w ogóle życia decyduje w myśl, że tych posta w jest całkiem mnóstwo może być jeszcze więcej niż te 3 przez pana wymienione to znaczy myślę, że dużą grupę osób są osoby, które deklarują pewną taką wrażliwość czy refleksję etyczną jest są też powodu tak na środowiskowe ekologiczne, które wiążą się z pewnym pragnieniem przy przyglądanie się temu w jak produkcja jedzenia wpływa na gospodarkę środowisko w UE do tego dochodzą gdzieś miejsce pod koniec powody zdrowotne, a wydaje mi się też tak całkiem szczerze większość osób wybiera taki sposób jedzenia ze względu na mieszankę tych różnych postaw to znaczy być może są przejęcia zarówno etyką jak i środowiskiem, jakiej zrównoważoną produkcją jedzenia, a przy okazji też tak jak pewnie my wszyscy chcą być zdrowa proszę powiedzieć jeśli chodzi o ten to podejście ideologiczne ono wynika tylko z tego, że nos zaczynamy dostrzegać rolę zwierząt też we współczesnym świecie ich cierpienie też masowej produkcji i t d. czy są jakieś inne też powody, dla których wchodzimy w ten weekend w tę stronę kulinarną daje mi się, że my w pewnym momencie wraz z odkryciem chowu przemysłowego kompletnie zmieniliśmy sposób swojego odżywiania, ponieważ mogliśmy bardzo łatwo wpada do koszyka produkty, które wcześniej były luksusowe niecodzienne niedostępna w a kiedy okazało się, że możemy to robić nasz apetyt rósł w miarę jedzenia na własny i wtedy okazało się, że my właściwie nasza dieta trochę się obróciła to znaczy, że za czas bazować właściwie opierać się na mięsie nabiale, a nie było tak zawsze w związku z tym też zaczęły zmieniać ceny i sposób produkcji tych produktów i wydaje mi się, że teraz jesteśmy w takim momencie, kiedy element mamy możliwość przestrzeni chęci, żeby jakoś temu przyjrzeć zadających pytania czy np. jedzenie mięsa 5 × dziennie jest faktycznie nam niezbędne czy chcemy tak jest i dużo osób stwierdza, że chętnie zmniejszy ilość mięsa wiecie, że być może chcą jeść mięso raz w tygodniu być może zaczynają interesować się miastem lepszej jakości BM i tutaj mogą sięgać, by tutaj na tapecie może być temat mięsa lepsza jakość jako miasta zdrowszego, ale też być może jako element mięsa produkowanego w sposób nie przemysłowe w, więc wydaje mi się, że doszło do pewnego przesytu, jeżeli chodzi o obecność miasta w naszej diecie i stąd ta refleksja jest nieunikniona dlatego ja nie lubią mówić ani młodzian ani odstręcza, jeżeli chodzi o organizm tylko o pewnym Pm Group niezbędna na miejsce, na które w końcu mamy jak widać też czas i ochotę, ponieważ to, że po w organizmie tak dużo się mówi o tym, że tak dużo osób korzysta z takich przepisów szuka takich produktów nie wydają się, żeby to była tylko moda, a być może właśnie pewne uwrażliwienie i tam mam wrażenie, że w ogóle mamy do czynienia z pewnego rodzaju ruchem społecznym w tym tego nie nazwała wydaje mi się, że LM weganizm czy wegetarianizm jest jak wspomniałam z tak wielu różnych powodów może może taki wybór nastąpi dzień nie sądzę, żeby był to ruch społeczny, ale na pewno myślę, że można mówić o pewnym pewnym uwrażliwienie w społeczeństwie to nawet uwrażliwienie teraz ja nie chcę wskazywać, która strona jest cel lepsza w jakikolwiek sposób, ale który prowadzi też jutro od pewnego rodzaju pogardy pop czasami widzę, że ci, którym jest taniec z dumą patrzą z wyrzutem w kierunku tych, którzy po to, mięso sięgają naprawdę to efekt jest staż to pan nie spytał czy pije wegetariański napój z takim uśmiechem, kiedy usiadłam, a jednak nie odwrotnie, ale nie było w tym żadnego efektu i pan pytam trochę ciemno może zaczepnie, ponieważ wydaje mi się, że celem takich zachowań Janie spotykam to znaczy ja raczej nie obserwuje tych agresywnych wegetarian przewaga, na których się mówi natomiast nie jedząc mięso od lat wiele razy muszą odpowiadać napytania o to dlaczego uwolnieniem bez czego to wynika i t d . i t d. ale ja też nie chce, aby te podziały wchodzić pomyślę, że na chwilę obecną przeżywamy dużo różnych podziałów społecznych i nie chciałabym, żeby temat wegetarian wegan zwierząt leśnych kolei jest tego brakowało, by Polska podzieliła się na półkę niżej z tego powodu taszczyć na pół wrócę do tego pytania ilu z nas to jest dość dobre pytanie, które już teraz możemy zmierzyć to znaczy mówić, że w Polsce jest około 1 000 000 wegetarian wegan to już sporo, a ta liczba wzrośnie czy spotkała się pani z badaniami naukowymi opracowaniami, które dowiodły, by co jest dla nas lepsze dla naszego organizmu, odrzucając jakąkolwiek ideologię w oczywisty jak zawsze zależy od tego gdzie szukamy, gdzie się przyglądamy się zalania zielone oraz naukowcy powiedzieli, że to prawda w ciemno i ja zawsze przyglądam się takim dużym organizacjom o dużej długiej tradycji to znaczy np. odwołuje się do polskiego Instytutu zdrowia i żywienia, który my jak gaśnie podczas naszych słuchaczy może, więc jest nie tak dawno temu przy sformułował słynną piramidę żywienia i ja ze swojego ASA szkoły pamiętam taki, a okres, kiedy te piramidy są nagminnie robiło to znaczy powstawały plakaty z piramidą ostro, jakby jedzenia przychodni raz nawet wisiały, gdzie podstawą tej piramidy pieczywo produkty pszenne generalnie mięso było na samej Górze mawiał w 2 no właśnie w, kiedy tak nie było to znaczy ta piramida jeszcze kilka lat temu miasto jak jest na środku PS poglądom już sprawdzać w i ta zmiana, która miała miejsce teraz już nie znaczą ostatnie 2 lata temu 32 , 5 roku temu w nieco przesunęła nie są nagle wędrowało na sam czubek tej piramidy, kiedy wcześniej było mniej więcej na środku i razem z tą zmianą Polski Instytut zdrowia i żywienia wydał oświadczenie, że dieta wegetariańska oraz wegańska jest dietą odpowiednio dla każdej zdrowej osoby na każdym etapie życia co myślę, że na pewno uspokoi wszystkich tych, którzy martwią się o to czy no właśnie czy mogą zamiast taniej czy to jakoś odbije się na ich zdrowiu cienia myślę, że teraz z całą pewnością możemy być spokojni, że nie jedzenie mięsa w te na pewno nie zagraża, a co więcej może być korzystne, ponieważ wszystkie instytuty w alarmują o tym, że najczęstsze choroby cywilizacyjne, zwłaszcza w kręgu Europy zachodniej tak jak otyłość choroby serca są to choroby, którym eliminacja mięsa sprzyja to znaczy zmniejszenie liczby ilości mięsa w naszej diecie raczej może być dla nas korzystne patrząc na to z jakimi chorobami teraz stykamy się pani powie, że trafią na grecką piramidy żywienia co się tam z kwietnia wskazuje, że podstawą tej piramidy niech pani z danych co jest w Grecji w tłuszczach, a ruch u nas podobnie ruch na szczycie piramidy jest mięso, które powinno być na jej rzadziej z spożywane pokarmy nawet z owocami i włożyć nerwy za słodyczami przepraszam, ale co ciekawe to wina i woda jest podstaw testy u nas chyba nie ma wina nie widać mówiąc serio myślę, że ci, którzy chcieliby zostać wydana bądź też wegetarianami ma też obiekcje dotyczące własnego stanu zdrowia czy znajdzie na rynku odpowiednie substytuty tak naturalne Jagi to też sztuczne suplementy, które taki sposób uzupełnią te braki jest zachód teraz już nie ma z tym problemów tak różnorodnym rynku złota montażu dla witamin, a i tak zaczęłam też od tego, że my nie jedzenie mięsa nie wymaga żadnych substytutów to znaczy mięso nie jest multi witamina, a tam nie ma niczego, czego nie możemy znaleźć innych produktach w PE, więc jeżeli zrezygnujemy z tego miasta to nie znaczy, że nagle musimy chodzić do specjalnych sklepów kupować specjalne produkty wystarczy, że pójdziemy do najbliższego warzywniaka i tam za 20 zł możemy kupić sobie mały woreczek kaszy gryczanej w trochę soczewica trasa soli i taki członek, bo na szczęście w Polsce mamy pod dostatkiem i korzystając z tych produktów, dorzucając do tego może jeszcze kilka wasz ból wjazd, bo teraz zaczyna się na nie sezon możemy przygotować wspaniałe pełnowartościowe posiłki gulaszem pasztety zupy z malowidła do chleba, więc wcale nie będzie to ani grosza ani trudniejsza nie będzie wymagało jakichś wielkich zmian, jeżeli chodzi o sklepy, do których lubimy chodzić dziękuję pani bardzo to opowieść o od wielu lat jest pani wybranką już od bardzo wielu myślę, że już będzie to lat 10 i pani życie jest lepsze z tego powodu jeśli tak to dlaczego tak na koniec nigdy nie oceniałam bym tego czy niejedzenia mięsa lub jedzenie jest lepsze czy gorsze samopoczucie oto ja wiem, że mam się świetnie i tyle mogę powiedzieć co widać i słychać było podczas tej rozmowie pani Marta Dymek autorka bloga i książek ergonomia oraz nowe domy były moim państwa gościem dziękuję dziękuję bardzo państwo zaproszone informacji Radia TOK FM po nich sztuka życia o godzinie 13 i 40 około godziny po godzinie 14 zaprasza do rozmowy pani Renata Dan jest ministerstwo mówi będziemy o projekcie delegacja później jak dziecko, a później jeszcze cudowne lata później strefa szefa dr i t d. w naszym niedzielnym
Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz 40% taniej. Wybierz pakiet z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA