, jaki jest ślad węglowy kanapki z szynką to nie jest pytanie trywialne in precyzyjne obliczenia śladu węglowego, czyli wpływu wytwarzania produktów podejmowania pewnych działań i usług na emisję dwutlenku węgla jest niełatwe, ale oczywiście są próby na ostatnią podjęli taką naukowcy w ramach programu Międzynarodowego Instytutu analiz systemów stosowanych obliczono niech pisze serwis science Dayli com, że ślad węglowy jedzeniowe przeciętnego obywatela Unii
Rozwiń »
Europejskiej to 1070 kg dwutlenku węgla co odpowiada im po w emisji po przejechaniu 6000 km samochodem natomiast spożywanie mięsa wędliny i nabiału stanowi ponad 70 % tegoż śladu znów oczywiście przeciętnie jest z nami pan Paweł Gliniak doktorant w katedrze ekonomii ekologicznej Uniwersytetu ekonomicznego we Wrocławiu łączymy się przez Skype, a dzień dobry dzień dobry czy pana zaskakują takiej liczby takie informacje od nich zaskakuje mnie te badania potwierdzają konkretne tendencje, w którym teraz zajmujemy się bowiem one dostatecznie duże spożycie mięsa i spożycie produktów w zwierzęcych wpływa bardzo na zmiany klimatu oblicza się, że ten cały system, dzięki któremu możemy konsumować pokarmy odpowiada za 2530 % emisji gazów cieplarnianych na świecie, ale jak to jest przecież krowa to krowa, a samochód z rurą wydechową to jednak trochę z rurą wydechową spalany spala benzynę, więc jak jedno z drugiej może mieć 3 może być w ogóle porównywane pamiętajmy, że masowa produkcja wołowiny i niesie ze sobą bardzo złe skutki dla środowiska mówimy tutaj n p . o deportacji tutaj takim kluczowym przykładem, na które te badania szkoły jest Brazylia mówimy tutaj o transporcie baszcie, która jest nierzadko sprowadzana z kraju globalnego południa czy o samej emisji gazów cieplarnianych przez te zwierzęta hodowlane pamiętajmy też, że należy jak pan namyśli takie no poza oddychaniem w czasie, gdy odbywała wydalanie Harvey i gardła drugiej stronie jak on w 2 zlotemu gmina czy KO mentalnie, który jest dużo bardziej szkodliwe dużo bardziej szkodliwe Gazy niż np. dwutlenek węgla poza tym taka intensywna hodowla krów powoduje n p . tak jak powiedział niszczenie terenów czy degradacje czy degradacji rzek więc, pomijając kwestie etyczne, na które też powinniśmy się powoływać mówiąc te ataki typowych problemach środowiskowych oraz pamiętajmy o tym, że samo spożycie mięsa jest mało wydajne energetycznie, przekładając to, więc na język ekonomiczny trzeba te zwierzęta nakarmić i zainwestować dużo więcej niż one grozi nam oddają energię no ale jak to przecież teraz bardzo wiele osób mnie zakrzyknie, że się z panem nie zgadza bo kiedy nie zje kotleta na obiad to nie czuje się najedzony mi, więc ich bilansu energetycznego konsumentów wymaga zjedzenia kawałka mięsa i myślę, że to są one przyzwyczajenia konsumentów pamiętajmy, że w Europie i stan rzeczy w stanach Zjednoczonych konsumujemy dużo więcej pokarmu niż to tak naprawdę jestem oceny przykładowo w stanach stany Zjednoczone Urugwaj i kraje europejskie spożywają dużo więcej dużo więcej mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego i stawkach Indie Chiny wyobraźcie sobie teraz, że wraz z rozwojem tych krajów, ale też będą będą chciały spożywać coraz więcej czasu już dzieje rośnie społeczeństwo ach, dokładnie widać widać wzrost ale w jaki sposób nie jest mokre zwolennikiem rozwiązań instytucjonalnych i globalnych trzeba jak zahamować ten co masz takie myśli mówiąc o rozwiązaniach instytucjonalnych czy globalnych z Unii Europejskiej plastiku chce pokazać się pan co chce zakazać sojowego Unii Europejskiej zwlekały z plastiku i tych bardzo dobry krok Unia Europejska zwraca też uwagę na nie zrównoważoną produkcję oleju palmowego jest bardzo dobry krok i możemy wprowadzać np. z tak też takie takie bardzo staromodny rozwiązanie o jakiś cenny minimalne dar od miasta stworzymy edukować i na tym, by globalne instytucje powinny się skoncentrować i edukacja mówienie o tym, że dieta oparta na roślinach może być bardzo ważna może być bardzo zdrowa, ale i tak jest takie rozwiązanie wydaje się najlepsze, bo moim zdaniem nie da się przekonać populacji dzieci dzieci danych osób do przejścia na bieganie wegetarianin z dnia na dzień, ale może to w jaki sposób wpływać na to, żeby one rezygnowały z pożyczkami codziennie takie jest np. u nas w kraju czy w innych krajach Unii Europejskiej badaczy, na których prace się powołujemy przy tej rozmowie mówią tego oględnie, że ze względu właśnie na kulturę tradycję jedzenia ową w Europie chociażby nie proponują oni rezygnacji z mięsa, ale na pewno większą różnorodność i ograniczenie tego codziennego praktycznie inny spożycia tylko ustawa może dziś proporcje bo kiedy mówi się ociepleniu klimatu i o to, żeby z tym walczyć no to jednak na poziomie politycznym międzynarodowym mówi się o tym, żeby nie było emisji z fabryk, żeby nie było emisji jest inny samochodów, a jakoś tak o produkcji mięsa się szeroko mam wrażenie nie musi, więc teraz pytanie czy to jest tak głęboko zakorzenione kulturowo, że polityk nie może wyjść powiedzieć, że ma być mniej tej produkcji czy jednak to skala jest znacząco mniejsza i dlatego nie jest tak intensywnie opowiadane w dyskursie publicznym ta skala nie jest ministra tak powiedział na początku, bo ententy łańcuch, który doprowadza do tego, że spożywamy dany pokarm odpowiada za 2530 % emisji gazów cieplarnianych samo rolnictwo to jest 25 % emisji ciężko powiedzieć on tam ciągać się dzieje to są naprawdę to są na pewno kwestie kulturowe oraz, gdyż pewnie lobbing tych młodych dzikich koncernów które, która zajmuje się produkcją mięsa, ale lobby węglowe też jest silna to mam wrażenie, że to jest interesujące, że akurat się o tym nie mówi i nie bierze się tego na sztandary biorą to oczywiście na sztandar organizacje ne pro wegańska wegetariańska, ale taki od polityki Angela Merkel n p . żeby tak wyszło i powiedziała to co by się stało pana zdaniem jej niestety żyjemy w takich czasach, że w polityce musiałem dokonywać i muszą proponować niepopularny recepty z ostatnio wyszedł raport, który mówi o tym, że do 2000 trzydziestego roku ten ostatni dzwonek, żeby zatrzymać globalne ocieplenie i zmiany klimatu musimy działać na różnych na różnych frontach to badanie bardzo fajnie pokazuje, jaki jest globalne i takie planetarne łączenie tych wszystkich zmiennych, które akurat w tym przypadku w tym przypadku mówiąc po takim międzynarodowym między radą handlu związanym z tymi produktami pochodzenia zwierzęcego, więc musimy działać zarówno, ograniczając smok musimy działać, pamiętając o tym, żeby korzystać z odnawialnych źródeł energii, ale też nie powinniśmy zapominać o tym jak sama dieta może wpływać na zmiany klimatu, które tak naprawdę, gdzie tak naprawdę stoimy przed bank zachodni badacze zwracali uwagę, że po ile produkcja żywności na terenie Unii Europejskiej może nie ma tak dużego udziału w globalnej emisji dwutlenku węgla, ale właśnie to co też pan mówił to co Europejczycy jedzą tak budujemy właśnie dużo tych importowanych produktów z całego świata, bo jedzą je to jedzenie właśnie świnie czy krowy, zanim zostaną zjedzone przez człowieka to może jeszcze raz jak pan widział te recepty na poziomie instytucjonalnym być może tutaj chodzi o większą ostrzejsze wymogi jeśli chodzi o to w jaki sposób mogą być hodowane zwierzęta co może spowoduje, że będzie ich mniej, bo taka produkcja byłaby droższa, a to jest 1 rzecz drugim pytaniem jest takie 3 wybory konsumenckie pana zdaniem mogą tutaj coś realnie zmienić, a na 6 odniosę się do pewnych pytań na początek wybory konsumenckie jak najbardziej mogą zmienić jest to po prostu oddolne oddolne edukowanie całego społeczeństwa, kiedy dana osoba widzi, że ich kolega czy te rodziny zrezygnowali pograniczu mięso może też pomyśleć też dobre rozwiązanie nie traktowałbym tego w kategorii wyrzeczeń pamiętajmy, że dieta, która w, których bez mięsa jest również bardzo smaczne i bardzo bardzo bardzo energetyczna jeśli chodzi o rozwiązania instytucjonalne to taki takim złym przykładem było była np. klient, który w stanach w stanach stwierdzono, że do paszy należy dodawać dodawać kukurydzy zamiast tego, żeby krowy spoczywały w taką prawdę on rosnącą to przyczyniło się do gwałtownego zwiększenia emisji gazów cieplarnianych, więc wydaje mi się, że zrównoważona produkcja efekt trzeba koło nacisków na produkcję oleju palmowego może być tani zdać egzamin i UE również edukacja dzieci tak ustawione anteny są z LO jest przykładem, iż mogę to jest nacisk społeczny na jajka prawda jakoś tak już trochę coraz bardziej obciachowe skupować trójki, czyli z chowu klatkowego dokładnie tak dokładnie tak to jest to świetny przykład i dachu pamiętajmy, że akurat w Polsce dużo tego mięsa pochodzi z LZS, której jest z lokalnych ciepłowni z lokali produkowana jest największy procent Unii Europejskiej, lecz nie byle, więc jeśli my możemy lokalni działacze jestem dużo łatwiej niż, gdybyśmy mieli ograniczać jakieś ponad narodowe firmy w dziękuję panu bardzo za komentarz pan Paweł Gliniak doktorant w katedrze ekonomii ekologicznej Uniwersytetu ekonomicznego we Wrocławiu na koniec jeszcze zacytuję Hugo wali na 1 z naukowców prace, na którą się powołujemy cytuje ludzie mają tendencję do myślenia, że jedzenie lokalnych produktów jest rozwiązaniem, które pomoże walczyć z globalnym ociepleniem, ale okazuje się, że typ produktu w jaki jemy ma jeszcze większe znaczenie czternasta
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: SOBOTNI MAGAZYN RADIA TOK FM - KAROLINA GŁOWACKA
-
26:26 W studio: prof. Bogumiła Lisocka-Jaegermann
-
15:35 W studio: dr Przemysław Biskup
-
27:23 W studio: dr Dominik Hejj
-
14:29 W studio: Iza Zygmunt
-
06:41 W studio: dr hab. Katarzyna Dembicz
REKLAMA
POPULARNE
-
21.01.2018 14:40 Magazyn Radia TOK FM22:54 W studio: Krzysztof Rejmer
-
17.03.2018 12:00 Magazyn Radia TOK FM09:49 W studio: Paweł Gliniak
-
27.01.2018 15:00 Magazyn Radia TOK FM25:23 W studio: dr Łukasz Jasina
-
31.03.2018 12:00 Magazyn Radia TOK FM13:21 W studio: dr Piotr Toczyski
-
06.01.2018 11:00 Magazyn Radia TOK FM25:02 W studio: Artur Wróblewski
-
08.06.2019 12:00 Magazyn Radia TOK FM41:08 W studio: dr Marcin Ryszkiewicz
-
08.06.2019 13:00 Magazyn Radia TOK FM27:43 W studio: prof. Karolina Safarzyńska , prof. Szymon Malinowski
-
25.05.2019 09:00 Magazyn Radia TOK FM33:27 W studio: Przemysław Pączek
-
25.05.2019 12:00 Magazyn Radia TOK FM26:21 W studio: Marek Pióro
-
10.03.2018 13:00 Magazyn Radia TOK FM09:56 W studio: prof. Tomasz Stryjek
-
-
09.02.2019 11:00 Magazyn Radia TOK FM26:24 W studio: prof. Krzysztof Spalik
-
09.12.2017 15:00 Magazyn Radia TOK FM24:22 W studio: dr Alicja Urbanik-Kopeć
-
09.02.2019 11:40 Magazyn Radia TOK FM39:10 W studio: prof. Magda Fikus , dr Marcin Ryszkiewicz
-
16.03.2019 12:00 Magazyn Radia TOK FM34:33 W studio: dr Ludomir Duda , Marcin Popkiewicz , Radosław Gawlik
-
-
-
07.04.2018 11:00 Magazyn Radia TOK FM27:11 W studio: dr Magdalena Białkowska
-
02.02.2019 12:00 Magazyn Radia TOK FM43:24 W studio: prof. Andrzej Krawczyk , dr Paweł Boguszewski , Sylwia Czubkowska
-
25.05.2019 09:40 Magazyn Radia TOK FM12:57 W studio: Zofia Pawelska
-
27.04.2019 12:00 Magazyn Radia TOK FM27:21 W studio: dr Sebastian Trojanowski
-
03.11.2018 11:00 Magazyn Radia TOK FM26:22 W studio: Joanna Solska
-
10.02.2018 13:00 Magazyn Radia TOK FM10:13 W studio: Valerjan Romanovski , Wawrzyniec Kuc
-
09.12.2017 11:00 Magazyn Radia TOK FM26:43 W studio: dr hab. Kacper Pobłocki
-
24.03.2018 15:00 Magazyn Radia TOK FM27:57 W studio: dr Daniel Przastek
-
-
10.02.2018 12:00 Magazyn Radia TOK FM09:52 W studio: Marek Ostrowski
-
20.04.2019 13:00 Magazyn Radia TOK FM24:19 W studio: prof. Sławomir Bralewski
-
27.04.2019 13:00 Magazyn Radia TOK FM25:47 W studio: dr Maciej Wielgus
-
15.06.2019 12:20 Magazyn Radia TOK FM31:54 W studio: dr Robert Maślak
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL