REKLAMA

O męskiej i rodzinnej kuchni

Niedzielny obiad
Data emisji:
2018-11-18 13:20
Audycja:
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
17:48 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Niedzielny obiad 13:21, niedzielny magazyn Radia TOK FM, Przemysław Iwańczyk, kłaniam się państwu ponownie w towarzystwie kolejnego mojego gościa. Jest nim pan Marcin Duda autor bloga Fatalny facet, dzień dobry, dzień dobry. Na fatalnego to mi pan nie wygląda. Bo ten fatalny facet to z taki projektach z przymrużeniem oka, a nie dosłownie fatalny, chociaż faktycznie trochę formalności tak mi się wydaje, że każdy, każdy facet ma sobie, w sobie ma. Aczkolwiek myśląc generalnie o tym projekcie fatalny facet, chciałem trochę przewrotnie podejść do tematu, do tematu kuchni, faceta wokół tego co się dzieje wokół wokół jedzenia przede wszystkim, więc tak się przykleiło.  Rozwiń »
Może pan wyciągnąć dłoń lęk przed siebie 1 lewo druga prawda to nie jest rząd podzielony jest HOKEJ na nowo jeśli fatalne facet to i męska kuchnia to co to oznacza, że nie ma predyspozycji do tego, żeby gotować i generalnie faceci nie mają już, używając stereotypu generalnie wydaje mi się, że nie wychodzi stereotypy na temat mężczyzny, a jej gotowanie wydaje mi się, że każdy facet potrafi gotować tak samo jak każda kobieta potrafi gotować i w zasadzie ludzie chyba muszą postawić gotować niektórzy lepiej niektórzy trochę gorzej w moim odczuciu gali w moim rodzinnym domu mężczyźni dobrze gotowali na mój ojciec jest tego doskonałym przykładem jest on się wzięła dziś to my inspiracja inspirację do kuchni poradzić wracając do tego fatalnego faceta oczywiście takie bardzo przewrotne podejście na temat opinii facetów dzisiaj co może nie jesteśmy tam doskonali i fantastyczni na bardziej jest to na gdzież tam zaczerpnięto z obserwacji, że wraz ze słuchu i ma gdzieś tam pozostać w stereotypach na temat facetów, aczkolwiek staram się przewrotnie podchodzi do tematu i poprzez kuchnię wyraża żal jednak tak nie jest, więc mam nadzieję, że życie to udaje przed nim, ponieważ to jest cykl niedzielnych obiadach, a to nie deszczu w nawiązaniu do pańskich słów proszę zwrócić uwagę że, choć ci faceci uchodzą za takich, którzy niewiele potrafią np. w kuchni, kto tak mówi Michał to wiele osób tak powtarza to jednak nie wiem szefowie restauracji to przede wszystkim faszyzmu w mniejszym stopniu kobiety, dlaczego gdziekolwiek nie wiem, dlaczego tak jest, aczkolwiek uważam, że bardzo dużo kobiet w ogóle gotuje ponieważ, gdyby sięgnąć historią oraz cofnąć się wstecz to mamy wrażenie jednak, że nie wiemy tak Stolat 150 lat wcześniej to jednak mężczyźni głównie, bo byli poza domem, więc w dużej mierze gotowało kobieta ma dziś o tym, mówi, ale się z panem zgadzam absolutnie tak, że kobieta jest postrzegane jako ktoś, kto potrafi świetnie gotować, ale raczej nie nie na eksponowanym stanowisku tylko raczej w zaciszu prawda ja znam kilka szefów kuchni uważam, że bardzo doskonale sobie radzą z męskim zespołem ważnie głosów absolutnie uważam, że mają bardzo dużo też wyobraźnię i kubki smakowe nie wydarzył się przyjęło, że to faceci muszą być z szefami kuchni ma może po prostu zbyt mało znamy miejsc, gdzie szefową kuchni, a szefem kuchni kobieta, więc wydaje mi się, że powinniśmy jakąś głębszą nie na bardziej z eksplorować ten temat zgłębić go na, aczkolwiek jest to na pewno stereotyp, że to facet musi być szefem kuchni w moim domu gotowałem kobiety moja mama moja babcia więc, że absolutnie myślę, że tutaj zarówno kobiety mężczyźni nie ma co tutaj od pożyczek i antagonizmów, a jeśli chodzi o kuchni kuchnia dla wszystkich moim zdaniem i taka jest moja filozofia smak się zawsze na końcu obroni nas na to, że to facet gotuje czy to kobieta gotuje po próbuje dociec powodów tego zjawiska on w ten sposób, by dobrze czym jest męska kuchnia w takim razie skoro lub z 1 strony pojawił się apel o to by nie dzielić się w kuchni na płeć adres drugą z drugiej strony rozmawiamy o męskiej kuchni męska kuchnia to kuchnia przygotowana przez faceta, że w męskim można było określić się z męskiego punktu widzenia podejrzewa, że może to być trochę kuchnia cięższa, a może kuchnia taka bardziej Urbaś ma, aczkolwiek ja uważam, że kuchnia męska to jest kuchnia czy w moim przekonaniu kuchnia bardzo mięsna, więc jakość niekoniecznie wszyscy muszą taką kuchnię, a Lubicz i kukułki torować z racji tego, że dzisiaj bardzo mocno wchodzimy od jedzenia od jedzenia mięsa, ale przede wszystkim o interpretację kuchni męskiej to skutki mojego ojca i moja kuchnia, a więc to spotkanie po prostu facetów w kuchni, kiedy rozmawiamy na temat jedzenia na temat produktu na temat konta produkty pochodzą to jest taka moim zdaniem historia to jest opowieść o jedzeniu o ludziach, którzy tworzą całą tą historię związaną generalnie z maską oraz związku z kuchnią, tyle że jest tak trochę jak z winem, że można otworzyć wypić można otworzyć rosną wokół tego nieprawdopodobną historię o czymś jeszcze i w czasie i w przestrzeni gdzieś jeśli ktoś ma dość miękką wyobraźnia, a później rzeczywiście przy okazji spożycie trunek, który absolutnie tak, aczkolwiek dla mnie w ogóle jedzenie to są ludzie to są historie tak, bo każdy tworzy ten produkt to sprawia, że coś ktoś hoduje generalnie coś uprawiamy prawda za tym stoją ludzie, więc bez szacunku danego produktu do ludzi uważam, że należą się posiedzeniu historia nie jemy tylko o to, żeby przeżywać, ale też, żeby nacieszyć tym smakiem, a żeby go, żeby się tym delektować w moim odczuciu jak męska kuchnia to są właśnie rozmowy przy stole oczywiście nie tylko z mężczyznami może to taka trawa na niezbyt ortodoksyjna definicja ta Pomorskiej kuchni, bo kuchnia jest w zasadzie dla każdego i dla mężczyzn kobiety i nie ma podziału, jaka kuchnia należę do do facetów ja być może sorry tak to upraszczają, aczkolwiek dla mnie kuchnia to zawsze będzie po prostu mój ojciec mój dziadek i takie nasza rodzinna rodziny spotkanie moi przyjaciele moja moja rodzina gdzieś tam zawsze będą dworu odwoływał się do kuchni, która dzisiaj może dla niektórych badań zjadliwa była ciężka mięsna, aczkolwiek ja się staram się ją kocha definiować na nowo, a trochę inaczej pokazywać się inspirować też mojego ojca w kontekście nowych nowych rzeczy nowych smaków drogi sądzę, bo jestem zwolennikiem tej historii, o których pan w tej chwili mówi natomiast myślę, że ta kuchnia nie ma aż tylu zwolenników ilu mogłoby mieć, gdyby nie jej dostępność do co dzień kiedyś wydarzenia, o których mówi były swego rodzaju misterium były swego rodzaju świętem, a w tej chwili właściwie pakujemy się na co dzień, ponieważ ktoś to wszystko jest pod ręką jest relatywnie tanie do do pieniądza, jaki posiadamy, więc jedzenie przestało być dobrem luksusowym jest Słupsk czy zgadza się z tym, że jedzenie za dużo i straciliśmy szacunek do jedzenia, że powiem wam jeszcze, uzupełniając niektórzy nawet marzą o takim okresie postu i to jest dopiero takie misterium jak niegdyś było wspólne przeżywanie posiłku tak to prawda ostatnie 3 rzeczy bardzo często się słyszy, że nie ma za dużo mięsa to z bardzo taki mocno ostatnio wątek i popularne czy ja uważam, że jemy w ogóle za dużo złego jedzenia nie zgadza się z tym na co pan, mówi że jedzenie stać na wartości dlatego musimy odszukać odszukać coś wartościowego widzeniu osiągamy to poprzez ludzi, którzy zajmują się na zajmie się hodowlą uprawą to znajdziemy jakość, ponieważ dużo jedzenia, które ma bardzo niską jakość niestety cena dzisiaj wygrywa i dużo Polaków o tym, niestety nie wie oczywiście musimy wykarmić 7 miliarda mieszkańców Brzezin na ziemi nie wszyscy będą mieli ekologiczną żywność nie wszyscy będą mieli aż wołowina klasy premium, aczkolwiek uważam, że jeszcze kilka kilka dekad wcześniej mieliśmy większe są tu szacunek do jedzenia było tego jedzenia mniej bardziej celebrowali na moment, kiedy mogliśmy jeszcze dzisiaj niestety żyjemy wczasach taty niestety nic narzekać na te czasy to kwestia indywidualnego wyboru i podejścia do tego co chcemy jeść wszystkim co jeszcze inni i co i w jaki sposób generalnie chcemy chcemy to jeśli ktoś po prostu jest, żeby się najeść i nie zważają na to, skąd pochodzą te produkty i na który przygotowuje przygotowuje dla nas na, ale wracając jeszcze do tych celebracji dla mnie posiłek oraz przyjaciółmi z rodziną, a czy niedzielne obiady są bardzo ważnym elementem badanej wyrosły mi myślę, że każdy, kto nawet nie macie czasu, żeby dużo zjeść posiłek, kiedy wraca do domu i spędzać czas z rodziną myślę, że dla niego taki posiłek i niedzielne na czy weekendowe to taka okazja, żeby trochę dłużej posiedzieć przy stole i dziś tamta kultura i celebracja wierzę głęboko żona dziś jeszcze jest dobrze skoro pan podkreślał wagę tych męskich spotkań i oby nasze męskich spotkań w kuchni, bo tak spożywali wszyscy, ale rozumiem, że tak zabierali się panowie pan pana ojciec pana dziadek to nie uciekniemy od tego by pan wymienił te sztandarowe dania, które wychodząc z po obu panów ręki właściwie biły na głowę wszystkie inne rzeczy generalnie jeśli chodzi o mojego dziadka to są bardzo z patelni na mój dziadek był grzybiarzem jest absolutnie Reza ma sól masło, więc teraz mamy sezon już się w zasadzie kończy sezon na jeśli chodzi o grze bram chociażby bardzo długi i bardzo obfite w tym w tym roku mają często są przede wszystkim pieczenia, więc lokalne takie produkty kaczki gęsi, a więc absolutnie niedziela należała do niego w kontekście właśnie takich dań głównych dna, więc tutaj tak oczywiście taka Polska fajna kuchnia prosto z serca i prosto prosto z wątroby dużo podrobów dużo, ale oczywiście wśród wychowało ja wychowałam się takie regiony, gdzie mamy bardzo dużo dostęp do fajnego drogę choćby gęsim, które w kujawsko-pomorskim kujawskich są bardzo ceniona niestety Polacy mało jest wątek tej części, więc większość idzie na na eksport, aczkolwiek u nas było dużo właśnie kaczek gęsi na dobrego drobiu, a czy też królików też mało popularnych w Polsce dobrej jakości wieprzowina mniej wołowiny, bo dostęp do wołowinę w pokazie mojego dorastania raczej był znikomy, więc raczej raczej to niebyła najlepszej jakości mięso, więc to są takie a takie rzeczy, chociaż moja mama np. genialne przygotowywała ziemniaki smażone uważam to po prostu za jedno takich sztandarowych dań moich jak to ziemniaki gotowane w mundurkach potem smażone z boczkiem uważam, że naprawdę danie ponadczasowe taka prosta kuchnia od serca uważam, że Polacy wracają do takiej kuchni brakuje takiego gotowania takiego codziennego zwykłego można oczywiście danie dzisiaj przygotować inaczej trochę podrasować, żeby bazować inspirować się po prostu tamtymi, a tamtymi czasami bywa istnieje teoria i Grzegorz 2 mężczyzn w kuchni to jednak za dużo nie słyszałam o tym, osobę pana przypadku jeśli było ich 3 to i tak bardzo rozpychają się do tego każdego z was w tych tymczasem kuchennym pomieszczeń legalnie dziadek aż tak uczestniczył w gotowaniu w tym samym procesie, ale może niech tak czynnie głównie jak my możemy być koszmarem dokładnie może tak to określić, chociaż myślę, że dzisiaj nie zrozumiałby tego określenia był odbiorcą naszym jeśli chodzi o nasze kulinarne wyczyny Macieja z może dziś jeszcze lepiej się dogaduje z ojcem mojej kuchni wcześniej ja też bym bardziej odbiorcom niższe niż uczestniczyłem my się na przestrzeni lat taka dojrzałość kulinarna dziś wykształciła, a między nami chodził do spotkania polegają na tym, że to od samego ojca przewozie bardzo dużo kilogramów jedzenia z Czech do niego dzwonię mówię słuchaj jak dzisiaj jest wobec 5 kg manga lica, więc szykuje dla mnie czasu to jest manga lica manga lica Szostaka oraz sam nie świni węgierska bardzo jakościowa, a więc absolutnie o niesamowitych walorach smakowych jest świnia, która żyje na na wolnym z wolnym wybiegu więc, że może to być trochę tak egzotyczne widok dla osób, którzy konsumują wieprzowina z bardzo jakościowa rasa, która żywi się żołędziami przez cały rok żyje na powietrzu mającego taką swoją zagrodę, więc nic nie polecam polecam od święta właśnie zjeść takie mięso, a niekoniecznie codziennie na wieprzowinę, która może nie pochodzi ze sprawdzonego źródła zdecydowanie pewnie droższa taka wieprzowina, ale uważam, że warto raz na jakiś czas spróbować i doświadczyć całkowicie czegoś innego, a jeśli chodzi o smak mają zabierze pan te 5 kg na plecy co dalej z 1 mego ojca mojej przygotowujemy nasze produkty Ciechu przygotowują produkty, które po wyspy są powszechne, ale robimy kiełbasę robił kiełbasę w słoikach robimy swoje mrzonki solimy w ostatnim czasie kupowałam noga na nogę wieprzową nie zastaliśmy ją mieć zostawiliśmy ją do dojrzewania, więc za kilka miesięcy będziemy mieli własną taką szynkę dojrzewająca mieć po prostu bawimy się produktami, które są bardzo dobre o zakazie razem się śmieję, że znowu w myśl mu tylko kolejne zadania jeśli chodzi o przygotowanie sprzętu, bo w na kilka miesięcy temu nasze się do rodziny my mamy przywiozłem osiedlowego prosiaka w, więc też to byłby zaskakujący widok dla mojej mamy, a w przygotowali śmiałkom bardzo bardzo fajnie wyszło to uczta nasza kulinarna więc, że robimy też takie eksperymenty, które być może dla takiego przeciętnego zjadacza wieprzowinę nie są zbyt popularna, ale uważam, że warto wracać, bo to są z to są smaki to właśnie okazja do celebracji na do porozmawiania do spędzenia czasu przy ogniu i przede mnie co uważam, że jest bardzo wdzięcznym zajęciem, więc jeżeli faktycznie mielibyśmy się wrócić do tej definicji męskiej kuchni brata młodym i ogień to są takie fajne elementy towarzyszące to pan wielokrotnie podczas naszej rozmowy dokonał tego wątku relacji międzyludzkich ja tak myślę sobie, że w pańskim przypadku z tego co pan mówi to on to tak kulinaria są jedynie pretekstem do tego, by pobyć ze sobą, ale zawsze gdzieś tam były pretekstem tak samo jak alkohol sprawca chce, żeby pobrać też pobyć ze sobą mamy też ludzie chcą przebywać ze sobą jedzenie zawsze było takim elementem łączącym budującym relację zazwyczaj Polacy się buduje przy stole, więc czy przy ognisku myślę, że to nie nic odkrywczego jak w moim mojej opinii wydaje mi się, że to z bardzo fajna opcja spędzania sposób spędzania spędzania czasu i jaki towarzyszy temu właśnie wspólne przygotowanie posiłków myślę, że umowa się zbliża okres świąteczny, więc zakładam, że wszyscy Polacy odczują spędzają dużo czasu w kuchni na, przygotowując najazd najrozmaitsze potrawy wigilijne, więc to może być tu to może być kuchnia jedzenie jest bardzo dobrym takim elementem łączącym, a konsumpcja jeszcze jest ciekawsza, więc że, chociaż ja wyznaję zasadę, że chyba lepiej wolę wolę jednak przygotowywać niż później już jeść, o czym jest Pański blog to jest opowieść to opowieść o jedzeniu opowieści mojej sytuacji związanej z jedzeniem to są anegdoty związane z różnymi historiami, a na przestrzeni ostatnich lat, a to moja pasja to jest to, o czym piszę to co mnie interesuje wszystko jest tak naprawdę serca i wątroby na to są moje przepisy autorskie, a nie jest to strona wstyd z przepisami kulinarnymi tam jest więcej też opowieści na temat samego jedzenia na temat tego co mnie inspiruje, dlaczego w ogóle ktokolwiek miałby tam zajrzeć i czytać, więc zawsze staram się dać osobie, która spędzi tam poświęcić kilka minut pretekstu, żeby mogła się czegoś dowiedzieć na temat produktu na temat pochodzenia, dlaczego w taki sposób się to przygotowuje Annie, a nie inaczej więc, więc tak to wygląda ono oczywiście wszystko jest ubrana w taki fatalizm ta z przymrużeniem oka rzeźba ze mną na co dzień zajmuje się projektami stalowymi kropkę nad nią w obu poszukuje gdzieś się tego rozstrzał między pracą zawodową ma to się z kością, której pan doświadczenie powiedział jeszcze swoją pasją, bo niedługo może być twoim zawodem, a i to osoba, która chce się zajmować się czymś innym dziś jest zawodowo i go zawodowo gotuje, a ostatnio w komisji powiedziała, że nominowana do nagrody region Mio jako 1 z 5 reż szefowa kuchni, więc kolejna dołączyła do naszej do naszej grupy w każdym w każdym razie każdy każdy musi mieć jakąś odskocznię ja traktuję to bardzo poważnie się chodzi o gotowanie to nie tylko zawracanie komuś głowę i mówienia o tym, przygotuj tamci zaczepić na makaron na, bo w taki sposób nie podchodzą do kuchni skupią się na takim wąskim terytorium Ślązoków jeśli kuchnię polską mam swój obszar Ano choćby wczorajsze warsztaty, które prowadziłem dla dla osób w ramach studiów kulinarnych z gęsiny, więc przygotowaliśmy właśnie dania bazujące na gęsinie, czyli wszystko kręci się wokół kuchni polskiego to jest mój obszar, który mnie interesuje i jeżeli ma jakąś sensowną wiedzę, którą muszę podzielić, a to oczywiście oczywiście to robię czy można z pana udziałem z tego poczucia nie foteli ma fatalną ości wyjść im pan facetem tak można w zimie, ale musi coś do tego przyznać najpier w generalnie, więc są to kwestia wizualna, ale w jak powoli na dobrze życzymy smacznego w takim razie wzajemnie mam nadzieję, że będzie pan drogowskazem dla tych, którzy bezmyślnie konsumują, a nie równa się cieszą się nie odczują pan Marcin Duda autor bloga fatalne facet był moim państwa gościem rozmawialiśmy o męskiej kuchni w programie niedzielny obiad zaproszę państwa teraz na informację Radia TOK FM po nich sztuka życia Hanna Zielińska, która rozmawia z wagą zawiera
Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA