REKLAMA

Raport dotyczący żywności UOKIK. Jak Wielka Brytania walczy z nadwagą obywateli?

Pierwsze Śniadanie w TOK-u
Data emisji:
2018-10-16 06:00
Prowadzący:
Czas trwania:
12:12 min.
Udostępnij:

Andrzej Gantner jest dyrektorem generalnym Polskiej federacji producentów żywności. Odpowiada na pytania Piotra Maślaka dotyczące raportu UOKiK ws. jakości tych produktów sprzedawanych w Polsce i za granicą. Rozwiń »

Jak mówi Andrzej Gantner, z raportu przede wszystkim wynika, że na 100-120 produktów ponad 90 niczym się nie różniło. Według gościa Piotra Maślaka to stanowi dowód na nieprawdziwość tezy, że żywność na Zachodzie jest lepsza, niż ta sama sprzedawana w Polsce.

Andrzej Gantner zwraca też uwagę, że jeśli producent zadeklarował na opakowaniu coś, czego nie ma w opakowaniu, to oznacza zafałszowanie produktu, a nie podwójną jakość. Czy w takim razie nie ma się czym martwić a raport UOKiK nie powinien nas oburza? O tym między innymi Piotr Maślak rozmawia ze swoim gościem. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
6 5 i 15 sekund na zegarach, pierwsze śniadanie w toku na antenie, państwo po drugiej stronie. Bardzo się cieszę zresztą, że są państwo z nami i zachęcam do dyskusji - proszę pisać na adres śniadanie małpa TOK FM. Proszę dyskutować na profilu Radia TOK FM na Facebooku. Pan Rafał napisał: "nie ma jak użalanie się nad losem narodu naszego, polskiego - Niemcy znowu nas oszukują. Kto nie ma ochoty, niech nie kupuje zagranicznych produktów!". Być może nie o użalanie się nad losem takich czy innych chodzi, ale o najnowszy, ostatni raport Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta. Raport zmierza do opisania produktów, porównania produktów polskich i tych samych produktów dostępnych na rynku choćby właśnie niemieckim. Rozwiń »
I co wynikało z tego raportu - o tym już porozmawiam z panem Andrzejem Gantnerem, dyrektorem generalnym Polskiej federacji producentów żywności dzień dobry dzień dobry witam państwa co wynika z tego raportu, bo faktycznie jest kilka produktów jak przyznaje się szczerze mi się w pierś ne opowiadają o tym, przy okazji przeglądu prasy fakt opisał produkty, które różnią się tak i to do dosyć znacząco, jeżeli się przyjrzeć i jakościowo i składem wobec tych produktów, które można tych samych produktów, które można kupić w Niemczech na morze przecież warto też, o czym czytają od oczu słuchaczy powinien zająć, bo UOKiK tego, że takie wrażenie powiedział nie pokazał też w pierwszych komunikatach, że na czysto 120 właśnie produktów jedno był praktycznie 90 kilka dokładnie niczym się nie różniły szkoda, że tego nie pokazano było to morze obaliła BTE to czy tak jest Urban Legends tzw. że wszystko co niemieckie słabsze i wszystko co idzie na na eksport jest lepszy ja pamiętam czasy, w których chowa się w takich czasach, gdzie tzw. odrzuty eksportowe to była najlepsza rzecz, jaką można było w ogóle kupić w Polsce i myślę, że trochę szkoda, że wracamy teraz do takiego typu rozumowania ze Szkocją na Zachodzie to znaczy, że wszystko co u nas jest gorsza, że to coś na eksport jest lepsza u nas jest gorszy od tak naprawdę nie jest już kilka absolutnie tego nie potwierdza ją za zdarzenie jest 1 z naszych słuchaczek wczoraj zwróciła uwagę, że np. kupić malucha z takiego odpadu eksportowego w PRL -u, bo warto było, bo one były lepszej jakości być może Aon był lepszy w PRL-u lat przy kościele z Alej wchodzi teraz produkcja żywności to pewnie nikt nie wiało nie pamięta, że jesteśmy 1 z największych producentów żywności w unii Europejskiej bardzo dużo produktów, które są w Niemczech są produkowane w Polsce, ponieważ firmy, które produkują mają fabryki w Polsce produkuje ona 70 krajów na świecie oczywiście mają urlop na regionalizację dopasowują swoje produkty do gustu danego regionu, ale tak naprawdę okazuje się, że to my produkujemy te produkty w Polsce to jest pierwsza rzecz druga rzecz jeśli przyjrzymy się tym różnicom, które wskazał UOKiK oczywiście z 12 w produktach w 2 × wróżono co z tego 2 były na korzyść, że to też o tym warto powiedzieć czy UOKiK stwierdził, że te różnice mogą świadczyć o tym, że produkt jest lepszej jakości cokolwiek co nie oznacza pozostały dziś mają więcej smaków, bo nie może ona żadnych życie Górażdże wielu no właśnie co to jest w ogóle się jak widzę, iż różnica w produkcji oznacza od razu oznacza złą jakość okazuje się, że nie okazuje się, że nie jest przepompować czy ma na to by 10 pozostałe to 5 to są produkty markowe 5 to są produkty dyskontów też warto na to zwrócić uwagę z tego jak się okazuje każdy przypadek, który został przez złą UOKiK wykazany na praktycznie został wyjaśniony wyjaśnione przez producenta to tylko świadczy o tym, że, zanim wyrzuci takie na dosyć ładna oskarżenie, że ktoś coś na nie czuje kartusze z panem nie, ale zgodnie zaś każdy został został wyjaśniony, bo np. pewien serek do smarowania, który zresztą bardzo lubię ziołami, a tym ten niemiecki faktycznie zawiera 100 % naturalnych składników Polski tylko informację, że 100 proc mają producenci się tłumaczy w ten sposób, że faktycznie ten cytrynowy kwas, który dodał jest mowa jest kompletnie pochodzenia naturalnego jeśli tak było, niszcząc je warto pamiętać 1 rzeczy pan panie redaktorze nie są ludzie z pochodzenia naturalnego dostosują 2 różne rzeczy natomiast natomiast natomiast jeżeliby tak nie było, czyli jeśli producent zadeklarował na opakowaniu coś, czego nie ma środków unijnych to co to oznacza tu nie oznacza wcale podwójne kości to oznacza zafałszowanie żywności to zupełnie inny paragraf ten nie ma nic wspólnego z podwójną jakością regulator kwasowości tutaj rola kwasu dokładnie ile tak się tłumaczy producent czy, że on akurat ma ten kwas cytrynowy pochodzenie naturalne mleko wprost zupełnie naturalne tak, ale jednak i jest różnica między serkiem, który zawiera tu cytuję Twaróg i cebulę czosnek sól zioła, a serkiem, który zawiera Twaróg odtłuszczone mleko w proszku cebulę sól czosnek regulator kwasowości kwas cytrynowy naturalny aromat to właśnie my też pytanie czy to jest różnica po mówiącą o jakości produktu czy też różnica, którą producent jest w stanie wytłumaczyć czy to jest różnica mówiąc o tym, że stosuje podwójne standardy też pytanie moim zdaniem akurat w tym przypadku jest do wytłumaczenia i ruchu dlatego co jest może bolesna w tym w tym badaniu UOKIK -u i jakby w samym komunikacie to to, że przede wszystkim nie zapytano wcześniej już procentów mając wyniki są oni na to czy są w stanie się wytłumaczyć, a po drugie, tak naprawdę no to w pewnym sensie dosyć dosyć tak, by wskazano wyłącznie te różnice nie położą nacisk na to, że tak naprawdę to 90 % badanych produktów zupełnie wyrywkowo jest kompletnie identyczne co więcej również postawiono tezę, że są różnice w produktach, mimo że próba to samo UOKiK powiedziała była nie reprezentatywna czynie można je w ogóle odnieść wrażenie kupiono farbę do budynku po rozważeniu jedzą żurawie, mimo że liberalizm, a jeżeli popatrzymy złodzieje batoników przepraszam, że przerwa może być 2 być 2 % mniej orzechów, ale w drugim może być 201 % mniej orzechów i może być, bo żywność to nie telewizor tam nie ma aż do produkcji żywności nie jest taka prosta, że komuś wydaje orzechy akurat tym przypadku są dodawane do maszyn masy czekoladowej producent robi wszystko, żeby ta deklaracja 17 % było tak jak pan na opakowaniu, bo cóż tu też nie mówimy o podwójnej jakości spożywanie orzechów ponieważ, ponieważ zarówno pokojem i opakowań niemieckim, jakie opakowaniu Polski było dokładnie Skotan 17 % grzechu, ale na niemieckim było 18 na polskim żywności było tak faktycznie najem w tej niemieckiej partii miało jedynie 2 produktach znaleziono w Żyrardowie scena w tej partii polskiej też trochę mniej, ale wiesz co nie jest powód, żeby twierdzić, że nic więc, że jest więcej generalnie Niemiec, ale było równie dobrze można znaleźć przypadkowo termin jej nawilżanie to Żydzi nie orzecha później nawiązali też doradzać, a nie wierzy niech to trochę pan tu przekonuje, że czasami może być zwycięskie danie rezerwami Legii, a więc to jest trochę tak, żeby to czy ktoś tu wpłaty i zrobił badania pod ten, kto uczestniczy w porannych audycjach TOK FM to do wniosku, że tylko mężczyźni u nasady języka zgodnie ze statystyką jesteśmy bardzo mocno upośledzeni pod wieloma różnymi względami ale gdyby ta rozpacz to tylko my dziś no tak dobrano właśnie w ich nie zmienia to faktu, że było więcej tych orzechów, ale zostawmy to czy kiedy pan śledzi, a na pewno pan śledzi te plany zunifikowany na jakości produktów pod tą samą nazwą sprzedawanych w unii Europejskiej to z kolei jak pan mówi nie ma żadnego znaczenia, bo wszędzie są takie same jest pan za 3 przed nie są wszędzie takie same i to warto sobie wreszcie powieść nie są wszędzie takie same, ale to, że są różnice niekoniecznie świadczy o tym, są inne jakościowo producenci podkreślają, że partia produktów przeznaczonych na konkretne grupy rynków mogą się między sobą różnić mogą się między sobą różnić nawet recepturami, dlatego że są dopasowywane do gustów preferencji konsumentów, jeżeli producent jest stanie to wykazać czarno na biało tak jak tu mam badania nasi konsumenci w danym regionie wolą bardziej cytrynowe, a w tamtym regionie walą bolą bardziej pomarańczowe albo wolą taki aromat ani taki aromat Woron cząstkowe, a nie pomidorowe to moim zdaniem, jeżeli ktoś wprowadził przepis, że nie będzie można tak produkować to naprawdę wszyscy będziemy w poważnym kłopocie, bo ja niestety nie jestem fanem niemieckiej kiełbaski nie chciałbym, żeby rząd działa bardzo zła człowiek żyje za mały włos w najlepszym różnych można kupić w Niemczech, o czym dla niego tak dla niego oczywiście być może dla części Niemców, ale nie można wprowadzać takiej unijnej urawniłowka jej na żywność, bo to był duży błąd to co mówią producenci absolutnie nie dla podwójnej jakości, która faktycznie zdefiniowana jako znacząca różnica w składzie mające na celu faktyczne obniżenie jakości produktu, ale sprzedawanie go pod tym samym dokładnie tak powiem wizerunkiem natomiast stanowczo wszyscy chyba Polish Polish jak tak dla różnorodności żywności do, a te wszystkie glutaminianu, które np. przez niemieckie prawo są zakazane w niezłym panie są garaże lub nie są kolejnymi miasto, ale kojarzy się do kompletu, dlaczego u nas są w produktach, a w niemieckich produktach dotrze wybierzcie pan przejrzy produkty niemieckie znajdzie pan tak samo, ale teraz Generali miało kilku witam np. te same produkty w Polsce glutaminian sodu w niemieckich panie redaktorze, ale tak mówi ma kurator chipsach tak to jest konkretnie o 1 produkcie 444 wakacyjny hit tego samego zwrócenie się znajdzie on bardziej orzechowe nawykowe tam były w rajdzie pan poza tym glutaminian sodu jest wzmacniaczem smaku, które są absolutnie dozwolony w całej Unii Europejskiej nieszkodliwe oczywiście w ilościach dozwolonych, więc znajdzie pan wyznaniem w Niemczech tak takie same dokładnie produkty, które posiadają glutaminian sodu sądy stosują tak samo dodatki do żywności, które są dozwolone pamiętajmy o tym, bo gdyby to trudno zastosować, jakkolwiek niedozwolony dodatek do żywności to zostałby oskarżony o narażenie życia zdrowia konsumentów miałby duże problemy jesteśmy ulegamy takim legendom, że w Niemczech nagle ktoś zakazał dodatku, który jest powszechnie dopuszczone do udziału, dlaczego w niemieckich produktach tych badanych akurat porównywanych go nie było, a w polskich SA, odnosząc się zapytać tak naprawdę producenta on decyduje o tym, jaką, jaką to wzmacniacz smaku jak on powoduje trochę inny smak lodów, dlaczego charakterystyczny smak bardzo, że Jezus uwag do sprzedawanych w azjatyckich potęg jak żywność nam, że cała Azja używać glutaminianu, ponieważ no to jest część ich kuchni używają strasznych ilościach na euro Europejczyk do tego no panie nie dał rady z dnia do rady na dźwięk narusza on dłuższy czas zjadać natomiast faktycznie to wzmacniacz smaku, który też tzw. piąty smak to jest coś w smak, który przypomina trochę nam takie ateistyczne podejście do pieczonego na ognisku mięsa jest bardzo realistyczny smak i faktycznie no ktoś odkrył, że taki smak istnienie zaczął produkować ten blok kamienia notabene, jaki na początku wodorostów Bodzanowie, że wszystko smakuje nie on on faktycznie dodaje TEN-T smaku ten posmak tego tylko i nie jest naród żeńskiego muszą go dodawać, bo do chipsów, bo smakują bez tego, a polscy muszą oni grali w niej stroną jest właśnie pytanie dlaczego, dlaczego producent zastosował inną kompozycję smakową może my jesteśmy bardziej nastawieni ma orzeczony popatrzy na te grill jest popularny w Polsce to wcale się jeździ bardzo dziękuję Andrzej Gantner dyrektor generalny polskiej federacji producentów żywności był państwa i moim gościem zapraszamy informacji dziękuję dziękuję pierwsze śniadanie
Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PIERWSZE ŚNIADANIE W TOK-U

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA