REKLAMA

Dzieło sztuki na talerzu. 20 letni geniusz kuchni odwiedza Polskę

Kultura Osobista
Data emisji:
2018-10-24 19:20
Audycja:
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
14:14 min.
Udostępnij:

Flynn McGarry ma obecnie 20 lat i otworzył swoją pierwszą restaurację, w Nowym Jorku. Już dziesięć lat wcześniej zaczął gotować, najpierw dla rodziny i przyjaciół, potem w najbardziej prestiżowych nowojorskich restauracjach. Jego twarz gościła na okładkach wielu wpływowych pism, w tym New Jork Times Magazine. Jego dania to małe dzieła sztuki, a on sam jest z jednej strony niezwykle skromny i równocześnie niezwykle świadomy, tego kim jest i co chce w życiu robić.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Kultura osobista, Patrycja Wanat, dobry wieczór. To jest wciąż kultura osobista i zapowiada nam się bardzo wyjątkowy gość Flynn McGarry ma obecnie 20 lat i otworzył w lutym swoją pierwszą restaurację w Nowym Jorku. Już 10 lat wcześniej Flynn zaczął gotować. Najpierw dla rodziny i przyjaciół, a potem w najbardziej prestiżowych nowojorskich restauracjach. Jego twarz gościła na okładkach wielu wpływowych pism w tym New York Times magazyn, jego dania to małe dzieła sztuki, a on sam jest z 1 strony niezwykle skromny i równocześnie niezwykle świadomy tego kim jest i co chce w życiu robić. Na rozpoczętym wczoraj American Film Festival mogliśmy zobaczyć dokument "Szef Flynn". On sam przyjechał do Wrocławia, gdzie miałam okazję się z nim spotkać, a teraz na to spotkanie zapraszam państwa.  Rozwiń »
Wiosną otworzyć restaurację w nowym Jorku jej akcji, a nie jest szczęśliwy spełniły swoje marzenie tak nazywa się ona biciem i otwarli śmieją pod koniec lutego na roli Said Nowym Jorku to bardzo mała restauracja zaledwie 12 miejsce i mam taką koncepcję koncepcję memy melin degustacyjne go o to chodzi o to, aby dać takie wrażenie ludzie mieliby przychodzić do mnie na kolację do domu to jest bardzo niewielki zespół jestem ja i szóstka innych ludzi wyświetlić coś na na stałe poprzednie płyty poparty prawda otwieraliśmy miesiąc takiej okazji potem zlikwidowaliśmy natomiast dobrze jest miejsce w restauracji na stałe widzicie się zmienia ach, jak my się zmieniamy cały zespół IT była świetna zabawa i cały czas jest 6 osób gotuje dla 122 wtorek 6 o słup i ja 2 osoby w kuchni 2 osoby po podupadającej 2 osoby na zmywaku, więc w sumie tak 66 osób, ale ogólnie obcujemy wejście 4 osoby po to, zaraz po 12 jak wyglądamy inni Henley zmienia się co tydzień jest od 1214 do nich bardzo ma charakter sezonowy kupujemy wszystko na ryneczku, w którym w Nowym Jorku też był prawie się właśnie różne różne różne rzeczy i także przewozi się terenem do nowego Jorku z zewnątrz nie lubimy taki tekst i na koniec taką ucztę rodzinne na koniec tego posiłku to nie bardzo inspiruje się gromkie siedzimy jedzeniem zatrzymajmy się na chwilę, by powiedziały coś się bardzo ważny, bo dla mnie jedzenie najważniejsze są produkty na ile jest to ważny dla 90 używać warzy w i bez chemicznych oprysków albo mięsa pochodzącego z ekologicznych hodowli w zawsze popierałem temu ten pomysł właśnie, że składniki są podstawą dobrego do pewnego wysiłku i PSL może w taki trywialny malarz maluje tak dobrze jak wielki regres tanie farby, a więc, jeżeli jest szefem kuchni trzeba znaleźć jak najlepsze składniki Nate, a jego zadaniem jest potem zrobić tak, żeby smakowały jak najbardziej wyszukujemy najlepsze składniki, jakie możemy znaleźć i czasami czasami rzeczywiście czynnik, który sąd bardzo wyjątkowe myjni przy kuchni jest poniekąd artystom spędzająca czas właśnie nad tym jak te produkty 10 najwyższych koszem, czyli dziś pół roku czy blog Onet ranny trwała ich lista z prawa tak naprawdę nami jest łatwiej, bo rolnicy musieli spędzać całe lata właśnie, żeby zatroszczyć się też glebę odpowiednio szybko wszystko wyrosło, ale to tylko zestawiamy, więc my mamy łatwiej chodzi o to, żeby zaprezentować te składniki wiek najlepszy sposób i to jest od zawsze jest moją pasją i naprawdę jestem przekonany, że można można właśnie tu zrobić, dlaczego wybrały nazwę tę część dla swojej restauracji chciałem odejść nic o zwrot i wyniki strzałem w razie właśnie Julka była tylko opatem, który już nie istnieje i taras z kolei mamy mały ciemny lud jest odwrotnie Mac moja moja mama i turystyki sołtys mały, jaki chciałem mamie złożyć ale, toteż to też nawiązuje do tych kolacji rodzinnych właśnie w domu, ale też ciałem znaczy klejnot, więc to jest jakby taka ukryta Perła ukryty ukryty klejnot właśnie tak, żeby tak, żeby ludzie właśnie mi takie wrażenie znajdujące się, czego nie ma gdzie indziej w nowym Jorku wspomniany się z wojnami filmie dokumentalnym poświęconym mojej osobie widzimy jak mocne relacje na swą krew była ona również swoją menedżerką, jaki jest teraz jak relacja wygląda jest ETS mama po prostu, kiedy wszystko było filmowane w organizowaliśmy tę integrację w domu rodzinnym, więc było oczywiście były oczywiście częścią tego wszystkiego należy je też miał 18 lat skończone, więc im wszędzie mi towarzyszyła tak musiało być ci, kiedy wprowadziłem się zasad przez nowego Jorku i zacząłem własny projekt 101 to potem znowu mogła zacząć być ponownie mamom po prostu to jest świetny wydłuża się dużo się kłócimy czasami, ale na modne to, dlatego że już nie nie traktuje jako partnera biznesowego tylko cytowałem te normalne teraz rozmowy oczywiście to było niesamowite jak to było, ale biznes biznes z rodziną Temidy nie jest dobrze jak swoje życie zmieniło się osiągnąć pełnoletność, gdy skończyłem 18 lat zawsze zawsze byłem niezależny samodzielny ale, ale w stanach jest tak, że w tym 21 lat to jest taki taki wysypały się granice nadkom naprawdę z sieci jest niezależnym adresy nosimy nie mogę nie mogę być prawnym właścicielem restauracji od lutego od tego momentu było jak się okazuje myślę, że 18 skończy będzie w błędzie ten próg to się okazuje, że jeszcze jeszcze dalej, ale wywrócił się z domu tylnym 15 lat nawet nie 18 lat, ale muszę jakoś się o psy odseparować od mamy jako partnera biznesowego czuję, że ciągle coś musisz udowadniać światu przez to, że ktoś taki młody cały czas czuję, że coś muszę udowadniać, że sam sobie to narzuca on próbuje robić coś innego i osiągać wyniki po prostu nie chce robić tego co wszyscy wszyscy inni minister nie nie nie wiem nawet gdyby nie zrobiła mnie dokumentu przyczyniłyby się mną nie zainteresował natomiast naprawdę chce, żeby to co robię było uzasadnione i szczere szczere uczucie być szczery sam sobą czy nowy Jork jest wyjątkowym miastem instrumencie restauracje tak dla mnie nowy Jork jest w dalszym ciągu w USA to jest z tym szczyt, na który w inne, które się dociera oczywiście Los Angeles San Francisco Chicago mają świetne restauracje etyka kultura kultura jedzenie w restauracjach nie ma innego miasta w USA to nowy Jork jest właśnie tym miastem, gdzie to jest, a jeśli chodzi o Europę, a więc, że tak Europa oczywiście kiedyś wybrałem się do Europy właśnie, żeby ten kultury w tej kultury doświadczyć Francuzi jestem Amerykaninem między nim zostaje u siebie jak nareszcie różnica jest aż tak duża na czym ona polega na 1 z wejdzie w zwrócimy się inaczej o jedzeniu także jedzeniu w restauracjach w USA w USA jest go, że jesteśmy dużo bardziej niecierpliwi jesteśmy niecierpliwi chcemy cały czas nowości nie ma nie ma tak jak tutaj w nim w Paryżu Kopenhadze mej ulubionej restauracji, kiedy spędzam właśnie czas w Europie to zgłosić się tam 5 godzin bez części waszej kultury jedzenie jest gdzieś głęboko zakorzenione w tej w tej w tej kulturze pracuje się cały dzień natomiast to jest też spędzać czas potem na jedzeniu na czas Nowym Jorku to nie jest tak Nowym Jorku restauracji jedzenie to jest ostatnia rzecz, której się jeszcze nigdy nie jest to minister rzecz pierwsza nowy Jork troszkę się poprawia jest to on integralną częścią stylu życia w nowym Jorku teraz, ale nie jesteśmy na tym samym poziomie cała Europa, gdy oglądałam film o tobie odniosłem wrażenie, że dla ciebie kultura jedzenia to coś znacznie więcej niż tylko odkrywanie nowych smaków to się tak nie zaczęło w tej na początku nie było naprawdę zafascynowałem się jedzeniem i kreatywną stroną gotowania ale kiedy zacząłem badać inne rangi obsesji na punkcie tego, że to oceniać tylko jedzenie jako takie chodzi o relacje chodzi o doświadczenie i przeżycia i to wszystko było dużo większej ważniejsze niż jedzenie za nic tylko ułatwia, ale chwilę mi zajęło nagranie tej pewności siebie, żebym zrozumiał, że ta przestrzeń, w której śmiem twierdzić, że ludzie, z którymi jesteśmy my to w jaki sposób jest podawane teraz to wszystko otoczka jest też jest rzeczywiście ważna równie ważne to co się chce silnie to nie jest tak, że na dobre lubię gotować i tyle jest tyle jeszcze innych aspektów z tym związanych to jest właśnie TK co do naz w którymi fascynuje uważa, że jest artystą tak tak sądzę, by być szefem kuchni to bardzo ciekawe zajęcie dlatego też może 13 artysty i 13 tych ziem Michnika czy nowe wyroby znika to ciężka praca, a w pozostałej na trzecie to jest bycie biznesmenem i dlatego to uwielbia mogę być artystą mogę być niesamowicie twórczy, a z drugiej strony mogę też się dowiedzieć jak to jest prowadzić biznesy inna działalność gospodarczą jest tutaj zmian w artystów dorastałem wśród takich ludzi artystów, którzy po prostu są tylko artystami tam nigdy nie interesowały jednak wolę, żeby w tym wszystkim, bo troszkę bardziej było bardziej uporządkowane ale, ale też lubię być w kuchni lub wielu lubię tę stronę czysto wykonawczą nie tylko ten pomysł ten wicelider kreatywny, ale też tworzenie to już fizycznych korzystać jeszcze z książek kucharskich albo przy pracy innych osób z w tym momencie chcesz to podświadomie działało praktycznie nie szukam inspiracji czynnie nam było, bo taki moment rzeczywiście przeglądałem książki kucharskiej cielęcej złożyć z tego napisać kim się mniej, ale teraz w języku mogę napisać taką kartę po prostu po prostu mój umysł już tak działa testy z listem dużo bardziej właśnie w zgodzie z sobą jest jestem szczery szczery w stosunku do siebie nie poszukuje inspiracji na zewnątrz zmienieni nie czuje się tutaj zmuszonych korzystać z tych tzw. lepszych wzorców, ale czasem masz ma 7 blokadę tych pisarzy, którzy siedzą nad tą pustą kartką, ale też są takie momenty, kiedy po prostu nie zmieniamy tej karty, bo my nie mamy tej inspiracji czekamy na nią wejść głębiej w chmurze oczywiście na koniec naszej rozmowy zapytać o polskie smaki miałeś okazję spróbować polskich specjałów GAM ANR, a nie byłyby nie wywoływać Muniz sekcja Voice ta w co prawda dopiero jestem jakiś 26 godzin liściastego w dużo jak na razie zdaje mi wywiady i praca, ale rzeczywiście spróbowali polskiego jedzenia i tak pierogi były były niesamowite czułem, że musiałem to zrobić no chciałbym oświadczyć się jeszcze więcej, ale pan niestety moje podróże są zazwyczaj bardzo krótkie notes Lubie lubię rzeczy się spróbować tego ideowego Finlandia i gotował wczoraj dla wrocławian dziś wieczorem zaprasza na kolację do Warszawy, a później odlatuje gotować się na swoich nowojorskich gości rozmowę tłumaczył Tomasz Duda niezmiennie bardzo dziękuję za tę pomoc w amerykańskim festiwal, na którym mieliśmy okazję obejrzeć dokument o tym, młodym geniuszu kuchni szefie w kinie trwa jeszcze do końca tygodnia Radia TOK FM jest jego patronem medialnym i mam dla państwa zaproszenia do kina na kolejny festiwalowe pokazy czekam na mejle dla was łopat TOK kropkę FM, a kolejne kultura osobista prosto z Wrocławia już jutro po godzinie dziewiętnastej Patrycja Wanat do usłyszy
Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: KULTURA OSOBISTA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA