REKLAMA

Ta sama paczka ale dwa różne składy. Czy produkty dla Niemców i Polaków są różnej jakości?

Analizy
Data emisji:
2018-10-17 18:40
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:01 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Analizy Karolina Lewicka raz jeszcze dobry wieczór państwu, nasz kolejny gość prof. Stanisław Kowalczyk Szkoła główna handlowa, dobry wieczór panie profesorze, kłaniam się. Unia Europejska postanowiła porównać żywność przede wszystkim, a także chemię, sprzedawane pod tymi samymi nazwami we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Badania prowadzone są już w ośrodku pod Brukselą, spore pieniądze na to przeznaczono. Komisja Europejska dała 1 000  000 EUR, parlament Europejski dorzucił 800 000 EUR. No i oczywiście sprawdzane będą składy produktów oraz zgodności z informacjami na etykietach, a także waga, objętość i porównane zostaną ceny tychże produktów. A chodzi o taką obiegową opinię, pytanie czy tylko o obiegową opinię, o wrażenie, czy też o prawdę, że np . na rynek krajów Europy środkowo-wschodniej trafiają produkty gorszej jakości pod taką samą marką, nazwą, w takim samym opakowaniu.  Rozwiń »
Np. proszek ten sam proszek x powiedzmy, a może jakiś inny, bo kiedyś był taki proszek proszek Zet inne lepiej pachnie intensywniej dłużej RWE w sklepach niemieckich, jeżeli go kupimy i będzie lepiej grało niż ten sam niby ten sam proszek w sklepach polskich czy jest coś na rzecz jak rozumiem, że rozmawia o żywności nie rozmawiamy o chemii gospodarczej koszerności, tak więc o Chemik też uczyli chętnych komisja też będzie to badać tak, jeżeli mówimy o jakości jakiegokolwiek produktu to na pewno się z odpowiedzi na pytanie czym ta jakość jest różna jakość jest identyfikowana różnie definiowana jest go Mosze to jest zespół cech właściwości, jakie można przypisać do konkretnego produktu czyli, jeżeli mamy 2 różne zestawy właściwości to mamy 2 różne produkty jest do tego czas zacząć co oznacza, że na dobrą sprawę nie może być czegoś takiego jak podwójna jakość może być podwójna jakość tylko w tym sensie, a 1 produktu może być jakość wysoka niska może być produkt wysokiej jakości i może być produkt niskiej jakości Caplan to dobrze to przykład w takim czasie mamy ciasteczka w jednych te same kupujemy je w Polsce i we Francji te sprzedawane we Francji mają w sobie masło tez sprzedawana w Polsce mają w sobie olej palmowy chipsy bierzemy paczuszkę ze sklepieniem greckim zawierają 34 % oleju słonecznikowego, a te w Czechach te same chipsy mają 14 % oleju słonecznikowego i 21 % oleju palmowego co oznacza dla nas konsumentów, że konsumujemy olej palmowy, który jest ministrowi niż olej słonecznikowy, a dla producenta oznacza to, że sprzedaje nam towar, za które zapłaciły, którego wyprodukowanie było tańszego olej palmowy jest też od oleju słonecznikowego czy ktoś jest fałszerstwo, ale to nie jest już swoje żony jest tylko precyzyjnie określone w oznakowaniu produktu, bo z faktami oczywiście nie będziemy dyskutować kotek Pańczyk redaktor ciężarowca gorsza jest tego teraz idziemy krok dalej no ta flaga z władzą w takim razie proponujemy mamy skład na reagowaniu na sali wiemy, że jemy ten olej palmowy dodają, że chcemy tego zabronić tak czynnie wydaje mi się, że wyraźnie, bo pytanie po stronic Feldman producenta, który produkuje towar mówi tak, a te chipsy na rynek niemiecki tam usmażone na oleju słonecznikowym będą zdrowsze w Atenach rynek w Europie środkowo-wschodniej na oleju palmowym jest gorszy tańsza co nas to obchodzi czy konsumenci w Europie Środkowo -Wschodniej wystają gorszy towar oczywiście tym nie wiedzą, bo są wyszczególnione na etykiecie mamy skład produktu, ale szczerze nikt z nas kupując paczkę chipsów nie jedzie do Niemiec nie nabywa takiej samej paczki nie porównuje składu produktu tu i tam to znaczy z 1 rzeczą się nie mogę zgodzić, że firmy podejmują decyzje produkcyjne, kierując się po biografią sprzedaż to znaczy nie wierzę, że firma, której zlokalizowane w Niemczech Austrii czy w Polsce powie, że teraz my produkujemy je produkt x wg NIK, który możemy możemy sprzedać tylko we włoszech albo Hiszpanii, chyba że mamy takiego zleceniobiorcę, jeżeli mamy zleceniobiorcy, który mówi tak ja od państwa kupie pod warunkiem, że to, że będzie tam nowy produkt taki będzie tańszy będzie trwało to to tam miał takie, jakie parametry wtedy podejmiemy się produkcja takiego wyrobu też, kto to jest po pierwsze po drugie oczywiście pomijamy całą sprawę, że istnieją określone przepisy, które mówią o tym co może być tak nie może być tak, jeżeli chodzi o takie produkty, które są dzisiaj są w obrocie i o których najczęściej mówimy żonę jakoś tzw. podwójną jak jakiś tam paluszki rybne i t d. tak dla tego, że np. w niej zawartość ryby w oryginalnej zawartości mięsa ryby w tych paluszki rybne więcej pań, jakiego pani redaktor powstaje pytanie co dalej podejdziemy do absurdu to będzie Groteska, który nawet nasz wielki Sławomir Mrożek nie wymyślił, bo weźmy sobie powiedzmy naszego standardowego schabowego 1 osoba lubi grzyby są te jednak, żeby był spaniel Kos bułki 1 spaniel Kobyłki z jajka jeszcze trzeciej tak, ale to wszystko rozegra za wygraną jednak czy to będzie schabowy czy zawsze znalazł on być halowe to mam taki sam przykład dotyczący właśnie naszych produktów spożywczych są takie ciastka ciasteczka amerykańskie, które na rynku amerykańskim muszą być bardzo bardzo słodkie, gdy firma produkująca te ciasteczka wprowadzała na rynek Europejski okazało się, że europejscy konsumenci mają nieco odmienne gusta niż ci amerykańscy i trzeba było obniżyć zawartość cukru w tych ciasteczkach, bo my Europejczycy nie chcieliśmy aż tak słodkich ciasteczek ja rozumiem, że wtedy producent dostosowuje ów produkt do upodobań tekst pańskim schabowym 1 z grubszej panierce drugi najczęściej w panierce inni lubią grubego schabowego, a drudzy tak solidnie rozbitego natomiast chodzi o to nam i te przykłady, które podawano wcześniej chyba na to wskazują, że na niektóre rynki produkuje się towar gorszy, bo jeżeli zamiast masła sadzamy olej palmowy to na tym zarabiamy prawda 12 zdrowsze niż olej palmowy aż i że wkładamy masło a, a do innego produktu olej palmowy to znaczy, że konsumentowi dajemy gorszy produkt, ponieważ olej palmowy jest niezdrowe, iż masło wszystko wskazuje Guściora wracam do tego samego no ale mamy oto taką sytuację, że jeżeli ja jestem producentem to zawsze będę podejmował decyzje produkcyjne tylko w takim zakresie, że będę przekonany, że mój produkt znajdzie odbiorcy, że mój produkt nie znajdzie odbiorcy to nie będę produkował nie będę produkował w ciemno tych przysłowiowych chipsów na na olej palmowy, jeżeli nie wiem, że będę miał odbiorca tego najlepszym stanie profesorze to on to co pan mówi tak się nas doprowadzą do absurdu, bo być może na kiełbasę strawi papieru toaletowego też, by się jakiś odbiorca znalazła jednak pilnujemy pewnych standardów, żeby w tej czy uda się było jednak, chociaż trochę mięsa potocznie pani redaktor gra w przypadku wełny niema żadnych standardów i można włożyć wszystko rodzinie, że 1 jest bezpieczne pod względem zdrowotnym także dotąd przedstawiciele branży powiedzą, że produkowanie się wędliny bez mięsa nie jest żadnym problemem może trochę żartobliwie oczywiście, ale albo i tu dochodzimy do sedna sprawy, bo sednem sprawy nie jest wcale podwójne jakoś powtarzam jeszcze raz tylko jest fałszowanie żywności fałszowanie żywności jest autentycznym problemem czyli, czyli to, że zamiast surowców w lepszych dajemy surowce gorszej niższej jakości tańsze nie, informując o tym, konsumenta notą urodzony w samej tylko na przywiązywanie ratuje kto, ale właśnie dlatego cały czas powtarzam to jest za fałszowanie i traktujemy taką praktykę jako zafałszowanie, a nie próbujemy wprowadzić nowe kategorie banda tej nowej kategorii nie mamy nawet instrumentarium my dzisiaj w krajach unijnych mamy instrumentarium, żeby ścigać fałszerzy żywności tak, że komisja Europejska też informuję o tym jakie fałszerstwa żywności były wykryte w jakim kraju, czego dotyczył i t d . i te przypadki można analizować bardzo prosto natomiast, jeżeli zaczniemy mówić o tzw. podwójnej jako cała komisja Europejska, która prowadzi w tej sprawie badanie, mówi że produkt, który jest sprzedawany pod tą samą nazwą tak pod tym samym błędem i ma nie nie oznacza to rząd musi mieć identyczne, ale identyczny skład to nie oznacza, że w w całej Unii Europejskiej musi być agendy UE, jeżeli tak, że sama komisja Europejska twierdzi, że nie musi być skład identyczny to powstaje pytanie jak się zachować przedsiębiorcy tak tak, ale ja my czytałam wywiad z panem fair tej sprawie Anton przekonywał, że chodzi o pewne inne rzeczy np. zawartość cukru białka tak słucham również Anna parametry na produkcie, ale jednak tu mówimy o takich Leon zmianach w dość istotnych z punktu widzenia ceny i zdrowe konsumentach absolutnie tak, by tak to tylko, że to musimy się schodzi co do 1, że na rynku muszą być produkty tanie drogie i konsument musi być poinformowany precyzyjnie o tym co kupuje problem tylko, jeżeli jest poinformowany to niema tu fałszerstwa problem tylko w tym, że nie ma cwaniaka myślę, że taki serek, który w Europie zachodniej jest produkowany z twarogu soli i ziół, a u nas trochę twarogu trochę mleka trochę naturalnego aromatu inni jeszcze jakiś tam niezdrowy dodatek kosztuje tyle samo, jeżeli przeliczymy euro na złotówki złotówki na euro ne u nich i u nas ma pani redaktor i to w tym możemy znaleźć przykłady na wszystko z tych badań, które w Polsce wykonała Echa Inspekcja handlowa z ręką szacunek dla Inspekcji, że tak ta podjęła taki temat, bo są inne instytucje, które mają kontrolować żywność to nie przyszła pora do głowy, ale szybko czekolady i park, która zraniła Rzymem, ale ta, która była kupiona w Niemczech jak radzą g orzechów niż w Polsce i pomimo że zawiera mniej orzechów jest 45 % droższa niż w Polsce czy Polska staje się on pomoże lepszy jakościowo także przykłady naprawdę na rynku można znaleźć drugi każda otrzymała każda z nas badanie chipsy opakowania są identyczne z polskich sklepach jest od 25 g mniej chipsów Polski są smażone na oleju palmowym zawierały glutaminian de Mono Słodowy miały wyższą zawartość tłuszczu czuje grozę w pełni zdrowa niemieckie były smażone na słonecznik owym bez wzmacniacza smaku producent dodał do nich proszek pomidorowym serowym, czego zabrakło w obozach jest o 2 różne produkty wytwarzane przez tę samą firmę wy, ale produkty są 2 jedynie z wyższej jakości droższy drugi z niższej jakości, a jeszcze tylko czy mamy pewność, że kupując gorszej jakości kupujemy także tańsza, ale nie mamy proszek używamy takiej pewności, że mamy, bo np. na rynku na każdym rynku jest cała, ale też cała oferta tego typu broń jasne tylko my nie wiemy czy ta sama paczka chipsów, których w niemieckiej paczce jest więcej, a w naszej w niej nasze co gorsza ich są lepsze to ona rzeczywiście na rynku polskim tańsza, dlatego że jest gorszy najtaniej jak chciałaby to porównać no przecież nie może ujednolicić cen w ramach całego wspólnego rynku graczy, bo wtedy byśmy doszli absurdu oznacza to, że musieliby być tak paczkę chipsów w całej Unii Europejskiej ma kosztować jedno euro na totalne anachronizm tak las dochodzimy do absurdu wolny rynek z drugiej strony dochodzi do absurdu, że właściwie taka wolnoamerykanka, iż komisja Europejska może zbyt badania zrobić wynik przejrzeć apotem ładnie schować do szuflady i wrzucić go, jeżeli dokładnie się przez studio wszystko opinii komisji Europejskiej stanowiska do gry przekazany do widać, że komisja Europejska jest wielką troską się nad tym pochyla, ale jednocześnie ma świadomość, że to nie jest problem takie łatwe do rozwiązania powołaliśmy się na na wyniki emisji badania zrobione w Czechach wykazały, że część wszystkich czeskich rozumem wolę, jeżeli przetwory mięsne najwięcej tłuszczu i lepsze od polskiego są w związku z tym ta idzie wyroki, które chętnie kupowane odzwierciedlał atmosferę już o tym, już zamówiliśmy on tylko jest inna ozdoba ciała jest czy to jest podwójna jakość czynny jest podwójna jakość na niego Ano właśnie obok podwójne jak było pani redaktor, bo zaczęła się dyskusja o tego cała podwójnej jakości w momencie, kiedy czescy politycy czescy przedsiębiorcy, a w ślad za tym czeskie media zaczęły się przeciwko polskiej żywności robić kampanię, że to jest także Polacy lepszy produkt zostawiają na swoim rynku Agorze wysyłają do Czech tylko, że ta kampania była skierowana przeciwko polskiej żywności o to, żeby zablokować eksport polskiej żywności w oczach, ale przecież też mamy n p . na bazarkach takie stoiska z niemiecką chemią tak lepszy proszek lepszy płyn do szukania nowego no bo przywieziony z rynku niemieckiego to zgadza się, ale przecież mamy taki Kisiel z podziałem na każdej półce każda półka dzisiaj w UE jest bardzo długa na każdej półce mamy produkty bardzo tanie i bardzo drogie w związku z tym nie może być tak, że nagle postanowimy, że będzie tylko 1 standard na każdy produkt, bo byśmy coś naprawdę da w sumie chodzi o to, żeby ten sam produkt czy baletnica wyznaczył cenę produktu ani redaktor co to znaczy ten sam produkt produkt wiedzie przez chwilę później firma sobie na różne rodzaje produktów tylko, że traktowane jak 1 produkt pod tunelem ten sam identyczny nie identyczne one się go nazywają chipsy, ale nazwy chipsy mają prawo się nazywać chipsy, dlatego że nigdzie nie określono w przepisach unijnych np. co to jest czipsy, tak więc sobie wbić więcej producenci produkują zgodnie z technologią, która przy UE to jest tak samo jest siła rażenia wpadnie z rybnej tak żal wracać będą nas mogli dalej nabijać w butach na nie z jakością producenci, jeżeli już to będą nas na bieg jest z fałszowaniem żywności i uznajmy to cud jest praktyka dotycząca fałszowania żywności, bo to jest fałszowanie ilość Pawlak mówi, iż od 10 % są kontrole wykonywać w innym kraju, więc wynika, że n p . na rynku brytyjskim ponad 25 % wszystkich partii wędlin zafałszowany na rynku francuskim połowa oliwy z oliwek zafałszowane czy to jest Oliwa z oliwek na rynek amerykański 70 % na rynku amerykańskim prawie 100 % parmezanu prążkowane Ewa Drozd rybnego zafałszowana nadal i t d . tak dalej do słów tak naprawdę zjawiskiem, które w skali masowej dzisiaj występuje, który jest pro i rzeczywiście wielkim problemem jest fałszowanie żywności, a nie podrabianie jakości prof. Stanisław Kowalczyk szkoła główna handlowa obu naszym ostatnim gościem bardzo dziękuję dziękuję rozważa za wizytę państwu dziękuję za uwagę życzę udanego wieczoru za chwilę informacja o tym, kultura osobista do usłyszy
Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: ANALIZY

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA