REKLAMA

Polskie gorsze od niemieckich? UOKiK sprawdził jakość produktów żywnościowych u nas i za granicą

Światopodgląd
Data emisji:
2018-10-10 15:40
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
11:58 min.
Udostępnij:

Wiceprezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, Dorota Karczewska, prezentuje wyniki specjalnego raportu, który porównywał skład i smak produktów tych samych marek, sprzedawanych w Niemczech i w Polsce. Rozwiń »
Dowiemy się, ile jest prawdy w obiegowej opinii, że te same towary sprzedawane za naszą wschodnią granicą są lepszej jakości, niż te same towary sprzedawane w Polsce? Dorota Karczewska mówi, że wyniki badań UOKiK zostaną przekazane do władz Unii Europejskich, by tam, wraz z analogicznymi raportami z innych państw stały się częścią większego, przekrojowego badania. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Agnieszka Lichnerowicz. Jest raport, proszę państwa, Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, raport zawierający wnioski z porównania składu, smaku kilkudziesięciu produktów kupionych w Polsce i w Niemczech, zaraz to rozwiniemy, polskich i niemieckich. To jest raport, na który wielu czekało. Także podobne raporty powstawały u naszych wschodnich i południowych sąsiadów: Słowacja, Czechy i Węgry już od iluś lat. Rozwiń »
Sprawa jest bowiem bardzo gorąca i kontrowersyjna i dotyczy tego czy istnieje podwójna jakość podwójne standardy żywności jest takie przekonanie wśród części mieszkańców ekspertów czy polityków krajów naszego regionu przeważnie są 2 standardy byłem lepszy i gorszy i te lepsze produkty lądują na rynkach zachodnich te gorsze tutaj u nas i a najciekawsze tylny stożek ten spór już jest w tych w ostatnich miesiącach bardzo zaognione już był szefem na forum instytucji unijnych teraz komisja Europejska prowadzi ogólne w ogólnoeuropejskie duże badanie no i właśnie do tej pory były różne opinie i różne wnioski i teraz pytanie czy urząd ochrony konkurencji konsumentów wzrost już ma jakiś ostateczną ocenę i zweryfikował 

Z tym pytaniem zwróciła się do wiceprezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, która przyjęła zaproszenie za co bardzo dziękujemy dzień dobry radiowy rośnie bardzo gorący raport w myśl co wynika z niego, że jest pod dachem standardy żywności czynnie w Jałcie, że tak, zanim odpowiemy na tak trudne pytanie postarają sobie musi uporządkować naszą wiedzę czy w ogóle znamy odpowiedź na pytanie czym jest to podwójna jakość powiem tak, jeżeli chodzi o rozwiązania unijne, które są również się adoptowany w systemie prawa polskiego to na pewno jest tak, że nasza żywność musi być bezpieczna i tutaj mamy mnóstwo regulacji na na gruncie europejskim na gruncie krajowymi tych kwestii nasze badanie nie dotyka te produkty, które badaliśmy są bezpieczne nie ma w nich dodatków substancji, które narażały konsumenta naraża jego życie jest go do domu i za co pani prezes bardzo przepraszam, że oczyści Dorota Karczewska drugi raz z rzędu UR w dochodach i z niego bardzo przepraszam nazwisko in Her mi umknęło bardzo przepraszam nic nie szkodzi, czyli mamy żywność bezpieczną i tak jak powiada tego zagadnienia nasz raport nie dotyka druga kwestia to jest kwestia jakości handlowej czy jaka jest jakość nie dochodzi do zafałszowania produktów tych kwestii to nasze badanie również nie dotyka, bo mamy tutaj 2 organy podległe prezesowi urzędu ochrony konkurencji konsumentów Inspekcją handlową oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podległą Ministerstwu Rolnictwa i te 2 inspekcje badają jakość, jeżeli masło jest zafałszowana olejem palmowym no to natychmiast, ale obsługują takie są one, czyli winna jest informacja na opakowaniu, a inny jest rzeczywiste produkty można to sprowadzić do dojdą do takich przypadków i znowu to nasze badanie też nie dotyczy tych rzeczy za wyjątkiem może przykładowo 1 z czekolady, gdzie było mniej żaków niż producent deklarował, więc proszę znajdźcie czekolada Milka wiadomo, że zdaje nieznane są konsekwencje kiedyś poszukujemy tego pytania odpowiedzi na to pytanie czym jest to podwójnie jakoś nawet w tym naszym badaniu znalazło się coś co dotyczy bardziej jakości niż podwójnej jakości zdrowia, czyli że znają ich mam więcej żaków po żywność jest gorsza to znaczy, że ich jest jakość wyższą marżę niższą są 2 kości czy widmo wojny wczoraj mieliśmy w urzędzie debatę na ten temat próbowaliśmy przy współudziale dietetyka i przedstawicielom producentów żywności trochę sobie odpowiedzieć na to pytanie czy to lepiej jak w paczce chipsów jest tych chipsów więcej czy może znając przyzwyczajenia naszych konsumentów do tego zjadam wszystko jest lepiej tyczy psów jest mniej w tyle jak po 3 lokalne gusta są w morze tak może nie powiem to mamy na stole to na pewno zbadanych 101 par produktów w 101 par produktów, które badaliśmy w 2 podejściach jedno było takie, że kupowaliśmy produkty w tożsamych sieciach handlowych w Polsce jej w Niemczech pod koniec roku ubiegłego ta cała akcja miała miejsce druga akcja kupowaliśmy produkty w sklepach polskich sieciach handlowych czy sieciach handlowych natomiast kupowaliśmy z 2 nalepkami taką, gdzie informacja była po polsku jej taką, że informacja była w różnych językach co znaczyło, że produkt mógł być dedykowane na różne rynki europejskie i co wynika z tego badania 131 przebadanych par 12 mamy różnicę raz jedni zakrzyknęli tonie mit podwójnego co dziesiąty produkt się różnił od drudzy mówią wyniki badania pokazują, że nie ma podwójnej jakości, a co pani na oczach ja myślę, że nadaje nadal dalej należy te wyniki eksploatować i rozpatrywać w szerszym kontekście wczoraj informowaliśmy wszystkich państwa nasze wyniki przekazujemy do komisji Europejskiej jak bowiem w ramach tzw. wspólnego centrum badawczego będą prowadzone szersze badania nie 101 produktów dużo więcej nie tylko w Polsce, ale w całej Unii Europejskiej w mojej ocenie dopiero te badania wykonane przez wspólne centrum badawcze przy współudziale różnych państw członkowskich mogą dać wiarygodne wyniki, które będą stanowiły no pewien wkład do oceny skutków tej regulacji, którą w tej chwili proponuje komisja Europejska rywali prezes chipsy papryką w ekran chipsy w niemieckim produkcie lekko wyczuwalny smak papryki w Polskim smak tłuszczu papryki i przypra w polskie smażone na umowę zawierają glutaminianu Mono sodowych jest wyższa zawartość tłuszczu niemieckie nas usmażone słonecznikowym bez wzmacniacza smaku to nie jest dowód ma podwójną jakość myślę, że to jest poważny sygnał dla producentów, którzy powinni te wyniki przeanalizować przestudiowania czyni znak ręką proszą oni znają od jedno do hali pokonali wczoraj poznaliśmy wczoraj w takim wydaniu, kiedy po raz pierwszy również mają różną redukują wiedzą co produkują, na który rynek tak, ale rozumiem, że we wtorek tą naszą debatę trochę rozpoczęli taką dyskusję publiczną dotychczas i na to wskazują wyniki naszych badań i wszyscy kierowaliśmy się jakąś taką obiegową opinią tak proszki niemieckie są lepsze, gdy taka jest obiegowa opinia jest naprawdę te rzeczy naturalnie trzeba trzeba wyjaśnić tak jak powiadam to o 12 przypadków nasze wskazuje na to, że gros tych produktów na rynek Polski wydaje się na inne nieco wypowiedzieć gorsze tak, bo to tu, po czym zaś jest folia listów dietetyk smak papryki czy puszczyków ubywa chętnych to znaczy inaczej stawiam sobie pani czym jest to podwójna jakoś tak, bo czasami jest także walory smakowe przy oleju palmowym mogą być nasze doznania subiektywna lepsza niż przy słonecznej kawę, bo słonecznik tak nam wczoraj tłumaczyli specjaliści z fałszu Wojciecha Sobali ziemniaka tańczyli w pewnym sensie jest jako urząd przegraliście te ponad 100 par produktów tych 12 wróciliście uwagę na różne składy różną jakość ramy interpretując to teraz dietetycy i będzie integrować komisja czy to jest jakiś trend czy można wyciągnąć wniosek że, które są lepsze od, których gorsza niż są różne tak tak tak można podsumować można to podsumować myślę że, że dalej ten temat o tym, wiem na ten temat trzeba poruszać co toczyć dalej ta publiczna o Dyba coraz rzadziej, bo tutaj od razu dodam że, gdy UOKiK zrobił też sondaż co trzeci z badanych Polaków uważa, że są gorsze u nas produkty tak, ale jeżeli dalej czytamy to zadanie to znowu potrzebujemy pomocy socjologa to tak troszkę konsumenci, bazując na subiektywnych swoich przekonaniach nie wiedząc do końca czym jest to podwójna jakość jak dalej znamy się te badania to też tanie korzystnie zawsze jest w kierunku, by to Polski tak, bo jeżeli mamy kogoś, kto mieszka w wielkiej Brytanii to powie, że jest podwójna jakość, ale jako podwozie jakoś to powie kiełbasa Krakowska w Polsce smakuje mi lepiej czczona jest lepsza niż wędliny, które kupuje Wielkiej Brytanii, więc te Opatrzności niejako tata grozić może występować w obydwu kierunkach bardzo też wskazują wyniki naszych badań bojler czekolada Milka z orzechami, a jego żona prawdopodobnie na rynek Polski, bo było mniej orzechów no, chyba że ktoś woli więcej czekoladek to o tyle czekolada Milka Oreo na rynek Polski była lepsza tak samo napój Capri Sun Orent na rynek Polski miał 20 % soku ana rynki europejskie 7 % soku wjazd jest dużo szybszy, bo to oznacza, że to moje integracji opon słuchaczom nie czytam te różnice w składach tylnej części odnoszę wrażenie, że te składy na Polski rynek w mojej przynajmniej perspektywy są gorsze, o ile próby stoją tam produktów 101 par produktów możemy uznać za reprezentatywne, a będziecie państwo prowadzi dalej te badania na pewno będziemy uczestniczyli w ramach tych badań europejskich zobaczymy, jaki będzie inny ich rezultat i wtedy wrócimy z pytaniem czy kontynuować badania na gruncie polskim na pewno Inspekcja handlowa, którą kieruje prezes UOKiK cały czas prowadzi badania, jeżeli chodzi o jakość handlową produktów co się dzieje tu są kary są konkretne procedury, a do tematu podwójnej jakości z pewnością będziemy wracać chociażby, dlatego że komisja z nią od jej nowym ładzie dla konsumentów proponuje nową nieuczciwą praktykę wprowadzającą w błąd i to jest właśnie ta podwójna jakości tutaj urząd również aktywnie czasu komisja proponuje w proponuje nowy zapis nową praktykę w ustawionych uczcić w dyrektywie o nieuczciwych praktykach rynkowych proponuje nazwać tę praktykę wprowadzającą w błąd ona po oficerze PRA co pozwoli zacytuję takiej jak komisja skoro z polską licencję komisji ta praktyka miała miałaby być nazywane jest to każdy rodzaj wprowadzania produktu na rynek jako identycznego z takim samym produktem wprowadzanej na rynki w kilku innych państwach członkowskich w sytuacji, gdy produkty te w sposób istotny różnią się składem lub właściwościami bardzo trudne przepis do zastosowania no bo pytanie co znaczy produkty identyczne co znaczy w kilku państwach członkowskich 2 czy 10 póki co trwają prace nad tym przepisem również urząd ochrony konkurencji konsumentów oraz tych pracach aktywnie, by ludziom, że dojdzie w tym kierunku, że jeżeli coś się różni składem to należałoby opisać życie różni pan, że jestem produktem herbatę 1 czy drugą, ale w lenno przykład będzie miał grunt pod nazwą inną albo zwiększą ilością cukru dopisana albo zmniejszą rzeczywiście informacje na opakowaniu czy w reklamie już teraz nie mogą wprowadzać w błąd i gdyby wprowadzał jest to nieuczciwa praktyka rynkowa dla przykładu, jeżeli ktoś reklamuje swój produkt jako takiej piszą na nim także jest jakość Europejska to musi zapewnić, że ten produkt dystrybuowany w Europie rzeczywiście ma państwo, ale czy czarnuszka nowożytnych zauważyliśmy, że żelki Haribo produkowane na Polski rynek mają więcej smaków jabłkowych cytrynowa niemiecki truskawkowych donosowych no to może należałoby opisać z dodatkiem wszelkie chodzi mi o to, żeby była przynajmniej jasne to i transparentna niż byśmy się zastanawiali, bo już kończąc to sprawa budzi ogromne emocje też polityczne i wewnątrz Unii, a wyższa niż tutaj niektórzy twierdzą że, choć w grę kwestie konkurencji, że kraje, które w g importują AMD byłby sąd mogą też bardziej tak jak powiedziałem zwracają na to uwagę po to, żeby dzielić chce się bronić przed konkurencją, że tu są też inne mechanizmy nie wprost związane i dlatego też być może stąd w Słowacji czy blachach z tych badań więcej niż w Polsce, które dużo eksportuje, ale to już do kolejnych badań na razie pani prezes bardzo dziękuję do zatarcia zdradza wiceprezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, bo państwa gościa dziękuję
Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: ŚWIATOPODGLĄD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA